(3737) Omikron

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Nem biztos, hogy az Omikron az utolsó variáns, de nem lehetetlen, hogy az utolsó a félelemkeltésben

Az vita tárgya, hogy a vírus élőlény-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy mint minden élőlény a vírus is evolvál. Ez a tény eléggé világossá vált az elmúlt időben, amikor havonta találkozhattunk félelemkeltő új variánsokkal.

A variánsok egy része könnyebben terjedt, a végén dominánssá válva, mert a lassúbb SARS-CoV-2 variánsokat maga mögé kényszerítette. Ezt a gyors terjedést a tüskefehérje mutációja okozza, ami lehetővé teszi az erősebb kötődést az ACE2 receptorokhoz, amelyek az emberi sejtek felületén helyezkednek el.

Viszont, a vírus nem képes a végtelenségig javulni. A biokémia törvényei szerint a vírus a végén olyan tüskefehérjére tesz szert, ami a maximális kötődést biztosít az ACE2-hőz. Ekkorra, a SARS-CoV-2 képessége az emberek közötti terjedésre nem lesz lehatárolva azzal, hogy a vírus hogyan tapad a sejtek felületéhez. Más tényezők fogják meghatározni a vírus terjedését, például milyen gyorsan képes a genom lemásolni önmagát, milyen gyorsan képes a vírus belépni a sejtbe a TMPRSS2 fehérje segítségével, és egy megfertőzött ember mennyi vírust képes üríteni. Elvileg, ezek mind evolválódhatnak egy csúcsteljesítményre.

Az Omikron elérte ezt a csúcsot? Semmi ok nincs arra, hogy ezt feltételezzük. De tételezzük fel, hogy Omikron az a variáns, amelynek maximális terjedési képessége van. Még, ebben az esetben is újabb variánsok jöhetnek létre, amelyek az emberi immunrendszert ki tudják játszani.

Egy vírusos fertőzés esetén az immunrendszer antitesteket állít elő, amely rátapad a vírusra és semlegesíti azt, a gyilkos T-sejtek pedig megsemmisítik a fertőzött sejteket. Az antitestek lényegében kis darab fehérjék, amelyek rátapadnak a vírus egy adott molekula formációjára. Ezért a SARS-CoV-2 el tudja kerülni az immunrendszert azzal, hogy mutációjában megváltoztatja a molekula formációját úgy, hogy az immunrendszer ne ismerje fel.

Ez az oka annak, hogy az Omikron meg tudja fertőzni azt is, akinek  volt immunitása vagy védőoltástól, vagy mert átesett a betegségen egy másik variánstól. A mutációk, amik lehetővé teszik, hogy a tüske erősebben kötődjön az ACE2-höz, szintén csökkenti az antitestek vírushoz kötődését, semlegesítés végett. A Pfizer adatai szerint a T-sejtek hasonló képen reagálnak az Omikronra, mint korábbi variánsoknál. Ez egybeesik azzal a megfigyeléssel, hogy Dél Afrikában kevesebb volt az elhalálozás, ahol a legtöbb embernek volt immunitása.

Igen fontos az emberiségnek, hogy korábbi fertőzés érzékelhetően véd a súlyos betegségtől és az elhalálozástól. A vírus újra fertőzhet, de nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint az első fertőzés  alkalmával.

A valószínű jövő

Nincs ok azt feltételezni, hogy az emberi immunrendszer nem fogja ellenőrzés alatt tartani a vírust. Az a mutáció, amely javítja a vírus terjedését nem fokozza az elhalálozást. A vírus találomra mutálódik, idővel elegendő változást okozva ahhoz, hogy az immunrendszer ne ismerje fel, ami lehetővé tesz új fertőzési hullámok kialakulását.

Az emberiségnek telenként lehetnek COVID idényei pontosan úgy, ahogy az influenzának is van. Az influenza vírusnak hasonló mutációs készsége, ami újrafertőzéseket eredményez. Minden egyes évben az új influenza vírus nem szükségszerűen hatékonyabb, mint az előző évi, mindössze megfelelően más. Bizonyíték erre a 229E elnevezésű koronavírus, ami az egyszerű náthát okozza.

Éppen ezért az Omikron nem lesz az utolsó variáns, de lehet, hogy ez az utolsó, amely félelmet keltett. Ha szerencsések vagyunk (és a pandémia kifutását nehéz megjósolni) a SARS-CoV-2 valószínűleg endemikus vírussá változik, ami lassú ütemben fog változni.

A betegség valószínűleg enyhe lefolyású lesz, mert a korábbi fertőzések immunitást okoznak, ami csökkenti a kórházi kezelés szükségességét és az elhalálozást. Az első fertőzést legtöbben gyerekkorban fogják átvészelni, azt követve az újrafertőzés alig lesz érzékelhető.

Vagyis, mindenkinek át kell esni a fertőzésen és vagy immunissá válik vagy eltemetik. Ugyanis az újabb és újabb vakcinák előállítása nem tud lépést tartani a vírus mutációjával.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

193 gondolat erről: „(3737) Omikron

  1. Köszönjük a cikket. Vagyis jó hír, hogy a vírus az evolúciója során számunkra kevésbé veszélyes szempontok szerint változhat, és így talán mégsem nyírja ki az emberiséget.

    Reméljük így lesz és pl a gyorsabb másolódást tartja előnyösebbnek, nem valami mást. (Persze mi mást, hisz neki csak a saját ‘élete’ számít?)

    Azt is reméljük, hogy csak a nagy színpadon képes a rengeteg tényező hatására számára a legmegfelelőbb ,többlécsős változásokra.
    Véletlenül sem játszanak vele valahol máshol,csúnya, spricnis emberek.
    Jó lenne ha egy fertőzőbb, gyengébb lefolyású vírusváltozat lenne elterjedve, mert akkor a sars covot félretennék. Nem lenne könnyű felülírni az elterjedtett pl. nagyobb mortalitásúval. Bár annyi más vírus van még?

    Na most, akkor ez kipipálva! ?
    Azonban valahogy azt érzem, hogy a ránk leselkedő veszélyek sora nem lett rövidebb. Az egyáltalán nem lefutott omikron pajtás
    mögött sorakoznak, sőt vele parallel futnak más döntő események is.
    Biztos csak a jungi tudattalatti félelmeim mondatják ezt velem.?

    Az baj Tibor bátyám, hogy úgy járhatsz mint én a minap.
    Bátyám mondta nekem, hogy ne riogassak, hiszén már lebőgtem ezerszer.
    Peak oil 20 éve meg még az anyám kínja is is volt 10 éve, aztán hol van a probléma?!

    A legtöbben nem szeretnek a sorok között olvasni.

  2. mégse halunk ki? már megint nem?

    2009 óta ezt nyomjátok.

    és mindenki célja legyen a saját kis föld amit napi tizensok órában kapálhat, hátha attól nem hal éhen..
    bármit szórakozni nem szabad, mert akkor nem a szent aggódást műveljük a jövő iránt. ami ha igaz (nincs jövő) még 1 ok lenne, h a jelenben érezzük jól magunkat.

    hiszen csak ez az egy fizikai élet van, nincs lélek meg semmi sem – hányszor hallottuk? (nem értek egyet vele)

    a covid óta jelentősen csökkent a blog színvonala. főleg az időmet vesztegetem miatta.

    most jön, hogy ingyen kapom.. de van más nézőpont. Tibor bá ez a Te hobbid, olvasol, fordítasz és írsz. úgyse bírnád ki hogy ne csináld. (nekem meg más függőségem van, mindenkinek van valami)

    megfigyeltétek, hogy az idő előrehaladtával egyre több oltás –kell– és egyre kevésbé ér valamit?

    az oltás kockázatai összemérhetők a vírus elkapásának kockázataival! pár nap alatt átestem, kisebb rosszulléttel – mint a többség. de azért biztos hülye vagyok hogy nem oltatok, ugye? (különben mensa tag)

    további jó szorongást kívánok!
    a cikk utolsó 2 kék sorához hosonlót már az elején írtunk többen. gratulálok akik most jöttek rá!

  3. 2. pilotkex +1

    Azért azt tegyük hozzá, hogy a mai poszttal Tibor bá’ gyakorlatilag elismeri, hogy tévedett és nem írt ki a vírus mindenkit. Ez korrekt.
    Még valamikor nyáron írtam, hogy mindmeghalunk, de nem a Covidtól. Az atomháborút se tartom igazán valósnak. Csak a farokméregetés megy vagy 70 éve.
    Marad a klíma, nade azzal meg nem lehet mit csinálni vagy megfut a mi életünkben vagy nem.

    A végén úgyis mindmeghalunk! 😉

    Egyébként ajánlom figyelmetekbe DiCaprio új filmjét. Tanulságos. Don’t look up. 🙂

  4. Nincs annyi időm hogy ezt a cikket végigolvassam.
    Az omikronnal az a gond, hogy nagy számú embert tud megfertőzni gyorsan, mert elvileg nem hatol annyira mélyen a légutakba hogy tüdőgyulladást okozzon (gyorsan), viszont mivel a felső légutakban marad nagy koncentrációban, ezért űrít a fertőzött sok vírust és ezért fertőz meg sokkal több embert mint az eddigi variánsok. Pont ez a gyorsasága okoz gondot, mert tele lesznek a kórházak (Ausztria, Németország már triázsol), illetve az élelmiszerellátás (szállítás is), víz- villany-, gáz-, iskolák..stb..ha egyszerre többen kidőlnek az omikron miatt, akkor ezek is leállnak, vagy erősen döcögni fognak. Vannak akik a munkájuk ellátása miatt már karanténban vannak hogy ne fertőződjenek és biztosítsák a fent felsoroltakat.
    Tehát az hogy mi lesz, és majd ám sima nátha lesz, az még sehol nincs. Most ez a variáns a gyorsasága miatt tud nagy gondot okozni a mindennapi életben.
    Ausztriában a pozitív esetek fele már omikron, és január első hetében 20ezer fertőzöttet jósolnak, és így még januárban lockdown-t.

  5. Jujj de nehéz egy ilyen duplatagadásos mondat!!!!!
    Nincs ok azt feltételezni, hogy az emberi immunrendszer nem fogja ellenőrzés alatt tartani a vírust.
    Feltételezni lehet, hogy az emberi immunrendszer ellenőrzés alatt fogja tartani a vírust?
    Jól értem?

  6. 3 hecklerk
    Ilyen nincs, megelőztél!
    Én is éppen tegnapelőtt néztem ezt a filmet, és olvasva a mai posztot én is rögtön elhatároztam, hogy felhívom a figyelmet erre az ál-sci-fi-re, ami a mai problémákról szól.
    Nagyon jó kis párhuzam a mai mentalitásról, az elitről, amelyik külön úton próbálja megoldani maga számára a problémát, de életidegen mentalitása miatt ott is halálra lesz ítélve….

  7. Már megint kezdik az influenzához, náthához hasonlítani ezt a koronavírust miközben döntő különbségek vannak.
    Mik ezek a különbségek?
    A koronavírus már az előtt ürül a szervezetből, mint hogy a tünetek megjelennének.
    Rejtőzködő vírus.
    A gyógyulást követő fél év után elhunyt 154 vizsgált személy mindegyikénél az agyban a szívben és egyéb szövetekben is kimutatható volt a vírus. Arra jutottak, ezt a sejtes terjedési képesség teszi lehetővé.
    A náthából, influenzából kigyógyulva a következő fertőzésig gyógyultan éljük az életünket. A koronavírus, hullámról hullámra egyre több long kovidos beteget termel.
    Az enyhe lefolyású betegeknél is jelentkeznek súlyos utóhatások.

  8. 4 Tia
    Az a probléma, hogy a könnyen elérhető forrásokból nem tud az ember minden információhoz hozzájutni.
    Én a worldometer-t nézem, ott a napi fertőzöttek és napi halálos áldozatok száma látszik, és az alátámasztja a feltételezést, hogy az omikron nem olyan veszélyes.
    Dél-Afrikában, de a briteknél is rekordokat döntöttek a fertőzési számok, a halottak száma meg jóval alacsonyabb, mint a korábbi hullámoknál.
    Úgy néz ki, hogy a kórházban ápoltakra már nem igaz ez a tendencia, azok sokan vannak?
    Mert én feltételeztem, ha kevés a halott, akkor a súlyos beteg is kevés…
    És még az látszik, hogy a gyors vírus gyors hullámlefutást is jelent, igen meredek emelkedés, de utána hamar jön a csúcs, és a lefutás is.
    Dél-Afrikában már túl vannak a csúcson, csökkennek a számok, és mintha a briteknél is ez látszana.
    De azt látom, hogy a németek is nagyon félnek a kórházak túlterhelődésétől, ez viszont arra utal, hogy a kórházi esetek is nagyon emelkedhetnek, a kevesebb halott ellenére is.

  9. 8. hubab

    A működőképes kórházakba az emberek nem meghalni mennek be.
    Ha megfertőződnek, az befolyásolja az addigi (krónikus) betegségeiket is, amik kezelhetőek (lennének ha nincs túlterhelve a kórház). Most nem látsz erősen emelkedő számokat a halálozásnál. Január elejére jósolják az omikron miatti esetek emelkedését.
    Nem az a gondom hogy esetleg lapátolni kell a kórházban a halottakat. Az nem meló, ahhoz nem kell doki. Szeretnénk mindenkit normálisan ellátni és életben tartani. Ha pedig bezúdulnak a fertőzöttek.. Az intenzíves ágyak miatt pedig már van triázsolás Ausztriában, Németo.-ban, több fős csapat dönt. Németország különösen kínlódik, mert a harmadik oltásra nincs elég oltóanyaguk, próbálják a többi országból visszavásárolni (mert ajándékozgattak korábban)

  10. 10 Tia
    Szóval akkor az egy nem reális, túl leegyszerűsítő feltételezés, hogy ha a halottak száma mondjuk negyede, mint a korábbi hullámok esetén, akkor a kórházi ellátásra szorulók száma is ilyen arányban alacsonyabb.
    Mert pl. a dél-afrikai halottak száma durván hatodrésze a korábbi delta csúcsánál, pedig már ez is túl van a tetőzésen, miközben a fertőzések száma messze meghaladta a delta csúcsát.
    De akkor ezek szerint ettől még simán telítődhetnek a kórházak?
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-africa/
    Vagy semmi garancia, hogy Európában hasonló lefutásra számíthatunk a más éghajlat miatt?
    Vagy óvatosságból a legrosszabb forgatókönyv alapján készülnek, ami, ha szerencsénk lesz nem is következik be?

  11. 2 – pilotkex
    „Tibor bá ez a Te hobbid, olvasol, fordítasz és írsz. úgyse bírnád ki hogy ne csináld.” Ha mindenki így nyilatkozna, akkor röhögve kibírnám, de van más is. Olvasd el Balázs írását. Persze azt is mondhatnám, hogy te meg nem bírod ki, hogy ne gyere ide ingyen olvasni.

  12. 11. hubab

    Eddig nem csalódtam sem az osztrák sem a német egészségügyben. Tehát ha ők riadót fújnak akkor annak oka van. Eddig elég jól hozták az arányokat ezek az egészségügyek. Ha viszonyítunk, akkor az esetekhez képest alacsony volt a halálozásuk. A magyarral nem szeretném összehasonlítani. A többi országéval sem, mert azokat belülről nem ismerem. Soha nem nekem kellett a német és osztrák egészségügyben a legokosabbnak lennem, sem nem nekem kellett emberfelettit megoldanom. A magyar egészségügyben is voltam orvosként. Ott hozzátartozóként is nekem kellett a legokosabbnak lennem.
    Az omicronnal kapcsolatosan pedig biztosat nem lehet még mondani. Egy biztos hogy a felső légutakban magas koncentrációban van jelen, ami miatt több embert tud egyszerre megfertőzni, ez pedig le tudja terhelni az egészségügyet. Egyszerre.
    Nem (csak) a halálozás a baj, hanem hogy egyszerre hány embernek kell egészségügyi ellátás. Jelenleg Bécsben arányaiban magas a fertőzöttség, tehát Ausztria nyugati részeihez hasonló, holott korábban beleolvadt a jobban alakuló keleti részbe. Nagyváros, több ember egymás nyakán.
    Ha csak egy emberrel több hal meg azért mert tíz emberrel több lett egyszerre covid-os, nekem már az sem tetszik. Akkor sem, ha Ausztria éppen akár az összes országnál jobban teljesítene.

  13. Karikó-nak igaza lesz?
    Ez jó hír.
    A vírus megtette kötelességét,a vírus mehet.
    De hogy Dél-Afrikából jöjjön a felmentő sereg arra nem számítottam.

    Összegyűjtöm fejben mi minden történt a vírus alatt amire kevesebb figyelem vetődött.

    Hogy ellen vírus az nagyon beteg ötlet a denevérek után?

    ..há’ én már nem tudom.

  14. 14 ötlet
    Hát, ez biztos sokkal izgalmasabb elképzelés lenne, de az a reálisabb, amit a szakemberek régóta hangoztattak, hogy minden, kezdetben halálos kórokozó egy idő után abban az irányban fejlődik, hogy enyhébb tüneteket okozzon, viszont fertőzőbb legyen, mert így tud a leggyorsabban terjedni…
    Ebbe még akár az is besegíthet, hogy a nagyon súlyos betegség olyan társadalmi reakciókat vált ki (karantén, intézmények bezárása) ami lelassítja a terjedést, ami meg enyhe lefolyású, annál az intézkedések is gyengék, jobban tud terjedni a kórokozó.
    Tehát mi is rásegítünk a biológiai, evolúciós folyamatokra…

  15. Oké,kókler vagyok nem tagadom,de nyugaton az omikron gyors terjedésével a hírekben hangsúlyozzák a KARANTÉN szót.

    Itt is volt.
    Megint lesz?
    De ez gyengébb…

  16. 13 Tia
    Az biztos, hogy az egészségügy eddig is arra hajtott, hogy a járványgörbéket ellaposítsák, ezzel csökkentve az egyidőben kórházi ellátásra szoruló emberek számát.
    Ez az omikron meg éppen itt léphet a tyúkszemünkre.
    Az tényleg logikus, hogy nagyon magas napi esetszámból, és dinamikus felfutásból következik, hogy sokkal többen kerülhetnek kórházba is, hiszen a dinamizmus miatt torlódás alakul ki, nincs idő meggyógyulni, mikor már ott az új betegek nagy száma.
    Viszont ha ez így van, és ennek ellenére sem lesz nagy a halálos áldozatok száma, az még inkább azt jelezheti, hogy ez a variáns sokkal kevésbé halálos, hiszen a sok beteg ellenére is kevesebben halnak meg, mint korábban a kevesebb betegből.
    De értem, ennek ellenére bekövetkezhet, hogy nem jut minden betegnek megfelelő ellátás, tehát lehet, hogy annak a kevés halottnak egy része is megmenthető lett volna, ha nincs túlterhelődés…
    Ja, és ott van a félelem, hogy a sok karantén miatt lebénulnak az intézmények, és ehhez nem kell sok halott sem…

  17. 17 – hubab:
    Kevesebben halnak meg, mert majd mindenki be van oltva. Vagyis 4-6 havonta újra és újra oltakozni kell.

  18. 18 Tibor bá’
    Igazad van, ezt ki is hagytam a számításból.
    Habár az oltástagadók ezzel biztosan nem értenek egyet.
    Illetve a hozzászólások alapján azt látom, hogy vannak, akik még ezt is elfogadják, ennek ellenére nem óhajtják bevállalni az oltások különféle kockázatait, utóhatásait, valahogy úgy, hogy csak oltassatok minél többen, mert az az én kockázataimat is csökkenti, csak nekem ne kelljen oltást felvennem…

  19. Az USA Walter Reed katonai orvosi kutatóbázisán az eddigiektől teljesen eltérő covid vakcinát fejlesztettek ki. Minden variáns ellen jó az eddigi hírek szerint, sőt a jövőben megjelenő variációk ellen is. Ez lesz a megoldás a pandémiára?

  20. A WHO is (pedig nem csípem azt a Tedrost, mert követett el már késői bejelentéseket) már megszólalt hogy összeomolhatnak az egészségügyi rendszerek a Delta és az Omicron együttes jelenlététől, plusz az egészségügyesek kimerültségétől:
    https://orf.at/#/stories/3241902/

    18. Tibor bá’
    Igen, az oltás számít, viszont a három oltás számít, ami aktuális kell legyen és a nyári magyar oltások mint harmadik az már messze van..Az osztrákok pedig nem akarnak oltakozni, már 500.-Eurókat ajánlgatnak nekik. A németek pedig elajándékozták az oltsaikat, Lauterbach (egészségügyi miniszter) pedig most kapargatja össze..

  21. 21 – Tia:
    Én a 3. oltás (Pfizer) augusztusban kaptam. Ez 4 hónap. Januárban becsempészem magam egy nyitott oltópontra. Meglátom mi lesz, ha rájönnek. Sajnos az életkorom miatt én nem várhatom meg, amíg Orbánnak eszébe jut.

  22. 22: Tibor bátyám, ha addig OV nem engedélyezi a 4. oltást, akkor a hivatalos papíron az 1. és a 2. oltás dátumát és típusát kell megadni. Hivatalosan le kellene ellenőrizniük az oltóponton, de egy regisztráció nélküli oltónapon ezt kb. utólag fogják megtenni. Szóval nagyon nagy valószínűséggel gond nélkül meg lesz a 4. oltásod is.

    https://rtl.hu/hirado/2021/12/21/gond-nelkul-megkapta-a-negyedik-koronavirus-elleni-oltasat-egy-budapesti-ferfi

  23. 21 Tia
    Abból is látszik, hogy mennyire félnek az omikron terjedésétől, hogy több országban is az oltottaknak rövidítik a karantén idejét, nehogy összeomoljanak a kritikus infrastruktúrák.
    Ez azért jelzi, hogy nem tudják melyik ujjukat harapják meg, mert azért az is kockázat, hogy egy esetleges vírushordozót szabadjára engednek, hogy tudjon dolgozni…

  24. Re:23
    P. Balázs (ő az aki kijátszva a rendszert megszerezte a 4. oltást) egy rendkívül intelligens pasas, dolgoztam is egy időben vele. 🙂

  25. https://nepszava.hu/3141563_hadhazy-az-orosz-vakcinaval-rulettezve-magyarok-szazezreinek-eletet-kockaztatta-a-kormany

    „- A teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség.

    – Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.

    – A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan. Így a készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat. Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.

    – A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat….”

    Lassan kibújik a szög a zsákból….

  26. Nem a hagyományos technológiával gyártott kínai vakcina a gyenge, hanem az új technológia, az mRNS eljárás rendkívül hatékony ezzel az cseles vírussal szemben.
    Azt nem tartom hibának, hogy idő előtt rengeteg kínai vakcinát vettünk, de azt igen, hogy ilyen technológiával gyártó gyárat akarunk építeni, most hogy már tudjuk mi a helyzet.

  27. 29. sasha

    Igen, és még mindig a szeren lóg, nem lehet levenni, nincs olyan állapotban!
    Későn vette fel az oltást (ha egyáltalán igaz – Ugyanis Európa-szerte vannak botrányok a csak pecsételésekből)
    Janssen-ből Ausztriában már rég nem fogadják el az egyet.
    Akik ennyire nem értik az oltások működését, azok tényleg soha nem voltak oltva? A gyerekkori oltási könyveteket nézzetek bele, hány havonta ment a Di-Per-Te-Polio, mennyi ismétlővel? És még arra is rá kell oltani felnőttként is 5-10évente..

    Damu miért nem téma itt? Mert nőverő volt és megérdemelte a sorsát? Dupla oltással halt meg. A harmadikat nem tudta már felvenni az állapota miatt.
    Nem ismerem a sorozatot amiben szerepelt, de belenéztem most a halála után. Illetve abba a műsorba is ahol szétverte a berendezést csak mert nem nyert. Valamint a tárgyalás fotóit is. A személyisége sajnos egyértelmű.
    Az utolsó interjúba is belenéztem, azt mondta tüdőgyulladása, gégegyulladása van, de súlyosabb a helyzet.. Hozzáteszem: a tüdőrák is tud ilyen tüneteket produkálni, illetve a rák miatt károsodott szerv is hajlamos erre.
    De ő nem nagyon kapott anyagi segítséget, csak beszólásokat, mert hát ugye milyen ember már.. Jelenleg sem nagyon téma az oltásellenes oldalakon, mert hát ugye azért vele mégsem akarnak azonosulni. Az aranyérmessel inkább..

  28. 28. Tibor bá’
    A kínai gyógyszergyártás rövid időn belül megdöglesztette volna az európait, ha nincs az mRNS technológia. Ezzel most nyertek kb. 5 évet.
    Nem véletlenül nem engedélyezik a szabad felhasználását, tehát erre még nem lehet gyárat építeni. Építeni meg azért akarnak, mert a piacgazdaság addig működik, amíg nincs hiány. Abból meg sajnos a jövőben egyre több lesz, nemcsak ezen a területen.

  29. Nem várhatunk arra, hogy megérkezzen az omikron-specifikus koronavírus elleni oltás Magyarországra, hiszen sokaknak már most is nagyon alacsony a védettsége a vírussal szemben. „Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét” – mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. Szerinte a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a 4. oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a 3. dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük. Sinkó beszélt az oltások hatékonyságáról, a vakcinamixekről és az oltások nyújtotta halálozás elleni védelemről is.

    Sinkó Ottó: eljött az ideje a 4. koronavírus elleni oltásnak Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211230/sinko-otto-eljott-az-ideje-a-4-koronavirus-elleni-oltasnak-magyarorszagon-518584

    26: dajtás, Balázs jó fej, és hiánypótló munkát végez a maga járványmodellezési „kísérletével”.

    31: kakukk, mivel már mosz kb. duplájánál jár a debreceni vakcinagyár költségvetése az eredetileg tervezetthez képest, a válasz az az, hogy mennyit is lehet lenyúlni belőle, amire egyáltalán megépül.

  30. A novemberi 3. oltásom után már újfajta negyediket várnék, ami omikronra jobban véd. Talán március?

  31. 30. Szerintem mindenki pontosan tudja, hogy az egy velejéig rosszindulatú megjegyzés volt a részedről.

    Későn vette fel az oltást?
    Nézzük csak: Október 28.-án oltották be Janssen-nel és nov. 26.-n került kórházba.

    Így van, Damu 2szer oltott volt.

    De persze az oltás működik, Magyarország működik…

  32. OLTÁS KOMMUNIKÁCIÓ EVOLÚCIÓ:

    1. Az oltás a megoldás: Megvéd, nem kapod el, nem fertőzöl.

    2. Az oltás a megoldás: Megvéd, de elkaphatod, picit fertőzöl, tünetmentes maradsz.

    3. Az oltás a megoldás: Megvéd, de elkapod és fertőzöl is, maximum enyhe vagy középsúlyos tünetekkel átvészeled.

    4. Az oltás a megoldás: Megvéd, de elkapod és fertőzöl, enyhe vagy középsúlyos tünetekkel átvészeled, a legrosszabb esetben kórházba kerülhetsz, de megúszod az intenzívet.

    5. Az oltás a megoldás: Megvéd, de elkapod és továbbadod, enyhe és középsúlyos tünetekkel megúszhatod, viszont akár intenzívre is kerülhetsz, de legalább elkerülöd a lélegeztetőgépet.

    6. Az oltás a megoldás: Megvéd, elkapod és fertőzöl, akár súlyos tünetekkel a lélegeztetőn is végezheted, de legalább nem halsz meg.

    7. Az oltás a megoldás: Megvéd, elkapod és fertőzöl, akár súlyos tünetekkel a
    lélegeztetőn is végezheted, de ha van alapbetegséged meghalhatsz.

    8. A mutánsokra nem hat, de ha ismételjük igen.

  33. 34, sasha:

    Nem kell itt újból konfabulálni, Csollány már három héttel a kórházba kerülése előtt mondott le interjút a betegségére hivatkozva. Ennek nyoma van. Tehát ha oltották, akkor ráoltottak. Ha. Mert ebből az indexes cikkből, aminek egy kérdőmondat a címe, semmi, de semmi új nem derül ki, csak azt az egy darab Lehota félmondat, ami hmm. elfogult is lehet. Mindenesetre aki elolvasta a facebookos ámokfutását Csollánynak, az hogyismondjam kételkedik ebben. Mindenesetre a követőit ezerrel próbálta lebeszélni az oltásról, helyette mindenféle propoliszos szirszart ajánlgatva. Gyakorlatilag nem is volt más megosztás az oldalán, csak mániás oltástagadás. No most, ha közben sutyiba oltott, az kicsit gáz. Tovább már nem is mondom, mert mégiscsak egy olimpiai bajnokról van szó. De az internetes fórumok nem felejtenek.

  34. Re:36
    Láttam már karón varjút, könnyen elképzelhető hogy a megosztásai, és a saját stratégiája teljesen eltérő volt.
    Nekem ott gyanús a dolog, hogy ha nem lett volna oltva, akkor Kóborhoz hasonlóan zászlajukra tűzték volna az oltás pártiak, hogy bezzeg ha oltott volna(magatehetetlen embert felhasználni egy célra elég gusztustalan szerintem), akkor most nem lenne műtüdőn, de láthatóan megy a lapítás, ami arra enged következtetni, hogy oltott volt.

  35. 30 Tia
    A tv showkban forgatókönyv van. Neki akkor ott ezt kellett csinálnia. Utána ezt a megrendezett jelenetet emlegették fel sokszor. (Más kérdés, hogy egyébként milyen személyiség volt.)

    Minden ember megérdemelné, hogy ha baja van, idejében megvizsgálják és idejében, kellően hatékony kezelést kaphasson.
    Ez ma sajnos nem működik, sem a COVID, sem a többi „hagyományos” betegségek esetében sem.
    A megelőzést már rég elfelejthettük.

    Az emberséget is.

  36. 38. Delp

    Igen, a forgatókönyv ráerősített a személyiségére. Nem tett neki jót hogy ilyen szerepei voltak, hogy így „csináltak pénzt belőle”. Talán egy Liliomfi szereptől nem járt volna így, nem érezte volna ennyire igazolva magát, hogy jó és szeretik amit csinál…

  37. Re 37:
    Valószínűleg soha nem fog kiderülni a dolog. Mintha olvastam volna anno, hogy Ausztriába járt dolgozni és oltva kellett, hogy legyen. Elvileg. Amúgy az „oltás-szkeptikus” ismerősöm is Janssent szúratott, hogy utazhasson. Úgyhogy lehet, hogy mindenkinek igaza van. Az az oltóanyag jó példa a big pharma érdekérvényesítő képességére. A hatásosabb vakcináknak keresztbe fekszik az EU, ezzel meg repkedhetsz égbe világba, hiába gyengébb (egy adagban).

  38. 40. Hegel

    Akkoriban, amikor Csollányról kiderült a Covid, nem volt kötelező Ausztria felé munkábajáráshoz az oltás. Akkoriban a PCR-teszt ingázóknak 3napig érvényes volt. Most már dupla oltás és negatív PCR-teszt kell, vagy 3 oltás.
    Mégegyszer leírom: A Janssen-ből is már csak dupla oltást fogad el Ausztria.

  39. Kis kiegészítés: A Janssen, mint egyadagos humán(!) adenovírusos vakcina, egy orosz rulett, mert ha valaha találkozott hasonlóval a szervezet, akkor lekapcsolja, még mielőtt elkezdene tüskefehérjét gyártani. Minthogy másodjára le is kapcsolja, ezért csak egy adagos. A szputnyik ezért alkalmaz két különbözőt. Arról nem is beszélve, hogy az emberek azt hiszik, hogy ha beadják az oltást, az automatikusan hatásos lesz. Ezer és egy oka lehet a sikertelenségnek (zsírszövetbe megy, érbe megy, mellesleg ezek lehetnek felelősek a szövődményekért). No most, ezt rábízni EGYETLEN injekcióra, az józan paraszti ésszel is orosz rulett. Fűszerezzük meg ezt azzal a ténnyel, hogy a deltával szemben amúgy is nagyjából hatástalannak bizonyult.

    Még egy érdekesség. Az astránál ugyanaz a vektorvírus, hogyhogy lehet kettőt adni. Nos, jogos a kérdés, ezért kell 12 hetet várni a két adag között (ez amúgy a járvány közepén eléggé veszélyes és aggályos). Hogy elfelejtse az immunrendszer. De ha elfelejti az immunrendszer, akkor a tüskefehérjét nem fogja ? A választ találja ki mindenki maga. A vakcinagyártók mindenesetre még most találgatják. Legalábbis úgy tesznek.

  40. Nagyon durvák a napi fertőzésszámok, tegnap 1,6 millió felett világszerte. Nálunk (UK) kb. megnégyszereződött a másfél-két héttel ezelőttihez képest a napi pozitívre tesztelt esetek száma.

    „Ez a Covid már nem az a Covid, amit megismertünk
    Az omikron „már nem az a betegség, amit egy évvel ezelőtt megismertünk”, és a magas halálozási arány az Egyesült Királyságban „már a múlté”
    – idézi Sir John Bellt, az Oxfordi Egyetem immunológus professzorát és a brit kormány járványügyi tanácsadóját a Guardian.

    A szakértő szerint igaz, hogy a kórházi beutalások száma megugrott az elmúlt hetekben, a betegség azonban
    kevésbé tűnik súlyosnak, és a legtöbb ember kevesebb ideig van kórházban. Gépi lélegeztetésre is kevesebbeknek van szükségük, és a kórházi tartózkodás átlagos ideje is három napra csökkent.”

    Izraelben meg leállították a 4. oltások beadását az enyhe tünetekre hivatkozva.

    Csupa jó hír. A Pfizernál lehet szomorkodnak, mert hamarosan leesik az igény a covid vakcinákra. 🙂

  41. 41. Tia

    Lehetséges, de az is lehetséges hogy máshova akart utazni. Most nem fogom visszakeresni, de akkoriban amikor gépre került, egy másik fórumon idéztek tőle valamit, amit valami szakfórumra írt ezügyben .
    A dupla Janssent aggályosnak gondolom az előzőleg említettek miatt. De ártani nem fog (ha nem megy érbe XD) .

  42. 43 Gyarmathy

    „Izraelben leállították a 4. oltások beadását az enyhe tünetekre hivatkozva.”
    Talán rájöttek arra, hogy a sorozatos mRNS oltásoknak hosszabb távon súlyosabb következményei lehetnek, mint a kovid átvészelésének?

  43. 46. Delp,

    Nem hiszem, inkább úgy érzik nincs értelme.

    Nálunk tegnapelőtt a pozitívnak bizonyultak száma: 168 ezer, meghaltak: 29.
    Tegnap pozitívak: 183 ezer, meghaltak: 57.

    Talán feljebb megy valamivel az elhunytak száma a következő hetekben, de ha nem sokkal, akkor ez kb. az influenza mortalitása.

  44. No közben megjöttek a mai adatok, 332-en haltak meg a mai statisztika szerint. Ez egyszeri kiugrásnak tűnik, valószínű valami elmaradást most adtak hozzá.

    Kb. egy hónapja kezdett emelkedni a napi fertőzések száma és mára 190 ezerig jutottunk. Viszont a halálozási átlag mintha lefelé menne. Egy hónapja volt 159, most pedig(tegnapi adat) 74 a covidban elhunytak napi átlaga.

  45. 45. Tia

    Hát ezt miből szűrted le ?
    Én egyáltalán nem gondolom, sőt.
    Inkább vártam az önálló gondolatokat. Bocsánat.

  46. 43, Gyarmathy

    Honnan van aza forrás, hogy leállították volna Izraelben az oltási programot, pláne úgy, hogy december elejére még kb. 2,5 millió fő oltás nélküli volt?
    Az ottani hírforrások és a kormányzati szerv nyilvános hirei (december 30.-i cikkek és twittwer bejegyzések) szerint inkább a közösségi – és egyéni-szülői felelősségvállalásról, maszkhordásról, gyerek oltásokról beszél…és úgy látszik némely vészmadárkodó héber hírlap szerint mintha a kormány a felelősségvállalást ráengedné nyájimmunitás jelleggel a lakosságra.

    A felvilágosító fórumok bezzeg azt nem terjesztik – itthon sem, hogy a dél-afrikai víruslaborokban nagyon lassan haladnak az omicron-változatok tulajdonságainak vizsgálatával.
    Sem azt, hogy a gyerekeik egészségét kockáztatják oltás és védekezés nélkül a szülők, ennek eredménye, hogy gyerekek tömegei kénytelenek a covid-osztályokra befeküdni ill. otthonaikban további ellátásra kényszerülni.

    Valamint a fertőzési láncolat elszakítása legalább 5- 7 napig tart a kontaktkutatást segítő Shin Bet program segítségével. Ez belpolitikai feszültséghez vezetett (adatvédelem, állampolgári jogok izé-hozé), nyilvánvalóan az oltásellenző uszítók mögött ilyen okok is állhatnak…

  47. 49 Gyarmathy
    Én is állandóan figyelem az UK adatokat, én is így látom.
    Habár úgy dec. 27. táján volt egy kis visszaesés a fertőzésekben, amit én már a tetőzésnek véltem, de ez téves volt, mert azóta jelentősen megugrott a fertőzések száma.
    És meglepően alacsony, és lassan lefelé tart még mindig a halálozási szám, ami nagyon biztató jel.
    Nem is mertem elhinni, minden nap azzal nézem az új adatokat, hogy mikor kezdenek ezek a számok is emelkedni, mert hihetetlennek tűnik, hogy ilyen kiugró fertőzés növekedés esetén ne induljon emelkedésnek egy idő után a halottak száma is.
    Még akkor is, ha a letalitás az influenzához közelít.
    Viszont arra nincs adatom, hogy ez a jó statisztika a kórházba kerülőknél is megfigyelhető-e?
    Mert a nagy félelmek ott vannak, hogy a kórházak nem terhelődnek-e túl, ami elvileg akár alacsonyabb halálozás mellett is elképzelhető, habár nem tűnik túl valószínűnek.
    Erre tudsz valami információt, a britek nem pánikolnak az egészségügy túlterhelődése miatt?
    Mert ezt inkább a német-osztrák oldalon érzékelhető, na meg Izraelben…

  48. Nemrég belefutottam egy olyan cikkbe is, hogy egyes kutatók úgy vélik, hogy az omikronnal történő fertőződés azért is előnyös, mert átesés után a páciens immunissá válik a delta ellen is, tehát kisebb az esélye, hogy egy halálosabb fertőzést kapjon.
    Ez fantasztikus lenne, ha beigazolódna.
    Hiszen ez egy olyan mechanizmust is jelentene, hogy gyorsan kiszorítja a veszélyesebb változatot, hiszen megelőzve fertőzésben azt, hozzáférhetetlenné is teszi számára.
    Ezt valószínűsítheti az a tény is, hogy ahol megjelent az omikron, viharos gyorsasággal váltja le a deltát.
    De azért nem szabad elhamarkodni a véleményalkotást, még mindig túl keveset tudunk a vírusról…

  49. 54 Valaki
    Ne izgulj olyanon, amiért teljesen felesleges.
    Az teljesen biztos, hogy soha nem fogják az ilyesmit kötelezővé tenni, minimum egy alternatíva meg fog maradni, mert tudják jól, hogy ez milyen félelmeket kelt az emberekben.
    Pedig az emberek nagy része már most is el van látva csippel, csak éppen nincs beültetve a bőre alá, csak a zsebében hordja…
    Arról meg nincs kétségem, hogy nincs az az adatvédelmi törvény, amely megvédene bárkit attól, hogy a mobiljáról származó adatokat szükség esetén bármilyen központi célra felhasználják….

  50. A New England Journal of Medicine szaklapban szerdán jelent meg az a kutatói levél, mely szerint a második Pfizer vakcina beadása után több, mint 5 hónappal a levett szérumminták nem mutattak semlegesítő hatást az omikron variáns ellen.

    Megjött a bizonyíték arra, hogy az omikron variáns sajnos szuperképességgel bír
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211230/megjott-a-bizonyitek-arra-hogy-az-omikron-varians-sajnos-szuperkepesseggel-bir-518822

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2119358

  51. Hubab.
    Izgulni?…minek? Tizenéve ilyenekről olvasgatok. Az ingerküszöböm maxon van ilyesfajta cikkek olvasásakor….☺
    Hogy hogyan reagálnak az emberek a chip hallatán békeidőben? Egyöntetűen elutasítják.
    Hogyan reagálnak az emberek egy totális összeomlás után? Kérik.
    A telóban igazad van, de azt kirakhatom a zsebemből….a megfigyelésben szintúgy!

  52. Ha az oltás utáni öt hónappal megszűnik a védettség az omikron esetében, akkor a számok így néznek ki, öt hónapja 5.44 millióból csak 3.2 millió kért emlékeztető oltást, így a jelenlegi 4 millió oltatlan 2.2 millió már nem védett= 62% oltatlan van Magyarországon.
    Folyamatosan csökken az oltással védettek aránya.
    A védettséget igazoló kártya tulajdonosai közül 2.2 millió hamisan gondolja, hogy védett.
    Ha nem történik valami drasztikus változás az oltási hajlandóság terén, akkor hamarosan egy törpe kisebbség lesz védett.
    A jelenlegi emlékeztető oltások már csak kb. 2 hónapig lesznek hatásosak az omikron ellen, mert onnantól rohamosan csökken a védettség.

  53. 51.János
    Izrael még toporog a 4,-ik oltás alkalmazásával, ugyanis még az EÜ stáb is negosztott véleményen van a szükseégességét illetöen, ugyanis az onmikron, habár rohamosan terjed, mindeddig nem bizonyult oly veszélyesnek, mint az elözö variánsok.Azonkivül nem biztosak mennyire lenne visszhangja az újabb oltásnak a nép körében, hiszen csak nemrég zajlott le a harmadik – booster – oltás, az ember elvesziti hitét egy olyas valamiben, amit túl gyakran kell alkalmazni. Ugyancsak elment a bátorség, az elhatározottság a mallok elleni csata kudarca miatt. Nemrég meséltem, miszerint a kormány rendkivül megnehezitette volna az oltatlanok, valamint a harmadik oltást nem felvevők életét, szinte teljesen kizárva öket a mindennapi életvitelből, sehova nem mehettek volna be, meg ilyesmik.A mallok tulajdonosai, a bennük taláható tengernyi üzletekkel karöltve beszólt a kormánynak, hogy nem tartják be az intézkedést, mindenkit beengednének a mallokba.Mit ad Istem a kormány felfüggeszti az intézkedést, jobb a békesség a csúfos leégés helyett.Nagyjából ez a helyzet a 4,-ik oltással is, nemigen akarják tolni a dolgot, nehogy általános össznépi közöny lenne belőle.

  54. 58 – 59, Úgy látszik végre kezd megjönni az esze az embereknek, nem lehet mindenkit a végtelenségig hülyének nézni.

  55. 60 sasha
    Ja, lehet így is értelmezni.
    Akkor lehet, hogy mégsem a Bill irányítja a dolgokat, hanem a mindenkori fejlemények alapján döntenek a szakemberek a stratégiáról, ki jobban, ki rosszabbul?

  56. 61, Sosem írtam ilyet, hogy BG irányítaná a dolgokat. Oltásszkeptikus nem csak az lehet aki hisz a legvadabb konteokban.

  57. Tessenek figyelni mi lesz a vége. Semmi. Minden megy tovább. Legfontosabb Tibor bá cikkélnek két utolsó, kékkel szedett mondata. AZT tessenek észben tartani, nincs menekvés, kibúvó, mentség vagy kifogás. vagy immunis leszel, vagy mész a lecsóba.

    KÖSZÖNÖM, hogy végre ezt is leirtad Tibor bá.

    Amugy kezd beszorulni a dolog – melyik ujjamat harapjam, mindegyik fájni fog.
    Ha kizárják az „oltatlanokat” (vagy lejárt vagy csak kevés számú oltással rendelkezőket) a gazdasági életből, akkor azért dől be a buli. Ha mindenkit beengednek, akkor meg lehet, hogy a sok fertőzött miatt lesz valameddig probléma.

  58. 63 GErgő
    Amit Tibor bá’ írt, az jogos.
    Én azért azzal kiegészíteném, hogy amennyiben az oltás sem véd meg a fertőzéstől, csak segít túlélni komolyabb következmények nélkül, akkor is megkapom az óhajtott immunitást a fertőződés után anélkül, hogy nagy kockázatnak tenném ki az életemet.
    Mert ha oltás ellenére elkapom a vírust, akkor már nem csupán a tüskefehérje ellen termelődnek az antitestek, hanem az összes vírusösszetevő ellen.
    És akkor a későbbi mutációknak már nem csak a tüskefehérje elleni védelem ellen kell fejlesztenie, hanem a komplett vírusra reagálók ellen is.
    Ez azért valószínűleg lelassítja az újabb hatékony mutációk kialakulásának gyakoriságát, igaz, ki nem zárja.
    Az igazi az lenne, ha a legsikeresebb változat az a legfertőzőbb lenne, ami már jelentéktelen tüneteket okozna, viszont kiszorítaná a veszélyesebb variánsokat, mondjuk úgy, hogy az átesés után már védett lennél a veszélyesebbekkel szemben.
    Erről mindjárt az ős oltás jutott eszembe, amit az emberre veszélytelen tehénhimlővel megfertőzéssel értek el, amely közeli rokona volt a feketehimlőnek, így az ellen is adott védettséget.
    Az omikronnál már van valami hasonló feltételezés, amire persze még rácáfolhat a közeljövő, hiszen azért itt is vannak ritkábban halálos áldozatok, de ha marad ez az evolúciós tendencia, talán egyszer eljutunk ide…

  59. Az a baj az Omicronnal, hogy gyors és sokat fertőz meg egyszerre. Kevésbé támadja a tüdőt, de ettől még tele lesznek a kórházak. (Ha valaki csak a lábát töri az ugye nem nagyon halálos. De ha egyszerre mindenki eltöri a lábát?)
    Ausztria nagyon „aggódik”. Jelenleg osztrák virológusok (pl. Elling) azon a véleményen vannak hogy még a padlón is feküdni fognak emberek és hogy január 10.-én ne nyissák meg az iskolákat.

  60. Az aggódik helyett nyugodtan lehet a „rettegtet” kifejezést használni.

    Ilyenkor szokott jönni a nagy pofára esés…”még a padlón is feküdni fognak emberek” = nem fog számottevően emelkedni a kórházba kerülők száma.

    „Ha valaki csak a lábát töri az ugye nem nagyon halálos. De ha egyszerre mindenki eltöri a lábát?”
    A lábtörés mindenképp kórházi kezelést igényel, egy enyhébb lefolyású omicron fertőzés pedig nyilván nem.
    Dehát ilyen ez…kellenek a túlzások, hogy minél jobban féljünk …

  61. 66 – sasha:
    Mindenki jobban járna, ha bölcs mondataiddal nem örvendeztetnél meg minket.

  62. 66 sasha
    Ez azért a kibicnek semmi sem drága hozzáállás.
    Ha nem jön be, elfelejtjük.
    Egy felelős döntéshozó helyzetéből nézve viszont inkább kell készülni egy rosszabb forgatókönyvre, mert ha egy alábecsült veszély alapján hozott döntések után mégis bekövetkezik egy nem várt túlterhelődés, akkor az nagyon sok emberéletbe kerülhet.
    Egyébként is itt nyilván az a feltételezés, hogy nincs olyan alacsony kórházba kerülési valószínűség, amit nem tudna überelni egy kellően magas fertőzésszám.
    Ha tízszer annyi a fertőzött, de ebből csak tizedannyian kerülnek kórházba, mint korábban, akkor semmi sem változott.
    De mi lesz, ha hússzor annyian lesznek fertőzöttek?

  63. 68, Ezt értem, hogy a döntéshozóknak fel kell készülniük a rosszabb forgatókönyvre, készüljön is fel a háttérben, készítsen terveket, stb. Ez a dolguk.

    De mi lenne, ha a kommunikációból kimaradnának a „még a padlón is feküdni fognak az emberek a kórházakban” és hasonló mondatok? Mire jók ezek azon kívül, hogy az embereket félelemben tartsák? Már-már egy olyan játéknak tűnik, hogy ki tud nagyobbat mondani…És ez undorító.

  64. Jó reggelt!

    Magyarázza a sok laikus, kibic, oltástagadó, alacsony realitásérzékkel bíró, nulla társadalmi felelősségérzetű képességgel rendelkező névtelen személyke,
    hogy
    mi a tuti a tüskefehérjével, tízezernyi Aeonmed VG70, Panther, Maquet, General Electric altató-és lélegeztetőkkel, mobil ultrahangokkal-és röntgengépekkel, légkompresszorokkal, oxigéntartályokkal, nem szőtt textil alapanyagokkal, gyulladásgátlókkal, palackos-és folyékony oxigénnel, gyógyszerekkel, tesztekkel, tizenkét órázással és három műszakozással…

    Arról azonban elfelejtkeznek, hogy a fürkészeink azért indultak el a nagyvilágba a nemzetbiztonsági kockázat kiértékelése után, hogy a kijelölt járványkórházakat az olaszországi bergamói állapotokra készítsék fel!

    És megy az okoskodás és facebook szervezkedés, tiltakozás az állítólagos covid-diktatúra ellen. Nem értik, hogy a covidkórházak adósságállománya jelentősen megnőtt ill. a gazdaság – kereskedelmi láncolat felborult az ostoba emberek viselkedése miatt !

    Bekattantak a Kollektív Tudattalan nagyerejű archetipikus képeitől.

  65. 70. Oh…Elling az atyaúristen…Boruljunk le lábai elé és vegyünk készpénznek mindent amit mond. Biztosan eddig is minden félelemkeltő jóslata bejött…Ja, nem.
    Nyugodtan rettegjél tovább, éld le az egész életed így.

    A helyedbe megfontolnám, hogy létre hozzam facebookon Dr. Elling magyar rajongói csoportját.

    De vajon mit mond majd Elling, ha tovább csökkennek a számok? Én azt tippelem, hogy azt, hogy „közeledik a következő variáns, az egészen biztosan sokkal durvább lesz, mint az omicron, ha nem kezdjük el most a felkészülést, mind meghalunk”.

  66. 72. sasha

    Nem vagyok magyar állampolgár. Elling a kollegám.

  67. Talán a kulcsmondat a belinkelt cikkből:
    „Denn selbst dann, wenn Omikron seltener schwere Verläufe verursachen sollte, könne die zu erwartende hohe Zahl an Infektionen zu sehr vielen Spitalsaufenthalten führen.”
    Vagyis: Még abban az esetben is, ha az omikron ritkábban okoz súlyos lefolyású betegséget, a fertőzések magas száma a kórházi esetek túl magas számához vezethet.
    Vagyis pont az amit fentebb én is írtam…

  68. 75, Ez a mondat amit kiragadtál, teljesen rendben van. De miért kell a kommunikációba a „még a padlón is feküdni fognak az emberek a kórházakban” mondatot is beleszőni? Nekem ezzel van leginkább bajom, a túlzott félelemkeltéssel.

    A döntéshozók a háttérben hozzák meg a megfelelő intézkedéseket, nyilván készülve egy negatív szcenárióra, de ne jövendöljenek már előre világ végét.
    Teljesen kontraproduktívnak tartom amikor szakemberek „ki tud durvábbat mondani/jósolni” versenyt játszanak.

  69. 76 – sasha:
    A mentők folyamatosan hordják a betegeket a kórházakba. Ha már nincs több üres ágy, te hova fektetnéd őket?

  70. https://videa.hu/videok/tudomany-technika/dr.-robert-malone-interjuban-beszel-astra-zeneca-jarvany-n33zXOWnNwgBMm7V

    Valószínűleg igazuk lesz azoknak, akik szerint a vakcinák „vakcinafüggőket” hoznak létre, ami azt jelenti, hogy az emberek a rendszeres emlékeztető oltásoktól válnak függővé, mivel csak a mutáló vírus egy része ellen kaptak „oltást.

    „Antitest függő ráerősítés”
    „….Az olyan folyamatok egész spektrumának egyike amikor a vakcina felerősítheti a betegség lefolyását. Pl. a vírustermelés szintje az oltottakban, akik deltával fertőződek meg, legalább olyan magas , mint akik nem voltak oltva, de egyes esetekben bizonyítottan magasabb. ..”

    A COVID-oltások nem hagyományos oltások. Inkább arra késztetik a sejteket, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy részét, a tüskefehérjét reprodukálják. A vakcinák így arra késztetik a szervezetet, hogy mérgező tüskefehérjéket hozzon létre. Az ember csak a vírus ezen egy korlátozott része (a tüskefehérje) ellen termel antitesteket. Ennek számos későbbi káros hatása van, mint pl. a VAIDS azaz VAKCINÁVAL SZERZETT IMMUNHIÁNYOS SZINDRÓMA.
    Először is, ezek a vakcinák „tévesen képezik” az immunrendszert, hogy a vírusnak csak egy kis részét (a tüskefehérjét) ismerje fel. Azok a változatok, amelyek kismértékben is különböznek ettől a fehérjétől, képesek kikerülni a vakcinák által létrehozott antitestek szűk spektrumát.

  71. 77. „A mentők folyamatosan hordják a betegeket a kórházakba. Ha már nincs több üres ágy, te hova fektetnéd őket?”

    Jelenleg 673 ember van kórházban Ausztriában covid-dal. Volt ez már közel 4.000 is. Akkor sem a földön feküdtek.

    Szóval lehet rettegni éjjel-nappal, csak a számok nem támasztják alá.

  72. 79 – sasha:
    Úgy tűnik szöveg értelmezési problémád van. Azt kérdeztem, ha nincs több ágy, hova fekteted a további betegeket? Olyan nyilatkozatom nem volt, hogy hány beteg van jelenleg Ausztriában. És arról se tettem említést, hogy rettegnék. Bár, amilyen hülyén kezeli Orbán a járványt, lenne rá ok.

  73. 79. sasha

    Nem tudom hogy miért erőlködsz. Lassan olyan mint aki nemhogy tüzijátékozik, de fölé is néz a nemfelrobbantnak. A fertőzéseket kb. 2héttel követi a kórházba kerülési hullám.
    Jan.10.-re jósolta Ausztria a „felfutást”, közben úgy néz ki korábban lesz. Ausztria napi 50ezer fertőzöttel kalkulál. Fentebb már írtam, hogy nem az a kérdés most, hogy az omicron milyen a deltához képest (az majd lesz jó hír ha kevésbé okoz komoly baj), hanem az a gond hogy most egyszerre sokan fertőződnek vele. Ez tudja bedönteni az egészségügyet (ezt is írtam fentebb, és a cikkből is kiderült). Hiába lovagolsz azon, hogy sokan enyhe tünetekkel otthon átvészelik. Ugyanis a sok fertőzött az tényleg sok fertőzöttet jelent, akik közül sok ellátást igényel majd. A sok a baj. Az egyszerre sok. Hidd el, ezek a virológusok ismerik az R fogalmát, hogy az Omicron R-száma mit tud okozni. Ausztria lockdown-ra vár.

  74. Van az a film: „Ki lopta el a Karácsonyt?”
    Jó, jó…. De hova tűnt a jó öreg, hagyományos influenza?!?

  75. Egyszerűen ti imádtok előre félni, vírusfüggők lettetek. A média meg a „szakértők” pedig maximálisan kielégítik ezt a fajta beteges igényeteket.

    Már most elkezdtek rettegni valamitől ami még meg sem történt. Aztán, ha majd nem az történik amit vizionáltok, akkor vállat vontok és azt mondjátok, hogy nem baj, azért jó volt, kellett ez a lelkünknek, olyan kielégítő volt másokban is félelmet kelteni. Jöhet az újabb forduló, nézzük meg mi is a görög abc következő betűje!?

    „Ausztria lockdown-ra vár.”

    Persze, Ausztriában mindenki alig várja a lockdown-t, az emberek már készülnek, énekelnek, a gyerekek rajzokat készítenek, hogy minél hamarabb jöjjön.

    Hát nem, nem mindenki annyira beteg mint ti.

  76. 82. Mackómuki

    Fluorona van. Egyben a kettővel fertőződés.

    83. sasha

    Látom, meglett a lényeg. Nem az emberek várják..
    A tyúkok egy papírzsepivel képesek ezt művelni amit te ma itt.

  77. 81.Tia: minden Tiszteletem mellett szerintem te is hiába erőlködsz ez a sasha ha meg is tudná érteni, de nem akarja. Szerintem ezek a minden ellenzők ha látják is az oltások nagyságrendekkel kisebb, de BIZTOS kockázatát, attól is annyira félnek hogy inkább sunnyog nak hátha elkerülik a fertőzés BIZONYTALAN nagyobb kockázatát. a kisebb rosszat sem merik választani mert gyávák hozzá. gyávaságot meg azzal igyekeznek palástolni hogy mások rettegéséről beszélnek. aztán van akinek a gyávaság mellett akkora az arca hogy innen a virtuális térből akarja megmondani hogy egy osztrák egészségügyi miniszter hogyan kezelje a járványt. pedig érvényesülhetne a való életben is. Aztán ha még nem volt olyan hogy valaki kíváncsi lenne a véleményére tényleg itt sem kellene erőlködnie erre célzott Tibor bá is de nem veszi a lapot az egyénisége

  78. 85, Ezt miből szűrted le, hogy én félek ettől a vírustól?

    Nem sunnyogok, nem vagyok gyáva, leírom a véleményem, ennyi. Ha nem tetszik, lehet tovább sétálni.

    Nem akarom megmondani, hogy kezeljék a járványt, én a feleslegesen eltúlzott félelemkeltésről beszéltem.

    A lényeg: Én az oltásokban látom a nagyobb kockázatot, ti meg a vírusban. De az aki rá akar erőltetni valamit (az oltást) a másik félre, azok pontosan ti vagytok. Talán értelmesebb vitákat lehetne folytatni, ha az egész társadalom úgy állna hozzá, hogy mindenkinek a saját felelős döntése legyen, hogy oltat vagy sem. És ne is lehessen emiatt megkülönböztetni és kirekeszteni embereket se munkából, se pl. szórakozóhelyről. Lásd Japán példáját.

    Ti kérdés és bármilyen kritikai gondolkozás nélkül a covid kezdete óta elhisztek mindent amit a mainstream média állít + hisztek abba, hogy a hatalom jót akar, én meg nem. Az a legszebb amikor pár havonta nyilatkozik a pfizer elnöke és bejelenti, hogy „valószínű szükség lesz még egy oltásra”. Annyira átlátszó az egész, ti meg csak bólogattok, rettegtek, pontosan azt csináljátok amit el akartak érni. Hivatásos vírusrettegők és oltásfüggők lettetek.
    Dehát hajrá, csináljátok gőzerővel, csak fogadjátok el, ha valaki másképp gondolkozik…Előbb utóbb kiderül kinek lett igaza.

  79. 86:

    Hol olvastad hogy rád akarja kényszeríteni az oltást valaki?
    Itt biztos nem olvastál ilyet.
    Ha nem oltakozol akkor nem oltakozol.
    Van lélegeztetőgép elég, úgyis csak feleslegesen pánikolnak egyesek.

    Az arctalan kb 40ezer halott ne zavarjon, de talán Kóbor arca megvan.

    Egyébként mindenki úgy játszik az életével ahogy hagyják neki.

  80. Sasha drága:

    Látom fiam, nem zavar, hogy az Egyesült Királyság munkavállalóinak negyede betegszabadságra fog kényszerülni az omikron háborúja miatt…a legrosszabb függvényanalízis szerint.
    Meg az sem érdekel, hogy ez mivel jár. De nyomod a szöveget, hogy messze van Omicron Front.
    Vedd a fáradtságot és tájékozódj már a hivatalos közlemények, helyi online médiák, fórumok és jubitubi videók kavalkádjában.
    Sőt, legjobb lenne, ha bekerülnél pár hétre egy járványkórházba és észrevennéd a napi valóságot.

  81. Re:89
    Te az „autószerelő” perspektívából látod a világot, tehát minden autó rossz. 😉
    (Nincs ezzel semmi baj, kellenek a hős 3 műszakban dolgozó egészségügyisek, és ezt komolyan gondolom)

  82. 87: Itthon MÉG nem kötelező, ellenben a nyomás megvan, vagyis a kényszerítés eszközei működnek … egészségügy, oktatás, felsőoktatásban tanulók, kulturális események, stb lassan mindenhol kötelező lesz vagy már az is … közben törvénybe is foglalhatják: #https://www.parlament.hu/irom41/17701/17701.pdf

    Engem a következő kérdések jobban foglalkoztatnak, minthogy ki-kit győz meg, és ki a hülye:

    Jelenleg mindenki a nyájimmunitásról beszél, közben oltunk ezerrel. Hogyan fogják eldönteni hogy ki az aki átesett és ki az aki nem ? Elvileg aki átesett (akár többször is) az védett és egyre kevésbé súlyos nála a lefolyás. De honnan tudjuk hogy átestünk rajta és védettek vagyunk ha közben folyamatosan oltunk ? A fertőzésen átesettek tömege folyamatosan nő, ezért velük is számolni kellene.

    Aki átesett rajta az minek oltasson ? Ellenben a rendszer szerint ő nem védett.
    Hogyan akarunk lejönni a szerről ? Le akarunk/tudunk egyáltalán ?

  83. Végre találtam adatot, ami mutatja, hogy az omikron milyen tendenciát mutat a kórházi esetek számának alakulásában az Egyesült Királyságban, amely a legkorábbi tapasztalatokkal bír erről Európában.
    Most ez a mérvadó adat, nem a halálos áldozatok száma, mert az szerencsére elég alacsony.

    https://ourworldindata.org/grapher/uk-daily-covid-admissions

    Ez már nem mutat olyan kedvező képet, ez alapján már van mitől tartani a közeljövőben.
    Én azt olvasom ki ebből, hogy a diagram meredekebb, mint a korábbi hullámok esetén volt ilyen alacsony kórházba kerülési esetszám mellett, pedig az eddigi hullámoknál ez a meredekség a későbbi fázisokban még meredekebbé szokott válni.
    Ha ez most is így lesz, akkor sajnos reális lehet az a feltételezés, hogy a korábbiaknál nagyobb terhelés érheti a kórházakat.
    Így már jobban érthető a szakemberek aggódása.
    Sasha szerint ez nyilván csak az ördög falra festése, mert inkább bízzunk benne, hogy nem így lesz…

  84. sasha
    Emelem kalapom, hogy még mindig küzdesz itt ebben a vélemény-buborékban, de szerintem semmi értelme. Annyi mint Don Quiote szerepe az erkölcs rendbetételében… Kontraproduktív is, hisz ezzel csak újabb és újabb támpontokat keresnek a „szajha” hírekből és a „faluvégről” a saját nézőpontjuk megerősítésére (lásd kognitív disszonancia)…

    Többet ér és vidámabb dolog a megmondó-embereiket hallgatni, a véleményvezéreket, akiktől ered ez a folyamat! Ahogy egyre értelmesebben magyarázzák a leckét :
    @https://youtu.be/7DsrRs3BzYs

    Ettől azután sokkal tisztábban látunk 🙂

  85. 91,
    talán az antigén tesztelés egy laborban megadja a választ.
    ha többszöröse a min referencia értéknek akkor lehet nem fontos az oltás. ez magán vélemény Tia lehet más véleményen van erről.
    nálam 30 a határ és 128 volt bármit is jelentsen a 30, gondolom ez a fertőzés meglétének egy minimális értéke lehet.
    2x pfizer-rel lettem oltva valahogy márc és jun között, hogy voltam e covidos azt nem tudom.

  86. 93 Vaszil
    Jó, akkor te milyen következtetést vonnál le a diagramból, amit belinkeltem?
    Szerinted nem kell aggodalmaskodni ez alapján az omikron miatt?
    És közben tekints el minden korábbi véleménytől, megnyilvánulástól, csak úgy objektíven…

  87. 96: hubab
    Köszi hogy kérdeztél.
    OK, érzelmek nélkül két dolog jut eszembe (még van ilyen:)
    1 – ahogy Izraelben, úgy UK-ban is kezd derengeni, hogy 3 vakcina sem ér semmit, másról van szó
    2 – a decemberi időszakban szépen eloőkerült az influenza meg társai. Erről szerencsére vannak még nem kozmetikázott adatok az őrület előtti időből @https://www.portfolio.hu/gazdasag/20170426/regen-halt-meg-annyi-magyar-mint-2017-elejen-248747

    Elsőre ennyi…

  88. 97 Vaszil
    Már miért ne érne semmit a vakcina, ha a halottak száma drasztikusan lecsökkent?
    Azt láttad, hogy az adatok a covid 19-re vonatkozóak?

  89. 91. berko
    95. öreg

    Nyájimmunitás nincs és nem is lesz korona-vírus esetében. Igen, a kezdetekkor még a szakértők is a nyájimmunitást hangoztatták, de ma már nagyon nem. Úgy emlékszem soha nem írtam le a nyájimmunitás szót. Azért nem, mert a macskáknál korona esetében nincs nyájimmunitás. Megkapják, kiürül belőlük, megint megkapják..aztán ha sokan vannak együtt (4-5 macska) mutálódik a korona, és ott a FIP.
    Az oltások plusz a fertőzésen átesés nyújta a legnagyobb védelmet – tehát ez így kombinációban. Mindegy a sorrend. De oltás nélkül átesni a fertőzésen az erős hazardírozás. De még ezen kombinációban kialakult védettségnél sem mindegy melyik variáns jön szembe az újabb fertőződésnél, és az milyen általános egészségi állapotban találja meg az adott embert. Plusz a maszk is kell (FFP2 vagy antiviral) mert nem mindegy a benyelt vírus mennyisége sem. Minél kevesebb a koncentráció, annál inkább tud hatékonyan reagálni a nyálkahártya ( – száj, orr) „immunitása” . – de csak arra építeni sem lehet, pláne hogy tudjuk épp milyen állapoban van a sajátunk. – ezt nem lehet a kérdezett módon mérni, mert ez nem a vérben lévő antitestes immunitás.

  90. 99.TIA

    Izraelben mondják :“. Mivel az Omicron annyira ragályos, valószínűleg hiábavalóak a terjedésének megállítására tett erőfeszítéseink. … Nem fogjuk tudni megállítani ezt a hullámot. … Amit tehetünk és kell is tennünk, az az, hogy a legsebezhetőbb emberekre figyelünk, hogy minél jobban megvédjük őket.”

    Izrael ezzel elismerte, amit első perctől tudni lehetett, hogy az génterápiák nem működnek és minden lezárás, korlátozás két éven keresztül felesleges volt!

    Aki régóta követi a blogot és emlékszik c u r i x barátunkra,az tudja hogy ő eleve a svéd modell mellett kardoskodott.
    Ez azt jelenti hogy az idősek,betegesek önmagukat szigetelik el,a többiek meg bíznak a legjobbakban.
    Persze aki az eü-ben dolgozik,az megértem hogy másképp látja az egészet.
    Szerintem,meg kell fordítani a kérdést és elismerni hogy túl keveset költünk az egészségügyre.
    7-8 milliárd ember összezsúfolva,repüléssel összekötve már nem ezt a békeidőbeli ágy, és ápolószámot kívánja.
    Fegyver rendszerekre mindig akad pénz, míg a kórházaktól ezerrel vonják el zsetont.

    Mellékszál : novemberi valószínűleg még delta után a napokban ismét simán elkaptam az omikront .
    Valószínűleg az,mert a teszt kimutatja,de 4-5 nap alatt átment és nem dominánsak a légúti tünetek.
    Erős fejfájás,láz ,gyengeség étvágytalanság a főbb szimptómák.
    De a lényeg hogy téves volt az elképzelésem hogy most aztán örökre védett vagyok,hogy oltás nélkül győzte le az immunredszerem.
    Ezt a vírust szerintem bármennyiszer elkapod,ha oltasz ha nem és mindig levon az életerődből.
    Kivéve persze ha tovább szelídül.

  91. A climenews-on van egy új interjú s Bakhdi-val, akit érdekel nézze meg, Aki a Sashát lehülyézi, Őt is lehülyézi, a cikk erre is ad magyarázatot, az oltások következtében visszafordíthatatlan szív és agyszövet károsodás is felléphet, ez már itt bizonyítást nyert.

  92. 99: ” Igen, a kezdetekkor még a szakértők is a nyájimmunitást hangoztatták, de ma már nagyon nem.”
    Rusvai akit aligha lehet oltásellenesnek nevezni azért továbbra is hangoztatja, ahogy sok oltásellenesnek bélyegzett kutató/orvos is.
    Ő mondja, hogy aki átesett annak nincs értelme oltani. Érdemes megnézni, ha másért nem a kulturált hangnem miatt.

    rövidített vágott verzió:
    https://www.youtube.com/watch?v=cqOrx1joUdo&t=4s
    a teljes:
    https://www.youtube.com/watch?v=Prsc-mo1mgg&t=667s

    „Minél kevesebb a koncentráció, annál inkább tud hatékonyan reagálni a nyálkahártya ( – száj, orr) “immunitása” . – de csak arra építeni sem lehet, pláne hogy tudjuk épp milyen állapoban van a sajátunk. – ezt nem lehet a kérdezett módon mérni, mert ez nem a vérben lévő antitestes immunitás.”
    Akkor a jelen fősodor szerint soha nem jöhetünk le a szerről, mivel nem tudjuk olcsón tömegesen mérni az emberek védettségét(csak az antitestet). Továbbá az oltás miatt nem tudjuk megállapítani, hogy átesett-e rajta vagy „csak” az oltás dolgozik, emiatt oltani kell továbbra is és a nyájimmunitást soha nem tudjuk elérni/bizonyítani, bár arra sincs bizonyíték, hogy a nyájimmunitás ne működne.

    100:”De a lényeg hogy téves volt az elképzelésem hogy most aztán örökre védett vagyok,hogy oltás nélkül győzte le az immunredszerem.”
    A mondat első felében valóban tévedsz, de a vakcinával sem leszel örökre védett. Az influenza ellen sem vagy örökre védett, de mivel elkapod évente/néhány évente (akár észre sem veszed) ezért újra és újra legyőzöd azt. A második részben igazad van, mert ha nem oltattál akkor oltás nélkül legyőzted … a következő fertőzésig. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a fertőzésen átesettek esetén a lefolyás egyre enyhébb hiába mutálódik a vírus, a szervezet azért felismeri.

  93. Dr. John Campbell már rég posztol videókat. TVben is kérdezték többször, úgy vélem hiteles forrás.

    Felhívta a figyelmet arra hogy aki a deltán átesett, az csak részben védett az omikron ellen, és oltott is csak részben, tehát mindenki át fog esni rajta. Az oltás is kivált T sejtes immunitást ezért előny. Az antitestek nem védenek de a T sejtek igenis működnek. Ami jó hír hogy a nagyon veszélyes deltát kiszorítja az omikron mert az omikron antitestjei védenek a delta ellen is.

  94. Biztos nem emlékszik rá senki, én már 2020 áprilisában megírtam, hogy nekünk annyi. Ezt a szörnyet nem lehet legyőzni.

  95. Csak még egy info.
    Ez 2 hetes hír.
    Hongkongi egyetem tanulmánya, peer review alatt áll. A lényeg hogy a delta lent mélyen a tüdőben okoz nagy károkat, míg az omikron viszont a felső légutakban. Ezért kevésbé halálos, sőtt a dániai, londoni, dél afrikai adatok szerint nagyon kevesen halnak bele vagy kerülnek miatta lélegeztetőre. Veszélye viszont hogy gyorsan terjed. Azveredeti vírus kb 27 nap alatt duplázódott, a delta kb 15 nap alatt az omikron pedig 2,4-3 nap alatt. Bár sokkal alacsonyabb a súlyos tüneteket mutatók száma, a gyors terjedés miatt rövid időn belül sokan lesznek betegek, ami túlterhelést okozhat az éü intézményekben.

    Jelelenleg elérhető adatok szerint Dánia, dél afrika már túl vannaka csúcson eü katasztrófa nélkül. Valószínűleg rövidíteni fogják a katantént mindenhol. Dánia kb 8 millió fő ha jól emlékszem, hasonló méret hozzánk.

  96. 98: hubab
    Bocs dolgom volt… de épp most találtam egy omikronnal kapcsolatos friss helyzetjelentést Dél-Afrikából, ebben szó van bizony arról is, hogy mit érnek a vakcinák…
    @https://odysee.com/@SzkeptikusKerekasztal:9/del_afrika:b

    Azért ebből kiderül, hogy hol van az omikron helye a vírusok között (az aids-et is beleértve), tünetei a fej és nyakfájás, vérnyomás ingadozás, meg a laza széklet… 🙂
    Az nem biztos hogy ez utóbbi tisztán pszichés alapon van, de az igen hogy mind meghalunk…

    Megj. : Sajna csak 5 perc késleltetés után indul, de lehet trükközni a lejátszási sebességgel

  97. Tiborbá,

    Dr. Campbell arra hívja fel a figyelmet hogy az omikron egy jó dolog mert a veszélyes deltát kiszorítja, a ( többnyire ) enyhe megfázás/ influenza szerű tüneteket okozó omikron.

    Reménykedjünk picit hogy enyhül a vírus és javul a helyzet.

    Remélem szedsz sok vas, cink, c és d vitamint.
    A d vitamin fontosságát itt taglalja egy izraeli orvossal #https://youtube.com/watch?v=w9h-XQm2qEY

    Jó egészséget,

  98. 103. ötlet

    A 30-as bejegyzésemnél írtam, nem a 46.- nál: „Janssen-ből Ausztriában már rég nem fogadják el az egyet.”

  99. Ez igaz,de inkább Pfizert és Modernát ajánlanak.
    Nem mintha előbbi hasznos lenne az Omikron ellen mondják többen.

  100. Ja, és szavadat ne felejtsd

    ” Mint kiderült, a szabály novemberi életbe lépésekor mintegy 260 ezren voltak oltva az egyadagos Janssen-vakcinával, őket névre szóló levélben emlékeztették oltásuk megújítására. Körülbelül 75000-en azonban december végéig még vettek fel újabb vakcinát Ausztriában.”

    https://www.penzcentrum.hu/utazas/20220103/bajban-a-janssennel-oltott-magyarok-itt-mar-nem-fogadjak-el-az-egyadagos-vakcinat-1120762

    Szóval ha az első nem volt jó,valószínű a második se az.

  101. 110. ötlet

    Az index szerint ajánl Ausztria inkább Pfizert vagy Modernát az egy Janssen mellé. Az osztrák oltópontokon viszont azt kapsz amit kérsz és ami van. Senki nem ajánl semmit. Annyi van, hogy egy Janssen nem számít már, kell hozzá egy újabb oltás. A 46.-os hozzászólásom linkjénél az olvasható, hogy dupla Janssen azon tanulmány szerint jobban véd. (válaszként azon előzmény hozzászólónak hogy a 2 Janssen nem okay a human adenovírus miatt..)
    Tehát 2 Janssen is okay az osztrákoknak, ha nem telt annyi idő a másodiktól számítva hogy már a harmadik kellene..

  102. 104 Jacksoon
    Na, ezek jó hírek, egybeesnek az itt már emlegetett pozitív várható fejleményekkel.
    Igaz, ezeket én még nem merném tényként kezelni, inkább csak jó reményekkel kecsegtető kimenetelként feltételezni a ma ismert tények alapján.
    És a doki sem merte még kipipálni az erre utaló pontokat, csupán megkérdőjelezte.
    Ha ezt komolyan vesszük, akkor csak szurkolhatunk az omikronnak, hogy minél hamarabb váltsa le a deltát, persze csak olyan gyorsan, hogy a kórházak ne terhelődjenek túl közben, és az elkerülhetetlenül bekövetkező súlyos és fatális eseteket az oltások segítségével elkerüljük.
    Aztán, ha az omikron már végigszaladt a teljes népességen, oltotton és oltatlanon egyaránt, akkor következhet be egy áldottabb állapot.
    Csak sajnos ez biztos, hogy a világban nem fog szinkronban bekövetkezni, ezért mindig hurcolhatnak be külföldről vírusokat, mikor a helybeli lakosság védettsége már lecsengett, és minden kezdődhet elölről.
    Ebből csak az jelenthetne kiutat, ha a vírus valóban annyira legyengülne, hogy már csak azokra az emberekre jelentene veszélyt, akik ugyanennyire veszélyeztetettek a szezonális influenza miatt, és már az általános oltások nélkül sem kellene félni a kórházak túlterhelődésétől.

  103. 111
    Egyszerre írtunk de az enyém beragadt.
    Nem az Index ajánlja,hanem az ORF, és 3.-a a határidő.

  104. Hubab,

    Kérlek nézz utána a dán adatoknak. Ott már lecsengőben van az omikron. Ne a worldometert meg egyebekent hanem a dán eü jelentéseket.
    A dán eü a magyarral ellentétben nem csak fertőzés számokst hanem variánsokat is követi. Egyértelmű hogy kiszorítja a 28%-ban kórházzal végződő deltát, ennek oka ahogy Dr. Campbell beszél róla hogy dél afrikai vizsgálatok szerint az omikron antitestek védenek a delta ellen is. A dán eü eddig nem dőlt össze, és eddig nem sok halott van de 2 hét múlva tudunk többet.

    A szív/agy fertőzések viszont nem jó hírek.

    Az omikron után még nem tudni mi lesz de eddig ezek nagyon jó hírek.

  105. 114. ötlet

    Gyere, és oltass Ausztriában hogy lásd a valóságot. Odamész, Janssen-t kérsz másodiknak és kapni fogsz (azért, mert ahogy korábban linkeltem a tanulmányt hogy dupla Janssen is emeli a „védettséget”). A lényeg hogy oltassanak. (Így sem elég a csak dupla oltás, messze nem annyi a védettség mint 3 oltásánál, és főleg nem az omikronhoz, sőt annál is 10hét után ott van a védettség felére csökkenése..) Jan.3.-ig adtak határidőt hogy ráoltassanak a Janssen-re mégegyet és mindegy mit (a határon nem engedik be őket Ausztriába eggyel, sem a bolti kasszáknál nem), de november óta ment már hogy nem elég az egy Janssen. Most jan.3.-án a határidő járt le. De a dupla oltás Janssen miatt már rég téma Ausztriában. (Csollánynál került elő itt a fórumon. Már akkor írtam hogy nem elég az egy Janssen, plusz még azt is írtam hogy oltás nélkül is átengedték az ingázókat dolgozni Ausztriába, teszttel amikor Csollány beteg lett)
    A Janssen-től függetlenül az mRNS-oltást eleve jobban „kedvelik” Ausztriában, mert jobb százalékokat hoz a védettségnél (tavasszal „el voltak” az osztrákok az egy Jansennel, mert legalább oltattak akik csak egy dózist voltak hajlandóak, csakhogy most az omikron is gond, és a védettség csökkenése is..). De pl. nekem 3xPfizer-em van, miközben ha harmadikként Modernát választottam volna, jobb lett volna a tanulmányok szerint a százalékos arány. De senkit nem érdekelt miért így csinálom, nem javasoltak, nem kérdeztek. (Ismerőseimet sem)
    De hogy honnan jön az mRNS javaslat: A harmadik oltásra vonatkozik, a Janssen-história csak belekeveredett most a harmadik oltás szükségességébe, mert a vektor-vakcinák százalékosan eleve nem hoznak akkora védettséget, így most már erősen az mRNS-oltás a téma az omikron miatt, mert annál meg aztán az mRNS sem hozza azt amennyit a deltánál védeni tud. Itt a tanulmány hozzá:
    A harmadik (booster) oltás hatásának tanulmánya: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02717-3/fulltext

    És ugyanezen tanulmány alapján táblázatban szemléltetve hogy mely faktorral nőtt az antitest-érték a booster után. Egyik táblázat azt mutatja hogy ha 2 Pfizerre ment az adott, felsorolt harmadik oltás, akkor mekkorát nőtt az antitest értéke, a másik táblázat ugyanezt mutatja be dupla Astra Zeneca után (a Janssen mint booster is fel van sorolva mindkét táblázatban, tehát dupla Pfizer után is és dupla Astra Zeneca után is megnézték a hatását):
    https://www.mdr.de/wissen/corona-covid-booster-impfung-welche-wirkt-am-besten-100.html

    Itt pedig a grafikonon a harmadik oltások hatása a deltával és az omikronnal szemben (hány százalékban csökken az oltás hatékonysága omikron esetében) :
    https://www.focus.de/gesundheit/news/bis-zu-80-prozent-schutz-omikron-das-ist-die-beste-booster-kombination_id_32402961.html

  106. 114. ötlet

    írtam egy hosszabbat magyarázatként, de nem figyeltem a linkekre, így bentragadt egyelőre.
    Nem tudok fotót csatolni, pedig az osztrák oltásregisztációs oldalon nagyon jól látható, hogy ha bejelölöm hogy 1 Janssen-nel vagyok oltva és arra kérek második oltást, akkor felkínálja az újabb Janssen-t, vagy a Modernát vagy a Pfizert lehetsőségekként, tehát kiválaszthatom az újra Janssen-t második oltásként. És be is adják az oltópontokon kérdés nélkül.

  107. Még ma kiadott egy új videót Dr Campbell ahol több ellenőrzésre váró tanulmányt elemez.
    – emberi ACE2 receptorokkal rendelkező rágcsálók is jobban átvészelik az omikront.
    – a felső légutakat fertőzi, ezért a citokin viharra is kevesebb az esély
    – fejfájás, orrfolyás, köhögés, stb tünetek
    – mennyire hatásos a booster
    – mennyire hatásos a természetes átesés
    – mennyire hatásos a 2x oltás

    https://www.youtube.com/watch?v=1avXjzr1xnc

    Hozzászólásokból kiderül hogy a németországi Robert Koch intézet is végez variáns követést de a számok még koraiak ezért fals következtetésre lehet jutni.

    Dániában December 5 dátummal volt látható az Omikron jelenléte. Azóta eltelt egy hónap és csúcson van, a 3 napos vagy 7 napos átlaga az új eseteknek mára csökkenni kezdett.

    Jól látható hogy míg a tavalyi karácsonyi időszakban pár ezres nagyságrendű volt az új megbetegedések száma kb napi 4000-es esetszám csúccsal, addig a ráeső halálozások kb napi 30-40 számban csúcsosodtak.
    Omikron esetén a napi csúcs 20.000 körüli volt, míg az erre eső halálozások száma jelenleg napi 10 fő ami ugyan még növekedhet de bizalomra ad okot.
    Nem dőlt össze az egészségügy, kb 15x annyi ember hal bele más korona törzsbe mint az omikronba.

    Adatok
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/denmark/#graph-cases-daily
    https://ourworldindata.org/covid-deaths
    https://ourworldindata.org/covid-cases

    Tized annyian halnak meg jelenleg Dániában mint Magyarországon. (ma 248 vs 11 )

    Ezt a riportot a Dán EÜ készítette. Az omikron variánsról szól.
    https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-27122021-tr73

    Érdemes megnézni hogy December 10 dátummal még kb 10%-on ált az omikron de Dec 20 dátummal már 60% felett.

    Magyarországon most van trendforduló, és újra növekszik az esetek száma. Mivel itthon az állam nem ad ki variánsokról információt így csak magánlaborok adataira lehet támaszkodni. Több labor is 5-10%-ról beszélt korábban.
    Tehát 2-3 hét és itt is domináns lehet az omikron.
    Remélhetőleg lehető hamarabb mert az előzetes adatok alapján aki átesett a veszélyes deltán nem védett a gyenge omikron ellen, de aki átesett az omikronon az védett lehet valamennyire a delta ellen (többek ezért szorul ki a delta lásd korábbi Dr Campbell videó)
    Sajnos itthon még többnyire a delta terjed, ezért maradj otthon hogy ne kapd el.
    https://www.pharmindex-online.hu/koronavirus/hirek-cikkek/a-fertozesek-60-szazalekat-mar-az-omikron-teszi-ki
    Bár a Neumann labs 60%-ot mér ez fals infó mert többnyire a fővárosiakat mérik, vidéken még alacsony az omikron jelenlét.

    Aki teheti még nem menjen sehová bírja ki ezt az egy hónapot, ne kapja el a deltát.
    Deltába 40 – 45 évesek haltak bele előzetes tudott betegség nélkül, tehát továbbra is veszélyes. A variánsok halálozási listáját a delta vezeti (külföldi statisztika, itthon nem elérhető ilyen)
    Ha eddig kibírtad kérlek maradj még egy kicsit otthon!

    Ha azt érzi valaki hogy ég a torka meg a légcsöve akkor gyanús hogy az.Érdemes lehet torkot szájat gyakran fertőtleníteni. Az omikron miatt ingadozhat a vérnyomás is. Nekem furcsa hogy erre nem helyeznek nagyobb hangsúlyt a médiában.

  108. 118 Jacksoon
    Ebben a várt forgatókönyvben a kulcselem az, hogy az omikron fertőzésen átesés valóban immunizál-e a delta ellen.
    Mert akkor biztató a helyzet, és a deltának vége lesz.
    Mert a delta esetek drasztikus csökkenése azért azzal is magyarázható, hogy a hullám túljutott a csúcson, és már leszálló ágban volt az omikron felbukkanásakor.
    Igaz, a laborvizsgálatok azt mutatják, hogy az omikron után védettek a minták a delta ellen, reméljük, hogy az élet is ezt igazolja, egyenlőre semmi nem mond ellen ennek.
    Amit még nem tudunk, az az, hogy nem alakulhat ki valami olyan rekombinációs változat, amely egyesíti az omikron fertőzőképességét a delta veszélyességével, vagy egy új virulens veszélyes mutáció.

  109. https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/aggaszto-koronavirus-mutans-tunt-fel-franciaorszagban-figyelmeztetest-adtak-ki.743381.html

    „…Az intézet kutatói már korábban jelezték a Twitteren, hogy új variánst fedeztek fel az Alpes de Haute Provence régióból származó betegek mintáiban. Ami bizakodásra adhat okot, hogy az új változatot már december elején észlelték, s azóta nem ez, hanem az omikron-variáns az, ami a fertőzések jelentős megugrásáért felelős Franciaországban. Ez arra utalhat, hogy kevésbé fertőző a mostani hullámot okozó változatnál…”

    Remélhetőleg nemsokára mindenki találkozik az omikronnal és endémiás szakaszba lépünk.

  110. Most, hogy az omikronról kiderült, a gyors terjedése mellett a vírus veszített erejéből sokan fellélegeznek. Vége, lecseng a sok halállal és súlyos megbetegedéssel járó világjárvány és influenzává szelidűl.
    Szerény véleményem, hogy közel sem értünk a történet végére.
    Mire alapozzák reményüket azok akik a járvány végét látják az omikronban és miért gondolom, hogy nincs igazuk?

    A lecsengés mellett érvelők a múltbeli pandémiák lefolyásából vonnak le következtetéseket a jelenlegi helyzetre. Igazuk is lenne, ha 100-400 év alatt semmi sem változott volna. De mert drasztikus átalakuláson ment át a világ, többek közt az emberiség létszámában, tudományban, társadalmak működésében, gazdaságban, történt még egy globalizáció is, amik lehetetlenné teszik a múlt érdemi rávetítését a mostani pandémiára és kikövetkeztetni a mostani pandémia irányát.

    Míg száz évvel ezelőtt is a népesség döntő hányada a mezőgazdaságban dolgozott ami annyit tesz, hogy egy évben két három alkalommal hagyták el az emberek a falu földjeinek határát jellemzően vásár idején és akkor is csak a szomszéd falvakig mentek, gyalog vagy szekérháton. Páran a nagyvárosig merészkedtek. Ez az életforma a mostanihoz képest nagyon kevés, lassú és pár száz kontaktolást eredményezett.

    Napainkban naponta millió szám mennek az emberek több ezer kilométer távolságba egy kongresszus vagy egy zenei fesztivál okán vagy csak világot látni ami millió variációs kontaktolás tesz lehetővé.

    Akik született gyenge szervezetük miatt száz évvel ezelőtt nem érték el a felnőtt kort, ők most élnek. Gyógyszerekkel hosszú ideig teljes életet élhetnek.
    Ez azért lényeges, mert a legyengült, de gyógyszerekkel életben tartott szervezet más mutációk kialakulását okozzák, mint az egészségeseké. HIV, stb.

    A vakcinák és korszerű gyógyszerek miatt, mert hatásukra csak enyhe vagy tünetmentes a fertőzött, száz millió számra munka és szórakozásképes maradt. Ez azt eredményezi, mivel nem dől ágynak amivel a terjedési lánc megszakadna, tovább adja a picit vagy nagyon megváltozott vírust.

  111. Sziasztok. Szeretnélek tájékoztatni titeket, hogy archiváltam a blog bejegyzéseit és hozzászólásait 2020 elejétől, tehát a covid vírus kezdetétől.

    Egy szociológiai tanulmány készül egy német egyetem megbízásából, melynek címe:
    „A tömegmédia hatása az értelmes emberek vitafórumán 2020-2022 avagy Vírus -és oltásfüggőség kialakulása, okai, félelem -és félelemkeltés fetisizmus Magyarországon”

    A várható megjelenés 2022 tavasz.

  112. 123, Ferenc1:

    Ki adott neked erre engedélyt? Már csak úgy kérdezem…meglásd, felfordulás lesz belőle.

  113. 123. Ferenc1
    Hol lehet majd megtalálni a tanulmányt? Engem érdekelne (feltéve, hogy nem kamu).

  114. Ferenc1
    Tetszett. 🙂
    (Bár ez a pár hozzászólás is felér egy tanulmánnyal.)

  115. Re:124
    Smile-t nem láttam a bejegyzésben, de elég ironikus hangvételű, lehet ez egy pár soros szatíra is. 🙂

  116. 123 – Ferenc1:
    Javaslom, ha szórakozni akarsz, indíts egy honlapot. Itt persona non grata vagy.

  117. 123 Ferenc1:
    Eléggé övön aluli lenne, bármilyen álláspontot képviselsz. Mi céllal tennéd ha nem ártó szándékkal ? Mért éppen azt nézed le hol te is meghallgatásra találsz, te is teret kapsz.

  118. 124. Önkéntes rendőr lettél, János?

    Azzal tisztában vagy, hogy egy női felső van rajtad a profilképeden? :DD

    Így osztod itt az észt…hihetetlen.

    Egyébként engem is érdekelne ez a tanulmány, szerintem itt sok ember számottevő jellem -és személyiséghanyatláson ment keresztül a covid paranoia és vakcina-őrület következtében.

  119. 132 Tibor bá’:
    Definíció szerint igen és érteni vélem amire gondolhatsz; Az én házamba se méltó, hogy többé betegye a lábát az, aki tiszteletlen velem, meg a családommal, attól függetlenül hogy a világnézete egyezik vagy sem az enyémmel.

  120. Re:123
    Nem is tudtam, hogy az „oldalról keszült szociológiai tanulmánynak” hívja a BDN a profilozást… 🙂

    Re: Tibor bá’
    Az oldaladat úgy látom bányászterepnek használják. 😉

  121. 123. Ferenc 1 „.. archiváltam a blog bejegyzéseit és hozzászólásait 2020 elejétől,..”

    Ismered gondolom József Attila idézetét: A felszin fecseg a mély hallgat. Azok akik idejárnak és aktivan részt vesznek csupán egy elenyésző töredéke a passziv olvasoknak. Miképen fognak megbízható eredményekre következtetni?

    Az emberi jogok Egyetemes Nyilatkozata 19. cikke

    Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

  122. 131, sasha:

    látod a 3665.-ös posztot?
    Nekem nem kell elbújnom proton VPN takarásban arctalanul, névtelenül.
    A BMI-mel sincs szégyenkeznivalóm, csak úgy mellesleg mondom.
    Azt mondják, az izom öltöztet.

  123. 134: dajtás, szerintem BND -t akartál írni. 😉

    De mivel egy tanulmányról van szó, inkább a FES (Friedrich-Ebert-Stiftung) vagy a KAS (Konrad-Adenauer-Stiftung) lehet a megrendelő.

  124. Re:138
    Gyors telefonos prediktív gépelés átka… 🙂
    Jaj de jó, akkor nem hírszerzés, hanem valamelyik NGO, cseberből vederbe… 🙂

  125. 137. János hallottál már olyanról, hogy adatvédelem és cyberbiztonság?

    Egyébként nem proton vpn-t használok, van annál jobb.

    Én azt értem, hogy elégedett vagy a BMI-del, de ez továbbra sem magyarázat arra, hogy miért hordassz női ruhát.

  126. 140, sasha:

    Nem szokásom női ruhát hordani, milyen torzító szemüvegen keresztül nézed az arcképemet?

    Livergy férfi atléta, amúgy. Neked is lehet ilyen, 1.200,- forint csak.

    De mielőtt felveszed pattintsd ki magad, ha másért nem is legalább a strandszezon miatt.

  127. 122,Károly
    Érdekes a meglátásod, más szemszögből nézed a terjedést.Igazad van a régi, helyhezkötött életformát tekintve, a nép keveset kóbórolt, egy-egy falu, kisváros volt a lét kerete.De akkor hogyan magyarázod a régi, eszméletlen, pán-európai járványok terjedését, melyek egyazon időben boritották el az országokat?

  128. Re:140
    Jánossal nem vagyunk óriási nagy barátságban 🙂 , de ez a ruha soha sem volt női.
    Ez egy mezei gyúrós trikó, amiben jól látszódnak az izmos vállak, és a kigyúrt bicepszek, kb ugyan azt a funkciót tölti be pepitában, mint a csajokon a miniszoknya, és a feszes farmer, lehet vele csajozni, már aki erre bukik.
    Ha már annyi energiát ölt bele az illető, legyen is látszatja. 🙂
    (Privát női közvélemény kutatásom szerint a széles vállra, és a formás seggre buknak a csajok, bicepsz szinte marginális szerepet tölt be.)

  129. 142. bálint
    Nem gondolkodtam róla, de ahogy most kérdezed, beugrott a karantén szó eredetéről egy tipp.
    „karantén – „vesztegzár ‹kikötőben vagy járvány idején›”. Nemzetközi szó a francia quarantaine („mintegy negyven”) nyomán, mivel az ilyen vesztegzár negyven napig szokott tartani.”
    Régen inkább a hosszú lappangási idejű vírusok terjedhettek, okozhattak pandémiát. A vándorló kereskedők így szekérnyi járásra hurcolthatták a kórságot. A 40 nap karantén sem véletlen lett 40 nap.
    Ha nagyon rövid idejű volt a vírus lappangási ideje, akkor mire elindult a fertőzött kereskedő már le is döntötte a betegség a lábáról. A terjedési lánc megszakad.
    Egy másik dolog ami döntő lehet, az életkor.
    Hiába mondják, hogy bezzeg régen milyen hosszan éltek az emberek. Kevesebb idős ember volt és a gyenge immunrendszerűek mind meghaltak fiatalon.
    A mostani koronavírust régen észre sem vették volna, mert kevés volt az öreg akik ráadásnak, ki sem mozdultak otthonról. /ma meg világkörüli hajókázásra mennek/
    A természet által kiválogatott erős immunrendszerű fiatalok pedig néhány tüsszentéssel letudták volna ezt a koronavírust.

    Érdekes lenne megnézni, hogy életünk gyorsulásával szinkronba van e az egyre rövidebb lappangási idejű vírusok pandémiává válása.

  130. Szokásom szerint nézegetem a különböző országokban a járványhullámok lefutási diagramjait.
    Valószínűleg túl optimistán ítéltem meg az omikron várható következményeit, mert a dél-afrikai helyzet nagyon biztatónak látszott.
    Ott már túl vannak a csúcson, szépen lapul a görbe, és megúszták nagyon kevés halottal a korábbiakhoz képest.
    De az európai görbék nem nagyon akarnak ehhez hasonlítani, hasítanak egyre magasabbra, és nyomát sem mutatják a megtorpanásnak.
    Igaz, a halálos áldozat itt is kevés, legalábbis egyenlőre.
    De félő, hogy Tiának még lehet igaza, és ha tovább is így nő a napi fertőzöttek száma, akkor ezt követnie kell a súlyos eseteknek és halálozásoknak is, még ha bármennyire alacsonyabb is az arányuk a fertőzöttekhez képest.
    Valószínű az lehet megtévesztő a dél-afrikai számokban, hogy ott most mennek bele a nyár derekába, ami nálunk is mindig erős fék volt a járványban.
    Félő, hogy az európai télben sokkal magasabb fertőzési számok lesznek a csúcson, mint ott…
    Az egyedüli pozitív hozadék az lehet, ha a lakosság nagy része átesve az omikronon védett lehet a veszélyesebb mutációkkal szemben, ha igazak a hírek…

  131. Úristen, 87 évesen elhalálozott valaki Ausztriában. Hogy történhetett ez?

    Azonnal zárjunk le mindent, vegyük fel a rettegő pizsamánkat és bújjunk be az ágy alá és csak akkor jöjjünk elő amikor már mindenkibe belepumpáltak 5 pfizert + 2 janssen-t.

  132. (147.) 148.
    Há’ persze: Már az oltás is smafu, vakcina infúzíó a megoldás!
    – Tibor bá’, még mindíg nem érzed az erölködést?

    Ol…..fi.

  133. 148. Tibor bá’

    Igen.
    6 hónapig érvényes Ausztriában a „védettség” (Grün Pass), ez azt jelenti vagyis jelenleg úgy tervezik, hogy 6havonta oltás lesz.

  134. 147 Tia
    Már korábban is voltak hírek Európa más részeiről is, hogy haltak meg az omikrontól is, de hát egyes elszigetelt esetek nem mondanak semmit, sima influenzában is halnak meg idősek.
    A valós értékelést akkor tudjuk megtenni, ha az omikron átveszi a stafétát a deltától, és eltelik pár hét.
    Mert a kórházak leterhelését a fertőződések csúcsa, és a súlyosabb esetek ehhez mért aránya fogja megszabni.
    Eddig úgy tűnik, ez az arány sokkal alacsonyabb, mint a korábbi variánsoknál, csak azt nem látjuk még, hogy a fertőzések száma mennyire fog emelkedni a csúcsig, ez lesz a meghatározó…
    Én úgy gondolom, hogy az oltások propagálásának addig lesz értelme, míg a vírus nem szelídül egy olyan szintig, mint az influenza, utána már rá lehet bízni az emberekre, ahogy az most az influenzánál működik…
    Az omikronról még ezt nem tudjuk, mennyi idő alatt a lakosság hány százalékát fogja megbetegíteni, és ágynak dönteni.

  135. A briteknél enyhén elkezdett emelkedni a napi halottak száma is, de ez várható volt, mert a fertőzöttek száma iszonyú magas, és már elég régóta szárnyal.
    De még mindig összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a halálozás, mint az első két hullám esetén, pedig a napi fertőzés már mintegy háromszorosa, mint akkor…
    De azért van min izgulni, míg nem látjuk a fertőzési görbét ellaposodni, mert addig nem tudhatjuk, hol lesz a csúcsterhelés az egészségügyben.
    Ha megtorpan a fertőzésszám, és még mindig alacsony lesz a súlyos esetek száma a korábbiakhoz viszonyítva, akkor már bizakodhatunk, hogy ez nálunk is hasonló lesz…

  136. Az enyhe lefolyású influenza és az enyhe koronavírus.
    Mikor tizedszer influenzás valaki, akkor sem lesz long influenzás.

    A kovidból kigyógyult betegek, akik más ok miatt fél évre rá meghaltak, agy és szív vizsgálata azt mutatta, hogy 154 vizsgálatba vont személyből 154-nek kovid okozta elváltozása volt a szívben és agyban is.
    Tizedik kovid fertőzés után vajon milyen szívet, agyat fognak találni a boncmesterek?
    Veszélyes magabiztosság, mikor egy kovidból felgyógyult beteg kijelenti, neki semmi maradandó károsodása nincs, mikor az oltott nem törődik azzal, hogy hányszor betegszik meg, hisz csak kicsit vagy egyáltalán nem lesz beteg. Gondolja.
    A pontos megfogalmazás az lenne, hogy jelenleg felületes vizsgálattal nem mutatható ki károsodás.
    A magas vérnyomás, a magas cukor sem fáj évtizedekig. A dohányzás sem okoz gondot az első tíz húsz évben, de tudjuk milyen következménnyel jár.

    Lenne értelme a fokozottabb védekezésnek.

  137. 154 – hubab:
    Ha másért nem, de az optimizmusodnak azért nincs helye, mert az influenza csak télen fertőz. A CIVIC-19 egész ében át.

  138. 156, Tibor bá’:

    A The Lancet-ben, kohorsz kutatásokról lehet olvasni, egyébként itthon is folynak ilyen vizsgálatok.
    //Dynamics of SARS-CoV-2 neutralising antibody responses and duration of immunity: a longitudinal study, például//

    A cikkhez egy olyan professzionális humán fordító szükséges, mint te magad.

  139. Eközben Izraelben – Prof. Udi Qimron, a Tel Aviv Egyetem immunológusa (#https://twitter.com/UdiQimron): „Két év késéssel végre felismeritek, hogy egy légúti vírus nem győzhető le és hogy az erre irányuló bármilyen kísérlet kudarcra van ítélve. Nem ismeritek be, mert szinte egyetlen hibát sem ismertetek be az elmúlt két évben, de visszatekintve egyértelmű, hogy nyomorultul elbukott szinte minden intézkedésetek és most már a médiának is nehéz dolga van, hogy eltussolja a szégyeneteket.”

  140. Csak azt nem értem, hogyan leplezi el maga előtt a saját gonoszságát az,
    aki tagadhatatlanul ,vaskövetkezetességgel ,mindig a romlásnak drukkol ?

  141. Re:154
    Akkor egy dolgot kellene megnézni, hogy egy „mezei” influenza vs omikron halálozási statisztika milyen. Ha pariban van, mert kezd abba az irányba mutatni, akkor ideje lenne átértékelni a védekezési stratégiát, és az oltási protokollt.

    Erről a World War Z film jut eszembe, ahol a zombik az egészséges embereket „szagolták” ki, és a betegeket békén hagyták, amire rájött a hős Bredas Pitas, végül magát fertőzte meg himlővel(amire volt ellenszer), és fütyürészve glasszált ezek után a zombik között. Lehet az lesz itt is a megoldás, hogy inkább mesterségesen kell megfertőződni valamelyik enyhe korona változattal, hogy a mortalitásában nagyobb vírust kiszorítsuk az előhelyéről…

  142. 160 dajtás
    Ez már nekem is megfordult a fejemben, de még a Rusvainak is…
    De ezt senki nem fogja hivatalosan bevállalni, mert egyből céltáblája lenne azoknak, akik a valószínűségek ellenére súlyosan megbetegednének, egyből perelhetőek lennének.
    Legfeljebb önkéntes alapon működne, mindenki saját felelősségére.
    A gyakorlatban ezt úgy valósul meg, hogy nem hoznak szigorításokat, így nem leszel mesterségesen megfertőzve, hanem csak úgy spontán… 🙂

  143. 136. Tibor bá’
    ” Fellázadtak az orvosok „: „Hány lemondás után fogják megérteni, hogy baj van?” – Több mint 2000 egészségügyi „szolgálaton kivül van.”

    „A kórházak legalább 10 000 fős létszámhánnyal működnek.
    Körülbelül 6500-7000 be nem oltott egészségügyis van munkafelfüggesztésben. 2000 nyugdíjba vonulás volt az O.E.R.-től anélkül, hogy bárkit is helyettesitették volna.”

    „A kormány elbocsátotta a beoltatlan egészségügyi dolgozókat, és az Országos Egészségügyi Rendszer összeomlott. A kormány csak fenyegetőzik és erőszakot alkalmaz a be nem oltott állampolgárokkal szemben, és régóta új munkaerő-felvétel nélkül hagyta az O.E.R.-t, a helyzet most drámai, hiszen több mint 2000 (oltott) egészségügyi dolgozó van karanténban, közben sokan felmondanak, mert nem tudják elviselni ezt a nyomást…Akár 30 vagy 40 órát is dolgoznak egyfolytában…Amikor nincs személyzeted, és valaki elhagy, az univerzum szétesik. Ilyen feltételek mellett nem lehet tovább folytatni”

    Hát igen, mindezért egy pár elszigetelt fanatikus ortodox kolostor szerzetesei a bünösök, ugye? Talán nézzünk a cikk irója után is, ki Ő? Kiket képviselt és most kiknek a szekerét tolja?
    *Ξεσπούν οι γιατροί: «Στις πόσες παραιτήσεις θα καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα;» -Πάνω από 2.000 υγειονομικοί «εκτός»*

    G. Karystinos: „Az egész történet egy üzlet – A hazugok és a csalók együttműködnek a zsarnoki kormánnyal”

    *https://www.pronews.gr/ygeia/1047146_gkarystinos-*

    „Nem oltjuk a lakosságot pandémia közepén olyasmi ellen, ami folyamatosan mutálódik, ez olyan, mintha egy repülőgépet próbálnánk eltalálni egy stabilan rögzitett fegyverrel. Azokat a hülyeségeket, amit az orvosi kérdésekről mondanak, olyan nagyok, hogy normális esetben meg kellett volna fosztaniuk, nem csak az orvosi diplomát, hanem az iskolai bizonyitványt és átirni őket az analfabéták soraiba. Nem orvosnak, de még kórházi portásnak sem lett volna szabad lenniük. Hazudnak, és nem véletlen, hogy együttműködnek ezzel a bizonyos zsarnoki kormánnyal, mert ők is hazugok és csalók.”… ….
    „Emellett soha nem diagnosztizálunk csupán egy teszttel. Ha diagnosztizálni akar valamit, több vizsgálatot kell elvégeznie különböző szinteken és különböző módokon, amint megkapod az összes eredményt, ha azok egybeesnek akkor mondhatod a diagnózist. Tüneteknek kell lenniük, röntgennel kombinálva, vérvétellel, egyetlen vizsgálattal nem lehet diagnosztizálni.”… … …
    „Egyre növekszik a halálozás, és még nem láttuk a hosszú távú mellékhatásokat, ami eddig kiderült, az egy rövid távú mellékhatás. Azt sem ismerjük, hogyan fog folytatódni. Éppen ezért mondjuk, hogy az oltás kísérleti jellegű, teljesen más technológiájú, ilyet még nem próbáltak ki a múltban.”

    Tibor bá Öszintén nem értem, hogy tudnak a Covid ügyben ennyire elhitetni Téged.

    „az orvos látogatókról mindenki tud. Aki odafigyelt az tud pl. a koleszterin trükkről is (erről már írtam). Az orvos látogatókról mindenki tud. Aki odafigyelt az tud pl. … ”

    Bár nagyon jól tudod mi folyik mégis csak a „koleszterin trükk”-öt vagy hajlandó elismerni. Elgondolkoztató…

  144. Nem influenzához hasonló, mert postcovid/longcovid van.
    Bármelyik mutáción is átesve, nem ad örök védettséget.
    Omikron esetében is gyakori a cianotikus száj, körmök (akkor mennyire „enyhe”?)

  145. 161. hubab
    „Legfeljebb önkéntes alapon működne, mindenki saját felelősségére.”

    „Dokumentum: miniszteri dokumentum. Az Olasz Egészségügyi Miniszérium elutasítja a boncolás által megerősített oltásból eredő haláleset miatti kártérítési igényt, azzal az indokkal, hogy az nem kötelező! –
    *https://dimpenews.com/2022/01/03//*
    Hivatkozik a 210/92. sz. törvény 5. cikkére. Úgy ítéli meg, hogy mivel a védőoltás nem kötelező, hanem személyes döntés, ezért minden kártéritési igény megszűnik.”

  146. Nehéz belenyugodni, hogy nincs kiút, de a vége ennek a felismerése lesz.

    157 – János:
    Ehhez az ide látogatóknak egy kicsit lelkesebben kellene adakozni.

  147. Tia! Mit a véleményed a Novavax alegység vakcináról?

  148. „”A rohadt oltatlanok tartják fenn a járványt!” – mondja az átlag facebook hozzászóló. „Fogd meg a söröm!” – mondja az Omicron.
    (Ábra: A kizárólag ‘modern’ vakcinákkal [semmi kőkorszaki technológia] 70% feletti oltottságot elérő UK, Izrael és Ausztrália COVID esetszámainak összehasonlítása a 26,9%-os oltottságú Dél-Afrikáéval).”

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10219082771891238&set=a.1429152099849

  149. 166. Gartai

    Bíztam benne, de most annyira már nem tetszik amit kihoztak a tanulmányok. Persze nekem teljesen jó bármely mRNS-oltás is. Bár egyelőre csak harmadik oltásként nézték meg az angolok a Novavax-ot, de nem hozott olyan eredményeket mint a Moderna vagy a Pfizer. Viszont a Valneva-nál és CureVac-nál jobb. Ausztriában a regisztráció kezdődött el, tehát ezzel oltottat még nem láttam. (Én Omikron ellen így ismét mRNS oltást választok)
    Itt a táblázat: https://www.mdr.de/wissen/corona-covid-booster-impfung-welche-wirkt-am-besten-100.html
    (Korábbi posztom tanulmánya leegyszerűsítve, áttekinthető táblázatban. Első táblázat Pfizer ráoltva harmadikként, második táblázat Astra Zeneca-ra ráoltva harmadikként. Az Astra Zeneca esetében ráoltva senkit ne lepjen meg hogy magasabb értéket látni mint a fentebbi táblázatnál amikor Pfizerekre oltottak Pfizert harmadikként. Ugyanis ez azért történik mert a Pfizer már addig is magas értéket adott, ezt nem tudta akkora faktorral növelni önmagára ráoltva mint a kevésbé hatékony Astra Zeneca-ra ráoltva.)

  150. 167 sasha
    Bármi is az oka, az nem a vakcina.
    Dél-Afrikában eddig 21,3 millió embert Pfizerrel, és 6,9 milliót Johnson & Johnson-nal oltottak be. Ezek egyike sem a hagyományos oltás.
    Melyiknek volt ez az áldásos hatása?

  151. 169, „[semmi kőkorszaki technológia]” Itt arra célzott, hogy csak a legjobbnak mondott vakcinákkal oltottak UK-ba, Izraelbe, Australia-ba.

    A hangsúly itt a 26.9% vs 70% feletti átoltottságon van…Tehát a jóval átoltottabb országokban sokkal inkább terjed az omicron, mint a kevésbe átoltott országokban.

    Ilyen az, amikor szembejön a valóság.

  152. 170 sasha
    Ne ítélj elhamarkodottan.
    A végét még nem látjuk, de azt igen, hogy az erősen átoltott országokban a halálos áldozatok száma mélyen alatta van a korábbi hullámokénál az igen magas fertőzöttségek ellenére is…

  153. Ne ítéljek elhamarkodottan? Ott van a grafikon, feketén-fehéren látszik rajta a lényeg.
    Lassan ideje lenne felébredni abból a hosszú álomból amibe ringattátok magatokat az utóbbi 1 évbe…

    Ron DeSantis, Florida Kormányzója:
    „Mi 100%-ban elköteleztük magunkat amellett, hogy az emberek élni tudják az életüket, hogy a gyermekek tanulhassanak, a vállalkozások működhessenek és az emberek megtartsák a munkahelyüket: ez nem alku tárgya. Nincs helye a félelemnek… ezt a helyzetet racionálisan kell kezelni. A félelemnek nincs alapja, ha az Omicron által okozott fertőzés klinikai tüneteit nézzük. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek nem adjuk meg a kellő segítséget. De nem engedjük meg, hogy a hisztéria aláássa a társadalom működését.”

  154. 173. A hozzászólásomnak melyik része miatt kapott magenta-t?

  155. A (7.-dikes) fiamat karanténba rakták, mert az egyik osztálytrársa POZITÍV-lett. Pillanatnyilag ez a szitu: az osztályból 6 gyerek oltott, ebből 3 beteg (nem csak pozitív, hanem lázas plussz egyéb tünetek), az oltatlanok rendben vannak. Holnap mennek a fiaim tesztre.

  156. Amúgy egy létszám olvasás itt a blogon is elférne. Aki jelenleg is velünk van még, (a létnek ezen a síkján (esetleg egyéb síkon)) az dobjon egy OK-t. (Még ha csak read-only vagy akkor is.)

    -OK

  157. OK. Az azelasztin az omikron ellen is hatásos.

  158. Azért itt szép lassan kezdenek majd kiesni a csontvázak a szekrényből, amikor már nem lesz letagadható, hogy az oltottak jóval nagyobb eséllyel kaphatják el az omicron-t.

    Pl. ma az új osztrák miniszterelnök (Klaus Nehammer) jelentette be, hogy covid-os. 3 oltás után. És így akarja bevezetni februártól a kötelező oltást. Vicc.

    Aztán nem tudom mennyire követitek a profi csapatsportokat. Európába és USA-ba is rengeteg meccset halasztanak el / nem engednek játékosokat pályára lépni, mert sok játékos tesztje pozitív. Pedig a nagyrészük oltott, USA-ba meg konkrétan 95+% oltott a major ligákba.

    Ezen kívül rengeteg repülőjáratot egyszerűen törölnek, mert pozitív teszteket produkálnak a szolgálatot teljesítő pilóták, egyéb személyzet, stb. Meg merem kockáztatni, hogy ők a munkjáukból kifolyólag szintén oltottak.

  159. 179. A grafikon valós amiről írok benne, fentebb linkeltem, Florida kormányzója pedig ezt nyilatkozta, amit leírtam (ha igény van rá, belinkelem). Nem értem hol a hiba. Valószínűleg ott, hogy nem egyezik az itteni többség covid narratívájával.

  160. Nehammer pozitív ugyan, de teljesen tünetmentes. Karanténba vonult.

  161. 180. sasha,

    Hetek óta írogatunk arról itt néhányan, hogy az Omikron nagyon úgy néz ki, hogy egy legyengült covid változat és erről beszél az általad idézett kormányzó is.

    Már nálunk az Uk-ban a covidos közvetlen családtagjainak nem kell karanténba vonulniuk, csak gyorstesztet végezniük és mehetnek munkába vagy ahová akarnak.

    Jövő hét elejétől a legtöbb munkakörben megszűnik a tesztelési és jelentési kötelezettség (eddig pl. az orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak stb. hetente 2-3 x kellett magukat tesztelni és jelenteni az eredményt).

    178.
    Két ismerősöm is pozitív most, aki oltott háromszor, de az egyikük ez év elején olyan beteg volt, hogy majd megdöglött, most pedig semmi tünete nincs, csak a heti kötelező tesztelésből derült ki, hogy ismét pozitív.

    Semmiféle csontvázak nem fognak kidőlni a szekrényből, csak szeretnétek, belekapaszkodnátok bármibe, hogy igazolva érezzétek magatokat. 🙂

  162. 180. sasha,

    „A grafikon valós amiről írok benne, fentebb linkeltem”

    Amit a 167-ban linkeltél? Míg pl. Ausztráliában rengeteg a pozitív eset, addig náluk 88 ember halt meg covidban 1 millió lakosonként, míg Dél Afrikában kevés a pozitív eset viszonylag, mégis 1526-an haltak meg covidban egymillió lakosonként.

    Miért nem mindjárt Magyarországgal hasonlítod össze? Az nem tűnt fel, hogy Dél Afrikában alig tesztelnek?
    Úgy könnyű kevés pozitív esetet produkálni, hogy nem tesztelünk.

    Dél Afrikához képest az Ausztrália 6-szor annyit tesztel, az UK 20 – szor, mígy Izrael 12- szer annyit.
    Milyen idióta az, aki ilyen ábrát készít és ezzel akarja bizonyítani, hogy na ugye mennyivel kevesebb az esetszám Dél Afrikában?

    Nem akarlak megbántani és személyeskedni sem, úgyhogy csak annyit mondok: amiket linkeltél és magyaráztál egy nagy nagy bulshit!

  163. sasha,

    Megnéztem az UK és Dél Afrika elmúlt hét napos halálozási átlagát.

    UK pozitív esetek napi átlaga 181 ezer, míg a halálozási átlag 156 naponta.

    Dél Afrikában a pozitív esetek napi átlaga 8290, míg a halálozási átlag 150.

    Érdekes, nem? Halálozás szinte ugyanannyi, míg a pozitívok száma huszada sincs. Mert Dél Afrikában keveset tesztelnek.

    A halálozás is érdekes. Ugyanannyi, pedig Dél Afrika egy fiatal társadalom és ott most nyár van, míg az UK-ban sokmillió öreg, beteg ember van és itt ködös, nyirkos tél van.
    (Arra is kíváncsi lennék, hogy a fekete elmaradott dél afrikai vidéken hány ember hal meg és kaparnak el úgy, hogy senki meg nem vizsgálta, főleg nem tesztelte. De ez már csak ráadás).

    Gondolkodni és alaposan megnézni kellene valamit, mielőtt írkálsz.

  164. Kendra:
    Ezt hívják információs buboréknak. Olyan ez a hely, mint egy akvárium, néha egészen szórakoztató, de a gazda az évek alatt kiszelektálta a szerinte nem kívánatos egyedeket, ami istenadta joga, de ezek után innen informálódni, vagy bármit komolyan venni pontosan annyira értelmes döntés, mintha egy tetszőlegesen kiválasztott szektavezért követnél.

    By the way: konkrétan emlékszem hogy valamelyik posztnál Kendra Bell-nek volt egy hozzászólása, ugyanis arra kezdtem el írni ezt a választ. Mire befejeztem eltűnt, holott nem volt benne sértő tartalom. Nincs ezzel baj, sőt igazából meg sem lepődtem, de ez tovább erősíti a fent vázolt akváriumos/szektás hasonlatom, főleg annak fényében, hogy pár hónapja volt egy hozzászóló, aki nehezményezte hogy hülyének van beállítva a posztjai szelektív megjelenítésével, szóval feltételezem ez nem egyedi eset.

    Az is különösen szórakoztató volt, hogy mikor valaki bedobta, hogy tanulmányt csinál az archív hozzászólásokból, amihez megjegyzem senkinek a felhatalmazása nem szükséges, tekintve hogy egy nyilvános fórum az adatbázis, még véletlenül sem C u r i x, én, stb emelt ellene kifogást, hanem a gazda(és a kedvenc egészségügyis karbantartó jobbkeze), aki konkrétan leírta, hogy listáz minket, vagyis ugyanezt csinálja.

    Ezek fényében a fogyatkozó OK-ok ne okozzanak nagy meglepetést. 🙂

  165. 185 – pride:
    Gondolom rágtad a körmöd és lihegve figyelted, hogy megjelenik-e a hozzászólásod. Hát itt van. De azt ne vád tőlem, hogy pontról-pontra átrágjam magam rajta. Nem te vagy az első, akik hasonlókkal vádol. De ha valaki akar, akkor itt tud maradni.példa rá, L.S., aki elég meredek dolgokat ír be, és mit ad isten megjelenik.

  166. 186. Tibor’bá

    Én tegnap este folyamán úgyszintén találkoztam K.e.n.d.r.a B.e.l hozzászólásával, és megdöbbenve tapasztaltam azt, hogy az már rá negyed óra elteltével nyom nélkül tűnt el.
    Még csak nem is maggentázva lett a tartalom..
    Arra is emlékszem, hogy egy általánosságban megfogalmazott, szalonképes vélemény volt megfogalmazva benne, -ami vagy tetszik valakinek, vagy sem,- semmi nem indokolta annak eltávolítását.
    Máshol is elkeserít a már globálisan tapasztalható szemlélet, miszerint “nem tűrjük az ellenvéleményt”, itt, egy kis “családias” blogon meg végképp.
    Ha már csak a “hivatalos”, “szajha média” által közölt dolgok ismételgetése marad a hozzászólások tekintetében, akkor az egészet megette a fene. 🙁

  167. 187 – Gyurma:
    Tegnap este „Kendra Bell” valóban írt be egy hozzászólást. A rendszer nem engedte át. Kendra Bell ebbe nem nyugodott bele,és a szövegét újra benyomta. Ezt az erőszakoskodást nem tudom elfogadni. Van, aki ezt négyszer, sőt nyolcszor is megteszi. Ilyenkor nekem át kell őket böngésznem, hogy van-e szöveg szerinti eltérés. Rengeteg felesleges munka. Most bepipultam és mind a kettőt töröltem. Mellesleg nem a topikhoz szólt hozzá, hanem kritizálta a blogvezetést, vagyis az én munkámat. Nekem meg tele van vele a hócipőm. Eléggé aljas kritikákkal tolonganak, bezzeg az adakozásnál nem ilyen lelkesek, legfeljebb akkor, ha gúnyolódni kell, vagy a pofámba vágni, hogy mint nyugdíjas műszaki fordító élvezem amit csinálok, ő meg ingyen is idejárhat, mert ilyen az Internet, és akkorát személyeskedhet, amekkorát akar.

    Tehát azért töröltem Kendra Bell hozzászólását, mert nem fogadta el, hogy várnia kell, amíg átengedem. Különben nincs kitiltva.

  168. 158, sasha
    Az az igazság, hogy a nagyon híres külföldi dokik, kormányzók, antivaxerek közösségi fiókjaihoz csatlakozó robotfiókoknak egyesével utánajárni sok munkaórába kerül. Amelyek aztán manipulált híreket lőnek be az internet csodás világába.
    Ehhez a Python programozásban alaposan el kellene mélyedni.

    188, Tibor bá’:
    A privát blogomba csak azok szólhatnak hozzá, akiket személyesen ismerek. A többi ember csak olvashatja, kutatórobotocskák pedig mennek a süllyesztőbe.

  169. 189. János neked van blogod?
    Mi a címe, ha nem titok?

  170. Az Omikron-változat afrikai eredetéhez kapcsolódik, hogy az ottani lakosság 40%-a, 14 év alatti gyermek!
    Továbbá el sem tudjuk képzelni, hogy milyen geopolitikai, világkereskedelmi, technológiai, vallási, migrációs áradattal szembesülünk – Elon Musk népességfogyásos kijelentése ellenére – hogy várhatóan 2050.-re a világ népességének negyede afrikai lesz…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük