(3708) Élelmiszer árak

Tibor bá’ fordítása online

 

A drasztikus emelkedés előtt álló élelmiszer árak

A terméshozam fellendítésére használt nitrogén alapú műtrágyából világméretű hiány van, ami befolyásolhatja a jövő évi élelmiszer árakat.

A nitrogén alapú műtrágyák ára az évtized csúcsán állnak. Az elmúlt év forgalma 53 milliárd dollárt tett ki. Ebben az évben az ár legalább 80 százalékkal magasabb.

A nitrogén alapú műtrágya alapja a földgáz, aminek emelkedő ára miatt a gyártók visszafogták a termelést. Ez miatt a műtrágya ára felfelé mozdult.

A termelők a műtrágyát kukorica, búza és egyebek esetében a vetés előtt alkalmazzák. Azonban a jelenlegi árak mellett a termelők visszatartják a műtrágya beszerzést, ami miatt jövő tavasszal vásárlási roham várható, amikből sokan kimaradhatnak. Végül is ez magasabb kenyér és hús árakhoz vezethet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(3708) Élelmiszer árak

  1. Bige nyilatkozott. Nem áll le a termelés. Szállítási gondok lehetnek viszont a külföldi partnerek miatt, úgyhogy azt tanácsolja mindenkinek, hogy ne a kijuttatási időszak előtt kezdjenek el vásárolni, hanem előre, pl. már most.

    Volt vmi egyeztetés is a kormányban, de Bigét nem hívták meg, ami -szerinte-kissé furcsa, szerintem is.
    Arról is volt szó a cikkben(talán az agroinfoban olvastam, de nem biztos), hogy a kormány leszabályozhatja ezt is. Amennyire szeretik egymást, lehet, hogy megpróbálják , ez különben egy remek politikai alkalom.

    Az élelmiszerárak már elszálltak, de ez nyilván fokozódhat.
    De az csak második körős lesz a húsok, tejtermékek tekintetében.
    A búza tekintetében már megtörtént.
    A liszt ára az egekben, a malmok folyamatosan emelnek. A kenyér árát is emelni kell.
    Elsősorban most az állattartók vergődnek. Pl.a tej felvásárlási árát nem vagy alig növelik, ez beteszi a kiskaput. Azonban a tej eladási ára így is biztos fog növekedni, a magasabb költségek(energia, szállítás stb.) miatt. Ugyanez a húsmarhatartásra is igaz.
    Sokan abbahagyják, csak a nagyok fogják bírni.

    Mindenki -aki még a játszik- várja, hogy normalizálódjon a helyzet. Mi tudjuk, jogy nem fog, ők még sokan nem, mert a jelen rendszerben gondolkodnak és abból indulnak ki, hogy mi volt, van itt az elmúlt 40 évben.

    Luxus hobbi lett az állattartás.
    Csak csúcsgenetikájú, anyagi tartalékokkal( drága takarmány)lehet majd jól termelni pl.tejet.

    Egyébként ha nem lesznek flinces-flancos gyógyszerek, tápanyagkiegészítők stb, akkor akárcsak a gyümölcsfák vagy zöldségek esetében esélyünk sem lesz a szép új világban önellátóknak lennünk.
    De mindenki csak rivnyákol, már régen mindenkinek kéne lennie pl. organikus magoknak.

    A felkészülés itt a leggtöbbeknél abból áll, hogy vesz egy kis tésztát, meg majd bajban bemegy az erdőbe a hátizsákjával.
    Kérdezem én, utána mi lesz?
    Ha nem lesz állami szinten irányítás, akkor itt nem lesz semmi. Az emberek -úgy tűnik-túl ostobák és lusták változtatni.

    Ha nem fogunk össze, végünk!

  2. 2.SzJ

    Köszi a linket! Én nem ezt olvastam, de a lényeg benne van.
    ——————————-
    A drága műtrágya leginkább a kukoricaárakat fogja felnyomni,
    mivel ehhez kell sok belőle. Ez nyilván húzza a többit is felfelé.
    A búza ugyan előre fog törni mint takarmány, de a kukoricát nem fogja tudni pótolni, ráadásul az élelmiszeripari alapanyag is.
    Na majd nem jut annyi exportra, vagy a disznók esznek vagy a pékségek sütnek.
    Ki tudja maj megvenni!

    Most indul a disznóvágási szezon.
    Tavaly 550 ért ment élősúlyban,
    most 800 ért. Pedig ezt még a tavalyi árakon nevelték. De már előre gondolkodnak, igaz röviden. De hát a zsellérparaszt sosem az eszéről volt híres.

    Valahogy el kéne már szakadni a gyakorlattól.
    Ehhez elsősorban fel kéne már fogni,
    hogy a baj nem fog megállni az ajtóknál, hanem be fog költözni.
    Na majd akkor lesz kapkodás, addig meg a sodródás! ?

  3. Nagy a zúgolódás az egyre meredekebben emelkedő árak miatt, és csak az isten tudja, mi lesz a jövöre már előre beharangozott újabb, 40% – nál IS MAGASABB emelkedések nyomán.
    Az agráripar már jelezte, hogy a nagymértékben megnövekedett önköltségek miatt MINDEN termék ára emelkedni fog, méghozzá nem is keveset, mert szavaik szerint – és igazuk van – „ingyen, vagy akár veszteségre nem dolgozunk”.
    Nem is akarok gondolni sem arra, mi történik majd, ha ezek tényleg leállitják a termékek beszállitását az üzleteknek, gondolni sem akarok ilyen esetre!

  4. 4 – bálint:
    Évekkel ezelőtt megírtam, hogy a kiszelektálás anyagi alapon fog történni. Aki nem tudja megfizetni, az elhullik.

  5. Aki nem tudja megfizetni, az fellázad, fosztogat, tör-zúz-gyújtogat. Ha elég sokan vannak és sok problémát okoznak, akkor a rendőrség és a katonaság nem tudja megfékezni őket, így anarchiába süllyed az adott ország.

  6. 6 – cabrero:
    Ha lassan következik be akkor csak csendes kihűlés van. És ez nálunk már folyamatban van.

  7. Akkor most hány millio tonna mütrágya nem lett legyártva? Ez miert nem nyilvános. A tavalyi 7000 ft helyett még mindig 28000 ft a mütrágya. Ez még mindig 28000ft/q buza árat vetít elöre. Ha nem esik elég esö a termésátlagok még rosszabbak lesznek. Nem jo ez igy se ugy se.

  8. 1.Vergődik az öregisten. Eddig sem használtam műtrágyát ,ezután sem fogok,eddig is csak a saját családom számára tartottam állatállományt ,ezútán sem fogok- másnak .
    Nem érzékelhető semmiféle krizis paraszttávlatból,a termésem megint átlagfeletti. Fűtésre pedig ott az erdő,rengeteg. Minden adott ,ami az épkézláb emberi élethez szükséges, a dramaturgia csak városi szemszögből riasztó, ahol még a szar is mástól függ ,hogy leszivja a budi ,vagy fennakad.
    Sajnálatos modon nem értékelem a városi létformát , mivel ez minden baj forrása.

    A városi emberben még a leghalványabb bűnbánat sincs, csak a végtelen elégedetlenség ,mely még akkor sem hagy alább ,amikor a kényelme a szó szoros értelmében nyaldossa valagát.

  9. 9. Kalotaszegi

    Neked van földed is akkora amekkora titeket és az állományodat kiszolgálja.
    Nálunk is van ilyen család a faluban. Kettő.

    Talán ők lesznek az első célpontok is.

    Nektek jobbak az adottságaitok ehhez. Már csak 15 hozzád hasonló kell a közeledbe és már készen is állsz a végjátékra.?

    Én akkor fogok bármit pénz nélkül (szénát, abrakot) kapni mikor beszarik a hagyományos modell és cserébe elfogadják amit csinálnak belőle az állatok utána meg mi.
    Én.pl. most a trágyát már tartalékolom és már cserealap lesz. Most már kezd érték lenni.
    A védelem kérdése szintén fontos, mert különben hiába termelsz átlagon felül.

  10. Hogy mennyi a drágulás mértéke érdekes dolog.Az ember nem tudja már napi szinten követni az árakat éppen ezért nehéz számolni a %-ot.
    Pl pickwick teát szotam inni és a napokban 600 ft-volt.Szembevágott mert mintha 420 lett volna tavaly, ez 42%. De lehet a tescoban 550 csak.Vagy a sajt ami 2-300 ft volt tavaly a 10 dkg mert ennyit szoktam venni, sokszor meg most 4-500Ft.Ritkán veszek fonott kalácsot, múltkor tartós fonott kalács 680Ft-ért láttam. Mondom mivaaan?Bonduelle kukorica legkisebb 320ft.
    Ezzel csak azt akartam mondani hogy sokszor leesik az ember álla mert évi 5-10% drágulás volt eddig megszokva.
    Na jól kipanaszkodtam magam mint Mari néni a szomszédjának de jól is van ez így mert ha az ember kibeszéli magából akkor megkönnyebbül, elvégre ezért is vagyunk itt.Meg fiatalok, ismerősök körében már nem illik így panaszkodni pedig a régi mamák, papák milyen jót panaszodtak egymásnak, szerettem is beülni mamámhoz anno mikor elment hozzá a barátnője panaszodni:D.
    Apropó elgondolkodtam hogy milyen érdekes hogy pl. mamám idejében szintem minden a kertben termett boltba cukorért,sóért,kenyérért és sajtért meg egy pár cuccért jártak csak.A tésztát is otthon gyúrták.Volt tyúk, disznó.A fáról gyümölcsök berakva.Tehát kb.70%-ban megtermett minden.
    Most meg kb.98%-ban mindent a lildl,tescoban veszenk az emberek, milyen hülye világ lett.
    Na de majd előbb utóbb ennek is vége lesz.
    Erősíteni kell a kiskerti termelést és feldolgozást.Pont én mondom aki 1,5 hónapja nincs időm 10 fej káposztát savanyítani.
    Apropó savanyítani.Még sosem csináltam nem bonyolult de mindent megtanulni idő.És idő kikisérletezni hogy ne romoljon el és ne kelljen kiönteni mert rossz lett az ízvilága.Mert lehet elsőre nem sikerül.Vagy pl. bonduelle kukorica helyett kukoricát elrakni, nem nehéz biztos de amikor már újra meg kellene tanulni a lekvártól kezdve mindent eltenni az már nem is olyan egyszerű.
    Még nem elég drága az élelmiszer annyira hogy fájjon és átálljunk.Megmondom őszintén ma vettem coop cseresznyebefőttet azthiszem 680ft-ért. Nyáron jelenleg a francnak sincs ideje befőzögetni.Szerencsére már nem eszik az emberek úgy mint régen amikor alap volt ,már csak hébe-hóba vesznek talán ezért ilyen olcsó 😀

  11. Tibor ba meg 10#
    Szoval az en szempontombol ez ugy nez ki, hogy mielott ramtortok a nagy lakatlansagban (1.5km az elso haz a falubol) elotte jo lenne ha leszednetek a gyumolcsosben a fan megrohado almakat, korteket. Meg tavasszal a cseresznyet is. Ha ez megtortent akkor elhiszem azt, hogy megprobaljatok megfogni (es megenni) a szurkemarha borjakat (amugy sok sikert meg jo munkat). Addig csak ures pofazas minden. Ha ne adj isten szejjel veritek a munkamat, gond egy szal se. Voltak mar a teheneim 40 kmvel tavolabbi kukoricafoldeken. Szerintem azok kurva idegesek lesznek ha mondjuk 200-300 marha szabadon koszal a meg le nem aratott kukoricaban vagy a frissen ultetett buzafoldeken. A ket masik szomszedeval egyutt ugy 800 allat csatangol szanaszet.

  12. 9: Kalotaszegi:
    „A városi emberben még a leghalványabb bűnbánat sincs, csak a végtelen elégedetlenség ,mely még akkor sem hagy alább ,amikor a kényelme a szó szoros értelmében nyaldossa valagát.”
    – Ezt ilyen szépen leírni… S, hogy mennyire igaz!
    ————————————————————————-

    Nem drágulás van, hanem infláció.
    Néha le kell nullázni az embereket, különben miből lenne az oligarcháknak ennyi mindenük?
    Amikor majd a java jön, akkor nem csak drágulás lesz, egyszerűen nem lehet majd bizonyos termékeket és terményeket beszerezni. Na akkor majd tényleg nem csak a pénzünk miatt aggódhatunk! Kicsit még odébb lesz…

    Én úgy gondolom, hogy pillanatnyilag a legnagyobb veszély a keleti szomszédságban leselkedik ránk is és a világra is.

  13. Re:9
    Erre mindig ez a magvas mondás jut eszembe:
    „Ha a paraszt nem szarik, akkor a városi sem fog…” 🙂

    Re:10
    Felénk ingyen elvihető a lótrágya, annyira kell a népeknek…
    Ha hajlandó az ismerős fuvaros trágyát szállítani, akkor elhozom az összeset a konyhakertnek…

  14. Vegyetek 16% feletti nitrogéntartalmú műtrágyát termelői papír nélkül.

    A magyarázat Breivik.

    Nem vicc.

  15. 16. Camelia,

    Breivik volt az a norvég fickó, aki nitrogén műtrágyából csinált egy nagy autóbombát és robbantott egy hatalmasat Oslo-ban.

    Itt az eredmény: https://www.youtube.com/watch?v=1E07Bu9pdgM

    Gondolom ötlet arra gondolt, hogy azért nem lehet könnyen venni nagy nitrogéntartalmú műtrágyát, mert bombának fel lehet használni.

  16. 17 Gyarmathy
    Eddig rendben van, csak fura volt a rejtvény feladása, mármint az a felszólítás, hogy vegyünk ilyen műtrágyát.
    Az ember elsőre ezen kezd gondolkodni, hogy minek is, meg mi köze van ennek a jelenlegi műtrágya hiányhoz?
    Én ezt biztos valahogy így indítottam volna: Egyébként tudjátok, miért nem kaphattok termelői igazolvány nélkül nagy nitrogéntartalmú műtrágyát?… 🙂

  17. 14, dajtás

    Pest környékén nem annyi gazda van mint erre. Ha drága a műtrágya, akkor drága lesz a kukorica. Aki sokat akar keresni, sok kukoricát ültet, lehetőleg minél kevesebb műtrágya felhasználásával.
    Mondjuk ez az én gondolatmenetem, és az sokszor bizonyult használhatatlannak, de akkor legalább lesz (le)szarom!

  18. 18

    Tegnap öt percre rá írtam a magyarázatot,de önkéntes számüzetést kértem a Gazdától,nem voltam benne biztos hogy elmegy.
    Ma megjelent, Gyarmathy úrnak nem volt gond.Köszi neki.
    De megyek is vissza,mert ezért is kértem a távoltartást.

  19. 17
    Gyarmathy

    Az meg hogy ki robbantott Osloban az olaj minisztériumnál,és ki lőtte szét az ifjú baloldalt a szigeten inkább hagyjuk.

    Na de most már tényleg…

  20. Ennek a műtrágyabalhénak speciel én örülök. Van 600 db sertésem és a hígtrágya nem kell ingyen sem a gazdáknak. Esetleg, ha odaviszem. Persze azt is csak módjával, mert az idióta szabályozás miatt amúgy környezetterhelésnek minősül, ha a földre kerül (!?), ezért szerződéses partnerrel kell elszállíttatnom megsemmisítésre. A költségeim felét ez teszi ki. Remélem most majd újragondolják ezt az elmeháborodott szabályozást, illetve a gazdák is, hogy mit szórnak ki a földjükre.

    3. Balázs
    „Most indul a disznóvágási szezon.
    Tavaly 550 ért ment élősúlyban,
    most 800 ért. Pedig ezt még a tavalyi árakon nevelték. De már előre gondolkodnak, igaz röviden. De hát a zsellérparaszt sosem az eszéről volt híres.”

    Miért etesse bele olcsón, ha drágán is eladhatja a takarmányt munka nélkül. Még szép, hogy megkéri az árát. Te mit tennél?
    Amúgy, akinek nincs saját terménye, hanem veszi, annak általában nincs előre betárazva a következő turnusra az egész, hanem menet közben veszi most éppen elég drágán. Komplett néhány tíz darabos koca, malac, süldő állományokat lehet venni bagóért. Szabadulnak tőlük, mert etetni drága és bizonytalan, hogy fel fog menni-e az ára a sertésnek. (Persze fel fog, de nehéz ezt higgadtan kezelni az anyagi csőd szélén)

    A közepes telepek, mint az enyém többnyire nem tudnak ekkora mennyiséget betárazni. Nálam egy kamionnal fogy el 10-14 nap alatt. Ráadásul az augusztus elején érkezett választási malacokat 3 hete már el is adtam egy vágóhídnak, úgyhogy már végig a drága tápot ették.

  21. 23,Kamionos
    Ugyanaz folyik itt is, és ez az árak körüli bizonytalanság öli meg a gazdákat, és az egész agrárszektort, azaz a való élet legeslegfontosabb ágazatát.
    Mert vegye mindenki tudomásul, de főleg a beszükült tudatú, az élet szürke tényeit figyelmen kivül hagyó városi ember:
    Ha tönkreteszik a gazdákat, VÉGE A VILÁGNAK!!!
    A mindennapi betevő falat, az élet alapja, nem a szupermarketben terem!!

  22. 23. Kamionos

    Én is azt tenném. De egyébként nem a telep tulajdonosokra utaltam, hanem a falumbeli parasztokra.

    Neked is bővítened kellene a tevékenységi körödet. Vágópontot létrehozni és 1 hentest felvenni. Kimérni a húst feldolgozva, szalámiként, sonkaként.
    Persze tudom, millió egy buktatója van. Nincs ember, aki van az link , magasak a járulékok stb., bonyolult az értékesítés.
    Így viszont biztonságosabbá, kevésbé kiszolgáltatottá válna a gazda.
    Csomó őstermelő ezt csinálja feketén.
    Van minimális állatállománya, arra engedély. Aztán megveszi valahonnan a disznót, feldolgozza és eladja.

    Ilyen együttműködés kellene hivatalosan, központilag leszervezve, minden ágazatban, országosan, lokális kiosztásban. Sokkal többen megélnének belőle így, mint a konszernek uralmának árnyékában, melyek kiviszik, vagy felhalmozzák a vagyont, így kiveszik a körforgásból a potenciálokat.
    Javulna a minőség, biztonságosabb lenne a lakosság élelmiszerellátása. Kisebb ökolábnyom.

    A körbe a földesgazdákat is
    be kéne venni, mint a legalsó lépcső.
    Magyarország nagy felvevőpiac, de mi simán tudnánk exportot is, mint ahogy csinálunk is.

    A tejtermelőknél ugyanez a helyzet. Sírnak a gazdák, hogy százforintért veszik át a tejet, az árak meg az egekben. A sajtkészítők 150 ért is megvennék, mert a feldolgozással még mindig tudnak keresni. Úgyanígy a földegazdák. Mert így mindenki a globális piactól függ. És mindenki csődbe mehet, mert nem egymásra építik az egymásra épülőt, hanem szétszedték és ez szándékos volt.

    Össze kellene állni és MO. simán önellátó tudna lenni.

    Ehelyett nyomják a dumát, hogy így a lengyel pulyka, dán disznó, szlovák tej.
    Mintha olyan bonyolult lenne. És valóban. Mára olyan bonyolult lett(direkt), hogy a lakosság fele éhenhalhatna, de vinnék ki az élelmiszert más fizető piacokra, mert a gazda sem tehet mást.
    A globalitás végül energiahiány következtében magába roskad, de előtte még felszámolja az életképesebb(hosszútávon) alternatívákat.
    Persze ha a klímát is belevesszük a képletbe tovább bonyolódik a szitu, de az csak majd most kezd el komolyabban beleszólni. Haza is fogja vágni a rendszert, mert az mindent hazavág.
    Persze ha ésszel csinálták volna pl a szántást és a többit is, most nem itt tartanánk klímaügyben sem.

    De itt is mint mindenben csak forog-forog a kerék. Meg sem állnak elgondolkozni, mert hát akkor kiesnek a kerékből, és egyedül mindenki elvérzik.
    Szükségünk van, lenne egymásra!

    Minden fronton hibát hibára halmoztunk.
    Meg kell értenünk, hogy csak azt cselekedhetjük egymással amit magunkkal is tennénk. Nem holmi szépelgésből, hanem mert egyedül csak az ilyen társadalom
    működőképes.

  23. Re:23
    Ha a hígtrágyát magas szén tartalmú anyaggal kevernéd össze(falomb, szalma, fatörek, penészes lucerna, stb, stb, akkor némi munkával kitűnő talajjavító komposzt készíthető vele, amit jó pénzért el lehet adni.
    (Fővárosban a sok marha összeszedi a lombot, bezsákozza, elszállítják, majd végül a komposztált lombját visszaveszi virágföldként jó pénzért. Ez nettó marhaság, de ez a világ már csak ilyen…)
    Direktben tényleg nem a legjobb a földre kiszórni, nem véletlenül nem engedik(megborítja a talaj mikrobiológiáját), de ugyan ez komposztálva már nagyon jó szerves trágya lenne.
    Ha van időd, akkor vedd föl a kapcsolatot Gyulai Ivánnal, ő hasból tudja a szén-nitrogén arányokat, hogy mikrobiológiailag működjön a dolog, ad szakirodalmat is a témában. Trükk abban van, hogy aerob módon kell komposztálni, aminek okán nem rohad a trágya, és ettől kevésbé büdös a folyamat, máskülönben a régi almos állattartásban pont ezért csinálták, mert így vitték be a rendszerbe a szén tartalmú puffer anyagot. Persze ha ebben a témában jó vagy, akkor nem szóltam. 🙂

    Privát véleményem az, hogy egyébként ez lesz a jövő, mert szükségszerűen zárt ciklusúvá kell tenni a termelői láncokat(nem csak élelmiszer terén), mert a mostani nyílt ciklusú modell csak az erőforrásokat éli fel, és az externáliák miatt magát rogyasztja össze. Ha egy társadalom hosszú távon működő civilizációt akar működtetni, akkor ezt meg kell ugrani, nincs mese. Sáska mentalitás csak rövid távon sikeres stratégia, és egy véges bolygón ezt nem lehet büntetlenül örökké csinálni(most értünk a végére).

  24. 26. dajtás

    Nagy tisztelője vagyok Gyulai Ivánnak.
    Ha jól emlékszem 2:1 arány a szén javára, de azt is mondta, hogy ha fele-fele sikerül, akkor sincs baj.
    Az ötleted remek. Csakhogy évi 6000 m3 komposzt alapanyaghoz komoly külső forrás is kell. Inkább a saját erőt tartalékolom a szűkebb időkre. Illetve fontosabb dolgok vannak mostanság, mint a több pénz, profit. Ezek nem azok az idők, amikor kockázatot lehetne vállalni a szokásos fejlesztésekkel.

    „Privát véleményem az, hogy egyébként ez lesz a jövő, mert szükségszerűen zárt ciklusúvá kell tenni a termelői láncokat(nem csak élelmiszer terén), mert a mostani nyílt ciklusú modell csak az erőforrásokat éli fel, és az externáliák miatt magát rogyasztja össze. ”

    Éppen egy ilyesmi megvalósításán dolgozunk. Már a gyakorlati megvalósítást kezdtük meg. Az elképzelés az, hogy a lehető legkisebb zárt, de már működő termelői láncot hozzuk létre. Ezekből többet, mint az Al-Kaida sejtek. Később ezeket összekapcsolnánk bizonyos szempontok mentén, de minden sejtnek önállóan is működőképesnek kell lennie mindig. Épp jókor kezdtük el, mert az ellátási láncok esnek szét.
    Az időt, pénzt, energiát inkább egy ilyen stabil rendszer kialakítására kell fordítanom.

  25. 25. Balázs

    Hát mondhatni szűkítettem a tevékenységi kört, mert azzal kezdtem, hogy levágtam a disznókat és kiárultam. Mivel le tudom vágni egyedül is, így a HR gondok nem annyira érintenek. Kb. egy disznó árából kettőt lehet kihozni. Nagyon időigényes, sok telefonálással, rohangálással. Vannak dolgok, amik jobban fogynak, míg mások szinte egyáltalán nem. Már ingyen adtam a füstölt csülköket a nagyobb vásárlóknak. Persze be lehetne darálni kolbászba, de akkor pont az keresnék. Amivel végképp nem tudok mit kezdeni az a „túl sok a máj a hurkában” felkiáltások. Erre csak azt tudtam nem túl vevőbarát módon válaszolni, hogy akkor vegyen boltit, abba nincs.

    Egy-egy együttműködést ismerek, de komlexet nem. Központi szervezésre esély sincs. Nincs benne érdek. Nekünk kell ezt megszervezni. Bele kell állni. Fel kell újra találni a kereket ebben a kapitalista őrületben.

    „Sírnak a gazdák, hogy százforintért veszik át a tejet, az árak meg az egekben. A sajtkészítők 150 ért is megvennék, mert a feldolgozással még mindig tudnak keresni.”

    Csakhogy a sajtkészítő nem fogja megvenni 150-ért a tejet, ha 100-ért is megkaphatja. Azért a plusz ötven forintért adni kell valamit neki. Jobb minőséget és/vagy még inkább stabilitást.

  26. 24. balint

    Rá fognak ébredni az emberek. Elkerülhetetlennek látszik az élelmiszer ellátási lánc részleges, vagy teljes összeomlása. Persze értem én, hogy az emberek az olcsóbb külföldi árut részesítik előnyben, mert mindenkinek a zsebére megy, de van, hogy a multik alá kell a háztáji termelőnek kínálnia a jobb minőségű áruval és még esetleg házhoz is elvinni. Meg a tökömet!!

  27. Kamionos:
    Gyerekkoromban azt tanították, a magyar paraszt jövője a SZÖVETKEZET (ilyen volt a Hangya). Ezt kellene megszervezni. El kell felejteni a kommunizmus emlékeit.

  28. 29.Kamionos
    Mit értesz ez alatt hogy összeomlik az ellátási lánc?Esetleg nem lesz a hipermarketekben élelem nemsokára?

    30. Tiborbá
    Tiborbá a szövetkezetekkel meg ma az lenne a baj hogy nálunk a városban is van vagy 4-5 kulák aki birtokolja az egész határt , felveszi az eu-s támagatásokat a bérelt és a saját földek után.A többi ember meg csóró kisparaszt.Nem úgy van ez már mint régen hogy mindeni nagyjából egyenlő van mindenkinek egy tz4k kistraktorja meg 3 hektár földje.
    A mai korban az ilyen szövetkezetekből is összeveszés lenne a különböző anyagi szintek miatt .Ráadásul ha a célok sem egyezne akkor baszhatjuk.Max. úgy működhetne hogy mindenki termel és amennyit termelt leadja a szövetezetekben.

  29. 28, Kamionos

    Ismerős amiket leírtál. Ez a helyzet. Ettől függetlenül nem lehet mást mondani.

    Hogy konkrétan mit kaphatnak?Te mondtad ki, nem én. Stabilitást kapnak, cserébe a profit egy kis részét átengedik annak aki előállítja az alapanyagot, hogy segítsék őt. A minőség itt másodlagos, Először a belső fundamentumokat kell letisztázni, bizalmat kell építeni. Egymást segítve lehet majd csak megmaradni.

    Végül is, ennek felismeréséről szólnak a végső idők.

    Tibor bá’ 30 hsz, megmondja a tutit.
    De sokan, köztük Weöres Sándor is már 50-60, 2000 éve látták ezt előre.
    https://www.youtube.com/watch?v=RAqoeaeshEA
    Ez az emberi természet evolúciója, mindig a működőképes egyed, társadalom marad életben.
    Ha ki is hullunk a rostán, azért a felismerés, tapasztalat a faj egészének szempontjából még rendkívül fontos. Erre most nem térnék ki.

    Nehéz árral szemben úszni, de komoly gyakorlati tapasztalatok is mutatják ennek helyességét. ld. pl.Gyulai

  30. Kamionos,

    Az ember esze megáll, hogy az értékes tápanyagforrást jelentő trágyát drága pénzen el kell vitetni megsemmisíteni.

    Bige László figyelmeztet, hogy csúnyán meg fogja szívni az a földművelő, aki nem veszi meg sűrgősen a műtrágyát most a napokban. A gáz ára továbbra is egekben, így a műtrágya ára is többszörösére emelkedik. A szerves trágya talán hamarosan visszanyeri becsületét.

  31. 33 Gyarmathy
    Az egész műtrágya körül kialakult helyzet mindjárt meg is magyarázhatja, minek köszönhető a szervestrágya igen látványos áremelkedése.
    Én idénre terveztem a kertem trágyázását, amihez az alapanyagot a közeli marhatelepről szoktam időnként megoldani.
    Aztán kiderült, hogy a két éve még csak 600 Ft/q ár ma már 2000-re emelkedett.
    Az első gondolatom az volt, hogy nagyon elszemtelenedett az eladó valami miatt, hiszen bármennyire is tudjuk, hogy a hivatalos inflációs számok irreálisan alacsonyak a valósághoz képest, de azért az nem lehet két év alatt 233 %-os, ami ebben az esetben számítható lenne.
    De gondolom, a műtrágyaárak kilövése rögtön magával ránthatta a szervestrágya iránti igények megnövekedését is, ami ennek is kihatott az árára.
    Mondanom se kell, egyből halasztottam a projektet, lévén a kert még mindig elég jól termett idén is, csak enyhe jelei vannak, hogy már nem olyan dús a növényzet, mint a korábbi trágyázások után, még kibír egy-két évet, és talán addig rendeződnek a most hisztérikus árak.
    Az nehezen érthető, hogy Európa az energiaválságtól szenvedve sem hajlandó zöld utat adni az orosz vezetéknek, amin keresztül mindjárt megoldódna a gázellátás, és leeshetnének az árak, inkább hagyják égbe emelkedni a szűkös gázkészletek árait…

  32. 34 – hubab:
    Döntésed nem szerencsés. A szerves trágya ára felfelé fog mozdulni. Vedd meg 2000-ért, amíg nem megy feljebb.

  33. Re:34
    Ha a politikai inkompetenciát párosítjuk az idiotizmusba hajló bürokráciával, és ezt megfűszerezzük némi belső akna munkával, akkor már érthetőek ezek a lépések.
    A cél, hogy az EU letérdeljen, és ehhez elég sok áruló is akad.

  34. Amit itt közöltetek a trágya árak körül,sejthető hogy komoly mezőgazdasági problémák várhatök akár a közeljövőben az árak tekintetében.
    Még egy baj van, a szerves trágyát adó állatállomány lecsökkent az utóbbi évtizedekben, már nincs annyi állat, ugyhogy a szerves trágya mennyisége nem lesz képes teljesen kiváltani a mütrágyahiányt.
    És akkor lön gebasz, de nagy. Igy is van / lesz az egyre emelkedő árakkal, már kijött a vicc, hogy az ember mielött bemegy a szupermarketbe, banki kölcsönt vesz fel. És még hol vannak az elöre bejelentett jövö évi emelkedések? Vagy egymást követik majd a forradalmak, vagy jön egy orwelli világ.
    Sokkal csúnyább, mint ahogy ő megirta.

  35. 37. balint

    Ajjaj! Sajnos igazad van.
    Tel Aviv lett a világ legdrágább helye(megélhetés szempontjából.)
    Most kell eladni az ottani ingatlanokat és vmi olcsóbb helyre költözni.:-)

  36. 34. hubab,

    Érdekes az orosz gázvezeték dolog. Megépítettek kb. 1200 km vezetéket a tenger alá és most a németek (amerikai nyomásra) a saját érdekeikkel szembemenve nem adnak engedélyt az üzembe helyezésre.
    Amerikai – Orosz kötélhúzásnak néz ki, amiben benne van vastagon Ukrajna sivalkodása (mivel ha üzembe helyezik, akkor az ukrán tranzitra egyáltalán nem lesz szükség és elesnek évi több milliárd dollártól).
    Szóval ki tudja mi ez, meddig tart és hová vezet.

    A helyedben szétnéznék, hátha rátalálnék nem túl messze egy olyan szerves trágya forrásra, mint Kamionos. (Bár a sertés trágya nem olyan jó, mint a marha vagy lótrágya, de ha nagyon olcsón van, akkor megéri foglalkozni vele).

  37. 37. Bálint,

    Akármerre járok Anglia, Wales, Skóciaszerte és a vidéken akárhová nézek, bírka, bírka és bírka mindenfelé. De van rengeteg szarvasmarha is. Nem tudom mennyi lehet az állatállomány az országban, de biztos, hogy több száz millió.

    Ez azért az UK-nak hatalmas előnye és hatalmas tartaléka. Ezt el lehetne tanulni és adaptálni, ahol csak lehet.

  38. Rengeteg tartalék van még trágyában, csak eddig nem használták ki. A már említett hígtrágya mellett a tojóházak és baromfinevelők trágyáját is sokszor nem a földekre viszik ki (az ATEV elszállítja). A szennyvíz és a szennyvíziszap is rengeteg tápanyagot tartalmaz, ésszel az is felhasználható lenne. (a szennyvíz ráadásul öntözővizet is kiválthatna). Az is probléma, hogy egy bizonyos távolságon túl nem gazdaságos a szállítása,de ez most az árak növekedésével valószínűleg bővülni fog.

  39. Ha esetleg lassú összeomlás lenne nagyon dráguló élelemmel akkor jó lehet egy nagyobb kert.Vegyél egy japán kistraktort és munkaeszközöket hozzá(eke,tárcsa,talajmaró stb…).Tartalékolj pénzt pár milliót és kezd el a termelést a nagykertben. Géppel művelve amit lehet mert nem fáradsz ki.Japán gép 1lgázolaj/h.Régi adagolós elmegy 5 éves olajjal is.400 liter gázolajjal simán elműveled 5-10 évig a kertet.Bab, gyümölcsök,zöldségek jó téli eledel lehet. Pl bab minden héten.
    Esetleg vegyél kistrakira kukoricavetőt és jöhetnek a csirkék.Automatizálj(pl. motoros kukoricamorzsoló) De ha nem jársz már amúgy sem munkába akkor jó elfoglaltság , dédmamám is azt csinálta szombatonként:D.Télen répának ,zöldségnek verem…Befőttek berakva.Savanyú káposzta , padlizsánkrém berakva,paradicsom, lecsó berakva….Az élelem 70-80%-a megtermelhető lenne így.Ami kell kaja még pluszba a maradék félretett pár millióból futja több évig (pl. kenyérrel ne kínlódj most még)
    Persze csak akkor nem lopnák el ha lassú összeomlás lenne (még most úgy néz ki az lesz).Tehát munkahelyen felmondani, termelni a kertben, tartalékpénzt felélni közben (gépjavítás , számlák stb…) Utána meg ugyis mad max lesz 5-10 év múlva , akkor meg agyonbasznak a hordák miközben talajmarózol 😀 , de addig lehet életed 5-10 legszebb éve lesz 😀 Ha meg kell dögleni akkor meg kell osz kész:D
    Én nem ezt teszem most de ha valakinek ez bejön és van rá pénze akkor gondolkodjon el rajta 😀

  40. 38,Balázs
    Mindenhol drága minden, és egyre drágább lesz. A gazdák helyzete, ami aggaszt, mert ha ezek feldühödnek a kormány ellen, és látványosan felégetik a készterményt, mint már egyszer megcsinálták valamikor a 80-s években -eszméletlen paprikát, paradicsomot tapostak szét az országutakon, a tévékamerák elött, – eszméletlen mennyiségü tejet a tartálykocsikból egyenesen a kanálisba öntve, akkor a kormány megszelidül majd, de az élelm terén katasztrófák lesznek.

  41. 42. andrew
    ” padlizsánkrém berakva”
    A receptet leírnád röviden .
    A magtól a megsütésig,pucolásig megvan.
    Édesanyám csinálta annak idején,de ki figyelt oda.

  42. A halál elkerülhetetlen , ezt nem enyhiti semmiféle körülmény , sem áhitat.
    Mind elmebeteg hivei vagytok a túlélésnek, pedig mindegy, mivel a halál pillanatában megszűnik az idő érzékelése. Vagyis ,Jánoszok ,mindegy mennyit élsz ,emlősként nem tudod a halál pillanatában definiálni a leélt életedet .hiába voltál agysebész akár a szép Faszomisztánban is és vaccinázás , műcici ,s miegyebek.Segg!
    Éld az életed ,ember, egyél ,igyál , basszál, mert ha majd az öregek otthonába kerülsz még annyi önrendelkezést sem kapsz majd ,hogy felvághasd az ereid.
    Csak annak hidj,amit megtapasztalsz,ez a legfontosabb ,a többit hagyd a rákba – álá állt. cigánymondás

  43. Re:36
    Bár ez nem élelmiszer, de jól mutatja az eurokraták „merjünk kicsik lenni” öngyilkos hozzáállását:
    https://m.sg.hu/cikk.php?cid=147956
    Minek pénzt ölni stratégiai ágazatba, jobb letolt gatyával megölni az EU-s tech ipart…
    Ha esetleg nem esett volna le kedves Margrethenek, az EU csak magas hozzáadott értékű termékekben tud versenyképes lenni, amibe chipek kellenek…
    Japán(Renesas), Taiwan(TSMC), US(Intel,Samsung,TSMC, stb), Kína(SMIC), D-Korea(Samsung) mind öntik bele az állami mrd.-okat, nekik biztosan nem éri meg…
    Renesast külön érdemes kiemelni, ma szinte egyedüli a piacon, mert van mit eladnia a japán kormány előrelátó stratégiája miatt, mert megtartották a teljes technológiai vertikumot.
    Bezzeg az EU minek az politikája, és ezért még fizetik/fizetünk érte…

  44. 45. Kalotaszegi

    Hát ez szép volt! Én megvettem! 🙂

    Egyébként én eszek,iszok, baszok, ja és hugyozok , valamint szarok is. Remélem semmi lényegest nem hagytam ki, mint főemlős.

    A ‘túlélem a halálom’ már a múlté itt nagyon sokaknál.

    43. balint

    A földművelés ugyanúgy csúcsra lett járatva, mint minden a specializáció révén.
    Ráadásul a rosszat tolták túl az Isten barmai. A mai gazdálkodás vészesen kihegyezett egyensúlyponton van és már billeg erősen.

    Azonban az ember adaptív egy emlős. Az ilyen Kalotaszegi féléknek még lehet esélyük is, mivel helyén van az eszük meg a szívük. Nyilván a tökük is.
    Kérdés, hogy meddig elég a pálinka.

  45. 44.Buda
    a „berakva” úgy értelmezendő hogy majd ha oda jutunk hogy nagyon drága lesz minden akkor lesz berakva.Sajnos nincs receptem.Most egy darab sincs berakva semmiből sem:D. Egyszerűen nincs időm rá, illetve pl. cseresznyebefőtt kb. 680Ft a boltban,még „olcsó” ahhoz képest hogy a berakással is van baj.
    Gondolatmenetem arra (is ) akart rávilágítani hogy vannak elfeledett dolgok amikből az év 10-20-100 napjára lehet élelmet termelni majd ha extrém drágulásba megyünk át.
    PL. padlizsánt termeltem, nem nagy tudomány.A berakás sem lesz majd az.Pl.50 üveg padlizsánnal (zakuszka) megoldható lenne a reggeli 100 napon át.
    Nézzük azt hogy egy évben 365 nap van, ez 1095 kajálás egy évben (reggeli,ebéd vacsora).Namost ha kitalálsz minél több elfeleddett régi kaját akkor az 1095 alkalomból jó sokat le tudsz fedni. Pl 50 üveg padlizsán lefedhet 100 egységet az évi 1095 kajálásból.Sok olyan dolog van ami eszünkbe sem jut.Sütőtök,bab stb……
    Vagy csak egy egyszerű leves befőzött paradicsomból és házi tésztából zellerrel,répával.
    Arra kellene majd menni hogy le legyen fedve az évi 1095 étkezés.De lehet ebből egy este egy fél üveg csersznyebefőtt is.
    Tiborbáék is annak idején krumplit ettek krumplival ahogy írta, mégis itt van 89 évesen 😀 .
    Pl régen nagyanyám a dinnyneföldre az útra babot ültetett kb. összesen 1 km hosszú sor.De a másik mamám is,olyan hogy nem ültetünk babot nem is létezett, egyenesen égő lett volna ha jött a barátnője és nincs bab ültetve(mintha ma nem lenne facebok profilod) .Ma meg a faluban nincs kb. egy bokor bab.
    De mondhatjuk hogy pl. a mamáink idejében a mák is alap volt vagy a dió összeszedése.Ma hol van mák ? sehol.
    Ezt csak azért mondom mert kicsit vissza kell kanyarodni nagyanyáink idejébe mert pl. eszünkbe sem jut mák ültetés meg hasonlók.De pl a 1095 étkezésből 2 kg mák le tud fedni lehet 40 étkezést (mákostészta,mákoskalács(lehet azt is enni estére vacsorának))
    Ha visszanéznénk mi volt nagyanyáink kertjében 30 éve akkor elképednénk főleg a mai fiatalok.
    Persze amikor már az egészet komplexen kellene csinálni akkor jövünk rá hogy mindent berakni, eltenni kitalálni ,már kell tapasztalat.

  46. 42 – andrew:
    Ha csinálsz magadnak egy minta gazdaságot, akkor az éhező tömegek el fogják lopni aí termést, ha nem tudnak lopni, akkor rabolni fognak, de előbb megölnek.

  47. 49 Tiborbá

    Mindezt a termelést arra az időszakra értettem ha lassú összeomlás lesz.
    Tehát az élelem már nagyon drága lesz , de még nem lesz olyan hogy ölnek az élelemért és hordák fognak járálni.
    Persze tudom hogy ez az idősáv egy nagyon kis sáv lenne mert ha nagyon drága lesz az élelem (nem a mostani drágaságra gondolok hanem mostaninak a 2-3-10-szeresére) akkor beindulhatnak a hordák.
    DE ha tudnánk azt hogy 5 év múlva lesznek mad max állapotok és úgyis mind meghalunk akkor már most jövőre el lehetne ezt kezdeni és még egy 5 évig relative biztonságban csinálni.
    Na de ezért nem mondok fel munkahelyen mert nem biztos hogy 5 év múlva még gebasz lesz.
    De aki úgy gondolja és van megtakarítása az kezdjen bele jövőre ne hajtsa a pénzt, a munkahelyet, az új autót meg a fogyasztói társadalmat hanem éljen kellemesen még 5 évet otthon nyugalomban. Kb. napi 3-4 óra alatt megtermelhető az élelem.
    5 év múlva meg ugyismindmeghalunk a klíma , háború , gazdasági válság vagy vírus miatt 😀 .Akkor minek hajszoljuk a stresszes ,kötött munkahelyet .Aki így gondolja annak egy opciót vázoltam fel hogy kellemesen töltsön el még 5 évet ne pedig csak dolgozzon 😀 Úgysem lesz nyugdíj a mai fiataloknak akkor legalább 5 évig éljen úgy majdnem mint egy nyugdíjas, élje át hogy milyen a szabad élet.
    Persze az más kérdés hogy kevesen mernék megcsinálni, köztük és sem, de egy jó opció lehet annak akinek ez tetszik és nem jutott eszébe eddig 😀

  48. 50. andrew

    Ha csatlakozol hozzánk még lehet öt éved, különben nem hiszem, hogy még 5 évig menne ez a bejárunk dolgozgatni, otthon meg esténként elméleti geddonozunk cucc.

    Építünk egy kis kalyibát, pattog bent a tűz, lesz sok könyv, kinti havat nem tudunk garantálni.
    Anyukát hozzad, papa meg hadd igyon!

    Viccet félretéve te egy értékes tag lehetnél bármilyen közösségben, idealizmusod példaértékű.Komolyan, értékes fickó lehetsz!

  49. 45, Zita Bambi (kalotaszegi)

    Naponta mennyi fenyővizet iszol amúgy? He?

    A mi világunkat büntetnéd a benned lévő apokaliptikus jelenetekkel, erőszakkal, robbanások, nukleáris tűzvészek képeivel.
    Pedig annó csak apádat kellett volna NEKED jól pofán baszni, így hát kényszeresen várod a világ megbüntetését, az apokalipszist.
    Egyértelműen kiderül, hogy rengeteg tennivaló van önmagadban!

    Sok emberben, több éven keresztül aktívan dolgozik ez az archetípus, de csak kevesen jutnak el az apokatasztázis küszöbére. (Mt 22, 1–14)

    Kizárt, hogy regionális élelmiszerhiány lesz jövő ősszel a műtrágya-bonyodalom miatt. A globális viszont állandóan jelen van.
    A kormány rendezni fogja ennek a műtrágyának is az árát.

  50. 51.Balázs
    Köszönöm az elismerést és a felajánlást:D
    Egyenlőre munkahelyen nem akarok felmondani illetve elköltözni a lakóhelymről.
    Itt van mindenem ház, kertek,műhely.Persze meglátjuk még mert gyorsan rosszabbra fordulhatnak a dolgok és úgyis itt vagyunk a fórumon:D.
    Egyenlőre a magam tempójában készülök részlegesen mindig egy kicsit.Mert ha nem lenne munkahely akkor a készülődést sem lehetne csinálni hiszen ahhoz is kell pénz.
    Pl.most istraktorhoz tárcsát építek és mai árakon ha én építem 160-170eft.Ha nem lenne jövedelem nehéz lenne ezeket kivitelezni.
    Hogy nem lenne 5 évünk sem még bejárunk dolgozgatni? Elképzelhető , a dolgok gyorsan megváltozhatnak.Aztán azt is bele kell venni hogy lehet még akár 7 évünk is, de lehet 3, a dolog kiszámíthatatlan.
    Biztos jó kis közösség lesz amit építetek.
    Egy biztos fogy az idő 😀
    # https://www.youtube.com/watch?v=TNQInfigueI

  51. Az angolok, VISSZAVONJÁK A PÉNZÜKET A BANKOKBÓL, visszatérve a készpénzre AKADÁLYOZZÁK az ELIT munkáját, a PÉNZNÉLKÜLI TÁRSADALOM FELÉ.

    „Mindent, csak nem egy készpénz nélküli társadalmat”: VISSZA A FIZIKAI KÉSZPÉNZRE, mivel az Egyesült Királyság háztartásai az inflációval küzdenek.

    A FIZIKAI KÉSZPÉNZ AZ Egyesült Királyságba való VISSZATÉRÉSÉVEL A KÉSZPÉNZMENTES TÁRSADALOMRA VALÓ ÁTTÉRÉS SOKKAL NEHEZEBB FELADATÁ VÁLHAT AZ ELIT SZÁMÁRA, MINT AZT MINDENKÉPPEN HITTÉK.

    Az angolok felébredtek és kiveszik a pénzüket a bankokból… megkapták az üzenetet…felébredtek.

    https://attikanea.info/%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B1%CF%80/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük