(3707) Szellemi rendellenesség

Tibor bá’ fordítása online

Minden évben, Európában több mint 160 millió embert érint valamilyen szellemi rendellenesség, vagyis a lakosság 38 százalékát, állítja egy jelentés, amit az European Brain Council (Európai Agy Tanács) és az European College of Neuropsychopharmacology (Európai Ideggyógyászati Gyógyszerkollégium) adott közre. És ezeknek kevesebb, mint az egyharmada kap orvosi ellátást.

A Drezdai Egyetem pszichológusa, Hans-Ullrich Wittchen 3 éven át tanulmányozta az Európai Unió országait (+ Svájc, Norvégia és Izland), és arra az eredményre jutott, hogy a leggyakoribb rendellenességek: szorongás, álmatlanság és depresszió a következő megosztásokban: 14%, 7%, és 6,9%.

A kutatók eredetileg az összes mentális betegséget két csoportra osztva tanulmányozták: mentális rendellenességek (depresszió, skizofrénia), valamint neurológiai betegségek (stroke, sclerosis multiplex, Parkinson-kór). Az együttes előfordulást nem tudták megbecsülni. Wittchen szerint a valós érték minden bizonnyal „jelentősen nagyobb” a 38%-nál.

A megbélyegzés költsége

A kutatók azonban képesek voltak megbecsülni a kétféle rendellenesség kombinált terhét. Összefoglalva, a mentális és a neurológiai betegségek Európa legnagyobb betegségterhei a halál vagy fogyatékosság, valamint a termelékenység és az egészségügyi ellátás költségei tekintetében. A leginkább károsító rendellenességek közé tartozott a depresszió, a demencia, az alkoholfogyasztás következményei és a stroke, amelyek együttesen meghaladják a betegség vagy haláleset miatt elszenvedett több mint 10 millió életévet.

A Wittchen által vezetett korábbi jelentés szerint az EU mentális betegségekkel kapcsolatos egészségügyi költségeket körülbelül 277 milliárd euróra becsülték. Wittchen, és kollégái jelentést tettek közzé, amelyben megbecsülték ezen betegségek, a kormányokat terhelő jelenlegi költségeit. Wittchen azt állítja, hogy a tényleges érték, új feltételekkel, korosztályokkal és országokkal együtt, több mint kétszerese lehet a 2005-ös becsléseknek.

Wittchen szerint a pszichiátriai kezelés még a jó egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban is hiányos. Egy év után csak ritkán adnak kezelést.

Ennek oka a bonyolult feltételek, és a betegek nehéz kezelhetősége. Wittchen még azt is állítja, hogy a mentális zavarokhoz kapcsolódó megbélyegzés is helytelen. „Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a mentális rendellenesség egy életre szól. Miközben a betegségek egy része kezelhető.

A mentális rendellenesség kezelésének elhanyagolása könnyen vezethet további problémákhoz, állítja Wittchen. A szorongás  például depresszióhoz vezethet. David Nutt, a londoni Imperial College neurógyógyszerésze egyetért a gyors kezelés kulcsfontosságával. „A korai közbelépés megváltoztatja a betegség lefolyását” – állítja.

Az elme fontos

A mentális és neurológiai terhek ilyen jellegű szintézisét még nem végezték el. „Ez egy nagyon lenyűgöző tanulmány, a témát tekintve egyedülálló” – állítja Nutt, mint kívülálló.

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint, a globális betegségeknek kb. 13%-át a mentális rendellenességek tették ki. Nagyobb az előfordulási arány, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák esetében. A 2008-ban közzétett, és 28 országot felölelő világmérető felmérés becslése szerint minden harmadik felnőtt szenved valamilyen mentális rendellenességben. A legújabb, Georgia államban végzett felmérés szerint felnőttek 6,8%-a mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenved.

Egy 2005-ös dokumentum beszámolója szerint az EU lakosság 27%-át mentális zavarok gyötrik. A korábbi 14 % helyett ez a magasabb szám az eredetileg kiemelt rendellenesség hozzáadásával jött létre, amelyek közül sok a gyermekeket és az időseket érinti. De a mentális zavarok gyakorisága valószínűleg nem emelkedett jelentősen.

Ha ilyen sok nem beszámítható él közöttünk, akkor nem kell csodálkozni, hogy a lakosság 35 százaléka nem hajlandó beoltatni magát. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(3707) Szellemi rendellenesség

  1. „szorongás, álmatlanság és depresszió”
    Szerintem ezek a „rendellenességek” tök normális hogy bizonyos esetekben fellépnek. Kb olyan ez, mintha időjárási rendellenességnek neveznénk az esőt, a havazást, meg a 10 m/s-t meghaladó szelet, amik sz „átlagos” napokon nem lépnek fel, de azért részét képzik a normális időjárásnak (sőt az lenne abnormális ha nem lépnének fel időnként).

  2. Az új Németország vajon hogy profitál majd a kannabisz legalizálásából?
    Totális addikt, céltalan társadalmi réteget építenek maguk köré a sötétzöldek?

  3. 1. Nyilván vannak ezeknek a betegségeknek különböző szintjei, itt nem arról van szó, amikor valaki időnként szomorú vagy szorong kicsit nehéz helyzetek miatt, hanem amikor a betegség gúsba köti az életét. Ezzel együtt szerintem a modern életvitel egyenes következményei ezek az állapotok és az elterjedtségük. Az a csoda, hogy nem mindenki érintett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük