(3697) Szellemi rendellenesség

Tibor bá’ fordítása online

Minden évben, Európában több mint 160 millió embert érint valamilyen szellemei rendellenesség, vagyis a lakosság 38 százalékát, állítja egy jelentés, amit az European Brain Council (Európai Agy Tanács) és az European College of Neuropsychopharmacology (Európai Ideggyógyászati Gyógyszerkollégium) adott közre. És ezeknek kevesebb, mint az egyharmada kap orvosi ellátást.

A Drezdai Egyetem pszichológusa, Hans-Ullrich Wittchen 3 éven át tanulmányozta az Európai Unió országait (+ Svájc, Norvégia és Izland), és arra az eredményre jutott, hogy a leggyakoribb rendellenességek: szorongás, álmatlanság és depresszió a következő megosztásokban: 14%, 7%, és 6,9%.

A kutatók eredetileg az összes mentális betegséget két csoportra osztva tanulmányozták: mentális rendellenességek (depresszió, skizofrénia), valamint neurológiai betegségek (stroke, sclerosis multiplex, Parkinson-kór). Az együttes előfordulást nem tudták megbecsülni. Wittchen szerint a valós érték minden bizonnyal „jelentősen nagyobb” a 38%-nál.

A megbélyegzés költsége

A kutatók azonban képesek voltak megbecsülni a kétféle rendellenesség kombinált terhét. Összefoglalva, a mentális és a neurológiai betegségek Európa legnagyobb betegségterhei a halál vagy fogyatékosság, valamint a termelékenység és az egészségügyi ellátás költségei tekintetében. A leginkább károsító rendellenességek közé tartozott a depresszió, a demencia, az alkoholfogyasztás következményei és a stroke, amelyek együttesen meghaladják a betegség vagy haláleset miatt elszenvedett több mint 10 millió életévet.

A Wittchen által vezetett korábbi jelentés szerint az EU mentális betegségekkel kapcsolatos egészségügyi költségeket körülbelül 277 milliárd euróra becsülték. Wittchen, és kollégái jelentést tettek közzé, amelyben megbecsülték ezen betegségek, a kormányokat terhelő jelenlegi költségeit. Wittchen azt állítja, hogy a tényleges érték, új feltételekkel, korosztályokkal és országokkal együtt, több mint kétszerese lehet a 2005-ös becsléseknek.

Wittchen szerint a pszichiátriai kezelés még a jó egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban is hiányos. Egy év után csak ritkán adnak kezelést.

Ennek oka a bonyolult feltételek, és a betegek nehéz kezelhetősége. Wittchen még azt is állítja, hogy a mentális zavarokhoz kapcsolódó megbélyegzés is helytelen. „Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a mentális rendellenesség egy életre szól. Miközben a betegségek egy része kezelhető.

A mentális rendellenesség kezelésének elhanyagolása könnyen vezethet további problémákhoz, állítja Wittchen. A szorongás  például depresszióhoz vezethet. David Nutt, a londoni Imperial College neurógyógyszerésze egyetért a gyors kezelés kulcsfontosságával. „A korai közbelépés megváltoztatja a betegség lefolyását” – állítja.

Az elme fontos

A mentális és neurológiai terhek ilyen jellegű szintézisét még nem végezték el. „Ez egy nagyon lenyűgöző tanulmány, a témát tekintve egyedülálló” – állítja Nutt, mint kívülálló.

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint, a globális betegségeknek kb. 13%-át a mentális rendellenességek tették ki. Nagyobb az előfordulási arány, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák esetében. A 2008-ban közzétett, és 28 országot felölelő világmérető felmérés becslése szerint minden harmadik felnőtt szenved valamilyen mentális rendellenességben. A legújabb, Georgia államban végzett felmérés szerint felnőttek 6,8%-a mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenved.

Egy 2005-ös dokumentum beszámolója szerint az EU lakosság 27%-át mentális zavarok gyötrik. A korábbi 14 % helyett ez a magasabb szám az eredetileg kiemelt rendellenesség hozzáadásával jött létre, amelyek közül sok a gyermekeket és az időseket érinti. De a mentális zavarok gyakorisága valószínűleg nem emelkedett jelentősen.

Ha ilyen sok nem beszámítható él közöttünk, akkor nem kell csodálkozni, hogy a lakosság 35 százaléka nem hajlandó beoltatni magát, és Orbán kétharmaddal győz. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(3697) Szellemi rendellenesség

 1. Tibor bá’.
  vajon ki szedi be azt az évi félmilliárdnyi xanax-ot az országban?
  Olcsóbb-és fájdalommentesebb, mint pszichoterápiába járni?
  Konteókon rágódni, ballisztikus rakétacsapásokról olvasni, folyton szorongani…

 2. 1 -János:
  Nem vagyunk mi egy egészséges faj. Most szépen kipusztulunk. Már itt volt az ideje.

 3. Pilinszky mondta Poppernek, (nem szószerint) Ti megoldhatatlan terheket, elvárásokat raktok az emberek vállaira. Aztán őket hibáztatjátok, hogy nem tudja megoldani a kapcsolatát az anyjával, a munkahelyi konfliktusokat, stb. Nincs irgalom, amely engedné a továbblépést. Eddig Pilinszky. Én mondom, manapság divatos lett a mindenféle „lelki szindróma” posztraumás, feldolgozhatatlan gyász, és a többi. Aki divatos, trendi akar lenni, annak muszáj valamiben szenvednie.

 4. Bár azt mondtam hogy nem írok többet, egyet mégis.
  Évek óta meditálok napi 20-25 percet. Az elején nagyon érdekes volt figyelni magam, hogy milyen érzéseket kelt bennem amikor nem gondolok semmire. Olyan, mint amikor valaki elbambul egy kicsit és csak „van”, de ez tudatos és hosszabb.
  Aztán jött egy időszak, mikor megszokottá vált és úgy éreztem, hogy csak toporgok egy helyben.
  Nemrég ez megváltozott, mivel azon meditáltam, hogy „ki vagyok én”(ezt egy Tolle könyvben olvastam…úgy működik, hogy jön egy gondolat, felteszed a kérdést, hogy kinek a gondolatai ezek. Az én gondolataim, de ki vagyok én?). Erre a kérdésre nem lehet választ adni és ez annyira lehúzta az egómat, hogy feltehettem az élet nagy kérdését: mi az élet értelme?
  Úgyszintén megválaszolhatatlan. De ha nem tudom az értelmét, akkor miért ragaszkodok hozzá? Értelmetlen dolgokhoz nem ragaszkodik az ember.
  És úgymond egó nélkül, ragaszkodás nélkül egy olyan teher ment le rólam, hogy tényleg azt érzem, hogy szabad vagyok…
  Persze ezt nem érti aki nincs benne a spirituális világban…ők megmagyarázzák biológiai szempontból, meg ahogy akarják. Tudom, hogy Tibor bától távol áll a téma…
  Én úgy gondolom, hogy 1-2próbát megér…hátha bejön valakinek.

 5. 5 – Valaki:
  Mi csak úgy vagyunk, véletlenül, nincs célunk, nincs létünknek értelme. Ahogy jöttünk, úgy el is fogunk menni.

 6. 6 Tibor bá’
  Szerintem nem. Többek vagyunk, mint ember, de elfelejtettük az egyetemes tudást.
  Én szkeptikus voltam a témában, de azóta tapasztatam egy csomó olyan dolgot, ami megváltoztatott.

 7. Re:6
  Isten nem egyszer használatos zsebkendőket teremtett, amibe egyszer beletüsszentett, és végül kidobott.
  Mindennek van értelme, semmi sem céltalan, és nincsenek véletlenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük