(3692) Alkohol

Tibor bá’ fordítása online

 

Nemrég tudtam meg, hogy iszákos nemzet vagyunk. Az egy emberre eső (csecsemőt a haláltusát vívó aggastyánig) éves magyar fogyasztás 14 liter 96 %-os alkoholnak felel meg. Nem tudom, személy szerint te mennyit iszol, de egy angol egészségügyi portáltól a következők tudhatók meg:

30 másodperccel az első korty alkohol tartalmú ital után az alkohol megérkezik az agyba. Az agy által végzett vezérlés (utasítások az egyes testrészekhez) lelassul. Ezért romlik a reflex, a logikus gondolkodás, kihagy a memóriaképzés (Ezért nem emlékszel másnap semmire).

Az alkohol folyamatosan gyilkolja a sejteket. Romlik a gondolkodás, a tanulás, és az emlékezés. Ugyancsak romlik a test hőmérséklet szabályozása, valamint a mozgás koordinálása (ezért tántorognak a részegek).

Az agy munkájában az alkohol által okozott lelassulás álmossá tesz, tehát könnyen elbóbiskolsz, de az alvásod nyugtalan. Az alkohol lebontása után reggelre a szervezet hánykódik, forgolódik. A kialvást biztosító REM (gyors szemmozgás) alvás nem áll be. Ilyenkor jönnek a rémálmok és a gyakori fürdőszoba látogatás.

Az alkohol izgatja a gyomor nyálkahártyáját, ami beindítja a gyomornedv képződést. Egy idő után ez émelygést okoz, illetve hányást válthat ki. Több éves ivás után fájdalmas sebek keletkeznek a gyomorban, amit gyomorfekélynek nevezünk. Az állandóan jelenlévő gyomornedv étvágytalanságot okoz. Ebből következik a szükséges tápanyagok felvételének hiánya, mert a részeges ember nem eszik rendesen.

Az alkohol irritálja a vékony- és a vastagbelet. Ez folyamatos hasmenést okozhat. A folyamatos irritáció nem akadályozza meg, hogy sav jusson a nyelőcsőbe.

Az agy olyan hormont nyom a véráramba, ami megakadályozza, hogy a vese túl sok vizeletet válasszon ki. Alkohol hatására ez a szabályozás megszűnik, ami állandó vizeléshez és dehidráláshoz vezethet. Több éves ivás után a vesére háruló nagyobb munkavégzés tönkre teheti a vesét.

A máj bontja le a szervezetbe kerülő alkoholt. Közben rengeteg méreganyaggal találkozik. Egy idő után a máj nem győzi a munkát, elzsírosodik. A felesleges zsír miatt csökken a vérátfolyása, ami kevesebb vért jelent, elhalnak a májsejtek. Beáll a Cirrozis, aminek a vége a halál.

Közben, az alkohol megtámadja a hasnyálmirigyet is. Csökken az inzulintermelés. Ez eredményezhet cukorbetegséget, illetve hasnyálmirigy rákot.

Alkohol hatására kitágulnak az erek, ezáltal több vért kap a bőr. Ebből következik a kipirulás, és ezért érzi az ittas ember, hogy melege van, de csak rövid ideig. A nagyobb véráramlás lehűti a testet, esik a test belső hőmérséklete. Hosszútávon az iszákosság megemelik a vérnyomást. Ez stressz hormon kibocsátásával jár, amelyek összehúzzák az ereket, ami arra készteti a szívet, hogy erősebben nyomja a vért. Állandó jellegű magas vérnyomást okozva.

Senki se gondolja, hogy a megfázás összefügg az alkohollal, pedig ez nem lehetetlen. Az alkohol csökkenti az immunrendszer működését. A test nem állít elő annyi fehér vérsejtet, amennyire szükség van. Ebből következik, hogy 24 órával a lerészegedés után könnyebben betegszel. Hosszútávon a rendszeres alkohol fogyasztók könnyebben kapnak TBC-t, mellhártya gyulladást.

A hormonok irányítják a test működését, beleértve a szex gyakoriságát, vagy hogy milyen gyorsan emésztjük meg az ételeket. A zavartalan működéshez a hormonoknak megfelelő arányban kell termelődni, de az alkohol ebbe belezavar. Nők esetében rendszertelenné teheti a menstruációt, megakadályozhatja a teherbe esést. Férfiak esetében beleszólhat az erekcióba, csökkentheti a spermaszámot, zsugoríthatja a heréket, növelheti az emlő kezdeményt.

Az alkohol ronthat a halláson, bár senki se tudja hogyan. Lehetséges, hogy a fültől származó jelek feldolgozását akadályozza meg. Vagy, lehet hogy a belsőfül szőröcskéit károsítja. Iszákos embereknek rossz a hallása.

Nagyivók kalcium szintje alacsonnyá válik, ami az összezavart hormonháztartással elősegíti a csontritkulást. A ritka csont (oszteoporozis) könnyen törik. Az alkohol összezavarja az izmokat. Idővel a részegesnek kevesebb izomtömege, és kisebb ereje lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23 gondolat erről: „(3692) Alkohol

  1. Tibor bá’
    Mióta nyugdíjas vagyok, sokszor csináltam olyan dolgokat,
    ( főleg barkácsolás ) közben amikről a tevékenység alatt
    már tudtam, hogy értelmetlen, de valamit ez esetben is
    csinálnom kellett, mert az „”agyam”” erre kényszerített !!!
    Figyelemfekeltő vitaindítódról jutott eszembe = FALRA MÉG
    NEM HÁNYTAM BORSÓT !!! — Lehet hogy innom kéne ???

  2. Re:1
    Inkább találj valami olyan elfoglaltságot, ami leköt, de nem biztos, hogy nagyon hasznos.

  3. Miért is csak Hofi jut eszembe erről?!?

    „A lét határozza meg a tudatot.
    Ha megisszuk a lét, elmegy a tudat…”

    Talán azért, mert ahhoz hogy 14 liter tiszta szesz jusson mindenkire, egyeseknek töménytelen töményet kell meginni! Ennek okát most itt nem kezdem elemezni, hosszú idő kellett hozzá hogy ide jutottunk, hogy ez csak egy visszajelzés, az biztos. Mint a kábszerezés is.

    Eleink is ittak, de nem ennyit, és főleg nem töményet. A kultúrált borfogyasztásnak költészete volt

    https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/vorosmarty-mihaly-6EBD/kisebb-koltemenyek-1834-1855-76A0/keseru-pohar-7A5D/

    Bizony, most már nagyon keserű az a pohár…

  4. Napi 2-3 sportfröccs (1dl bor, 3dl szóda) is ártalmas?

  5. Ismerős a téma, nálunk a családban mindenki, a két nagymamát kivéve, alkoholista volt. Könyveket lehetne írni arról, hogy honnan – hová jutottak. Szüleim 43 és 46 évesen pusztultak bele. Az újabb generációkat figyelve, ezek többet isznak 17 évesen mint a szüleim ketten együtt. Csúnya vége szokott lenni.

  6. 4 éliás,
    Akkor ártalmas, ha nem tudod megállni az elfogyasztását. Az ugyanis már alkoholizmus.
    Ha bármikor azt tudod magadnak mondani, hogy ma nem iszom, akkor elvileg testtömeg függő a mennyiség.

  7. Erről eszembe jutott az a kis videó, ahol egy fiatal nő beszélget oroszul egy öreg alkesz férfival. A nő felveti, hogy nem érti, hogy mért csak a dohányra van ráírva, hogy a dohányzás öl, az alkoholra nincs.

    Erre bután néz a férfi, és ezt mondja:
    „Írjuk fel a vodkára, hogy a dohányzás öl?”

  8. Évi 14 l az kb. napi másfél adag ital (feles pálinka, vagy 2 dl bor, vagy üveg sör).

    Ennyivel még egész sokáig el lehet ketyegni, dolgozni, funkcionálni mint a társadalom hasznos tagja.

    A baj az, hogy sokan ennek a sokszorosát isszák.

  9. 2../ dajtás.
    Reméltem, hogy a szöveg két utolsó mondata
    a kétértelműsége ellenére érthető lesz.
    Egyégként 10 éve lebénult a bal oldalam, pia
    nélkül is labils az egyensúlyom, ezért szinte
    sohanem iszom. 10 év alatt kb. 2 üveg ( 3 liter )
    SANGRIÁT fogyasztottam el. — a sziszifuszi
    munkával meg fel kellett hagynom.
    A vitainditó szöveggel egyetértek, de a
    célszemélyek számára ez csak falrahányt borsó.

  10. Azért az alkohol végelmében el kell mondani pár dolgot, persze ez mind nem mentség a mértéktelen és céltalan ivászatra.

    Az alkohol kalóriaértéke, energiatartalma kiemelten magas.
    Nehéz fizikai munka esetében 1-2 feles bódultság nélkül eltűnik.
    Pl bányászoknál hosszú távon nem is lehetett bírni a melót pia nélkül (egyéb kajából nem tudsz annyit enni hogy legyen energiád dolgozni mert akkor az emésztés miatt nem megy a fizikai munka).

    Asztmatikus, nehézlégzéses panaszokra pont az értágító hatása miatt átmeneti enyhülést ad.

    Krónikus fájdalmat (amit gyógyszerelni szinte nem lehet) enyhíti, ezért van sok alkoholista a különböző izületi kopásos embereknél.

  11. Meg kell mutassam ezt a cikket, azoknak az alkeszeknek, akik már 30 éve isznak és már korán reggel várják az üzletnyitást. Életnek nem nevezném, amit csinálnak, de kurva jól bírják és már 60 plusszosok.

  12. 4-en voltunk barátok gyerekkoromban, mind 76-os születésűek. A Bosnyák tér mögötti dzsumbujban meg piacon kavartunk. Ott volt egy fasza sportpálya. 3-an heroinfüggők lettek, én elszakadtam tőlük. Egyikük úgy szokott le, hogy ‘csak” füvezett meg ivott, vele még tartottam a kapcsolatot, a másik eltűnt, a 3. meg öngyilkos lett 30 évesen.

    Milán barátom(Isten nyugosztalja) 38 évesen halt meg. Napi 0.5-1 liter vodkát ivott meg egyedül.Egyszer elmentem hozzá „reggel” (déli 12), remegett a keze, mint a nyárfalevél. Egész addig míg az első feles le nem csúszott.
    Veseelégtelenségben halt meg.
    Fél évvel a halála előtt már rendesen szürke volt.

    Sokan a piások közül az átlagnál érzékenyebbek. Nem tudnak a világ dolgaival mit kezdeni és a rossz utat választják.
    Milán barátom az átlagnál messze okosabb volt, már 17 évesen unta a hülyék paradicsomát és a gladiátorviadalt.
    Akárhogy szépíthetjük, de a piálás lassú öngyilkosság.

  13. 11 – Dumburnyak:
    Aminek kiemelten nagy a kalória tartalma az a szalonna. Az aratás kimagaslóan nagy terhelését a magyar parasztok szalonnával élték túl.

  14. 14: Viszont az nem tompítja a munka fájdalmát. Ezért használnak a Dél-Amerikai bányászok kokalevelet. Abban nincs ugyan kalória, de legalább pörget. Az alkoholnál egyébként valószínűleg egészségesebb.

  15. Re:10
    Ha a kérdés végére smile-t raksz, hamarabb leesik. 🙂
    Emlékeztem rá, hogy agyvérzésed volt, nekem is van egy 70 év körüli agyvérzéses ismerősöm, aki kitalálta egy másik hason korú haverjával, hogy megtanulja a 3D modellezést számítógépen, és egy közösen vett 3D nyomtatóval ezt ki is nyomtatják.
    Másik nünükéje, hogy verseket tanul, ráér, szereti olvasni is, és valljuk be utcahosszal le van maradva tanulási képesség terén egy egészséges emberhez képest, de még is csinálja.
    Őszinte leszek, megemelem a kalapomat, csak csinálja amit tud és szeret, és nem „rinyál” ebben a helyzetében, mint sok egészséges huszonéves elkényeztetett anyuci kedvence. Nagyapám is akkor lépett fél lábbal a sírba, mikor dologtalan lett, pár évvel rá meg is halt.

    Re:13
    Csövesek kannás borát karma gyorsítónak hívom, így is „megoldható” a probléma. 😉

  16. Nekem apám 61 éves. Kb. 30 éve iszik minden nap (talán kéthavonta 1 nap ha nem) .
    Az első 10 évben sört az utóbbi 20 évben pedig a 2 literes kannás bort.Napi átlagban 2 liter műanyagkannás bor.Azt mondják az nem szőlőből van ,én nem tudom mert lehet csak egy szólásmondás mert nem lehet leellenőrizni a címke alapján.Szóval egésszégügyileg apámnak semmi baja 20 év után ettől .Azért nem értem amikor így írogatnak cikkeket a káros hatásról.Szellemileg persze hanyatlik, de amúgy is különös a természete így nem tudom a piától van e.Rábízni már nem lehet semmit mert nem csinálja meg vagy rosszul csinálja meg , de amúgy sem szeretett soha dolgozni .A környezetében már mindenkivel összeveszett így nincs senki akivel beszélni tudna illetve a vele egykorú pár haver már meghalt.Utóbbi időben már belassult pl. 100kg szőlőt 1 hétig darálta le meg napközben is alszik.Enni az utóbbi 1-2 évben már nem annyira eszik , igénye sincs rá, ezelőtt mindig főzött valamit, most max hetente vagy hetente sem
    Aztán lehet hogy az ilyenek egy darabig jól bírják majd hirtelen jön egy egészségromlás. Én annyi piától mint amit ő megitt már kipurcantam volna az biztos.

  17. 17. andrew,

    Van aki jobban bírja, van aki kevésbé. Ilyen fokú teljesítményromlás – amit leírtál – pedig 61 évesen biztosan az alkoholizálásnak tudható be, a napi két liter bor elfogyasztásának.

    Nekem van a rokonságban 85 éves ember, aki napi – fél-egy liter bor elfogyasztásával és ezt évtizedek óta – most is vígan él, de van több olyan rokonom is van, akik 40 – 50 évesen meghaltak a piálásnak köszönhetően. Ők többnyire töményet nyomtak keményen.

  18. Én soha nem jártam kocsmába, de felénk már megszűntek.A városban volt vagy 6 kocsma.10-20 éve még megvoltak a törzsvendégek akik oda jártak.De mára az 50 feletti generáció kihalt így maradt 1 kocsma a városban, meg 1 bolt ami elé ki szoktak állni páran.
    Nem voltam kocsmában de megfordult a fejemben hogy pl. ha szántom a kistraktorral mamám házánál a kertet akkor milyen jó lenne leparkolni a traktort a kocsma elé és bemenni sörre közben meg elbeszélgetni pl az összeomlásról 😀 .
    Na de kocsma sincs már, meg akik odajárnak azok általában kevésbé tájékozottak így fölösleges lenne betérni.
    Amúgy szerintem csökken az alkoholisták száma mert én úgy gondolom hogy a kocsmák is bezártak sok helyen a fiatalok körében meg ritkább az ivászat (inkább csak hétvégén) , inkább a mai 50 feletti generáció piált annak idején.De lehet rosszul tudom javítsatok ki.

  19. Hűha, de jól összefoglaltad Tibor bá’.
    Én most olvasok egy könyvet, a címe: (James Graham a szerző) Az alkoholizmus titkos története..címlapon Adolf Hitlre, Sztálin, egy amerikai volt elnök, nem ismerem fel csak emlékszem, Hemingway, VIII. Henrik stb…igen érdekes, az elején tartok.

    Nem tudtam pl., hogy a bélrendszernek külön neuron (idegsejt) hálózata van, és mennyi kárt okoz az alkohol, ahogy az E-számok és egyéb dolgok is.

    Utána néztem, mert gondoltam, hogy a világ országai közül a legnagyobb első 10 alkoholfogyasztóban Magyarország még mindig benne van, a 8. helyen vagyunk a Wikipédia szerint. Hát ez szép….

    Az is érdekes, hogy Fehéroroszország, ahonnan az egész lengyel határon szöknek át a magukat migránsoknak tartók (szerintem ezek az alkoholista és ügynök stb. emberkék, nagyon vegyes képet mutat a YouTube különböző híradója, elképesztő mi folyik a lengyel és Belarussz határnál..) az első helyen van, Lukasenko vezeti az országot.

    Az sem véletlen, hogy a magyarok még mindig az első 10-ben vannak, ha nem szabadulunk meg Orbántól, akkor nem fog javulni. Ennek sok oka van, látom, jövő júniusig moratórium lesz a különböző hitelekre, sok a hitelkárya, méregdrága…és még a nyakunkon a CHF alapú hitel és lízing.

    Itt van a vírus, amiről most tudtam meg, hogy nemcsak fiolában, de mondjuk egy kisebb mobiltelefonban is át lehet hozni. Hát nem csodálkoznék ezen sem, hiszen minden „menekült” el van látva működő mobillal…az antrax, a lépfene és egyéb vírusokból bizony nagyon kevés kell sok ember elpuszításához…..

    Szóval nem rózsás a helyzet..az is fontos, mert szomszéd ország, hogy Románia, Ukrajna előttünk van a 10-es listán és hát tartja helyét Putyin Oroszországa…na ott is baj van, olvastam régen angolul, hogy szanaszét hevernek és TBC fertőzöttek a nagy alkoholisták…

    191 országot vizsgált a WHO…azért az tényleg feltűnő, hogy Szerbia is rossz helyen áll és onnan jönnek át a migránsok, úgy látszik a keményen alkoholizáló országok „migrásait” küldik ránk….és hát Ukrajna, amely mindig veszélyes hely volt, nem véletlen, hogy az alkoholista Adolf Hitler 1941-1943 előtt ott állomásozott Vinnitsiában, nem messze a fővárostól….ajaj.

    Köszönjük ezt a témát, igen érdekes veszélyre mutat rá….

  20. 20. Elizabeth

    A Führer nem ivott alkoholt és nem dohányzott.

    Más kérdés, hogy drogfüggő volt. 🙂

  21. 20 Szóval vigyázzunk a Fehéroroszokkal, mert telefonban hozzák az alkoholizmus vírusát, és megfertőznek minket! Köszönöm a tájékoztatást, magamtól sose jöttem volna rá.

    Nálunk ukránok dolgoznak a cégnél, nem tudom, az ő telefonjuk is hordozza-e az alkoholizmus vírust, de majd jobban vigyázok velük ezentúl. Biztos ami biztos.

  22. 14:
    Elképzelhető, de a parasztból lett bányászok nem bírták pia nélkül a bányát.

    Másrészt a paraszti világhoz nagyon is hozzátartozott a reggeli vagy esti 1 kupica pálinka, aminek sok pozitív hozadéka is volt (szájfertőtlenítés pl)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük