(3683) Páravihar

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Páraviharok veszélyeztetik az embereket és vagyontárgyaikat

Több nedvesség a melegebb atmoszférában táplálja a hurrikánokat és a villám áradásokat.
2021. A 89. év

Szerző:  Jennifer A. Francis | Scientific American November 2021 Issue

2021 nyara kimagasló példa volt arra, milyen romboló tud lenni az időjárás egy melegedő Világban. Julius közepén Németországban és Belgiumban két nap alatt 200 mm eső esett. A hömpölygő víz épületeket sodort el. Egy héttel később több mint 600 mm eső (normálisan egy évi csapadék) esett Kína Henan tartományában mindössze 3 nap alatt. Több százezer ember menekült a medréből kilépő folyók elől. A tartományi fővárosban Zhengzhouban utasok rekedtek metró kocsikban, fejükkel a plafon alatt, hogy a gyorsan emelkedő vízszint miatt az ott lévő légzsákból lélegezni tudjanak. Augusztus közepén a jet stream (futó áramlat) éles hurka miatt Tennessee államban 432 mm szakadó eső esett mindössze 24 óra alatt, aminek következtében az árvíz legalább 20 ember halálát követelte. Ezek az esők nem trópusi alacsony légnyomás következményei voltak.

Augusztus 28.-án 1. kategóriás vihar, tartós 140 km-es széllel jelentkezett. Kevesebb mint 24 órán belül a 4. kategóriás Ida jelent meg kétszer gyorsabban, mint a Nemzheti Hurrikán Központ meghatározása a „gyorsan erősödő vihar” kategória. A louisianai partokra 240 km-es viharral érkezett. Több mint egy millióan lettek áram,és 600 ezren víz nélkül is napokon keresztül. Ida mérge északkelet felé folytatódott, ahol New Yorkban egy óra alatt 80 mm csapadék hullott. A vihar minimum 80 ember halálát okozta.

Ezeknek a romboló eseteknek azonos oka a vízgőz, nagyon sok vízgőz volt. Vízgőz a H2O légnemű halmazállapotának hatalmas szerepe van a romboló viharok táplálásában, és a klímaváltozás előidézésében. Az óceánok és az atmoszféra melegedésével egyre több víz párolog el és kerül a levegőbe. A meleg levegő egyre több vízgőzt képes megtartani mielőtt felhőcseppekké kondenzálódik, amiből eső lesz. Az 1990-es évek óta az atmoszférában található vízgőz mennyisége 4 százalékkal nőtt. Ez nem tűnik soknak, de a klíma szempontjából jelentős. A nedvesebb atmoszféra extra energiát és csapadékot jelent. A több vízgőz segíti az Ida szerű trópusi viharokat a gyors erősödésben. Ez miatt alig marad idő, hogy a hatóságok figyelmeztessék az embereket, hogy célpontba kerültek.

A tudósok már rég tisztában vannak azzal, hogy a klímaváltozás miatt egyre több pára kerül a levegőbe, erősítve az úgynevezett páraviharokat, ami sokkal több esőt és havat jelent, mint amit az emberiség még néhány évtizede is tapasztalt. A mérések azt bizonyítják, hogy heves esőzések egyre gyakrabban fordulnak elő az egész Földön. Az 1980-as évek vége óta az amerikai ingatlan károk egy harmadát, mintegy 73 milliárd dollárt a megnövekedett csapadék események okozzák.

Példának okáért 2017 augusztusában Harvey hurrikán Houston környékén 5 nap alatt 1200 mm esőt okozott, ami sok mindent látott meteorológusoknak is elállította a lélegzetét. Volt, amikor egy óra alatt 150 mm eső esett. Az egyik klímakutató állította, hogy a Harvey okozta, rekord döntögető eső előfordulását háromszor teszi valószínűbbé és 15 százalékkal erősebbé a klímaváltozás.

Ellentétben az egyéb atmoszferikus gázokkal, a vízpára a Föld körül a levegőben nem egyenletesen terül le. Sok vízgőz található a trópusi területeken, az egyenlítő két oldalán, ahonnan folyamszerűen nyúlik fel, a sarkok felé. Ezek segítik a Föld atmoszferikus energiáját egyensúlyban tartani, és hoznak létre erős páraviharokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3683) Páravihar

  1. Kicsit a témától elkanyarodva ,de mégis hozákapcsolódóan épp most olvastam a vályogházak felújításáról.Na mindegy elég jól belemerültem.Az utóbbi 5-10 évben divat lett a vályogházak külső és belső szigetelése.Kívülről nagyon sokat látok leszigetelve.Belül pedig gipszkartonozzák a ffalakat a fürdőket lecsempézik, a járólapok alját kiöntik betonnal és csemperagasztóval ragazstják ami kicsapja a nedvességet a falakra gyors pusztulást okozva..Így a vályogház falai nem tudnak kiszáradni.Olvastam hogy pár éven belül vályogház apokalipszis lesz. Nem vicc , ezek a szakszerűtlenül felújított házak a cement , csemperagasztó és hungarocellvakolat alatt nem tudnak kiszellőzni a falai bevizesendenk a falak meggyengülek.Nem túlzás azt mondani hogy vályogház apokalipszis lesz, ezek a rosszul felújított házak mennek a levesbe és rengeteg van.
    A páravihar úgy kapcsolódik ide hogy vannak és leszenk oylan nagy esőzések amik a vályogház alapjához nyomják a hirtelen lehulló sok esőt és így meggyorsul ezen házak pusztulása.Egyrészt a hirtelen nagy és vízszintesen eső esők, márészt a hirtelen sok eső, harmadrészt a vízelvezetés.
    A bevezetőhöz kapcsolódva a vagyontárgyainkat ez úgy veszélyezteti hogy állítólag kb. 700 000 vályogház van Magyarországon (javítsatok ki) és ezek nagy része amit leszigeteltek új építőanyagokkal 10 éven belül megy a kukába.Mármint nem a szigetelőanyag hane a ház.Amióta olvastam ezt azóta nézegetem a felújításokat és valóban a 90%-ukat így szigetelik, újítják.Vályogház apokalipszis is jön!
    Valakinek vélemény?

  2. 1. andrew,

    Ha alá van falazva, szigetelve a fal is, akkor nem megy tönkre a vályog vagy vertfalú ház. A fal az mozoghat, picit süllyed, a vakolat repedezik az évek teltével, de apokalipszisről nem hiszem, hogy szó lenne.

    EGy esetleges árvíz/belvíz esetén viszont rövid idő alatt, akár órák alatt is szétázik az ilyen fal, vagy károsodik annyira, hogy kampec.

  3. 2.Gyarmathy
    A baj az hogy sokan nem falazzák alá és nem tesznek szigetelést mert nagy költséggel jár.
    Csak amit láttam mostanában:
    1.
    Vályogházban fürdőt kialakitottak úgy hogy telibecsempézték a fürdőt meg az elejét is leszigetelték hungarocellel.A házon még csatorna sem volt utólag tették fel.Majd eladták a házat. Így a ház mutatós lett.De betonalapot nem cseréltek.
    2.
    Egyik ismerősöm szintén el akarja adni a házát.Vályog elől hungarocellel szigtelve.Most csinált a kőporos eddig átersztő vakolatra a ház hátsó felén egy 3 cm hungarocell borítást.Mondom mi a francnak csináltad az egészet bazdki van e eszed ? Ráadásul az idióta nem tenne fel egy csatornát a házra ami kb 20 eft lenne. Alapcsere hayjuk már , piszok kevesen fognak bele mert az a legnagyobb költség..Na így jönnek a nagy esők a ház körbe lett szigetelve hungarocellel a falak pedig nem tudnak kiszáradni már soha mert ilyen baromságot csinált.
    3.
    Nem hinnéd de rengeteg ilyen idióta van házeladás előtt vagy csak saját magának. Betonnal kiönteni az alapot, gipszkartonozni , csempézni , hungarocellel szigetelni mindenki tud meg viszonylag olcsó is.De alapcserét vagy alap utólagos szigetelést kb. 10-ből 1 házon ha csinálnak. Hidd el hogy 10-ből szerintem max. 2 felújítás a szakszerű. A többi kókler. A második példában a 60 éves Józsibánk aki ezt csinálta kérlek szépen a motorfűrészen egy láncot nem tud megélezni,internetje nincs hogy információt gyűjtsön, így maradt a maga feje után menni és ennél a példánál megadta a házának a kegyelemdöfést a 3 cm hungarocellszigeteléssel.Nem hinnéd el hogy mennyi ilyen tájékozatlan fog neki újítani.(vagy éppen tájékozott de el akarja adni a házát és leszarja)
    DE mestermeberek sincsenek topon. Utcánkban a kőműves tényleg igényes és percíz, igen a téglával.Úgy újított fel egy vályogot hogy ez elejét lehungarocellezte +alá cementes vakolat ami párazáró.Hiába 60 éves kűműves, netet nem ismeri , youtubot nem ismeri és pakolja az ilyen házakra a vakolatot meg a hungarocellt.
    Azért mondtam ill. egy szakember mondta hogy a Mo-on lévő vályogokból biztos lesz ami idő előtt úgy meggyengül hogy bontás lesz a vége10 éven belül.Mondom ahogy én figyelem mostanában a felújításokat simán el tudom képzelni hoyg 10-ből 1,2,5-öt le kell bontani ha most még hihetetlennek is tűnik.

  4. Andrew, ki szigetel vályogházat ilyen fogalmatlanul? Akit én ismerek, mindenki pontosan tudja, hogy a vályogházra csak szellőző szigetelést/burkolatot/vakolatot/akármit szabad tenni.

    Köré egy drénrendszer, és rendben van.

  5. 3. andrew,

    Aki ennyire hülye, mit lehet vele csinálni? Ha már valaki felújításra adja a fejét, beleveri a sok pénzt, munkát, akkor illene előbb utánajárni, hogy hogyan is kellene szakszerűen.

    Egyébként meg kár, mert a vályogházak a nyári forróságban kellemesen hűvösek maradnak, télen pedig jól fűthetőek, ha rendesen meg vannak csinálva és jó nyílászárók vannak beépítve.

  6. 5.Gyarmathy
    Nem kell nagyon hülyének lenni.Sajnos a mesteremberek sincsnek topon a témában mert sok idősebb mester van aki még a számítógépet sem tudja bekapcsolni.Szakirodalma nem tudom van e de ha van is
    nem nagyon találod meg. A megrendelő meg hisz a szakembernek általában. De saját felújítóként is könnyű elcsúszni.Engem lehet érint egy felújítási project és mondhatni én is csak szinte véletlen találtam rá és sok munkaórával szedtem össze egy alaptudást.Sok embernek erre ideje sincs de tudása sem.Pl ha leülteted a 60 éves Jószibámot a net elé, a kibaszott életbe nem fogja összeszedni a lényeget a vályogfelújításról és hogy mit nem szabad mert
    már képessége sincs meg a neten szörfözni, és mérlegelni az infókat.Beüti a googleba hogy fürdő felújítás és a legelső találatnál leragad amit lehet egy kókler írt.
    Pl. még én sem tudtam megtalálni hogy vályogházban mi lenne a helyes új járólap lerakási módszer.Szét vannak szórva az infók, még direkt ilyen vályogos oldalakon sincs infó a hogyanról!
    Vana aki meg al akarja adni és előtte így feltuningolja a házat , és éppen lehet tudja hogy rosszat csinál de jobban el fog kelni mert ma a vizuális dolgokra mennek az emberek.
    Ha nem találod meg egy két szaki írását a neten lehet el is csúsztál.Sajnos szakképzés sincs etéren.
    Szóval el lehet ezen csúszni könnyen, főleg az idősebb korosztálynak.Na de eltértünk a témától Tiborbá nehogy kibasszon:D

  7. Örömmel tölt el, hogy ennyi mindent megtudhattam a vályogházakról, de talán a cikkben felsoroltakhoz is hozzászólhatnátok, mert a változatosság fontos, ahogy azt egyik õsünk már papírra vetette volt , valahogy így hangzott; „varieté detektív”… ja nem; „variatas delecte”

    …ugyanakkor (ezt Tibor bá’-nak üzenem) „- Nincs valami pozitív hatást kiváltó hír a tarsolyodban? Egyre jobban deprimáltnak érzem magam és már fél kettõ is elmúlt!
    🙂 🙂 🙂

  8. 7 – Gerry:
    Természetesen van: 2100-ra az óceánok szintje csak 2 méterrel fog megemelkedni. Hazánk pedig 130 méterrel van magasabban.

    😀

  9. A vályogház kényes téma. Nagyjából mindegyike száz éves. Akkor nem volt műanyag, sőt kátránypapír sem.
    A vályogot hőszigetelni nincs sok értelme, de ha mégis, szálas hőszigeteléssel. Azaz kőzetgyapottal…
    De ez még nem oldja meg az alulról ázást, azaz a talajból felszívott nedvesség kizárását. Régen földpadlók voltak keményre verve, rajta maxi hajó padló . Fürdőszoba nem volt, maximum lavor… Ezeket a házakat meg meszelték, a mész jó csíra, penész és baktérium ölő… És az ablakok szellőző képességét is kihasználták, nem volt háromrétegű üveg műanyag keretben. Volt viszont kályha, sparhelt, cserépkályha…. Ha ma valaki vályogházra vetemedik, ismernie kell az akkori életmódot, és a szerint élni…

  10. A páravihar rövid időn belül a második olyan jelenség ( a jet stream után) amivel a jövőben még sokat fogunk találkozni. Nagyon valószínű, hogy a lista növekedni fog, mert a klíma folyamatosan változik.

  11. A szárazföldi vizek lecsapolása, az erdők kivágása miatt, a szárazföld felett kevesebb az árnyékoló felhőzet. A föld sokkal jobban fel tud melegedni. A meleg szétterjedve az óceánok vizét is fűti. A magasabb hőmérsékletű tengervíz jobban párolog. A tenger és a szárazföld közötti hőmérséklet és páratartalom különbség gyors és nagytömegű légáramlatokat kelt. Ezek szélviharok, és a tengeri eredetű nagytömegű felhők felhőszakadásainak magyarázata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük