(3645) Klíma híradó

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Nyerhetünk-e időt

2021 a 89. év

Forrás: Artic News, A/Prof Andrew Glikson

A COVID-19 miatt csak a pandémiával tudunk foglalkozni, pedig a klíma katasztrófa veszélye nem múlt el.

Általános vélekedés, ha csökkentjük az üvegház hatású gázok kibocsátását az önmagában elég, hogy megakadályozzuk a további felmelegedést. Ez azonban nincs így mivel a pozitíve visszacsatolások tovább növelik az üvegház hatású gázok koncentrációját, valamint a hőmérsékletet.

Néhány visszacsatolás:

  1. A melegebb tengerek többet párolognak. A vízpára pedig üvegházhatású gáz.
  2. A jégolvadás miatt a Föld albedója csökken, mivel jég helyett a sötét sziklák, illetve a víz több fényt nyel el.
  3. A kiégett, és kiszáradt vegetáció csökkenti az albedót.
  4. A melegebb óceánok kevesebb CO2-t képesek elnyelni.
  5. Az elhaló vegetáció, olvadó permafroszt, és mocsarak egyre több széndioxidot és metánt bocsátanak ki.

De mielőtt magasabb átlaghőmérséklet beköszöntene a meggyengült futó áramlat a klímazóna határán lehetővé teszi a hideg és meleg frontok beözönlését, ami viharokat okozva zavarja a mezőgazdaságot, és az emberi életteret, aminek jeleit már láthatjuk Észak Európában és a  Sarkkörön belül.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(3645) Klíma híradó

  1. Az utóbbi néhány évben mintha felgyorsultak volna a megszokott élet rendjét fenyegető folyamatok.Ugy tünik, hogy megbolydult , szétesőben van az életet biztositó bioszféra, olyan szélsőséges jelenségek történnek, méghozzá szokatlanul gyorsan, melyek kétségessé teszik az földi élet jelenlegi, megszokott fennmaradását már akár néhány éven belül.
    Évtizedeket vesz el, – ha egyáltalán vannak még évtizedeink – a leégett erdöségekben elpusztult flóra és fauna regenerálása.A rosszra fordult, szélsöségekbe hajló idöjárás miatt felgyorsult a fajok pusztulása.Ez a sajnálatos jelenség mindig is volt, de messze az emberi szemektöl zajlott, most vészesen felgyorsult.
    A méhészek már néhány esztendeje kongatják a harangot a méhállomány kontstant pusztulása mián, vészesen fogyatkoznak az életünkben nagyon fontos szerepet betöltö kis állatkák, és nagyon komor napoknak néz elébe az emberiség, mikor az utolsó is eltünik.A tegnapi hirekböl jött le, hogy Brazilia már felhagyott a kávétermesztéssel, elképzelni sem tudom, miért, a tegnap Vietnam , a második kávétermelő jön szintén a kávétermelés várható fennakadásával, csak tudnám mi okból.
    Nem a kávéról van szó, fene egye, luxuscikk, da ma a kávé, holnap a rizs…holnapután a rozs, a kukorica, jövö héten a burgonya és sorolhatnám…
    Rossz irányba navigál az emberiség, ez kétségtelen.

  2. 1.balint
    Navigál ? Az elektomos kocsi gyártása és a ledes égők bevezetése volna a világmegmentő nagy manőverezés némelyike a többi abszurd agymenés mellett ? A mű méhek,dronok?
    Csak sodrodik leirhatatlan együgyüséggel az elkerülhetetlen végzete felé,amit előidézett ,hiába a magasfokú tudományos ismeret ha nincs mellette az örök bölcsesség – a tudományt, melyet képtelen felhasználni saját megmentésére,csak a végzete felgyorsitására,- de képes annak ismereteivel hatsebességes ,zenélő,világitó vibrátor előállitására akár nyolcmilliárd ember számára !
    Ez egy bibis civilizáció.
    Itt már harangoztak,csak a harang vészjósló kongását elnyomja az okosmobilok fülhallgatóinak állandó információ áradata és a zombi csak néz üresen ki a fejéből,ha rászakad az ég vagy az atombomba.

  3. Az nem gyanús hogy most ,szeptember második hetében van végre normál nyári idő ,kellemes 30 fok (ilyenkor már inkább csak 25 körül kellene lennie..
    De mi volt előtte ,itt nagyon meleg ,36 fokok ,erős uv sugárzás ,felváltva viharokkal ,és koncentrált esőzéssel amik kis területekre zúdítottak rengeteg vizet ,máshol meg maradt a szárazság.
    Ausztriában pl a 8.-ik legforróbb nyár volt azt hiszem 1759 óta ,és egyben a legszárazabb és legnedvesebb is. ( ez így tette közzé az Osztrák meteorológiai intézet.
    Ellentétes ugye?
    Idén alig volt 1-2 hét amíg elmondhattuk a terület karbantartási munkáink közben hogy milyen kellemes az idő ,mindig volt vagy hideg ,eső ,szél ,forróság..tehát közel sem optimális …persze aki irodában vagy zárt helyen dolgozik ,az ebből sokat nem tapasztal.

  4. Nyerhetünk e időt:Érdekesek a látszatintézkedések: autók károsanyag kibocsájtás csökknetése , led égők,napelemparkok stb…Viszont tényleg olyan hatalmas nagy gépjárműforgalom lett világszinten az utóbbi pár évben hogy az beszarás.Nem tudom hogy ez a co2 kibocsájtás hány 5-át adja , de hiába a károsanyag kibocsájtás csökkentés ha 5x annyi autó van az utakon.

    Tegnap láttam a tv-ben egy ahol a manusz usa-ban utazott .Érintett egy kanadai olajpala mezőt hanem a legnagyobbat.Hatalmas készlet van ott emiatt eltúrták az erőköt (persze kíváncsi lennék hogy a világgazdaságnak ez önmagában elég lenne e pár évig , ráadásul ha csak ezt kellene bányászni abból nem lehetne fenntartani modern életet.)Szóval ez az olajcég eltúrta az erdőket és az őslakosokat kipakolta.Pl mutatta hogy az egyik őslakosnak már munkát sem adott az olajcég(holott eleinte igen , mert az ő földjüket túrták fel) , és a nő egy kis mobilkocsiban lakott 15 éve ahol nem ritka a -40 fok sem, és össze vissza volt szigetelőzve a „lakása” hőszigetelővel.
    Az is egy pozitív visszacsatolás hogy :Egyre több fosszilist hazsnálunk a növekvő népesség és a növekvő forgalom miatt.Viszont a kibányászáshoz az EROEI egyre rosszabb.Tehát egyre több olaj kell de ezek kibányászásához is egyre több energia kell azaz egyre több co2 jut a légkörbe 😀
    Az időnk elfogyott:D

  5. Azért jó volt ez a pár napos 30-32 fok szeptemberben.Ilyenkor már alacsonyabban van a nap és kisebb az UV sugárzás (ha nem is sokkal) , ilyenkor nagyon jó kint lenni .Majdnem olyan mint a 80-as években a nyár.Viszonylag kicsi a hőség és alacsony az UV 😀 .
    Amúgy biztos dőltek rekordok.
    5 év múlva meg lehet hogy majd novemeber elsején rövidnadrágba és pólóba megyünk gyertyát égetni a temetőbe.Majd csak emlék lesz az az érzés hogy délben még lágyan süt a nap a hulló faleveleknél és naplementekor hirtelen zuhan a hőmérséklet és beáll a hideg vagy a fagy estére:D

  6. Akinek van egy kis affinitása a tőzsdéhez és a TA-hoz és nem klímaváltozás tagadó, az sírva nevethet a következő cikken… 🙂

    „A fenti kibocsátás származtatott piacán, vagyis a globális átlaghőmérséklet változás eszközében az ipari aktivitás és a népességnövekedés robbanásával párhuzamosan két ellenállást is áttörtek a kapukhoz sereglő intézményi vevők. Az egyik a harmincas években, amikor a német hadiipar, és a szovjet nehézipar is magasabb sebességfokozatba kapcsolt. Ezek a vásárlók szerencsére ma már nincsenek velünk, de a fosszilis energiahordozókra épült szektor titokban a mai napig hálával gondol rájuk.”

    „”Elérkeztünk tehát a klímaváltozás trendjének legígéretesebb eszközéhez, a tengerszint változáshoz. A vevők már most széttépik ennek piacát, és a kevés számú shortost évről évre térdre kényszerítik, de ez az instrumentum valójában csak egy nagyon olcsón vásárolható vételi opció apokalipszis esetére. Ha végre bekövetkezik a nagy leolvadás, akkor itt többezer százalékos profitokra van kilátás, vagyis a tengerszint árfolyam csak a Grönland indikátor teljes leolvadása esetén a 9000 miliméteres, vagyis a 9 méteres plusz szintre emelkedhet.

    Ezt tudják a spekulánsok is, akik már ez eddigi nyereségekből is hatalmas házakat vásároltak össze, amit szénnel fűtenek télen, nyáron pedig akkor is csövig nyomatják a klímát mind a 12 szobában, ha hetekig nincs is otthon senki. Az árfolyam pedig egy lassan táguló trendcsatornában mozog felfelé, és ahogyan az egyre nagyobb szereplők rávetik a piacra magukat, úgy a kurzus még a csatornavonal fölé is ki tudott mozogni 2016-ban. A Trump-momentum nemcsak kitart, de valamelyest még erősödni is tudott.””

    ?

    https://www.portfolio.hu/befektetes/20211219/tovabb-szaguld-a-klimavaltozas-stabil-trendje-meg-nem-keso-beszallni-509572

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük