(3644) Kockázatok

Tibor bá’ fordítása online

 

Négy tényező, melyek növelik a kockázatot a COVID-19 ellen beoltottaknál

2021 a 89. év

Két héttel a második CIVID-19 elleni vakcina beadása után lesz a védelem maximuma. Ekkor leszel teljesen beoltott. Ha ekkor mégis elkap a COVID-19, akkor egy „áttörő” fertőzést kapsz. Általánosságban az áttörő fertőzés hasonló ahhoz, amit a nem oltottak kapnak, de van némi különbség. Ha mind a két oltást megkaptad, akkor a következőkre ügyelhetsz.

A COVID szimptóma tanulmány szerint az áttörő fertőzés öt leggyakoribb szimptómája a következő: fejfájás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, és szaglásvesztés. Ezzel szemben a nem oltottak fertőzésének leggyakoribb szimptómája: fejfájás, torokfájás és orrfolyás. Ezen kívül a láz és a gyakori köhögés. Áttörő fertőzést kapók 58 százalékkal kisebb eséllyel lázasodnak be. Beoltottak kisebb eséllyel kerülnek kórházba, és náluk ritkábban fordul elő utólagos káros hatás. Ennek oka az lehet, hogy ha a vakcina nem akadályozza meg a fertőzést, akkor is kevesebb vírust enged be a szervezetbe. Igaz, ezt a tényt még bizonyítani kell.

Mitől nő a kockázat?

Az Egyesült Királyságban a népesség 0,2 százaléka, vagyis 500 emberenként egy kap a teljes oltás után áttörő fertőzést, de ezek közül nem egyforma a kockázat. Négy tényező is megszabja, milyen mértékben véd az oltás.

 1. Vakcina típus

A kockázat csökkenés azt mutatja, hogy mekkora eséllyel csökkenéssel fertőzhet meg a pandémia teljes beoltás után az oltatlanokhoz képest.

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája az oltott kockázatát, hogy fertőzést kap 94 %-al csökken. Pfizer esetében ez 95%. Már nem ilyen jó a Johnos & Johnson (66%) és az AstraZeneca (70%) Edz utóbbi esetgében az adat 81 %-ra módosuk, ha a két dózis beadás között több idő telik el.

 1. Az beoltás óta eltelt idő

Egyre világosabbá válik, hogy a beoltás óta eltelt idő fontos tényező, ami miatt előtérbe kerül a harmadik oltás szükségessége.

Korábbi kutatások azt mutatták (amit még szakmailag bírálni kell) hogy a Pfizer vakcina 6 hónap után lecsökken. Izraeli jelentés ezt a tényt megerősíti.

 1. Variánsok

Másik fontos tényező a vírus azon variánsa, amivel találkozol. A fenti megállapítások a koronavírus eredeti formájára ércvényesek.

Az alfa variáns esetében a Pfizer két dózisának védelme 93 százalékra csökken. Delta variáns esetében ez 88 %. Ez a megállapítás az AstraZeneca esetében is érvényes.

Ezeket a COVID szimptóma vizsgálat megerősíti. Ezek szerint a második Pfizer vakcina után 2-4 héttel, 87 százalékkal, kisebb eséllyel kapod el a fertőzést delta variáns esetében. Négy-őt hónappal később ez 77 %-ra csökken.

 1. Immunrendszered

Ne felejtsük el, hogy a fentiekben felsoroltak a társadalmak átlagára vonatkoznak. A személyes kockázatod függ az immunitásodtól és más személyes tényezőktől (pl. munkahelyeden milyen mértékben vagy kitéve a fertőzésnek).

Az személyes immunitás tipikusan csökken az életkor emelkedésével. Az egészségi állapot szintén kihathat a vakcinára adott válaszra. Idősebb embereknél, vagy csökkent immunitásnál a vakcina által kiváltott COVID-19 ellen védelem csökkenhet, vagy az idő múlásával hamarabb szűnhet meg.

Kell-e aggódnod?

A vakcinák nagy mértékbe csökkentik az esélyt arra, hogy elkapd a COVID-19 fertőzést. Ez mellett még nagyobb eséllyel kerülöd el a körházba kerülés és a halált.

Azonban a védelem idő múlásával történő csökkenés szükségessé teszi a harmadik oltás bevezetését. Ez nálunk már megtörtént.

A harmadik oltás szükségessége nem jelenti azt, hogy a vakcina nem működik. Közben fontos lenne, ha mindenki beoltatná magát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(3644) Kockázatok

 1. Három oltással már simán úgy él az ember, mint régen.
  Nemsokára lehet oltatni a kölyköket is.
  Négyhavonta megyünk az újabb vakcináért.
  A kutyákat is oltatjuk évente. 🙂
  Ezeket a vakcinaelleneseket meg majd jól levizágyúzzák, ha hőbölögnek az Andrássyn…
  🙂

 2. Pláne nagy a kockázat a sárga rohamkocsiban, pedig jól felöltöztek a permetezőruhába!

 3. * Véget érnek az oltások Októberben? Az EU 5 olyan kezelést hagyott jóvá a covid19 kezelésére, amelyek október közepétől elérhetőek lesznek a tagállamok összes kórházáiban.
  dimpenews.com 2021. szeptember 12. – 19:02

  * A brit kormány által közzétett, a koronavírusos halálesetekre vonatkozó adatok az országban aggodalomra adnak okot, mivel a halottak 75,5% -a vakcinázott, 69% -a pedig két adaggal.
  (Az adatok a „Our World In Data” -ból származnak.)
  Így minden oltottnál minden mutató a következő lefolyást mutatja július 4 -től augusztus 29 -ig:

  MEGBETEGDTEK: + 14% (48% -ról 62% -ra)
  SÜRGŐSSÉGI: + 12% (39% -ról 51% -ra)
  KÓRHÁZAKBA KERÜLTEK: + 9% (43% -ról 52% -ra)
  HALÁLOK: + 13% (63% -ról 76% -ra)
  https://www.pronews.gr/ygeia/1016901_vretania-emvoliasmenoi-755-ton-thanaton-me-koronoio-karvanitis-kindynos-oti-tha

  * Izrael első a védőoltásokban és első a fertőzésekben is!
  Izraelben a legmagasabb a koronavírus -fertőzöttek aránya a világon! (OWD)

  Ισραήλ πρώτο στους εμβολιασμούς πρώτο και στις μολύνσεις! Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στον κόσμο! (OWD)
  DIMPENEWS.COM 07/09/2021

  * Franciaországban, szeptember 15 -én 4 nappal a nagybankár Macron ultimátumának lejárta előtt, 300 000 egészségügyi dolgozó az oltási kötelezettség ellenzői, a munkahelyük felfüggesztése ellenére elhatározták, hogy nem árulják el Hippokratész esküjét.
  dimpenews.com/2021/09/11/4

  * Tudósok a gyermekek oltásáról
  „Veszélyes betegség a szívizomgyulladás – szívelégtelenség kockázatával jár a jövőben”
  23 éves orvosi gyakorlatom alatt, 38 és 52 év közötti férfiaknál hirtelen haláleseteket tapasztaltam szívizomgyulladás miatti szívelégtelenségben szenvedő betegeimnél.
  „Ez közvetlen mérgező károsodás a véralvadási szálon, és ez a károsodás nem immunrendszeri elven, mert ahogy Aidonidis úr mondta, napokba telik, amíg az immunrendszer aktiválódik. Tehát az első három napban nem immunkárosodásról beszélünk, hanem azonnali toxikus károsodásról, nyilvánvalóan a virus tüskéjétöl. Az izomrostok károsodása nem javítható. „Amikor ez a gyermek felnő, és megnövekedett igényei vannak, és a kor – az idő kopása – hozzá fog járulni ahhoz, hogy szívelégtelensége jellenien meg.”
  https://www.pronews.gr/ygeia/1015657_gakis

  * J.Bhattacharya: „Nem fogjuk tudni a vakcina hosszú távú mellékhatásait – felrobbantották a klinikai vizsgálatokat”!
  On Fox News, FDA approval of Pfizer’s COVID vaccine gets swamped by propaganda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük