(3625) Orosz ICBM

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy új orosz ICBM rakétát állítanak hadrendbe 2022-ben: A 208 tonnás Sarmatban 16 robbanófej helyezkedik el, hatótávolsága pedig 18.000 km

2021 a 89. év

Az új, cseppfolyós üzemanyaggal hajtott, szuper nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát készülnek az oroszok tesztelni, hagyta jóvá Szergej Shoigu védelmi miniszter. A rakéta várhatóan 2022-ben áll hadrendbe.

„A tesztelést az idén kezdik el, és 2022-re befejezik. 2022-ben az első tételt a stratégiai rakéta egység állítja hadrendbe.” Ismertette Shoigu pénteken, miközben megtekintett egy gépgyárat a szibériai Krasmasban.

Az új, RS-28 Sarmat ICBMt tizenhat robbanófejet tartalmaz. A modern, silóból indított, nehéz, cseppfolyós üzemanyaggal hajtott interkontinentális ballisztikus rakéta az R-36M/R-36M2 Vovoda ICBM rakétát váltja fel.

Szerző: Mihail Khodarenok az RT katonai szakértője, nyugalmazott ezredes. Korábban a vezérkari főnökségnél szolgált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(3625) Orosz ICBM

  1. Bandi;

    10 nehéz vagy 16 könnyű MIRV robbanófej szerelhető rá

  2. Nem nagyon értelek milyen logika alapján mazsolázgatsz híreket. Ez pl. max techbuziknak hír szerintem. Ami meglepett, hogy Afganisztánnal kapcsolatban nem posztoltál, az még érdekes is lehetett volna.

  3. Oroszország egyre fejlettebb katonai szempontból, és valószínűsíthető, hogy már rég lenyomta az USA-t, akit a tálibok is úgy elvertek, mint a hétfenekű dobot.

  4. 5. Világfigyelő

    Ez részben igaz így, az orosz stratégiai rakétaarzenál No1, ez vitán felül áll. Idén már hadrendbe álltak az Avangard rendszerek első egységei, jövőre a Sarmat van tervbe véve, ezekkel a fejlesztésekkel jelen idő szerint senki sem tartja a lépést, igaz, Kína kb. 200 db új ICBM siló építésébe kezdett a középnyugati régiójában.

    A hiperszonikus rakétatechnológiában mindenki előtt toronymagasan vezetnek, az USA hiperszonikus rakétakísérletei rendre csődöt mondanak:
    https://www.popularmechanics.com/military/research/a37182350/air-force-hypersonic-missile-fails-again/

    Nemrég egyébként lekapcsolták az oroszoknál az egyik főkonstruktőrt, mert – állítólag – külföldre adott el infókat, egyszóval nagy az érdeklődés az orosz hiperszonikus technológia iránt.

    Mondjuk a magam részéről nem igazán értettem eddig sem az amerikai filozófiát ezen a területen, pl. az amerikai haditengerészet a mai napig döntően szubszonikus támadó cirkáló rakétákkal van felszerelve, miközben az oroszok mindhárom kategóriára építenek: szubszonikus és szuperszonikus már évtizedek óta van és rövidesen a hiperszonikus eszközök is jönnek a Cirkon képében.

  5. 5, Világyelő:
    azért nyomták le az afgán hadsereget, mert azért ők is haladnak a korral. Mindezt úgy, hogy a légtér még mindig nem az övék.
    Kikezdték az afgány logisztikai hálózatot könnyű tüzérséggel, kézifegyverekkel és persze öngyilkos drónokkal, műtrágyás csomagokkal, kommunikációs eszközökkel az adott tartomány lakosságával együttműködve vagy épp a vallási vezetők melléjük álltak, máshol a félelmetes hírük megelőzte őket, a pszichológiai nyomásgyakorlásról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag villámháborúval és előreküldött csapatokkal szilárdan megvetették a lábukat: időben, térben és erőben. Jó stratégák lettek, mudzsahed apáiktól megtanulták a leckét és a lakosság egy részének a korrupcióból is biztos elege lett. Mondjuk a különböző vallási irányzatok hogyan fognak egymással együttműködni, el se tudom képzelni. A többféle tartomány klánjai, a talibánok vegyes nemzetisége – és istenhite, a lakosság és a megmaradt infrastruktúrához értő műszaki munkavállalók valamint az ellenállás völgye?
    Ebből sose lesz egységes ország, hacsak Kína és Oroszország el nem indítja őket az ipari forradalom útján. De addig még légi hidat fognak felettük nyitni a humanitáriánus katasztrófa elkerülésére.

    Vagy szerintetek hogy??

    Nem kell már ide Sátán rakéta, nyíltan blokkolni fogják –
    amint megépítik a kvantumszámítógépeket és a hatodik nemzetségét az infokommunikációnak – egymás kritikus infrastruktúráját, bankjait, járműveit, médiaszolgáltatóit…stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük