(3623) 2021. július

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A fenti, igen érdekes ábrát James Hansen és Makiko Sato hozták nyilvánosságra augusztus 13.-án. Gondolom őket nem kell bemutatnom. Mi látható az ábrán? A júliusi globális hőmérséklet +1,16°C volt az 1880-1920 átlaghoz viszonyítva, ami csak egy hajszállal (0,02°C) marad el a legmelegebb júliustól.

Másik érdekessége, hogy cáfolja a néhány napja, a magyar médiában megjelent hírt, ami szerint ez a július nem csak minden idők legmelegebb júliusa volt, de egyúttal a legmelegebb hónap. Miközben a július a legkevésbé meleg a 12 hónap közül.

A harmadik érdekesség, hogy benne vagyunk egy jelentős, dupla La Nina feljövő ágában. Ha, és amikor átmegyünk El Ninoba (amitől minden klímakutató tart), akkor fogjuk megízlelni az elkerülhetetlen jövőt.

A negyedik (kissé ijesztő) érdekesség, hogy ez év februárja 0,8°C-al volt lemaradva a legmelegebb februártól, ami igen jelentős, amit 5 hónap alatt ledolgozott. olyan hírek járják, hogy a Föld energia imballanc megugrott. A bejövő és a kimenő energia közötti különbség (ami itt marad) megduplázódott. AJJAJ!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3623) 2021. július

  1. „olyan hírek járják” – Make my day!

  2. 1 – malleusorbis:
    Hansen: „We are in a moderately strong La Nina and NCEP (NOAA’s National Center for Environmental Prediction) current forecast suggests that tropical temperatures are headed for a double-dip La Nina. Nino forecasts are notoriously difficult, however, so we need to wait a few months to see.”

  3. Ha nincs, akkor keresel „ajjaj” híreket, ez már perverzió 🙂

  4. Az el nino majd érdekes lesz .Azon gondolkodtam hogy azért a pandémiával a nemzetközi turizmus szépen visszaesett.Az égen sem látni már annyi repülőt.Milyen gyorsan változik a világ.A 2000-es években amikor bejött a net meg az online jegyfoglalás azt hittük volna hogy sosem lesz ennek vége, fapados gépek húztak el az égen, naponta 50-100 járat.Nos ennek részlegesen vége lett.
    A melegedés kapcsán még azon gondolkoztam hogy ha nyáron részlegesen nyáron kialakul 45 fok a mediterrán térségben mint most a spanyoloknál,portugáloknál (esetleg tovább fokozódik és 50-55 fok is kialakul), akkor ezek a mediterrán nyaralóhelyek már nem lesznek többé nyaralóhelyek mert az emberek többsége nem fog oda menni.Olyan lesz az idő mint dubaiban, csak dubai nem a kültéri turizmusra épít hanem a klimatizált épületek alatti turizmusra.
    Mondjuk nem akar nyáron senki 45 fokban tengerpartra menni vagy várost nézni Rómába, főleg hogy az autók is melegítik a várost pluszba.
    A turizmus megcsappan, a termésátlag visszaesik majd a mediterrániumban a 45 fokos szárazságokban,az ipari termelés visszaesik mert nem lesz pénz.Turisztikai látványosságokat nem lesz pénz renoválni.
    Csak hogy egy kis rosszat is mondjak:D

  5. „Miközben a július a legkevésbé meleg a 12 hónap közül.” – Hogy tessék? Eddig nekem a július kifejezetten meleg hónapnak tűnt. Mondjuk ez nyilván az északi féltekére igaz, de miután itt több a kontinens, feltételezem, hogy globálisan is a július melegebb, mint a január. De legalábbis nem a leghidegebb hónapja az évnek.

    Vagy valamit félreértek?

  6. 4 – Ábel:
    Nem tudod értelmezni az ábrát.

    3 – L.C.S.
    A hír, az hír. Ha a la Nina ellenére csúcs meleg van. Az bizony hír.

  7. 6. Az ábrán a június a legkevésbé túlmelegedett hónap, a július csak második.

    De a bekezdés nem erről szólt: „Másik érdekessége, hogy cáfolja a néhány napja, a magyar médiában megjelent hírt, ami szerint ez a július nem csak minden idők legmelegebb júliusa volt, de egyúttal a legmelegebb hónap. Miközben a július a legkevésbé meleg a 12 hónap közül.”

    A hír, amit ez cáfol, az volt, hogy minden korábbi júliusnál melegebb lett volna ez a július, pedig ezek szerint csak megközelíti a korábbi rekordot.

    Az ábra semmit nem mond arról, hogy a július hűvösebb vagy melegebb-e a többi hónapnál abszolút értékben, az ábra minden pontja az adott hónap hőmérsékletanomáliáját mutatja, a referenciaidőszak adott hónapjához képest.

    Tehát a július lehet az év legmelegebb hónapja, ezen belül az idei lehetne akár minden idők legmelegebb hónapja, annak ellenére, hogy a hőmérsékletanomália júliusban kisebb mint máskor, ha amúgy a júliusok többel melegebbek a többi hónapnál, mint amekkora hőmérsékletanomáliabéli különbség.

  8. Mondjuk ez a golf áramlat leállás téma érdekes amit Konfár Imre is említ és most sok cikk a médiában.Még valóban nem tudunk sokat az éghajlat működéséről.Ugye eltérnek a cikkekben leírt infók: egyik cikkben már majdnem leállt másik hírekben 2100-ra fog leállni …Igazából az idő dönti el hogy igaz e.Ez viszont kiderül hamarosan hogy kamu hírek e. Ha esetleg nagyon kemény tél lenne usa-ban, európában talán akkor lehetne adni létjogosultságot ennek.Érdekes amúgy hogy 1 nap alatt mentünk át az őszbe.Tegnapelőtt még rekkenő hőség , tegnap pedig őszies hideg 1 nap alatt.Régen talán ilyen gyors változás nem volt.Reggel és este már átváltottam autóra a robogóról mert fáztam. Érdekes ha elmegy a nap már hideg van pólóban ha lengedezik a szél.Az lenne a szívás ha a telek rohadt hidegek, a nyarak pedig forróak lenének:DMindenesetre nem tartom valószínűnek hogy 2-3 év alatt lehűljön a légkör,talán akkor kezdenék el kételkedni ha jövő április májusban is kabátban mennék fát hordani az erdőbe mint idén.Konfár Imre azt mondja hogy ez volt az utólső békebeli nyár és jövőre már hideg lesz , a termésátlagok pedig visszaesnek, vagyis nem lesz idő beérni a termésnek.Nem én mondom hanem csak ideírtam hogy megvitassuk a témát amit olvastam:D

  9. A nyar eleje marad hüvös majd forro nyár.
    A tél nyugateurópában lesz igazán tél. A golfáramlatot mühold méri. Elég sz_r állapotban van és rohamosan romlik.
    Az észak déli, hideg meleg sáv kicsit nyugatra fordult.
    Mi a gatáron vagyunk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük