(3616) IPCC

Tibor bá’ online

 

Megjelent a várva várt IPCC jelentés

2021 a 89. év

Ami zseniális megállapításokat tartalmaz, például: A következő 30 évben biztosan tovább fog folytatódni a felmelegedés. Illetve: A felmelegedést az emberi tevékenységek okozzák. Ki hitte volna?

Előálltak jó tanácsokkal is: ”Fel kell készülnünk arra, hogy a következő 20-30 évben gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események, és a helyzet valószínűleg rosszabb lesz, mint amilyen ma.” Nem rosszabb lesz, amivel valamennyien tisztában vagyunk, hanem valószínűleg lesz rosszabb. Kenik a szart jobbra-balra. Következő 20-30 évről beszélnek, mintha lenne még 30 évünk.

„A század végére a 2-3 fokos emelkedés sem elképzelhetetlen.” Ha a század végén lesz ember a Földön az fel fog érni egy oltári nagy csodával. A mindössze 2-3 fokos emelkedés pedig egy vicc.

És ez hogy tetszik? „A fosszilis ipar azonnali leépítésére van szükség.” Miközben, örült versengés folyik, hogy kié legyen az Északi Sark alatt található olajmező.

Még nem késő, ha felhagyunk a CO2 kibocsátással. Nahát! Az óceánok teli vannak dízelolajat zabáló óriáshajókkal. Az utak teli vannak dízelolajat zabáló kamionokkal. Az ég teli van dízelolajat zabáló utasszállítókkal. Ki hiszi azt el, hogy ezeket mind leállítják és a kínai árut teveháton fogják Európába szállítani. Illetve, a spanyol epret talicskán fogja a termelő idetolni. A német turista pedig, repülő helyett ökrös szekéren fog Görögországba menni. A puszta dumán kívül, semmi se fog változni az utolsó előtti pillanatig.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3616) IPCC

  1. Jaj Tibor bá’, olyan szigorú vagy! 😉
    Majd a villany autók és kamionok megoldanak mindent, hajók helyett vonaton jön az AliExpresses kacat Kínából, különben is algából gyártott kerozinnal a repülők is repkedhetnek. Nincs itt semmi gond, Atlantisz soha sem süllyedhet el. 🙂

  2. A jelentésben benne van az is, ha úgy cselekszünk ahogy kéne, milyen hatással lenne a társadalomra? Kirészletezve? Nyilván nem fog senki semmit tenni, mivel az beborítaná a gazdaságot, a növekedést. A szegény szegényebb lenne, a gazdag nem gazdagodna. Háborúk kora jönne. Morálisan és politikailag is nonszensz lépéseket kér a testület. Tudjuk mit kéne tenni, de akkor mindenkinek fájna, így nem fogjuk azt az utat választani. Majd a „természet” elrendezi a dolgokat, kicsit később (előbb?) de brutális lesz.
    Amit még hiányolok, az a részletes menetrend, mit kell sorrendben, lép3sről lépésre tennünk. Ez benne van?

  3. „Nyilván nem fog senki semmit tenni, mivel az beborítaná a gazdaságot, a növekedést.”

    Erre azért ne vegyél mérget Minato. Emlékszel még mit csináltak a kormányok szinte globális szinten tavaly márciusban mikor megjelent egy parányi kis – globális klimaváltozáshoz képest teljesen veszélytelen – vírus?

  4. Az EU a globális CO2 kibocsátás 7% -ért felelős….megha reális cél lenne 2050 – re a karbonsemlegesség elérése akkor sem lenne értelme mert a világ többi része bőven pótolna ezt sőt összességében növekedne is kibocsátás mire elérnénk az Unióban az amúgy irreális célt…..

  5. „És ez hogy tetszik? „A fosszilis ipar azonnali leépítésére van szükség.” Miközben, örült versengés folyik, hogy kié legyen az Északi Sark alatt található olajmező.”

    Tizedik napja a tűzvésznek Görögországban.
    „Sokk az obszervatóriumból: Görögországban a felégett terület idén meghaladja a 93.000hektárt! ”

    „A Román Tűzoltóság vezetője, aki Görögországba jött száz Román tüzoltó élén, hogy részt vegyen Evia sziget tűzóltásán, megdöbbentő panaszt tett a Görög kormány és a tűzoltóság vezetése felé.
    Egy Román Állami t.v. csatornán beszélve azt állította, hogy az Evia -ban látottak alapján két fő megállapitásra jutott:
    – A tüzet az első naptól el lehetett oltani.
    – Úgy tettek, mintha senki sem akarná a tüzet leoltani.”

    Rovia község elnöke: „Szándékosan felégette Eviat, hogy szélturbinákat” ültessen ”
    „A német szélturbinákat kipakolják Elefsina rakpartjain, miközben Görögország lángokban áll!”
    „A miniszterelnök a reakciók ellenére sem ígérte, hogy betiltják a szélturbinák telepítését a koponyahellyé vált Éviai erdőkbe.”
    Sok a péz! A kenőpénz legalább 7%!!!

    „Az óceánok teli vannak dízelolajat zabáló óriáshajókkal.”

    Tibor bá”
    A dízelolajat zabáló óriáshajók még a tisztábbak közé tartóznak, ennél rosszabbak is vannak: a mazουt– fuel oil -at zabálok.

  6. 7.

    Végülis, majd lesznek a gyerekeink a hollandok, belgák cselédjei.

    Hollandiában már 20 évre előre megvan az evakuálási menetrend. Az ország gátjai már a mai víznyomást se bírják (nem arra lett tervezve), minden egyes cm valószínűsíti a vízbetörést.

  7. természetesen az emberi faj továbbra sem fog eltűnni a Földről, hiába írja bele Tibor bá’ minden egyes posztba. Lesznek lakhatatlan zónák, de ott is maradnak túlélők
    Lakhatatlan zónák most is vannak a bolygón, elég Kanada három, északi területére gondolni, azok egyesített területe kb. az EU vagy India területével egyezik meg, és 100 ezren laknak ott. Szóval hely lesz, aminek jót fog tenni a felmelegedés 🙂

  8. 8 – 9:
    A lehűlést elfogadni egyenlő a lapos Föld elfogadásával. Azt állítani, hogy az IPCC téved (mármint, hogy a melegedés fokozódik) akkora hülyeség, hogy nem étékelehető, lelóg a skáláról.

    Ha egy fajnak megszűnnek a szükséges életkörülményei, akkor kihal. Ezt nem én állítom, hanem az evolúciós biológusok.

  9. 8. Paprikás Herkules

    Miskolczi ha jól értem azt mondja hogy a CO2 nem releváns a felemelegedés szempontjából mert a légkör IR állandó – kisérletekkel próbálta alátámasztani, és csillagászati okokkal magyarázta a klímaváltozást.
    A Bloggazda azt állítja ez nem állja meg a helyét, és már kiderült róla hogy az állítás hibás, igaz erre alátámasztást nem láttam. Pro/és kontra érvekre kiváncsi lennék.

    A déli sarki jégtakaró mértékének növekedése önmagában még lehet kilengés is.
    Van bármi más információ ami ezt alátámasztja ?
    Korábban mintha linkeltél volna bejövő napenergia grafikont, van bármi más ami ezt alátámasztja?

    15 éve kb egész nap kint tudtam lenni a napon. Ma már naptej szükséges hogy ne égjek le, de egész nap így sem tudok kint lenni. Ezt azzal magyarázom hogy a légkörben az ózon réteg csökkent. Érdekes hogy érzésre éget a nap. Érzésre hiába 25 °C a hőmérséklet, mintha 35 lenne. El tudom képzelni hogy a beérkező napenergia mennyisége nőtt a légkör összetétele miatt, azaz nem szűr a uv mellett más frekvencia tartományt sem annyira mint régen és emiatt többletenergia éri el a talajt, ugyanakkor ez megint szembe megy Miskolczi féle megállapítással. Korábban már volt róla szó hogy pontosan ? Watt/m2 az eltérés és kb egyszámjegyű volt, és első ránézésre ez nem okozhat ekkora eltérést, szóval mintha nem tudnánk honna érkezik ezen többletenergia.

    Azt szerintem nem lehet kétségbe vonni hogy a mostani felmelegédés jelentős, mégis inkább a futóáramlás aggaszt jobban. Gyakorlatilag szétesett és egyre több problémát okoz. Mostani esőzések alkalmával az egységnyi idő alatt hullott csapadék mértéke drámaian nőtt – árvizek. Persze még nem tartunk ott mint a Rajnánál (700mm) vagy mint Kínában (800mm) de sokkal nagyobb aggodalomra ad okot.

    Kár hogy már M. Szilárd sem látogatja a blogot, hasonlóan vitatta a klímváltozás mértékét és történelmét.

  10. 11 Jacksoon:
    M.Szilárd is elfogadta, hogy néhány év és drámaian csökkenni fog a hőmérséklet. Valóban nem annyira a szélsőséges hőmérsékletel van a baj, mint szélsőséges következményeivel.

  11. A cikkhez még egy gondolat: Jó, építsük le a fosszilis ipart.Zárjuk be a szénerőműveket mindenhol(persze mivel pótoljuk a kiesett energiát?)
    Ugye az építkezések alapanyaga a beton ami cementből is áll.Nem vagyok szakértő de szerintem bele sem gondoltak ezek az IPCC-s marhák hogy a cement alapanyaga a kohósalak.Namármost ha nem égetünk már el szenet akkor honnan lesz kohósalak?

    Mert ugye a giga városok és a 8 mrd ember évente millió tonnányi cementet használ el mert a betondzsungeleket is újatani kell, folyamatosan nyeli el a millió tonnányi betont az építkezések.Akkor cementPEAK is lesz 😀
    Viccet félretéve gondolom csak van ennek is alapja, persze lehet jön valami high tech építőanyag majd helyette de ne feledjük a beton egyik alapanyaga még ma is a cement és globálisan nem kis mennyiség kell.

  12. Andrew: A kohósalakot azért rakják a lakossági cementbe, hogy foggyon. A beton csak szarabb lesz tőle, hidd el. Én faforgácsot tettem bele, hogy lassabban száradjon, meg jobban hőszigetel is. Láttam már szálas üveggel adalékolt betont, de az őrölt agyag is jó bele, kohósalak helyett.

  13. 11. itt eléggé szépen kivesézték, a kommentek között még Zágoni Miklós is próbálta védeni az elméletet (szerintem sikertelenül, de én laikus vagyok):

    „For those following Miskolczi’s work, and his claims regarding “Aa=Ed”, if those two radiative fluxes (Aa and Ed) are not EXACTLY equal, then Miskolczi has found nothing that disagrees with current greenhouse theory. That they are NEARLY equal has been known for a long time (e.g. Kiehl & Trenberth, 1997). Their near-equality is due to the fact that IR radiative flows are continuously “trying” to achieve radiative equilibrium between layers of the atmosphere, and between the atmosphere and the Earth’s surface. If those two quantities were more “un-equal” then they are in nature, then radiation-induced temperature changes in the atmosphere, and at the surface, would be much larger than we observe.

    Again…if Aa does not EXACTLY balance Ed, then Miskolczi has found NOTHING that departs from the fundamental mechanism of the greenhouse effect.”

    https://www.drroyspencer.com/2010/08/comments-on-miskolczi%E2%80%99s-2010-controversial-greenhouse-theory/

    DE Occam borotváját elővéve is mondhatjuk: ha ilyen egyszerű lenne a co2 hatást cáfolni, akkor már sikerre éhes tudósok ezrei dörömbölnének a Nature meg Science kapuján, hogy hagy vezethessék le, mert automatikus Nobel-díj. Ilyet sehol sem látunk, és Miskolczi sem próbálja pontosan levezetni az elméletét peer-reviewed elismert nemzetközi tudományos lapokban.

  14. #https://www.origo.hu/idojaras/20101102-miskolczi-ferenc-klimaszkeptikusok-klimavaltozas-szendioxid-hibas-meresekre-alapoz-a.html

    ” …a NASA klímakutatással foglalkozó részlege, a Hadley Climate Research Unit adatai szerint 1900-tól 2000-ig évtizedenként 1,2%-kal nőtt a légkörben a vízgőz mennyisége. Továbbá az ENSZ klímakutatási eredményeket összegző szerve, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint ugyan 1989 és 2007 között nagy kilengéseket mutat a légkör vízgőztartalma, de a trend egyértelműen növekedést mutat…”

    A feltételezés szerint a felhők/felhős napok / napközben felhős órák száma adna magyarázatot csak ugye vita van a számokról, és az elmúlt időszak pedig kilengéseket mutat.

    Visszatérve arról volt szó hogy a légkör IR állandó, de nyilván az IR más spektrumtartomány, ezért UV szempontból lenne érdemes vizsgálni a dolgokat – lehet kiderülni hogy bár a légkör lehet IR állandó nem UV spektrumban teljesen más a helyzet.

    Az óznlyuról kuss van jó ideje, korábban pedig az folyt a csapból.
    Márpedig az ózon volt az ami védett az UV sugaraktól így a légkör abban a spektrumban nem állandó = ergó ózon lyuk altta több watt/m2 jöhet.
    Mivel ózonlyuk jelenleg főleg a déli sark fölött van elvileg ott keletkezhetne többlet energia emi felrúgná az átlagot, de arról meg azt olvasni hogy hízik a jég szóval ez erősen kétségbevonható.
    Mindensetre az északi sark felett „begyógyúlt ” az ózonlyuk de ugyanúgy 50-es krém kell….
    Másik hogy a többlet földet ért UV melegítő hatásából utána IR lehet ami emelkedő felhőmennyiség esetén jelenthet gondot.

    A többletenergia mennyiségéről is volt már egyszer itt információ. Arról volt szó hogy a korábbi mértékekhez képest mennyi többlet hő nem tud távozni – csapdába esett.

    A csökkenő napenergia sem tudom mennyire egységes az adott spektrumtartományokban = pl ózonlyuk hiába van ha UV tartományban a nap sugárzása lecsökkent.

    De ebben is totál eltérő vélemények vannak.
    Nasa #https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression – igaz ez csak a rövid 11éves ciklus.
    Más mérések bemutatása is csak azt mutatta hogy a solaris energia csökkenése nem elengedő.
    #https://www.climate4you.com/images/SunspotsMonthlySIDC and AverageSatelliteGlobalMonthlyTempSince1979 WithSunspotPeriodNumber.gif

    Pl: A képen látható Period 23 csökkenése csak azt tudta eredményezni hogy 2008-2010 között nem volt további emelkedés – mintha késve érkezne meg – pl óceánok mint puffer.
    Period 24 esetén már jelentős különbség van, de nem korrelál az átlaghőmérséklettel – bloggazdának lehet igaza = gyorsul a folyamat.

    Jajj nekünk ha tényleg emelkedni fog a napsütéses órák száma nap ereje is nő el nino jön…..

    Köszi a linket.

  15. 15.
    „ha ilyen egyszerű lenne a co2 hatást cáfolni, akkor már sikerre éhes tudósok ezrei dörömbölnének a Nature meg Science kapuján, hogy hagy vezethessék le, mert automatikus Nobel-díj. Ilyet sehol sem látunk, és Miskolczi sem próbálja pontosan levezetni az elméletét peer-reviewed elismert nemzetközi tudományos lapokban.”

    Azt azért vedd figyelembe, hogy azért nem fér oda a cáfolatával, mert egész egyszerűen NEM PUBLIKÁLNÁK a cikkét! Ugyanúgy ahogy szintén nem kapna publikációt egy tanulmány pl. arról, hogy a homoszexualitás az egy mentális, pszichikai betegség! A politikai ideológia olyan szinten rátelepedett mára a tudományra, hogy vannak területek, amelyek kvázi „kutathatatlanná” váltak. Hiszen semmilyen módon nem kérdőjelezhetőek meg a dogmává merevedett begyöpösödött nézetek. Ennek pedig egyre kevésbé van köze a tudományhoz, és ez érvényes az IPCC összefoglalójára is!

    Szóval ez nem éppen hiteles cáfolata Miskolczi levezetésének. Miskolczi a számításai mellett egyébként egy sor tényezőre felhívta a figyelmet. Rengeteg olyan paraméter, egyszerű fizikai tény van, amely miatt a CO2 koncentráció (ráadásul igen kis mértékű arányról való igen kismértékű elmozdulása) nem képes hatást gyakorolni a Föld klímájára! Kicsi koncentráció, levegőnél nehezebb, a visszasugárzás kinetikai energiává való átalakulásának mértéke, CO2 tartalmú légréteg fölötti felhőborítottság (70% folyamatosan, minden időpillanatban), stb.

    Ellentétben a Nap által besugárzott energiamennyiség az sokkalta perdöntőbb, amely pontosan lekövethető pl. a jégviszonyok változásán is. Hosszú évek óta nem volt annyi jég a sarkvidékeken, mint most 2021-ben, amikor az elmúlt száz év leggyengébb szoláris ciklusán vagyunk túl!

    És a lehűlés folytatódik, ami a mezoszférában is érzékelhető már. Egyre alacsonyabb földrajzi szélességeken tűnnek fel pl. az éjszakai világító felhők. Ma éppen Svájcban fotózták le őket, ami igencsak szokatlan! Lásd a spaceweather beszámolóját!
    https://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=13&month=08&year=2021

    Ezek a felhők többnyire a sarkvidékekhez közel, az 50–65. szélességi fokok környékén formálódnak, ahol a mezoszféra hidegebb, mint máshol.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89jszakai_vil%C3%A1g%C3%ADt%C3%B3_felh%C5%91

    A megjelenésük is sokkal gyakoribb szoláris minimum idején, amikor a mezoszféra hidegebb! Kiváló előjele a lehűlés kezdetének. 2019. előtt ilyen alacsony szélességen nem is igen észleltek ilyet, majd ekkor Új-Mexikó felett tűntek fel.

  16. 11.
    „Kár hogy már M. Szilárd sem látogatja a blogot, hasonlóan vitatta a klímváltozás mértékét és történelmét.”

    Úgy látom ő a saját blogját sem látogatja már… 🙁
    http://klimahiszteria.blogspot.com/

    Történhetett vele valami…?
    Nem tudom.

  17. Szilárdról nincs infóm de hiányzik a meglátása mégha itt sarlatánnak is tartják : )
    A világító felhők megtévesztőek.
    Múltkor már beszéltünk róla hogy a futó áramlás szétesése miatt bizonyos helyeken északról lehúzódik a hideg, míg más helyeken sarkköri magasságoban van a hőség.
    Hogy svájcban ilyet látni beleillik a futóáramlás anomáliába.

    #https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression
    A NASA mérései is mutatják – alul ha módosítod az intervallumot – hogy csökken a napenergia, ugyanakkor továbbra is nő a csapdába esett hőenergia.

    #https://www.climate4you.com/Sun.htm
    Az oldalón megtaláható grafikonok közül itt van a vízgőz mennyiség, óceán felszíni hőmérséklet és a nap
    #https://www.climate4you.com/images/SunspotsMonthlySIDC and HadSST3 GlobalSeaSurfaceMonthlyTemp and 300mbSpecificHumidity Since1960.gif

    A grafikon egyébként Miskolczit támasztja alá, vízgőzcsökkenés van mégha mértéke elenyésző is.

    Hiányzik a CO2 stagnálás is.
    #https://www.co2levels.org/
    A Covid hatására megállt, sőtt még csökkent is a CO2 mennyisége.
    Nem látom megjelenni az eredményét máshol.
    Lehet megint a rendszer tehetlensége miatt lesz majd csak 2 év múlva látható

  18. 17. Erre valami konkret bizonyitek? Van egy rakat nemzetkozileg is elismert tudomanyos folyoirat, es olyan nincs hogy valamelyik mar a szenzacio miatt is ne hozna le, ha a minimum felteteleknek megfelel. Szoval amig nincs nemzetkozi tudomanyos lapban publikalt peer-reviewed cikk, addig nem lehet tudomanyosan ertekelheto elmeletrol beszelni.

  19. L.C.S

    Azért Miskolczi felismeri ha akkorát tévedett.
    Gondolom megszüntette volna az oldalát #https://miskolczi.webs.com/ ha felismeri hogy teljesen hülyeség amit mond.

  20. A fenti videóban a cikk, amelyről Mcpherson beszél:
    Climate change: IPCC report is ‘code red for humanity’
    https://www.bbc.com/news/science-environment-58130705

    „Az új jelentés azt is világossá teszi, hogy az eddigi felmelegedés számos olyan bolygó -támogató rendszerünket változtatta meg, amelyek évszázadok és évezredek között visszafordíthatatlanok.
    Az óceánok tovább melegszenek és savasodnak. A hegyi és sarki gleccserek évtizedeken vagy évszázadokon át olvadni fognak.
    „A következmények tovább romlanak minden egyes felmelegedés után” – mondta Hawkins professzor.
    – És sok ilyen következménynél nincs visszaút.
    …….
    A paktum célja, hogy a globális hőmérséklet emelkedését jóval 2 °C alatt tartsa ebben a században, és törekedjen arra, hogy 1,5 °C alatt maradjon.
    Ez az új jelentés azt mondja, hogy a tudósok által figyelembe vett összes kibocsátási forgatókönyv szerint mindkét célkitűzés meghiúsul ebben az évszázadban, hacsak nem történik hatalmas szén -dioxid -csökkentés.
    A szerzők úgy vélik, hogy minden forgatókönyv szerint 2040 -ig eléri az 1,5 °C -ot. Ha a következő néhány évben nem csökkentik a kibocsátásokat, ez még korábban fog megtörténni.”

  21. California
    Az elmúlt időszakban sokszor volt Kalifornia a hírekben főleg az erdőtüzek miatt.

    A következő 10 perces kis youtube videó igazából Kalifornia vízellátásat mutatja be: https://www.youtube.com/watch?v=I821oI3Ezjs
    Érdekesség hogy míg az állam nagy részén elterülő Central Valley vízellátása bizotsított, addig Los Angeles vízellátásához használják a Colorado folyótól érkező vízetéket.
    A vezeték egyáltalán nem egyszerű mivel nincs lejtés és van ahol szállítani kell a vizet mesterségesen.
    Kis 911 spinoff – ezek sérülése nagy kárt okozna, igaz nem lenne látványos mint két toronyház összedőlése.

    És akkor a Colorado.
    https://www.youtube.com/watch?v=5CADLfXOhkU
    Úgy néz ki a Colorado folyóval baj van….
    Hozama drasztikusan lecsökkent aminek következtében érinti a Hoover gát teljesítményét is.
    Minnél magasabb a víz annál nagyobb a vízturbinákra eső vízoszlop nyomása, tehát több energiát termel ha magasabb a vízszint.
    Azonban a Colorado folyó hozama csökken.
    Jelenleg 1067 láb a Hoover gátnál márt vízmagasság, és 950 láb magassában annyira lecsökken a turbinákra eső víznyomás hogy le kell állítani a vízerőművet tehát ezen a szinten a gát funkciója az energia termelés megáll.
    A maximum elérhető vízmagasság 1227 láb.
    A gát 1931 – 1936 között épült.
    A duzzasztás eredményeként létrejött a Mead tó.
    Kis összehasonlítás előtte és utána vízszintek: #https://www.youtube.com/watch?v=191xPhXu_Bk

    A videóban elhangzik egy interjú Tom Buschatzke, az arizóniai vízügyi igazgatóság vezetőjével.
    Elmondása alapján már korlátozni kellett a földművelést mert a városok vízfelhasználása prioritást élvez a mezőgazdasággal szemben.
    A földművelés leállása után azonban az öntözés nélkül hagyott terület gyakorlatilag átalakul sivataggá.

    Igaz a legforróbb területre létrehozni egy tavat nem biztos hogy a legbölcsebb dolog, utólag persze mindenki okos.

    És akkor a jelenleg elérhető adatok alapján a tavak víztartalékának több mint fele hiányzik:
    2021 júni 3 https://www.msn.com/en-us/weather/topstories/aerial-photo-shows-major-california-reservoir-60-dried-up/ar-AAKGq4i
    2021 Júli/Aug szintek
    https://www.rosevilletoday.com/news/roseville/californias-10-largest-reservoirs-drought-status/

    Oroville elmúlt évek:
    http://oroville.lakesonline.com/Level/
    Mead (Hoover gát):
    http://mead.uslakes.info/Level/

    Más területek
    http://www.lakelevels.info/USA/California/

    Eredmény az hogy sokan menekülnek
    https://youtu.be/No2huXVqzZk?t=161

    Mi is volt a klímamenekeültek neve ?

    Egyébként van egy SWNA terv: #https://www.snwa.com/assets/pdf/water-resource-plan-chapter-3-2020.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük