(3612) Hubble Deep Field

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

A Hubble űrteleszkóp  legizgalmasabb tudományos eredménye a Hubble Deep Field kép, ami a világmindenségről összetettebb struktúrát tár fel, mint amit remélni lehetett.

A Hubble Deep Field képet 10 egymást követő napon át készítették 1995. december 18. és 28. között. 342 exponálásból állt, amit 140 óra alatt készítettek egy széles látószögű kamerával. Valamennyi kép a Nagy Medve konstellációról készült. A Föld felszínéről teleszkóppal nézve a Nagy Medve (Ursa Major) az éjszakai égbolt legüresebb része, a Tejútból majdnem semmi  porral és csak néhány csillaggal tarkított rész. A felvételek a teljes égbolt mindössze egy a 24 milliomod részéről történtek. A felvételeken kábé 3000 galaxis látható, némelyik 12 milliárd fényévre.

Az űrteleszkóp beüzemelése előtt számtalan csillagász megkérdőjelezte hasznosságát. John Bahcall a Science magazinban állította, hogy a Hubble nem lesz jobb, mint a földi teleszkópok távoli galaxisok vizsgálatánál. A Hubble 1990-es fel bocsátása után ez az állítás beigazolódott egy optikai hiba következtében.  Azonban az Endeavour űrkomp segítségével asztronauták megjavították. Ezt követve a Hubble olyan éles képeket adott, amikre a földi teleszkópok nem voltak képesek.

Az üzembehelyezés után derült ki, hogy az űrteleszkóp képes volt 13,2 milliárd fényévre levő galaxist észlelni, aminek fénye 4 milliárdszor kisebb, mint amit az emberi szem érzékelni képes. Ezek az Ősrobbanást követő egy milliárd éven belül születtek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(3612) Hubble Deep Field

 1. Rendkívül szép kép, mert minden objektum egy önálló galaxis, milliárd és milliárd csillaggal.
  Itt érzi át az ember, hogy milyen kicsi is valójában…

 2. 2 – dajtás:
  Nem vagyunk hozzászokva a nagy számokhoz. Ezért fogalmunk sincs mekkora a Világmindenség.

 3. Saját szemmel nézve az okuláron keresztül a távolság bizony átérezhető.Legalább is egy parányi része.Amikor vaksötét van körötted és süket csend.Amikor legfeljebb a bagoly huhog és töcsök ciripel a háttérben.De ez nem csak távolság érzékelése ,hanem egyben visszatekintés a múltra.Időutazás.Harminc éve lettem amatörcsillagász , ma ,jelenleg 12 millió fényévre látok vissza a galaxisokra, annyi a fényképem,ahány csillag az északi égbolton.
  Áldom az eget , amióta van járvány – a légkör nagyon tiszta.
  Virtuális képekről filozofáltok a monitor elött- de teljesen más érzéseket kellt a valós tapasztalat.
  A Hubble kora véges ,ahogy minden űreszkőzé,de ,mi szemfülesek vizslatni fogjuk az eget mindörökké .
  Galileinek sem volt ürteleszkopja.Elég ,ha csak addig látunk,amíg megértjük a lényeget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük