(3611) Fiatalabb korosztály

Tibor bá’ fordítása online

Fiatalabb, betegebb, gyorsabb

2021 a 89. év

COVID-19 osztályokon dolgozó orvosok állítják, hogy az új betegek fiatalabbak, sok közülük a 20-as 30-as éveiben jár.

Korábban a covidos betegek mielőtt a kórházba kerültek volna, 1-2 hétig otthon voltak az ismert szimptómákkal. Rendszerint a betegeket napokig kezelték, mielőtt a lélegeztetőkre kerültek volna. Most, viszont az orvosok szerint néhány fiatalabb páciens sokkal komolyabb szimptómát mutat.

Az orvosok előálltak egy új megfogalmazással: fiatalabb, betegebb, gyorsabb. Sokaknak nincs semmilyen krónikus betegsége, ami indokolná az állapotot. Többen, a Delta variánst tartják felelősnek, ami pillanatnyilag a betegek 80 százalékánál található.

Az University of Arkansas Gyógyászati részleg vezetője, De Cam Patterson szerint, ez egy teljesen más betegségnek tűnik.

Januárban a kórházi kezelésre szorultak 22 %-a volt 50 év alatti a CDC szerint. Most, a 18-49 korosztály 41 százalékot tesz ki a betegek soraiból. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a páciensek demográfiai megváltozásának oka az oltási rátában kereshető. A 18-39 amerikai korosztály kedvesebb, mint 50 %-a van beoltva, míg a 65-74 év közöttieknél ez az arány több mint 80 %.

Egyes szakértők úgy gondolák, hogy a nagyobb fertőzőképesség (virulencia) oka a Delta variáns nagyobb ragályossága (kontagiozitás). Ahogy, egyre több ember fertőződik meg, a komoly betegek számának is növekedni kell, még akkor is ha ez a variáns nem okoz súlyosabb betegséget, mint a megelőző.

Bár, más országokból származó jelentések szerit a Delta variáns komolyabb betegséget okozhat. Azonban, olyan adat nem létezik, ami azt bizonyítaná, hogy ez a variáns a fiatalokra veszélyesebb lenne. Viszont, az orvosok egy része meg van győződve arról, hogy a Delta variánsra a fiatalok fogékonyabbak.

A Springfieldi Gyógyászati Központ igazgatója, Dr. Terrence Coulter szerint: „Ez az, ami tényleg megijeszt, egészséges fiatal embereket támad a betegség, olyanokat, akikről nem gondolnád, hogy ilyen gyenge választ adnak a fertőzésre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

115 gondolat erről: „(3611) Fiatalabb korosztály

  1. Tibor bá’ fordítása online

    „Ez az, ami tényleg megijeszt, egészséges fiatal embereket támad a betegség, olyanokat, akikről nem gondolnád, hogy ilyen gyenge választ adnak a fertőzésre.

    Claire Séverac 16 évvel ezelőtt a „Titkos háború a népek ellen” című könyvében ezt írta:
    „Az emberek által elszenvedett új betegségek nagy része nem a szerencse eredménye, hanem e kartellek politikájának eredménye, amelynek egyetlen célja a globális gyógyszerpiac további és állandó bővítése.”
    Sylvie Simon egyik interjújában idézi a Merck Laboratories igazgatójának 25 évvel ezelőtti nyilatkozatát:
    Hülyeség gyógyszereket eladni csak a betegeknek … ha ki tudnánk terjeszteni a piacunkat az egészséges emberekre, nyilvánvaló, hogy ez növelné a nyereséget a vállalkozásainknak. ”
    Bár mindannyian úgy gondoljuk, hogy a laboratóriumok gyógyszereket készítenek a betegek kezelésére, Ők most betegeket állitanak elő, hogy eladják gyógyszereiket.

    Rejtvény futtában:
    Mit adhatunk el minden egészséges embernek minden országban ??
    Kis félelemmel és jó marketinggel .. Oltásokat!

    Claire Séverac – „La guerre secrète contre les Peuples” : la conférence. …
    ′′ The Secret War against the Peoples ′′

  2. Orvosrokon kórházában már készülnek nagyon a sok betegre. Már tavasszal is túlcsordultak egyes gyerekosztályok, csak elnyomták az infokat. Ősztől, majd megint kamuzik össze-vissza a Törzs, most a gyerekekről. A gyerek iskolájában készülnek az online oktatásra megint.
    No, de félre búval! Augusztus végéig még kinyaraljuk magunkat, degeszre zabáljuk magunkat lángossal!
    Sose halunk meg! 🙂

  3. „ez egy teljesen más betegségnek tűnik.” – hmmm…

    Melyik labor munkája? Ugyanott kotyvasztották Wuhanban? Kínának mondjuk jól jöhetett India meggyengítése miközben csörtetnek a határmentén…

  4. 1 – L.S.
    Ebben nincs semmi új. Én tudok említeni konkrét példákat is. Pl. (az ártatlan) koleszterin elleni harc méreg drága sztatinokkal, ami ráadásul még ártalmas is. Azonban. A téma nem egyértelmű, mert sok gyógyszer évtizedekkel hosszabbítja meg egyesek életét. A megoldás az emberek önművelése. Sztatint nem szedek, de beoltatom magam.

  5. Re:3
    Biztosan hogy lesz 4. hullám, mert ha nem lenne, tesznek érte, hogy legyen.
    Ha ez valamiért még is meghiúsulna, akkor kössük fel a gatyánkat, mert akkor keményebb eszközökhöz fognak nyúlni.

  6. 1 L.S.
    Ez nélkülöz minden logikát a kormányok szempontjából, hiszen a járvány agyoncsapja az országok gazdaságát, és óriási politikai károkat okoz minden vezetésnek.
    Akkor idézek egy valóban reális, tudományos alapon megalkotott véleményt egy fórumozótól, amit nehéz cáfolni:
    „Furcsa, mert az valóban gyakorlatilag evidenciának tekinthető, hogy ha biztos eredményt akarunk elérni, akkor a dinamikus beoltás mellett erős korlátozásokkal mihamarabb el kell érni a járvány teljes elnyomását, eltűnését. Ellenkező esetben tényleg jóformán törvényszerű, hogy kialakuljanak olyan mutációk, amelyek az éppen alkalmazott oltásokra nagy mértékben rezisztensek – és lehet kezdeni elölről az egész történetet…
    Másrészt meg – nem nagyon járható ez az út, nem csak, mert a politikusok egy ponton túl bármilyen mértékű és veszélyességű kockázatot is inkább felvállalnak, semhogy a korlátozások miatti súlyos gazdasági visszaesésbe belebukjanak – de azért is, mert a társadalom zöme is olyan mértékben tücsök és mesüge mindenhol, hogy a hétvégi bulika meg a nyaralás akkor is fontosabb nekik, ha esetleg utána akár családi tragédiák lesznek belőle…”
    És ehhez nem kell semmiféle titokzatos háttérhatalom, ez ilyen egyszerűen működik…

    Ez van, ecce homo…

  7. Én minden esetre elégedetten veszem tudomásul, hogy most már a közép generáció is hullik, mint ősszel a legyek. Curixék büszkék lehetek, hogy a mi nyugdíjunk termelése mellett most már ők is meghalhatnak.

  8. 7 Tibor bá
    A halálfélelem sajnos mára már nem elegendő elrettentő példa a túlkapások megfékezésére ,erre sokkal inkább alkalmas a vég nélküli emberjogi korlátozások bevezetése.
    Ez jó a Földnek,jó az állatvilágnak ,aki pedig nem birja a ketrecben öngyilkos is lehet.

  9. Oltásellenző Okostojáskák.

    Szoftverfrissítések indultak el az orvostechnikai eszközökön a negyedik hullám előtt, hogy a mért és gyűjtött élettani jellemzőket, adott gépbeállításokat, gyógyszeradagokat, vércsoportot, bmi-t, születési vagy szerzett betegségeket…./nevezzük (bio)markereknek ezeket / a járványkórházakba bekerült páciensek számára pontosabb diagnózis felállításához segítse ill. a „az egészségügyi felhőbe” adatokat rögzítsen, amiből később további metaadatokat lehet majd leszűrni ill. a szűrt struktúrált eredményekből tudományos kutatási irányokat kitűzni, ebbe természetesen a pandémiák is beleférnek.

    A struktúrálatlan adatok közötti összefüggések is egy sajátos rejtett hálózatban vannak. A covid – terápiákban is gyenge kapcsolat hozza majd a végleges tudományos áttörést. Mindig a gyenge kapcsolat indítja a változást.
    Különféle adatbázisokat összekapcsolni, azokat elemezni, erre szotyvert írni, majd a gépi tanulással megismertetni.
    He.

  10. 9 János

    Miért erölködsz ? A világot a háború és a klimaváltozás viszi el . A covid csak kényszezubbonny a kivégzés elött.

  11. 6. „hubab”
    „Ez nélkülöz minden logikát a kormányok szempontjából, hiszen a járvány agyoncsapja az országok gazdaságát, és óriási politikai károkat okoz minden vezetésnek.”

    hubab, hubab …

    * Nem nekem kell emlitenem, hogy a mai világban szinte mindent a pénz mozgat.
    A pénz nagyszerű szolga, de rossz mester!
    „Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.
    Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti.
    Vannak az ártatlan döntések, az etikailag megkérdőjelezhetők, és vannak a köztörvényesek. ”

    A pénznek nem, a pénz szeretetének azonban óriási hatalma van és a korrupciónak vagy megvesztegetésnek bármilyen formáját szerte a világon megtalálhatjuk.

    A pénzzel lehet vesztegetni és zsarolni is.

    Emlékeztessem a Fehérorosz államfő esetét?
    „Tegyétek azt amit észak- Olaszországban tettek!”
    Nem vágta zsebre a felkínált milliókat és elkezdődtek a zavargások…

    Emlékeztessem az eu egészségügyi biztosának a négy millióira?

    Emlékeztessem az öt országbol amely nem oltotta állampolgárait azok három államfőinek a sorsára?

    Sok a pénz!
    Nagyon sok a kenőpénz és jut belőle az utolsó csapágyig is, bőven. Hidd ell „hubab”.

    Kedves „hubab”

    * Hadd emlékeztessem még egyszer, hogy a „covidjárvány” csak a szerszám amely az Új Világrend létrejöttét segiti elő.

    „Egy olyan járvány leple nélkül, ahol az embereket félteni kellett az életükért, soha nem tudtak volna ilyen messzire, ilyen gyorsan eljutni. Digitális pénznemek, digitális azonosítók, világszerte 5G lefedettség, biometrikus biztonság és fejlett globális felügyeleti állapot az igazi végjáték.

    A végcél az, hogy mindenkit megcsipkedjünk, irányítsuk az egész társadalmat, hogy a bankárok és az elit emberek irányítsák a világot.

    Ez az út bennünket azoknak a csaló elméjébe vezetett, akik úgy gondolják, hogy jobbak, okosabbak és méltóbbak dönteni a többiekért.
    Olyan döntések, amelyek elveszítik az összes Istentől kapott szabadságunkat, és a rabszolgaság és a népirtás mélyére sodornak minket.”

    DAVOS DEKÓDOLÁSA: A GLOBÁLIS VÉGJÁTÉK
    Aaron Russo

  12. 9. János
    Kifejtenéd kérlek, hogy milyen szoftver módosítások történtek? Véleményed szerint, ha ezek lényegesek, vagy segítenek, eddig miért nem történtek meg? A felhőben tárolt adatokhoz ki férhet hozzá, és ezekkel az adatokkal mit kezdhet? (Költői.)

  13. 7. Tibor bá’
    Ha nem ismernélek, a hozzászólásod alapján azt gondolhatnám, hogy egy befordult öregember vagy, aki arra vágyik, hogy mindenki együtt menjen el vele (vagy inkább előtte).
    De így, csak egy csípős beszólásnak könyvelem el részedről ezt a hozzászólást.

  14. „Curixék büszkék lehetek, hogy a mi nyugdíjunk termelése mellett most már ők is meghalhatnak.”

    Bocsánat Tibor bá, nem te hozod le a blogodon havonta hogy 10 éven belül kihalunk?
    Koronás nyavajgásod számomra teljesen érthetetlen és hiteltelen.
    Egyik posztodban azt írod hülye aki gyereket szül, másikban azt hogy gyerektelenségi adó kellene.
    Döntsd már el mit szeretnél! Kihalást vagy a 8 milliárd megmentését sőt további szaporulatot.
    Minek akarod te megmenteni a koronásokat, mikor 5 év múlva mindenkivel végez a klíma? Minek Tibor bá? Adj erre légyszíves egy értelmes magyarázatot!
    Ha valami mellett letetted a voksod akkor célszerű lenne kitartani mellette. Különben hitelvesztés lép fel. Nem?

    Áldás békesség

  15. 14 – Curix:
    Albert Einstein (akire én mindig felnéztem) azt mondta, ha tudnám, hogy holnap elpusztul a világ, ezt a kis diófát ma még elültetném.

    „Döntsd már el mit szeretnél! ” Nekem már rég nincsenek vágyaim. Szemlélem a világot és hírt adok róla.

    A gyerektelenségi adót te találtad ki, én sose voltam a híve, de logikusnak találtam.

  16. 16. Tibor bá’
    Az az idézet nem Albert Einsteintől származik, és nem diófa.
    „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”
    „Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree.”
    Martin Luther (1483. november 10. — 1546. február 18.)
    https://www.citatum.hu/idezet/7957

    Albert Einstein idézetek:
    https://www.citatum.hu/szerzo/Albert_Einstein

    Én meg azt mondanám:
    Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, akkor jól telezabálnám magam finom kajákkal és jól beb@sznék. 😀 Ha lenne egy csaj, azt jól megqrnám. 🙂
    Aztán másnap elpusztulhat a világ.

  17. 14: Curix Üdv!

    Minden elismerésem! Jó hogy időnként beszólsz ide.

    Tökéletes diagnózis a jelenlegi tudathasadásos állapotokról!
    Már csak a hatásos terápia kell, mielőtt spontán kifakad ami gyűlik, bár simán ezt nyilván nem ússzuk meg.

    Szerényen megjegyzem, hogy van évezredek óta terápia, csak abba kicsit belepiszkáltak, így úgy vagyunk vele, hogy előtte még minden létezőt kipróbálunk…

  18. „Albert Einstein (akire én mindig felnéztem) azt mondta, ha tudnám, hogy holnap elpusztul a világ, ezt a kis diófát ma még elültetném.”

    Ezt a modern pszichológia elhárító mechanizmusnak, a valóság tagadásának tartja. Még Albert Einsteinnek is volt ilyen. Az ember tele van kognitív torzítással, ami megkönnyíti valamelyest az életet.

    Attól ennek a fának az elültetése még TELJESEN ÉRTELMETLEN.
    Ha már ez egy racionális blog, akkor legyen az rendesen.

    Ennek analógiájára értelmetlen minden hajcihő a korona körül, de teljesen!

  19. Szia Vaszil

    egyre inkább azt gondolom semmi rossz nincs abban ami történik, ez egyszerűen kódolva van az emberben.
    Úgy is lehetne mondani, hogy az ember az evolúció legsikeresebb „tévedése”.

    Állati testben öntudatra ébredés nem vezethet máshová csak oda, ahová most tartunk.

  20. 20. Curix

    Lehet, sőt több mint valószínű, hogy Einstein is hárította a valóságot. Azt a valóságot amit egyébként nem lehet teljes valójában megismerni, mint ez „közudott”.

    Azonban ennek a diófás mondásnak- véleményem szerint- nem a hétköznapi racionalitás a célja. Abban teljesen igazad volt a 14 hsz.-ben.

    Az a fajta racionalitás amiről te beszélsz juttatta a világot oda ahova tart. A „Minden dolog csak az én életemre gyakorolt hatásában fontos nekem” mentalitás , bár igen elterjedt, nagyon „karcsú”.
    Amit Elek is tenne ha tudná, hogy holnap meghal. Ajjaj!
    Hát ez szegényes és alacsony szintű racionalitás, azt kell mondjam, bár lehet én is ezt tenném?.

    A diófás példa egy magasabb szintű egyén(bárki legyen is az) szemléletmódja. Az ok-okozat magasabb szintű ismeretére utal, az egyetlen elfogadható hozzáállást mutatja. Nem véletlenül mondták.
    Vajon a tetteink racionalitása vagy szándékettikai megfontolása fontosabb-e amikor életünk végén visszanézünk?

  21. 22 – Balázs:
    Jól látod. A felemelkedett Ember beint az elmúlásnak, úgy tesz mintha nem létezne, bár jól tudja, hogy ez csak csalfa álom. Nem mindenkiben van meg a képeség, hogy ezt megértse.

  22. Balázs, Tibor bá

    csak nem megtértetek?
    Ezt a felelmelkedett állapotot hívják hitnek, de csitt! ki ne mondjuk! 😉

  23. Na akkor hadd racionalizáljam ezt az „irracionális” hozzáállást!

    Az a kérdés, hogy mit is jelent konkrétan az „elpusztul a világ”, és ez milyen valószínűséggel következik be!

    Ha 100%, hogy holnap szupernóvaként felrobban a Nap, és minden földi életnek vége, akkor tényleg tök értelmetlen.

    De ha nem, akkor ezzel még teszek valami jót az utának következőkkel.

    Ha pl, csak az ember hal ki, akkor a mókusok még jól járhatnak.

    Ha csak az emberiség 99%-a hal ki, akkor az 1%-nak fontos lehet majd még egyszer az a diófa.

    És ha csak 99% eséllyel következik be amitől tartok, akkor az 1% esélyért is van még értelme tenni valamit, ami nekem úgyse kerül sokba, csak egy kis törődésbe.

  24. Ahogy a delta variáns egyre terjed, az Egyesült Államokban újra növekszenek a koronavírusos esetszámok. Az új fertőzöttek 19 százaléka viszont a gyerekek köréből kerül ki – írja a Popular Science.

  25. 25 – Ábel:
    Curix nem érti azt, hogy a halálon kívül nincs 100 %. És Madáchot se érti: „Mondottam ember, hogy bízva bízzál.” Különben ezt a szöveget, szinte szóról szóra, már harmadszor nyomta ide. Nagyon fontos lehet nekik.

  26. Kösz infos
    Akkor ez már hivatalos, igaz 2021 május/ augusztus dátummal.

    Kiváncsi lennék hogy tekintünk most a polgármesterekre akik annó orrsprayt osztogattak.

  27. Ha valaki érti, hogy működik ez az orrspray, tudja, hogy működik egy koronavírus, és olvassa a legfrissebb tudományos híreket, rájön sok mindenre.

  28. 25.Ábel
    Nem jó. EZ a valódi racionalizmus ; diófákról cseverészünk és megénekeljük önmagunkat az értelmetlen látszatcselekedetekért ,(álá álhivő) közben sugárzó atomreaktorokat és atomfegyvereket hagyunk hátra az általunk degenerált nemzedékre.
    Egy eleve beteg társadalomban értelmetlen egézséges életmódról beszélni.
    Ahogy arról is ,hogy az emberi gyarlóságot és bűnt kozmikus kataklizmával fel lehetne oldozni.

  29. Hát nekem van orrspraym a virostoptol, de az nem tartalmaz azelastinHCL-t. Az ogyéi azért büntette meg őket, mert azt hirdették, hogy jó covidra. Ez viszont így nem igaz. Az allergodil jó, a Virostop bodorózsa kivonatot tartalmaz, az viszont nincs tesztelve.

  30. 33 Kalotaszegi, ez igaz, de az atomerőművek léte vagy leszerelése a hatóerőmön kívül esik. Legfeljebb panaszkodni tudok róla, tenni ellene teljesen esélytelen.

    Egy-egy fát viszont elültethetek arra a kis földdarabra, amit magaménak mondhatok. Elvégezhetem a napi teendőimet tisztességgel, ez rajtam múlik. Nem mindig sikerül, de rajtam múlik a bukás is.

  31. A diófa ültetés dologhoz:
    Én is ültettem akácfákat 3 éve a határba vagy 80 db-ot illetve a kertbe gyümölcsfákat.
    Ha biztosan tudnánk hogy 2025-ben meghalunk akkor én is felmondanék a munkahelyemen és felélném a tartalékaimat. Reggel későn kelnék, elmennék a boltba kajáért mint valami nyugdíjas,vennék újságot olvasni, lazulnék otthon is amit amúgy még hétvégén sem szoktam mert mindig dolgozok, de mivel ez még nem biztos ezért nem csinálom ezt.
    Persze ha tuira biztos lenne az időpont és bejelentenék akkor mi lenne itt az emberekkel, ajaj,mindenki másképp cselekedne, de jó vége nem lenne.

    Viszont hosszabb távon gondolkodva: nem költözök már el 38 évesen a szüleimtől(apám alkesz , anyám már nehezen mozog, nyugdíja anyámnak 30 eft, apámnak nem lesz mert mindig csak piált)
    Nagy emeletes házban lakunk, hatalmas udvar, műhely stb…
    Középtávon 10-15 év várom az összeomlást, de ha optimisták vagyunk akkor ha nem is omlunk össze de várható az életszínvonal jelentős romlása 5-15 éves távlatban (élelemár növekedés,drága építőanyagárak,társadalom további szétszakadása anyagilag,korlátozások ,megszorítások,infláció, jóval nehezebb megélhetés stb..
    Tehát már csak azért sem költözök el mert nem akarok hitelt fizetni 20 évig egy házra egy összeomló világban ahol drágul az élelem , a megélhetés stb.. közben pedig szüleim nem tudnák fenntartani azt a nagy házat.
    Munkahelyi karrierépítésről lemondtam ,de a munkahely melletti üzletépítés érdekel és csinálom is mintha lenne még 20-30 évünk is.
    A hosszútávú 5-15 éves összeomlás miatt a 35 éves házunkra nem költünk, lakható és kész, de a majdani összeomlás miatt minek újítsuk fel a tetőt, a 35 éves régi faajtót,vagy minek csináljuk meg egy rohadt nagy emeletes házon a szigetelést ha úgyis megyünk a lecsóba(ráadásul a duplája lett a szigetelőanyagár).De pl a kőpor lejött egy darabon és azt 2 napig vakoltam mert rövidtávon beázhat a fal és sérülhet a tégla.
    Szóval ki hogy érzi úgy cselekszik.Én Inkább ilyen 10-15 évre számítok még az összeomlásig azért nem csinálok nagy felújítást pl. a házon mert nem úgy akarom átadni az „összeomlásnak” hogy csilli villi fel van újítva.De pl a szomszéd nagy 70m-es kertjét meg akarom venni hogy tudjak termelni ha oda fordul a helyzet hogy drága lesz az élelem.
    Ez az én rövid „diófa ” ültetés történetem.

  32. Mindjárt kirepülnek a kisfecskéim. Egy a négy közül kiesett a fészekből, visszatettem, de ütődött maradt. Ma éjjel lökte ki a többi, hogy ne foglalja a helyet… jött a szomszéd fehér macskája és elvitte. A természet mindent megold. A többit gondoljátok hozzá.

  33. Andrew: ha apád piás volt, ki építette a nagy házat? Ki rendezte be a műhelyt? Kitől tanultál me a műhelyben tenni, venni? Az alkoholizmus betegség, amiből kemény melóval, néha visszaesve, de ki lehet gyógyulni…
    Összeomlás volt már a múltban, pl. Második világháború, és kimásztak belőle… nagyapám fél tüdővel felnevelt négy gyereket…

  34. 39 infos
    Anyám anyja építette a házat annak idején.Apám és a szülei semmit nem adtak bele.A műhelyet én rendezgetem be magamnak.Munka mellett hegesztek és tetszik nagyon a famunka is. Szép lassan veszek gépeket.Apám már az az alkoholista amiből nincs visszaút 61 évesen, nem szeret dolgozni csak élősködik rajtunk, munkahelye még soha nem volt, csak a kertészetet csinálgatta úgy hogy kihasznált minket, mert csak dolgozgatott.A környezetében mindenkivel összeveszett ….
    Régen volt felállás a II-vh-ból persze.Mert akkor elindult a motorizáció és jött az olcsó olaj.Abban az időben volt az emberiség kánaánja.Most a populáció kurva magas, rohadt sokat fogyasztunk , az életszínvonal csökken,és ha a klíma miatt hasalunk el akkor onnan hová állnánk fel?Ez az összeomlás most más lesz ha lesz.CSak nézd meg hogy mamáink idejében szinte alap volt hogy akkro tudtak építeni egy kocka-, vagy parasztházat az emberek és 20 évesen 2 gyerek alap volt.MA nem így van mert nehezedtek az életkörülmények.Sok ember ma venni sem tud házat mert még tovább drágulnak és nem akar 20 évre eladósodni.

  35. „MA nem így van mert nehezedtek az életkörülmények.”

    40. Andrew

    Hidd el hogy semmivel sem nehezebbek az életkörülmények ma, sőt…
    A probléma nem itt van, hanem az igények mentek az egekbe.
    Ma a te vásárlóerőd sokkal erősebb mint a szüleidé volt a 70-es 80-as években.

    A probléma ott van, hogy a B30-as téglával megépült kádárkocka ma már nem kapna lakhatási engedélyt.
    Ez ugyan így van az autókkal. Ha a Trabantot ma gyártanák, akkor a vadonatúj ára olyan 5-600ezer Forint lenne.
    De ki ül ma be egy Trabantba? Ki vesz meg görbe uborkát? Ki vesz meg képcsöves tévét? A sor végeláthatatlan.
    Az igényeink az egekben vannak, és ezért egyre többet kell dolgoznunk.
    Az életünket kiszolgáló eszközök egyre bonyolultabbak és drágábbak.

    A jelen civilizáció mostanában elérte a kényelmi csúcsot, vagyis mint minden civilizációban megindult az elbutulás elkényelmesedés elkorcsosulás.
    Ez azt hozza magával, hogy a bonyolult eszközeinket nem leszünk képesek hosszutávon müködtetni. A közműhűlózat le fog épülni.
    Épületeink állaga folyamatosan romlani fog.
    Mindez klímaváltozás nélkül.

    A koronavírus intézkedésekkel csak kondicionálni kezdték az embereket, ha ez lecseng helyét átveszi a klímakatasztrófa és azt gondolom visszasírjuk még a koronás időket.

    Andrew
    kicsit depisnek érzem a hozzáállásodat, de valójában megértem.
    Azért 38 évesen tervezhetsz kicsit tovább is mint 10 év.
    Óriási tartalékok vannak még ebben a rendszerben, márpedig addig nem lesz összeomlás míg ezeket ki nem merítettük.

  36. Én ebben egyetértek Curixszal. A hàzam első részét vendégháznak építettem hőszigetelt tetővel. Klímával lehet elviselhetővé tenni fönn az időjárást, annak ellenére, hogy szellőztetett, dupla hőtükrös, szigetelt ablakos helyiségről van szó. A ház hátsó része 200 éves vályog, nyáron se megy föl a hőmérséklet 25 fok fölé. Télen kandallóval, és a rákötött fűtőtestekkel 20 perc alatt meleg van. Minden szofisztika nélkül. Ma ilyen házat nem engednének fölépíteni.

  37. Re:43
    Ma már olyan modern házak vannak forgalomban, aminek szinte nulla saját puffer tömege van, ami által úgy ugrál benne a hőmérséklet a kinti klímához képest, mint a kecskeszar a deszkán…
    A házakat is elérte a fogyasztói társadalom, ahol nem dívik több száz tonna faltömeg, és a kicsi nyílászárók.
    Nekem pl a kő falazat a mániám, tervező vakarta is a fejét, hogy miért akarok „elavult” falazó anyaggal dolgozni, mert rossz hőszigetelő, de megértette a koncepciót, mikor mondtam, hogy így is úgy is rákerül 15cm hőszigetelő, ahol a falazat hővezetése már nem igazán számít, cserébe akkora „hőakku” van a rendszerben, hogy nyár végére melegszik fel.
    Megjegyzem, a vályog falazat csapnivaló hőszigetelő. Ha nem fűtöd folyamatosan, akkor jégverem télen, cserébe nyáron sok sok idő, mire felmelegíted, ezáltal élhető nyáron is. Modern házak egy része nem ilyen szemlélettel épülnek, lehet is benne klímázni…

  38. Jelen építési szabályzat előkészíti, hogy X éven belül betiltják a fa és gázfűtést egyaránt.
    Senki nem látja még pontosan honnan jön majd ez a hihetetlen mennyiségű elektromos áram, de a fatüzelés 10 éven belül be lesz tiltva ez szinte biztos, aztan jön a gáz betiltása is.

    Dajtás,
    a hőakkud akkor is működik amikor az negatív a te szemszögedből. Semmit se sporolsz vele. Annak, hogy nyár végére melegszik fel az az ára, hogy tavasszal, mikor a „normális” lakásokat már nem kell fűteni te még javában hónapokat fűtesz, ha komfortot akarsz. Fűteni pedig sokkal drágább mulatság, mint egy légkondit bekapcsolni napi 1-2 órára.

  39. Re:45
    A mérleg egyik oldalát nézed.
    Ha be van csomagolva több száz tonna falazat, akkor télre elrakod a nyári meleget, ahogy nyárra elrakod a tél hideget… Végeredmény egy rendkívül nagy holtidejű szabályzott klímájú épület lesz, aminek a fűtési költsége egyáltalán nem horror, mert csak a hőpuffered veszteségét kell pótolnod. Ha nem elfuserált a tájolása az épületnek, sok jól tájolt ablakod van, és az eresz úgy van méretezve, hogy télen be tudjon direkt sütni a nap, akkor nettó energia többlettel lehet üzemelni, végeredményben erről szól a passzív ház koncepció.
    Számold ki mennyi tüzelőt igényel egy 100m2 ház, ha 15kWh/m2/év a hőigénye.
    Teljesen logikus döntés, hogy gépészetileg „fingi-lingi” fűtést terveznek be, mert értelmetlen beruházás egy drága kondenz gázkazán, de még egy levegő-víz hőszivattyú is. Itt már a legkisebb hőteljesítményű kandalló is túlfűtést produkál, ezért egyre primitívebb megoldások is tökéletesen jók a gépészek legnagyobb bánatára(mezei villany konvektor).

  40. Dajtás

    nem vitázok, nem hiába tért át az építészet a gyors reagálású jól szigetelt építészet felé.
    Sokkal kisebb energiaigénye van mint a régi kádár kocka házaknak.

    Amiről te beszélsz az nem lakóház, hanem bunker vagy barlang. Azokba sok esetben non stop 15 fok van bármiféle energetikai beavatkozás nélkül. Nem komfortos de nem fagysz meg.
    Ez tömegesen nem kivitelezhető. Az hogy te magadnak megoldod vállalva a felárat az a te dolgod.

    A mi régi házunk 60-80 centis kőfalból épült. Érvényesül a puffer efektus és jelentem ebben a kánikulában pont úgy átmelegszik, mint a 4. emeleti lakásom.
    Ellenben ha lehül az idő, a kőfalak még napokig gyönyörűen sugározzák a meleget.
    Kőfalak borzasztó rosszul szigetelnek, földrengést kevésbé bírják és remek lakóhely egereknek, hangyáknak. Nem látom semmi előnyét azon kivül hogy természetesen előfordul és környezetkimélő.

  41. Re:47
    Szerintem vitázzál, mert új információkhoz juthatsz hozzá, és gondolkozásra sarkall.
    Passzív ház nem bunker, és az egyik kulcseleme, hogy vagy betonban, vagy mészhomok téglában hőt pufferelnek, pontosan a kiegyenlítés céljából.
    Nincs benne 15 fok, max ha soha se fűtesz benne, de a neve ellenére fűteni kell a mi éghajlati övünkön, cserébe ez olyan kicsi, hogy egy 100m2 ház durván 200m3 földgázból kifűthető egy szezonban, vagy felraksz 5db napelemet, ami ma már mikro PV rendszer… Ne mond már erre, hogy túl sok. 😉

    Ha a kőházban, amiben laksz le lenne szigetelve, szigorúan kőzet gyapottal, akkor nem melegedne fel annyira, sokkal tovább maradna hűvös/meleg benne.
    Régi vályog-kő falazat statikailag és minden máshogy rémálom tud lenni, de lehet kapni blokkokra vágott mészkövet(sóskúti), amibe ha beleeszi magát az egér, akkor kezet fogok vele, vagy vídia foga van.
    Ma már nagyon sok jó dolgot lehet csinálni régi építő anyagokkal is, csak kicsit át kell gondolni hogyan használja fel az ember.
    Nem érdemes a régi dogmákból kiindulni.

  42. „Ha a kőházban, amiben laksz le lenne szigetelve, szigorúan kőzet gyapottal, akkor nem melegedne fel annyira, sokkal tovább maradna hűvös/meleg benne.”

    Itt a gond Dajtás, ugyan is ha te egy régi alulról szigeteletlen magas víztartalmu falat kivülről leszigetelsz, akkor belül bár hőfokra kellemes de páratartalomra és egészségre borzasztó káros klímát teremtesz. Dunsztosüveg efektus.
    A mai építészet egy kompromisszumos megoldás. Jut is marad is.

  43. 9.Curix: Nem a rossz megoldásokat kéne keresned, hogy aztán azokat hangsúlyozva legyen igazad.

  44. Mire gondolsz Csont?

    Nem keresek semmit, bármelyik kőműves megmondja neked hogy 50-60 éves kőházakat NEM SZABAD szigetelni.

  45. Én azzal kezdtem a 200 éves házamban, hogy elvágtam a vályogfalat alul a kőalap fölött, s horganyzott pléhvel leszigeteltem. Aztán kicseréltem a tetőt, tettem fel esőcsatornát, és elvezettem a vizet. A vályogfal mellett, a kőalap mellett kívülről kiástam egy 60 centi mély árkot és 120 mm-es dréncsövet fektettem bele, majd a kőalapot szelőztető buborék vagy tojásfóliával borítottam , ami a dréncsőbe szellőzik, lefelé. A dréncső vége egy kéménybe torkollik, ami szellőzteti. A vályogfalat bévülről egy réteg náddal borítottam, majd bevakoltam, azt pedig gipszes cementes finomvakolattal húztam be. A kőalapot szellőztető izonil vakolattal húztam be. Az összes helyiséget betonoztam, hőszigeteltem, csempéztem, talajfűtést tettem a csmpe alá ami nyáron hűtésként működik, mint utólag kiderült fölöslegesen. Az akácgerenda és akácdeszka stukatór plafont kőgyapottal és hőtükör fóliával alulról szigeteltem, és gipszkartont tettem rá. Felülről 10 centi kikent sós agyag van rajta.
    Radiátorok is vannak, kandalló kéményére tett hőszedő fűti őket. A legnagyobb hidegben is 20 perc alatt 20 fok van, 25 fok után nyit a bimetál szelep a bojler felé. Most 22 fok van benn.

  46. Re:48
    Figyelmesebben olvassál Curix legközelebb. 😉
    Lehet szigetelni, vályog, és vályoggal tapasztott kő külön műfaj ebben a világban, de kutyaütő tróger kőművesek valóban jobb ha elkerülik ezt a munkát.
    1.lehetőség: nádpadló szigetelés, tisztán vályog alapú vakolattal, és pára diffúz színezéssel
    2. lehetőség: kőzetgyapot szigetelés, szigorúan pára diffúz vakolattal(kapható a piacon), színezés ugyan azt, mint az első pontban.

    Régi házak egyik rákfenéje, hogy nem volt rendes alap, pl vert falú vályog házak, kőházak stb. Így nem könnyű az ember dolga, de ha nem zárja el pl diszperziós falfestékkel a párát a lakó, hanem a klasszik mész alapú festékkel dolgozik, és a fal teljes keresztmetszete pára diffúz, akkor rakhatsz rá akár mennyi szigetelést(lásd a fenti pontokat), nem lesz gond vele(van hova eltávoznia a párának).
    Persze az ocsó rakjunk rá 10cm EPS-t cementes vakolattal egyenlő a falazat halálával, különösen vályognál, jól láthatóan nem értenek a kőművesek hozzá.
    Megjegyzem kőhöz sem értenek, rengeteg helyen látom, hogy cementes habarccsal taknyolják a kőépítés hibáit, és csodálkoznak rajta, hogy 2 év után lefagy az egész a francba. Klasszik oltottmésszel kell dolgozni, vagy mészhidráttal, vagy pénzesek ezzel:
    https://lbknaufvakolat.hu/termek/251/lb-knauf-mm-3-trassz-habarcs-hf-30-25-kg
    Cement tartalmú anyagokat messzire el kell kerülni ilyen helyeken, és tilos diszperziós beltéri falfestéket használni. Persze ha ez ember szeret penésszel együtt lakni, akkor lehet halmozni az élvezeteket.

    Mondom ezt úgy, hogy se kőműves, sem építész nem vagyok, csak elolvastam pár ehhez kapcsolódó szakcikket szakemberektől, és hajlandó voltam elmenni pár szakmai fórumra, és bemutató építkezésre, miközben nem is vagyok szakmabeli.
    Lustaság nagy úr, különösen azoknál, akik azt hiszik, hogy életük végéig egy kaptafára csinálhatnak mindent.

  47. Re:52
    Így hogy elzártad a fal irányába a víz mozgását, akár kívülre is rakhattad volna a nádpadlót. 🙂

    Sajna a mostani építő anyag árak mellett, csak elméletben építkezek, mert gatyám rámenne, és be se tudnám fejezni(nincs rosszabb, mint egy félig kész, lakhatatlan ház)
    Addig marad a gyűjtögetés…

  48. Fonott, tekercses nád egy rétegben, eredeti cél az volt, hogy ne kelljek leszedni a kazeinos festéket, de aztán lekapartam, és homokos vályogvakolat volt rajta, azt meg nem akartam leszedni. Rozsdás szögekkel kvázi rabicot tettem rá nádból, arra meg klasszikus meszes vakolatot, jó lett. Kívülről kőgyapotot akartam tenni rá, de fölösleges. Röhejes mennyiségű fával fűtök, és ha mégis -50 lenne, van még talonban olajkazánom is, azzal a garázst műhelyt fűtöm télen, meg olyankorra van betervezve a diesel aggregátor, mert ilyen hidegben leszakadnak a vezetékek…

  49. Én semmit nem vettem, anno, a meciar korszakban cserekereskedelem volt. IT-s maszek voltam, pénze senkinek nem volt, téglát, faanyagot, gépeket, kábeleket, csavarokat, mindent lehetett elcserélni munkára. De cseréltem melót egy kamion porcelánárura is, amit aztán eladtam, vagy elcseréltem vendéglősökkel kajára. Akkor voltam 138 kiló…

  50. Dajtás

    te régi házak utolagos energiahatékonyság javításáról beszélsz. Ha valaki menteni akar bármi okból egy régi épületet, akkor semelyik eljárás sem lesz elég drága.
    Hogy racionálisan megéri e az más kérdés.

    A poszt témája azonban nem a szigetelés, kár volt ilyen messze menni.

  51. Re:57
    Problémát leleménnyel, és tudással lehet kompenzálni, és a végeredmény nem biztos hogy drága lesz.
    Élhetőbb-időtállóbb ingatlan felújításba szerintem jobban megérni most befektetni, mint elmenni Phuketre…

  52. „Élhetőbb-időtállóbb ingatlan felújításba szerintem jobban megérni most befektetni”

    Dajtás

    erről Andrew-t győzd meg ő nem akar már aktiv lenni ezen a téren.
    Én most ujítok. Igaz csak lakást, de ez se kevés.

  53. Mindig elfelejtem megkérdezni: NŐK, HÖLGYEK nincsenek a fórum olvasói között? Talán Tia az egyetlen? Ennyire elvont pasik vagyunk?

  54. Re:61
    Nem akarom Andrew-ot piszkálni, megvan a maga „története”, de nem ő a referencia pont… Neki inkább motiváló/inspiráló segítség kell, meg egy nő, hogy kihúzza a depijéből.

  55. Nem feltétlen a nő huzza ki a depiből, hanem ha elköltözne otthonról. Ha egy nő viszi el otthonról, akkor az, de ehhez nem kell nőt kivárni.
    Szinte ugyan ebben az élethelyzetben voltam mint Andrew. Amíg a mérgező környezetből nem kerülsz ki teljesen mindegy hány nőd van. Marad a nihil és a depi.
    ….meg reméljük hogy mihamarabb eljön az összeomlás mert akkor legalább történik valami….. jajj de ismerös ez az egész. 🙂

  56. Ha szépen elköltözöl egy nőhöz, (férfihoz
    🙂 ),azzzal megoldod a mérgező környezet elhagyását, a depit, és nem kell foglalkoznod házfeújítással se.
    A prepperkedésnék egyéb alternatívái is vannak, minthogy beülsz egy verenbe gőzgépet újítgatni.
    Meneküljük előre Gyerekek!

  57. 63 dajtás „meg egy nő kell” vagy egy társ.
    Csakhogy megtanultam már a magam kárán, hogy „kéretlenül nem segítünk” – mert senkinek nem lesz benne köszönet. Segíteni annak lehet, akiben megérett a változás, változtatás igénye és maga is tesz a változásért. És kell a megfelelő idő is. Se túl hamar, se túl későn. Talán a mérték sem mindegy: se túl sokat, se túl keveset. A felfordulásban is megtalálni-létrehozni az egyensúlyt, jól, jókor, jó helyen…
    És ha mindez jól együtt van, akkor születnek nagy dolgok. 🙂

    Most látom, Curix (64) is nagyjából ugyanezt mondta.
    Jav.: Reinkarnatorr (65) is 🙂

  58. 53,54,55
    Köszi a biztatást.Nem arról van szó hogy nem akarok házat újítani.DE nem a fogyasztói társadalomnak elvárt módon újítom a házat.Nekem a nagy házunkra egy külső+lábazati szigetelés +járda felverés a mai horror árakkal 3-4MFt+munkadíj(én is szeretek ilyet csinálni de munka mellett nagy meló lenne,állványozni,stb…)Tehát mondjuk min. 5mft és a rengeteg nyílászáró még +2-6Mft.Már több mint 10 millánál vagyunk.Mindig van lehetőségem tűzifát gyűjteni ingyen, így a tüzelő úgy hogy veszünk mellé lignitet évi 100Eft-ból kijön.10 milliós szigetelés esetén 100 évig tudok rajta venni tüzelőt,na jó legyen 50 év.Plusz a 10 milió befektetési hozama elveszik elméletben,Tehát ha tudok venni tüzelőt a szigetelési költségen mondjuk csak 20-30 évig is akkor minek szogeteljek,van e még 20-30 évünk? A jelenlegi 35 éves ablakokat lefestegetem és bőven jó még az.Ha veszek újat tudod az is addig szép még új.10 év múlva azok is szarok lesznek,deformálódnak,kisüti a nap stb…
    De pl bejárati ajtót akarok csinálni én magam.Szeptemberben jön a 1,2mft-os hammer gyalum:D

    A környezetváltozás,kiszakadás jó dolog, de én tudom magamról hogy nem érezném jól magam pl. németben sem ha holnap mondjuk már ott lennék.Szeretek itt élni ahol születtem én az a típus vagyok.Eygenlőre nem akarok elköltözni , főleg a mai ingatlanárak mellet eladósodni egy életre , mert ma durva árak vannak és nem lesz mindig ilyen világ hogy hiány a munkaerő. Így még megtakarítani is tudok és 2 kertünk is van ha kell élesítem őket.A jövőben fontos szempont ez is mert lehet be kell indítan a termelést ha úgy alakul.
    Persze jó lenne egy nő:DSajnos ebben a helyzetben a futó kapcsolat is jó, kialakítása amúgy sok időt igényel.Illetve már sok nő a pénzre megy tehát a csak kefélgetünk élvezetből kiment a divatból.Vagy olyan nő van aki komoly kapcsolatot keres ,olyan férfit akinek van háza stb..és ezt hamar leszűri ha a férfi csak kefélniakar:D. Vagy oylan nők vannak akik arra mennek hogy lehúzzák a férfit pénzel.Az a titokban kefélgetünk típusok már ritkák.
    Sok munkatársam él egyedül vagy a szüleinél 30,40-es korosztály egyedülállóként , nem egyszerű manapság az élet sok helyen ahogy elnézem. Örülök hogy nincs hitelem, nem hónapról hónapra élek , alkotok munka mellet a műhelyemben és oylan munkám van szerencsére ahol tudok blogot olvasni , tervezni dolgokat otthonra.

  59. Egy kis faluban vagy akár egy nagyközségben nehéz(ha kicsit is ‘normális’ vagy) nőt találni. Láttom mit kínlódik itt egy csomó haverom.

    Marad az internet, de az sem egyszerű már egy ennyire megváltozott értékrendű világban.

  60. „Tehát ha tudok venni tüzelőt a szigetelési költségen mondjuk csak 20-30 évig is akkor minek szogeteljek,van e még 20-30 évünk? ”

    Andrew
    teljesen hibás a gondolatmeneted. Fentebb írtam csak nem figyelted. A szilárd tüzelőanyagot 10 éven belül súlyosan korlátozni fogják illetve sok helyenbe fogják tiltani, pont úgy mint a belsőégésű autók üzembehelyezését.
    Ergó ahogy Dajtás is mondta érdemes korszerűsítésbe fektetni. Egy energiahiányos időszakra felkészűlni.

    Papírforma szerint még 40 évet fogsz élni. Miért terveznél kevesebb időre mond meg?
    Mert várod az összeomlást? És ha nem jön el? Mint ahogy se 2000-ben se 2012-ben nem jött el.

    Prepperkedés egy életforma. Ez olyan mint hogy valaki veterán autókat gyűjt, van aki hegyet mászik, valaki pedig berendezkedik önellátásra az igényeinek saját akaratából történő visszaszorításával.
    Amíg valaki így prepperkedik az sok örömet okoz.
    Pszichés zavar ebből akkor lesz, ha valakinek minden percét elkezdi kitölteni a világvége várás. Nem tervez nincsenek célja mert a világ úgy is elpusztul.
    Ez már nem egészséges hozzáállás.

    Senki nem tudja hogy fog zajlani a klímaváltozás. Senki nem tudja meddig lesznek meg az életfeltételek a civilizáció fenntartásához.
    Hiába veszik alapul a korábbi civilizációk felfutását és bukását sok alapvető különbség van. A római birodalom vagy maják és a jelenleg globalizált civilizáció közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Nem lehet abból kiindulni hogy akkor mi volt.
    Teljesen ismeretlen terep ahol az ember most jár és olyat kijelenteni hogy 10 év múlva összeomlik a világ, teljesen felelőtlen.

  61. 67, andrew:

    mindenképp megéri korszerűsíteni a lakóhelyedet, csak a hasznodra válik a praktikum és az esztétikum.
    Akár split hűtő-fűtőklímákkal (wifi-s) is lehet modernizálni a lakóépületet, megspékelve a csúcsidőn kívűli áram felhasználásával, úgyis beffellegzik a szilárd tüzelésnek a fentiekben elhangzottaknak miatt hamarosan, nem is beszélve az elviselhetetlen hőkupola jelenségről.

    Ha mérgező környezetben élsz most, akkor mérgezően szocializálódtál a múltban és ennek egyenes következménye a jövőben egy vagy sorozatosan több működésképtelen (pár)kapcsolat. Tehát, amíg te magad nem változol, addig a világnak, csak az általad ezidáig megismert szűk szeletét láthatod. A változáshoz több év szükséges és hasznodra válik, ha megerősödsz lelkiekben.

    Nem, nem a nők hajtanak a pénzes pasikra, meg komoly kapcsolat izé stb…, hanem a zavaros családi szocializáció (értékrendnek hívják) miatt csak ilyeneket látsz meg vagy veszel észre a környezetedben.
    Ha te csak kefélgetni akarsz – és lelkiségedet megosztani nem tudod, azért az a kategória nagyon messze van a párkapcsolattól.

    Összeomlás? Miféle összeomlás? Ha a gondolataid közé tartósan befészkelte magát, vajon mi lehet az oka, ezen gondolkodtál már…talán a hibás kapcsolat apáddal és az anyád-apád közti rossz viszony alapjaiban meghatározta a világba vetett bizalmadat?

    Több hozzászóló is így van ezzel, hogy ez az apokalipszis jó alaposan megbüntetné azt a világot, amit a szülei a könnyen eltéphető szalmaszálból építettek fel neki!

  62. Nagyon jókat írsz János!

    Andrew
    Tibor bára ne hallgass, te is tudod hogy nem vagy boldog miért tartanád fenn ezt az állapotot?

  63. curix János

    Úgy vagyok vele hogy ha majd betiltják a szilárd tüzelést (10év hol van még az) akkor nyilván lépni fogunk , de még azon felül lesz átmeneti időszak mert a sok szegény ember hogy oldaná meg az átállást?
    A lakás szépítése jó dolog .Látni túlújított lakásokat és látok sok olyat is ahol piszok és kosz van és 40 éve nem újítottak:D Anyagi helyzettől is függ a dolog.Én inkább tartalékolok mert pénzből bármikor vehetek gázkazánt de fordítva nem igaz.Azért azt látni hogy nem jobb idők jönnek ínkább fontosabb az anyagi tartalék mint az új laminált parketta.Épp múltkor a habsburgoknál láttam hogy a rongyá szakadt szőnyeget azért nem dobják ki mert az még az eredeti.Vagy pl mediteránoknál a régi fal, ablak az olyan mediterrán és nem égő.Itt meg a mai fiatalok ha beköltöznek kidobják a 30 éves ablakot mert nem akarják festeni , meg megy a ingatlanos trendi mánia a fogyasztó társadalommal megspékelve, közben meg olaszban a 80 éves dolgok is jók itt meg lenéznek mint a szart hogy miért nem újítasz.Ettől frászt kapok:S
    Öszzeomlás: a fejünk felet játszódik le csak nem veszitek észre mert lassan főznek mint a békákot .
    Annak ellenére folyamatosan rendszem be a műhelyem faipari gépekkel és akarok majd gyártni fából dolgokat eladásra a munkahelyem mellett mert imádok ezzel foglalkozni így nem úgy várom az összeomlást mit ahogy elképzeled hogy otthon munak után befordulok a sarokba és sírok.Nem, kb. minden hétvégén építem a műhelyem ,egész évben kb 2 hétvégét ha pihenek aktívan mert tele vagyok célokkal, információs termékeket akarok alkotni amit eladok majd stb….De az összeomlás „várás” az hobby:D Ha jön jön ha nem nem.De az események nem azt mutatják hogy a jobb felé haladunk!

  64. andrew:

    De azért a csorba köszörűkövet, használhatatlan fémhulladékot, kb. 20 db. ócska fogkefét, kinőtt ruhákat, fóliadarabokat, befőttesüvegeket … csak kidobtad már fiatalemberként, nem?

    Vagy megvárod, amíg a szaúdi olajkitermelésnek egész biztosan 2025-ben vége nem lesz, hogy újrahasznosítsd a gyűjteményedet valahogy és közben a magánéleteddel mi lesz ? És utána?

    (a 2015. évi, 1714. poszt csodálatos hozzászólásaiból idéztem zanzásítva)

    Béke!

  65. 75 János
    Kérlek ne gúnyold a befőttesüvegeket.
    1 millió év múlva is ugyanolyan használható lesz, mint őszre körtebefőttelni.
    Amúgy én rozsdamentes csavart és anyát spájzolok cserecuccnak. aA 8-as anya meg kiváló csúzliba…

  66. 74.
    Ez kamu hír, a címe hatásvadész.Újépítésű lakásoknál lehet betiltják a szilárd tüzelést vagy már be van,de régi házaknál biztos nem fogják még betiltani egy darabig.Nagy szennyező az biztos főleg ha néha dobok rá egy egy műanyagpalackot 😀 (tényleg csak néha) , de ennyi erővel be lehetne tiltani (én nem is engedném) a nemzetközi hajózást,kamionozást, autókázást.

  67. 76, Reinkarnatorr:

    amúgy az archimedesi-csavar is jó? Vagy a csak a metrikus csavarokra lesz kereslet a gedeonban?
    Az M8-as anyákat tizessével kellene kötöződrótra felfűzni és úgy felakasztani a csúzli mellé a derekamra az élelmiszerkutató drónrajok ellen, mit javasolsz?

  68. János jó volt ez a régi poszt felidézése. 🙂

    Beleolvastam a kommentekbe. Gyakorlatilag semmi új nincs a nap alatt. Andrew gondolom azóta is gyűjti a fogkeféket.
    Alig várja hogy „hihető” forrásból megjelenjen pár olyan komment, ami 5-10 éven belül összeomlást jósol, mert akkor kényelmesen hátradőlhet és nyugtázhatja, hogy minek változtassam meg az életemet semmi értelme. Boldog vagyok a közönyben.

    77 Andrew:
    „Nagy szennyező az biztos főleg ha néha dobok rá egy egy műanyagpalackot ”

    Te nem vagy igazi prepper Andrew, az ilyet nem csinál.

  69. Gyűjtöm a fogkefét, nyilván kiröhögtök mert nem kellett.Ha nem kell jó lesz a műhelybe pl. láncfűrész apró részeit tisztítani vagy a fémszalafűrészemhez.Pl elhasznált ruhák mennek géprongynak. Nem ez a lényeg hanem az elv.Régi öregek is átéltek háborút így bennük megvolt a tartalékolás.2015-ben mit írtunk? Hát igen 2015-ben a városunkban a kockaházak 5 millióért nem kellettek (fél év alatt 2 érdeklődő) ami ma 25-30 millió.Fog még fordulni a helyzet nyugodjatok meg úgy ahogy most is fordult csak jelenleg nkevés a munkaerő és fogyasztanak az emberek. Tudom hogy a mai fiatal felfogásban eltenni ezt azt későbbre hátha kell még ciki dolog.Azt látom fiataloknál is hogy pl majdhogynem lenézik szüleik munkáját mert pl. ők termelők, vagy unokatesóm úgy beszél a nagyanyjáról hogy bolond mert a szaros túkjait tudja mutogatni csak neki.Azt hiszik a mai fiatalok hogy csak a multik és a globális kacatgyártásban dolgozni a valami, mintha ők lennének a valakik.Nekem ez kicsit furcsa.(énis abban dolgozom de nem becsülöm le a múltat,a kertészetet stb…).De remélem az ilyen globalista, múltját elhagyó, fogyasztói társadalmista ,facebokon selfizős embereken csattan majd az első ostor(most nem rátok gondolok:D )

    A blog az összeomlással foglalkozik , de úgy érzem lassan már ciki összeomlás témában hosszászólni mert egyből lehurrognak hogy nem lesz itt semmilyen összeomlás , minden szép és jó,semmi baj….majd mindent megold a technika…

  70. Andrew

    a régi öregek vásárolták fel a klotyó papirt is covid idején. Nem minden helyes és jó ami régi.

    Miért nem vettél 5 évvel ezelött egy kádárkockát? 5 millió nem pénz, most a magad ura lennél 30 millás vagyonnal.
    De te már 2015-ben is az összeomlást vártad. Nézd vissza a kommentjeidet.
    Már akkor is azt kérted hogy mondja meg valaki lesz e összeomlás a közeljövöben vagy nem, mert ha nem lesz teljesen máshogy tervezel.
    Mindegy ne haragudj leszállok rólad. Te életed jogod van ugy fogkeféket gyüjteni meg pet palackot tüzelni ahogy akarsz.

    Te sokkal sötétebben látod a világot, mint amilyen az valójában, ezzel kezet foghatsz Tibor bával.
    Felesleges személyeskedés

  71. 75 János
    Még annyi jutott eszembe, most már emlékszem hogy 2015 táján még Jövőnknek is volt egy teljesen más honlapja ami az olajpeakkal foglalkozott,sok munkája volt benne,és Hetesi Zsoltnak is volt egyetemi honlap talán még 2015 körül megvolt (vagyis írt oda)
    Namármost az akkori adatok alapján úgy tűnt hogy nagy baj lesz olaj szempontjából.
    Oké tévedtem.De beismerem, én nem olyan vagyok aki elmenekül meg szégyenli mit írt 6 éve.A fórum azért volt, van hogy kibeszéljük a dolgokat és legyenek hozzászólások.Nem hibáztatom Jovőnket sem meg Hetesit sem, meg az olaj alkonya film megalkotóit sem akik egyébként neves tudósok.
    Tévedtem? még amúgy egyátalán nem biztos 😀 , az olaj dolog lóg a levegőben mert 2025-ös céldátumok voltak, ami simán kitolódhat 2030-ra mert pl. beleszólt a palaolajkitermelés felfutás.Addig még van 5-10 év, bármi lehet.

  72. Tibor’bá, lécci állítsd be andrewnál a konstans megentát. 🙂

  73. Az olajpeak nem azért lesz, mert elfogy az olaj, hiszen olajat, üzemanyagot műanyagok szárazlepárlásával energetikailag nyereségesen akár otthon is elő lehet már állítani… Hulladék műanyagból meg annyi van, mint a szemét.

    Olajpeak azért lesz, mert magunkra gyújtjuk a Földet. Sőt, megkockáztatom, hogy ki van találva már az a technológia, amivel a légköri CO2-ből is előállítható szénhidrogén, amit vissza fognak nyomni az olaj helyére… például baktériumok segétségével.

    A legtöbb széndioxid egyébként az olaj bányászat közben jött ki, onnét, ahonnét az olaj. A többi a ráadás.

  74. 79. János
    Majd nem gúnyolódsz, ha elhagyod az anyát a szárazkenyeres talicskádról, én meg nem adok!
    Amúgy meg, kinek mi a geddon.
    Nekem, ha nem tölt be a NETFLIX.
    Ha kirúg az asszony a lakásból, nem érdekel le van e szigetelve a retek albérleted.
    Ha halálos beteg vagy, szarsz a klímaváltozásra.
    Ne agyaljunk már naphosszat azon, hogy… összeomlás.
    Na jó, azért legyen otthon 1 3m kltyópapír, meg egy mázsa rizs. 🙂

  75. Utàna meg csodálkoztok ha az ánuszrózsátokon a sok maszálástól szőrtüsző gyulladás következtében kialakult végbélsipoly alakul ki a sok törölgetéstől… használjatok bidét kultúrember módjára… 🙂

  76. Jó volt az eszmefuttatás a régi kontra új építőanyagokról, én Dajtás mellé állok. Amit én építek, azt akár a rómaiak is építhették volna, nekem tetszenek az antik megoldások. (OK, a kötőanyaggal csalok)
    Közben posztcovidban elpatkolás helyett kész lett az egyik tavam a háromból, szerintem szép, pedig ebben is csak kő és fa van 🙂

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=991t_.jpg

  77. U.I: szeptemberben elkezdek vízinövényeket gyűjteni, 4-5 ezer tő, és elvileg kristálytiszte lesz a víz a mostani zöldes helyett. Majd jövő tavasszal meglátjuk 🙂

  78. Re:76
    Ha nem tiszta kvarcüvegből van a befőttes üveg(gyakorlatilag kizárt), akkor 2000 év múlva egy palacsinta lesz belőle, és nem tároló edény… Üvegből készült dolgaink nem időtállóak egyszerűen azon oknál fogva, mert csak látszólag szilárdak, belső anyagszerkezetük szerint inkább egy extrém nagy viszkozitású folyadékok.

    Szilárd tüzelés betiltása garantáltan fake infó, max a nyílt égésterű tüzelőberendezéseket korlátozzák lakó ingatlanokban teljes jogosan.

  79. 62. infos:

    Jelen, mint „elvont” nő 🙂 Ráadásul szintén vályogházzal (nagyon vastag a fala)! Amit most így a beígért világégés előtt kívülről helyre kell hoznom. Feltűnt hogy a közeli bokor nem tett jót a vakolatnak. Új tető és ereszcsatorna megvan.
    EPS semmi esetre sem, ahogy diszperzit sem. „Rabic-háló” és milyen vakolat lenne jó?(Nagyapámnak is „bévül” volt a belül szó.)

    Tibor bá’ bocsánat az off-ért, de ha már éhenhalunk, legalább tető legyen a fejünk felett 🙂

  80. Re:Tia
    Vályogra vályog vakolat illik, és valamilyen mész alapú festés.
    Nem vagyok szakavatott felújítója a vályognak, de írj rá erre a fickóra, ő ebben profi:

  81. Jelentem vályogházam van. Külső, belső vakoláshoz tudom ajánlani a mestervakolatot. Gipsz alapú. Belsőre írják, elsőre én oda vettem kizárólag, kívül meg kínlódtam mindenféle hálókkal.
    Utána kívülre is kipróbáltam.
    Nagyon jó. 4 éve van fent a próba,
    jól bírja. Talán eljutok oda, hogy be is fejezem egyszer.
    A szemcsemérete kb.egyforma a vályogéval.
    Ki kell keverni ahogy leírásban szerepel, utána a falat(ne legyen rajta mész) nagyon be kell vizesíteni(1-2cm), az se baj ha kicsit kenődik, ‘saras’ lesz.
    Kicsit megszikkadhat, de ne szátadjon meg!
    A mestervakolat felhordható, mint a glett eldolgozható.
    Kiszáradás után szinte egyneműsödik.
    Szép fehér, egyben van a vályoggal, lehet meszelni, festeni. Hiába gipsz, ha vizes (mivel fal nem áll a vizben)sem dobja le magáról a vályog, alulról ne tujon vizet szívni!

    Ha hálózza valaki, akkor csakis rabic háló, fém(pl.csibedrót) semmikép sem.

  82. Re:95
    Gipsznek az a jó tulajdonsága, hogy páraáteresztő, így kompatibilis vele a vályog.

  83. Hát ez igasz, csak kristályvizet tartalmaz, szeret krétásodni, meg megfagyni. Ezért kevernek bele némi cementet…

  84. Re 93: Drága Tia, üdvözöllek hiányoztál. Én 3 centis kőgyapotot teszek rá, azt fogom vakolni. A vályog lélegzik, tárolja és kiereszti a nedvességet, vagyis néha megfagy benne a víz. Azért szigetelem. Tia kedves, nem vagyok nagyapád korú, nálunk a „bévül” köznyelvi rangú szó egyébként Jókai , Mikszáth is használta, de szeretek archaikus stílusban káromkodni is…

  85. 98 infos
    Tartsátok meg jó szokásotokat, nálunk ez már kikopott a köznyelvből, habár mindenki érti, még ha nem is úgy beszél manapság, mint Jókai… 🙂
    Erdélyben, főleg Székelyföldön, vagy éppen Csángóföldön viszont tényleg olyan archaikus magyar szavakat is használnak, amikre csak rácsodálkozunk.
    De ez így van minden anyaországtól elszakadt néptöredékkel, a magyar svábok által használt szavak egy részét sem használja már a német anyaország, csak a régi forrásokból ismerik…

  86. 99. hubab

    Bizony.

    En például bírom mikor balint azt mondja miatt helyett, hogy mián.
    Meg vannak egyéb érdekes szófűzései, kifejezései is.
    Ő ugye elszármazott Izraelbe, de eredetileg
    Kolozsvári(ha jól emlékszem).

  87. Hát nálunk több nyelvjárás és akcentus van, én a dunszerdahelyit meg tudom különböztetni a komáromitól, de Rimaszombat és Fülek között is vannak eltérések, de a nyitra környéki magyar szigetfalukat se szabad kihagyni a felsorolàsból…

  88. Nekem mindig úgy tűnik, hogy a felvidéki magyarok mind a Palóc nyelvjárást beszélik, ami kedves a fülemnek.

  89. 92 Dajtás.
    Igazad lehet.
    Geddonszemponrból bőven elég a 2.000 év is. 🙂

  90. Re:103
    Valamiben egyet értünk? 🙂 🙂
    Üveg jó, csak tudni kell, hogy mit várunk el tőle.
    Ha évmilliókig stabil üveget akarsz, akkor az átlátszó kerámiák felé kell tekinteni, pl ez különösen izgalmas anyag:
    https://www.youtube.com/watch?v=RnUszxx2pYc
    Lényegében megcsinálták az alumínium-oxinitriddel Star Trek féle „átlátszó alumíniumot”.
    Hány ilyen van még…

  91. 100,Balázs
    Istenem, de jó napot csináltál nekem, millió köszönet.
    Idestova idén novemberben lesz kerek 57 esztendeje, hogy nem élek magyar nyelvterületen, de anyanyelvem tisztaságára elvből nagyon vigyázok, sajna, de azzal együtt mostanra már ugyancsak megkopott.
    Igenis, jól tudod, kolozsvári vagyok, a kincses város emléke, a beszédmódja, a mondatfogalmazás, mind azon régi légkör, ami akkor volt, ezek nekem féltett, befőttesüvegbe eltett drága gyermekkori emlékek.
    Az ég áldjon meg, Balázs, most egész hétvégén vidám leszek. 😀

  92. A poszt témájhoz: a megoldás szerintem a SPUTNIK. Nálatok oltanak még vele? Kéne nekem egy pár… első plusz második.

  93. 106 Infos

    Azért vigyázz vele! Én 63 vagyok. Két sputnik után lett egy jobb láb (!) trombózisom. Élek ugyan, és „való igaz”, életemben sokat tettem a trombózis kedvéért… iszom..dohányzom… stb. , de nem biztos, hogy nincs összefüggés. Egy kis vérhígítót is tankolj be mellé!

  94. Mikor oltattad magad, és mikor lett trombózisod?

  95. 108.

    Honnan tudnám! Elfelejtettem hol a Cavintonom. 🙂 Egyébként a második vakcina április végén volt. Májusban már volt mindenféle ízületi bajom. Egy hónapig, halogattam, mondván, majd megoldja a szervezet. Júniusban már nagyon dagi volt a lábam, és fájt. Elmentem a dokihoz, nem engedett haza….. mentő…sürgősségi stb. Egy hét kórház. Azóta néha javul, néha nem. Kímélnem kellene, de tanyán ez nem megy. Egy nap munka, egy nap lábadozás.

  96. Javulást, kedves Muzsikom, javulást, tudom ajánlani az Artemisinint. Mármint az izületi gyulladásra én azt használom, meg a cbd olajat, de azt óvatosan, elolvasva a használati utasítást. Köszönöm az intést, óvást, jól esett.

  97. Köszönöm a vályogos tanácsokat, megfogadom.

    98.infos: Nem is lehetsz nagyapám korú, ő most bőven 100év felett lenne. Inkább Jókai és Mikszáth volt az ok, mert nagyon művelt ember volt.

  98. 102 Uldin
    Rosszul tudod, a „pálócos” nyelvjárás a felvidék nagy részén jellemző, de én is meglepődtem, mikor Dunaszerdahelyen jártam, és nyomát sem találtam ennek a tájszólásnak.
    Szerintem a szlovákiai magyar nyelvterület nyugati felén, egész más tájszólások vannak, azok is igen ízesek, de nem hallottam benne a palócok jellegzetes á-zását.
    Nálunk sokan műveletlennek tekintik a palócos nyelvhasználatot, valószínű, mert sok észak-magyarországi cigányra jellemző.
    Mikor Reisz András meteorológus ismert lett a képernyőn, egyszer úgy nyilatkozott, hogy sokáig szégyellte felvidékről hozott tájszólását, azt mondta, hogy a magyar médiában csak ő, meg a Győzike beszél így… 🙂
    Pedig csak meg kell hallgatni pár felvidéki igazi értelmiségit, mikor szépen fogalmazott igazi intellektuális beszédet mond, ilyen nyelvjárásban…

  99. 113 Tibor bá’
    Igen, sajnos már csak néha hallom egy-egy szónál, mikor „eltéveszti”.

  100. Nyilván idővel tökéletesítik a hatásfokát a vírusnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük