(3570) XXI. század

Tibor bá’ online

 

A XXI. század legnagyobb, tömeges tévedése

2021 a 89. év

Állandóan olyan cikkeket olvasok, hogy mi lesz 2030-ban, 2040-ig, 2050-re, sőt akár 2100-ban. A magyar belpolitikában 2022-ben kormány váltás, és 2026-ig milyen terveket kívánnak megvalósítani. Oroszország milyen új fegyverekkel akar előállni 2030-ig. A kínaiak a Vénuszra akarnak küldeni ezt meg azt 2035-ig, stb. stb. A legújabb: A Breakthrough National Center for Climate Restoration nevű ausztrál think tank által jegyzett a jelentés állítja, hogy 2050-re az emberi civilizáció befejezi áldásos tevékenységét, amennyiben  nem teszünk gyors és határozott lépéseket a klímaváltozás mérséklésére.

Nos, ezek az emberek az álmok világában élnek. Nem lesz 2050, azaz ember nem lesz, akik megéri a 2050-et. Evolúció biológusok szerint az ipari forradalom előtti átlag hőmérséklethez képest a 3 °C-os melegedést a Homo Sapiens nem éli túl.

A konzervatív kutatók szerint 2050-re a +3°C-t könnyen eléri a föld, de a realisták szerint ezt az értéket már 2026-ra elérhetjük. Nézzétek meg az alábbi ábrát.

Felhívom a figyelmet, hogy itt az északi félteke tenger felszín hőmérsékletét láthatjuk. Aztán a baloldalon feltüntetett skálán a nulla érték az 1901-2000 közötti átlaghőmérséklet átlaga, tehát nem az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklet.

A másik, hogy a metánhidrát billenő pontja, vagyis, amikor a metán hirtelen tömegesen, és megállíthatatlanul kezd felszabadulni 1,35 °C-nál van, amit jövő év derekán érünk el. Ha a kalkulációk jók, megfelelnek a valóságnak, akkor az átlag hőmérséklet (nem tengervíz) 3°C-ra történő kihalási emelkedést 2026-ra egészen biztos elérjük. Ismétlem, ha a metánhidrát billenőpontja jól van kiszámítva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(3570) XXI. század

  1. „Ha a kalkulációk jók, megfelelnek a valóságnak, akkor az átlag hőmérséklet (nem tengervíz) 3°C-ra történő kihalási emelkedést 2026-ra egészen biztos elérjük.”

    Tibor bá
    Lapozzunk vissza a saját bloggjában és nézzük meg elejétöl kezdve hányszor kellett eddig az emberiségnek kihalnia?

    Ez a félelemkeltés nemcsak a Te szeretett oldalad.
    Minden olyan politikai erő, amely kizárólagos hatalomra tör, birtokolni is kívánja a megfélemlítés eszközeit.
    A legújjabb erők a Big Pharma nem ugyanezt teszi már másfél éve Földünk Népeivel?

  2. Szerintem a 2030-as évekig nem lesz itt összeomlás. A NOAA mérései alapján egyelőre nem látszik megfutás sem a CO2-ben sem a CH4-ben.

  3. 1-2:
    Világosan írtam. Ha valóban 1,35 °C a tipping point, amit nagyon hamar el fogunk érni, akkor megindul a metán felszabadulás és már csak perceink vannak hátra. Az egész azon áll vagy bukik, hogy hol van a tipping point?

  4. A metán nem olyan mint a CO2, 9 év után teljesen elbomlik a légkörből, azaz ha megszűnik az utánpótlás, akkor nagyon hamar vissza tud állni egy alacsony szintre. Ha elkezd a permafrosztból felszabadulni, és valóban vészhelyzetet okoz, akkor a kérődző haszonállatok állományának mondjuk 10%-ra redukálásával már drasztikusan, 20%-al csökkenteni tudnánk a globális kibocsátást. Ha kell ez pillanatok alatt kivitelezhető lenne.

  5. 3. Ez világosan semmivel sem alátámasztott tippelés. (Főleg úgy, hogy a globális hőmérséklet emelkedés pontos mértékében, viszonyítási pontjában sincs közmegegyezés, arról nem beszélve, hogy pont 1.35? mért nem 1.41, vagy 1.62? Globálisan? És ha lokálisan nagyobbak az időszakos eltérések?)

    Vannak más honlapok is ám, nemcsak ez a korábban többször lukra futó oldal:

    https://climatetippingpoints.info/2019/05/13/fact-check-is-an-arctic-methane-bomb-about-to-go-off/

  6. Jó kis poszt.Az az igazság hogy mellé lehet becsülni a dolgokat minden téren.Nézzük a covidot.Volt olyan elmélet is hogy a világgazdaság összeomlik és vége lesz mindennek.Ugye nem omlott össze, sőt a forgalom az utakon már ugyanolyan mint előtte ,válságnak, tőzsdei korrekciónak (nem összeomlásnak) nyoma sincs . Ugyanúgy a klímánál is tévedhetünk bekövetkezhet korábban vagy később az adott esemény.
    Tévedtünk a peak olinál, de nem is /-10 évet hanem most szóba sem kerül sehol sem a peak oil , holott évekkel ezelőtt az volt hogy világvége lesz emiatt, most meg sehol sem jelenik meg még külföldi oldalakon sem.
    Na nem basztatásból mondom ezeket, hanem visszanézésként hogy van tévdési lehetőség.
    PL van olyan optimosta ismerősöm aki pozitív a jövőt illetően, és hisz bban hogy majd x év múlva zöldenergia lesz mindenhol , meg akkus autók fognak szaladgálni ,más meg azt mondja hogy nincs annyi lítium a világon,v an aki meg azt hogy mjd nem is kell annyi lítium, mert majd az autó karosszériája fogja tárolni az energiát.
    Annyi biztos hogy sok cikkben említik 1-2 vagy több évtizedes távlatban azt hogy baj lesz a klímával vagy élhetetlen lesz
    Sokszor az az ember érzése hogy odébb van még a klíma gebasz.Sokszor már elveszik az ember a sok adatban és a különböző cikkekben.

    Persze amikor kijöttek anno az első kihalunk cikkek évekkel ezelőtt (nem Tiborbára gondolok hanem úgy globálisan) akkor olyan érdekesnek tűnt ez geddonistáknak.Olyan volt mint pl. pár évtizede ha valaki kapott egy pál utcai fiúk könyvet vagy egy kis fekete fehér tv-t, örült neki, értékelte.Ma meg már egy könyvnek nem örül az ember vagy egy 32 colos ledtv-nek sem.Valahogy kicsit eltelt az ember a klímageddonnal mert a többég konfirmációt vár.Gondolják sokan történjen már valami megerősítés „addig nem hiszek benne”.
    Mondjuk mint nem hozzáértő mondom hogy az északi meleg évek miatt kellett volna nyaldossa a metánt.
    Aztán persze lehet hogy tud fordulni jelentősen 1-2 év alatt is a dolog.Talán azért sincs sok hozzászólás, mert jelenleg nem tudunk mit hozzátenni a dologhoz, nincs semmi új adat vagy giga nagy élelemkiesés.
    Azért remélem Tiborbá még megéred a klímageddont 😀

  7. Sztem.: A globális ökoszisztéma széthullásáig nincs (nem lesz) megfutás.
    Mármint megfuthat a hőmérséklet. Megfuthat a metán, vagy bármi más, de a rendszer újra egyensúlyba hozza…
    A kipusztulás, ill. az a fajta megfutás, aminek eredménye a tömeges pusztulás (ami majd tagadhatatlanná teszi a dolgokat) viszont (szerencsénkre) csak a teljes ökoszisztéma összeolmlását követően fog jelentkezni. A klimaktikus múltra irányuló kutatási eredmények alapján ez is hirtelen fog eljönni, nem egy lassú, kiszámítható folyamat lesz, s bár óriási tartalékok vannak a Föld bioszférájában, annak élni akarásában, a végtelenségig nem lehet semmit kihúzni. A billenőpont ma még titok. Maradjon is az még egy darabig! 🙂

  8. 2026ban megfut a hőmérséklet, eljön a pokol az Antikrisztussal, és azután persze eljön Jézus is, hisz (már 2000 éve) megígérte, hogy hamarosan visszajön.
    Jó egészséget mindenkinek, hogy 2027ben ezen a világvége jóslaton is együtt mosolyoghassunk.

  9. Én azért kétlem, hogy Kanadában, Skandináviában, Szibériában is kihalna az emberiség
    A civilizáció kapna egy jókora pofont, ha elszabadulna a felmelegedés, de a faj kihalása?
    Ha 5-6 fokot melegedne a klíma, akkor mifelénk olyan lenne, mint most a Szahara, de hát ott is élnek emberek, akkor majd itt fognak. (Lehet, hogy nem mi, hanem a szudániak, akik tudnak olyan körülmények közt élni.)
    Igen, komoly csapás közeleg, sokaknak vége lesz, de maga az emberi faj túl fogja élni, még a civilizáció sem fog megszűnni, nem fogunk visszakerülni a gőzgépek kora előtti idők szintjére

  10. 11 – Asidotus:
    Az evolucios biológusoknak nem ez a véleménye. A globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy 5 fokkal melegebb az átlag. Ezzel együtt jár számtalan egyéb kellemetlenség. Pl. az élettel össze nem egyeztethető hőség és magas relatív légnedvesség. Konkrétan 35°C és 90% relatív légnedvesség.

  11. Tibor bá’!
    Hol lenne az élettel össze nem egyeztethető hőség? A trópusokon, tőlünk délre. Ott igen
    De hogy Finnországban, Szibériában vagy Kanadában is? Azt azért én igen erősen kétlem
    Háborúk, azok lesznek, mert a trópusokon él a Föld népességének túlnyomó többsége, és ők meg fognak indulni.
    Azt azért ne felejtsük el, hogy fajunk a mainál melegebb Földön alakult ki, Afrikában, szóval, biológiai értelemben biztos nem fog kihalni a várható felmelegedéstől. Persze, ha ezt megfejeljük egy globális atomháborúval, akkor már esélyes

  12. 11.Asidotus

    Az valószínű hogy nem halna ki az emberiség.DE mindenki nem tudna (és nem engednék) Kanadába és az északi helyekre menni.Nézzük meg hogy mit okozott a vírus és orbán családtámogatása.Duplájára nőtt az alapanyagár.Namost északra telepíteni mindenkit lehetetlen.Már lassan így sem elég a föld mert szinte minden parcella a földön hasznosítva van vagy gyár van rajta vagy termőterület.Nézd meg európát,az utólsó földdarab is hasznosítva van.7 milliárd ember nem férne el északon, szerintem még 1 sem.De a másik gond az infrastruktúra áttelepítése lenne.50-100 év alatt épült ki minden amit látunk (és ez is kemény munkával tartható fenn mert az állapot egyből romlana legyen az út,gyár vagy lakás) Telepítsünk át gondolatban 500 millió embert. Lásd hogy most sincs mesterember ahogy adták a támogatásokat, már ez megborította a rendszert. Namost ha fel kellene húzni északon 250 millió házat azt ki csinálná meg? Mennyi faanyag és alapanyag kellene ?(Már most is hiány van mindenből)És nem csak lakást kellene építeni, hanem utakat, infrastruktúrát,gyárakat(több tízezret, pl kombájn, traktor stb gyár… a mai modern élethez.ÉS mindezt mondjuk 1-2 év alatt:D
    Mindez lehetetlen nemhogy 250 millió lakásra de talán még 20 ezerre is
    .Apropó most miért nincsenek olyan cikkek hogy XY szupergazdag vett egy telket északon vagy épített egy atombunkert ott? Mert régen ezzel si tele volt a net.Az persze lehet hogy odamegy északra 1000 család majd ,csinál egy kis faházat és továbbszaporodik.De tömegesen lehetetlen.
    Épp ezért ha megfut a klíma és felénk illetve délen nem terem meg semmi akkor már borítékolható egy civilizációs összeomlás armageddoni állapotokkal.Pl. lenne 95%-os munkanélküliség, kinek lenne pénze átvitetni a házát az észak sarkra? 😀 Mikor még egy kiflit sem tud majd megvenni 😀 Az erőviszonyokkal legyünk tisztában hogy egy 5 kg-os cuccot átviini az északi sarkhoz milyen költség.
    Tehát ha megfutna a klíma akkor geddonváróknak ez maga lenne a kánaán, mert olyan állapotok lennének hogy a világháború ahhoz képest welness volt 😀 .
    Azt nem tudjuk hogy megfut e addigra vagy hogy hogyan játszódik majd le (pl Mo-on lesznek 55 fokos melegek?) Pontosan azt sem tudjuk hogy 1-2 év alatt átbillen e. Mert érdekes hogy melegszünk ugyan, de azért még nem halljuk azt hogy délen (görög török) nem tud megtermelni semmit, sőt importálnak is gyümölcsöt. Ezt sem tudom úgy elképzelni hogy 2025-ben még lesz termés a görögöknél 2026-ben meg nem.

  13. Tibor bá’

    „Ismétlem, ha…”

    Fenét ha! A kocka el van vetve! Néhány év és nekünk annyi.
    Már a magyar média is így beszél:
    https://444.hu/2021/06/18/nasa-korabban-soha-nem-latott-homennyiseget-nyel-el-a-fold
    „A Nasa kutatója és a tanulmány vezetője, Norman Loeb szerint…az általuk tapasztalt változások „aggasztóak”.”

    Mi emberek annyi hibát követtünk el, hogy ez már nem sokat számít.
    Vírus, radioaktív szennyezés, környezetrombolás, klíma… Bármelyik elegendő a kipusztuláshoz.

  14. 15 – n/a:
    A ha nem erre vonatkozik. A kocka már rég el van vetve. Éppen arról írok, hogy nevetséges 2050-ről beszélgetni, mert nem lesz élő ember 2050-ben. A ha a 2026-ra vonatkozik. Lehet, hogy 2028 vagy 2030 lesz belőle.

  15. Tibor bá’
    2021-06-18 – 15:38

    Értettelek, köszönöm!

  16. „nevetséges 2050-ről beszélgetni, mert nem lesz élő ember 2050-ben”

    Tibor Bá’, ezt most valóban így hiszed Te is, vagy megint csak lefordítottad, és azzal kell vitázni, akitől a fordítasz?
    Van-e jelenleg bárhol lokálisan olyan „wet bulb” helyzet, ami az emberi túlélést lehetetlenné teszi?
    Én ilyenről nem tudok, (persze lehet, hogy bennem van a hiba) így elég elképzelhetetlen, hogy 30 év múlva az Szibériában, Grönlandon, Kanadában, az Antarktiszon is párás hőségbe fulladnánk bele…

  17. Ez is „jó”:

    Időjárás-jelentés 2050-ből; OMSZ Meteorológiai Világnap 2018 (v2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük