(3562) Háború

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerika ténylegesen felkészül egy Oroszország elleni háborúra

Valery Kulikov írásának lényegét Tibor bá’ áttette magyarra. Ki ez a Valery Kulikov? Kizárólag, a New Eastern Oulook (Új keleti kilátások) számára megnyilvánuló politikai elemző.

2021 a 89. év

Az elmúlt években az Amerikai/Orosz viszony jelentősen meg-romlott. Az utóbbi időben Washington konfrontációt keres Moszkvával politikai, gazdasági vonalon, és még olyasmibe is beleköt, mint az Északi Áramlat kiépítése, amihez az égvilágon semmi köze.

Amerikában és a NATO országokban megjelent orosz ellenes propaganda mellett az amerikai kormány előkészületeket tesz Oroszország megszállására a Balti országok, a Fekete-tenger és a Jeges-tenger, valamint az Orosz Federáció keleti területei felől.

A Business Insider május 17.-i jelentése szerint az „US Special Operations Europe” (SOCEUR) a legnagyobb éves gyakorlatát végezte egy kisebb gyakorlattal, ahol több NATO ország katonája is részt vett. A gyakorlatok feltevése „nagy méretű konfliktus Oroszországgal a Baltik országoktól, Ukrajna déli részén át a Fekete-tengerig”. A nagyon reális gyakorlatot Trójai lábnyom 21 és Fekete hattyú 21 névvel illették. Helyszín Románia. A cikk szerint a Krím-félsziget „ideális hely lehet speciális tengeri hadművelethez”. A helyzet az, hogy az amerikai SEAL csoportok már készek tengerparti invázióra, felderítésre és víz alatti különleges hadműveletre, mint tengeri érzékelők elhelyezése, vagy ellenséges hajók elaknásítása. A két gyakorlat alapvetően megmutatta, hogy „konvencionális és különleges egységek hogy tudnak együttműködni Oroszországgal szemben álló nagy fokú konfliktus esetén.

A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államoknak van terve Kaliningrad megtámadására, amit szimultán légi, szárazföldi, tengeri és cibertéri vonalon végeznének.

Viszont a fenti terv készítői úgy tűnik, teljesen megfeledkeznek arról, hogy jelentős válaszcsapás érkezhet az Egyesült Államok és az európai szövetségesei ellen. Ezen kívül az orosz hiperszonikus fegyverek eredményességéről tökéletesen megfeledkeznek. Talán emlékezni kellene, hogy a II. világháború menetét az orosz katyusa rakéták fordították meg.

Oroszország ellen indított invázió előkészületeit az Európai Unióban már nem rejtik el. A május 6.-i az Európai Külügyi Tanács találkozón az EU honvédelmi miniszterek elhatározták, hogy felkérik Kanadát, Norvégiát és az Egyesült Államokat vegyenek részt az európai védelmi politika kidolgozásában, ahol nem annyira a védelmen van a hangsúly. Pillanatnyilag legfőbb gondjuk Kelet Európa gyenge infrastruktúrája. Tervbe vették az utak, hidak és vasúti pályák alkalmassá tételét jelentő katonai felhasználására.

Az orosz ellenes propaganda részeként az utóbbi időben igen megnyerő fényképeket közöl a nyugati média különböző hadgyakorlatokról, bemutatva a NATO hosszú távú csapás készségét. Mindeközben Joe Biden amerikai elnök, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifejtik, hogy stabil és megjósolható kapcsolatot kívánnak fenntartani az orosz vezetéssel, ami némileg ellentétben áll a cselekedeteikkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

47 gondolat erről: „(3562) Háború

  1. Mit fordított meg a Katyusa???

    Viccet félretéve, az oroszokat nagyon lebecsülik a nyugatiak. Azt ugye még a székely ember is tudja, a medve nem játék

  2. Nem lehetne valami petíciót csinálni az európai és amerikai vezetőknek, hogy hagyják már abba a feszültség szítását? Szerintem a nép legalább 99%-a nem akar háborúzni senkivel, de legkevésbé az oroszokkal.

    Ha világossá válna, hogy a népakarat ellene van a háborúnak, úgy nehezebb lenne elindítani.

  3. A népakaratot a politikusok alakítják gyorsdabban vagy lassaban, megfelelő eszközökkel. Média, nyilatkozatok, ellenségkép kilakaítása, hergelése, nép jutalmazása, dezinformáció. Erre külön tudományág is van. Felesleges bármilyen petíció, mivel az ún. „nép” 80%-a úgyis birkamód bedől a propagandának, követi a politikusaok által felépített stratégiát. Így volt ez régebben, így van ez most is.

  4. 3. Nyilván. Arra gondolok viszont, hogy ha lenne egy milliók által aláírt európai petíció, valami olyasmi szöveggel, hogy mi, európai polgárok, nem akarunk háborúzni Oroszországgal, és megkérjük a képviselőinket, hogy ne eszkalálják a feszültséget Oroszországgal szemben, azon azért nehezebb lenne átlépni, mint a semmin.

    Nyilván adják a nyilatkozatokat, meg jönnek a hírek, hogy milyen gonoszok az oroszok, de nem hiszem, hogy sokan lennének Európában, akik hadba vonulnának azért, hogy pár orosz ellenzékit kiengedjenek a börtönből.

    Nem kell szeretni Putyint, de térjünk már észhez, és foglalkozzunk a magunk dolgával!

  5. Ennyi vakegeret egy rakáson!?

    Szaddám Huszein ki akart szállni a dollárból, és erre az országát lerohanták.
    Most Oroszország akar kiszállni a dollárból, teljesen, ezen hónap végéig.
    https://www.rt.com/russia/525569-dollar-wealth-fund-currency/
    „Under the plans, the proportion of dollars in the fund will fall from 35% to zero, ”

    Putyin nem egy súlycsoport Szaddám Huszeinnel.

    Igen gyorsak az események!

  6. Hányszor hallottuk Kállay ,,hintapolitikáját,, a suliban a tanorákon .
    Most Orbánc nyal be csontig a zsidoknak, ami gyakorlatilag amerika ,de egyuttal az oroszokkal is kooperálni szeretne.
    Peking kiszolgálása mellett az unio ellen is csak a szavak szintjén harcol,hisz tulajdonképpen csak Merkel,azaz a német ipar helyi helytartoja.
    Egyetlen párt, a Munkáspárt tiltakozott az amcsik dunai randalirozása miatt, érezve a háboru szagát a háttérben.

  7. 1. sealard
    A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék. 😀

    A poszthoz: Mikor durrantanak már el néhány nukleáris töltetet (Moszkva, New York, Washington DC., London, stb.stb.). Csak tárolják, fenyegtőznek, de nem robbantanak. Kéne egy kis ArmaGeddon/Világégés. 😮

  8. 9. Elek
    „A poszthoz: Mikor durrantanak már el néhány nukleáris töltetet (Moszkva, New York, Washington DC., London, stb.stb.). Csak tárolják, fenyegtőznek, de nem robbantanak. Kéne egy kis ArmaGeddon/Világégés. ?”
    Azt mi is megéreznénk, inkább a dolár omolna össze az jobb lenne a világnak.

  9. Nyugtalan világban élünk, a koronajárvány ugyancsak kizökkentette az emberek mindennapjait, megbolygatta jócskán a világ megszokott rendjét és ráadásul ki tudja, miket foralnak valahol valamiféle boszorkánykonyhán.
    Már egy hete-tiz napja, hogy minden éjszaka, hajnali 2 óra tájban felmorajlik fölöttünk az az égbolt, az ablaktáblák finoman rezegnek a felettünk nagy magasságban elhúzó hatalmas Super Galaxy és Globemasterek hajtómüveitől.Nem vagyunk képesek megérteni, mit keresnek fölöttünk ezek az irdatlan gépek, messze a rendes polgári bejövő inbound légivonalaktól.Tölünk 5-7 percnyi repülés alatt már Jordánia fölött vagy, repülési irányukat megfigyelve világos, hogy 25-30 perc rendületlen dél-keleti repülés és máris alattad van a végtelen arab sivatag, elötted Iraq, Szaud-Arábia.
    Ki küldi ezeket az óriásokat erre, mit cipelnek, hova és mi végből?

  10. Re: Bálint
    Szaudiak sok fegyvert vesznek, nem lepődnék meg ha feléjük menne valami.
    Máskülönben a média amúgy is szeret lapítani, lehet hogy fedett akciót készítenek elő számunkra ismeretlen okból.

  11. balint
    2021-06-06 – 20:54

    Régen olvastam tőled.

    „Ki küldi ezeket az óriásokat erre, mit cipelnek, hova és mi végből?”
    Valszeg az USA visz fegyvert a kurdoknak. Most éljük át ismét a világ újrafelosztását.

    Drága ez a repülőgépes szállítás. Inkább hajóval, kamionnal kellene, vagy egyszerűen rábízni egy nemzetközi szállítási szolgáltatóra, DPD, UPS.

  12. 10. Csaba81
    Tibor bá’ már sokszor leírta, hogy ha már kifejlesztettek/legyártottak/hadrendbe állítottak (silókban, tengeralattjárókon, stb. stb.) nukleáris fegyvereket, akkor azokat egyszer/valamikor be is fogják vetni.
    Ezért írtam azt, amit írtam 9.-ben. 😉

  13. Az Úsa mindkét partvidékén északról déli irányba és délről északi irányba eddig is lopakodtak orosz és kínai felderítő tengeralattjárók. A szájbertérben, mint szürke területen bejelentik a támadást aztán az őrszemek vagy észreveszik vagy nem…ha észreveszik akkor azt nem biztos, hogy az orosz kiberszakik tudtára adják.
    Legjobban a tengeri élőlények veszik észre a lopakodó tengeralattjárókat, ezen élőlények viselkedését pedig a mesterséges intelligencia értékeli ki.

    Mindennap háborúznak amúgy, csak a sajtó csinál belőle nagy erős felhajtást, hogy feltüzeljék a lakosságot.

    Majdnem szkájnet színvonal már, pláne ha harctéri mozgásra is alkalmas organikus izmokkal rendelkező egészen emberszerű robotok irányítják majd a decentralizált és együttműködő csapásmérő eszközöket a kollektív mesterséges intelligencia kreativitását felhasználva.

  14. Kinek van fordítása az Észak-Atlanti Tanács 2021. június 14-i ülésén elhangzottakról?

  15. Re:19
    Nem éppen úgy tűnik, hogy békésen cammog a hajó (éles V alakú a hullámfrontja)…
    Inkább gyorsan távozni akar.
    A teljes tagadás az angolok részéről pedig vicc.

  16. 19 / Manga

    Ennek mi értelme van ?
    Mennek befelé pedig tudják hogy megsértik a szabályokat.

    Csak tesztelgetés megint ?

  17. 22: Jacksoon, semmi extra, csak a „szokásos” Hidegháborús farokméregetés. Senki sem lép át egy adott vonalat, senki sem lép be az ellenfél vizeire, csak a nemzetközi vizeken méregetik, hogy kinek is nagyobb, vastagabb a nemiszerve, és ki a tökösebb…!

    Múlt héten Genfben megvolt Biden és Putyin között a „Jalta II.” nemhivatalos egyezmény, ami csak egy formalitás volt, hisz Blinken és Lavrov pont egy hónappal korábban Reykjavíkban méretes delegációval letárgyalták már a két nagyhatalom közötti „üzletet”, a két elnök „csak” erről diskurált és fogtak rá kezet Genfben, hisz nem nemetközi szerződés ez a Jalta II., ez egy formális stratégiai megállapodás a két nagyhatalom között. Beloruszai, Ukrajna, Grúzia marad orosz ütközőzóna, viszont a NATO területén az oroszok jelentősen visszafogják ezentúl önmagukat, hisz a fő cél mindkét nagyhatalom számára Kína kordában tartása. Nem véletlen, hogy kb. 1 hét elteltével a Macron-Merkel duó bejelentette, hogy tárgyalnak külön Putyinnal még az idén, és az EU -hoz delegált orosz „nagykövetet” is meghívták a következő soros EU -s ülésre, ami a Krím óta szünetelt, hisz kvázi ki volt tiltva az illető az EU területéről.

    Mivel az angolok brexitáltak, így most külön muzsikát fújnak, kicsit lemaradva követik az USA -t, mert Biden kicsit beszólt az EU – Észak-Írország nehézségek miatt Borisznak, szóval nem nagyon különutazhatnak az angolok, és most van egy kis durci. Ez az „incidens” is beletartozik ebbe, de a fő oka az, hogy Ukrajna és Nagy-Britannia épp most írt alá egy nagyobbacska fegyvervásárlási üzletet, ami azért ukrán szemszögből igen jelentős tétel. Az angolok pedig most mutatják, hogy Jalta 2. ide v. oda erős és tétre kész „szövetségeseitek” vagyunk, legalább is amíg kicsengetitek a lóvét és lezárul a megvásárolt hadihajók, fegyverek leszállítása Ukrajnába. Utána azért majd szépen visszafogják magukat, de addig erőteljes zajt kell kelteniük; meg a Brexit utáni mizériák miatt az angol kormányzatnak még lesz pár, ha pofon nem is, de sallerek biztosan a Biden adminisztrációtól.
    https://azonnali.hu/cikk/20210618_biden-meg-trumpnal-is-elozekenyebb-volt-putyinnal-a-genfi-csucson

  18. 23. Python

    Épp most néztem meg én is. A végén a riporter elmondja, hogy ez nem egy véletlen volt, a hajó mehetett volna egy olyan útvonalon, ahol nem érintették volna az orosz felségvizeket, de szándékosan ezt az útvonalat választották, és ez a döntés a legmagasabb kormányszinten született, nem a kapitány csapott a hasára.

    Tanulságos elolvasni a kommenteket is a videó alatt, némi képet alkothatunk arról hogy értékelik ezt az egyszerű emberek.

  19. Ha megállapodnak hogy a közös ellenség Kína és van egy látszólagos enyhülés – visszatér Washingtonba az orosz nagykövet – akkor pár napra rá miért nem Kínát tesztelik ha az a közös ellenség?

    Ha ez egy zéró összegű játszma (nincs már több meghódítatlan terület piac stb) akkor a játékelmélet szerint Kína most a hunyó aki borítja az asztalt, mégis az oroszok vannak terítéken, miért ?

    Navalnij ügy. Egy orosz szemmel nézve elhanyagolható a támogatottságú politikus, direkt nem azt írom hogy jelentéktelen, de az EU mégis ugrott a dologra. Kiderült hogy a vírus laborból jött, és kínából – igaz amik is? pénzelték a kutatást szóval ki tudja mi van a háttérben, mégis volt denevér a wuhani laborban stb stb.. – mégsincs szankció kilátásban, WHO viszgálat szépen haza ballagott. Azért egy politikai áldozat és a lebénul a világ egy évre között van különbség, mégsincs semmilyen szankció tervezet kínval szemben, mintha kicsit kettős mérce lenne megint.

    Covid időszakban Kína exportőrből importőr lett több területen ami hosszú távon gond lehet. Cikkeztek róla hogy még Észak Kóra sem kap kínától dolgokat. Lehet hogy az elérhető energiahordózók és nyersanyagok mennyisége felül van becsülve, és nemsokára gond lehet. Remélem nem kétszereplős játékban gondolkoznak.

    Nem gondolom úgy hogy teljes visszavonuló van oroszokkal szemben a korábbi retorikát illetően.

  20. digitális jel beazonosítás és védelmi hálózat letapogatási esemény

    (a HMS Defender Isztambulba érkezett június 8.-án. Úgyis augusztusban rendezik meg a nemzetközi bazárt Törökországban, akkor már egy kis ízelítő a leendő vásárlóknak.)

  21. 24 Python:

    Like!
    De ezzel az orosz-amerikai paktummal bánjatok óvatosan, egyelőre sok ellenlábasa van a dolognak mindkét oldalon – erre próbálom néha rávezetni Haubagoi kollégát is.

    22. Jackson:

    Python jókat írt, nem hinném, hogy nagyon távol áll a valóságtól.
    De itt is megjegyzem, hogy a brit különutas lépéseknek több oka is van:

    1. Meggyengült az USA, London elérkezettnek látta az időt a kicsit önállóbb nagyhatalmi fellépésnek, persze csak óvatosan. Aki esetleg nem tudná, a brit gyarmatbirodalmat az USA végezte ki, ez volt az ára az amerikai katonai segítségnek a III. Birodalom ellen. London azóta csak a Washington pincsije szerepet játszhatja, aminek azért annyira nem örülnek.

    2. London faképnél hagyta az EU-t, de valamit kell mutatni odahaza is az egyszeri, vagy inkább egyszerű választópógárnak. Főleg, hogy a skótok és az észak-írek is mocorogni kezdtek. Erre pont jó lesz a bátor Royal Navy mítosza, aki egymaga is kész és képes szembeszállni akár az egész Föderációs haderővel a Krím környékén.

    3. London évszázados gyakorlata, hogy a kontinentális hatalmakat összeugrassza egymással. A Fekete-tenger és a Krím erre kapásból pont jó, mindjárt ott van a Biden-érdekeltségű Ukrajna, Törökország és az örök mumus Oroszország.

    4. A II. VH-ban volt a „furcsa háború” időszaka, amikor ugyan szavakban hadat üzentek a náciknak, de a kisujjukat sem mozdították a németek ellen, amíg azok kelet felé meneteltek, igaz akkoriban nagyjából csak Varsóig. A régi bevált recept: kiprovokálni az oroszokkal egy katonai összetűzést, belerángatni a NATO keleti államait (pl. Németországot), majd mint aki jól végezte a dolgát, kissé hátrébb húzódni.

    5. Amikor Kína megalapította a saját fejlesztési bankját (AIIB), akkor Obama felszólította a szövetségeseit, hogy tartsák magukat távol a kínai banktól. Erre másnap London már rohant is Kínába és beszállt a buliba szinte elsőként. Erről azóta is mélyen kussol mindenki, amit meg is értek: nem kell a világot arra emlékeztetni folyton, hogy van itten a háttérben némi kínai-brit mutyi is.

    Viszont:

    Oroszország léte akadály a globális nagytőke számára az egypólusú világrend nemcsak fenntartásában, de kiteljesedésében is. Mindenféle csúcstalálkozó, tárgyalás és mesedélután csak szemfényvesztés és időhúzás, Oroszország ellen háború készül és ezzel az oroszok is tisztában vannak. Igaz, ez a háború már jó régóta készül, de a világ egyéb eseményei (klíma, pénzügyi lufi, társadalmi feszkók, Covid, stb.) csak közelebb hozzák egy nagyobb balhé kirobbanását/kirobbantását, ahol a régi reflexek és a megkövesedett gondolkodásmódok fognak dominálni. Ebből a szempontból a brit hajó provokációja csak egy kis epizód, bár sosem lehet tudni, hogy épp melyik kis epizód indítja majd be a lavinát.

  22. Szerintem a britek nem bízták a véletlenre. Jó kis színjáték a világ felé, BBC tudósítóval a fedélzeten, de főleg az ukránok felé, és az incidens Putyinnak is jól jött belpolitikailag.
    Az oroszok ezt a brit lélekvesztőt hamar kicsinálták volna percek alatt a Richag-AV radar és szonár zavarórendszerükkel, ahogy 7 éve aDonald Cook amerikai rombolót. De így gyanús az egész, hogy megrendezték a mainstreamnek kamerákkal minden irányból.

  23. Oroszországgal kapcsolatban csak türelem kell…
    Putyin elég idős ahhoz, hogy megvárják, amíg a természet megteszi vele is a dolgát.
    Háborút csak abban az esetben robbanthatnak ki, ha az orosz szövetkezni kezd és talál is megfelelő súlyú csatlóst. Törökországgal korábban majdnem összejött, de aztán mégsem (a fránya vallás)…

  24. Összességében válaszolok. Persze, majd meglátjuk, hogy a stratégiai érdekek mentén létrejött „érdekházasság” meddig lesz életképes! Pár éves távon mind az USA, mind Oroszország érdeke az egyeztetett Hidegháborús hangulat, ami kifelé retorikailag agyon lesz játszva és trollkodva, miközben a színfalak mögött mindig menni fog az egyeztetés a főbb kérdések körében. Mindkét nagyhatalom belföldre akar koncentrálni a COVID miatt is, meg az érdekszférájában akar rendet (Magyarországot sem véletlenül vették elő a homofóbbá tett Pedofil törvény miatt. De igazából ez is Kínáról szól, mert a NER ejtette Putyint és úgy gondolták, hogy Kína strómanjai lesznek az EU -n belül. Lásd Sinopharm, Fudan, a kínai megahitelek titkos záradékaiban valószínűleg a magyar infrastruktúra hálózat (az az újból felvetett fránya autópája és gyorsforgalmi út koncesszió…) egy része, esetleg a vízbázis, és a termőföldek egy része szolgálhat; nem véletlen a nagy titkosítjuk az eleve titkos záradékokat mentalitás ebben. Csak hát új szelek fújnak, és ez még Trump alatt is nehezen ment volna, most meg kifejezetten igen az lesz…!), hisz a hátsó udvarban is rend a lelke mindennek és az igazodás, aztán lehet koncentrálni a külső ellenfelekre. Kína még az USA ellenfele, de lassan ellenségstátuszba kerül! Kína és Oroszország nem természetes szövetségesek, pont olyan „érdekházasság” az is, mint a mostani Jalta II. megállapodás Biden és Putyin között. Csak hát a helyszínek szimbolikusok, Reykjavik és Genf…, aki képben van a Szovjetunió és az USA közötti stratégiai megállapodások tárgyalási helyszíneiről a Hidegháború utolsó 20 évéből, akkor bizony beszédesek és szimbolikus ez a két város!

    Navalníjt ezek után nem félteném, sőt! Persze nem lesz VIP rab, és arra sem tennék nagy összeget, hogy pár év múlva szabadulhat annak fényében, hogy örökre eltávozik egy nyugati országba Oroszországból. De az beszédes, hogy a reykjaviki tárgyalások után az éhségsztrájkoló már, már a halálán lévő Navalníj hirtelen megfelelő orvosi és kórházi kezelést kapott. Szóval amíg Jalta II. megfelelően működik, Navalníj is az átlagosnál kiemeltebb színvonalú, de azért nem VIP börtönellátást fog kapni, és nem fogják hagyni, hogy meghaljon.

    A vuhani laboros dolog kb. 1 éve tudható nyílt titok, de a közbeszédet majd rá kell hangolni Kínára és át kell hangolni világszinten Kína ellenessé a „vakcina-háború” keretében. Majd amikor lejár Biden 90 napos határideje az amerikai szakszolgálatok felé; ami kb. a nyár vége, majd akkor fognak beindulni lépésről, lépésre a dolgok. Ja, és hát a kína párti amerikai prominens tagja a WHO COVID eredetét vizsgáló bizotságnak, hogy, hogy nem fölált, és úgymond „nyugdíjba” ment. Csak hát nyakig benne volt a saját cégén keresztül a vuhani BSL IV. laborban végzett egyes funkciónyerési vizsgálatok finanszírozásában, és védte Kínát. Új szelek kezdtek fujdogálni, de ezek a dolgok lépésről, lépésre jönnek majd, és mi csak hangos „cirkuszt” fogunk egy jó darabig látni és hallani!

  25. 29. László
    Jó meglátások!

    30. Horváth Csongor
    Persze, fontos a hatalom „arca” mindenhol, de Putyin nem egymaga viszi Oroszország sorsát, őt is „megcsinálták” Jelcin utódjaként, mint ahogy „kinevelés” alatt állhat már a következő vezető is. Semmi biztosíték nincs arra, hogy Putyin után a Nyugatnak kedvezőbb vezető jön, ez Oroszhon felső elitjében lévő erőviszonyok döntik majd el.

    31. Python
    Ez is nagyon jó kis összefoglaló.

  26. Köszi Monte! 😉

    Nos Blinken amerikai külügyér szerdán tárgyalt Berlinben, csütörtökön meg a kötelező protokoll eseményeken vett részt a német fővárosban. Hivatalosan a német-amerikai és az EU-USA Trump alatt bizalmatlanná és sérülté vált kapcsolatok helyreállítása volt a cél, nem hivatalosan pedig tájékoztatta az EU vezető gazdasági hatalmának vezetését a Jalta II. genfi tárgyalások eredményeiről. Ezt Berlin egyből tovább is adta Párizs felé, és még aznap este jött a Merkel-Macron közös bejelentés, hogy bizony tárgyalnának Putyinnal. Igaz ezt tegnap kicsit visszavetette a többi EU -s tagállam ellenállása, de azzal tisztában kell lenni, hogy az EU -t a német-francia tandem stratégiai szövetsége vezeti bő 20 éve. (Német gazdasági erő mint Európa gazdasági vezető hatalma és a francia atomütőerőre épülő katonai vezető hatalom közös szövetsége, ami a Brexit után dominánssá vált erősúlyi pont az EU -ban.) Szóval előbb-utóbb ez lesz az irányvonal! És ugye véletlenek nincsenek…!

    Vlagyimir Putyin orosz államfő egy német lapban megjelent írásában békülést ajánlott Európa nyugati felének – mondván: borítsunk fátylat a közelmúltra a Krím elcsatolásától Navalnij bebörtönzéséig -, miközben a francia és a német vezetés EU-orosz csúcsot javasol, mondván: javítani kell a kapcsolatokat. Összejöhet-e a nagy összeborulás?

    Putyin új tervet eszelt ki, és megkísértette az EU-t
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/vlagyimir-putyin-oroszorszag-eu-tekintelyelvu-rezsim-krim-navalnij.731648.html

  27. Ezek sem véletlenek…, nagyjából illeszkednek az új irányvonal kezdeti kibontakozásába.

    Az orosz elnök felé tett gesztus helyett egy keményvonalas szöveget fogadtak el az éjjel az uniós állam- és kormányfők, azaz gyakorlatilag lesöpörték az asztalról azt az EU-csúcs elé időzített váratlan Merkel-Macron kezdezményezést, hogy Joe Biden példájára az uniós vezetőknek is le kellene ülnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szöveg arra szólít fel, hogy hagyjon fel Oroszország az EU-tagokat érő különféle bomlasztó tevékenységivel és akkor majd normalizálódhatnak a kapcsolatok, de közben arra is megbízást adott az Európai Tanács, hogy kezdjenek kidolgozni további gazdasági szankciókat is Oroszország ellen. A török, fehérorosz és számos egyéb ügyben is megtárgyalták az álláspontjukat az állam- és kormányfők.

    EU-csúcs: nem jött be Merkelék oroszbarát húzása, további gazdasági szankciók jöhetnek
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210625/eu-csucs-nem-jott-be-merkelek-oroszbarat-huzasa-tovabbi-gazdasagi-szankciok-johetnek-489738

    Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia Görögországot és más turizmustól függő nemzeteket bíráltak azért, mert szabadon befogadják azokat a látogatókat, akiket kevésbé hatékony kínai és orosz oltásokkal oltottak be. A vezetők utaltak rá, hogy a nyári idegenforgalmi csúcsszezon előtt emiatt további utazási korlátozásokat vezethetnek be.

    Merkel és Macron nekiment a görögöknek, amiért elfogadják a kínai és orosz vakcinákat
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210625/merkel-es-macron-nekiment-a-gorogoknek-amiert-elfogadjak-a-kinai-es-orosz-vakcinakat-489782

  28. Tibor bátyám, bennragadt egy kommentem majd kiengeded ha arra érdemesnek tartod. 😉

  29. Python, Csongor, Manga
    Nagyon jól látjátok és kristálytisztán vezetitek le elemzéseiteket.Nem mondok semmi újat azzak, hogy a világot úgyszólván létezése óta csakis és kizárólag gazdasági érdekek vezették, ami háború csak volt az évezredek folyamán, az soha nem ideálokért, hanem csakis valamilyen anyagi érdek mián tört ki.A politikai-gazdasági kapcsolatok szintjén -hajszálra, mint a diplomáciában – nincs sem személyes ellentét, sem szimpátia, vagy csak nagyon-nagyon elenyészően, az egész egy gazdasági adok-kapok mérleg szövevénye.Emlékszem még a 80-as évek elején, országom és Irán között már volt és egyre elmélyült az ellenségeskedés, de a pult alatt jött a kiváló perzsa rizs, és ment a jóminőségü izraeli textilárú, minden kardcsörtetés dacára, mert ez a dolgok rendje, csak a köznépnek nincs erre rálátása.
    Ismét szóbahoznám a mai politikai nagyfigurák személyiségét.Ezekre és egy piaci ócskaruhás standot nem biznák, emberi képességeik, kvalitásukat nézve, és ime, ők vezetik a világot.Napnál világosabb, hogy ezeket valakik valahol valamikor kiválasztották, és keresztülvitték kinevezésüket egy demokráciának nevezett -de inkább csúfolni kellene – államforma keretében, ami a lehetetlent is megengedi ügyes, hozzáértő profik kezében.A régi időkben ez azért kissé másként volt, a királyi családok viszonylag szilárdan, öröklödő módon uralkodtak, soha sehol nem cserélödtek négyévente. Természetesen ármánykodások, összesküvések már akár az óegyiptomi birodalomban is lehettek, de általában ritka volt az ilyesmi.Egy árva szóval sem állitom, hogy nem voltak buta, rossz, alkalmatlan uralkodók, ezeket helyezték forgalmon kivülre fenti praktikák segitségével, de nagy általánosságban elmondható, hogy szinte mindegyik egy igazi figura volt a saját idejében.Ennyire senki, arctalan, szürke ember, mint manapság, a világot soha nem vezette.

  30. Python

    Olyan jó kis híreket és elemzéseket hoztál, nincs is mit hozzátennem. Illetve egyvalamit igen: a német-francia tandem nem elég erős, hogy az EU-n belül végre rendet vágjon a sorok között? Tuti nem az olasz vagy a spanyol verte az asztalt Moszkva ellen, hanem a lengyelek és a baltiak, esetleg Románia.
    Ezek szerint még mindig a nyúl viszi a puskát az unióban?

    36. Bálint

    Tökéletes, egyetértek!
    „Ismét szóbahoznám a mai politikai nagyfigurák személyiségét.Ezekre és egy piaci ócskaruhás standot nem biznák, emberi képességeik, kvalitásukat nézve, és ime, ők vezetik a világot.”
    Ez nagyon így van és nem véletlenül! A „senki, arctalan, szürke” vezetők arra jók, hogy a tömegeket ne is érdekelje egy ponton túl a nagypolitika, így bele sem akarnak majd dumálni. Innentől kezdve az érdektelenné tett tömeggel szinte azt csinálnak, amit csak akarnak.

  31. Re:36
    A polgárság vagyonuknál fogva kikupálódva úgy érezték, hogy a nemesség csak nyűg, és kerékkötő számukra, mert ők jobban tudják csinálni. Kitört a francia forradalom, és a végeredmény egymás fejének lecsapkodása lett, de elsőnek is nemességé.
    Ezzel kiszabadult a szellem a palackból, és „diadalútjára” indult a demokrácia toposza, ami már az ókori görögöknél sem működött.

    Most éli végnapjait ez a berendezkedés, mert jól láthatóan nem tud, és nem is akar a rendszerszintű problémákkal mit kezdeni, ami olyan, mintha a covid vírustól azt várnánk el, hogy tessék kimúlni a szervezeten belül.
    Az ócskás standos példád kitűnő, a vezetők jelentős része nem is eszéért van ott ahol, hanem azért, mert jó végrehajtó. Mindezt megfűszerezik némi „kölcsönös” együttműködéssel, nehogy önálló legyen a drága jó emberünk, mert ha még is felébredne a lelkiismerete, akkor előkerülne pár szaftos infó.
    Nézd meg Orbánt, aki Soros pénzen lett kistafírozva, hogy bomlasztotta fel a Magyar Népköztársaságot(ugyan ezt csinálja most is Soros, csak a jelenlegi rendszer ellen képez ki harcosokat NGO-kon keresztül), és mikor önálló lett, egyből kígyót-békát kiabálnak, de legfőképp buziüldöző, mint köztudott…

    Jövőt illetően tippre egy hibrid „demokrácia” lesz szerintem, amiben lesznek szabad választások, de a jelenlegi pártpolitikai alapú 4 éves ciklusok ki lesznek iktatva, és a kulcspozícióban visszahívható, de hosszú távon dolgozó emberek lesznek.

  32. 37: Monte, ismerni kell az EU működését. Azt is 2-3x megtárgyalják, hogy miről fognak tárgyalni. Aztán 3-5x megtárgyalják, majd születik egy konszenzusos szerződés, határozat, stb.! Lassú, bürokratikus, viszont ez garantálja azt, hogy az EU területén nincs a II. VH óta háború. Ezt tudják a magállamok is, pont ezért indult el az intézmény a föderális irányba, amit hívhatunk akár Egyesült Európai Államoknak is. Jóval stabilabb és gyorsabb egység lenne mint az EU, csak a kis tagállamok pont azért fújnak ellene, mert az USE -ben a nagy tagállamok érdekei dominálnának.
    Majd a baltiak, lengyelek és a románok is beállnak a francia-német irányvonal mögé, de ez még hónapok és az USA iránymutatásának kérdése. Mindkettő meglesz, csak át kell majd állítani a fejeket meg az irányokat, és ez nem megy egyből…!

    A francia-német duó hol viszi a puskát, hol nem. Főleg akkor viszik ha az létkérdés, vagy az adott geopolitikai irányvonal érdeke az USA -nak is, úgy mint ahogy most is látjuk.

  33. A brit védelmi minisztérium egy titkos dokumentációját találta meg egy járókelő egy kent megyei települése egyik buszmegállójában – írja a brit közszolgálati csatorna, a BBC híradása. A dokumentum a Királyi Haditengerészet egyik légvédelmi rombolójáról, az HMS Defenderről, illetve annak mozgásával kapcsolatos stratégiai és hadpolitikai megfontolásokról tartalmaz bizalmas információkat.

    Szigorúan titkos védelmi dokumentumokat találtak egy délkelet-angliai kisváros buszmegállójában
    https://444.hu/2021/06/27/szigoruan-titkos-vedelmi-dokumentumokat-talaltak-egy-delkeleti-angol-kisvaros-buszmegallojaban

    A nyugatiak a Krímnél az oroszokat is tesztelték, de a nyár végén Kínával is fognak egy hasonlót izmozni. Az oroszok szerint figyelmeztető lövésekkel megkínált HMS Defender brit romboló ugyanis augusztus környékén már a Dél-kínai-tengeren lesz, hogy több más hadihajóval megmutassa Pekingnek: a térség mindenkié. A mostani brit–orosz csörte arra jó volt, hogy mindkét ország büszkén kitegye otthon a vitrinbe: bemutatott az ellenfélnek.

    Csak főpróba volt a brit hadihajó krími csörtéje
    https://24.hu/kulfold/2021/06/27/foproba-brit-hadihajo-cicaharc-oroszorszag-putyin-krim/

  34. Érdekes:
    https://telex.hu/tech/2021/06/28/kinai-ur-naperomu

    „Februárban kiderült, hogy a Pentagon alkalmazásában álló tudósok sikeresen teszteltek egy pizzadoboz méretű napelemet az űrben, amelyről lézer formájában juttatják a Földre az energiát.
    Kínában most viszont már arról beszélnek, hogy a közeljövőben, 2022-től kezdve ipari méretekben terveznek hasonló rendszert. ”

    A cikk naperőműről beszél, Én belelátok egy lézerfegyvert.

  35. Re:41 n/a
    Reagen a Csillagháborús projekttel már ezt régen megcsinálta, igaz nem lézerrel, hanem energia fegyverrel, de műholdba integrálva van már ilyen… Be is tojtak miatta az oroszok anno , rá is költöttek ingüket gatyájukat, hogy utolérjék őket, szét is esett a Szovjetunió (jó nagy szeg volt a koporsóba)…

  36. 41,42:
    Kína ebben előrébb jár. Vagy mit gondoltok, minek kell nekik a „hosszú menetelés”? 🙂

  37. 42,dajtás
    2-3 napja volt bemutatva a tévéhirekben, hogy Izrael sikeresen tesztelt egy lézersugár-ágyút.A videófelvétel bemutatta, hogyan vág lyukat 25-30 mp.alatt a sugár egy kb. 4 ezer méter magasan repülő hatalmas utasszállitó gép aljába, amitől persze a gép darabokra szakad.A hiradás szerint jelenleg csak lassan haladó célpontok ellen htásos a dolog, persze dolgoznak a viszonylag gyorsan mozgó pl. vadászgépek ellen bevethető sokkal erősebb változaton.
    Valóra válik a Csillagok háborúja.

  38. A Szovjetunió nem szétesett, hanem kilóra eladta a leszart fejű és a KGB elit. De lehet az ellenkezőjéből kiindulni, csak akkor nem érteni világ ma. 😉

  39. Az ázsiai térség már évek óta az egyik legfontosabb fókuszterülete az amerikai külpolitikának. Ezt csak erősíti a kínai befolyás utóbbi években tapasztalt erősödése a régióban, amely mára több szinten kihívást jelent az Egyesült Államok számára. Már az Obama-kormány is észrevette ezt és egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásával kívánta bebetonozni az amerikai dominanciát. Ellenben Donald Trump célzottan Kína ellen meghozott intézkedésekkel és kereskedelmi háborúval igyekezett megoldani a problémát. Most Joe Bidenen a sor, hogy választ találjon az amerikai-kínai viszony kapcsán felmerülő kérdésekre, az azonban már most látszódik, hogy az amerikai elnök ebben sokkal inkább számít majd térségbeli szövetségeseire, mint elődje.

    Új Kína-ellenes szövetség formálódik Ázsiában?
    https://www.portfolio.hu/global/20210629/uj-kina-ellenes-szovetseg-formalodik-azsiaban-490080

  40. 11, bálint:
    a jelzett időszakban Afganisztán-Ólaszország közt a háromszázhetvenkilencedik légi század ingázott.

    Python, MangaM, Világfelügyelő:

    Vajon Algéria kapja még a pénzügyi támogatást a Frontex-től ?
    Ha augusztus 31.-ig nem sikerül az evakuálás Afganisztánból, akkor háborús övezetek lesznek a repülőterek és a túszokat jó pénzért adják ki ?
    A maradék segítő emberek későbbi felkutatása során – az Al Nusra mintájára felépített – professzionális tálib csapatokkal kell majd megmérkőzni?

    Kabulban most már nemcsak a tálib hatalomátvétel, hanem a siíta eretnekek tömeges terrorizálása is napirenden van. (akkor Teheránt is piszkálni fogják?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük