(3548) Atomtámadás 3.0

Tibor bá’ fordítása online

 

Mi várható?

2021 a 89. év

Azok részére, akik tervezik a túlélést az egyik legrázósabb tény az atomtámadással kapcsolatban az, hogy nemcsak milliók halála következik be, de totálisan lehetetlenné teszi a visszavágás lehetőségét.

Amikor egy dúsított urántöltettel rendelkező bombát felrobbantanak, az óriási energiát szabadít fel négy különböző típusban. [A szerző itt 10-15 kiló tonnás, házilag összebarkácsolt atombombáról ír, viszont az atomtámadásnál legvalószínűbb a 800 kiló tonnás bombák alkalmazása.] A robbanásban felszabaduló energia 50 százaléka olyan erejű lökéshullámmá változik, amely betonépületeket is képes elsöpörni. 400 méteren belül esély sincs a túlélésre. Egyre messzebb haladva a lökéshullám ereje csökken, de még mindig képes 1000-1200 méter távolságban összetörni az ablakokat. A felszabadult energia 35 százaléka sugárzó hővé alakul, ami a betonon kívül mindent felgyújt (az üveget megolvasztja). A tűz, és a radioaktív sugárzás intenzitása lehetetlenné teszi az oltást. A közvetlen radioaktív sugárzás jelenti a felszabaduló energia 5 százalékát. A maradék 10 százalék pedig a visszahulló, radioaktív hamuban testesül meg, ami a szelek hatására igen nagy távolságra is elvándorolhat.

Tételezzük fel, hogy New York-ban a Times Square közepén felrobban egy házilag összebarkácsolt atombomba. A robbanás hatására azonnal meghal 75-100 ezer ember egyetlen másodpercen belül. Az emberek úgy elégnek, hogy hamujuk nem lesz megkülönböztethető egyéb tárgyak hamujától. Másokat az összeomló épületek zúznak halálra, illetve a repülő tárgyak ölnek meg, vagy a légnyomás vágja őket az épületekhez.

További 100-200 ezer ember megsebesül, egyesek megégnek a hősugaraktól, másokat eltalálnak a repülő tárgyak. Sokakat fog érinteni a radioaktív sugárzás, ami napok, hetek múltával, szenvedések közepette vezet halálhoz.

A városi önkormányzat, a rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa védelem, kórházak elvesztése, a víz, szennyvíz, elektromos áram, gáz szolgáltatás szétrombolása azt jelenti, hogy ezek helyreállítása hónapokat, vagy éveket fog igénybe venni a radioaktivitással erősen fertőzött területeken kívül, azokon belül pedig soha. A települések szellemvárossá válnak. A szél által széthordott radioaktív részecskékkel szennyezett sok száz négyzetkilométeres terület használhatatlanná válik, használatba vétel előtt megtisztításra vár.

Az emberek el fogják hagyni otthonaikat, és biztonságosnak vélt menedékhelyek fognak keresgélni. Rádióadás nem lesz, ahonnan utasításokat kaphatnának, ezért sokan radioaktív szennyeződéssel fertőzött területekre tévednek, ami részükre rosszabb, mintha otthon maradtak volna. Az otthonukat elhagyok nagy része a radioaktív sugárzás áldozatává válik.

Káosz fog eluralkodni az embereken, mivel segítség és kommunikáció hiányában el fogják hagyni a városokat, de nem fogják tudni, merre menjenek, hol juthatnak egészségügyi ellátáshoz. Hurrikán támadáskor az emberek menedékhelyekre mehetnek, igénybe vehetik az előre felállított elsősegélyt, élelmiszert, vizet. Nukleáris támadás után ezek a lehetőségek nem léteznek.

Az 1980-as évek elején Bostonban laktam, ahol a levélszekrényembe bedobtak egy pamfletet. Ebben megtaláltam annak leírását, baj esetén hogyan kell kiüríteni a várost. A pamfletek szétküldése után egy riporter felkereste azokat a helyeket, ahová a menekültek megérkeztek volna, és legnagyobb meglepetésére azt találta, hogy a települések készek voltak az idegenek befogadására. Ha ma lenne egy atomtámadás a városban lakók hová mehetnének?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

6 gondolat erről: „(3548) Atomtámadás 3.0

 1. Ez megért egy mosolyt: házilag összebarkácsolt atombomba 😀 Majd ha a youtubon megjelenik: how to make diy atombomb :D.Nem tudom hogy van e olyan szervezet aki tudásban képes lenne összebarkácsolni házilag atombombát meg anyagot beszerezni. Tiborbá neked el kellene menni valami hollywoodi filmrendező mellé forgatókönyvírónak.
  Amúgy most a terroristákról sem hallani semmit ,úgy néz ki pihennek.

 2. Nekem ez tűnt fel „ezek helyreállítása hónapokat, vagy éveket fog igénybe venni a radioaktivitással erősen fertőzött területeken kívül, azokon belül pedig soha.” – Igen, ezt gondolná az ember. De Hiroshimát és Nagaszakit is újraépítették, és folyik ott az élet. Mért lenne ez más egy hasonló erejű terroristabomba esetén? Vagy akár egy sokszoros erejű modern bombánál?

  Szerintem még azt ne felejtsük el, hogy nagy különbség van aközött, hogy egy-két bomba robban itt-ott, vagy totális atomháború tör ki a nagyhatalmak között.

 3. Kössz Tibor Bá, megnyugtattál.
  Ha mondjuk a parlamentnél lenne a buli, akkor a 25 km-re lévő polikarbonátházam nem olvadna el. Nyugodtan medencézhetnék és eszegetném az epret meg a paradicsomot tovább – miközben a gödörtől 1500 m-re levő irodámban, maximum az üveges „gittelné” a kitört ablakokat, amit amúgy is kifizetne a biztosító.
  Hát ezért kell a felkészülés.
  És csak kicsit viccelődök. 🙂

 4. Mario Puzo a Keresztapa irója egyik könyvében a 4. K. ( A negyedik Kennedy ) ben pont egy ilyen elképzelt esetet ir le. Ifjú idealista diákok összeraknak egy müködő kis nukleáris szerkezetet és elrejtik N. Y közepén, figyelem felhivásnak szánva. Ám politikai okokból a vezetés hagyja a bombát felrobbani.

  Nem fikció, hogy atom jut rossz kezekbe : anno a SZU az usa területén elrjetett egy sor mini nukleáris táskabombát: jó részük nincs meg a mai napig.

  https://raketa.hu/a-szovjet-taktikai-atombomba-taskakbol-100-darab-hianyzik

 5. 🙂
  Az első gondolatom Virgil Sollozzo volt.

  ” Én üzlet ember vagyok Tom,és a vér túl sokba kerül”
  Persze lelőtték,de jött egy még nagyobb kutya,aki másképp rendezte a dolgokat,kifinomultabban.
  Az atom ma már hülye gyerekek játéka,vesztes hülyegyerekeké.

  Persze fájhat,ha a nagyobb kutyák nem figyelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük