(3543) Ki nyerte a II. világháborút?

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Néhány napja, május 9.-én volt a 76. évfordulója a II. világháború végének az Európai kontinensen. Ezt az évfordulót az oroszok minden évben hatalmas lelkesedéssel ünneplik meg. A nyugati győztes hatalmak azonban évről évre egyre kisebb lelkesedést mutatnak az ünneplésre. Helyette hatalmas megemlékezést csaptak a Normandiai partraszállás, az úgy nevezett D-day ünneplésére, ahová viszont az oroszokat nem hívták meg. Megindult a történelemhamisítás.

Tény az, hogy a német hadsereg 80 százaléka a keleti fronton küzdött a Vörös hadsereg előre nyomulásával, míg a nyugati fronton a 20 százalék, szinte hívogatta a szövetségeseket, hogy az oroszok minél kevesebb területet foglaljanak el a háború nyilvánvaló elvesztéséig. Az oroszok viszont – teljesen jogosan – mutogatják a fényképet, hivatkozva arra, hogy a füstölgő Reichstag épületére a sarló-kalapácsos szovjet zászló volt kitűzve nem az amerikai Stars and Strips és még csak nem is az angol Union Jack. (lásd alant)

Az oroszok helyesen állítják azt, hogy a Vörös hadsereg nélkül a nyugati szövetségesek aligha nyerték volna meg a háborút, ami 27 millió orosz állampolgár életébe került. Érthetetlen tehát ez a történelemhamisítás. Főleg azért, mert nem látni értelmét. Azt akarják elhitetni a néppel, hogy Amerika (a NATO szövetségesekkel) könnyedén el tudna bánni Oroszországgal, csakúgy, ahogy a náci Németországgal elbánt? Nem örülnénk neki, ha megpróbálkoznának vele.

A történelemhamisításon kívül a nyugati propaganda démonizálja Oroszországot, miközben ők azok, akik a II. világháború óta a lokális háborút beindították sok millió áldozattal. Ráadásul bázisaikkal Oroszországot körbeölelték, ami az oroszok részére egzisztenciális fenyegetést jelent. Ironikus, hogy ilyen fenyegetésben Oroszországnak 1941 júniusa óta nem volt része, amikkor a nácik Németország megtámadta őket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

39 gondolat erről: „(3543) Ki nyerte a II. világháborút?

  1. Az egész 2. VH. köztudatba bevitt története egy nagy hazugság. A háború legfőbb kiváltója ugyanaz mint napjainkban : az angolszász arrogancia és uralkodni, kizsákmányolni akarás. Fő székhelye ennek az erőnek, Amerika illetve az őt mozgató háttérerő. Oroszországot csak felhasználták mocskos céljaik eléréséhez, aztán a végén eldobták, mint egy taknyos zsebkendőt. Szép csendben a háború alatt Angliát is kivéreztették, hogy átvegyék tőlük a vezető szerepet.Az egész amerikai hőseposz egy legenda. Kevés náluk gyengébb emberanyagú hadviselő fél volt a 2. VH. során (talán az olaszok). Nemsokára a történelem szemétdombjára kerülnek. Nem kár értük!

  2. Mondjuk az, hogy körbeölelnék a NATO bázisok, elég nagy csúsztatás 🙂 Európai határán itt-ott van egy. Északról? 0. Kína felől? 0 Mongólia felől? 0 Délről? Talán 1-2. A 22.000km -es határon van vagy 1000km ami olyan ahol NATO van jelen. Matematikailag ez távol van a bekerítéstől. Szóval ez túlzás. A 27M áldozatért nem csak Németo. felelős. Nagyrészük „ágyútöltelék” sajnos! Lássuk be ha a vörös terror éveiben a sok, magasan képzett tábornokot Sztalin nem végzik ki, a hadsereget nem építi le, fejezi le, sokkal kevesebb lett volna. Ez kinek a felelőssége? Nem a nyugaté. Nem lehet fehéren-feketén elítélni senkit sem. Sokkal összetettebb ez a téma.

  3. 1.
    Ki robbantotta ki a II. világégést?
    2.
    Mikor is kezdődött, mert a szeptember elsejét én nehezen fogadom el.
    (Arról már nem is beszélek, h a lengyel fennhéjázó háborús fenyegetés milyen mértéket ütött meg a „béke” végnapjaiban, mennyire volt oka a Szeptember Elsejének…)

  4. Remélem, hogy ez csak egy fordítás, mert tőled erős lenne. Semmiféle történelemhamisítás nincs, minden történelemkönyv a valóságot tanítja. A mindennapokban meg minden nép a saját történelmét éli és dolgozza fel. Amíg a keleti blokkhoz tartoztunk, és az oroszok láttak el minket filmekkel, addig mást se láttunk mint a hős orosz felszabadítókat. Most is nézhetnénk ilyeneket, de hála az égnek inkább a nyugati világhoz zárkóztunk fel, európai és amerikai filmeket nézünk, ők a saját történelmüket dolgozzák fel, így ezek jutnak el hozzánk is. Ez nem hamisítás, max. egyoldalúság, de akit érdekel most is nézhet orosz filmeket, nagy az internet, megtalálja amit kell, pl. itt is. És ha már történelemhamisítás, akkor előbb találok itt ezen az oldalon ilyesmit, mint bármelyik másik oldalon amit olvasok, hála az oroszbarát szerzőktől átvett propagandának, vagy mangamongus agymenéseinek.

  5. :))) beszarás… atyaég… (tök jó illata van ám egy köteg ötezer rubelesnek, hmmm…)

    Követelem a tiltásomat! :)))

    Történetesen Tibor bá’ rövid, sommás és egyik legjobb posztja hosszú ideje… amúgy.

  6. „minden történelemkönyv a valóságot tanítja”
    LOL 😀
    Ezt józanul sikerült leírni vagy tudatmódosító szer hatása alatt?
    Nem kicsit vagy elfogult USA irányban, javaslom tájékozódj, lenne bőven minek utánanézned sajnos.

  7. 5 – Ir01:
    Ha fordítok, azt jelzem az elején. Ez egy poszt. Tudod én éltem a háború alatt, és jól emlékszem az eseményekre. Na meg, apámék kiértékelésére. A német csodafegyver reményekre, rugalmas elszakadásokra, a vörös katonák karóra komplexusára, a sárga csillagra, a normandiai partraszállásra, a liberátorok bombázásai, meg a többiekre. Véleményért nem fogok hozzád fordulni.

    6 – Miért tiltanálak ki? Ha neked önmagad lejáratása a célod, én nem fogom megakadályozni.

  8. A mártír halált ki kell érdemelni, nem elég csak nyafogni érte.

  9. A II. Világháborút a világ bankárjai nyerték meg. Legyalultatták egymással a potenciális rivális centrumokat, kivették a Brit Birodalom kezéből a Birodalmának a maradékát is és az új világpénzüket is bevezették – újjáépítés címén.
    Persze, a Wehrmachtot a Vörös Hadsereg verte szét, ugyanígy Mandzsúriában a japán Kvantung hadsereget is, így technikailag ők győztek, de brutál áron.
    Ha nincs keleti front és a német haderő Európában marad, akkor sosem lett volna D-day. A németek egyetlen stratégiai baklövése az volt, hogy hallgattak a szirénhangokra és belevágtak a Barbarossa-hadműveletbe – enélkül ők nyerték volna a VH-t.

    5. Ir01
    Jó lenne, ha lassan leakadnál rólam, az kezd egy kissé furcsa lenni, hogy neked állandóan mindenről én jutok az eszedbe.
    Van bajság, mi? Szerintem olvass máshol mást és megszűnnek a problémáid.

  10. 9. Ha nem Nógrádi György bikkfanyelvén nyomnád, akkor még nem is lenne ennyire zavaró. Vagy te vagy Nógrádi?

  11. 10. Ir01

    A „bikkfanyelv”, az „agymenés”, a „történelem hamisítás” és még sorolhatnám csak mondvacsinált okok, de szerintem nem itt van a kedvencek temetője (a kutya elásva, ha így érthetőbb).
    Írj konkrétumot arról, ami zavar, vagy amivel nagyon nem értesz egyet, azzal tudok mit kezdeni, ellenben a non-stop fikázással nem tudok és nem is akarok kezdeni semmit.
    Egyre inkább úgy látom, hogy valójában nem is velem, hanem a saját „démonaiddal” hadakozol, de ebben én nem sokat tehetek.

  12. 11 MangaM talán nem ismered fel, ez egy technika, amivel bárkinél ki lehet siklasztani a kommunikációt, ráadásul úgy, hogy az áldozat idegel be. Ezt alkalmazza Veled szemben. De 🙂 én is belesétálok a saját esetemben. Innen tudni, ki normális és ki genyó ember, amúgy, mert van akinek tanítják – nekem tanították, nem alkalmazom, de mindig belesétálok én mafla -, és vannak, akiknél személyiségük része.
    Ha javasolhatom… mert a Te hozzászólásaidnak van tartalma, értelme és főleg haszna itt, hogy egyszerűen sz@rd le a csávót, klasszikussal élve, ne etess trollt. (Nekem már nem megy… sajnos, nekik meg az a szerencséjük, hogy online felületen ilyen bátrak.)

  13. 12, Ir01

    Ő ide nem ír.

    Egyébként már csak kéne arról beszélni, hogy miisvót-hogyisvót a migránsokkal, amikor a Keleti pu.-n táboroztak hetekig 2015-ben.
    Ha már a sztárszakértő polgártárs szóbakerült!

  14. 14. Jövőnk

    Ismerem a módszert, de alapvetően mindenkiről a jobbat feltételezem, így elsőként a sima, ma gyakran a net világában divatos kifejezésként használt kognitív disszonanciát feltételezném. De igaziból nem rugózunk ezen sokat, akivel van még értelme diskurálni és akár vitázni, azzal mehet, akivel meg nem megy a dolog, azzal meg ennyi és kész.

    Ha kőkemény orosz propagandát akarna itt bárki is tolni, akkor eleve Alexander Duginnal kellene kezdeni, aki ma az egyik „meghatározó” orosz geostratégiai gondolkodó. Hozzá képest a jelenkori putyini propaganda egy laza szombat délutáni teazsúr.
    Duginnal viszont sem kezdeni, sem befejezni nem fogok semmit, mert nála kártékonyabb és veszélyesebb orosz elmét, aki ráadásul valamilyen szinten a hatalom közelében is lehetett egy ideig, nem nagyon ismerek.

    Pár szó Duginról, aki egyfajta „újkori Raszputyinként” próbál beleavatkozni az orosz geopolitikába több-kevesebb sikerrel, csak hogy tisztába tegyünk néhány dolgot:

    Dugin alkotta meg a „4. alternatívát”, amely a számomra a mai napig még mindig nem teljesen tiszta, hogy voltaképpen mit is takar valójában, de túl szimpatikusnak nem nevezném.
    Nemrég jelent meg egy könyve „Моя война” címmel Ukrajnáról, aminek magyarul a címe az „Én háborúm”.
    Igen, az áthallás nem véletlen az egykori osztrák származású szerző azonos című művével!

    Dugin tagja volt a Mamleev (a gonosz esztétikájának képviselőjeként ismert művész) által alapított okkultista Jizinskii-körnek, korabeli fő mentora pedig az a Golovin volt, aki később az „SS Fekete Rendjének” alapítója lett, de Dugin sokat merített az olasz okkultista Evola és a francia de Benoist filozófus munkáiból is.

    Hogy mindenki értse, miről beszélek, ezek az 1960-as és 70-es évek Szovjetuniójában alakult titkos társaságok voltak és a tagjai között nagyon magas beosztású személyek is képviseltették magukat az egyébként kőkemény szovjet éra idején mind a párt, mind a titkosszolgálatok, mind a hadsereg vonalából.

    Dugin egy ideig támogatta Putyint is, de később szembefordult vele, bár bizonyos kapcsolatai a rossz nyelvek szerint a mai napig megvannak a Kremlben és az orosz hadseregben is. Dugin bizonyos szempontból az orosz megfelelője az amerikai neokon agytrösztöknek, csak az atlantista geostratégia helyett az eurázsista vonalat képviseli, szintén nem kevés okkult háttérrel és tartalommal de annál több zavaros tézissel.
    A Dugin képviselte vonal egy fokkal sem veszélytelenebb, mint a leginkább elvakult atlantista neokon eszmeiség, mindkettő végső soron a jelenlegi világ és civilizáció – fogalmazzunk nagyon finoman – végleges és visszavonhatatlan átalakításában érdekelt, ami keveseknek jó lehet, de a többségnek viszont igen gyászos.

    Ennyit arról a vádról, hogy ezen a fórumon kőkemény orosz propaganda folyik. Elmondanám, hogy a közelében sincs itt senki annak, amit ez valójában jelent és ha lenne valós tudása vagy fogalma itt néhány emberkének ezekről a dolgokról, akkor eleve nem hangoztatna ilyen butaságokat. Sőt, továbbmegyek, nem folyik itt igaziból atlantista propaganda sem senki részéről, a legtöbben az alapjait sem ismerik ezeknek a téziseknek. Itt maximum vágyvezérelt, érzelmi alapokon nyugvó pici kirohanások vannak néha egyik-másik oldal részéről, alapvetően ártatlan és részben fals féligazságokra hivatkozva.

  15. 5. S. György András

    Mindkét pont jó és fontos felvetés, kár, hogy mindenki átsiklik felettük, pedig itt a lényeg!

    Az első pontra a válasz az, aki a legnagyobbat nyerte az ügyön, nyilvánvaló, hogy a hivatalos történelem tanítás természetesen nem erőlteti ezek feltárását, illetve a köztudatba való átemelését.
    (Tanított történelem = közmegegyezésen alapuló kollektív emlékezet, azaz a történelmet a győztesek írják a saját szájuk íze szerint.)

    A második felvetés is helyes – miért pont Lengyelország megtámadása lett kikiálltva a világháború kitörésének?
    Szó sincs erről, ez a legjobb esetben is csak egy európai háború kitörése volt.
    Hol marad a spanyol polgárháború, az Anschluss, az orosz-finn háború, Japán távol-keleti hódításai, stb? Mintha ezeknek köze nem lett volna végül ahhoz a háborúhoz, ami igaziból 1941-ben lett világméretű az USA hadba lépésével Japán ellen.
    Ez egy hosszabb folyamat volt, ami több lépésben bontakozott ki és terjedt szét több kontinenst is érintve, menet közben igen furcsa és kusza, hosszabb-rövidebb ideig fennálló érdekszövetségek létrejöttével és felbomlásával.
    Ugyanis nem az történt, hogy 1939. szeptember 1.-én mindenki hadat üzent mindenkinek és már rohantak is hanyatt-homlok háborúzni egymás ellen.

  16. 17 MangaM

    Na most tátott szájjal nézek ki fejemből… ez nagyon ott volt a szeren.

    Köszönöm, hogy beavattál ebbe, lövésem sem volt erről a személyről.

  17. 19. Jövőnk

    Igen, ezek nagyon érdekes témák és ez még a jéghegy csúcsának sem nevezhető, csak érdekességképpen említettem meg, mert úgy érzem, nem kellően megalapozott vádak szoktak érni.

    Lehetne és kellene is ezekről a témákról diskurálni, csak több okból sem akarom ezt. Az egyik, hogy Tibor bá’ nem kedveli ezeket a dolgokat és nekem nincs kedvem kirúgatni magam innen. A másik, hogy – teljesen érthető módon – rendkívül szűkre szabott az elérhető információ ezekeben a témákban, a dezinformáció viszont csőstől jön, így valódi kutatómunkát igényelne az, hogy ebben valaki magasabb szinten kiművelje magát. Erre sem idő, sem energia, sem anyagi forrás nincs, így marad a saját utánajárásom és a felszedett ismeret megtartása.

    Egyébként mint történelmi érdekesség is izgalmas téma lenne ez, de továbbmegyek, mert nem csak történelmi szempontból, hanem a jelenkor geopolitikai eseményeinek a valamilyen szintű megértéséhez is elengedhetetlen lenne ez.

    Egy kicsit tudathasadásos ez az állapot, mert a történelemhez és a napi szintű geopolitikához a különböző eszmék, gondolkodók, társaságok és a mögöttes tanok pont úgy viszonyulnak, mint a newtoni vagy einsteini fizikához a kvantumfizika tanai. Ezek összefüggnek és konkréten hatást gyakorolnak egymásra oda és vissza.

    Az, hogy mi elutasítjuk ezeket a tanokat az abból a szempontból semmit sem jelent, hogy közben a világ döntéshozói hatalmasságai ugyanakkor többek között ezek alapján hoznak döntéseket, ami az egész világ sorság érintheti majd és érinteni is fogja. Nem elég azt tudni, hogy hol milyen párt és milyen nevesített propaganda ural egy hatalmi centrumot, ha minimális ismeretünk sincs arról, ami ennek a hátterében áll, amire épül és ahogy működik. Enélkül esély sincs bármi megértésére, pláne megjóslására.

    Mondok két konkrét példát:

    Iszlám világ: a vallási fundamentalizmus és fanatizmus napi szinten emberek százainak a halálát okozza, háborúkat tudnak köré szervezni és képesek arra, hogy hatalmas embertömegeket befolyásoljanak. Közben semmit sem tudunk az iszlám valós arcáról és tanairól. Van itt valaki, aki olvasta legalább a Koránt?
    Állítom, a legtöbben még a Bibliából sem olvastak el egy fejezetet sem, de simán beszélnek róla és ítélkeznek. Ha belegondolsz, ez azért elég erős így elsőre.

    A másik példám Moszkva és Lenin. A XX. és XXI. században az űr és atomhatalom Szovjetunió fővárosában egy bebalzsamozott hulla van közszemlére téve, ahová be lehet térni és le lehet róni a tiszteletet, már aki akarja.
    Egyiptomi halottkultusz, Izisz-Ozirisz, okkult tanok, satöbbi. Senkinek nem tűnt fel, hogy amit Lenin holttestével műveltek, az egy széles társadalmat érintő, egyébként az ókorból eredő, mostanra külön okkult tanokkal rendelkező kultusz része? Mindezt az űr és atomkorszak kellős közepén az ateista szovjet birodalomban mindenki orra előtt.
    Mondhatnék még kábé egy tucat példát, de hagyjuk, legyen elég ennyi, de nem ártana, ha az emberek kicsit tovább is látnának néha a nózijuknál – de úgysem fognak, mert nem akarnak.

    Maradnak a szigorú keretek közé szorított geopolitkai elemzések, hidd el, ez így is épp elég izgalmas téma és már ez is sokaknál kiveri néha a biztosítékot. Nem kell túlterhelni a rendszert, mert végül beáll a vinyó. 😀

  18. 20 MangaM
    Ej a mindenit… ezt nevezem, olyan témákat pendítettél meg, hogy csak na. És megint csak köszönettel tartozom, mert megint rávilágítottál egy olyan összefüggésre, amire eddig fel sem figyeltem. Van ám tudás Nálad, de nem kicsit.

  19. 20. MangaM

    „…A másik példám Moszkva és Lenin. A XX. és XXI. században az űr és atomhatalom Szovjetunió fővárosában egy bebalzsamozott hulla van közszemlére téve, ahová be lehet térni és le lehet róni a tiszteletet, már aki akarja….”

    Ez azért Oroszországban is téma. Putyin egy konferencián nagyon érdekesen nyilatkozott erről, amikor egyenesen neki szegezték a kérdést, hogy nem kellene-e ennek véget vetni. Számomra hihetetlen volt, ahogy nyíltan kifejtette a véleményét Leninről, nem üres (vagy éppenséggel nem annyira üres) frázisokat pufogtatva, amiket hallani szoktunk, és amikről olvashatunk, hanem tételesen felsorolta azokat a cselekedeteit, amik aláásták az államiság alapjait, és amik hosszú évtizedekig, ráadásul majdnem végleges válságba vitték Oroszországot (Szovjetuniót). A végén pedig a holttest elszállításával kapcsolatban megjegyezte, hogy az elmondottak alapján egyáltalán nem kéne ott lennie, de még mindig sokan emlékeznek nosztalgiával a szovjet időkre, és nekik fontos ez az emlékhely. Ami pedig őt illeti (Putyint), egyenlőre nem látja értelmét eltávolíttatni. Őt nem érdekli, nem is zavarja túlságosan, majd az idő eldönti mi lesz a sorsa.

    Ami nekem a beszédében tetszett, hogy megint csak pragmatikus, tényszerű, és kibúvóktól, frázisoktól mentes egyenes választ adott egy olyan kérdésre, amely azért nem kis vihart tudna kavarni az ottani emberek között. Ja, és nem papírról olvasta…

  20. 22.

    Megkerestem a videót. Érdekessége, hogy megemlíti benne a munkáját is a KGB-nél. Oroszul tudók előnyben, angolul tudók bekapcsolhatják a feliratot (sajnos csak orosz és angol a választék):

  21. Re:20 Manga
    Én is csettintettem erre, mit ne mondjak! 🙂 Ennyire részletesen nem tudtam volna kifejteni a dolgot…
    Valamennyire rálátok kicsit az „ezós” vonalra idehaza, és egyértelműen elmondható, hogy mind a tudományos, mind politikai, mind vallási elit nyakig benne van az okkult dolgokban, bár vastagon letagadják. Legvadabbul fröcsögők hátterét kell leginkább megnézni, sokszor egy jól kiosztott szerepet játszanak el, mert ezt kapták feladatként…
    Persze ahogy írod, aki csak a színházi előadást akarja látni, annak falra hányt borsó a színházi büfé pletykái.

    UI: Slusszpoén, Lenin a budás terminológia szerint itt van, és figyeli az eseményeket… 😉

  22. 21. Jövőnk
    Nagyon szívesen, de ne ess túlzásokba. Maradjunk szimplán a vallás kifejezésnél, és anélkül, hogy itt bárki bármiféle kétes vagy kevésbé kétes eredetű tanokat ismertetne, azt az egyet jegyezzük meg, hogy a nagyvilágban és a nagypolitikában a vallás kettős természete jelen van és működik: egyik oldalról a döntéshozók egy részének a gondolkodását és a motivációit helyezi nyílt – vagy sokszor rejtett – keretek közé, másik oldalról pedig jelentős embertömegek közvetlen manipulálására is szolgál.

    22. Sleeper
    Igen, téma ez Oroszország szerte már nagyon régóta, már a szovjet időkben is voltak, akik furcsán nézték ezt a kis „műemléket”, de szóvá nem tehették, az felért volna egy felségárulással. Az orosz nép és az ott élő egyéb nemzetségek nem ateista része alapvetően vagy ortodox keresztény, vagy muzulmán és egyikben sincs helye ennek a fajta halottkultusznak. Hozzáteszem, nagyon helyesen.

    24. Dajtás
    Magyarországon élt egykoron egy Szepes Mária nevű hölgy, aki eléggé beavatott volt ilyen témákban. A Kádár-korszakban nemcsak, hogy békén hagyták, de valamilyen szinten voltak támogatói is, nem teljesen véletlenül. Írt remek könyveket, de értett egyéb dolgokhoz is, a legendárium szerint nem piti módon. A jelenlegi politikai és gazdasági elit és bizonyos egyházak szoros kapcsolata nyílt titok, szerény véleményem szerint van két olyan egyház is, akik nem kicsit nemzetbiztonsági kockázat, de ez már nem az én dolgom és asztalom.

  23. Az okkultnak ma is, és mindig is volt egy bizonyosa bája, aminek nehéz ellenállni. Ezt alaposan ki is használták és használják egyesek. Én 100 százalékosan természettudományos alapon gondolkodom, és lesújtó véleményem van, azokról, akik a másik oldalon állnak. A témát fel lehet vetni, de csak megfelelő kritikai érzékkel. Ennek a megértését mindenkitől elvárom.

    Lenin múmiáját nem hoznám összefüggésbe az ó-egyiptomi kultusszal. Két teljesen különböző motiváció. Híres emberek testét közszemlére teszik ki több napon át, hogy a hívek tiszteletét tehessék. Lenin esetében ez a több nap, több évtizedre lett kitolva, és nem érdemtelenül. Még ma is sorban állnak azok akik meg akarják tekinteni, hogy ki milyen okból, az teljesen mellékes. Nem kell minden szart misztifikálni.

  24. Én nem is értem egészen ezt az okkult kifejezést.
    Feltehetően ez tartalmaz egy erős hitet emberfeletti, isteni, sátáni erők létezésében, és az emberekre hatásában, amire ráadásul maguknak az embereknek is ráhatásuk lehet bizonyos szertartások révén.
    Én viszont nem tartom másnak, mint bizonyos közösségek kollektív lelki tréningjének, ami megerősíti őket nézeteikben, és így támogatja közös cselekvésüket, így lehet komoly pszichológiai hatása, aminek persze semmi köze nincs valamiféle emberfeletti erőkhöz, csupán önmaguk lelki kondicionálása.
    Ugyanakkor úgy működik a leghatékonyabban, hogy a tagok őszintén hisznek a nem létező túlvilági erőkben, és ez mintegy placebo hatás megnyilvánul, komoly energiákat generálva.
    Szóval nem tagadom, hogy működne…

  25. 26. Tibor bá’

    Sok dologban egyetértünk, néhányban nem annyira, de erről azt gondolom, hogy nem ellentétes oldalon állunk ezekben a kérdésekben, csak máshová tesszük a hangsúlyt.

    Semmilyen szinten nem fogok okkult tanokat hirdetni, több okból sem, csak annyira érintem a témát, amennyire minimálisan szükséges.

    Egyébként a mai „mainstream” vallások és egyházak is okkult miszticizmusnak indultak egykoron, csak időközben lett „székházuk”, szervezetük, majd gazdasági- és ebből eredően politikai hatalmuk is, a konkurenciát pedig nehezen viselik.

    Jó régen a miszticizmus/vallás és a természettudományok egy kézben voltak, ez pedig a papság volt, gondoljunk csak Egyiptom történelmére, de ugyanez igaz volt a kora feudális Európára is.
    A szabadkőművesség sem gonosz céllal született, egészen egyszerűen a korabeli tudósok és kutatók, akik alapjaiban kérdőjelezték meg az egyházak avult dogmáit kénytelenek voltak titokban működni és megosztani egymással a felfedezéseiket, ellenkező esetben akár máglyahalál is várhatott rájuk. Az eredeti szabadkőművesség voltaképpen az egyházi diktatúra miatt vonult „illegalitásba” és volt kénytelen így működni.
    Annyit még megjegyeznék érdekességképpen, hogy bizonyos okkultnak tekintett tanok és iskolák majdnem ugyanolyan dolgokat állítanak, mint a mai modern fizika, gondolok itt első helyen a kvantumfizikára. Nagyon nehéz lenne meghúzni a határt egy ponton túl, hogy meddig tudományos és honnan miszticizmus egy adott tétel.

    Leninnel kapcsolatban: nem dolgom és tisztem történelmi ítéletet mondani, azt viszont nem gondolnám, hogy a híres emberek holttestének néhány napos közszemlére tételének hagyománya vagy egy balzsamozási eljárással üvegszarkofágban tárolt holttest kiállítása egy- és ugyanazon dolog lenne, itt azért én érzek némi különbséget. Nekem több okból is, de sokkal szimpatikusabb lenne eltemetni egy halottat, hogy utána az utókor szobrot vagy emlékművet állít neki, az már egy más kérdés.
    Kíváncsi lennék azért Lenin véleményére is, ő vajon mennyire örült volna annak, ami történt a testével a halála után. Nem vagyok biztos benne, hogy őszinte lenne a mosolya.

  26. Re:hubab
    Némi neműleg ellenmondásba kerültél önmagaddal… 😉
    Idézek: „aminek persze semmi köze nincs valamiféle emberfeletti erőkhöz, csupán önmaguk lelki kondicionálása.” vs. „Szóval nem tagadom, hogy működne…”
    Akkor működik, vagy nem? Ha van végeredmény, akkor működik, nem kell ezt annyira túlmisztifikálni.
    Máskülönben a plebs számára nem nagyon lesz feltárva az igazi kő kemény okkultizmus, mert egyrészt megijednének, másrészt nem tudnák feldolgozni, mert a teljes világképük romokba kerülne egy perc alatt.
    Ha egy 4 éves gyereknek azt mondod, hogy nincs Télapó, és nem Jézuska hozza az ajándékot, akkor összetöröd hitében, és napokig bőgni fog. Felnőtt emberek jelentős része ugyan így viselkedne, ha rájönne, hogy ordas nagy kamu az egész élete, amiben hisz…
    Amúgy sem szórnak gyöngyöt a disznók közé, plusz egyik „alaptörvény”, hogy a „muglik” előtt nincs hókusz-pókusz, és nem kérkedik a „varázskészségeivel”…
    Persze ha kitartó vagy előbb utóbb belefutsz érdekes dolgokban, de ahhoz jobban mélyre kell ásni…

  27. 27. Hubab

    Részben igazad van, valami hasonló is működik ebben, illetve ennél egy kicsit több.
    Az okkult egyébként rejtettet jelent, ergo nem természetfelettit , hanem olyat, ami a mi elménk, érzékelésünk és tudásunk számra rejtett, felfoghatatlan, nem érzékelhető. Ennyi. A kvantumok világa sem lineáris, kár benne alapszintű logikát keresni.

    Egyébként maga a kifejezés, hogy természetfeletti már önmagában egy paradoxon és téves fogalom.

    Olyan nincs, hogy természetfeletti!

    Ami van – még akkor is, ha nem is értjük és hihetetlennek is tűnhet akár – az az univerzumban lévő törvényeknek engedelmeskedik, ergo nem lehet természetfeletti.
    A mi elménk és felfogó képességünk feletti simán lehet, de rendkívül nagy ego kell ahhoz, hogy ami nekünk sok és magas, azt kapásból természetfelettinek tituláljuk, miközben mi is csak részei vagyunk a természetnek, de távolról sem az urai.

    Utóirat:

    Hogy nagyon ne kanyarodjunk el a topik eredeti témájától sem, miszerint „Ki nyerte a II. világháborút?”, rövid és sommás véleményem szerint a Szovjetunió nyerte meg a háborút a nyugati világot uraló pénzspekuláns bankároknak és nagytőkéseknek.
    A „ki nyerte meg a háborút” és a „ki nyerte a legnagyobbat a háborún” ugyanis két külön dolog, de összefügg.

  28. 28 – MangaM
    Az anyag szubatomi viselkedését ne hívd segíteni az ezoterika elfogadásához. A kvantummechanika pillanatnyilag a tudomány megismerésére vár, tehát még nem értjük. Az mindig is szokás volt, amit az ember nem ismer, annak ezoterikus magyarázatot ad.

  29. 29 dajtás
    Én nem érzem ellentmondásnak.
    Teljesen mindegy, hogy mi a hited tárgya, az abban való őszinte hit óriási energiákat szabadíthat fel az emberben, még akkor is, ha az a hit teljesen alaptalan.
    Egy fanatikus iszlámhívő simán odadobja az életét hite alapján az igazságért, és soha nem fog szembesülni azzal, hogy ezért semmiféle várt ellentételezés nem jár, viszont élete utolsó pillanatáig ezzel a tudattal él, és ez neki elég, ha az ő örökkévalósága csak a halála pillanatáig tart…

  30. 31. Tibor bá’

    Nem akarom, hogy félreértsetek, eszemben sincs az ezotéria irányába tolni bárkit is, ez mindenkinek a szuverén magánügye. Ebből az egészből számunkra per pillanat csak annyi érdekes, hogy ezek a dolgok milyen közvetlen vagy közvetett hatást gyakorolnak azok gondolkodására, akik a világot valóban irányítani képesek a döntéseikkel.
    Ezért szoktam volt arra felhívni a figyelmet, hogy a mi gondolkodásunk és logikánk az nem feltétlenül parallel a világot irányítók gondolkodásával és logikájával!

    Egy dolog viszont régóta motoszkál a fejemben, ez pedig a fény kettős természetét bemutató réskísérlet. A kísérlet végén olyan következtetéseket vontak le a tudósok, ami szerint a valóság objektív megfigyelése lehetetlen, mert a megfigyelés ténye maga megváltoztatja azt, amit objektív valóságnak neveznénk. Ez a kísérlet sokszor eszembe jut, és felmerült bennem az, hogy lehet, szimplán rossz oldalról közelítünk az egész kérdéshez, de ebbe most jobban nem mennék bele.

  31. @33 MangaM: Pedig most kezdett igazán érdekes lenni. Vendégposzt, esetleg?

  32. 34. Vasgyuszi

    Ó jajj!
    Na most visszakérdezek: Miről készülne a vendégposzt?

    Kvantumfizika?
    Kevés vagyok ehhez, ráadásul Tibor bá’ írt egy nagyon jó könyvet erről anno „Mi volt előbb, Isten vagy ősrobbanás?” címmel, azóta meg rengeteg egyéb publikáció is jelent meg a témában, aminek a döntő része egyszerű földi halandónak szimplán érthetetlen, ha meg jobban bele akarnánk menni, akkor nem csak mi izzadnánk le rendesen, de gyanítom, a fizikusok döntő része is.

    Okkultizmus?
    Milyen megközelítésben, melyik irányzatról, milyen logikai séma és összefüggés alapján és milyen mélységig?
    A téma túl nagy és szerteágazó, ráadásul – mint írtam korábban – nagyon kevés a hiteles forrás, a bullshit viszont temérdek, emiatt ez egy rendkívül hálátlan feladat lenne – most gondolj bele csak abba, ha a sima nyugati újságírók és elemzők napi aktuális geopol cikkeinek a lefordítása után is már támadva vagyok, akkor ebből mi sülne ki? Nincs nekem erre szükségem.
    Ebben a témában is több könyvtárnyi hozzáférhető anyag van, de csak a kis töredékük komolyabb mélységű tanulmányozása is évek kérdése lenne, ráadásul az okkult kutatása egyéb veszélyeket is hordoz magában, amit szerintem érdemes kihagyni.

    Lehet, hogy inkább kellene ismét tartani egy író-olvasó találkozót, főzni egy jó pöreszt és közben lehetne beszélgetni is kötetlenül. Nagyon sok éve volt már ilyen utoljára, ráadásul most bejött ez a Covid-helyzet is, tehát nem tudom, hogy Tibor bá’ és a többiek mennyire lennének nyitottak egy ilyen lehetőségre.

  33. Re:Manga
    Én nyitott lennék a blogtalálkozóra, szigorúan védettséget igazoló kártyával. 🙂
    Anno Jani tanyáján volt, talán most is szabad a hely 1 napra.

  34. 28. MangaM

    „…Semmilyen szinten nem fogok okkult tanokat hirdetni, több okból sem, csak annyira érintem a témát, amennyire minimálisan szükséges. …”

    Egy bizonyos mértékben nagyon is szükséges. Más korok embereit megérteni, cselekedeteik mozgatórugóit feltárni nem lehet mai mentalitással. És ehhez gyakran nem is kell a múltba visszamenni. Mifelénk nem nagyon téma a vallás, ha pedig egy muszlim találkozik egy idegennel, a második kérdése az lesz, hogy milyen vallású az illető. Neki ugyanis ez egy teljesen normális kérdés.
    Lehet nekünk normális világképünk (számunkra), de mondjuk 500 vagy ezer évvel ezelőtt asztronómia nem létezett, csupán asztrológia. Ezért nem lehet egyszerűen elolvasni az írásokat, értelmezni is kell.
    Ráadásul sok mindennek mai vonatkozása is van, a hatása ma is érvényes, sőt befolyásolja életünket. Ezért igenis kell ezekkel foglalkozni, megérteni, mert enélkül fogalmatlanul okoskodunk a világban, mint mondjuk egy ateista, aki ma természetesnek veszi, hogy az ateizmus mint olyan létezik, és nem tud semmit arról hogyan alakult az ki … 😉

  35. A „SIGABA” kódgépről szeretnék többet tudni. Tudna valaki magyar nyelvű anyagot küldeni róla Tibor bá” közreműködésével nekem?

    Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük