(3479) Orbán ezt elbaszta, nem kicsit, nagyon

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Orbán kurva jó (és piszok sikeres) politikus. Na és mihez ért a politikus? A hatalom megtartásához, és csak ehhez. Ezzel nem lenne túl sok baj, mert normál esetben nincs pandémia, legalább is 100 évig nem volt. Most van, amihez Orbán pontosan úgy állt hozzá, ahogy eddig mindenhez. Csak azt nézte neki milyen intézkedésből van haszna, és milyenből kára. Ezért tartunk ott, ahol tartunk. Bassza meg, hogy lehet a világjárvány közepén 5500 egészségügyi dolgozót elkergetni? Hogy lehet a napi több tucat haláleset idején a kaszinókat nyitva tartani? Úgy, hogy Orbán céljait ezek biztosítják (remélem, azt senki se gondolja komolyan, hogy a kaszinók milliárdos hozamából Orbánnak nem tejelnek).

Mit sikerült elérni az ország egyszemélyi vezetőjének? Azt, hogy a John Hopkins Egyetem statisztikájából származó előjelzés szerint a hónap végére napi 500 halott lesz. Hogy népesség arányosan, pillanatnyilag a világon miénk a harmadik hely (Mexikó és Peru után) az elhunytak számát illetően, de hamarosan miénk lesz az első. Azt, hogy az összeomlás jelei már láthatók: ha még két ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót, mondta Tüttő Kata  az ATV A nap híre címmű műsorában.

Mit kellett volna tenni? Nem megvenni a 16 ezer lélegeztető gépet. Ellenben feltétel nélkül minden eü dolgozónak megduplázni a fizetését, és azonnal tanfolyamot indítani a gép kezeléséhez. Legkésőbb ősszel le kellett volna zárni Ferihegyet. Minden hazatérő magyar állampolgárnak két hét szigorú karantén, azoknak is, akik Bali szigetén teleltek. A vakcina előtt tömeges tesztelést bevezeti. A fertőzöttek kiszűrése végett. A vakcina után beoltani (ebben a sorrendben) eü dolgozók, a közszolgáltatások dolgozói: elektromos művek, vízművek, Paks, gázellátás, MÁV, BKV, Volán, stb. pedagógusok, rendfenntartók. A társadalom beoltását rábízni a körzeti orvosokra. Szeptemberig megszervezni a távoktatást, szegény településeken megszervezni a tanulók ellátását számítógépekkel. Megszervezni a gyermek felügyeletet. A jövedelemtől elesőket 100 százalékosan kompenzálni. Bezárni a nem létfontosságú üzleteket. Kötelező maszk használat elrendelése. Tömeg rendezvények betiltása, beleértve a templomokat is. Felkészülni a lakosság ellátásában bekövetkezhető zavarokra. Siker történetek helyett a TV és más médiákban alapos figyelemfelkeltő oktatás szervezése. A destruktív egyének (Gödény György) bíróság elé állítása, és elrettentő elítélése a szükséges törvény meghozása után. A nyert tapasztalatok alapján megszervezni a társadalom folyamatos, évenkénti oltását. Ehhez a hazai vakcina gyártás beindítása szükséges. Ami érdekes módon megtörtént, mert Orbán részére pénz van benne.

Aztán az események tükrében további lépéseket lehet hozni egy teljesen megváltozott világban való létezéshez.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

107 gondolat erről: „(3479) Orbán ezt elbaszta, nem kicsit, nagyon

  1. Ezzel felvázoltad egy tökéletes diktatúra forgatókönyvét egy olyan helyzetben, ahol a kórházak konganak az ürességtől (mire föl kellene duplázni a fizukat? A közelemben három nagy kórház van, egyenként 10-20 covidossal, 300 ezres vonzáskörzetből.)
    Egy olyan világjárvány idején, ami egyes országokban nincs is jelen, vagy csak nyomokban. A halálozási adatokban 100szoros eltérések vannak, éppen mit jelölnek meg haláloknak alapon. Kicsit több pénzt kap a kórház, ha covid az ok. Vélhetően a statisztikákkal is manipulálnak, de ez mindig, mindenhol igaz, így a nagy nyugaton is. Sőt! A bevásárlóközpontok gócpontok, mégsincs a több tucat ott dolgozó ismerőseim között és azok kollégái között sem beteg. Pedig, hol máshol lehetne igazán egyszerűen elkapni valamit, mint egy tömegektől tolongó multiban? Szóval, sok itt az érdekes kérdés. A járványhelyzet leple alatt rendeletek, törvények születnek. Az eü „átszervezése” gőzerővel zajlik, fizetős rendszer előkészítve. E tekintetben vélhetően az usa embertelen magánbiztosítási rendszere a minta. Ott ugye 50 millió biztosítás nélküli ember él, nekik nulla esélyük van egy komolyabb ellátásra. A politikának ez a pandémia úgy kellett, mint egy falat kenyér. Érdekük fenntartani a látszatot egy-egy jól irányzott statisztikával. Érdemes lenne még megemlíteni a brutális élelmiszer áremelkedését (a járványra hivatkozván), de a nagy rettegésben ez valahogy nem szúr szemet senkinek. Miként az 50 dolláros nyersolajár ellenére fenntartott 400 forint feletti üzemanyagár sem, ami 150 dolláros nyersolajárnál lenne indokolt.

  2. Csak kérdezek

    Teljesen egyetértek veled.
    A fizetésemelés nem old meg semmit.
    Kuncsaft elmegy a zenetanárhoz, tanítson meg zongorázni, két hét múlva a feleségem születésnapján szeretném lejátszani Beethoven Für Elise darabját.
    Tud zongorázni?
    Nem.
    Akkor ez lehetetlen!
    De fizetek 10 ezer dollár tandíjat!
    Sajnálom, lehetetlen.
    Húszezret!
    Lehetetlen.
    Ok, fizetek egymilliót!
    Ok, kedves diákom, fogjunk hozzá menten az oktatáshoz, írja meg a csekket az egymillióról.

    Tehát a pénz nem tud megoldani mindent, pláne nem rögtön.

  3. Egyrészről, fizetős jelenleg is az eü rendszer. Csak nálunk társadalom biztosításnak nevezik, és nem egyéni biztositócskák termelnek maguknak kurva nagy hasznot. Aki azt mondja, hogy a magyar egészségügy deficitet termel az hazudik.

  4. Azután… Egy egy vírus oltóanyag kifejlesztése nem pár hónap és nem is pár év. Csak jelenleg akkora szarban vagyunk, hogy bizony ki kell hagyni lépéseket a vakcina fejlesztése során. Mert tegyük fel, a vírus moralitási rátája 20 százalék, a nem teljes, beadott vakcinájé meg 0,02. Tehát egyértelműen a kisebbik rosszat választjuk.

  5. Épp tegnap láttam hogy ausztráliában idén csak kb.100 covidos esetet regisztráltak, és halott is alig volt idén.Már a maszk is csak néhány helyen kell.Pl ha valaki bemegy valahová, akkor a bejáratnál be kell olvasni egy QR kódot mobillal és ha gond van akkor utólag visszakövethető a kontakt.Az ausztrálok hogy a picsába csinálták? lehet a határlezárás és a nyár is a javukra volt.
    Az euró szépen kúszik fel , és további drágulás várható.Az üzemanyag drága ,de így is kocsi kocsi hátán van.A fizetések nem követik az áremelkedést, mert kellene 20 %-ot emelni (fizetést és nyugdíjat) ebben az évben hogy kövessük az áremelkedést.

    Amúgy érdemes lenne kivizsgálni hogy a fertőzéseket mi okozza? Nagy részt emberi felelőtlenség? Pl fiatalok szarnak rá, buliznak stb….Oktatóvideókat kellene nyomni de folyamatosan a 1.5méter távolságtartásról, mert idővel elfelejti az ember. És nem csak a 1,5 méterről hanem megfesteni látványosan egy videóban a lehelletet pl.lilára ,hogy aki ott van a közeledben az belélegzi.Pl a fingszag is elmegy 1-2 méterre , agy a vírus is.
    Én pl amikor otthon szedek az ételből akkor a fejem is elfordítom hogy ne lélegezzek a kajába.Vagy munkahelyen ha jön szembe valaki akkor lehúzódok a másik oldalra.Pénz után fertőtlenítek és nem megyek akkor kávézni amikor nagy a tömeg.
    10-15 perces látványos oktatóvideókat kellene nyomni a tv2-őn de folyamatosan, mert a nép felejt.

    Az is lehet hogy a fertőzések ngy része vadparéjok miatt van (jó a 2 hetes lappangás nem egyszerű téma) Pl fiatalok akik szarnak rá, buliznak 5-10 fővel, kelet Mo-i tudatlan 60 éves papák akiknek fogalmuk sincs az alapokról, vagy nem érdekli őket.(pl láttam olyan öreget falun aki anno a b58-at maszk nélkül szórta mert minek az:D)
    Tömegközlekedés: itt is távolságtartás , fertőtlenítés de pl. erről sem készítettek még statisztikát hogy mennyi a kockázat ha betartjuk és ha nem az intézkedéseket.Pl metrón ha 1 méterre van mellettem egy covidos akkor lehet amit ő kilélegez és épp arra fordulok és a szememen leget megtapad 10 covid 😀
    Szóval világszinten sem készítettek látványos promóciós videókat én ezt hiányolom de nagyon.
    Mert ha ez meglenne még tovább lehetne csökkenteni a vírust.De nem lenne elég mert ha 10 millióból van 2 millió vadparéj aki szarik rá akkor mem vagyunk előbbre.

  6. „Hogy népesség arányosan, pillanatnyilag a világon miénk a harmadik hely (Mexikó és Peru után) az elhunytak számát illetően”

    Tiborbá, ez az infó honnan van? Én a 8. helyet látom (ami szintén nem fényes).

  7. ” John Hopkins Egyetem statisztikájából származó előjelzés szerint a hónap végére napi 500 halott lesz.”
    Nem tudom honnan veszik ezt…?
    Magyarország a beoltottság tekintetében a 2. helyen (10,26%) áll a több mint 1 millió beoltottal!
    De ha a naccságos Unijóra várnánk csak, a béka segge alatt lennénk. De a magyar kormány igyekezett mindenhonnan beszerezni vakcinát, tehát nem tétlenkedett!
    Tibor bának a vesszőparipája csak a lélegeztetőgépek…
    Az orvosok fizetését a duplájára emelték!!! Ilyen sehol nem volt a világon. Az eü dolgozókét 30%-kal!!!
    Gratulálok h ilyen komoly „tudósok” érveit hangoztatod mint Tüttő Kata (a Karácsonyseggnyaló politikus)…
    Tibor bá for president!

  8. 1. Melyikben voltunk tavaly tavasszal? 2. Melyikben vagyunk most? 3. Melyikben leszünk ha újra drasztikus leállásra lesz szükség? 4 Melyikben leszünk ha újraindul a (világ)gazdaság?Infláció-defláció-stagfláció
    1. Defláció
    2. Infláció vagy stagfláció
    3. Defláció
    4. Stagfláció
    Az árak emelkedését nem az alapanyag árak emelkedése(kivétel akad) okozza, hanem a forint árfolyam drasztikus romlása. Nagyon sok alapanyag ára dollárban a 70-es! évek szintjén van.
    A másik ok a „kereskedelmi adó”, mert az orbánkormány ugye nem emel adót, megoldja másképp. A 3. ok a drágulásoknak a béremelések. Én visszakövetelném a 15-20-25 évvel ezelőtti béreket és az akkori bolti árakat. Sokkal több árú lenne abban a bizonyos kosárban.

  9. andrew

    A tisztaság, a fertőtlenítés egy bizonyos szintig, csökkenti a megbetegedéseket, viszont a túlzásbavitele erőteljesen csökkenti az immu rendszer működésének hatásfokát.
    Az immunrendszer kicsit hasonlatos az izmokhoz.
    Túlterheled? Megszakad.
    Nem terheled? Elsorvad.
    Kicsi gyermeknél a legszembetűnőbb, kicsi család elzártságában tartott gyermek, közösségbe kerülve, gyakran megbetegszik.
    Mert a családi közösségen kívüli kórokozókhoz nem alkalmazkodott az immunrendszere.
    Faluközösségben élve, tapasztaltam, mindenki ivott a korsóból, ugyanazon pohárból, elmosogatás nélkül. Senkinek sem „csapta ki” a száját a más után ivás.

  10. Tibor bá’!

    Mit adnánk mi itt Csehországban egy Orbánért, meg a vakcinákért…
    Itt még a 80 éveseket sem oltották be.
    A 70 éveseknek a jövő hónapot ígérgetik.
    A magam 62 évével, meg talán június 🙁 , ha lesz mivel,
    mert mi megvárjuk az európai uniót (direkt kisbetűkkel)…

  11. Látom, a legnagyobb egyet nem értés a fizetés duplázásnál van. Hogy miért szükséges? Hogy ne menjenek tömegesen nyugatra, ahol tárt karokkal várják őket a miénknék jóval magasabb fizetéssel.

  12. Tiborbá nyugtasson meg az a tény hogy Orbán vagyonát majd elviszi a globális melegedés, atomháború vagy az egészsége romlik meg ami miatt nem tudja kiélvezni.Aztán az utódai lehet elszegényednek majd mint a régi grófok utódai sem élnek fényűzően mondhatni sok átleg életet él.Habár most a jelenlegi pénzrendszerben még úgy látszik hogy az ükonokáknak is jut lóvé.

    Azt hisszük jobbna élünk.Tavaly pl. volt egy nagyobb fizetésemelés.Az ember azt hiszi hogy milyen jó mert többre elég a pénz, közben az árak meg egy fél évre rá lekövetik a fizetésemelést.(pl mikor megemelték tavaly mondjuk tudtam volna venni 1 haviból 60 szál zártszelvényt, , most meg felment a vas ára és lehet csak 40 szálat tudnék venni.

    Az mekkora lenne ha elpukkanna a paksi atomerőmű mert mindenki covidos lenne és nem lenne áram 😀

    9. Bögözy: igazad van , alapesetben tényleg jót tesz a kinti munka, itállóban lenni, stb…de most itt a covid és ezért nem mer az ember kockáztatni

  13. Ha Orbán és felelőssége, akkor a legtávolabbi talán még ontopik vizsgálható terület, hogy

    * Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, egyrészt neves MTA-tudósunk, másrészt ellenzéki akadémikus volt, amikor Orbán kivéreztetni készült az MTA-t, harmadrészt bevállalta az akadémiai elnökségre pályázást egy fideszesen rothadó szellemi közegben (Freund Tamás ellenében). Nem gondolnám tehát, hogy kispályás lenne, mindössze „csak” egy áttételes kommunikációs kapocs kellett volna vele.

    * Egy 2017-es balatonfüredi klímaváltozás-konferencián jelzett bajt, majd magyar közreműködéssel próbált nemzetközi megoldást fabrikálni. A régi index rendesen be is számolt róla:
    #https://index.hu/tudomany/2017/10/20/klimavaltozas_uj_fertozo_betegsegek_malaria_magyarorszagon_parazitak/

    Ilyen mondatok vannak benne:
    …a nemzetközi akciótervnek, ami jelentős magyar részvétellel formálódik. A DAMA nevű kezdeményezés a megelőzésről szól, arról hogy mit kellene egészen sürgősen tenni, hogy a klímaváltozás miatt előre tudhatóan megjelenő fertőző betegségek ne érjenek minket teljesen váratlanul.
    „Létrehoztunk egy nemzetközi munkacsoportot, és azt szeretnék, hogy ebből egy nagyon komoly, potenciálisan globális méretű akció legyen, hogy előre gondolkodva csillapítani tudjuk az új fertőzések terjedését. Kiirtani őket nem lehet, ez illúzió, de nem mindegy, hogy mekkora lesz a veszteség” – mondta nekünk Balatonfüreden, a klímaváltozás és a fertőző betegségek kapcsolatáról szóló nemzetközi konferencián Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az esemény kezdeményezője.
    A helyzet rosszabb, mint gondolnánk. A klímaváltozás vallásra, nemzetiségre és pártállásra való tekintet nélkül mindenkit érint. A Homo sapiens nem fog még kihalni, de a klímaváltozás alapvető mozgásokhoz és ezzel új betegségekhez vezet – hangsúlyozta a konferencián az amerikai Daniel R. Brooks zoológus, szintén a prevenció elemi fontosságát emelve ki.

    A valaszonline külön kiemelt még egyet:
    #https://www.valaszonline.hu/2020/04/07/szathmary-eors-boda-zsolt-klimavaltozas-koronavirus-interju/

    „Napjainkban újra és újra szembesülnünk kell azzal, hogy az evolúció törvényszerűségei jóval erősebbek, mint az emberi technológia. […] Az újonnan felbukkanó kórokozók jelensége egzisztenciális fenyegetést jelent az egész emberiségnek, de különösképpen a technológiailag fejlett, nagyvárosokban élő lakosságra nézve.”

    Könyv is jelent meg a konferencia kapcsán:
    #http://www.osiriskiado.hu/hu/konyv.html?k=744

    Megjegyzéseim:
    * Nemzetközi együttműködés keretében, nagyságrendekkel kisebb költségvetéssel (mint a billiódolláros dekarbonizáció, co2-kvótázgatással megspékelve)
    * DAMA=Document, Assess, Monitor, Act – Dokumentálni, Értékelni, Monitorozni, Cselekedni.
    * Ahol az értelmezésemben benne van/lenne a témabeli visszacsatolások felmerülése és elemzése, ami oly nagyon hiányolható az IPCC-nél (szerintem)
    * Ha kicsi a költség horribile dictu kicsi az impact(?), van visszacsatolás rendszerbekódolva, nagyon nagy a várható azonnali haszon (nagy kár elkerülése), akkor ez egy minimális megelőző intézkedésnek tűnik „csak”, amilyet egyénenként nap mint nap teszünk saját életünkben.
    * Laikusként nembiztos, hogy helyesen, kb. a földrengés-előrejelzéshez tudnám hasonlítani analógiában, amikor az érintett területet ki kell telepíteni.
    * Az természetesen nem várható el Orbántól, hogy résztvegyen a konferencián, vagy részleteiben értse a szakpolitikai részt.
    * De olyan nem-Palkovics típusú emberekkel kéne körülvennie magát, akik nem a rombolásban érdekeltek, kéne tudni értékes információkat kiszűretnie.
    * Nemzetközi tudományos közegbe beágyazott Szathmáry Eörs nem egy Egely György típusú kókler, hanem olyan tudós akit akár monitorozni is érdemes (miket mikor mond).
    * Lássuk be a romlott Fideszes környezetben esély nem volt a segélykiáltás meghallására.
    * Nálam ez Orbán elsőszámú felelőssége a konkrét poszt kontextusában.

  14. Az egyik, 70 fölötti szomszéd házaspárnak két hete felajánlották a kínai oltást. Nem fogadták el, mert a Pesten lakó fiuk megtiltotta nekik. Most be vannak már sózva, a hétvégén ki is mentek az oltópontra, hátha kapnak, mert hallották (olvasták), hogy úgy is lehet. A nővér durva hangon elzavarta őket, mi a fenét akarnak itt, ő különben sem adna az időseknek (biztos hallotta valahol), azok maradjanak otthon, inkább a dolgozóknak kellene az oltás.
    Az ilyeneknek hiába adnak magasabb fizetést, attól még észt nem kapnak hozzá. Abban a szakmában meg túlkínálat csak sokára lenne, ha lenne, hogy az ilyenek kihullanának.

  15. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye a kormány mai üléséről.
    2020. szeptember 04. – 17:58
    „A védekezés sikerét emberéletekben mérjük,” ezzel egyet is lehet érteni.

  16. Poszt:

    * Szerintem a témában (Orbán felelőssége) az időfaktor nagyon fontos, nem szabad utólag és több infó birtokában felróni olyat, amiért így nem tehető felelőssé. Illetve az akció-mellékhatások elemzése miatt sok kívánalom lehet sokkal komplexebb, ellentmondásosabb ügy.
    * Utólag már tudjuk a 1.5-2 méter szociális távolság (izoláció) mennyire kulcsfontosságú, Ausztráliától a skandináv államokig (kínai ellenpólussal), mégis a sokkal jobb demokráciában lévő, fegyelmezetebb svédek is beleszaladtak a késbe, az első hullámnál az idősotthonok nem elégséges elszeparálásával.
    * Ma már precízebben tudjuk azt is, hogy brutálisan kicsi az eü-szűk keresztmetszet (nagyságrendileg felkerekítve just-in-time 1.000 lélegeztető gép, 2.000 intenzív ágy, 15.000 kórházi ágy covidra, Magyarországon), a betegség hosszas, költséges és sokszor nagyon súlyos lefolyású (ami a kapacitásokat bedugítja), ami ellen úgy lehet leghatékonyabban védekezni, hogy távoltartjuk az eü-től a sok potenciális beteget, miközben egy teljes társadalmi lockdown brutális gazdasági, mentális és erkölcsi károkat generál (magyarán a brute force módszer nem tűnik egészségesnek, célirányos menedzselés látszik optimálisnak), méghozzá izolációban, szociális távolságtartás-maximalizálásban, kontakt-minimalizálásban, otthoni rákészülés segítésében. Így kellett volna megnézni melyik intézkedés legkisebb költségű és legnagyobb – plebs által is belátható – hasznot hozó (ehhez kellett volna közbizalom é s hitelesség ugye).
    * Ha nem utólag okosabban akarnám Orbán felelősségét firtatni, akkor számomra az első riasztó jel volt, amikor először vált nagyon durván köznevetség tárgyává Orbán a nevezetes 2020.márciusi 13-i pénteken, amikor reggeli interjúban fizetésnélküli szabadsággal riogatta a tanárokat, majd este következett a lockdown. Aki ebben tudatos kormányzati tervezést lát, annak nagyon vérfideszesnek kell lennie, mindezt kvázi nullkilométernél, azonnal („szembejött a valóság” szokták mondani, amikor már nem a saját démonokkal kell már küzdeni, sikert propagálva).
    * Innentől aztán folyamatosan jött már az agresszíven önfejű autokrata cselekvés, vészhelyzeti felhatalmazással, hibás fókuszálással (eü-agresszió), nulla realitásérzékkel, nulla tapasztalathasznosítással (immáron már 3.hullámban), hibahalmozás, sokszor nevetségessé válással (amiket csak észre kell venni, ha valaki minimálisan nyitott a teljességigényre).
    * És egy szó sem hangzott még el arról, hogy csak a saját szavazóira koncentrál, nemhogy interjút nem ad, de beadott kérdésekre sem válaszol aszinkron módon (transzparencia teljes hiánya), az igazság kerülése, a valóság folyamatos hajlítása.

    Kis színes: nálunk egyik idős – Orbánra amúgy teljesen „rágyógyult” – családtag telefonos értesítést kapott 02/25-dikén, hogy másnap legyen készenlétben jönni (kínai) oltásra, 1 órával előbb még értesítik pénteken (nem tiszta számomra miért volt ilyen komplikált a szervezés). Azóta sem jött a második hívás. Nem egyedi eset, baráti körben több idős ember ugyanezt jelezte vissza. Rákérdezés után a körzeti doki azt mondta nincs oltóanyag (elfogyott), várja a szálllítást. Ellenőrizni nem tudom az infó helyességét, mitöbb elképzelni se nagyon.

  17. 13 marci

    ÁÁÁsít… hány éves vagy te, királyfi? Csak egy példa amire hirtelen emlékeztem: USA, Obama.

    2014 – #https://edition.cnn.com/videos/politics/2020/04/10/barack-obama-2014-pandemic-comments-sot-ctn-vpx.cnn
    2016 – #https://obamawhitehouse.archives.gov/sites/default/files/microsites/ostp/NSTC/towards_epidemic_prediction-federal_efforts_and_opportunities.pdf

    Ugyan hol volt ez a Covid kapcsán? Mert én nem láttam semmit. Ehhez képest mekkora a mozgástér, kire kéne haragudni nálunk? És bocs, mit számít egy fórumos okoskodás bármelyikünk részéről (a magamét jócskán beleértve)?

    Az újabb „Tibor bá megmondta kiáltványhoz” kapcsolódva. Ki a fenét érdekel és mit számít most, hogy mit tolt el a mi urunk eddig, egyébként tíz éves időtávon előre jósolható és folyamatosan látható módon? Azt tessék figyelni, mit ver szét holnap! 🙂

    https://index.hu/gazdasag/2021/03/09/maganegeszsegugy_covid_vezenyles_ingatlan

    „A kormányrendeletben az is szerepel, hogy a kormány határozattal szintén berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére a magánklinikákon, magánrendeléseken dolgozó orvosokat.

    Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center (RMC) vezérigazgatója például mélyen egyetért azzal, hogy veszélyhelyzetben, amikor életeket kell menteni, igenis szükség van a mobilizációra. Egészen addig, míg az átvezénylés észszerűen és szervezetten történik.”

    Öööö… hozom a nasit és várom a kellemes meglepetést. 😀
    (Komolyabbra fordítva: őszintén szurkolok, de hinni sajnos nem tudok benne.)

  18. 17: Kedves Loránd

    Csak a lényegre koncentrálva (nagyon röviden)
    * Ha több jezés volt annál inkább. Számomra egyébként sosem az elsőség a kérdés, hanem a kritikus tömeggé válás. Ahogy fórumolásban sem feltétlen az első komment a legjobb.
    * Szathmáry Eörs közelebb volt Orbánhoz, Obama meg jóval messzebb, „meghallás” ügyben.
    * Próbáltam realitásokat rendelni gondolatmenetemhez.
    * Felelősséget elsősorban a „definitive” romlottságban próbáltam megragadni, nem konkrétumban (első körben).
    * Orbán például Áderrel szemben per a mai napig nem szólalt meg érdemben klímaváltozásban (szerintem szimpla taktikai és anyagi haszonlesésből), ez viszont nem azt jelenti, hogy nem hallott még a problémáról. Ez a pandémia-endémia topik nagyságrendileg kisebb és hozzá jóval beláthatóbb problématér (szerintem).
    * Igen, látjuk hogyan pusztít Orbán. Azonban értelmezésemben egy fórum próbálhatja közös gondolkodással kitalálni, mit látunk aktuálisan, mit hozhat a holnap, mi lehet a kisebb rossz, a tehetetlen elszenvedésnek milyen stációi vannak, stb.

  19. Hogyne oldana meg a fizetésemelés egy csomó dolgot! Egy az, hogy az ember lelkének jól esik, a másik, hogy baromira nem mindegy, hogy 180 nettót viszel haza vagy 360-t, pláne ilyen helyzetben, amikor 1 milliót kéne kapni nettóban minden tüzközelben dolgozónak. Mindenki pénzért dolgozik, amiből szeretne fenntartani egy jobb életminőséget egy félhajléktalan létnél illetve félre szeretne tenni legalább egy picit. Én járművezető vagyok, ősszel kaptunk a covid miatt szaros bruttó 400 ft/óra kiegészítést másfél hónapon keresztül. Hogy ez a nevetséges pénz mit eredményezett?
    – befogtunk a pofánkat, magyarul az elégedetlenség drasztikusan visszaesett.
    – a betegállomanyban lévők száma szintén drasztikusan visszaesett és már érdekes mindenki dolgozni akart
    – ahogy korábban említettem, az ember lelkének egy picit jól esett, hogy gondolnak rá fent.
    Ezt nem értik meg a magyar munkáltatók, hogy magasabb bérért magasabb szintű munkavégzést is fogsz kapni. De 180 nettóért senki ne várja, hogy vki hajnalban fel kell, letol 12 órát heti 6 napban fegyelmezetten, elégedetlenség nélkül.

  20. 1: Csak kérdezek.

    A kongó kórházakkal kapcsolatban én egy kritikusat láttam csak: a 2020-as tavaszi, hazugságokkal kikövezett agresszíven viharsebes kórházkiürítést.
    Másfelöl a (fertőzés-, halálozás-) begyorsulás lehetősége (szűk eü-kapacitásoknál) egy olyan faktor, amivel nagyon komolyan előretervezve kell számolni: attól, hogy most kong valami, az még nem feltétlen hiba a rendszerben.
    A begyorsulás nagyságrendje: tavaly utsó 4 hónap 10.000 halott, idén első 6 hónap 30.000 halott (előrejelzésben).
    Lehet nem elfogadni az IHME-előrejelzését (van is vele probléma, illetve klímabedőlésnél is sok a sarlatanság a témában), a gond az, hogy a tapasztalat így-úgy, de folyamatosan visszaigazolja a járványmodellezés egyszerűbbségét és működőképességét. Ha „csak” 20.000 halott lesz az sem kevés, ahogy a világrekordot sem ebben a „versenyben” kéne dönteni (milla fóre vetítve).
    A fentieket anullálná, ha az országban szétszórt 110.000-es eü-állomány egésze alavetően félrediagnosztizálna, rosszul kezelne, plebset félrevezetné információkkal. Ekkora konteó igazának valószínűsége nulla, nálam. Ezt még Bogár László sem feltételezi (lásd minapi videóját).
    Nem látom, hogy Orbánnak (politikának) miért jó a rengeteg halál, a brutális gazdasági visszaesés: hol ebben a „befektetése” jövőbeli céljaihoz. Én azt érzékelem, hogy saját csapdájában vergődik és sodródik az eseményekkel.
    Egyébként igen: vannak bőséggel nyitott kérdések (amik engem is zavarnak).

  21. 2. Bögözy

    Abszolút igazat adok neked. Klasszikus Hofi-viccelődés szöveges leirata:
    #https://civilhetes.net/szurd-ki-mert-pattog-hofi-a-magyar-focirol

    ” Azt mondják, kevés a pénz a fociban. Rendben.Tud úszni? Nem? És ha megfizetem?”

    PS: Orbán a NER részére csomó mindent – kivéreztetés után – szétvert (MTA, Szfe, modellváltások, stb.), majd „rendcsinálás” után hihetetlen pénzekkel kitömi (amit saját hatáskörben tart immár). ELKH, Vidnyánszky teherautószám kapják a lóvét. Igen ám de társadalmi haszon érdekében ezt jól kéne el költeni, és itt már megáll a tudomány. Ez pont olyan, hogy a magyar focit a stadionok építésével kell rendbetenni és ehhez ott csalnak ahol tudnak (tao). Lehet számolgatni tizenikszév után mekkora befektetésre mekkora a társadalmi haszon.

  22. 5: andrew

    „Az ausztrálok hogy a picsába csinálták?”

    Az egyik „ázsiába szakadtam”-os videóban a fickó utalt részletesebben az ausztrál helyzetre és jelezte (skandinávokhoz hasonlóan) az ausztráloknál is kvázi alapból garantált volt a szociális távolságtartás (egy-egy „népsűrűbb” helyett leszámítva.), a téma fontosságát is kihangsúlyozandó.

    Egyébként már az első kommentnél is említhető lett volna, hogy nagyon nincs elemzés országokon átívelően. Melyik faktor hol domináns, mennyire. Nemhogy ez nincs, még a többlethalálozás elemzése is hiánycikk és baromi nehéz feladat (kezdve ott hogy ki hogyan covid-halott itt és ott). És akkor ne akarjon konteózni az egyszeri átlagember, ugye.

  23. 6: Intuitív „Én a 8. helyet látom (ami szintén nem fényes).”

    Melyik adatforrást nézed? Ourworld-ön
    A milla fölötti lakosú országok listájában, millára vetítve
    * a kumuláltban, 1.671-gyel, 5. (cseh belga, szlovén, uk után)
    * 7 nap mozgóátlagban, 14.17-tel 3. (cseh és szlovák után)
    #https://tinyurl.com/88n6yzs8

    PS: 34.000-es San Marinót és 630.000-es Montenegrót nem nézve.
    A hivatkozott Mexikót, Perut meg én sem értem.

  24. 7: Éliás

    „Magyarország a beoltottság tekintetében a 2. helyen (10,26%) áll a több mint 1 millió beoltottal!”

    „Hányas voltál matekból?” 😉
    EU-szinten valóban 2. a magyar. Világszinten csak Szerbia is majdnem dupláz hozzánk képest, Izrael meg 7-szerez (100 fóre vetítve).
    A lényegi államok sorrendjében, világszinten 7-dikek vagyunk (Izrael, Egyesült Arab Emirátus, UK, USA, Szerbia, Málta)
    Ha a különutas diverzifikálódós magyar vakcinapolitikát helyesnek fogadjuk el, akkor szerintem kijelenthető, hogy a sok kormányzati balf*szkodás, a hiteltelenség, bizalmatlanság, titkolózás erodálta ennek potenciális előnyét, hasznát.
    #https://tinyurl.com/y5ywc4ve

    A lélegeztetőgépeken azért kell lovagolni, mert jelenleg a legszűkebb keresztmetszet, amiben a minap rekordot döntöttünk, és hozzá a görbe gradiense brutális.
    Az eü-összeomlás meg úgy megy a témában, hogy egy szakápoló egy lélegeztető gép egy beteg, aztán 2-3-8 beteg/lélegeztetőgép(szakápoló), ahogy jönnek a betegek. Ha egyszerre két beteggel van gond, abból az egyik sajnos esélyesen meghal. Itt látszik, hogy a 5.500 távozó eü-s dolgozóval durván arányos a halálozás ráadásul napról-napra. Ha csak 100 képesített érintett szakápoló esik ki számold ki mekkora lehet a halottvonzata, 1 éven át.

    Tüttő Katánál nem a néven van a lényeg, meg a percepcióidon, hanem, hogy a budapesti metro megadná magát és azonnal el kezdték oltani az érintett terület dolgozóit.

    A duplafizetés meg a hálapénz tiltása hosszabbtávon érvényesül majd, és én azt mondom nyugtával dicsérjük a napot: majd meglátjuk mi lesz a hatásfok, ha elemezzük. Én azt érzékelem vannak kritikusabb pontok jelenleg. Olyan demagógiával meg most nem jönnék van-e azonnal elintézendő eü-problémád (vagy szűkebb vagy tágabb családodban), mekkora a félsz benned, ha most kéne valamit intézned.

  25. 1 Csak kérdezek
    Felénk nagyon más a helyzet…
    A tatabányai Szent Borbála kórházban annyira felszaladt a covidos betegek száma, hogy a tatai kórház működését fel kellett függeszteni, személyzetét átvezényelni Tatabányára, igaz ott sok volt a felmondás is a minap…
    És budapesti nagy kórházakban is szorul a helyzet.
    Ha pedig igazak azok az előjelzések a betegek várható számáról, mint ami nemrég itt be volt linkelve, akkor hamarosan ez magasabb lesz, mint a kórházak kapacitása…
    Exponenciális növekedés esetén hihetetlen gyorsan lehet megugrani elképzelhetetlennek tartott számokat.
    Aki úgy akar itt taktikázni, hogy sámfázzuk ki a kórházi kapacitásokat, az egy pillanat alatt padlóra kerülhet…

  26. Sosem látott nyomás alatt a kórházak, egyre fiatalabbak kerülnek be, egyre súlyosabb tünetekkel.

    Minden eddiginél több koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra. Egyre fiatalabbak kerülnek be, egyre súlyosabb tünetekkel. A kisebb kórházak elkezdtek megtelni, rangsorolni kell, kit engednek intenzívre. Hamarosan a nagyobb, vidéki kórházakban is szorongatóvá válhat a helyzet. A hiányos adatszolgáltatás miatt továbbra sem látunk tisztán. Nem árulják el például, hány fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon.
    https://444.hu/2021/03/10/muszaj-rangsorolni-kit-engednek-intenzivre

    Míg az első hullám idején a világ leállt, azt követően a súlyosabb hullámok esetén sok ország, nem kellő és nem jól időzített szigorításokkal akarta féken tartani a járványt és közben működésben tartani a gazdaságot. Zsiday Viktor pénzügyi szakértő szerint ezzel nem csak a járvány legőzését, de a gazdaságot is lassítják azon demokráciák, amelyek vezetői saját pozícióik biztosítása kedvéért lazítanak, ha egy hullám csökkenni kezd.

    Hol szúrjuk el a járványkezelést?
    https://www.klubradio.hu/adasok/hol-szurjuk-el-a-jarvanykezelest-116655

  27. Gazdasági vonatkozás tekintetében azt mondják hogy az összeomlás még később jön: pl . Sok étterem az már soha nem nyit ki. Pl a fapados légitársaságokról is azt mondták egy műsorban hogy már nem indulnak újra soha.(nem emlékszem milyen sámot mondott) Na akkor nem lesz majd fapados repülgetés? Mert szerintem a gazdaság újra tud szerveződni : pl a fapados repülőtársaság csilliárdos tulaja szerintem újra fogja indítani a fapados járatokat. Aki pl. eddig vendéglátós volt az szintén az akar maradni és ha tudja újraindítja a dolgot. Kinek mi a véleménye? Ütős összeomlás jön vagy szép lassan újraszerveződik minden?

    Kinek mi a véleménye Euró ügyben ?Várható még drágulás? 400ft/Euróig elmegyünk a nyáron?

  28. Összességében egy éve megy a bohózat. Vírus ügyileg. Ugye ezzel nagyon nehéz mit kezdeni politikailag. Halálozási szám nő, majd csökken. Tényleg egyik balfácán sem veszi észre, hogy a természetre nincs hatással az emberi hatalom? Az évezredek során diktátorok, hadvezérek jöttek – mentek. Istentől valónak tartották magukat. Viszont ehhez kellett egy háttér. De egyik sem volt természetes. Mesterségesen fenntartani valamit meg nem hatalmas kunszt. Nyilván az Etna kitörésekor lehet imádkozni,de azzal még semmit nem ér el senki. Jelenleg vírus szempontjából pont ez az imádkozás folyik. Mert hirtelen tört ránk valami, ami ellen nincs megfelelő válasz.

  29. 27.Python:
    Volt a klubrádiós Zsiday interjúban a vége felé pár mondat, hogy az ázsiai országok azért is reagáltok gyorsan és hatékonyabban ( nem csak a kínai diktatúra, ha nem pl. Dél-Korea, Tajvan is), mert viszonylag nem régen voltak már szintén ázsiai eredetű járványok (SARS-I, HXXXX Influenzák), ami miatt már volt gyakorlatuk benne, volt hova visszanyúlni.

    Az is felmerült, hogy nem kell totális lezárásokra gondolni ( Kínában tavaly tavasszal az üzemeket is bezárták), hanem koncentrálni kell a nagy emberi kapcsolatot képző ezáltal vírusterjesztő helyekre (iskola, pláza, pár hétig nélkülözhető szolgáltatások), a mask hordás stb.

    Itt sokan azért is dicsőítik a kínai diktatúrát, mert milyen jól megoldotta, ergo a diktatúra jó.

    De mint a példák is mutatják, vannak nem diktatórikus országok amelyek sikeresek e téren, valamint úgy néz ki, az oltások is sokat segíthetnek.
    Ezek viszont már nyugati példák, itt UK és Izraelt emelném ki.

    Az ázsiai országok (Kína, Dél-Korea) ezért nem sietik el az oltást, mert máshogy is megoldották.

    Azonban hosszabb távon az oltás a megoldás ( ez lehetséges előny a nyugati országoknak), mert különben marad pl. a kínai a beutazóktól megkövetel anál mintavételes gyakorlat és két hetes karantén, ami egyrészt megalázó, másrészt ennél egy nemzetközileg elfogadott oltás igazolás sokkal praktikusabb és egyszerűbb.

    A kínai adatok hitelességéről( hiteltelenségéről) folyamatosan jönnek a megerősítések.
    Nem hiszem, hogy tavaly óta gyökeresen megváltozott volna a szemlélet és a gyakorlat.

    A kínai növekedés tartósan lelassulhat.
    Erre már a járvány előtt is voltak jelek, valamint az USA-Kínai viszony romlása szintén nem a növekedést támogatja.

    Ergo egy tartósan lassú növekedésű Kína erősen csökkenteni fogja a külföldi érdeklődést, ami negatív visszacsatolást jelent.

  30. Tulbonyolitunk. A képlet egyszerű lenne. Van ötféle vakcina. Egy bizonyos vírustörzs ellen. Ebből egy, ami butitott vírus. Tehát… Leáll minden addíg amíg eme öt vakcina valamelyikével be nem oltják a lakosságot legalább egyszer. Nem feltétlenül a veszélyeztetettekkel kell kezdeni, mert azok immunválasza is durvább a még teljesen ki nem forrott oltásra. Ezt kell megoldani, mert jelenleg teljes lezárások fogják követni a részleges feloldásokat évről évre. Míg a vírus röhögve mutálódik.

  31. 28.Andrew:
    „Kinek mi a véleménye Euró ügyben ?Várható még drágulás? 400ft/Euróig elmegyünk a nyáron?”

    Ez több tényezőtől is függ:
    1.) Ha tartósan rossz lesz a magyar járvány helyzet, akkor (GDP csökkenés, vásrálóerő csökkenés, növekvő GDP arányos hiány)

    2.) A tovább romló EU-magyar viszony, ami esetleges EU támogatások késleltetésével és lassulásával járhat az fokozottabb ellenőrzések miatt

    3.) Tartósabb dollár erősödés ( mert igaz, hogy az USA hiány nagyon elszáll a mentő csomagok miatt), de szemmel láthatóan ennek pozitív hatásai is vannak pl. kevésbé esett tavaly a GDP-jük, mint az EU-é másrészt effektíven hatnak.

    A még tervezett infrastrúktúra/zöld csomag mérete és hatása hasonló lehet, mint a nagy előd New Deal-é.

    4.) TA alapon a charton egy szép füles csésze látszik, ebből simán benne van a 400-as EURHUF. A hosszabb távú trend egyértelműen emelkedő az EURHUF-nál.

    5.) Ha az MNB nem lép időben kamatemelés formájában, az infláció elszabadulhat. Ez meg további gyengülést okozhat.

    A kamat emelés, nagyon sok alacsony kamatozású hitel terméket eléggé kellemetlenül érinthet, ezen feszültségek, veszteségek valahol ki fognak bukni.

    Szerintem az MNB eredményében is megjelenhet (csökkenti), minden forint gyengülés ellenére.
    A forint gyengülés elvileg „nyereség” növelő a korábban alacsonyabb devizaárfolyamon értékelt MNB valutatartalék miatt, ergo rövid távon jó nekik.

    6.) A járvány hatásait megszenvedő lakosság, egy tartósan emelkedő inflációval szembesülve nagyobb politikai elégedetlenséghez vezethet, ami általában valuta gyengítő tényező.

    Összességében, szerintem (ez nem befektetési tanácsadás, mindenki maga dönt) a 400-as EURHUF simán benne van ebben az évben.

  32. 30: Idegen Kína mellet a hatékonyan intézkedő országok: Vietnám, Tajvan, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland. Szóval nem csak pártállami diktatúrákban lehet hatékonyan járványt kezelni. Persze, félszigeten vagy szigeten elhelyezkedő országokról van szó, de most kiemelem Új-Zélandot: Találnak kb. 3-5 PCR pozitív esetet, lezárják az egész várost 7-10 napra, ha szükséges a környező közigazgatási területeket is, és egy tömeges teszteléssel kiszűrik a fertőzötteket, ezt egy igen alapos kontaktkutatás előzi meg. Letelik az időszak, nyitás az adott régiában, varosban. Nem az egész országot zárják le, de az adott területen drákói szigor van abban az 1-1,5-2 hétben. Hatékonyan működik, de az auszik is hasonlóan járnak el.
    Persze a szigorú beutazási protokolljukat csak egy egységes EU -s járványüggyel és határvédelemmel lehetne itt az ó kontinensen elképzelni, amíg minden nemzetállam a saját feje után megy, ez a része bukta. De a járványkezelési metodikájuk átültethető lenne a gyakorlatba, csak hát ahhoz egy újból felállított, redundáns, decentralizált és a szubszidiaritás elvei alapján működő, megfelelő anyagi és humánerőforrással, és a jelenlegi kb. 10-15x -re bővített PCR tesztkapacitással bíró önálló Járványügyi Hatóság kellene. Csak hát az nincs, mert Lézer Jani szétverte, és a megmaradt állomány (ami a korábbi töredéke…) a Kormányhivatalokba „integrálva” jellemzően vegetál.

  33. 31.
    Ez jól hangzik…szerintem ne is szórakázzunk…csináljuk!?
    Mindenki maradjon otthon…minden álljon le amíg legalább egyszer beoltanak.
    Világmegváltó terv!


  34. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az április elején a beoltottak és a fertőzésen átesettek, valamint hat hónapnál nem régebben beoltottak száma együttesen meghaladja majd a kétmillió embert.

    Ezek olyan számok, amelyek nagy valószínűséggel a beérkező vakcinaszállítmányokon alapulnak, ez a legrosszabb eset. Szerbiában mind a kínai, mind az orosz vakcinával oltanak, ezek jó és megnyugtató hírek. A világban van egy csata, jól látszik a nyilatkozatokból, hatósági ellenőrzésekből, hogy a gyógyszergyártók csatája zajlik. Nem mondom, hogy szépeket tesznek közzé egymásról és támogatnák egymást. Nekünk, akik potenciális betegek vagyunk, azt gondoljuk, hogy az életünkkel játszanak a multinacionális cégek. A csata, a küzdelem ettől függetlenül zajlik. Értem a baloldalt, ők ellenzékben vannak, az egy logikus gondolat, hogy ha rosszul kezelődik a válság, összeomlik az egészségügy, akkor az a kormányra nézve rossz, azt gondolják, hogy így könnyebben távolítható el a kormány, azonban egy ilyen helyzetben, amiben vagyunk, ez elfogadhatatlan. A baloldal itt messzire ment, átlépett egy határt, amit emberiességi okokból nem szabadna átlépni

    – hangsúlyozta Orbán Viktor.


    Édesanyámmal beszéltem, ő is mondta, hogy most már csináljak valamit (…) Ha tárasasági életet élünk, mindig a jobbik énünket erősítjük, törekszünk arra, hogy megmutassuk magunkat.

    https://index.hu/belfold/2021/02/05/orban-viktor-radiointerju/

    Hát nem édi?

    Ha már Hofi
    „Maradjon már mama”

    Bár ő az anyósa volt.

    A fentiből még egy észrevétel

    . Nem mondom, hogy szépeket tesznek közzé egymásról és támogatnák egymást. Nekünk, akik potenciális betegek vagyunk, azt gondoljuk, hogy az életünkkel játszanak a multinacionális cégek.

    Mi is ezt gondoljuk rólad,meg a bandzsa Mátyás ásó hobbi történészről.
    …s valahány név a naptárba…

    Fehér ember nem felejt.

  35. 16: marci

    Kis színes folytatódása szűkebb pátriámban (épp ma), és még hihetetlenebb nekem.
    * A körzeti doki saját hatáskörben döntött az időseknél, hogy rájuk jobb megvárni a Pfizer/Modena beérkezését, de, ha bárki kéri magától a kínait, beadja.
    * Egy valaki volt, aki nem várt és elment egy másik(!!) körzeti dokihoz és beadatta a kínait.

    Politico: Március elején az EU-ban Magyarországon volt a legalacsonyabb a rendelkezésre álló vakcinák beadási aránya
    #https://telex.hu/koronavirus/2021/03/10/politico-vakcinak-felhasznalasi-aranya-europai-unio-osszehasonlitas

    „Magyarország annak ellenére, hogy készleteit a beadott oltások kevesebb mint 3 százalékát kitevő orosz Szputnyik V-vel és a valóban jelentős, 32,4 százalékos vakcinaarányt képviselő kínai Sinopharmmal is igyekszik kiegészíteni, uniós összehasonlításban 56 százalékkal az utolsó helyen áll a rendelkezésére álló vakcinák beadási arányában, azaz csaknem minden második beadható dózis a hűtőkben parkol.”
    Legfrissebb adatok szerint egy hét alatt 56%-ról 65%-ra kúszott fel ez a mutató.
    Kovács Zoltán terelését nem másolom.

  36. 25: Tibor bá’

    Véletlen egybeesés, nem akartam már többet kommentelni a témához. Ha gondot okoztam elnézést kérek.

  37. Nem az EÜ gyenge, hanem az OT!
    Meg kell érteni, bizonyos genetikailag érzékenyebb emberek esetében, allergiás reakciót vált ki a vírus, ami akár halálos is lehet.
    Nyilván aki kitalálta ezt pontosan tudja.

    Sz.tem a népgyérítésnek lenne fairebb módja is.
    Például az, hogy elmondjuk az igazságot.
    A világon a jelenlegi nagyságú népesség nem élhet, mert eléltük a jövőt.
    Nincs elég nyersanyagunk, energiánk, élelmiszerünk, víz, melegszünk mint a pokol és millió egyéb ok.

    Például a megoldás lehetne a 0 illetve az 1 gyerekes családmodell bevezetése.

  38. https://m.hvg.hu/itthon/20210310_merkely_bela_koronavirus_vedooltas_egeszsegugy

    „Merkely Béla, az intézmény rektora a lapnak küldött válaszában azt írta, hogy a hazai egészségügy, így pedig a Semmelweis Egyetem teherbíró képességét is jelentősen növeli, hogy az abban dolgozók elsőként kaphatták meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást”

    Utoljára januárban adták hírül, hogy akkor 31ezer eü dolgozót oltottak be. Ott valszeg meg is állt ez a szám, mert azóta kussolás van.
    Kezdenek belekeveredni…eddig azt szajkózták, hogy tele vannak a kórházak…idióta viktor meg elhajtott 5ezer dogozót.
    Akkor hogy lehetne az egészségügyi ellátást 25%al jobban terhelni?

  39. Irigylem azokat, akik még 10 év elteltével is töretlen bizalommal vannak a FIDESZ iránt.
    A kormányzási hibák megbocsátása és az a pozitivitás ahogy a dolgokat látják, ez az amit irigylek tőlük.
    Magamnak is köszönhetem őket, kétszer rájuk szavaztam.
    Nem azt hangsúlyozzák a fideszesek, hogy hazánkban többszázezer vakcina áll raktáron, amit elolthattak volna, hanem hogy Európában lakosságarányosan nekünk van a legnagyobb vakcinatartalékunk.

    Gazdaságról. Továbbra is rejtély számomra, kik és miből fogják visszafizetni ezt a történelmi mértékű pénzkiáramlást. Ennyi hitelt elinflálni sem lehet súlyos következmények nélkül. Lassan védjegyemmé válik, hogy tévedek.

  40. Re:40
    Pont az Astrából áll „hegyekben” a készlet, ahogy több más EU-s ország sem jeleskedik, pl németek, de nyilván ez is Orbán hibája… 😉

    Anyósék tegnap kapták az értesítőt az Astrára, valahogy nem repestek az örömtől…

  41. A vírusinfókon a friss poszt címe: „Vége a pandémiának!” (ottani kommentem moderálásra vár, az itteni fórumot meg nem terhelném vele). Az egészről csak amiatt adok hírt, hogy abban nagyon igaza lehet Bogár Lászlónak a korábban linkelt videójában, hogy mára már nincs, mert elveszett a közös nyelv, és így a ki- vagy megbeszélhetőség is (nyilván nem lingvisztikai értelemben).

  42. 42 marci „elveszett a közös nyelv, és így a ki- vagy megbeszélhetőség is”

    Ez fontos felvetés, de csak ezért nem fogom megnézni a Bogár-videót. Elég volt egyszer, tíz éve lepattanni róla egy országos civil fórumon (meg utána magánban), amikor fel mertem vetni, hogy nem azért ül egy pódiumon Gyulai Ivánnal és még két másik „ismert emberrel” együtt egy százfős fiatal és lelkes közönség előtt (akkor még magamat is ide számítottam), hogy panaszkodjon és elkeserítsen, hanem hogy értelmes ötleteket vagy legalább kutatási feladatokat adjon.

    A „közös nyelv” viszont nem „elveszett”. A közösség fogalma tágult a 21. századra szó szerint globálissá, viszont a „nyelv” fogalmát nem sikerült átdefiniálni az ennek kezeléséhez szükséges szintre. Egyébként ez az informatika eredeti, deklarált feladata, ha az alsó öt százaléka nem lenne olyan rohadt jó üzlet (Apple, MS, Google, …), rajta még öt százalék isteni hype (linux, web, ontológia, szemantikus hálók, AI, „hősök”, …) Így aztán mára már senki nem ismeri ezeket az elveket, nem érti a rá épített struktúrákat, a „knowledge worker” képét Sherlock Holmes meg az Agymenők alapján próbálják elképzelni, stb. A valódi munka viszont a túlsó végen van.

  43. 41. dajtás,
    Hogy jön ide az, „ez is nyilván Orbán hibája” megjegyzésed?
    Mikor kevés volt a halott, akkor a halottak számára kellett figyelni. Mikor több lett a halott, akkor a beoltottak száma lett fontos kommunikációs adat.
    Hivatkoztak, hogy többet is oltanának, de az EU nem küld elég vakcinát. Kiderült, kell lennie még több százezer vakcinának, amit leolthattak volna, de nem tették.
    Ehelyett az EU-ra mutogattak. Mikor ez felszínre jött az EU dorgálás megszűnt és a leoltásra nem került vakcina kommunikációja ennek tükrében pozitív üzenetet kapott. Nálunk van a legnagyobb vakcina tartalék, mintha ez érdem lenne és nem bűn. Felelőssé tették az EU-t, de kiderült, hogy Orbán jegeli a készletet. Még egyszer, hogy jön ide más ország vakcinával kapcsolatos kommunikációja? Mi köze Orbánnak Németországhoz? De, ha már másik ország. Ez emígyen történt. Közzétették, hogy felfüggesztették ennek és ennek a vakcinának az oltását. Nem eldugták a készletet és az EU-ra mutogattak. Felnőttként kezelve az embereket, kiálltak és elmondták a vakcinával kapcsolatos aggályukat.

  44. 43: Kedves Lóránd

    Én maximálisan egyetértek veled, mind Bogárban (max. a diagnózisig tud csak eljutni, immáron évtizedek óta), mind Agymenőkben/Sheldonban (a Star Trekező „nagy” fizikusokat illetően), a globális informatikai irányú bezajosodást vagy kapzsi pénzügyi motiváciájú harácsolást illetően. Dolgozni kellene az egész témán, és teljesen másképp, ez nem kérdés számomra. Viszont félek, hogy a bloggazda türelmi határait feszegetnénk, egy ezen az úton továbbvitt beszélgetéssel és abban sem vagyok biztos, hogy nem megalapozottan (amikor ilyen rossz idők járnak kis hazánkban).

    PS: Látjuk a friss napi magyar covid-adatokat? Nagyon megvagyunk lepődve a trendeken? Indolkolt-e a kérdés feltevése, miért van deja vu érzés a 3.hullámban, ráadásul sokkal súlyosabb kiadásban?

  45. Re:44 Károly
    Németek ők úgy jönnek a képbe, hogy ők sem iparkodnak Astrával oltakozni, még sem pörög rajta senki, hogy mekkora készleten ülnek tétlenül.
    Nem orbánt védve nem szeretem a kettős mércét, ami gyaníthatóan abból fakad, hogy orosz/kínai vakcinákkal bekerültünk az oltottsági top 3-ba az EU-n belül, és ez sok károgónak/rosszakarónknak nagyon nem tetszik.
    Szeretném azt hinni, hogy tisztába voltak az Astrás problémákkal, és ezért nem siették el az ezzel való oltást, de hinni a templomban kell, nem ebben… 🙂

  46. Ha annyi Astra van raktáron, mért nem küldik ki mindenkinek, aki regisztrált, hogy jöhet Astrázni? Aztán aki kéri, kap, aki nem, nem.

  47. Nem csak későn zártunk, hanem a többi európai országhoz képest nem is hozott a kormány kemény intézkedéseket. Angliában négy hónapra zárták be az iskolákat, Írországban a lakás környékét is alig szabad elhagyni.

    Magyarország kiemelkedően laza szabályokkal gyűrné le a harmadik hullámot
    https://444.hu/2021/03/11/magyarorszag-kiemelkedoen-laza-szabalyokkal-gyurne-le-a-harmadik-hullamot

    Az elmúlt egy év szinte végeláthatatlan küzdelme miatt országszerte sok Covid-részlegen dolgozó orvos és ápoló depressziós – mondta egy magyar kórház Covid-osztályát vezető orvos, akivel a harmadik hullám tapasztalatairól beszélgettünk. A vezető orvos szerint több szempontból is más ez az időszak, arányaiban jóval több fiatalabb, harminc-, negyven-, ötvenéves ember kerül kórházba súlyos tünetekkel, amelyek szintén megváltoztak, íz- és szaglásvesztés sokkal ritkábban jelentkezik, viszont sajnos gyakoribb a súlyosan köhögő, fulladó ember.

    Döbbenetes látni, mennyire sok fiatal kerül be
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/11/korhazi-dolgozok-harmadik-hullam-depresszio-fulladas-kohoges-sokkal-fiatalabb-betegek

  48. Az államnak évek óta van egy bizonyítottan működő, modern digitális rendszere, amellyel csodákat lehetne tenni, mégsem sikerül. Március 4-én a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rengeteg hibás sms üzenetet küldött ki az oltásra várakozóknak. Az értesítésekkel két fő probléma volt: olyanok is megkapták, akik már legalább az első adaggal be voltak oltva, illetve sokakat a lakóhelyüktől nagyon messzi oltópontokra hívtak be. A hétvégi oltókampánynak ez a része káoszba fulladt – részben lefújták, részben esetlegessé vált. Március 9-én, azaz öt nappal az első sms után újabb oltásra toborzó üzenet érkezett, ám a NEAK ezúttal már beleírta a szövegbe, hogy aki megkapta az oltást, annak „nincs tennivalója”.

    Ez a két üzenet azt mutatta meg, hogy:

    Az az intézmény, amelynek az oltásra való behívók készítése a feladata (NEAK) nem tudja, hogy az egyik oltási terv szerinti csoportban (a 60 év alatti krónikus betegek között) adott időpontban kiket oltottak már be, holott a vakcinák beadását a háziorvosoknak regisztrálniuk kellett.

    Nem feltétlenül egyszeri hibáról van szó, hiszen a NEAK öt nap alatt nem tudta a két adatbázist összevonni, a második sms idézett mondata ugyanis ennek közvetett beismerése.

    Minden megvan ahhoz, hogy az oltást jól megszervezzék, ezért különösen kínos, amit látunk
    https://g7.hu/kozelet/20210311/minden-megvan-ahhoz-hogy-az-oltast-jol-megszervezzek-ezert-kulonosen-kinos-amit-latunk/

  49. Re:43 Lóránd
    Szép szép ez a szemfelnyitogatás, de ha már tudjuk, hogy meztelen a király, akkor új királyt kellene választani. Itt akad el az összes nagyot mondó 95%-a, mert bár a diagnózis jó lehet, de fogalmuk sincs mit kellene máshogy csinálni.
    Gyulai Iván legalább elmondja mit kellene csinálni, kurzusokat is tart erről, és meg is mutatja(jó két napig voltam nála), de látva azt, hogy egyre kevesebb erőforrással rendelkezik, és öregszik+egyre inkább belefásult a dolgaiba, nem éppen szép jövőt lehet ebből jósolni.
    Amúgy Ivánról mi a véleményed, őszintén kérdezem?

  50. Re: Ábel
    Per pillanat Szeged környékén ez van, most kapják az értesítést, ami Astra alapú.

  51. Ma reggel érkezett a hír, hogy a köznyelvben brit mutánsként emlegetett koronavírus variánssal megfertőződők egy kutatás szerint szignifikánsan nagyobb eséllyel halnak meg, mint akik az eredeti, vuhani vírustól betegedtek meg. Egy magyar PCR-tesztlabor adatainak elemzéséből arra következtet, a brit mutáns 10-20-szor magasabb vírusszámot ér el a betegekben, ez okozhatja a súlyosabb lefolyást. Korábban is pedzegették már, hogy abrit mutáns halálosabb is lehet, de eddig ezt nem bizonyította senki. Ugyanakkor talán arra senki nem számított, hogy a brit mutáns összességében 64 százalékkal halálosabb lehet.

    Íme a halálosabb és fertőzőbb brit mutáns koronavírus, ami letarolta Magyarországot – Mit tudunk róla eddig?
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210311/ime-a-halalosabb-es-fertozobb-brit-mutans-koronavirus-ami-letarolta-magyarorszagot-mit-tudunk-rola-eddig-473694

  52. 48. Python,

    „Magyarország kiemelkedően laza szabályokkal gyűrné le a harmadik hullámot”

    Látom, hogy az otthoni rokonság összeverődve több családból szülésnapot ünnepel.
    Fel nem foghatom, hogy kisboltokat be kell zárni és éjjel nem lehet az utcára lépni, de napközben lehet kolbászolni össze-vissza és járkálni másokhoz, zárt térben együtt lenni nem egy háztartásbeliekkel.
    A tamasigödénypócslenkei félék pedig folytatják ámokfutásukat több tíz vagy százezer követővel.

    Így soha nem fog megállni a nyavaja. Esetleg a korai meleg, száraz tavaszban lehet reménykedni, hogy valamit segít majd.

  53. 46. dajtás,
    „Nem orbánt védve nem szeretem a kettős mércét,”

    Nem tudtam, hogy a német kancellár is a közmédiában bírálta az EU-t és őket tette felelőssé az oltások akadozásáért úgy, hogy közben elhallgatta, hogy van félretéve többszázezer vakcina. Majd mikor néhány embernek feltűnt, hogy a kancellár számaival valami nem stimmel, utánajárva kiderítették, hogy a német kancellár, épp úgy, mint a miniszterelnökünk, a kancellár megtévesztette a német népet.
    Mert, ha ezt tette a német kancellár, az bizony nem helyes.

    A kettős mérce különféle alapelvekből levezetett szabályok alkalmazását jelenti olyan esetekre, melyek lényegében megegyeznek egymással. Kettős mércéről akkor beszélünk, ha két vagy több embert, helyzetet vagy eseményt másképp értékelünk, bár ugyanolyan tettér ugyan olyan értékelést érdemelnének.
    A kettős mércét csak szándékosan lehet elkövetni. Elkerülte a figyelmem, hogy a német kancellár is hasonlóan cselekedett, mint a miniszterelnökünk. Vagy csak vagdalkozol. Okát ennek te tudhatod.

  54. Mint egészségügyis kérdezem. Mit a faszt keresnek katonák a kórházakban, ennyi erővel a gyógyszergyárakban is lehetnének. Saját magunk is előállíthatnánk az oltást (akár frenchise-ba) ott vannak a Béresék meg a többiek, persze nagy biznisz nekik sok táplálékkiegészítő, de lehetne rá kötelezni őket. (Több éve valaki kinyilatkoztatta, hogy oltás nagyhatalom is lehetnénk (?) Közben már India is rendelkezik saját oltóanyaggal. Valami nagyon nem smakkol itt. Már be lehetett volna oltani mindenkit erre oltóanyag hiány miatt totális karanténban tartják az egész világot? 🙁

  55. Szeretnék már valós képeket, videókat látni a túlterhelt kórházakról! Csak egyet, könyörgöm! De ne indexes, meg origós, meg a többi többszörösen hiteltelen forrás, mint a jewyortimes, ésatöbbi! Valami dugivideót, valami ütőset. Ahogy állítólag fulladoznak, haldokolnak és bizonyítottan a covidtól persze. De elég lenne csak egy darab túlterhelt kórház, mert eddig csak üresen tátongót láttam, tapasztaltam. A nővérek maguk mesélték, hogy hónapok óta csak malmoznak. Segítenétek ebben? Köszönöm!

  56. Python 49: „Az államnak évek óta van egy bizonyítottan működő, modern digitális rendszere, amellyel csodákat lehetne tenni, mégsem sikerül. Március 4-én a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rengeteg hibás sms üzenetet küldött ki az oltásra várakozóknak.”
    Ebből is látszik hogy ennek a kib@szott Orbán rezsimnek mi a fontos. Ha csak fele olyan erőforrással és akarattal fejlesztették volna a NEAK rendszerét, mint ahogy a NAV infrastruktúrájával tették, ez nem létező probléma lenne. De az egészségügyi probléma nem számít, az viszont hogy az adóhivatal lassan hamarabb tudja, milyen zoknit és hol vásárolsz, az kell hogy ilyen legyen. Az átlagpolgár felejtse a fekete és a szürke gazdaságot is, míg az „uralkodói” mutyi gazdaság soha nem látott szinteken tombol és rombol.

  57. Itt a mai helyzet, ráadásul magától a magyar covid anyaúristenétől, „nyunyóka nénitől”:
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/11/operativ-torzs-muller-cecilia-csutortok

    Mit lehet erre szebbet és jobbat írni, mint amiről ennek a posztnak a címe szól?!
    A magyarnak megint mindent egy lapra tettek fel. Oltás.
    Amennyiben nem jön be ez a stratégia sem (komoly esély van rá, több okból adódóan is), itt el fog szabadulni a pokol!

    Azért az szépen látszik, hogy üzletelgetni azért van még kedv és lehetőség… Lásd az ingyenesen elajándékozott PCR teszterek tízezrei és jópár lélegeztetőgép, s közben az izraeli fejlesztésű tesztbeszerzés, vagy a kórházak takarítására elnyert pályázat. 🙂
    De semmi probléma, szerintem is pont ezt érdemli a nagyérdemű nemzetközösség!

    Aki áprilisi nyitást vár a rekord oltottság alapján, annak van egy rossz hírem… A természet messze leszarja az egyszeri emberi gondolkodást, a gazdaságot, és leginkább a politikát!

  58. 59 H.Cs.

    A cikk 128 ezer aktív betegről értekezik.

    Hmmmm, volt olyan évünk, amikor Influenzával heti 100 ezren mentek orvoshoz és azok közül több ezren belehaltak a szövődménybe, ami akkor is a tüdőgyulladás volt.

    58 Tibor bá’

    Mivel is nem értesz egyet? Én csupán kérdeztem és kértem.

  59. Oh, itt van a mai bomba, közzétették a kínai és az orosz szerződéseket:

    https://www.facebook.com/gergely.gulyas.585/posts/2853863864870374

    Nos NAGYON ÉRDEMES elolvasni a kommenteket.
    Röviden, a kínai beszerzés (ami a legdrágább vakcina) egy egy fős közvetítő cégen keresztül történt, amelyben a szerződés megkötése előtt váltottak ügyvezetőt.

    https://www.ceginformacio.hu/cr9317284540

    A céginfó szerint tényleg egy fős.

    Ez igen
    „Utolsó létszám adat 1 fő
    Tulajdonosok száma 1
    Vezetők száma 2 fő” ?

    Kicsiben a bürokratikus vízfej leképezése.

    „Egy kérdésem van: miért kell egy 300 milliós árbevételű céget közbeiktatni, amiben hirtelen januárban volt egy gyors ügyvezető csere? Azt írd ki, hogy mennyi volt a beszerzési ár és a haszon melyikőtök zsebében fog landolni!”

    „Tuza Mátét január 20-án nevezték ki ügyvezetőnek és 9 nappal később aláírja ezt a szerződést. ”

    Ugye ezeket a dolgokat a kínai lélegeztetős történetből és a legmagasabb vakcina árból előre lehetett sejteni ….

    Érdekes módon az oroszokkal közvetlenül szerződtek.

    A keleti nyitás és a politikai nyomás az engedélyezésre mindjárt értelmet nyert.

  60. 60: „Curix”:
    Az influenzás összehasonlítás 1 évvel ezelőtt is marhaság volt.
    Most meg aztán abszolút válaszra sem méltó a kérdés!
    Akárcsak az üres kórházakról szóló előbbi! – Ezt a baromságot! Melyik bolygón élsz?

    61: Idegen:
    A lényeg, hogy a nép cumizza ezerrel!
    El tudom képzelni, ahogy anno nekiláttak: Gyerekek, ezen még keresni is fogunk! Ihaj-csuhaj, sose halunk meg…

    Méghogy nem hasonlít a helyzet az USA-ra. 1 év múlva ugyanaz lesz itt is. Capitoliumlövöldözőstől, covidhalottasházastól, a saját pribékek elfordulásáig… Max. a világ helyett az EU lélegzik csak fel, itthon meg lehet siratni a régi rendet (szokás szerint, van, aki máris elkezdené).

  61. „„Csupa rossz hírem van. A helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk” – mondta Orbán Viktor egy Facebook-videóban február 25-én, éppen két hete. (Azóta újabb két hetet jelentett be.) Hozzátette azt is, hogy olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz.

    Ahhoz képest, hogy milyen drámai képet festett fel a miniszterelnök, egy hétig nem történt semmi. Pedig a számok folyamatosan emelkedtek. A harmadik hullám ellen láthatóan mit sem érő járványügyi intézkedések szigorítását csak március 4-én jelentette be Gulyás Gergely, azokat is csak március 8-i határidővel.

    Megkérdeztük ma Gulyás Gergelyt, hogy ha Orbán már február 25-én látta, hogy soha nem látott nyomás lesz a kórházakon (ami mostanra be is következett, már rangsorolni kell, hogy kit engednek intenzívre), a kormány miért várt az intézkedések életbe léptetésével.

    Gulyás szerint semmiféle késlekedés nem volt. „Ahogy azt láttuk, hogy a számok olyan mértékben futnak fel, hogy a kormányak intézkedni kell, ezt a döntést meghoztuk.” Majd rögtön rátért a baloldara, hogy ők bezzeg még ekkor is nyitást követeltek, ahogy egész februárban. Nem említve, hogy a nyitás terveiről már ő maga is beszélt február elején, ahogy az sem világos, hogy a baloldalnak mi köze van a kormány intézkedéseihez. ”

    https://444.hu/2021/03/11/gulyas-szerint-a-kormany-idoben-hozta-meg-a-szigoritasokat-a-szamok-nem-ezt-mutatjak

  62. 62. H. Cs.

    Mutass kélek egy túlzsúfolt kórházat, ahol tömegével haldokolnak az emberek a covidtól! Köszönöm!

  63. 59 Horváth Csongor
    Az optimista előrejelzések hallatán én is a fejemhez kaptam, hol élnek ezek?
    De igazából nem is hiszem el, hogy Orbán valóban hisz abban, amiket nyilatkozik.
    Szerintem tudatosan festi rózsaszínre a jövőképet, hogy az emberekben fenntartsa az illúziót, bízva benne, hogy ha később mégis sokkal rosszabb lesz a helyzet, akkor a tények nyomása alatt az emberek könnyebben elfogadják a további megszorításokat, mintha most egyenesen bevallaná, hogy ez sokkal hosszabb menet lesz…
    Én azért bízok az oltásokban, de persze nem nyájimmunitás, teljes betegség felszámolás szintjén, csupán az oltottak több-kevesebb védettsége alapján a súlyos kórházi esetek megakadályozására.
    Mert ez pl. már Izraelben lassan, de tartósan alakul az eddigi adatok alapján.
    De még ott sem túl rózsás a helyzet, még mindig elég magas a fertőzések száma, pedig már 50% körüli a beoltottak aránya, de még ez is bőven ad teret a maradék között az agresszív változatok terjedésének.
    Mi meg büszkélkedünk az oltottsági szintünkkel, mikor fényévekre vagyunk ettől…

  64. 64:
    Csak tégy egy egyszerű próbát! Holnap próbáld meg elérni a háziorvosodat, mondjuk egy egyszerű receptfelírás céljából. Sok sikert a telefonos megkereséshez… 🙂
    Vagy mondjuk menj be az SSBR-re Tatabányán, hogy eltörhetted a karodat. A várakozási időből tudni fogod, mi a helyzet, ill. elképzelhető, hogy elküldenek.

    Ha mindeközben csak kávézgatnak a háttérben, mert épp a színészek vannak soron a kórházakban, nézd el nekem tudatlanságomat, s ebben az esetben én kérek elnézést!

  65. „A szerződést egy gyógyszeripari szerződési gyakorlattal rendelkező szakemberrel együtt néztük át.

    Mivel új vakcináról van szó, a klinikai vizsgálathoz küldött háromezer kétkomponensű vakcináról szóló megállapodás esetében a szakértő természetesnek nevezte, hogy az orosz fél nem vállal felelősséget a beoltott betegek és rokonaik egészségében bekövetkező káros változásokért. (6.1. pont)

    Az viszont már necces szerinte, hogy a szerződés az eladó anyagi felelősségét százezer dollárban (kb. 30 millió Ft) maximálja (6.2). A háromezer 19,90 dolláros vakcina esetében ez még nem lenne kirívó, de mivel a szerződést januárban változatlan feltételek mellett egymillió kétkomponensű vakcinával megtoldották, a bő húszmillió dolláros (hatmilliárd Ft) vételárhoz képest a korábbi felelősségi plafon összességében példátlanul alacsony.

    A magyar fél teljes alárendelődésének jele, hogy belement abba, hogy az esetleges jogvitákat kizárólag az orosz törvények szerint, moszkvai választottbíróság előtt rendezzék (9.3.). A szakértő szerint ennek a teljesen szokatlan, és a magyar felet kiszolgáltatott helyzetbe hozó feltételnek egyedül az lehet az oka, hogy politikai döntés született: bármi áron vakcinához kellett jutni.

    Hasonlóan az orosz fél erőpozíciójára utal, hogy a szerződés nem csak az előre nem látható vis maior esetekre mentesíti az orosz felet a kötelezettségei teljesítése alól, de az előrelátható, ám elkerülhetetlen esetekre is (10.1.).
    A januárban születt egymillió adagos szerződéskiegészítés ráadásul külön kiköti, hogy a felelősségi kérdésekre nézve a decemberi szerződés feltételei az irányadók (9. pont). Sőt, arról még külön is rendelkezik, hogy a szállító azért sem visel felelősséget, ha a gyártási folyamat lassúsága miatt nem tudja tartani a határidőket.

    A szerződésben kötbérről egyáltalán nem esik szó. Mindezek fényében az égvilágon semmilyen következménye nem lesz annak, hogy bár a szerződés szerint 300 ezer ember beoltásához szükséges 600 ezer Szputnyik V vakcinát 30 napon belül, tehát február 22-ig le kellett volna szállítani, de március 11-ig csak 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) vakcina érkezett meg.”

    https://444.hu/2021/03/11/orosz-vakcinaszerzodes-teljesen-egyoldalu-szerzodest-irt-ala-a-kormany

    Ugye emlékszünk, hogy az orosz mennyiségről, azok időbeli teljesítéséről is összevissza hazudtak a prominensek.
    De közben ment az EU által leszerződött gyártók nem teljesítenek ezerrel.

    A Moderna kvóta nem lehívásáról összevissza hazudozott a kormány.

    Viszont az EU-s beszerzésnél a gyártóval közösen az EU garanciát vállalt az esetleges vakcina mellékhatás perek esetére.

    A kínai szerződésnél garanciákról szó sincs.

  66. 64 Csak kérdezek
    Ilyent soha nem fogsz látni abban a formában, hogy azt te hitelesnek találd.
    Láttunk már eleget kitakart arccal, de azt ne várd, hogy egyszerre lásd az egész kórház területén az összes intenzív szobát, arról nem szólva, hogy ott egy alapos forgatás kizárt ilyen körülmények között.
    A mi kórházunkba már át kellet telepíteni a szomszédos kórház személyzetét, annyi lett a koronás ápolt.
    Országosan meg azt ne várd, hogy majd akkor kezdenek vészharangot verni, mikor az összes tartalék elfogy, mert akkor már rég késő, és a teljes felelősség a nyakukon maradna, hogy nem léptek időben.
    Biztos vannak még tartalékok, és biztos még ezek bővíthetők is lesznek egy bizonyos szintig, de nem lehet alábecsülni a helyzetet…
    Ha tömegesen elöntik a kórházakat, és halnak meg a betegek, akkor hiába fogod majd azzal vigasztalni magadat, hogy ez az embereknek csak kis százalékát érinti, a többi meg simán, egyszerű tünetekkel túlesett rajta.

  67. 66. H.Cs.

    Megtettem. Amikor egy egyszerű vizsgálatra kértem időpontot, hímeltek-hámoltak, de amikor a jogsim újraélesztéséről volt szó, még aznap fogadtak. Várakozási idő nélkül. Ugye tudod, miért? Beszédes? Lakhelyem kórházában naponta 10 beteg van coviddal, az elmúlt egy év alatt egyetlen haláleset sem történt. Kb 50 ezres vonzáskörzetben. Azé’ ez odabasz, vagy nem? Vérvételen is voltam, mindenféle fennakadás nélkül. De láttam videót az amcsiknál, bement pár kórházba a felháborodott ember és levideózta a covidos tömegeket, akik a biztonsági őrökből és a recepciós személyzetből álltak. Én ezt látom és azt, hogy nincs extrém helyzet, semmilyen tekintetben. Pánikoltatás, félelemkeltés, politikai aljasságok, brutális méretű lopás, hazudozás, bicskanyitogató törvénykezés, országlopás, köztulajdon magánosítás, kínai vakcinavásárlás durván túlárazottan, hadd ne soroljam tovább. Erre pont jó egy kis média által is megtámogatott zűrzavar.

  68. 66: Csongor, hagyd…! Egyébként elég ha bemegy a kkhalasi mobil járványkórházba, egyenlőre kb. 90% -os telítettséggel megy, de ha az eheti tempóban érkeznek a 30-60 év közötti betegek, akkor hétvégén megtelt táblát ki lehet tenni a 150 ágyas intézményre. A korábbi fertőző is kb. megtelt közeli helyzetben van Kkhalason.

    61: Idegen, ne légy naiv. Külügyminiszterünk a nyáron már saját jachton szeretne nyaralni az Adrián, nem a milliárdos haveri körből kibérelni egyet 10-15 napra. Ebből pont meg is lesz a rávaló, meg még Kína felé is lehet visszaosztani, meg bizonyos zsebekbe is lecsengetni a „jattot”.

  69. FB-on írja egy túlságosan jóindulatú (naív) valaki:

    „Eléggé elgondolkodtató, hogy egy közel 10 millió lakosú országban csupán akkora az eü kapacitása hogy max 2.500 embert tudunk becsülettel lélegeztetni. Ez a lakosság 0,025%-a… Ez eszméletlen alacsonynak tűnik… Vajon hány súlyos állapotú beteget tudnánk becsülettel ellátni, akinek nincs szüksége lélegeztetőgépre?… Ennyire beleéltük magunkat a boldog békeidőkbe, a jóléti kényelmes társadalmi létbe, hogy azt hittük, itt a menyország, az öröbéke az örökegészség és soha semmi baj nem történhet?

    Ráadaásul egészségügyi dolgozók csoportjában sorra jönnek a beszámolók, hogy hiába a nagy terhelés, aki jelentkezik ápolónak (van gyakorlata, végzettsége) elutasítják mivel nincs létszámbővítés… (!!!!!!!!!!) Szóval nekem nagyon úgy tűnik, hogy nagyon veszélyesen alul van tervezve az eü azonnal bővíthető kapacitása, mintha egy vészhelyzet egy nemlétező sohabenemkövetkező forgatókönyv lenne…. ” :-O

  70. 72: Camelia, a triázsolás már most os megy a túltelített kórházakban, viszont ahogy átlépjük a napi 1000 fő lélegeztet számot, ez nagyjából tömegesség fog válni! Intenzíves szakápolókra lenne szükség, de azokat is képezni kellene, és az rohamtempóban is kb. 1/2 év egy képzett szakápoló esetében, de inkább 1 év. Gépből dögivel van raktáron, emberanyag nincs aki szakszerűen működtetné. És igen, az EÜ költségvetése sajnos 11 éve szándékosan alul van tervezve!

    Orvosi kamara: Már van kórház, ahol választani kell két beteg élete között
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/11/magyar-orvosi-kamara-mok-hegedus-zsolt-etikai-ajanlas-egeszsegugy

  71. 66

    Két hete pénteken a Fiumei úti baleseti,Dologház utca felőli ambuláns, törött ,gipszelő,felülvizsgálati ügyben odasereglett emberek az első emeletre gyűltek össze,mert a földszinten, – ahol három rendelő,két röntgen van – OLTÓPONTOT ALAKÍTOTTAK KI.
    Az se rossz ugye.

    1 lift.
    Törött végtagosok.
    Betegszállítók-
    Első emelet.

    Én próbálom érteni,sehogy se megy.

    De fent említett rothadó vezetőjű ország ide bizniszel V4 körben.
    Nem előzöm a leendő hírt,aki akarja megtalálja.

    Egy hete kb. Vitézy Dávid azt mondta,hamarosan Budapestre egy debrecennyi ember fog költözni,ezért a közlekedési kihívásoknak meg kell felelni.

    Fent említett ország oltási útlevele nálam így ér értelmet.
    Magyarország lakóssága 2066-ban is tíz millió lesz,de tele lesz Dáviddal,ás Rachellel.

    Nehéz mást gondolni.

    Ami az oltást illeti aggódom,vannak „öregeim”,és ambivalens mindaz amit látok tapasztalok.

  72. 64: Csak kérdezek

    „Mutass kélek egy túlzsúfolt kórházat, ahol tömegével haldokolnak az emberek a covidtól! Köszönöm!”

    Egy csinos nőnek meg kell-e mutatnia neked a punciját, hogy elhidd; nő? (Guten Tag faszikáim című filmből loptam a poént)

    Szerinted Magyarországon lehet fotózni vagy forgatni kórházakban, pláne annak aki nem Kesmás? Szerinted nem lehetne hamisítani egy kívánságodnak megfelelő videót? Miért nem elég erősek neked a közvetett bizonyítékok? Szerinted a magyar dokik asszisztálnak Orbánnak, hogy minél nagyobbra fújjanak egy covid-lufit? Szerinted Orbánnak hiányzanak az elmúlt és elkövetkezendő hetek, így 2022 árnyékában? Miért nehéz belátni, hogy az influenza és covid az két olyan betegség, ami teljesen más kezelést, terápiát igényel, tök más lefolyással és így nem összevethetők azon a szinten ahogy te szeretnéd? Te válaszolsz mások kérdéseire, vagy csak elvárod, hogy neked válaszoljanak?

  73. Lezárások – működik ez? Jól van kitalálva? Miért kellett?

  74. „A gyógyszer nagykereskedelmi vállalatnak – az Opten adatai szerint – a kezdetekben (2009-2013) között egy Port Vilaba (a csendes-óceáni Vanuatui Köztársaság fővárosa) bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments volt a tulajdonosa. ”

    „A változást 2020. november 27. hozta el, ugyanis a Danubia Pharmát felvásárolta a Syntonite MED Zrt., ami éppenséggel a Széchenyi tér 7-8.-ban van bejegyezve, ami egyébként a humántárca egyik részlegének is otthont ad. A felvásárlás után a Danubia is áttette az exkluzív belvárosi irodaházba a központját, addig ugyanis a Fejér megyei Kulcs községben volt, a cég telephelye még mindig a XVII. kerületben van az Opten szerint.

    Érdekesség még, hogy a Danubiát a fúzió után érkező mindössze 36 esztendős Tuza Máté vezeti. ”

    A vételár adagonként 30 Euró + 5 százalék Áfa, vagyis ez a legborsosabb árú vakcina, amit Magyarország megrendelt, miközben ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak.

    https://alfahir.hu/2021/03/11/sinopharm_kinai_vakcina_offshore_danubia_pharma_gulyas_gergely_opten_vakcina

    Kezd kerekedni a történet.

  75. Szándékosan megy a zavarkeltés…láttunk amerikai túlzsúfolt kórházat, ami amúgy olasz volt…láttunk visszahajlós meg rugós fecskendővel beadott oltásokat…láttunk élőben összeesett ápolónőt, aki meghalt, vagy nem halt meg….láttunk éneklő, táncoló ápolókat, meg túlzsúfolt kórházakat….láttunk masznélküli embereket, akiket rendőrök nyomtak le, fogtak rájuk fegyvert(amerikában), most meg semmi szankció…stb…stb…stb…
    Itt a sötétség és a félelem fentartásaba cél. Jönnek a hatalmas pcr pozitív számokkal, de soha nem mondják el, hogy hányan betegek(pedig who ajánlás, hogy csak az pozitív, aki tünetes) Nem mondják meg hogy koronában, vagy koronával hal meg valaki.
    Orvos ismerős szerint a kovid osztályról több mint a felét haza lehetne küldeni a betegeknek, mert a folyosón császkálnak. Hallottunk híreket hogy hatalmas pénzeket kapnak a kórházak, hogy minél több kovidos betegük legyen.
    Hallhattuk, hogy romániában mekkora szar van, hogy kiderült, hogy a légzési nehézségekkel küzdő kovidosokat a halálba szedálták.
    Apám pár éve meghalt. Hetente látogattam a dél tepsiben. Utolsó alkalommal az ágyhoz volt kötözve. Teljesen kiszáradt! Nem akartam elhinni, hogy ilyet meg lehet csinálni.
    Akkor lehetett látogatni a betegeket, mégis megtették…most mi lehet ott?
    Olvasom, hogy a pfizertől embóliát lehet kapni….nehogy elhigyétek! A klinikai tesztelések sikeresek voltak….23ezer beoltottnak semmi baja nem volt…nem hogy embólia! Az amúgy is kialakult volna….az oltás biztonságos! Ha utána meghalna esetleg valaki, az az alapbetegségében hal meg, elvégre be lett oltva!

  76. Ja bocs… az astrától.
    Egyébként:
    https://m.hvg.hu/gazdasag/20210311_Jarvanyugyi_szakemberek_szerint_most_ertelmetlen_meg_lazitasrol_beszelni

    „Ezzel kapcsolatban Szlávik János megjegyezte, hogy nagy a különbség a fiatalok és az idősek oltási hajlandósága között: míg az idősek nem fanyalognak, a fiatalok inkább hajlamosak erre. „Most megint van egy felfelé szálló ág, ami annak köszönhető, hogy csak az mehet majd bulizni, nyaralni, akinek lesz védettségi igazolványa, ezért a fiatalok közül is többen döntenek az oltás mellett” – magyarázta.”

    Hát én erről lemaradtam…már van ilyen megállapodás?

  77. „Izraelben december 20-án kezdődött meg a tömeges oltás.”
    9.19 millióból 2021 január 25-ig 2.5 milliót oltottak le. Ilyen ütemű oltás mellett is az oltások megkezdésétől kb. 80 nap kellett, hogy a nálunknál is szigorúbb korlátozások mellett jelentősen csökkenjen a súlyos és halálos kimenetelű fertőzések száma.
    Tényleg hatalmas a remény a döntéshozónkban, de ez csalfa reménynek látszik.
    Mi a másfél milliós oltással most sem vagyunk ott, ahol Izrael volt január 25-n.
    Ha az oltási sebességünk megegyezik az Izraelivel, akkor már május végén lazíthatunk.

  78. 82 Károly
    Márpedig abban is kételkedem, hogy valaha is elérjük az izraeliek oltási sebességét, úgy, hogy még későbbre tolódhat az eredmény.
    És az is elgondolkodtató, hogy az ottani 50% körüli átoltottság mellett még mindig 3000 körül van a napi új fertőzöttek száma úgy, hogy közben a két oltást kapottaknál 97-98%-ban segített a vakcina.
    Ez arra utalhat, hogy szerencséjük volt, hogy a fertőzőbb variáns betörésekor már sokan be voltak oltva, és teljes sebességgel folyt az oltás, miközben a fertőzöttek száma még akkor is meredeken emelkedett (ott is volt 8000 körül), aztán ezt fékezte be az egyre magasabb oltottság.
    Ezt mondhatjuk versenynek a vírus és a vakcina között, nem ami nálunk van.
    És elgondolni is rossz, mi lett volna, ha brit mutáns akkor támad, amikor még nincs oltottság.
    Sajnos mi most rosszabb pozícióban vagyunk, mint ők voltak, itt a vírus jár messze előttünk, igen nagyot kellene domborítani az oltásokkal, hogy ezt átbillentsük, szerintem annyi vakcina nincs is a láthatáron…
    De azért a náluk kialakult helyzet biztató tendenciájú, a tünetmentes hordozók számát is drasztikusan csökkenti a vakcina:
    https://www.cnbc.com/2021/03/11/pfizer-covid-vaccine-blocks-94percent-of-asymptomatic-infections-and-97percent-of-symptomatic-cases-in-israeli-study.html

  79. A „vészterhes hozzászólások közepette” kicsit zavarban vagyok, hogy válaszoljak-e a nekem feltett kérdésekre, de ha már ma hajnalban ezen gondolkodtam az aktuális feladatom helyett…
    (unalmas, pöffeszkedő, … szöveg, ne olvasd el, ne duzzogj rajta, stb.)

    45, marci
    Dolgozni kellene az egész témán, és teljesen másképp, ez nem kérdés számomra. Viszont félek, hogy a bloggazda türelmi határait feszegetnénk…

    Nem feltételes mód, én erre a témára tettem fel az életem.
    „Arany János” szinten a következőről van szó: vannak szakértői rendszerek, amelyek egy szakterület tudását tárolják és kezelhetővé teszik. Én a szakértői rendszer készítés szakterületét kezelő szakértői rendszeren dolgozom. Talán érzékelhető az önszívatás mértéke, a különbség olyan, mint egy daru és egy teherszállító helikopter között: utóbbinak saját magát is fel kell emelnie a teherrel együtt. Okkal nem népszerű, inkább „köztudottan lehetetlen”. Az elmúlt tíz évből egy-egy kiragadott példával, személyes email-váltásokban Csermely Péter professzor urat nem tudtam meggyőzni ennek elméleti jelentőségéről, Bojár Gábort az ipari potenciáljáról, Hetesi Zsoltot arról, hogy az ő tudása egy ilyen rendszeren keresztül, minta terjesztéssel segíthetné a globális emberi civilizáció fennmaradását.
    Azóta nagyságrendekkel többet tudok (hála a munka melletti doktori képzés keretében végzett kutatásomnak), éles fejlesztésekben egyre durvább feladatokat oldok meg vele, de itt minden búvalbélelt janicsár kioktat arról, hogy mekkora nagyképű hülye vagyok… (miközben egymás haját tépik, vírust, vakcinát, világot szakértenek, Orbánt távirányítanák vagy éppen hullákat nézegetnének) 😀
    Szóval én nem látom itt semmi értelmét a „feszegetésnek”.

    50, dajtás
    Szép szép ez a szemfelnyitogatás, de ha már tudjuk, hogy meztelen a király, akkor új királyt kellene választani. Itt akad el az összes nagyot mondó 95%-a, mert bár a diagnózis jó lehet, de fogalmuk sincs mit kellene máshogy csinálni.

    Dehogy. Ez a 21. század: nincs olyan, hogy király. Hálózatos rendszerek vannak, transzparens, valósidejű szellemi, humán és materiális erőforráskezelésre van szükség. Ez a túlélés szükséges és (az összes általunk elkövetett baromság ellenére talán még mindig) elégséges feltétele. Ezt nem elsősorban az aktuális „királyoknak” kellene felfogni (legyen az Orbán vagy Buffet, Gates, Bezos, Musk, Zuckerberg, … hogy megy át a teve a tű fokán?), hanem az istenadta népnek. Különben meghalunk. Hála a koronának, hogy ezt a tényt közérthetőbbé teszi.

    Amúgy Ivánról mi a véleményed, őszintén kérdezem?

    A véleményem érdektelen. Iván kiemelkedő objektív tudással rendelkezik a túlélés szempontjából kritikus szakterületen. Nyilván ő is „oktat”, nem pedig „tájékoztat”, bár az utóbbi által keltett zajban elvész a hangja (igen, Tibor bá öndefinícióját mertem kritizálni). Remélem át tudja adni azért olyanoknak, akik nem sértődnek meg a „szakirodalom” szó hallatán.

    Ennyi. Elnézést az off-topic merengésért, nyugodtan folytassátok azt, amit szerintem egész pontosan írtam le nyolc évvel ezelőtt. Különös tekintettel az utolsó mondatra.

    Szóval a „haza” elsősorban, „forrás-szinten” ez a felszíni jelenségek miatt mindenhol, például itt is egymás torkának ugró, rövid távú színes mintáktól elvakított embercsoport. MINDEN további történés és folyamat a teljes halmaz összesített működéséből, döntéseiből, hozzáállásából következik. Ez a tömeg jelenleg sajnos a mélyebb gondolatokra nem vevő, így aztán kikerülhetetlen módon termeli ki maga fölé azt a bazári komédiát gazdasági és politikai síkon, amely ellen lázad.

  80. 84 – Kedves Loránd:
    Hiába mesterkedsz, addig nem állok le veled verbális értekezésre, amíg nem fejezed ki magad olyan tisztén és érthetően, mint én. 😀

  81. 85 Tibor bá addig nem állok le veled verbális értekezésre, amíg nem fejezed ki magad olyan tisztén és érthetően, mint én.

    Ámen! A tapasztalatok fényében remélem, hogy ez soha nem fog bekövetkezni… 😀

    Egyébként jó hogy szólsz, tényleg abba kéne hagynom, már megint túl sok időt bohóckodtam el itt.

  82. 76. Marci

    Szerinted Magyarországon lehet fotózni vagy forgatni kórházakban, pláne annak aki nem Kesmás?
    Miért, nem lehet? Telóval, dugiban? Adjak még tippeket?

    Szerinted nem lehetne hamisítani egy kívánságodnak megfelelő videót?
    Miért ne lehetne? És?

    Miért nem elég erősek neked a közvetett bizonyítékok?
    Miért, elég erősek szerinted?

    Szerinted a magyar dokik asszisztálnak Orbánnak, hogy minél nagyobbra fújjanak egy covid-lufit?
    Miért, az orvosok cirka 50 százaléka nem pont az ellenkezőjét mondja, mint amit Te is hirdetsz a másik 50 százalékkal együtt?

    Szerinted Orbánnak hiányzanak az elmúlt és elkövetkezendő hetek, így 2022 árnyékában?
    Miért, nem a zavarosban a legjobb halászgatni? Mire választások lesznek, nem lopnak el mindent? Illetve, nem fogják kiszervezni maguknak a tejelő ágazatokat?

    Miért nehéz belátni, hogy az influenza és covid az két olyan betegség, ami teljesen más kezelést, terápiát igényel, tök más lefolyással és így nem összevethetők azon a szinten ahogy te szeretnéd?
    Miért nem? Ott nem tüdőgyuszi a vége? Nem halnak bele több ezren évente? Kicsit lassab lefolyású? És? Ez számít?

    Te válaszolsz mások kérdéseire, vagy csak elvárod, hogy neked válaszoljanak? Elvártam volna? Köteleztelek rá, vagy bárki mást?

  83. Re:84 Lóránd
    Értem az érvelésed, mellesleg teljesen igazad van, de a vezetői elitnek is kell megértenie az alap összefüggéseket, hogy fenn tudjuk maradni, és ne essünk bele egy civilizációs szakadékba. Azonban a jelenlegi hazai elit minden szereplője ezt fel sem fogja, csak a zsebét tömi, felélve maga körül a habitatot…

    Elmondtad amire kíváncsi voltam Ivánnak kapcsolatban, korrekt.
    Hatszemközt beszélgettem vele, és én is ugyan ezt vontam le róla.
    Kell még majd az ő tudása, de előbb mást kell rendben tenni…

  84. 87: Csak kérdezek

    Csak a lényegre, csak röviden:
    * Ha konteód van, építsd fel rendesen, mert sejttetés nem elég. Analógia: WTC-tornyoknál nem mindegy azt vitatod-e ledőltek-e avagy azt, hogy más robbantott más célért.
    * Covid-konteó felépítéséhez tehát kellene, hogy melyik fontos, súlyos mainstream állítást vitatod (indulásként lehetőleg egyet kiválasztva). Ami állítás, ha igaz, akkor abból mi következik pro és kontra.
    * Bevinnél lopva dugiban egy telót (ami békeidőben egy koncertre is nehezen volt bevihető, a jegyen lévő szöveg egyre keményebben tiltotta, egyre komolyabb ellenőrzéssel, az idő haladtával). Mit kellene felvenni és hozzá hogyan látnád be a hitelességét? Elég-e ha valaki Facebookon publikálja, avagy mondjuk a Telextől várnád-e el?
    * Ha jól értelek kellene egy hivatalos covid-felirat az osztályon, ami vagy töküres ágyakat tartalmaz, vagy vidáman zsugáznak benn a betegek, tévét nézve. Vagy kellene látni a videón, hogy minden beteg nem covid miatt van ott, más miatt gyengélkedik. Melyik esetben mit rögzítesz a telóval? Hogyan lesz bizonyíthatóan hiteles?
    * Az-e a problémád, hogy rengeteg kórházi ágy van-e szabadon beteg nélkül (szó nincs bedugulásról)? Vagy az, hogy nem (indokoltan) betegek fekszenek rajta? Vagy, hogy nem covid-ban?
    * Ha lehet hamisítani és tegyük fel azt látod a videón amit szeretnél, nem kéne-e foglalkoznod-e avval, hogy mások is ugyanazt látják-e ugyanavval a bizonyítóerővel mint te?
    * Az én központi legkritikusabb feltevésem (közvetett bizonyíték ügyben), hogy ha egy magyar doki találkozik egy false vagy true PCR+ emberrel, akkor eldönti házi karanténba küldi-e (szerintem nyilván igyekezni fog, hogy több szabad helye maradjon, ha dugulnak be a kapacitások, még inkább, lásd triázsolás enyhébb formáit), avagy felveszi a kórházba. Nagyon sok magyar doki, nagyon sokszor, nagyon rosszul kell döntsön ahhoz, hogy bármi konteónak alapja legyen (ami szerintem kizárható illetve ilyennel Bogár László sem kalkulál egyik frissebb videója alapján, amiben 12 kérdést feszeget). Azaz betegek kerülnek kórházakba és párhuzamosan nemfeltétlen egészséges kerülhet házi karanténba. Ha nem így gondolod, akkor fejtsd ki részleteiben a te szcenáriódat. Vagy kérdezz rá, mit látok rosszul.
    * Orbán tud manipulálni nagyban is, 110.000 eü-alkalmazott egyszerre nem, kicsiben sem. Azaz én azt állítom csak ennyi alapján (nekem elég erős közvetett bizonyíték ez), hogy hippokratészi esküs dokik tömegesen nem manipulálnak avval, hogy üres ágyakat telinek hazudnak, nem kórházi betegeket betegeknek vesznek fel, a betegek covid miatt betegek a covid-osztályon, különben nem tudnának terápiát biztosítani nekik, ami ágyak telnek be. Ha a láncnak bármelyik elemét vitatod konteóval, akkor azt meg kéne jelölnöd, ki kéne bontanod részletesen, hogyan teszik.
    * „Cirka 50%”-os felvetésedet nem értettem, mit jelent, mire miképpen érv.
    * Szerintem egy covid-járványnak brutálisan kiszámíthatatlan mellékhatásai vannak a politikára, azaz kerülendő a covid-os felfordulás. Orbán világéletében gyártotta az álproblémákat és „oldogatta meg”, nyugiban, háttérben csendben tervezve. A covid valódi probléma konteósan is, nem konteósan is, így vagy úgy. Ha bármilyen hazugság, konteó van, akkor azt meg kell konstruálni, látszatát fenn kell tartani. Én ilyet nem látok, a nem-Kesmás sajtóban se, a mainstreamben se. Ha lenne ilyen, akkor beszéljünk a részletekről.
    * Továbbá Orbán mindenkinél messze leghatékonyabban kimaxolta a harácsolást. Emlékszünk még az mszp-szdsz döntögető Tocsik-ügyre, 804 millával? Kezdjük-e összeszámolni hol tart jelenleg az orbáni korrupció végösszege? Nem az-e a triviálisabb, hogy 12 év után kényelmes 2.6 millás közönséggel újra- és újraválaszttatja magát 4 évenként, Kesmával a háta mögött, gyenge és gyengülő ellenkezéssel párhuzamosan. Ezt ismerték volna-e fel a dokik és saját hatáskörben hadjáratot indítanának Orbán ellen? Szóval szerintem Orbán harácsolás továbbviteléhez a covid a legrosszabb.
    * Másik oldalról honnan fenyegeti nagyobb veszély Orbánt a harácsolásában? Szerintem az EU-s pénzcsapoknál, EU-nál sokkal nagyobb lóvé csapolható meg, mint az itthoni pénzekből. Azaz a COVID itt is bekavarna Orbánnak. De tegyük fel mindezt te nem fogadod el. Szerinted zavarosban halászással hogyan maxolja ki tovább a harácsolását? Hogyan segíti ebben a covid, mi olyat ad neki pluszba, ami eddig nem volt neki? Vészhelyzeti felhatalmazásra gondolsz? Mit ad többet a 2/3-nál jóval könnyebb lefolyással?
    * Influenza+Covid: mindkettő cseppfertőzéssel terjedő, RNS vírus okozta felsőlégúti megbetegedés és torkollhat tüdőgyulladásba. Azonban (1) az influenzajárvány időszakos, kitaposott ösvényű, visszatérően belátható halálozású. A covid meg, új, 1+ éve generál egyre nagyobb problémákat, beláthatatlan perspektívákkal: nem tudjuk mennyinél áll meg a halottszám (népességarányosan világrekordot ostromolva), nem tudjuk milyen mutánsok lesznek, nem tudjuk a vakcina mennyi gondot old meg hogyan, milyen időtávon. (2) Szerintem az influenzajárvány nem dugít el kapacitásokat, nem kell nyomában triázsolni, covidnál meg igen. Azért mert a covid sokkal hosszabb és súlyosabb lefolyású (állítja a mainstream és nyomában én is, mert nincs ok vitatni). Ha ezt nem fogadod el, akkor a konteóhoz hoznod kell számokat, amiket meg lehet vitatni.

    PS: Ha a bloggazda most nem tilt ki, akkor kvázi sose: ennyi sok „felesleges” szöveget azért gyártok ki, mert feltevésem, hogy az ördög a részletekben lakik. Akár a saját valóságészlelésünk, akár a „kellemetlen” külső konteó szempontjából. Ha a konteó csak sejttetésből áll, az csak elbizonytalanításra jó, de ez a hátránya az előnye is: símán elvethető és lehet menni tovább lényegesebb problémára. Ha a konteó kifejtődik, akkor viszont van mit elemezni pro és kontra. És talán 1-2 ilyen elemzői iteráció segít tisztázni álláspontokat. Ha ez teher a fórumnak, akkor kérek csendes jelzést és azonnal abbahagyom.

  85. Már hónapok óta zajlik az oltás, de még mindig vannak anomáliák az oltandók listájával kapcsolatban, amit a háziorvosok hetente kapnak meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Korábban beszámoltunk arról, hogy fiatalok kaptak oltásra behívót a NEAK-tól, de volt olyan 35 éves, nem krónikus beteg, akit be is oltottak, mert a neve megjelent a háziorvosnál az oltandók listáján, miközben még a 60 év felettieket kellett volna oltani.

    Az viszont egy újabb problémakört vet fel, hogy mi van azokkal, akiknek a neve nem jelenik meg a listán, pedig regisztráltak, vagy netán tévesen kerülnek fel egy másik háziorvos listájára, akihez soha közük sem volt.

    Ennek próbált utánajárni Koronczi Tamás Gáspár, osztopáni háziorvos, de mindenhol csak falakba ütközött.

    Hiába regisztrált az oltásra, nem biztos, hogy fel is került az oltandók listájára
    https://444.hu/2021/03/12/hiaba-regisztralt-ketszer-is-az-oltasra-nem-biztos-hogy-fel-is-kerult-az-oltandok-listajara

    Tajvan, Új-Zéland, Dél-Korea, Japán, Finnország. Látszólag nincs semmi közös bennük, talán csak egyvalami: mind az öt ország nyerésre áll a Covid–19-cel több mint egy éve vívott idegőrlő és másutt jobbára sikertelen küzdelemben. Illetve mégis megtalálható a közös nevező, ami talán még a pénznél is fontosabb: a fegyelmezettség.

    Öt ország, ahol nyerésre állnak a Coviddal szemben
    https://index.hu/kultur/2021/03/12/koronavirus-sikeres-vedekezes-korkep-covid-zero/

  86. 80-81: Valaki

    * Felsoroltál 10 konteós állítást. Ezeket egyesével kell kielemezni részleteiben: mit látunk, mi történt a valóságban. Mondhatjuk, hogy tegyük fel igazak, de tudnunk kell, hogy lehet más a valóság, mint a sugallat, sejttetés (lásd hozzá például a bűvésztrükkök illuziós becsapódási mechanizmusait). Az viszont biztos, hogy implikálni önmagában egyik sem fog semmit, hiszen a levegőben lógnak önmagukban.
    * Titkolózás-téma: Orbán azt sem hajlandó megmondani, hányan vannak intenzíven itthon (nem síma kórházi ágyan és nem lélegeztetőgépen). Ez szemétség, miközben senki nem hiszi el, hogy nem publikálható adat. Na de mi következik belőle, részleteiben?
    * Az, ha valaki sétál a kórházban, ám maga mellett húz egy magas állványt, vagy van neki egy kis „retikülje” testi kivezetéssel az nem azt jelenti, hogy hazaküldhető. Eleve orvostól fura a kórházi sétafikálás ilyetén kontextusa. Arról nem beszélve, hogy a bizonyító ereje a konteónak ennyi alapján nulla.
    * Ha Romániában halálba szedálnak, az szerintem lokális bűncselekmény. Nem alkalmas sztori a nagybani kivetítésre, kiprojektálásra.
    * Igen, kemény triázsolás után halnak meg menthető emberek. Mi következik belőle részleteiben? Az orvostechnológia jóval előrébb tart, mint a menthető emberek mentésére rendelkezésre álló pénzösszeg. Sokkal-sokkal több ember lenne menthető (orvosilag), ha a szükséges budget rendelkezésre áll, és az olló csak nyílni fog, ahogy eddig is nyílt. Amit a közvélemény láthat Zente 700millás (sikeres) injekciókúrájának nagyságrendje.
    * Na és ezt lehet már kiprojektálni: hány beteg ember van és kb. mennyi pénz kellene az összes gyógyításához. Azt állítom kvázi nincs az a bankó-nyomdaüzem, ami bírná kapacitással a pénznyomtatást. És akkor egy szót sem szóltunk a doki és szakápoló-kapacitásról, aminek problémáit itt Magyarországon éppen a napokban (is) látjuk durva léptékben.
    * Azt tényleg nem tudjuk még jelen állás szerint, hogy a vakcina mit és milyen hatásfokkal old meg. De azt kijelenthetjük, hogy jelen állás szerint nem embolia-generátor (egyik sem), nem halnak tömegével emberek, nincs tele a Facebook ilyen jellegű sztorikkal. Egyedi (vizsgálandó) esetek vannak, kiprojektálhatatlanul. Ezt úgy lehet vitatni, hogy forrással hozol – értelmezhető statisztikát befolyásoló – számokat.
    * 23.000 beoltási darabszámon jelentősen túlvagyunk. Vagy vita tárgya-e, hogy megtörtént-e sok beoltás?
    * Nagyon nehéz megállapítani ki hal meg covidban, coviddal, vagy covid folyományaként. Az egy lehetséges metódus, hogy aki false vagy true PCR -nak elkönyvelt és meghalt, az covid-halott (jelzem előre: ha konteó szerint relevánsan nagyon sok a false PCR , azt bizonyítani kell). Másik oldalról sokan halhatnak meg covidban is, akik nem jutnak el a kimutatásokig. Azaz van ami csökkent, van ami nővel. Ráadásul országonként más-más a kimutatás, a dolog nehézsége miatt. De mindez nem a 2.65 milla halott világszerte/1 év kalibere szerintem. Lehet vitatni ezt, de ehhez megint kellenek részletek, számok.

    PS: oltási igazolvány
    * Izraelben a napokban szerveztek koncertet, ahová csak oltási igazolással lehetett bemenni.
    * Nekem inkább azok a kérdéseim idevágóan, hogy
    – jó ötlet volt-e ez a koncert ekkor, illetve, hogy
    – orosz / kínai vakcinával oltottsággal mely országokba hogyan lehet majd utazni. Amiket olvas az ember, azok baromi ellentmondásos infókat adnak. Kell-e oltani kínaival? És aki bevállalja a köz érdekében is, akkor bevállal-e evvel jövőbeli perszonális szívást saját maga számára? Mi a helyes hozzáállás?

  87. 84: Kedves Lóránd

    Komolyan mondom, semmilyen szinten nem értelek (tudom az én hibám, én kevésségem). Van egy speciális témád, amiben rakás magasan kvalifikált ember elutasít téged. Sem szélességben, sem mélységben nem tudunk mi sem hozzászólni itt a fórumon, mivel például számunkra sötét doboz, mind a téma (még a scope-ja is), mind a terméked. Én konkréten azt sem látom, hogy akarsz-e a témádról beszélgetni (mármint a szíved mélyén, nem kommunikációd alapján). Nincs semmi baj avval sem, ha nem látod a téma „feszegetésének” értelmét, de akkor miért írsz előtte rengeteg betűt felvezetésnek? Indoklásnak? És egy ilyen indoklásból levezethető vajon a „feszegetés” értelmetlensége (tárgyszerűen nézve a dolgot)?

    Táplálsz egy csomó negatív érzést is. Csak nekem, csak nagyon rövid idő alatt is szólongatsz be „ásítás”-sal, „hány éves vagyok királyfi”, „világot szakértek”. Értem, hogy nem vagyok szimpatikus, értem, hogy sok szinttel alattad vagyok földhözragadtan, vagy neked nem nívó a konteók világa. De annyira gépek vagyunk, hogy ezt a sok negatívitását, megoldásként ránk önti a „szakértői rendszered”, covid-járvány legsúlyosabb napjaiban? Én megfordítva mikor álltam így kommentedhez? Ha beszélgetnénk a te témádról, például nem a kételyeimmel, ellenérzéseimmel kezdeném, hanem kérdeznék meg keresném, hol tudnék hozzáadott értéket felmutatni (0-hoz konvergáló eséllyel). Érthető, hogy a tapasztataid fényében sosem akarsz és fogsz az én vagy mi szintünkön érthetően beszélni, de mi ennek az üzenete szerinted? Mit vársz, mit remélsz ezen a blogon?

  88. A zűrös hátterű magyar cégtől KÉTSZER ANNYIÉRT VETTE ORBÁN A KÍNAI VAKCINÁT, MINT AMENNYIÉRT KÍNÁTÓL MEGSZEREZHETTE VOLNA. Néhány napja például Szenegál 200 ezer adagot kapott Kínától 3,8 millió dollárért, azaz adagonként 19 dollárért. Orbán 30 Eurót fizetett adagonként a zűrös cégnek.
    19 dollár = 19×304 = 5770 Ft. 30 Euró = 30×366= 10950 Ft. Majdnem dupla ár. Istenkém, amíg az állami Airbus ideért vele, megdrágult!
    Szinte biztos voltam benne, hogy a csomagolócég megduplázza majd az árat, mert mindig ezt csinálják, de nem gondoltam, hogy ez ilyen gyorsan kiderül majd. És titkon reméltem, hogy legalább most az egyszer, ennél a járványnál lesz bennük egy minimális gátlás. Hát nem volt!
    A közvetítőcég igénybevételére SEMMI szükség nem volt, hiszen maga Szijjártó dicsekedik vele, hogy ő bulizza ki a szállítmányokat. Az orosz vakcinát is közvetlenül az oroszoktól vette az állam (mondjuk ott sem a gyártótól, lehet, hogy ott Putyinnak adózik a közbevetett cég), tehát a kínait is vehettük volna közvetlenül. A Danubia Pharma amúgy egy zűrös cég, már én is találkoztam a nevével egy korrupcióinfón. https://blog.atlatszo.hu/2016/06/260-millios-nhb-hitel-es-16-eve-tortent-brokergyilkossag-a-bicskei-lyukas-telek-koruli-ceghaloban/
    Egyelőre nem tudni, ki a friss tulajdonosa, de az biztos, hogy papíron ugyanaz a Tuza Máté nevű emberke vezeti, aki a Budapest Bank ügynökeinek („pénzügyi tanácsadóinak”, üzletkötőinek) listáján is szerepel…
    Szóval lehet, hogy Orbán ezért ment ki maga a reptérre, jó érzés lehet látni, ahogyan jön a pénz. Ezen az üzleten ugyanis valaki 20 milliárdot kaszálhat!
    A legfontosabb azonban: az sem lenne baj (na jó, az lenne), ha ötszörös áron jönne a vakcina, ha elküldenék mellé a megbízható, 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményét. Ez azonban tudtommal még mindig nem volt rajta az állami gépen ? A kínai oltás így egy kísérlet. A kísérletnek persze lehet jó vége is. Nem gondolom, hogy kockázatos lenne beadatni ezt az oltást, az viszont sajnos tény, hogy a hatékonyságáról egyelőre nincsen megbízható adatok.
    A szenegáli beszerzésről itt lehet olvasni:
    https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-02-17/senegal-to-get-200-000-doses-of-chinas-sinopharm-vaccine
    A cég hátteréről Tompos Márton momentumos politikus is sok mindent kiderített már https://www.facebook.com/1239893846155692/posts/2335528753258857/
    ?d=n

    #m.facebook.com/story.php?story_fbid=3499379650172853&id=488140827963432

  89. Azt a Tompos Márton facebookos linket érdemes megnézni, nagyon kemény!!

  90. Tompos Márton gratulálok, kiváló oknyomozás. Ha megenged még két szempontot. A Gulyás G. oldalára feltöltött kínai vakcinára kötött szerződés 7. oldalának 5. pontjában szerepelnek a fizetési feltételek. Nincs megadva bankszámlaszám, vagyis, hogy a 150 millió EUR-t (hozzávetőleg 55 milliárd forint), ami közpénz, hová kell utalnia az NNK-nak. Nyilván nem véletlen. Még egy cukorkát sem veszünk lassan egyéb területen bankszámlaszám megadása nélkül, nem hogy egy ekkora üzlet keretében vakcinát, ráadásul közpénzből. /A kp-ban és az aranyrúdban fizetés kizárt. Bár, élénkebb fantázia mellett akár…/
    Az e-cégjegyzek.hu szerint Tuza Máté jogviszonya a Danubai Pharmanal január 20-án kezdődött, 9 nappal a szerződés aláírása előtt.

    Tompos alatti Holnap H. Hajnal kommentje

  91. 95: Idegen, ez egy szállítási szerződés nem maga a tényleges vásárlásról szóló szerződés. A bankszámlaszám abban lesz! 😉

    Na de nézzük, mit is csiripelnek a verebek: Gulyás miniszter úr a facebook oldalán tette közzé a szállítási szerződéseket, nem hivatalos Miniszterelnökségi oldalon. Beszédes gesztus ugyebár…, Gulyás a német lobbi embere, nyugati vakcina párti és ez a nyilvánosságra hozás nem független Fürjes Balázs államtitkár beszólásától az urizáló Fideszesek felé. Szijjártó a keleti-lobbi embere és urizál, kell a kínaiból a leszedett haszon, az oroszoknak meg be kellett nyalni (azért lett olyan a szerződés amilyen…) mert Paks II. körül azért elég szarul áll sok minden és Putyin eléggé ideges miatta…! Szóval van állítólag egy erőteljes súrlódás a két Fideszes érdekcsoport körül a Fideszben, és ez OV -tól függetlenül fennáll. A Moderna mRNS vakcinát állítólag azért nem hívtuk le, mert mivel nem Trampli nyert és az tisztán USA fejlesztés akkor nem kell, jöhet a kínai nagyot kaszálunk biznisz helyette alapon ment az egész történet. A Szputnyik V. fentebb leírtam. Viszont a PfizerBioNTech az félig USA félig német, szóval az jöhet és bővítettük is a német lobbi miatt a lejegyzett mennyiséget. Szóval ha lehet hinni a pletykáknak akkor ennyire „magas” szinten előkészítve megy a vakcina beszerzés is…! 😛 🙁

  92. 98.Python:
    Remélem kenyértörésre viszik a dolgot.
    A Fideszben az az egyik, ami irritált, ez a gerinctelen törleszkedés a Kelethez.

    Mondjuk, hogy hogy sikerült egy ilyen hátterű, múltú céget kiválasztani egy ilyen jelentős tranzakcióhoz, az rejtély.

    Persze, ha arra számítottak, hogy 10 évig titkosítva lesz, akkor érthető.


  93. Az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol több tízezer embert oltottak be a Sinopharm kínai vakcinájának klinikai vizsgálati folyamatában, a harmadik adagot is elkezdték beadni az oltóanyagból. Egyelőre úgy tűnik, mintha nem tervezett lépésről lenne szó.

    A Sinopharm kínai vakcinája (BBIBP-CorV) egy teljes elölt vírust tartalmazó, koronavírus elleni oltóanyag, Magyarországon rengetegen megkapták már. Az előírás szerint az első dózis után 21 nappal kell beadni az emlékeztető oltást. Ám van olyan hely, ahol már harmadik adagot is beadnak: az Egyesült Arab Emírségek.

    A Wall Street Journal még pénteken arról írt, hogy az emírségekben néhány pácienst már a harmadik adaggal oltanak, mert a vizsgálatban részt vevő orvosok beszámolói szerint

    a második dózis után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag.

    https://index.hu/kulfold/2021/03/13/kinai-vakcina-harmadik-dozis/

    Mindjárt jobban értelmezhető az UAE és az Izraeli járványgörbe eltérés…

  94. Az igazi és izgalmas kérdés, Gulyás Gergely miért hozta nyilvánosságra a szerződéseket?

  95. 102: Tibor bá’

    * Szerintem nem volt olyan tétje a dolognak, mint Paks2-nél (30 évre titkosítás). Elvben kell is nyilvánosságra hozni a szerződéseket (közpénz-vonatkozás miatt) és több politikai kárral járt volna megtagadni (ennél durvább sztorit is bevállalt már korábban Orbán/Fidesz). Az összes, amit megjátszottak, hogy gáncsolták, hátráltatták, húzták, halasztották, kerestek a publikálásnak megfelelő időpontot. És az EU b*sztatása hasonló nyilvánosságra hozatal témában éppen kapóra jött.
    * Kemenesi Gábor virológus a FB-oldalán jóval korábban már publikálta a kínai vakcina 62 dollárját (többi árral együtt), ez eddig is tudható volt tehát.
    * Az orosz szerződések rossz feltételei meg magyarázhatók a kiszolgáltatottsággal, gyorsasággal (árfelhajtó, felelősséglenullázó erő)
    * A kínai lélegeztetőgépes-vakcinás mutyi csak adott érdeklődési szint felett érdekes (itt a blogon, nem-Kesmás médiában, stb.) Egy fideszes ásít rá, a nem-fideszes meg max. tehetetlenül stresszeli magát egy újabb szemétség láttán.

  96. 6: Intuitív

    #https://telex.hu/belfold/2021/03/14/beteges-hazudozo-szerencsetlenkedo-hoborgo-reagalt-az-ellenzek-orban-vasarnapi-interjujara

    „Sajnos, a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint arányaiban a világon (!) Mexikó és Peru után Magyarországon a legnagyobb a halálozási ráta”

    * Mivel a friss Telex-cikkben is előkerült „Mexico” és „Peru” így utána néztem a témának.
    * Létezik egy olyan (eléggé gyenguska) mutató, hogy „case fatality rate=CFR”, ami szimplán osztja az összes halál számát az összes fertőzéssel. Valami olyasmit akarna kifejezni, hogy adott országban mekkora a halálozási kockázat. Kínán érthetjük talán legjobban a mutatógyengeség problémáját (miközben azért „poén”)
    * Bár az adat ki van vezetve az ourworldindata chart-fülön, de baloldalt nem jól választhatók ki az országok (rendezési szempont hiánya miatt)
    * Ezért a worldometers adatait beemeltem Excel-be, osztottam, rendeztem.
    * Jelen állás szerint: 6.Mexico, 11.China(!!!!), 13.Bulgaria, 28 Peru, 3 Hungary
    * Itt a grafikon is hozzá:
    #https://tinyurl.com/5bhahy9d

  97. A mutánsok terjednek, a vakcinákkal gondok vannak és a napi hírek se segítenek. Közben minden mutatószám felfelé szökik. Még mindig mérges vagyok.

  98. Lehet, hogy volt már, de érdemes megnézni.
    Nekem mondod újat a lélegeztetőgép beszerzésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük