(3476) Nyílt levél

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Az ön által favorizált Horthy rendszerben, ha egy miniszterelnök sorozatosan ekkora baromságot követett volna el, akkor kötelességének érezte volna, íróasztala fiókjából elővenni a pisztolyát, mint a végső megoldást.

Tudom, ön nem fogja elővenni a pisztolyát, mert úgy gondolja, hogy a magyar nép nem arra adott felhatalmazást, hogy megölje önmagát, hanem arra, hogy rossz és késve meghozott döntésével ezrek halálát okozza. 🙁

Persze, persze a gazdaság, mert ellopni csak azt lehet, amit a gazdaság kitermel. Csak azt hagyta ki a számításból a mindenhez magas szinten értő agya, hogy ha az egészségügy összeomlása miatt a társadalom bepánikol, az nagyobb visszaesést okoz, mint a tervezett leállás.

És akkor maradjunk az egészségügynél. El tud képzelni, nem nagyobb bűnt, mert az önt hidegen hagyja, hanem nagyobb hibát (írhatnék hülyeséget is, de Talleyrand – akit idéztem – udvarias francia volt) mint beláthatatlan végű világjárvány idején nekimenni az orvosoknak? Na, jó, tudom ön csak ellenséggel vívott csatákban tud gondolkodni. Tehát, okosnak tartja plagizálni Lord Cardigant, és lovasrohamot elrendelni magaslatra telepített ágyuk ellen? De úgy (amit még Lord Cardigan se követett el) hogy roham előtt a könnyű lovasság meghatározó hányadát elkergeti? Mert, ha ezt okosnak tartja, akkor jlentős esély van arra, hogy szellemi képességében komoly károk keletkeztek.

Maradjunk annyiban, kedves miniszterelnök úr, hogy a pisztoly marad a fiókban, tagadjon tollat és írja alá a lemondását. Szép úri cselekedet lenne, és nem sokat veszítene, mert 2022-ben úgy ki fogják tenni a szűrét a Parlamentből, hogy még azt is elfelejti, hogy valaha szétlopta a fél országot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

50 gondolat erről: „(3476) Nyílt levél

  1. A nemzetközi főáramú sajtó, olyan óriási propagandát folytat a covid mellett, orvosoktól, gyógyszergyáraktól megtámogatva, hogy egyetlen civilizált ország kormányának sincs esélye arra, hogy a kétségtelenül létező covid járványt, a tényleges veszélyességének megfelelően kezelje.
    Az ellenzék kényelmes helyzetben van, az orvoskamara vezetése mellettük áll.
    Bármit csinál a kormány, biztos, hogy az ellenkezőjére lenne szükség. Van sapka, nincs sapka, egyremegy….

  2. 1.Bögözy: Hát ha egy fejen szarv látszódik, akkor tényleg mindegy, hogy van-e rajta sapka…

  3. Nekem az a bajom, hogy mindegyiken látom azt a szarvat aztán találgathatok hogy ördög vagy ökör vagy hibrid.

  4. 1: Bögözy:
    Ja, ja, a sok hülye a Gyurcsányt akarja… amikor csak a Fidesz, blablabla.
    Egymásnak ese még hamar -e hülye népség, s közben uraik jól kitartva élvezik az utolsó órákat is!

  5. Emlékszem, hogy közel egy évvel ezelőtt, Orbánnak volt egy olyan kijelentése, miszerint 2020-ban a turizmusnak „kampó”. Én akkor ugyanezt a szót használtam a Fideszre is, hogy a pártnak „kampó”. Volt aki akkor ezért leszedte rólam a keresztvizet. Ma már talán nem tenné. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de ami a tény, a szlogen, miszerint „senkit nem hagyunk az út szélén” égbekiáltó, ordas hazugság. Orbán megkapta a valódi háborút. Eddig képzelt ellenségekkel „harcolt”, a saját kénye-kedve szerint alakítva az ellenfelek árnyékát. Fantom árnyékok ellen „küzdve” igyekezett megteremteni a bölcs, mindenható hadvezér mítoszát. A SARS-Cov2 viszont nem fantom, hanem egy valós sorscsapás. Biológiai úthengerként halad előre, ki tudja még meddig fertőzve, gyilkolva az embereket. A vírus útja felfedi Orbán rendszerének hiányosságait, a kapkodást, a maximálisan felülről vezérelt kézi irányítás gyenge pontjait. Orbán nem fogja elővenni a fiókból a végső megoldás kulcsát. Gyanítom hogy a választási csalás szervezése már lázasan folyik, majd jövőre is lesz az,a mi a múltban már volt, a „hosszú bájtok éjszakája”. Majd akkor kell nekünk, a 2,5 millió fidesznyiken túl létező, szétszívatott, út szélén hagyott magyaroknak a sarkunkra állnunk. Mert ez az istentelen, hitehagyott stadiondiktátor, ez a mutyiszakértő fidesznyik vezér a végén még az EU-ból is kiléptetné az országot, ha érdekei azt kívánják.

  6. A Diétás Magyar Múzsa írása az igen csak félresikerült BM szervezte első tömeges oltási fiaskó témában:

    „Az oltások megszervezése körüli problémák nem eseti problémák, hanem rendszerproblémák. Itt az ideje, hogy (újra) beszéljünk a szubszidiaritásról. Mi a szubszidiaritás? Az az elv, hogy a dolgokat a dolgokhoz legközelebb álló vezetési szinten intézzük el, és nem akarunk mindent a felső szintekről mikromenedzselni. Nagyon szépen hangzik, de mit jelent a gyakorlatban?

    Egy hadseregnél ugyanolyan fontos, hogy a katonák lábat mossanak és az, hogy megfelelő haditerv legyen. Ha a katonák nem mossák meg rendszeresen a lábukat, akkor gombás lesz a lábuk, sebes lesz, a sebes lábú katona lassabban menetel. A lassabban menetelő, lábát fájlaló alakulat harcértéke csökken, sebesülés esetén könnyebben kap fertőzést. Ha nem jó a haditerv, akkor pedig a tökéletes lábú hadsereg is belesétál valamilyen kelepcébe, rossz helyen, rosszkor támad. Sok részfeladatot lehet még említeni a hadseregnél a fegyverek és bakancsok megfelelő kiválasztásától kezdve a kellően tüzes és lelkesítő indulók megkomponálásáig.

    Jól működő hadseregnél minden feladathoz megvan a megfelelő vezetési szint. A tizedes és a szakaszvezető dolga, hogy üvöltözzön a bakákkal, hogy mindenkinek meg legyen mosva a lába. A haditervet vezérkari tisztek és főtisztek tervezik, tábornokok látják át és hagyják jóvá. Hírszerzők szerzik a hírt, berepülő pilóták repülik be a repülőgépet és a tamburmajor inti be az indulót a rezesbandának.
    A megsemmisítő vereséget szenvedő hadseregeknél a vereség okai között az elsők között szokott szerepelni, hogy egy káplár, ahelyett hogy a lábmosást és fegyvertisztítást hanyagoló bakákkal üvöltözne, haditervet ír, vagy hogy a tábornok, akit éppen átvernek egy hadicsellel, a legénységi körletek inspiciálásával van elfoglalva.

    A hadsereg azért jó példa a vezetési módszerek bemutatására, mert tisztán hierarchikus szervezet, vagyis egy bizonyos vezetési szint minden alatta levőnek parancsol. Mégis, akkor működik csak jól, ha nem parancsol minden felettes minden alantasnak, akkor sem, ha megteheti. Az a jó, ha minden szintnek felelősségi köre van, amelyen belül valamekkora önállósággal intézkedhet. Ennek az alapja a bizalom. Bizalom abban, hogy a káplár pontosan tudja, hogy kell a bakákkal üvöltözni és megtanítani nekik a fegyverpucolást és a lábmosást.

    A bizalom jó, az ellenőrzés még jobb…ezt a mondást Gandhi és Jézus kivételével már az összes jelentősebb vezető neve fölé írva láttam. Pedig van ennek pontosabb változata is, igaz, hogy az nem hangzik ennyire jól.

    Három fogalom van benne: irányítás, felügyelet, ellenőrzés. Ez a három dolog, amelyet egy felső szint az alatta levő szinttel csinálhat.

    Az irányítás teljes kontroll, minimális bizalommal. Minden lépést felülről határoznak meg. Amikor egy akciófilmben azt látjuk, hogy a kommandósok fejkameráinak képét nézik a központban és megmondják, hogy be szabad-e rúgni az ajtót, van tűzparancs vagy nincs, akkor irányítást látunk.

    A felügyelet még mindig szoros kontrollt jelent és nem túl sok bizalmat. Ilyenkor az alsóbb szintnek van bizonyos önállósága, de továbbra is minden lépését szigorúan a regula szerint végzi és minden lépéséről jelentést tesz felfelé. A lépéseket azonban már nem kell egyenként jóváhagyni, azonban minden lépést megnéznek fent, hogy jó-e. Tipikusan ilyenek azok a munkák, ahol valami veszélyes anyaggal dolgoznak. Nagyon pontos nyilvántartást vezetnek, mert mindig pontosan kell például tudni, hogy mennyi plutónium van az országban, hol van, ki és mit csinál vele.

    Végül pedig az ellenőrzés a kontroll leglazább formája. Az alsó szint a szabályoknak megfelelően, de munkáját magának megszervezve dolgozik, sokszor maga alá is szinteket szervezve. Nem tesz minden lépéséről jelentést, de persze attól még pontos nyilvántartást vezet. A felső szint vagy időszaki ellenőrzést végez, vagy konkrét ügyekben alulról (kívülről) érkező jelzésekre “nyúl bele” az alsóbb szint munkájába.

    Az irányítás, felügyelet, ellenőrzés ebben a sorrendben egyre kevésbé kontrollált és biztonságos, viszont ebben a sorrendben egyre hatékonyabb.

    Nincs univerzális recept arra, hogy mikor, melyik vezetési formát kell alkalmazni. Két dolog azonban elég jól eligazít: az egyik a szervezet tagjainak képzettsége és morálja, a másik pedig a bizalom. Ha például az alsó szinten sok jó emberünk van, lehet őket hagyni dolgozni, ha viszont sok az új toborzott, akkor folyamatosan ki kell küldeni valakit, hogy eleinte szoros irányítással biztosítsa, hogy az történik, aminek történnie kell, ameddig a képzettség a kellő szintre emelkedik. A képzettség hiánya érdekes módon nem akkor üt a legnagyobbat, amikor a szervezet alján vagy tetején van, hanem amikor a közepén. Ilyenkor következik az, hogy a felső szint elvárásokat támaszt, az inkompetens középső szintek pedig az alsó szint nyakára ülnek és nem hagyják dolgozni.

    Pontosan ez történik most a magyar vakcinakampánnyal is. Felső szinten meghoztak két jó döntést. Az egyik, hogy nem tartalékolnak, a másik pedig, hogy kockáztatnak és szereznek olyan oltóanyagot, amelyik még nincs teljesen bevizsgálva, de nagy valószínűséggel hatékony. Ezzel lökésszerűen, százezrekkel lehet megnövelni a legalább egyszer beoltottak számát, és a legfrissebb kutatások szerint ezzel rengeteg embert lehet védetté tenni. Mindkét lépés rejt magában kockázatot (1. jön-e elég anyag a második oltáshoz 2. tényleg jó-e az, amelyiket az EU nem vizsgálta be) de úgy tűnik, hogy megéri ezeket a kockázatokat vállalni.

    A legalsóbb szinten pedig akármilyen megtépázott is az egészségügy, van elég szakember aki tud oltani és be tudja írni az oltás tényét egy megfelelő informatikai rendszerbe.

    Középen történt a reccs, méghozzá azért, mert a bizalom hiányzik már nagyon rég, és a középszint (az államigazgatás/közigazgatás) fel lett töltve olyan emberekkel, akik “megbízhatóak” vagyis sose jelentik azt, ha valami nem jó és elfogadják azt, hogy nem szabad önállóan dolgozni.

    A másik probléma ugyanis az, hogy az irányítási szintekről visszafelé is jönni kell az információnak, és a döntéseket ennek megfelelően korrigálni kell.

    Az előző példában a felső szint hozott egy jó döntést és az alsó szint végre is hajtotta volna.Egyedi eset volt, ugyanis a legtöbb esetben a felső szinten fogalmatlan rögtönzést látunk, hibát hibára halmozva. Ez csak részben van azért, mert nem értenek hozzá. A koronavírus-járvány annyira új, hogy simán születnek rossz döntések a legprofibb munka mellett is. Mondjuk nem akkorák, mint hogy nem kötjük le a rendelkezésre álló keretet az egyik legjobb oltóanyagból, ahhoz nem kell elméletet gyártani, az egyszerűen azért van, mert valaki hülye volt. De sokszor nem a hülyeség az ok, hanem az, hogy a legfelső szint vakon repül.

    A felső szint ugyanis nem hajlandó figyelembe venni az alsóbb szintek jelzéseit (és az alsóbb szintek már nem mernek jelezni) eleve rossz döntéseket hoz. A kormány eleve rossz nyomon jár persze, amikor a döntéseiből népszerűségi, politikai kérdést csinál. De ez a két dolog nem független egymástól. Természetesen minden kormány, nemcsak a magyar igyekszik bármilyen problémát úgy megoldani, hogy a lehető legkevesebb állampolgár rázza az öklét a parlament irányában. Önmagában az, hogy Orbán olyan döntést akar hozni, amely a legkisebb népszerűség-vesztést okozza, nem lenne gond. Gond akkor van, amikor nem veszi figyelembe az alsóbb szintről jövő jelzéseket a járvány terjedéséről és nem veszi figyelembe, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal mennyi idő alatt, mekkora változást lehet elérni.

    Ilyen volt Orbán januári “mindenkit egy hétvégén beoltunk” megszólalása. Orbánnak szokása a nagyotmondás, de meggyőződésem, hogy ő tényleg úgy gondolta, hogy be lehet oltani ennyi embert ennyi idő alatt. Méghozzá azért gondolta így, mert megfelelő szervezés mellett ez lehetséges is. Csak nem akkor, amikor épp mindenki azzal van elfoglalva, hogy új szerződés aláírására szorítsa rá a legénységi állományt. Senki sem azt csinálja, ami a dolga. A középszint nem gyűjti be az adatokat és nem tesz javaslatokat a hatékony ügyintézésre, a felső szint nem biztosít erőforrásokat.

    Innentől kezdve két dolog szokott történni. Az egyik természetesen az, hogy az alsó szint elkezdi spontán megszervezni magát (beadja az oltást annak, aki ott van, mielőtt az oltóanyag megromlana) a másik pedig az ügyeletes csodadoktorok megjelenése, akik a felső szinttől megbízást kapnak a dolgok “gatyába rázására”. Ennek a vége egyébként az szokott lenni, hogy a felső szintről jövők főtisztnek feszesen tisztelegnek, majd amikor az autója kifordult a laktanya udvaráról, csinálják azt amit addig…

    Az ideális állapot tehát az, amikor az ügyek intézése a lehető legközelebb van azokhoz a helyekhez és emberekhez, akiket az ügyek érintenek. A szoros irányítást ott alkalmazzák, ahol tényleg szükség van rá, az ellenőrzést ott, ahol valami probléma merült fel, mindenütt másutt pedig felügyelnek.

    Ha valaki abban a hitben élt volna eddig hogy fentebb az én eredeti, kivételes tehetségemen, olvasottságomon alapuló gondolataimat olvashatta, ki kell ábrándítanom. Ez harmadéves anyag a jogi karon (közigazgatási jog), de tanítják minden igazgatásszervezési és menedzsment szakon is. A jogi karon persze ez egy túlélős-megúszós vizsga, de ha én emlékszem rá, akkor feltételezhető hogy még rajtam kívül azért több ezer ember emlékszik rá. Tíz év alatt viszont kormányközelben nem maradt egy se, aki emlékezne rá, vagy szólni merne a Doktor Miniszter Elnök Úrnak, hogy a szavazóbázisnak lehet hogy tetszik, hogy a Vezénylő Tábornok beleegyezése nélkül egy surranót se lehet kipucolni a seregben, viszont amint jön az ellenség, ez megbosszulja magát. Aztán mehet az elnézést kérő SMS. Esetleg megtizedeltethetjük a legénységet. Ja nem, azt a múlt héten csináltuk. A csata előtt.”

  7. Ezt meg csak a poén miatt, érdemes rászánni azt az 5 és 1/2 percet. 😉 🙂

  8. 4 év alatt duplázódott a bérem az egészségügyben! Januárban hátra van még egy 30%… Az orvosok fizetését rendezték, végre betiltották a hálapénzt is. A kórházak, rendelők mindenütt megújulnak. Mi a baj?

    https://szamokadatok.hu/

  9. 8: fetamas: szamokadatok.hu
    Tisztelt fetamas! Felnyitottad a szememet! Megnéztem az általad belinkelt oldalt és megvilágosodtam! Végre rájöttem hogy eddig a mátrixban éltünk! A nyomorult ballibsi propaganda megmételyezte az agyunkat! Mit nekünk a kormányváltás, mikor van tudós asszonyságunk, aki csak azért nem lehetett még nagyobb tudós mert itt hagyta hazáját, (a Soros nyilván elcsalta ezzel is gyengítve nemzetünk erejét).Nem létezik Mészáros Lőrinc, Orbán strómanja, nincs is stadion a megapolisz Felcsúton. Qurva jól kezelt járványunk van, a halálesetek sem valósak, illetve aki végül mégiscsak eltávozik azokat ballibsi kommandók teszik el az útból, hogy ezzel is rontsák népünk egyetlen, igazi, hősies, utánozhatatlan vezérének életét. Az egészségügy kiváló, az új szerződést aláírni nem akaró közel 5000 fő is csak fake news, mindössze egyetlen vécés néni nem maradt tovább az Uzsokiban, mert végelgyengülésben kimúlt a tömör szarszagtól. Szeretném kérni vezérünktől… mit szeretném, egyenesen követelem hogy épüljön stadion minden 1000 főnél nagyobb településen, legyünk végre a vas és beton országa, ahol a nemzeti füvön nemzeti lábak tiporhatják a kínai túlárazott traktorok boronálta magyar rögöt! Mától új jelszavam van, tűt a magyarba, csakis a kínait mert hiszek a vezérünknek, mi baj lehet a kínaitól? A fentebb nevezett oldalon látám Csányi elvtárs szavait is, minden ok, a gazdaság alig sérült, szeretett kormányunk és Orbán jól kezelte a válságot… megértem én, mi mást is mondhatna egy flexibilis bankvezér? Nincs több mint két millió mélyszegénységben élő ember, a vidéki putrik sokasága csak díszlet egy a nyugati államok életszínvonaláról szóló gigászi magyar filmeposzhoz… Mostanra annyira meghatódtam, hogy egyetlen vágyam maradt így a végére: Orbán képét kirakom a falamra és minden este elmondok egy neki címzett imát, miközben a hála könnyeit törölgetem szemem sarkából.

  10. 8 – fetamas:
    Hogy mi a baj? Kérdezd meg azt az 5500 eü alkalmazottat, akik el fogják hagyni az országot.

  11. 8-10:
    Az a k.nagy baj, hogy az egészségügy nem csak rendelőkből és orvosokból áll.
    Meg az, hogy az oszd meg és uralkodj mára elérte az egészségügyet is (hatalmas és igazságtalan bérfeszültségek), az oktatásügy, a közigazgatás, és a rendvédelmi szervek után. A strómanok és a spiclik pedig mindenütt beépültek, ami lehetetlenné teszi a fent Python által vázolt egészséges működést minden területen. Sokaknak jót hozott (de közülük sem mindenki boldog), sokaknak rosszat (de nem tehetnek mást, nyelnek), néhányan közömbösen nézik. De a lényeg, hogy nem működik… S ebben nyilván ott van a favorizált embereik értelmi képessége, ill. korlátaik is.
    S persze, ha már saját tapasztalat, a nép gyermekei közül sokan nem nézzük jó szemmel, hogy már a magánegészségügyben is várólisták alakulnak, s a TB befizetés csak úgy, minden biztosítási, vagy egészségügyi ellenszolgáltatás nélkül kerül a feneketlen kasszába. Mert eme rendszer felől megdögölhetünk, s ez legigazabb a járványhelyzet kezelésére.
    Plusz lásd még a maszk nélkül rendelő, vírustagadó orvosokat. Biztos nem hinnétek, de van ám belőlük elég sok (s, ugye, ki merne rászólni a „jóságos” doktor nőre/úrra)!

    A nagyágyúk döntési kompetenciáját és hatékonyságát végleg hagyjuk, két hét késéssel lépték meg az iskolabezárást, ezt a hétvégét még odadobták a közenk, s hétfőn a virágboltok -nőnap miatt- még nyitva tarthatnak… Mise ma reggel: kb. 80 ember összezárva a templomban… Értem én, hogy ember, de ami történik azt én mégsem tudom sem megérteni, sem elfogadni!

  12. 11: Csongor, Dr. Röst Gergelyék január legvégén jelezték az Operett Törzsnek, hogy itt baj lesz a 3. hullámmal a matematikai modellek alapján. Ugye akkor már megvoltak az első angol mutációt kimutató PCR minták is. Szóval nem 2 hét késlekedés volt itt, inkább 3-4 hétig dominált még a hogyan nyissunk konzultációs irányvonal, meg addig is megy a gazdaság…! Aztán jött a nagy bejelentés csütörtökön, hogy lezárunk mindent, és csütörtök este, pénteken, szombaton az adott szektorok tőkés érdekképviseletei szépen jelezték ellenérdekeltségüket és nemtetszésüket. Ki is lúgozták azok alapján az egészet, így kb. a szolgáltatói kis-, és középvállalkozói rétegen kívül érdemben (egy két kivétel persze akad) nem nagyon érint másokat a most bevezetni tervezett korlátozó intézkedéscsomag…! Szóval ez így nem nagyon más, mint a fából vaskarikát tipikus esete!

  13. Fetamas Fizetett troll, ritka szánalmas az oldalatok, a kimazsolázott hazugságaitokkal. Én egyetemen dolgozom. Tudod ki emelt nekem utoljára bért? A Medgyessy kormány. Azóta nem változott a közalkalmazotti bértábla, és a bérünket csak a garantált bérminimum emelkedő szintje miatt emelik. Körülöttem nemzetközileg elismert szaktekintélyek nem keresnek, természetesen doktorival nettó 200-at. Számok, persze, anyátok valagát.

    A legújabb vicc: Mai hír, letölthetővé tették a nyomtatvány, amit ki kell tölteni az oltóhelyen. Letöltöd, kitöltöd, így ott nem kell, gyorsabb az adminisztráció. Komolyan, egymillió beoltott után jutott ez valakinek az eszébe? Nem ez lett volna az alap, már az elején?

  14. 13: lr01, eddig levélben kiküldték a tervezett oltási időpontodat megelőző héten a regisztrációnál megadott lakcímre. Most azért lehet letölteni, hogy küld vissza előzetesen, így talán gyorsabban oltáshoz juthatsz…?! Legalább is ezt kommunikálták.
    Számomra azt mutatja ez az egész amit a napokban látunk a totális szervezetlenségen és az eluralkodó káoszon túl, hogy a közigazgatás most élő egyenesben elkezdte a terhelés miatti összeomlásának első jeleit mutatni a kívülállók számára is. Aki ezt belülről látja, látta, annak kétségei nem voltak, hogy az eddig is tetszhalott állapotban lévő, de még a tehetetlenség miatt a „békeidőben” recsegve-ropogva úgy ahogy elműködő államigazgatás már egy ilyen komolyabb fokú és terhelést okozó kihívás esetén összeomolhat…!

  15. 14: Két hónapja búcsúztattunk egy kollégát, Svájcban tárt karokkal várták. A legjobb, legtalpraesettebb kollégáim már rég nincsenek nálunk, vagy külföldön, vagy a versenyszférában vannak. Az egész közszféra egy vicc, minden szinten kontraszelektálódott, vagy fel lett töltve idiótákkal. Én is csak azért vagyok a pályán, mert van egy mellékállásom. Szinte nincs kollégám, akinek ne lenne. Csak egy példa. Semmit nem tudunk beszerezni. Ha valami kell, akkor központosított közbeszerzés, legjobb esetben hónapok múlva megkapjuk, de épp most hoztak nekem két projektort. Nem is emlékeztem, hogy rendeltünk. Kiderült, hogy még az előző főnököm idejében adtuk be a rendelést, 2019-ben, akkor még a város egy másik pontján volt a munkahelyünk, most már semmi szükségünk rájuk. És ez nem kirívó eset, simán 1-2 év után kapjuk meg azokat a dolgokat amikre szükségünk van. Most pl. a karantén miatt megnövekedett az online kommunikációs platformok szerepe, igényeltünk webkamerákat novemberben. Előre röhögök, hogy milyen király lesz amikor 2023-ben meg is kapjuk őket.

  16. Szerintem ennél nagyobb demokrácia soha sem volt.Gondoljunk csak bele:Kádár rendszerben ha valaki ilyen levelet fogalmazott volna meg a miniszterelnökéről,mint Tibor bá ,akkor az egyenlő volt a halálos ítéletével.Maradjunk annyiban ,hogy sorozatos baromságokat nem csak a miniszterelnök követ el.Mit akarok ezzel mondani?Valahogy nem tartom túl szép dolognak,hogy pont most,a vészhelyzet kellős közepén 5500 egészségügyi alkalmazott ,ismétlem pont most jött rá ,hogy ez így nem kóser nekik.Ilyen alapon a tűzoltók is éppen tűzoltás alatt abba hagyhatnák a munkát,mondván hogy a fizetést némileg emelni kellene.Csak azt szeretném kifejezni,hogy az amúgy is káoszos világunkban, aki még növelni igyekszik a káoszt az maga sem teljesen kóser,az maga sem igazán tudja,hogy mit csinál.Ha elül a csatazaj akkor már el lehet mondani mi fáj!A becsület azt diktálná,hogy akkor már fel lehet állni ha valami nem tetszik!

  17. 17: sandor55:
    „Csak azt szeretném kifejezni,hogy az amúgy is káoszos világunkban, aki még növelni igyekszik a káoszt az maga sem teljesen kóser,az maga sem igazán tudja,hogy mit csinál.”
    – Itt a lényeg! S akkor a kérdésem az „okos és nemes” kommenthez: Ki is rúgott, kérés és kérdés nélkül bele a dolgukat végző emberekbe?
    Komolyan azt gondolod, ha végkimerülésig teszem a dolgom, s valaki még belém is rúg, még én tartozom erkölcsi felelősséggel, ha köpök egyet és otthagyom megdögleni az agresszort és a bolond támogatóit?
    Tiszta szívből kívánom, és remélem, hogy ez az általad oly nagyra tartott demokrácia, ill. minden természetszerű következménye egyszer utolér téged is!

  18. Nem tudom. Alapvetően mindegy lenne ki kormányoz, ha az a kormány konszenzusban az ellenzékkel az állampolgárok javára hoz döntéseket, törvényeket stb. Mert ugye egy kormánypárt, ami normális, nem választó orientált, mivel elvileg egy egész országot irányít nem csak pár millió ember az országban. Emiatt is kérdéses eme kormány legitím helyzete. Én úgy látom, ma itt teljesen mindegy melyik párt kormányoz, mindegyik alapelve a társadalmi széthúzás, illetve társadalmi különbségek fenntartása. Ez pedig nemzetellenes bűncselekmény. Ugyan nincs rá paragrafus. Ez az ország majd ‘tízmillió ember országa, nem két és fél – három millióé, akik hajlandóak is szavazni. Egy megválasztott miniszter elnöknek a teljes nemzetet kell képviselnie. A valódi NÉP akarat szimbólumaként.

  19. 19: Jól látod az alapproblémát. És szerintem ezt még a Fideszesek is látják, csak náluk mindig van egy de, hogy de bezzeg Gyurcsány, de bezzeg az EU stb. Pedig mondjuk már ki, az hogy ki van hatalmon, a gazdaság alapvető folyamataira nincs túl nagy hatással. Nézzünk körbe, az összes környező ország minimális eltéréssel (az eltérés mindig az, hogy ők jobbak voltak az utóbbi években) ugyanazt az utat járták be gazdaságilag mint mi. Nem a kormány számít, hanem a gazdasági környezet, ami a 2008 óta bullos. Egy 12 éves bika piacon nem kell semmit tenni az eredményekért, azok jönnek maguktól. Bárki kormányzott volna, tartanánk minimum itt, vagy ha mondjuk a focira és a stadionokra elköltött ezermilliárdokat az egészségügyre, vagy az oktatásra fordítottuk volna, akkor ott ahol a környező országok….

  20. Nézzük pl az SZFE helyzetet…. Vagy a győri sziinházigazgatói kinevezést… Normális gondolkodó emberek egyből rájönnek, hogy valami nagyon nincs rendben. Alapjaiban vannak hatalmas gondok. Ha ezt nem látja valaki, azt módszeresen megvezették. A politikai állásfoglalás nem hit, hanem meggyőződés. A skandallum meg hatalmas úr. De egy természet közeli faj, mely az életterét nem akarja tönkretenni, mert gondol az utódlásra is, az nem így él, és viselkedik.

  21. 17: sandor55

    * Szerintem mindig azt kell nézni kinél van a pénz, paripa, fegyver, kinek van mozgástere illetve másik oldalról ki kockáztat nagyobbat egy-egy döntéssel ugyanazon döntési térben.
    * Egyik oldalról itt az állam, 2/3-os parlamenti többséggel, kierőszakolt vészhelyzeti felhatalmazással (amit amúgy jellemzően saját kis szennyes manipulatív dolgaira használt fel, iparüzési adó megfelezése, Göd, parkolás stb., miközben semmi olyan komoly dolgot nem tett, amire ne lett volna elég a 2/3), kimeríthetetlennek tűnő pénzforrással (ha már a nyíregyházi stadion ára is 13-ról 19.milliárdra tudott felkúszni, eü-összeomlás szélén tántorogva).
    * Másik oldalról van 5,500 eü-alkalmazott egyesével(!), aki eddig végletekig kizsigerelt volt, esetleg családja van, gyerek iskolába jár, hitele van, hogy tudjon értelmesen lakni, elkezdte magát felépíteni munkahelyén egzisztenciális előrehaladása érdekében.
    * Egyenként, egyénenként tették kockára saját egzisztenciájukat a szerződés nem-aláírásával (ami rájuk kötelező lett volna, az állam meg hajlítgatta volna saját íze szerint, további vélhetően hasonlóan „méltányos” szabályozással). Ez mai globalizált, meg „informatizált” viszonyok között, meg NER-típusú Rovó László féle igazgatók árnyékában, annál is rosszabb valószínűleg, mint annó ha valaki nem írta alá a békekölcsönt (egzisztenciálisan).
    * És egy szót sem szóltam még arról, hogy Orbánék erőből, egyeztetés nélkül, tavaly egy ponton az Orvosi Kamarát is rendesen átb*szva keresztüleröltették „nagyszerű” EÜ-s ötletüket, további balf*szkodással, kvázi a szigorításokig keltve a feszültséget, időzítették a határidőt.
    * Azt gondolom nézzük már meg jobban, kinek a szemében van a gerenda, mielött szálkák után kutakodnánk!

  22. 12: Python:
    Én a késlekedést nem a szakma, hanem a magam biológiatanári egyszerű, „utca embere” tapasztalat alapján fogalmaztam meg. 🙂

    Ami engem megdöbbent, hogyan létezik, hogy rengeteg ember a már utólagosan, saját bőrén érzékelt tapasztalatok alapján is olyan következtetéseket von le, mint sandor55 a 17-ben. Döbbenet. Nem volt mostanában kórház közelében? Vagy ennyire …?

    13: Ir01:
    Erre sztem. semmi szükség. Akinek van rálátása tudja, akinek nincs, ill. ellenérdekelt, csak teszed alá a lovat…

    Persze jövőre úgyis elfut az a csikó, ha már Kalotaszegi Baltazár és női „kicsi énje” sem tudja majd csípőből szelídíteni! 🙂

  23. 23. Horváth Csongor,
    „Vagy ennyire?”
    Igen. A hit nagyon erős kötelék és valósághajlítónak sem utolsó.

    Amikor már letagadhatatlan lett a túlárazásos számlázás rendszere, a stróman világ, akkor az lett a mantra, -de legalább magyarok gazdagodnak és nem a külföldiek.
    Amikor kinézte a NER magának az ország egyik leggazdagabb magyar ember műtrágyagyárát, akkor szájzárat kaptak. Hisz, magyartól veszi el magyar az értéket.
    Mikor kiderült, hogy menekülteket engedtek be a szavukkal ellentétben, akkor a migráncsból határon kopogtató oltalmazott lett.
    Nálunk a számok felcsökkennek.
    Nem ők léptek ki a Néppártból, hanem a Néppárt lépett ki a Fidesz-ből.
    Úgy növekszik gazdaságunk már 10 éve az európai átlag fölött, hogy a forint 40%-t felcsökkent az euróhoz képest.
    Végtelen hosszú már ez a lista.
    Úgy látom, a folytonos meghasonlás állapotát az elme ilyen jól bírja.

    Arra meg csak ingatni tudom a fejemet, hogy az Orbán Viktor kiépített rendszerét döntően a rendszer veszteseinek szavazata tartja fent.
    Rózsadomb, Hidegkút ellenzékit választott. Itt laknak a gazdagabbak, a sikeres emberek és nagyon magas a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.
    A település ahol 100%-t ért el a FIDESZ, ott az általános iskolai tanulmányait sem fejezte be mindenki.
    Minél nagyobb egy településen a szegények száma, annál nagyobb arányban nyer ezeken a településeken a FIDESZ.

  24. Nem lesz itt kormányváltás, aki NER, az nyer! 🙂 És bocs, nem a tükör felelős azért, ha nem tetszik a benne látott kép.

    Innentől unalmas, felesleges, nagyképű pofázás következik. Előre szóltam, „ad hominem” durcizást kéretik mellőzni, úgysem igen tudsz olyat írni amit nem olvastam már tízszer korábban… 🙂

    2008 tavaszán írtam egy cikket a közeledő válságról, persze a címzett kukába dobta. A következő évben írtam egy könyvet a folyamat okairól és lehetséges kimeneteleiről. Akkor öt évet adtam a kézben tartott átmenet elindítására, ezért abban az időben elég sok helyen kommunikáltam és firkálgattam ilyesmikről fórumokon meg a „senki által nem olvasott blogomon”. 2013-ban már komoly pánikban voltam. Nem csak innen pattintottak le a tisztelt közönség egyetértésével, Tibor bá szavajárásával „elmész te a bús büdös p…ába” (most figyeltem és kitettem az idézőjelet, bár egy szót nem írtam ki eredeti formájában). Senki és semmi nem változott itt azóta.

    Én viszont nagyon sokat tanultam közben, bár számos helyről gyűjtöttem be hasonló tartalmú visszajelzést. Persze például a Pannon Egyetem informatikai doktori iskolájának vezetője a kutatási beszámoló értékelésében azt írja, hogy „nem látom a munka tudományos értékét”. És mivel a területen dolgozó elismert kutatók a „kollégám felveszi majd a kapcsolatot”, „a professzor urat nem érdeklik variációk”, stb. módon reagálnak, maradt a kiszállás és kódlapátolás. Mondjuk tény, ott is elég durva dolgokat tapasztaltam (pl lehúztam pár évet a Python 6-ban emlegetett „középső” rétegben technikai vezetőként, no comment, NDA).

    Egy közösséghez tartozás akkor működik, ha a csoport többre tartja az általad hozott értéket annál, amit igényelsz. Ez független a tartalom objektív értékétől vagy attól, hogy a csoport mire használja azt. Már látom miért nincs értelme a küzdelemnek: az „érted jöttem, elvtárs, nem ellened…” jó okkal nem működik. Ezért is nem látható már a nevem például az alábbi, szerintem ide passzoló nyolcéves „jóslat” felett. Bittersweet nostalgia… 😀

    https://torokgaborelemez.blog.hu/2013/10/22/499_a_forro_krumplik_politikaja/full_commentlist/1#c20891411

  25. 25: Kedves Lóránd

    Egy gyors komment: nagyon jó a linkelt 2013-as kommented, azt viszont nem értem miből gondolod, hogy 2022-ben nyerni fog a NER. Félre ne értsd nem vágyakról, vagy jóságról, helyességről beszélek, hanem a számokba leképződő valóság lehetőségeiről.
    Itt és most nagyon sokat lehetne elemezgetni, de csak egy dologba is érdemes lehet belegondolni: Orbán világéletében háborús logikában gondolkodott, és látnivalóan hosszútávon is működött neki a feszültségkeltés. Most viszont konkréten azt éljük meg, hogy a tömény káoszban nevetségessé válik (amit egy „katona” rosszul visel): másokat szamaraz, miközben ő lesz a szamár (ner-pecséttel).
    Ha eddig oly nagyon vigyázott, hogy csak távlati és/vagy pozitív dolgokban nyilvánuljon meg (rossz hírek közlését másra hagyva: Gulyás Gergely lehetősége volt a mától kezdődő szigorítások bejelentése ), ez mind kukába kerül, ha egy napon belül derül ki, hogy ő a szamár.

  26. 26 marci

    Kétféleképpen lehet harcra készülni: az ellenfél alábecsülésével és saját oldalunk túlértékelésével (motivációs beszédek, marketing brosúrák – alias „népszerű hőzöngés”), vagy az ellenfél erejének felmérésével és saját gyengeségeink megismerésével (kutatás, tervezés, ellenőrzés – „unalmas munka”).

    A Fidesz is járt az első úton, vesztett, így aztán nyolc éve volt megismerni a „magyar néplélek álmait”, amit könyörtelen profizmussal ki is használ. Önbecsapás alábecsülni a közmédia erejét, az általa befolyásolt egyébként jószándékú emberekre acsargás pedig az egész projekt egyik célja! Ellenzéki oldalon néhány egymással hadakozó önjelölt prédikátoron túl nem sokat látok, a győzelmük jelen állás szerint szerint kábé akkora „siker” lenne, mint a Brexit.

    A lelkesedéshez nem kell ismerni A hadviselés törvényeit (Szun-ce), sőt, kifejezetten lelombozó olvasmány. https://mek.oszk.hu/01300/01345/01345.htm Viszont attól még előfordulhat, hogy az ellenfél a néha tényleg szánalmas felszín alatt azért leigazolt néhány profi játékost (Netflix: A Cambridge Analytica sztori).

    De mint említettem, ezzel a témával már régen nem foglalkozom (most sem akarom ezt tovább görgetni, elnézést kérek érte). És persze az is lehet, hogy Orbán Viktor Tibor bá levelét olvasva megvilágosodik, holnap lemond és eljő a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Vona-Fekete-Dobrev-Márki-még ki? kormány vezetésével. Na ehhez meg én vagyok túl öreg vagy nem elég intelligens… 😀

  27. 27-28:
    Ez a duma ment Trumppal kapcsolatban is.
    Aztán tessék…

    Van az a pillanat, amikor mindenkinek egyszerre fogy el a türelme.
    De Lóránd, Te nyilván ebben a profizmusban igen jól érzed magad és emiatt vagy rendkívül sikeres is. Árad a hozzászólásaidból…

    Egyetlen dologban adok igazat, a változás fájni fog, s pozitív hatás, tisztulás csak jóval azt követően várható. Orbán egy hatalmas zsákutcába kormányozta bölcs népét.

  28. Hihetetlen ez a fröcsögés…
    Itt a többség azt hiszi a jelenlegi kormányt ekézve, ő a többség… De nem.
    Az amit most csinálnak mind baromság, szar, és majd a moslék csinálja jobban…
    Az is baromság Tibor bá szerint – és szerintetek is h megemelték az orvosok bérét a duplájára! Megemelték az eü dolgozók bérét (igaz nem duplájára, csak 30%-kal, de nem sokára újabb 30%-kal fogják), megpróbálják megszüntetni a hálapénzt… Ez mind baromság szerintetek…. és sajnos Tibor bá szerint is (aki – mint régóta tudjuk – elvakult Orbán gyűlölő)… és valószínű a hívei maradtak itt a blogban…
    És sajnos pont most volt erre a legnagyobb szükség pandémia idején (ez egy érdekes kísérlet).
    Nem egészen 5ezer eü dolgozó nem írta alá az új szerződést, az eü dolgozók mindössze 4%-a!
    De megfordíthatjuk: az eü dolgozók 96%-a maradt a helyén, vállalja a több pénzt, lehet a több munkát is, és azt h végre 30 év után megpróbálják megszüntetni a zsebpénzt… Nem biztos h sikerül – annak ellenére h bűncselekménynek nyilvánítják márc. 1-től.
    Nem tudok minden hülyeségre reagálni, de sokan még mindig NER-lovagoznak is… meg h beengedte a kormány a migránsokat… nagy a sötétség… de remélem nem az egész országban…

  29. 27: Kedves Lóránd

    Köszönöm a reakciódat. Jó lenne bőségesen és mélyreásva elemezni, de ez gyorskomment szinten nem fog menni (nekem). Hogy valamit mégis reagáljak én ketté választanám a 2022-es választási témát, címszavakban és nagyon-nagyon rövidre fogva:

    (1) Mára nem hiszek a „jó” politikában/politikusban (mert elméletileg tartom lehetetlennek); a legtöbb, amit elérhetőnek tartok a „működő” politika.
    * Akarni kell és a szűkebb-tágabb környezetnek is akarni kell a tisztességet. Legyen szó korrupciómegszüntetésről, korrektségről, bármiről. Egy fecske nem csinál nyarat.
    * Más választást nyerni, és egészen más „jól” kormányozni. Mások a siker-faktorok.
    * Sokkal-sokkal könnyebb kreatívan és gyorsan aláásni (pl.:jószándékot, tervet, stb.), mint „jól” kormányozni hosszútávon azaz kb. koherensen, optimálisan, támadás- és sérülésállóan, előre bevállalva a kellemetlenségeket is.
    * Szabályozással nem lehet semmilyen értelmesen védhető erkölcsöt tervszerűen kikényszeríteni. Lásd 2008-as amerikai subprime-válságot. A szabályozás fényévekre lemaradt a kapzsi résztvevők élelmessége mögött (mondhatjuk esélye sem volt felnőni a feladat súlyához).
    stb.

    (2) Kizárólag „tippmixes” fogadásként gondolok arra, hogy 2022-ben bukik-e Orbán vagy nem (fentiek miatt). Az én tippem, hogy bukik. Egyébként pár nap híján egy éve, hogy baráti fogadást kötöttem erre. És persze függetlenül attól, hogy minek hogyan örülök ennek kapcsán: szerencsére ez itt abszolút offtopik.

    Tippem működésének minimális peremfeltételei (bármelyik nem teljesülés beláthatóan megbuktatja a tippemet)
    * 2014-es és 2018-as választási keretek meglesznek ismét (nem lesz például mianmari jellegű puccs, vagy más nyílt diktatúra)
    * Nem esik szét a széles koalició.
    * El fogja, mert el tudja végezni a szükséges terepmunkát a széles koalició.
    * Működik az ellenzéki előválasztás
    * Nem áll elő nagy (trendfordító) ötlettel a Fidesz (mert már például nem lenne rá képes rá a vírussal kikövezett lejtmeneten vagy mert hibát hibára halmoz)
    stb.

    Sejtéseim ehhez:
    * Külön-külön nem érdemes Orbánnal szembeszállni (2014 és 2018 folyományaként). Ha van széles koalició, akkor Orbán melletti vagy elleni szavazás lehet a választás (ami nyilván gáz amúgy, de ez itt offtopik ugye)
    * Orbán 2010 óta saját 2.5 millás táborára fókuszált (háborús retorikával), mert ez elég volt a 2/3-hoz, a 7.5 millás „reszlit” elhanyagolta. Az idő és a körülmények ez utóbbi meghódításához nem Orbánnak kedvez.
    * Széles koalició mellett a Fidesz másik nagy aduja a közmédiával megfertőzött és tönkretett inkább vidéki/falusi inkább képzetlenebb tömegekbe való beágyazottsága. Ez egyrészt terepmunkával ellensúlyozható, másrészt nem kell nagy volumenre gondolni, hiszen „csak” a Fidesz 2.5 milláját kell kiegalizálni egy másik 2.5 millával (7.5 millából), miközben napról-napra erodálódik a Fidesz közönsége, immáron hosszabb távon egyidejűleg több közvéleménykutatónál is. És itt nehéz megállni, hogy ne legyek demagóg az FB lájkbajnokság (Telex) legfrissebb eredményével. 🙂
    * Tétnélküli miskolci időközi választáson, vérfideszes aprófalvas körzetben, a létező legrosszabb közös széles-koaliciós Bíró László (Jobbik) sem volt messze a győzelemtől.
    stb.

  30. 30: éliás

    – Te mennyire voltál kommentedben, érzelemmentesen objektív? 😉
    – Ahogy előbb írtam a Fidesz törzstábora 2.5milla. Orbán láthatóan nekik kedvez, rájuk épít. A 7.5 milla szembeköpött „egyéb” viszont többség.
    Csak két elgondolkodtató:
    (1) Bíró László brutálisat nyert Tiszaújvárosban. Milyen érdekes pár napra rá megszűnt a közvetlen vasúti összeköttetés Budapesttel.
    (2) Milyen dolog vészhelyzeti felhatalmazással felezni az iparűzési adót, majd a „jólviselkedő” önkormányzatokat utólag egyedileg kárpótolni.
    Senki nem mondta, hogy a „moslékkoalició” jobb lesz: (egyelőre csak nem kritikustömegű) protesthangulat van, nem először az elmúlt 30 évben.

    – A 95% jól hangzik, csak éppen aspektusaival együtt kéne vizsgálni
    * nem tudjuk mekkora a kikényszerítettség, kiszolgáltatottság aránya. (Nem-triviális az aláírás be-nem-vállalása)
    * vannak akik határidővel írtak alá (Szeged)
    * nem tudjuk, hogy a (zsarolási potenciál révén keletkező) különalkuk pénzügyi és egyéb fedezete meglesz-e a végpontokon.
    * nem tudjuk mikor, hányan fognak elpárologni a rendszerből (kellhet némi idő az egzisztenciaváltás tervezéséhez). A kipréselt emlegetett „95%” viszont kőbevésett lesz örökéletre.
    (csak zárójelesen említem, hogy párezer távozó eü-alkalmazott is hiányzik a rendszerből, miközben idő kérdésének látszik csak, hogy mikor igénylünk segítséget mi is a csehekhez és szlovákokhoz hasonlóan, feltéve, hogy egyáltalán be merjük-e vállalni)

    – Nem az eü-alkalmazottak igényelték meg a drasztikus kormányzati intézkedés-sorozatot, amúgy igen valóban a pandémia idején. Ne veszítsük szem elöl az időbeliséget se – ha már a gerendát és szálkát szem elöl veszítettük ;).

  31. Kedves Csongor!

    Most tudtam meg Rólad,hogy tanár vagy .A tanárok is beletartoznak abba a körbe akiket nem nagyon pénzelt egyik kormány sem.Ezért is elterjedt az a mondás ,hogy a nemzet napszámosa a pedagógus.Nos miért nem állsz fel és köpsz az egészre?Vagy meg vagy elégedve a tanári fizetéseddel?Nem olvastad végig a múltkori véleményemet.Az utolsó mondatomban írtam,hogy ha elül a csatazaj,akkor lehet panaszt tenni.Tételezzük fel,hogy most azonnal elmegy mind az ötezer egészségügyi alkalmazott.Lehet,hogy kiszúrnak Orbánnal és a betegekkel nem?Vagy úgy állsz a kérdéshez,hogy már minden mindegy ,mindegy,hogy hány beteget hagyunk hátra csak vesszen Orbán!Na erre mondtam,hogy aki csak mában gondolkodik,de a holnappal nem törődik az nem lesz híres az előrelátásáról!!

  32. 34: sandor55:
    Aki itt nem gondolkodik, és nem az emberek érdekeit nézi, az lassan kizárólag Magyarország Kormánya lesz. Nyilván a propagandában az ellenkezőjét sulykolja, de ez már olyan átlátszó, hogy kizárólag az iskolázatlan megvezetettek és a vidéki nyugdíjasok dőlnek be neki (mert nem használnak alternatív médiát).
    Érdekből ilyen megosztott ez az ország még sohasem volt. Amit Kádár János nem tudott befejezni, „legjobb tanítványa” most megtette. Igaz más köntösbe bújt, de a lényegen és az eredményen ez nem változtat.

    Az emberek életében van az a pont, amikor a kitartás és az elhivatottság kevés a maradáshoz. Igen, én még abba a csoportba tartozom, akik kitartanak. Ebben az a háttér is nagy szerepet játszik, ami szerencsésen körülvesz. Viszont volt már olyan pillanat, amikor hajszálon múlott, hogy nem álltam fel én is. A kontraszelekciót garantálom ezen a pályán is, amit saját gyereke fejlődésén és az állam által megteremtett lehetőségein bárki lemérhet objektíven.

    Jelenleg olyan pengeélen táncol Magyarország Kormánya, hogy bármikor bekövetkezhet az a pillanat, amikor egyszerre több szektorban és rengeteg embernek jön el a pont, ahol azt mondja: ezt már nem csinálom így tovább! Na akkor meg fogod látni Te is, milyen „a 2,5M fideszes országa”… Kell ez nekünk még a covidra.

    Tudod, én sohasem bújtam egyetlen párt szoknyája alá sem. Értelmes gondolatokat támogattam értékes emberek segítésével. Szomorú volt megtapasztalni 2010 előtt, hogyan üresedett ki ez a lehetőség. És most ugyanezet tapasztalom. Na ez az igazi probléma, nem a „kék és narancssárga”!

  33. Az is beszédes, hogy a tankötelezettség korhatárát levitték 16 évre. 20 éves mélyponton az egyetemisták száma Magyarországon. Már nincs magyar a legjobb 500 egyetem között. Az irány egyértelmű. A hatalommegtartás érdekében
    az alulképzett szavazóbázisuk utánpótlását fenn kell tartani.

    Harmadszor van 2/3 politikai felhatalmazásuk. Bármilyen törvényt megszavazhatnak, úgy irányítják az eseményeket, ahogy nekik tetszik.
    Mégis mindig feszültek, ingerlékenyek, támadó alapállásúak, kevés a kivétel.

  34. fecseg a felszín, hallgat a mély…

    Most is ide jutottunk:

    „Ha egy közösség a hazugságnak valamiféle zsákutcájába beleszorul, annak első következménye az, hogy nem talál realista és lényeglátó embereket, akikre a maga vezetését rábízhassa. Talál bőségben gyakorlatias embereket, akiknek a számára a gyakorlati munka vagy érvényesülés lehetősége áll mindenekfelett, s ennek érdekében hajlandók abban az értelemben ’realisták’ lenni, hogy a hazugság fennálló és érvényesülő konstrukcióját elfogadják valóságnak. Realizmusuk ilyen módon egy alapvetően hazug építmény megtámasztásában, erősítésében és a tényleges lehetőségek hamis feltételei között való ide-oda tologatásában merül ki.”
    (Bibó István)

    Akinek nem inge, ne vegye magára…

  35. 28 Tibor bá Figyelmetlen vagy. Vona hogy került ide?

    És te figyeltél? …mint említettem, ezzel a témával már régen nem foglalkozom… (27). Valóban nem volt meg, hogy Vona ebben a körben kimaradt… de mit látok pár órával később? 😀
    https://index.hu/belfold/2021/03/08/vona-gabor-visszateres-gyurcsany-karacsony-kibeszelo/
    Nem érdekel hogy mit mond, láttam amit korábban csinált, jó eséllyel tudom, hogy most mire játszik. Van neki Második Reformkor Alapítványa is, vajon ez honnan ismerős? Aha, Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványa, ahol még annak idején beszéltem (beszóltam, „Bittersweet nostalgia 2”) én is.
    Na ezért himnuszom a Quimby: Halleluja – „Kicsit félek, de arra gondolok / Vajon mit várok a sorstól / Ha hányok az édestől / és izzadok a sóstól.”

    32 marci

    Nyugodt lélekkel állítom: a Fidesz is ismeri ezt a listát és készül a fogadására. Bónusz: szerintem vereség esetén ma már képes lenne leállítani az országot, viszont nem látok se belső tartalékot, se nemzetközi motivációt ennek ellensúlyozására (ezért sántít az USA analógia). A valódi probléma viszont az, hogy nincs előrelépés a szintén 2013-as (kampány előtti) összefoglalómhoz képest. Na ezért nem foglalkozom a témával, „hajrá egyik, ne hagyd magad, másik!” 😀

    … és végül: a zacc
    A pénzügyi rendszer összeomlása valóban be fog következni, mert a matematika törvényeit, az ökológiai rendszerek tűréshatárait a legszebb közgazdaságtani elméletek sem képesek felülírni – csupán a hívők, illetve az aktuálisan belőle hasznot húzók fejében. Amikor ez bekövetkezik, kiderül, hogy az egyetlen valóban fontos feladat egy önfenntartáshoz elég nagy közösség szervezettségének biztosítása, az összes többi csak a máz ennek felszínén. A Fidesz ezt az állapotot igyekszik elérni a maga módján – és amennyiben ezt a magyar társadalommal így meg lehet, akkor meg is kell tenni.

    Ma már elhiszem, hogy Orbán Viktor, a mai mozgalmárok szívének kedves, fiatal, lelkes, a magyar nemzet erejében bízó liberális gondolkodású forradalmár őszintén jót akart, és teljes nyitottsággal igyekezett a nép elvárásának eleget tenni. A hite vezető pozícióba emelte, adni akart – de nem sikerült, leváltották. Akkor jött a konzultáció korszaka, elment a „néphez”, hogy megtudja, mit szeretnének. És kiderült számára, hogy a nép nem szabadságot akar, mert az felelősséggel, fájdalmakkal, kemény munkával jár, hanem népmesei hőst, erős kezű, rendteremtő vezetést és szórakoztatást szeretne.
    Valójában azt nyújtja, amit a tömeg kér – még akkor is, ha a tömeg egyénenként ezzel nem szívesen szembesül. Lásd: Karinthy Frigyes: Barabbás (1918!) …

    Ez van, kedves polgártársak: józan, felnőtthöz méltó gondolkodást nem lehet egyik percről a másikra kialakítani, nem olyasmi, amit szilveszterkor megígérünk és onnantól ehhez tartjuk magunkat. Ennek hiányában a társadalom rendje csak egy szigorú óvóbácsi révén tartható fenn, a rend pedig fontosabb, mint minden nyafogó vágyainak teljesítése. A Fidesz faragatlansága, az alternatíva hiánya nem véletlen és nem köthető személyekhez, vélt vagy valós lelki problémákhoz, „gonosz háttérhatalmakhoz”. Mindez a mai magyar társadalom és a globális környezet állapotának egyenes következménye.

    Az utolsó lépés
    A jelen kormányzás átalakításai, a kézi vezérlés kiterjesztése mára visszafordíthatatlan. A Fidesz a bűnbak-keresést olyan szintre emelte, az átlagember fogalmát olyan mélyre süllyesztette, hogy számukra nincs hová visszavonulni. A mai „urak” egyike sem látja a jövőjét akkor, ha kiesnének a hatalomból („talpasok”), sokan elvesztenék korábbi karrierjük során megszerzett életszínvonalukat (saját emberi és szakmai értékeiken taposó „arcok”, „szakértők”), egyesek pedig polgári és büntetőperek, valós, letöltendő szabadságvesztés veszélyével kell szembenézzenek. Igen, ők vannak felül, mégis joggal félnek, és így mindjárt másként hangzik a „hideg polgárháború” emlegetése, vagy éppen a Fidesz-őrség szervezése…”

  36. 39 – Python:
    Ezt a számot én már hetek óta reálisnak tartom.Orbán alaposan elbaszta a védekezést. Mint jó focista, csak a támadásban hisz a védekezést nem ismeri.

  37. Nem hiszem, hogy tömeges letartóztatásoktól kellene félnie a sleppnek. Mindent lepapíroztak ők rendesen, a terhelő bizonyítékokat meg bizonyára rég eltüntették. Meg aztán Magyarországon úgysem szokás az elszámoltatás. Már 1990 óta mindenki csak beszél róla, aztán semmi. Legjobb esetben egy-egy ember kipézéznek bűnbaknak, és jól elítélik, a többi meg élhet a pénzével mint Marci hevesen.

    És tekintve, hogy egész ágazatok vannak már a holdudvar nevén, azt se hiszem, hogy nagyon kétségbeesnének egy kormányváltástól. Az lehet, hogy „leállítanák az országot”, de legalábbis nem hagynák érvényesülni az új vezetést. Kb. mint ahogy a szocialista nómenklatúra nem hagyta a nemzeti kormányokat a 90-es években.

    De a Mészáros-félék, ha csak hátradőlnek és hagyják az embereiket dolgozni, akkor is több emberöltőt élhetnek a létező legnagyobb jólétben.

  38. 40: Tibor bátyám, meglátjuk! Azt tudnunk kell, hogy a IHME modellje még a meghozott szigorításik előtti adatokat extrapolálta tovább. Ezeknek az intézkedéseknek azért március végére lesznek pozitív hazásai. De az igen valószínű, hogy a 250-350 fős napi halálozás az meglesz.

    Viszont OV újabb videóiban a 2 hétről, meg a célegyenesről beszél! Miről…?! Mindenki tudja akit egy kicsit tud számolni, hogy az a „két hét” inkább lesz 2-2,5 hónap!!!

    De szerencsére ez a Portfolio.hu -nak is feltűnt és írtak egy elég jó elemzést arról, hogy mi is vár ránk az előttünk álló kb. 3 hónapban.

    „Ha most zárunk, akkor én hiszek abban, hogy valóban két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – hangsúlyozta a múlt pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor kormányfő, és mi megvizsgáltuk a nemzetközi tapasztalatok alapján, hogy ez mennyire reális. Sajnos nagyon lesújtó képet kaptunk: több olyan országban, amelyeket letarolt a koronavírus brit mutációja, már két hónapja szigorított járványügyi intézkedések mellett kénytelenek élni. Persze van remény, hogy a már eleve szigorúbb eddigi itthoni intézkedések, az egyre jobb időjárás és a felfutó átoltottság majd rövidebb kényszerpihenőt tesz lehetővé Magyarországon, de a Semmelweis Egyetem rektorának friss üzenete sem sok jóval kecsegtet.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210309/barcsak-ket-hetig-tartana-a-magyarorszagi-lezaras-a-kulfoldi-peldak-egeszen-mast-uzennek-473196

  39. 33. Marci
    „…a Fidesz törzstábora 2.5milla. Orbán láthatóan nekik kedvez, rájuk épít. A 7.5 milla szembeköpött “egyéb” viszont többség…”
    Matekból hányas voltál? A gyerekeket miért vetted bele a szavazók táborába? Jelenleg kb 5 millió 18 év feletti szavazó van. Ebből tudomásom szerint 2,5 milla kormánypárti, 1,5-2 milla akiket kizárólag a zorbángyülölet tart össze. Közös program nélkül… ha véletlen ezek győznének, utána egymás torkának esnek, és itt olyan káosz és háború lesz amilyet még nem láttál… Te ezt szeretnéd. És van kb fél milla bizonytalan, nem tudja mit csinál… egyáltalán elmegy e szavazni…
    „Milyen dolog vészhelyzeti felhatalmazással felezni az iparűzési adót”
    Gondolod h a veszélyhelyzetben csak a kormánynak kell fizetnie mindent? Nem tudja. 5% a visszaesés. Nyilvánvaló az önkoriknak is valamennyire ki kell vennie a részét. Egyébként az ip.űzési adó fele a cégeknél maradt!!!

  40. 43: éliás

    * Folyamatában nézd, mikor mi hangzott el! Te azt mondtad „mi akik ekézzük a jelenlegi kormányt azt hisszük mi vagyunk a többség, de nem.”. Én azt mondtam erre, hogy Orbán csak a 2.5 millás közönségét éri el, kizárólag rájuk fókuszál (másokat adott esetben gáncsol is), nekik kedvez és ez eddig működött is neki (jöttek a 2/3-ok). A maradék 7.5 millánál semmi mondandója, semmi hitele nincs (korábbi szembeköpések miatt), lásd akár járványkezelést, vagy vakcinázást (amikor sok embert kellene, gyorsan, hatékonyan elérni). A 7.5 milla összetételről kevés infónk van, de azért veszem így egybe az egész tömeget, mert áttételes vagy multiplikatív hatások lehetnek benne, azokat is érintve, akik nem szavaznak.
    * Amikor a választás került már szóba én is 2.5 milla kiegalizálásról beszéltem, megelőző kommentemben. Amúgy a pontos adatok, hogy 2018 április 8-án, 8 milla összes szavazóból ment el 70%, azaz 5.6 milla, amiből 2.6 millát vitt a Fidesz és lett 2/3-a.
    * Kétszer már kihangsúlyoztam, de ismét jelezhetem nem kötödöm érzelmileg egyik politikai alakulathoz sem (utóbb már azt is mondtam, hogy tippmix-fogadásként nézek az egész 2022-es választásra). Különben sem kéne ilyen fórumon érzelmeket belevinni, ha azt akarjuk, hogy információk küzdjenek meg a csatatéren. (Szerintem.)
    * Az Orbán-gyülöletért meg kellett dolgozni korábban és folyamatosan Orbánnak, volt is rá 11 éve eddig. Ezt én nem kenném másra.
    * Ilyen mesékben, hogy „közös program” és társai én már régóta nem hiszek, se pro se kontra (másokhoz hasonlóan).
    * Attól még, hogy az általad említett „moslékkoaliciónak” végtelenül nagyon nehéz lesz Orbán esetleges bukása után (mint közeli analógiaként Karácsony Gergelynek Budapest élén, vagy annál is sokkal-sokkal rosszabb), nem következik, hogy sokan ne érezhessék azt, hogy Orbánt mindenképpen le kell váltani. Értem, hogy káoszt meg háborút vizionálsz, de ez egy vélemény a nyolcmillából, másrészt a káoszt Orbán is tudja szállítani láthatóan, és hogy biztos nem lesz háború arra sem tennék fel nagy összeget (ha maradna esetleg).
    * Budapest éves tervezett bevétele 2021-re 250milliárd. 2019-es teljes utolsó IPA-bevétele 166.5 milliárd, ami 2020-ra 32 milliárddal csökkent eleve. Milyen költségvetés bír ki ekkora léket? Tegyük hozzá Budapest hozza a legkomolyabb bevételeket a magyar állami költségvetésbe és Karácsony Gergellyel való szívózás miatt Budapestet bünteti Orbán legjobban. Ezt hívnád egyenlő köztehernek? Továbbá Orbánt segíti, hogy akármekkora lehet a költségvetési hiány (elszállhat), élt is vele rendesen, illetve kap pénzeket EU-ból, amiből bőven részesednek a NER-lovagok (lásd turisztika és Mészáros Lőrinc). És még a nyíregyházi stadion építése is kap 6.5 milliárdat többet (minapi hír). Ha nem szimpi neked Karácsony Gergely, ottvan Iványi Gáborral szembeni pitiáner orbáni bosszúállás is.
    * Szóval az IPA-felezés az nálam büntetőadó, pláne, ha a jólviselkedők kapnak kompenzációt is.

  41. A gyerekeket az ellenzékhez számolni teljes tévedés. A 8 éves gyerek fideszes rigmussal jön haza az iskolából. Azt se tudja, mit jelent, de fújja.

    Egyébként a nagycsaládosok felülreprezentáltak a kormányoldalon, az alma pedig nem esik messze a fájától.

  42. 46: Ábel

    Szerintem ma mát többirányból kapják az ívet a gyerekek, pláne úgy, hogy a Fidesz egyelőre erodálódik, az „Orbánutálat” meg erősödik és jön fel (nagyon lassú léptekben). A gyerekek otthon is tudhatnak szakadni: tipikus lehet, hogy a szűlők tájékozottabbak, olvasottabbak, a nagymama meg hallgatja a köztévét és kritika nélkül visszaadja térítőjelleggel a családnak. Viszont a gyerekek is jobban rajtavannak az interneten, ami hígíthatja a csak köztévéből érkező infotáplálkozást (esélyesebben kerülhet közelebb a szűlőkhöz). E problémára került pozicióba Rácz Zsófia, hogy bevonzza a fiatalokat. Én szkeptikus vagyok e sikerességet illetően sőt azt vélem, hogy a Fidesz nem a fiatalok pártja.
    De abszolút létezik az a hatás is, amit mondasz, meg pengeélen van 1 éve (4 éve) a döntetlenközeli státusz a széles koalició és a FIdesz között (mint Trump és Biden esetében).

    Illetve meghajlok a népakarat elött (2 vélemény). Ha szóba tud kerülni a választás kontextusa is, akkor 2.5milla és 5.5 milla (7.5 milla helyett) a helyesebb szétválasztás. Én eredendően csak azt szándékoztam hangsúlyozni, hogy Orbánnak relatíve mennyire kevés emberre kell fókuszálnia, optimalizálnia a 2/3 eléréséhez (és ezt csapágyasra kihajtva meg is teszi).

  43. 44: Vaszil
    Egy 2017-es cikket linkeltél. Milyen üzenetet akartál vele közvetíteni?

  44. 44: Vaszil

    Nagy kínnal végighallgattam és kijegyzeteltem a videót (ha valakit érdekel, de nincs fölös 22.5 perce).

    Bogár László: Egy év magány – Ki vagy Kovid?
    #https://www.youtube.com/watch?v=38Sq0U2Ohp4

    12:03 01.kérdés: Ha valami pusztít, valami vírus, valami patogén (uralkodó narratíva szerint), ez természetes eredetű spontán válasz-e avagy mesterségesen előállított-e?
    13:18 02.kérdés: Fenti kérdés miért nem merül fel a globális beszédtérben?
    14:28 03.kérdés: Ha feltételezzük, hogy mesterséges, aminek lehetőségét a legmainstreamebb, legglobalistább vélemények sem tagadják, akkor ki az alany, ki, mi célből hogyan állította elő?
    15:00 04.kérdés: Ha kiderülne, hogy mesterséges és van alanya, akor mi történne a globális beszédtérben és aztán az egész világon?
    15:18 05.kérdés: Van-e bármi esély, hogy mindez szépen, nyugodtan, türelmesen bevihető legyen a globális beszédtérbe?
    16:06 06.kérdés: Ha feltételezzük természetes, akkor miért vannek ennyire óriási különbségek egyes országok, területek, közösségek között, pusztítást illetően? Miért vannak 100-szoros fajlagos különbségek? Ez sincs a globális beszédtérben.
    17:20 07.kérdés: Vajon hogyan lehet 1 év után (jelenlegi konszenzus alapján természetes eredet esetében), hogy nem része a közbeszédnek az „ép testben ép lélek”, mit tehet az ember, a közösség az egészségének megőrzéséhez (pl.: immunrendszer feljavítása, természetes védekezés).
    18:28 08.kérdés: Ha mesterséges, akkor kimondható-e, mi kell a kimondáshoz, hogy elbeszélhető legyen (4.kérdéshez kapcsolódóan)
    18:53 09.kérdés: Ha mesterséges és van alanya, akkor mi a szándéka az alanynak? És mi történik akkor, ha ezt az alany szépen elmeséli. „Én csinálom, mert én szaporítottam túl az emberiséget és jogom van visszaküldeni oda ahonnan elővarázsoltam” (világ nemlétező ura)
    19:54 10.kérdés: Akár természetes, akár nem, hogyan értelmezzük a vakcinát? Kik állítják elő? Nem ugyanaz az erő vállalja-e nagylelkűen a meggyógyításunkat, aki létrehozta ezt az egészet. Logikailag van köze az eredethez, akik most gyógyítani akarnak minket.
    20:30 11.kérdés: Közeledve a lejátszástechnikai felszínhez: az egész lezárások ügye, mindent elsöprő erejű válsággal, ami kikerülhetetlenül vár az emberiségre: nem tudnak már jóra fordulni a dolgok ebben az értelemben (gigantikus százezer milliárd dolláros hiány Damoklész kardja az emberiség felett, az elmaradt emberi teljesítmények hiányával ott egy mínusz). Ki a felelős? A széthúzó egymást marcangoló emberiség mit fog ehhez szólni? Hogy fogja eloasztani ezeket a felfoghatatlan terheket, amiből tudhatóan senki nem akar vállalni senki semmit?
    22:00 12.kérdés: Van-e bármi esély ebből a csinált világból, ebből a mátrixból (nem kikeveredni, mert arra már valószínűleg nincs), de legalább kinézni tudjunk belőle. Fölülemelkedni, hogy lássuk a labirintust, amit körénk építettek?

  45. 33: marci

    Kunetz Zsombor friss írása a „zseniális” és 95%-nyi új eü szolg.jogviszony aláírása kapcsán.
    Kiszolgáltatottság, határidő, egyéni különalkuk, stb.
    #https://rontgen.444.hu/2021/03/12/eppen-a-jarvany-kellos-kozepen-mehet-majdnem-egy-komplett-korhazi-osztaly-bonusz-szabadsagara

    Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvossal hosszú interjú. A végefele a rendszerből távozók megpendítésével.
    #https://444.hu/2021/03/12/hataron-az-egeszsegugy-szerelik-fel-az-agyakat-lelegeztetokkel-de-nem-lesz-ember-aki-mukodtesse-oket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük