(3475) Izraeli mutáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

Forrás: A szerző Gilad Atzmon. Aki nem ismeri ezt a hihetetlenül jól és reálisan informált zsidó zenészt, az írja be a nevét a honlap keresőjébe, és olvassa el a megfelelő posztokat. https://www.unz.com/gatzmon/the-israeli-mutant-the-idf-prophecy-and-the-reality-on-the-ground/  innen átvéve.

Február 25.-én Izraelben az új COVID-19 fertőzöttek 75,4 százaléka 39 év alatti volt. Mindössze 5,5 % volt 60 feletti. A kritikus betegeknek csak 59,5 %-a 60 feletti, 40 %-a 60 alatti. Ezen kívül a terhes nők között is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A két év alatti fertőzött gyerekek száma 3 hónap alatt (november 20. és február 20. között) 400-ról 5.800-ra nőtt, ami 1300%-os növekedés. A sikeres tömegoltás első hónapja alatt népességarányos fertőzések száma világelső volt. A Pfizer vakcinával végzett intenzív oltáskampány két hónapja alatt a halottak száma a duplájára emelkedett az előző tíz hónaphoz viszonyítva. Konkrétan 2700 állampolgárról van szó. Kábé ennyi katona halt meg a Jom Kippur háború alatt. Ez Atzmon véleménye szerint egy új betegség.

Nachman Ash professzorral folytatott beszélgetésből kiderült, hogy senki nem tudja a választ a COVID-19 és a vakcinákkal kapcsolatos fontos kérdésekre. Senki nem tudja, hogy a Pfizer vakcina hosszú távon mennyire lesz hatásos. Senki nem tudja, hogy a közel jövőben a COVID-19 hogyan evolválódhat. Senki nem tudja, hogy az oltások után Izraelnek szembe kell-e nézni tömeges ADE fellobbanással (antitesttől függő felerősödés). Remélhetően nem.

Viszont, amit tudunk, hogy aki felemeli figyelmeztető hangját, azt letiltják. Kérdés, mikor ismerik be, hogy itt egy Izraeli mutánsról van szó, amire az IDF (Izraeli hadsereg) felderítése már január 24.-én felhívta a figyelmet a Times of Israelben, hogy a variáns a vakcinára rezisztens. Tehát egy olyan betegségről van szó, aminek új jellemzői vannak: a fiatalokat és a terhes nőket támadja, és elfordul az idősektől és az alapbetegséggel rendelkezőktől.

Netanyahu beviszi a politikát a járványba (melyik politikai vezető nem teszi ezt?), február24.-én kijelentette, hogy április 10.-ig minden egyes izraeli be lesz oltva. Lehet, hogy félti a népét, de az is lehet, hogy rájött, hogy a tömeges oltás létrehozott egy izraeli vírus törzset, amin csak úgy lehet felülkerekedni, ha minden élő izraelit beoltanak, remélve, hogy kevesebb beteg és halott lesz.

Semmi kétség a vakcina rövidtávon sikeres azoknál, akik hajlandók elfogadni. Azonban az is tény, hogy korreláció van a tömeges oltás és a COVID-19 fertőzés, valamint a halálesetek száma között, ami minden olyan országban észlelhető, ahol volt tömeges oltás. Az is tény, hogy Izraelben a tömeges oltás együtt mozog a COVID-19 szimptómaváltozással, olyan mértékben, hogy ez már egy új betegségnek tűnik. Azt pedig a világ tudtára kellene hozni (angol mintára), hogy létezik egy izraeli variáns.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

59 gondolat erről: „(3475) Izraeli mutáns

  1. “Paul Bieniasz, a Rockefeller Egyetem retrovirolúgusa szerint a vírus az antitestekre adott válaszként evolválódik, e tekintetben tulajdonképpen mindegy, hogy hogyan oltakozunk. Szerinte a kérdés az, hogy “felgyorsítjuk-e ezt az evolúciót azzal, ha országméretű, részben immunizált népességeket hozunk létre” a második dózis beadásának csúsztatásával. Trevor Bedford, A Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója szerint ugyanakkor az evolúció sebessége nemcsak az immunválasz erősségétől függ, hanem a természetben előforduló vírusok számától is. Márpedig a vakcináció, még a részleges vakcináció is ezt nagyban csökkentheti.

    https://444.hu/2021/03/05/a-masodik-dozis-es-az-evolucios-nyomas

    Csak halkan kérdezem, minden egyes oltással nem ezt csináljuk?
    Csak most tűnt fel?

    „Senki nem tudja, hogy az oltások után Izraelnek szembe kell-e nézni tömeges ADE fellobbanással (antitesttől függő felerősödés). ”

    A természetes vírus fertőzésnél nem félünk ettől?

    Az idézett Times of Israel cikk feltételes módban beszél a lehetséges izraeli vírus variánsról.

    „Military task force warns that Israeli COVID variant could emerge
    Report says mass rollout of vaccine amid ongoing outbreak may put ‘evolutionary pressure’ on the coronavirus; proposes quarantine requirements remain in place for vaccinated”

    Ha az öregeket és az alapbetegséggel rendelkezőket oltják először (mivel fokozottabban veszélyeztetett csoport), akkor teljesen jogos, hogy a fiatalabb betegek felé tolódik el az arány.

    „Azonban az is tény, hogy korreláció van a tömeges oltás és a COVID-19 fertőzés, valamint a halálesetek száma között, ami minden olyan országban észlelhető, ahol volt tömeges oltás.”

    Én ezt az UK adatokon nem látom.

    Izraelben a politikailag motivált korai nyitás valószínűleg borítja a bilit, torzítja az adatokat.

  2. Ez rossz hír, de én is úgy vélem, hogy ebből egyenlőre nem szabad következtetéseket levonni.
    A számokból mindenesetre az látszik, hogy az oltott 60 feletti korosztályt igenis védi a vakcina, és a növekedés azokat a korosztályokat érinti, akik még nem oltottak.
    Az eltolódást a fiatalabb korosztály felé pedig szerintem nem logikus a vakcina számlájára írni.
    A fiatalok eddig is fent voltak a vírus étlapján, el is kapták és terjesztették rendesen, még ha tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel is.
    Tehát ők a vírus szaporodását eddig sem gátolták, sőt hozzájárultak a gyors terjedéshez, tehát a vírusra semmiképp sem jelenthetett evolúciós nyomást, hogy súlyosabb betegséget okozzon, mint eddig, hiszen ez nem növeli a terjedést.
    Azt tartom valószínűbbnek, hogy a behurcolt mutáns variációk között felbukkant egy fiatalokra veszélyesebb variáns, és mivel a fiatalok még kevésbé oltottak, ott szabadon tud még terjedni.
    És ez nem azt jelenti, hogy az időseket ez kíméli, csak ők már védettek, ezért nem tud velük mit kezdeni, de szerintem, ha nem lennének oltva, náluk még drasztikusabban aratna, mint korábban.
    Elvileg nem lehet kizárni egy ilyen izraeli mutáns létét, bár erről még nem hallottam, ott is a brit és a dél-afrikai változattal riogattak.
    Ami súlyosabb kérdés, hogy az elvileg védett népességben (második vakcina+két hét) hogyan alakul a betegségek száma. Ha ez csak annyi körül van, mint amennyi a vakcina megállapított hatékonyságából következik, akkor rendben van.
    Akkor lenne gond, ha ezek a számok elkezdenének emelkedni, ami arra utalhatna, hogy a vírusok kikerülik az oltást.
    Egyes esetek nem számítanak, ennek statisztikailag kellene látszani, hogy jelentősége legyen…
    Azért Izraelben is csupán negyven valahány % a kétszer oltottak aránya, ráadásul az utóbb oltottaknál még két hét kell a teljes védettséghez, szóval bármennyire is mintaállam vírus ügyben, még ők is messze állnak a szükséges átoltottságtól, ettől még nem kell csodát várni, csak a korlátozásokkal együtt hat a jelenlegi szinten.
    Ezért elkeserítő a saját helyzetünk, mikor Orbán már azt hirdeti, hogy befordultunk a célegyenesbe, és optimista képet rajzol elénk, miközben láthatjuk, hogy még a nálunk nagyságrenddel gyorsabban haladó Izraelben sem olyan virágos a helyzet.
    Nálunk ez még csillagászati távolságban van.
    Hacsak nem úgy kalkulál, hogy be fog következni hamarosan egy nagy átszakadás a vakcinagyártásban, ami felgyorsíthatja ma még elképzelhetetlen ütemben az oltásokat, amit én még nem látok, erről nem sok információ van…

  3. Azt írja, 2020 covid kezdetektől, november 20-ig 400 gyereket érintett a fertőzés. Ez napi 1.5 fő.
    November 20 és február 20 között 5800 gyereket.
    Ez napi 96 fő.
    A felfutást nem az idősek számához viszonyítja, hanem egy korábbi, oltás kezdete előtti időhöz, gyerekek számát a gyerekek számához.
    Ha nem egy új mutáció lenne, akkor az oltatlanoknak is kisebb számban kellene megbetegedniük, hiszen 40%-al kisebb eséllyel találkozik fertőzött személlyel. A korlátozások könnyítése csak most történt meg és kizárólag az oltottakat érinti. Ez a lazítás sem lehet a megbetegedések felfutásának oka.
    Az lehet véletlen egybeesés, hogy az oltások kezdetével indult a gyermekek között ez a brutális növekedés.
    Miért feltételezi, hogy a hadsereg titkol egy új vírus mutánst?
    Ott mindenki jól ismeri a hadsereget, hisz férfiaknak 32 hónap, nőknek 24 hónap a kötelező sorkatonai szolgálat ideje. Ennek megfelelően a hadsereggel kapcsolatosan nem lehet a levegőbe beszélni. Ezt tudva, nagyon is lehet alapja a feltételezésének.

  4. Nos, még a végén azoknak lesz igaza, akik kivárnak az oltakozással? Felmerül a kérdés, mi miatt essünk kétségbe, csak hogy a tegnapi posztra utaljak?

  5. 3 Károly
    Én is azt valószínűsítem, hogy az új variáns, amiről meg nem mondom, hogy ez a világban felbukkantak egyike, vagy speciális izraeli mutáns, a fiatalokra fertőzőbb, mint a korábbi vírus.
    De ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy jobban szereti a fiatalokat, lehet, hogy az idősebbeknél is megnövelné a súlyos esetek számát, csak azok nagy része már oltással védett, mert velük kezdték, ezért csökken az arányuk a betegek között.
    Lehet, hogy ha oltatlanok lennének, akkor ugyanannyival nőtt volna köztük is a megbetegedések súlyossága, mint a fiatalok között.
    De annyi adatunk nincs, hogy mi ezt tisztán lássuk.
    Egyébként az oltások megkezdése után az első hónapban brutálisan emelkedett a betegek száma, de hát tudjuk, hogy akkor az oltottak aránya jelentéktelen volt, a lakosság többsége még védetlen volt, és akkor tört be a brit változat, ami mindenhol nagyot robbantott, amit mi még csak most tapasztalunk itthon.
    Ez megmagyarázhatja a hullámot, ennek semmi köze az oltásokhoz.
    Azóta viszont szépen csökkennek a kritikus számok, reményeim szerint az átoltottság növekedése miatt.
    Rosszabbik esetben a szokásos hullám leszálló szakaszát jelzi, amit újabb hullám követhet, ezt csak az idő tudja megmutatni.
    Mindig próbálom mutatni a vad oltáselleneseknek, hogy én nem zárom ki soha a negatív fejleményeket se, szemben velük, akik kizártnak tartják a dolgok pozitív kimenetelét, és kategorikusan tagadják a vakcinák hasznosságát.
    Csak azt nem tudom, mitől ilyen magabiztosak… Tartok tőle, ha kiderülne, hogy a vakcina megfogja a járványt, és ezzel szembesülnek, akkor egyet hátrább lépnek, és azt mondják, jó, jó, de majd évek múlva látjuk a kárát, és a mostani javulás csak átmeneti látszatsiker…
    Szóval mindig marad ürügy a kételkedésre. De nem mindegy, hogy valaki kételkedik, vagy kategorikusan tagad…

  6. 5. hubab
    „Lehet, hogy ha oltatlanok lennének, akkor ugyanannyival nőtt volna köztük is a megbetegedések súlyossága, mint a fiatalok között.”
    A cikkből idézve. ” az új COVID-19 fertőzöttek 75,4 százaléka 39 év alatti volt. Mindössze 5,5 % volt 60 feletti.”
    2020-ban fiatal súlyos betegek aránya úgy 5% körül volt? Most 75%. Ez 15-ször több.

    Ha az a következtetésed helyes lenne, akkor oltás nélkül az idősebbeknél is legalább 15-szörös lenne a növekedés fogékonyságuk, koruk okán.
    Ez azt jelentené, hogy minden idős legalább egyszer súlyosan megbetegedett volna és ennek megfelelően a halálozás az 50% fölötti.

    Nagyon remélem, hogy nem jó az érvelésed, mert ha igazad van, akkor az oltatlan országok időseire cudar világ jön.

  7. 4. Csak kérdezek

    Úgy tűnik.

    5. hubab

    A betegség mindig egy-két lépéssel az események előtt jár.
    Az elején ez a természete, aztán már nem.
    Olyan gyönyörűen mutálódik.
    Persze tudom én, sok ember elkapja így a variációk is sokfélék lehetnek.

    Oltatni kell, ebben biztos vagyok. Mintahogy abban is, hogy a vakcinázás sem fog megoldást hozni, bárhogy szajkózzák is a felszínen. A mélység hallgat.

    Ha még nyáron is ez lesz a téma, a tömeges oltások után akkor azért érdemes ici-picit elgondolkodni!
    Mindig jön valami csavar! Fő dolog, hogy a rettegésvonatról ne lehessen leszállni!

  8. 6 Károly ott nem jó a logikád, hogy a fiatal betegek mostani aránya az összes beteghez képest abszolút nem érdekes, hiszen az idősek már vagy 98%-ban védettek, tehát igen alacsony a korosztályukból a betegek száma.
    Gondolj bele, ha már mind védett lenne, akkor meg a betegek 100%-a fiatal lenne, de ez semmit nem mond arról, hogy az idősek közt mennyi lenne oltás nélkül.
    Ettől még nem feltétlenül kell az idősekre teljesen halálosnak lenni, elég, ha jelentős százalékkal megemelkednek a számok.

  9. 7 Balázs
    Ha nyáron még mindig ez lesz a probléma, akkor én is felülvizsgálom az álláspontomat.
    Szerencsére Izrael jókora időeltéréssel előttünk jár, fogja mutatni, mi vár ránk is, és ott még nem igazolódott vissza, hogy ne segítene az oltás…
    A rettegésvonathoz meg nem kell mesterséges beavatkozás, azt bőven magyarázzák a járványügyi folyamatok is…

  10. Re:Balázs
    Emlékszel a rozzant kispolák, és a lambós példámra?
    Persze én vagyok a hülye, ha azt látom, hogy az evolúciós prés gyorsabb…
    Várjuk 1-2 hónapot és kiderül mennyire időtállóak a vakcinák.

    Lassan a terápiás lószar pakolás ideje jön nálam, ahogy tavaly. Bevallom, akkor éreztem legjobban magamat egészségügyileg. 🙂

  11. 10 dajtás
    Az evolúciós prés elvileg mindenféle kórokozónál, és mindenféle terápiánál, gyógyszernél és vakcinánál jelen van, mégis sikerült felszámolni sok járványt.
    Pont ennél zárod ki a siker lehetőségét?

  12. hubab, teljesen egyetértek. Izraelben a 60 év fellettiek többsége megkapta az oltást, tehát várható, hogy % arányosan most a fiatal betegek nagyobb százalékban lesznek betegek. Ugyanez a helyzet itthon is, ezért van az, hogy egyre több %-ban a fiatal beteg.
    De másrészről az is igaz, hogy a vírusnak muszáj egyre fiatalabbakat is megtámadnia, ha „életben” akar maradni, márpedig akar, mert az evolúció ezt diktálja neki.

  13. 12 – akela70:
    Ennél ferdébb véleményt még nem olvastam az evolúcióval kapcsolatban: „De másrészről az is igaz, hogy a vírusnak muszáj egyre fiatalabbakat is megtámadnia, ha “életben” akar maradni, márpedig akar, mert az evolúció ezt diktálja neki.”

    Az evolúció nem egy entitás, hanem egy jelenség elnevezése. Az evolúció semmit se akar, nem ösztönöz, nem diktál. A vírusnak nem „muszáj” tenni semmit. A vírus csak van, és szerkezetéből adódóan mutálódik. Ha a mutáns kedvezőbben tud létezni, akkor terjed, ha nem, akkor kihal, vagy csak stagnál.

  14. * Én egyrészt hálás vagyok Izraelnek, hogy ilyen kemény huszárvágással belevágott oltási programjába, függetlenül a világ összes konteójától, meg kapcsolódó rosszindulatú machinációjától. Csak köszönömöt lehet érte mondani, mert enélkül jóval kevésbé lennénk beljebb a vírussal való küzdelemben.
    * Nem lehet kérdés, de leírom: nagyon szurkolok Izraelnek.
    * Illetve nekem félelmem, hogy ha Izraelben tényleg jelentősen romlana a helyzet, akkor mire számítsunk mi magyarok? Pláne az elmúlt napok történéseinek tükrében.

  15. 8. hubab,

    Ismétlem, nem az idősekhez arányítja a cikk szerzője a fiatalok nagyobb arányú megbetegedését, hanem egy oltás előtti időszakot egy oltás utáni időszakkal vet össze.
    Ha jóval kevesebb az idős beteg az oltás okán, ez nem indok arra, hogy a fiatalok nagyobb számban /nem nagyobb arányban az idősekhez/ betegedjenek meg az oltás előtti időszakhoz képest.
    Te írtad azt, ha az idősek nem lennének oltva, akkor ugyan ilyen arányú növekedés lehetne az időseknél is.
    Erre reagáltam, hogy az oltás előtti időszakhoz képest az idősek megbetegedései is 15-szöröse lenne, mint a fiatal korosztály növekedése, akkor bizony minden idősnek legalább egyszer súlyosan meg kellene fertőződnie.
    Nem az idősekhez viszonyított számuk nőtt meg a fiataloknak, hanem a korosztályon belül ugrott meg a fertőzések száma. Mindezt úgy, hogy az oltatlanoknak nincs korlátozás könnyítés. Na ez az aggasztó a hírben.
    11. hubab
    Ez annyiban más, hogy ez egy rejtőzködő vírus, inkább a dengue láz vírusához hasonlít, mint az influenzáéhoz. Nagy a különbség.
    14. marci
    Csatlakozom. Sikerüljön nekik.

  16. Amit tudni lehet: Terjedt náluk az angol mutáció, és megjelent a dél-afrikai is…! Viszont kb. a 30 alattiaknál már az 1 oltás után is az a jellemző, hogy akkor én ezentúl immunis vagyok, hisz beoltottak és akkor élhetek lazán, nem kell itt holmi távolságtartást, maszkhordást, stb. annyira komolyan venni. Csak hát ugye az első oltás után 10-15 nap múlva beszélhetünk részleges immunitásról, és a 2. oltás után 8-10 nappal alakul ki a „teljes” immunitás az mRNS vakcinák esetében.
    Persze ettől lehet izraeli mutáció is, egy RNS vírus esetében ezen sem lennék meglepődve! De inkább ezt a folyamatot és járványügyi jelenséget a föntebb vázolt, beoltottak akkor már onnantól kezdve nem kell ezt a járvány dolgot annyira komolyan venni emberi faktorra vezetném inkább vissza egyenlőre.

  17. Akik megpróbálják klasszikus okokkal megmagyarázni a fiatalabbak növekvő megtámadását, teljesen kihagyják azt a tényt, hogy az izraeli tapasztalatok szerint a terhes nők megbetegedése is jelentően megugrott. Ott nincs más magyarázat, mint a vírus viselkedésének a megváltozása.

  18. 9. hubab

    Tiszteletrevaló vélemény. Meglátjuk.

    12 dajtás
    Naná!

    11.hubab
    Nem zárjuk ki a siker lehetőségét ebben az esetben sem! Várjuk.
    Pont a sorozatos sikertelenségek mondatják velünk azt amit.

  19. 1O. dajtás
    „Lassan a terápiás lószar pakolás ideje jön nálam, ahogy tavaly. Bevallom, akkor éreztem legjobban magamat egészségügyileg.”

    Léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint az istállók mellett élő családok nem betegednek meg olyan légzőszervi betegségektől mint p.l.: szpasztikus bronchitis, bronchiális asztma, allergiák s.t.b.
    Nem véletlen a közérzeted.

  20. 15 Károly
    Idézem, amit a 6. alatt írtál:
    „A cikkből idézve. ” az új COVID-19 fertőzöttek 75,4 százaléka 39 év alatti volt. Mindössze 5,5 % volt 60 feletti.”
    2020-ban fiatal súlyos betegek aránya úgy 5% körül volt? Most 75%. Ez 15-ször több.”

    itt bizony az oltások előtti idős/fiatal beteg arányt állítod aránypárba az oltás utáni idősek/a részben oltatlan fiatal betegek arányával.
    Ez durva torzítás, ez akkor lenne reális, ha a mostani adatokból kimazsoláznák az oltatlan időseket, és az ő számukat vetnénk össze egy velük a természetes létszámaránynak megfelelő fiatal kontrollcsoportéval, és ezekből a betegek arányát hasonlítanánk össze.
    Biztos vagyok benne, hogy közel sem jönne ki ez a 15-szörös szorzó.
    Én legalábbis így látom, de jelezd, ha valamit félreértettem…
    Az viszont szerintem is reális, hogy ez egy korábbinál veszélyesebb mutáció, amely a fiatalabb szervezetben is nagyobb rombolást végez, mint az eredeti.

  21. 12 Akela70
    De itt valójában a régi és az új variáns vannak versenyhelyzetben terjedés szempontjából.
    Az evolúciós nyomás az új változat irányába csak úgy érvényesül, hogy nagyobb legyen a fertőzőképessége, gyorsabban terjedjen, de arra nem, hogy súlyosabb tüneteket okozzon.
    Sőt, ez kontraszelektív, mert aki súlyos beteg, az veszteg marad, és nem terjeszti olyan gyorsan tovább, mint aki enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen lófrál.
    Tehát a súlyosság fokozódására nincs evolúciós nyomás, az legfeljebb pechünkre véletlenül éppen együtt jelent meg egy erősebb fertőzőképességgel…

  22. Köszönet hubabnak, a türelmes, logikus érvelésért!!!

    Nagyjából megválaszolta azt, amit én is írtam volna.

    3.Károly:
    „Azt írja, 2020 covid kezdetektől, november 20-ig 400 gyereket érintett a fertőzés. Ez napi 1.5 fő.
    November 20 és február 20 között 5800 gyereket.
    Ez napi 96 fő.”

    Ezt okozhatják a már ismert vírus mutánsok is (brit, brazil, dél-afrikai).
    Főleg úgy, hogy a gyerekek nincsenek oltva…

    Mint korábban is írtam (idézve cikkeket), a vírus mutációk képződési sebessége, a népesség fertőzöttségétől is függ.

  23. 20. hubab,
    Jogos az észrevételed, figyelmetlen voltam.

  24. 22.
    te csak a perverz logikai levezetésekben éled ki vágyaid álmait , és azt híszed a matematika igazol téged .
    Tévedés. A virús nem most fejti ki pusztitó hatását ,hanem évek multán ,mint a rák.
    Bukik minden elméleted.

  25. 24 Baltazár
    Én csak azt nem értem, mitől vagy benne olyan biztos?
    Én pl. nem vagyok biztos, hogy reményeim beválnak, csak bízom, és reménykedek benne, és egyenlőre nem látom, hogy ezt valami cáfolná, de figyelek…
    Te viszont megdönthetetlen igazságként hirdeted azt, amiről nálad ezerszer tájékozottabb szakemberek véleménye sem egyezik meg.
    Ha valami, ez a perverz…

  26. 25 hubab

    Erről a vírusról még most is nagyon keveset tudunk. Gyűlnek, gyűlögetnek az információk.

    Pl. Kovidból „gyógyult” gyerekek széklettel tovább ürítették a vírust azután is, hogy az orrból történt mintavétel negatív lett.

    https://www.thailandmedical.news/news/study-in-china-reveals-persistence-fecal-virus-shedding-in-children-deemed-recovered-from-covid-19-after-testing-negative-via-nasal-swab-tests

    A súlyos kovidosokban sokszervi érintettség van: a vírus perzisztál a tüdőben, belső szervekben, bélrendszerben azután is, hogy az orr-, garatból vett mintával már nem lehet kimutatni.

    https://www.researchgate.net/publication/346627176_COVID-19_GRAPHICS_THAT_DO_NOT_SHOW_A_HIGH_VIRAL_LOAD_IN_SEVERE_AND_CRITICAL_CASES_MUST_BE_UPDATED

    A kínaiak nem azért vezetik be az anális tesztelést, hogy elvegyék a turisták kedvét az utazgatástól.

    https://24.hu/kulfold/2021/03/04/analis-teszt-kina-koronavirus/

    Egy vizsgálatban 73%-kal kevésbé fertőzte meg a covid-19 azokat az indiai egészségügyi dolgozókat, akik megelőzésként ivermektint szedtek.

    https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-prophylaxis-aiims-study-of-healthcare-workers-in-india-using-ivermectin-as-a-prophylaxis-shows-reduced-covid-19-infection

  27. Tavaly azt mondtam, „nagy szarban vagyunk”. Kinevettek, lehülyéztek, stb. (szokás szerint).
    Idén azt mondom, többé nem fogjuk tudni, milyen a „szar nélkül élni”! (?)
    Még pár évig néhányan eljátszhatják a vírustüntetősdit, de már ez sem tart sokáig, pedig bár igazuk lehetne…
    Az oltásellenesdit csak egyszer lehet eljátszani. Megtörtént. Ehhez is csak gratulálni lehet! Elmondhatjuk büszkén, hogy meg sem próbáltuk.

    Vicc a hajlandósági arány, s a még nagyobb vicc a választási lehetőség ebben a kérdésben. Az oltások típusai közt már érthető…

    Tény:
    A közintézményeket 2 héten belül letarolta a vírus brit mutánsváltozata. Térdre rottyant minden és mindenki, de itt még mindig van pár szócső, ami arra int, hogy ezt nem kell komolyan venni. Halihó! Amikor a gyereked kerül veszélybe is ezt fogod mondani? Az idő közeleg…

    Csendben jegyzem meg: közben Kína tör előre rendületlenül.
    A forint gyengülése sem szívderítő. Közelítünk egy újabb fordulóponthoz! Emlékeztek? Amikor 2,3 probléma összeér, akkor indul be a hullámvasút… És a természet ismét a legkegyesebb hozzánk, amit megint meghálálunk, elég csak a fogyasztási adatokra pillantani. Számomra elképesztő!

  28. 27 – Horváth Csongor:
    Az élőlények egyedi tulajdonságai fajtán belül bizonyos határétékek között mozog. Mire gondolok? Egy felnőtt macska súlya 2-5 kg között lehetséges. Húsz kilós macska nincs. Egy nő lábmérete 37 és 43 közé esik, 46-os női láb nem létezik, vagy ha igen, azt cirkuszban mutogatják. Egy diófa legfeljebb 20 méter magasra tud nőni, 100 méteres diófa nem létezik. Szóval így! Mindig elcsodálkozok, hogy az emberi értelem két határértéke közti távolság hogy a francban tud ekkora lenni. Hogy fordulhat elő olyan sötét elme, mint amivel találkozni lehet. Hogy a fenébe tud egy diófa 300 méterre nőni?

  29. 27. Horváth Csongor

    Nem furcsa, hogy „Kína tör előre rendületlenül”? Pedig arrafelé lakosságarányosan alig oltanak. Meg Délkelet-Ázsiában sem. Meg Indiában sem. A maszk és a távolságtartás kétségkívül működik, mert minden más fertőző kórság megszűnt. Csak ez nem és csak a nyugati világban nem! Kínában sem mosnak több kezet, hordanak több maszkot és állnak egymástól távolabb (és megkockáztatom, az átlag kínai sem fegyelmezettebb). De valahogy csak a nyugati világot sújtja. Ezen azért illene elgondolkodni, mert lehet, hogy nem minden az, aminek látszik és amit megírnak az újságok.

  30. Az oltásellenes magatartás akkor jutna csak szerephez, ha több lenne az oltóanyag, mint az oltható ember.
    A csordaszellem sodorja az embert. De, ha azt látják, hogy az oltás a trendi, a celebek pedig reklámokban népszerűsítik az oltást, meg fog ugrani az oltást kérők száma.

  31. Öt országban már működik az oltás – ez az egyetlen megoldás
    #https://www.valaszonline.hu/2021/03/05/ot-orszagban-mar-mukodik-az-oltas-ez-az-egyetlen-megoldas/

    Itt van az ourworldindata ábrája hozzá, kontrollként. (Muszáj volt url-alias, a brutálisan hosszú link miatt)
    #https://tinyurl.com/79zdhkme

    * Számomra nagyon tanulságos, adatolt cikk, amúgy gigahosszúságban. 2020.12.20-tól vannak tömeges oltások a világban, azaz közeledünk a negyedéves időtartamú elemzési időalaphoz.
    * A vakcinázás hosszútávú mellékhatásait emberekene, ugye még nem tudhatjuk nézni, de tömeges adatok vannak arra, hogy halálos-e a vakcina beadatása (nem), trendfordító-e napi fertőzésben, halálozásban (igen), számít-e az országon belüli beoltási sorrend (igen: Izrael), stb. (Lenne még, de most mennem kell).
    * Különösen fájdalmas látni benne / általa a magyar vergődést. Én úgy látom, ami hibát itthon el lehetett követni, azt mi mind elkövettük: rossz-szerződés, cserbenhagyottság, kiszolgáltatottá válás, pofázás valóságalap nélkül, árnyékbox, felesleges feszkó, bizalmatlanság, hiteltelenség, kapkodás, tervszerütlenség, szétesés, szervezetlenség, eü-dolgozókkal tömeges kib*szás, káosz, stb: a nem EU-tag Szerbia Magyarországhoz képest: duplázta oltását és láthatóan csökkentette napi fertőzését, halálozását. (Inkább rosszabb mint azonos adottságokból kiindulva).
    * Csak a jáványpusztításos élbolyban van az EU relevánsan, míg az oltásos élbolyban nem képviselik magukat. Különösen durva abba belegondolni, hogy oltásban Magyarország élbolyban van az EU-t illetően. Csak hát az egész EU van nagyon lemaradva. Mindeközben Magyarország járványpusztítottságban is élbolyban van.
    * Diverzifikált „EU-független” vakcinabeszerzési stratégia haszna nem bírt lecsapódni a magyaroknál, jelen állás szerint. Ezen a hétvén 74.000 oltás megszervezése fulladt káoszba, miközben Orbán hetek óta folyamatosan, szoros határidők mellett milliós beoltásokról beszél.

  32. 31: Marci:
    Az oltással az a baj, hogy mi a „fejlett nyugaton” úgy alkalmazzuk, mint az egyszeri ember az antibiotikumot, amikor 3 szem után felhagy a szedésével, mert megszűnt a panasza. Ezzel lényegében sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot rövidtávon elkönyvelhet.

    A kínai és a távol-keleti országok alkalmazták a határzárat, beleértve a légiközlekedés zárlatát is. Ez az egyetlen előnyük, s mint látható, ez nagyon sokat számít hosszabb távon. Kínában még az is játszik, hogy néhányezer ember eltűnése nem okoz problémát, mondhatni megszokott.

    Ha egész Európa a légiközlekedés leállításával kezdett volna tavaly ilyenkor, mi sem itt tartanánk. Ebben a magyar helyzet csepp a tengerben, de szeptembertől itt is mindent elrontottak, amit szakmailag lehetett (pörögjön a gazdaság).

    Az oltásokat úgy kellett volna megszervezni, hogy amikor nagy számú vakcina rendelkezésre áll, az egész világon, de legalább jelentősebb területeken, kötelezően nagyon sok embert egyszerre beoltanak, a második vakcinálás előtt megtartva a rendkívül szigorú szabályokat. Na ez az, amire nem volt és nincs esély jelen körülmények között, s megjegyzem, nem látni, a WHO így vajon mi a francnak létezik?

    Hab a tortára, hogy hazánkban 5 féle vakcina alkalmazásával indult döcögve az oltás, komolyabb koncepció nélkül. A gyorsaság sokat számít, de a kapkodáson elveszítjük az így szerzett előnyt. Ráadásul nekünk mindig a kamionokról leeső dobozok jutnak csak (mint mindig)…
    Plusz van egy OV-nk, aki finoman szólva is híján van (népéhez hasonlóan) a természettudományokban való jártasságnak, s maffiafőnökként bevált allüljeit a vírus nem igazán tolerálta (lásd a hétvégi fejetlenséget az urambátyámos működésű oltópontokkal – s mindez az EU közepén!).

    Alapvetően az emberek tömeges viselkedése hozta a bajt, s az hozza a megoldás erodálását is magával. Ugye, ha lenne egy „Isten”, aki így vagy úgy, de elrendezi a sorsunkat…, talán másként alakulna, ill. most már írhatom nyugodtan, hogy alakult volna.

    Az idiótákat, ill. meggyőzésüket illetően meg:
    „Repül a bálna!” Hoppá, hoppá! 🙂

  33. Gilad Atzmon abban igazat mond, hogy volt olyan nap, amikor Izraelben volt a legmagasabb népességarányosan az egy napra eső felderített(!) COVID+ esetek száma, de amikor számos országban 20% feletti a teszteken a pozitívak száma, ott szinte biztosak lehetünk benn, hogy volt egy csomó eset ami semmilyen statisztikába nem került. Halálozási arányaikban pl akkor is a magyar ráta alatt volt Izrael, amikor náluk az a csúcson volt, nálunk meg a 2. és 3. hullám közti mélyponton, és az új fertőzöttekből naponta arányaiban 7x annyit azonosítottak ott.

    Mivel a napi adatok eléggé szórnak Izrael esetében is, ezért az OurWorldInData 7 napos mozgóátlagát szoktam nézegetni, abban az izraeli csúcs jan 17-én volt, halálozásban meg jan25-én.
    Mivel a Pfizer 1. oltás 10-14 nap alatt alakul ki egy viszonylag jó védelem (amit a 2. oltás tovább fokoz) ezért nézzük meg jan 3-7-re mennyien is voltak beoltva: kb 15-20
    %. Innentől kezdve az új esetszám kb feb 20-ig csökkenő trendet mutat, a halálozások száma pedig jan 25-től a mai napig csökken. A lakosságnak közben jelentős része beoltásra került.
    Ha az oltásoknak a megbetegedések vagy a halálozások számában szerinte növelő hatása van akkor nála valami fordítva van bekötve.

    28: 20 kilós macska van (volt):
    – Himmy, owned by Thomas Vyse (Australia), who weighed 21.3kg
    – Katy, a five-year-old Siamese from the town of Asbest in the Ural mountains, weighs in at 23 kilograms (50 pounds) – owner Tamara Yapugova

    Elhízásban extrém eredményeket lehet elérni embereknél is, Jon Brower Minnoch pl 635 kg-mal került a Guinness rekordok listájára, miközben az emberiség többsége az 50-150 kg tartományon belül van.
    De persze azért igaz, hogy „jegenyefák, jegenyefák nem nőnek az égig”…

  34. Ausztria felfüggesztette az oltást az Astra Zeneca vakcinájának egyik szállítmányával, mert egy ember meghalt, egy pedig majdnem.
    Az osztrák Szövetségi Egészségügybiztonsági Hivatal (BASG) óvatosságból felfüggesztette az oltás a brit Astra Zeneca vakcina egy hatezer darabos szállítmányával, míg le nem zárul a vizsgálat arról, hogy mitől halt meg egy ápolónő és mitől kapott tűdőembóliát egy másik nem sokkal azután, hogy megkapták az oltásukat. Erről a Reuters számolt be.
    https://444.hu/2021/03/07/ausztria-felfuggesztette-az-oltast-az-astra-zeneca-vakcinajanak-egyik-szallitmanyaval-mert-egy-ember-meghalt-egy-pedig-majdnem

  35. 36 – Python:
    Dél Koreában heten haltak meg Astra Zeneca után (300.000 beoltottból). Lásd keddi poszt.

  36. 37: Tiborbá:
    Akkor ezt a csimpánz adenovírusos kotyvalékot be kell tiltani.
    Ennek lesz a vége, hogy senki nem oltat semmivel, s mindezt valószínűleg megint egy spórolós hülye miatt…

    De sebaj! Magyarországon épp készülnek a tömeges oltásra ezzel a szerrel (minden papírja rendben). Jó magyar szokás szerint, akinek a haverja „leszólt”, akkor is oltathatott vele a hétvégén, ha nem volt regisztrálva (csak ki kellett tölteni a papírt helyben). Aki meg sms-t kapott, és várt, annak lemondták, ill. haza küldték. Így van ez rendjén.

  37. Az iskolákban mégis kell felügyeletet biztosítani:
    https://mfor.hu/cikkek/makro/megis-lesz-felugyelet-az-ovodakban-es-az-iskolakban.html
    Egy újabb húzás a kormány részéről, amellyel bemutatja kompetenciáit a helyzet kezelésével kapcsolatban. Mind a köztájékoztatás minősége, mind a munkaszervezés inkompetenciája, mind a mutyikényszer tetten érhető benne.

    Mindezt azért, mert Szita Károly Kaposvárnak elintézte:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Szita_Károly
    Persze, mit várjon az ember egy Fidesz-es mutyivezértől, aki gumihulladék égető üzemben utazik.
    No látjátok, ez itt a probléma! De legalább már tudunk neveket, személy szerint kiket lehet majd felelősségre vonni! Egy fiatal demokrata, akinek még dolgoznia „kell” értünk.

    Az már nincs leírva, de kérik, hogy a fertőzésen átesett pedagógusok biztosítsák a felügyeletet. Hát kérem, jöjjenek csak a gyerkőcök, hiszen a koronavírus rájuk teljesen veszélytelen. 🙂

    Nem ám az eü. dolgozók ellen emelem a szót, ahol anyu egyedül nevelve a gyereket három műszakban áll helyt, mert ott nálunk érdekes módon nem igényelt senki felügyeletet, hanem a gyeses anyuka ellen, aki nem bír a kölykével és betegen is bedja az óvodába-iskolába, hogy a kényelme biztosítva legyen. Szita Károly (Fidesz – 65 éves politikus Kaposvárról) elintézte nektek.

  38. Én most szombaton kaptam meg az Astra Zeneca vakcinát. Ha ezt előbb olvastam volna, nem fogadtam volna el. :-O Most rendesen be vagyok tojva. 🙁

  39. 40: Camelia:
    Nyugi, a problematikus esetek szinte azonnal jelentkeztek.
    Ha érintett lennél, már nem kommentelnél, amíg be vagy tojva, minden a legnagyobb rendben van. Nem a hatóanyaggal van probléma, használtak valamit benne, ami ilyen reakciót idéz elő az esetek nagyon kis hányadában.

    Viszont, mivel meghalni csak egyszer lehet, nálam ez a szer lekerült a lehetőségek listájáról. Amíg van 4 másik oltóanyag, felesleges kockázat. Sztem. ilyen alapon van értelme az oltásokkal szemben kritikát megfogalmazni, nem a totális elutasítással…

    Aki már megkapta, és túlélte, annak nem kell félnie a második adagtól sem. Sajnos -úgy tudom-, ez az oltóanyag nem helyettesíthető másikkal.

    A szomszédból érkezett hír hallattán borítékolható, hogy Magyarország jobban fog teljesíteni! 🙂
    https://index.hu/belfold/2021/03/07/lemondott-oltas-kalman-olga-is-szerencset-probalt/
    https://index.hu/belfold/2021/03/07/tomeges_oltas_hetvege/
    https://index.hu/kulfold/2021/03/07/ausztria-astrazeneca-oltas-felfuggesztes/

    https://www.origo.hu/nagyvilag/20210307-magyarorszag-nagyon-jol-all-az-atoltottsagban.html

  40. 41: Ez is kétadagos vakcina sajnos. Én azt olvastam, hogy az osztrák nővér az oltás után 10 nappal halt meg. A doktornő azt mondta az oltásnál, hogy a mellékhatások a 2. oltás után szoktak erősebben jelentkezni.

  41. 42: Camelia:
    A halál nem tartozhat a mellékhatások közé.
    Általában allergiás reakció, ami rögtön tetten érhető, emiatt kell fél órát az oltást követően az oltóponton maradni.
    Itt egy véralvadással kapcsolatos keresztreakció történt, ami bizonyítottan nem áll kapcsolatban közvetlenül az oltóanyaggal, de azért aggodalomra ad okot. Én ilyenkor azonnal felfüggeszteném a használatát, amit persze jelen helyzetben senki sem fog megtenni. És természetesen elképzelhető (bár elég valószínűtlen), hogy véletlen egybeesésről van szó.

    A cikkek úgy hivatkoznak, hogy nem sokkal az oltás után… ez is jellemző a tájékoztatás általános minőségére.
    Sztem. itt a szóban forgó vakcinaszállítmánnyal lesz probléma, esetleg tárolás, vagy vmilyen. spec. probléma, ami miatt így alakulhatott. A lényeg, hogy amíg kétséget kizáróan nem igazolódik az eset háttere, aki még nem oltatott ezzel, tudjon arról, hogy ennek bizony lehet komoly kockázata.

  42. 44: Camelia:
    Írja a cikk:
    „További hat feltételezett anafilaxiás reakció esetről számoltak be, amelynek hasonló tünetei vannak az anafilaxiához, az immunizálás után bekövetkező súlyos allergiás reakcióhoz, és az ilyen esetek összességét 13-ra emelték” – olvasható a jelentésben.”

    – Véleményem szerint az emberek 3-4%-a, saját genetikai háttere miatt súlyos reakciókat produkál a covid megbetegedéssel kapcsolatban. Ez fennáll a vakcinákkal történő kontaktusok során is. A jelentett halálesetek száma az átoltottság tükrében korrelál ezzel az értékkel. Múltkor Python részletesen leírta egy kommentben, mi a pontos biokémiai és genetikai háttere ennek a specifikus reakciónak. Az a baj, hogy magáról senki sem tudhatja előre, vajon beletartozik -e a 3-4%-ba?

    Szóval én azt gondolom, hogy itt is (ezt most a becsatolt dél-koreai cikkre értem) erről lehet szó, s így várhatóan az átoltottság növekedésével sajnos lesznek halálesetek, úgy 1-2% körül, ami még így is alacsonyabb, mintha a teljes átfertőződés során a 3-4% halna meg ugyanezen alap oknál fogva. Az oltás esetén jelentkező reakciók sosem olyan erőteljesek, mint az igazi kórokozó jelenlétekor. Nyilván ez azt az embert és hozzátartozóit nem vígasztalja, aki beleesik a tartományba (akkor sem, ha fertőződéskor is meghalt volna).

    Az Astra Zeneca vakcináról érkező hírek hátterét sürgősen ki kellene vizsgálni. Amíg ez nem történik meg, pihentetni kellene a gyártó termékének alkalmazását. Ha a fenti érvelésem helyes, később folytatható a használata, s addigra talán többet tudunk majd a kiváltó okról, ill. a lezajlott folyamatokról, amely alapján végül specifikusan lehet ajánlani a meglévő oltóanyagokat. Most mindenki a túlélésre hajt. Ismét fáziskésésben. S ez szüli az újabb és újabb problémákat (nem csak a vírushelyzet kezelését illetően).

  43. 34: Nono, ilyen járványgörbe mellett ez komoly kockázatokat hordozhat. 🙂

    37:
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/08/del-korea-astrazenaca-oltas
    „Dél-Koreában már le is zajlott egy hasonló ügyben indított vizsgálat, amit nyolc, az AstraZenaca-vakcinával beoltott halála váltott ki. A vizsgálat során semmiféle összefüggést nem találtak az oltás és a bekövetkezett halál között.”

  44. Ha a koronavírus „vakcina” miatt hal meg, az életbiztosítása nem fizet, mivel „kísérleti orvosi beavatkozás” – nak sámit.

    If you die from Coronavirus ‘vaccine’, your life insurance won’t pay as it’s an ‘experimental medical intervention’

  45. 47 – L.S.
    Helyes. Köss olyan biztosítást, amiben ez is benne van. Viszont több millió oltást követően még senki se halt meg. Ellenben a betegségben már sok százezer. Vagyis a biztosítok hülyére fogják keresni magukat. Több díjat szednek be, de senkinek se kell fizetniük oltás miatt. Viszont a gatyájuk is rámegy a COVID-19 pandémiára. Kénytelenek lesznek jelentősen megemelni az életbiztosirási díjakat, vagy kivenni belőle a COVID-19 pandémiát.

  46. 48. Tibor bá’
    „Helyes. Köss olyan biztosítást, amiben ez is benne van. Viszont több millió oltást követően még senki se halt meg.”

    Az Egyesült Királyság kormányának a Gyógyszerügyi és Egészségügyi Szabályozó Hatóság, március 4-én közzé adott zárójelentése alapján, az oltási statisztikák (Pfizer és AstraZeneca) az országa polgárai körében, 2020. december 9-től – 2021. február 21-ig:
    Csak az Egyesült Királyságban 460 haláleset és 243 612 különböző típusú sérülés történt.
    A fenti esetekben, megerősítik, hogy az áldozatok határozottan az oltásokból származnak.
    Több ezer más olyan eset van, amelyet vizsgálnak, vagy amelyek nem biztos, hogy oltásokból származnak.
    A Pfizer-BioNTech mRNS VAKCINA ÖSSZES MELLÉKHATÁSA:
    212 haláleset és 85 179 sérülés
    Pfizer-BioNTech „vakcina” mRNS MELLÉKHATÁSOK ANALÍZIS:
    26 394 általános rendellenesség – köztük 111 haláleset

    16.107 Idegrendszeri rendellenességek – köztük 14 haláleset
    11 565 Izom- és szövetbetegségek
    9 360 Gasztrointesztinális rendellenességek
    s.t.b.
    s.t.b.
    s.t.b.

    Η επίσημη έκθεση της Βρετανίας για τις παρενέργειες στα εμβόλια: Εκατοντάδες θάνατοι & εκατοντάδες χιλιάδες υπέφεραν

  47. 49 – L.S.
    Szeretnék erre bizonyítékot olvasni. Szeretném látni ezt a „zárójelentést”.

    50 – L.S.
    Ez a segélykiáltás arról szól, hogy Izraelben zöld útlevél kell, ha szabadon akarsz részt venni bizonyos rendezvényeken. Mi ebben a segélykiáltás? Helyes, csak egyet lehet vele érteni. Aki fertőz, az ne menjen közösségbe. Csak addig van szabadságjogod, amíg más embert nem veszélyeztetsz.

  48. 51. Tibor bá’
    „Szeretnék erre bizonyítékot olvasni. Szeretném látni ezt a “zárójelentést”.

    The UK Government’s reporting system for COVID vaccine adverse reactions from the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency released their latest report today, March 4, 2021.

    The report covers data collected from December 9, 2020, through February 21, 2021, for the two experimental COVID vaccines currently in use in the U.K. from Pfizer and AstraZeneca.

    They report a total of 460 deaths and 243,612 injuries.
    For the COVID-19 mRNA Pfizer- BioNTech vaccine analysis they report:

    https://vaccineimpact.com/2021/460-dead-243612-reported-injuries-from-covid-19-vaccines-reported-in-the-u-k/
    Megint a Vaccina Impact. Ez egy vakcina ellenes propaganda gépezet.

  49. Bocsánat, még jobb az arány :
    460/(20245742 plusz 814509)= 0,0000218 azaz 0,00218%

    3% > 0,00218%

    Szóval az oltásnál rettegjél ettől a 0,00218%-tól.

  50. Ezt még bónusnak a témáról és a forrásról.

    Korai ovuláció, kinőtt a foga, fogfájás, túladagolás, napszúrás, terhesség …. 🙂
    Ez mindenkinek érdemes megnézni! 🙂
    A fickó vette a fáradtságot és végignézte a a „mellékhatások” sorok.
    Kabaré….

  51. Otthoni orvoslás.

    Legfontosabb hajlamosító a túlsúly és a kor.
    Hasra fordítás, alvás!!

  52. 57 Pifu
    Hát, ez a rabbi nagyon hülye, az egész világ Izraelre irigykedik az oltások szembetűnő pozitív hatásával az oltottság függvényében.
    Előre sajnálom, mit fog majd mondani, mikor az országban már csak a hozzá hasonló rabbik fognak hullani, mint a legyek? 🙁
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/
    Ezt mivel magyarázza a rabbid?

  53. 57: Ha van igazság, akkor valami olyasmit, hogy HRRRRR… aztán semmit.

  54. hubab & Ábel:
    A Pifut kiirtottam és gondoskodtam arról, hogy többet ne legyen itt. Van helyette egy Attilánk. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük