(3469) Összeomlás?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra?

2021 a 89. év

Honnan lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági összeomlásra? Mit csináljak a pénzemmel? Mit tehetek a családom biztonságáért? Hogyan készüljek fel, ha nem dúskálok az anyagiakban? – Ezeket a kérdéseket teszik fel az emberek újból és újból. Abban a pillanatban, amikor valaki rádöbben, hogy a gazdaság folyamatosan zsugorodik, az első gondolata az, hogyan tudna felkészülni az előttünk álló eseményekre. – Akkor vágjunk bele.

Az igazság az, hogy nincs két egyforma ember, ami a körülményeit illeti. Éppen ezért a felkészülés mindenkinél más és más kell, hogy legyen. Ezen belül azonban vannak közös elvek, amelyek valamennyiünkre vonatkoznak. Például, a gazdaság lejtmenete esetén nem a legjobb ötlet százezreket költeni nyaralásra, vagy valami új szórakoztató ipari eszköz megvásárlására. Szinte hihetetlen, milyen sokan állítják, hogy nincs egyetlen felesleges forintjuk se, aztán lefutnak a TESCO-ba és vesznek fél tucat DVD-t. Nehéz időkben minden egyes forintért keményen meg kell dolgozni, éppen ezért alaposan meg kell nézni, mire költjük el. Az a viszonylag gondtalan jólét, amit a múltban élvezhettünk, most a végéhez érkezett, és közben kiderül, hogy fogalmunk sincs, hogyan álljunk hozzá a húzósabb dolgokhoz. Ha még nem múltál el 60 éves, nem ártana olvasni néhány könyvet a háború előtti depressziós időkről. Elég sok mindent megtanulhatunk saját történelmünkből.

Egy másik közös elv, hogy a jövőben nagyobb rugalmasságot kell mutatnunk. Aki már volt katona, az tudja, hogy a feladatok megtervezése kötelező, de a tervek sose válnak pontosan valóra. Amint a gazdaság összeomlik, a világ egyre bizonytalanabbá válik, mialatt a körülmények igen gyorsan fognak változni. Ami egy bizonyos helyzetben jó megoldásnak tűnik, hat hónappal később totálisan katasztrófa lehet. Ha nem vagy képes, vagy nem vagy hajlandó alkalmazkodni a drámai változásokhoz, akkor igen sok nehézségbe fogsz ütközni az eljövő időkben.

Igen sokan vészmadárnak csúfolnak, amiért a gazdasági összeomlás bekövetkezésére szavazok, és folyamatosan rámutatok, hogy az egész emberiség egy totális gazdasági káosz felé tart. – Rendben, de mi haszon van abból, ha fejünket bedugjuk a homokba? Szerintem az egyetlen helyes, amit tehetünk, hogy iparkodunk megérteni azt a folyamatot, ami körülvesz minket, és felkészülünk rá, amennyire lehetséges.

A magam részéről iparkodom minél több olvasómmal megértetni, hogy minek nézünk elébe, és ezzel lehetőséget biztosítani számára a felkészülésre. Nem kötelező velem egyetérteni, és lehet vitatni az egyes elképzeléseket, de azt állítani, hogy erőfeszítésem káros vagy helytelen, nagy fokú balgaság lenne.

Rá szeretnék mutatni még valamire. A COVID-19 pandémia miatt a dolgok folyamatosan egyre rosszabbul fognak menni, a végén a gazdasági összeomlás elkerülhetetlennek látszik.. Véleményem szerint a gazdasági összeomlás nem egyetlen esemény. Sokkal inkább esemény sorozat lesz, krízis pontok sorozatával. Éppen ezért a felkészülést differenciálni kell annak megfelelően, hogy rövidtávban, középtávban, vagy hosszútávban gondolkozol. Remélhetően a válaszok olvasásakor ezt nem téveszted szem elől.

A következőkben azokat a kérdéseket sorakoztatom fel, amelyeket foglalkozni fogok:

Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

Mire használjam a pénzem?

Mi a helyzet az arannyal?

Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Mi van az egészségünkkel?

Tároljak-e élelmiszert

Tartalékoljak-e vizet?

Vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem? 

Mi van, ha elmegy az áram?

Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Felkészüljek-e az önvédelemre?

Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

 

1) Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

A 2008-as financiális krízis idején mi volt a legfenyegetőbb legtöbbünk részére? A legnagyobb veszély a munkahely elvesztése volt, aminek következtében a kiküldött sárga csekkeket nem tudtuk volna befizetni. Százezrek kerültek az utcára, mivel sokan fizetéstől fizetésig éltek. Ezek közül sokan elveszítették a lakásaikat is. Mivel nem akarsz erre a sorsra jutni. A tanácsomat senki se fogja ujjongással fogadni, de sajnos ez a megoldás: biztonsági tartalékot kell összegyűjtened amíg van munkahelyed, hogy az legalább hat hónapra fedezni tudja a várható költségeidet jövedelem nélkül. Ha tehát elveszítenéd a jövedelmedet, a tartalékok felhasználása alatt ki tudod gondolni, hogy mi legyen a következő lépésed.

A lényeg, hogy tartalékolnod kell, ha fizetéstől fizetésig élsz, rendkívüli mértékben vagy sebezhető.

 

2) Mire használjam a pénzem?

Az emberek elsősorban azzal vannak elfoglalva, hogy kiötöljék, mit tegyenek a készpénzükkel? Lásd a fenti első pontot, gyűjts össze egy vésztartalékot. Ugyanis, nagyon sokaknak nincs.

A kialakított vésztartalék után a pénz elhelyezésére legokosabb párhuzamos megoldásokat találni. Nem jó ötlet mindent egy lapra feltenni. Van, aki nem bízik a bankokban, ezért minden pénzét kiveszi onnan. Persze be lehet dugni a matrac alá, de mi van akkor, ha kigyullad a házad, vagy jön egy rabló? Ezért okos dolog több vasat tartani a tűzben. Lehet venni aranyat, termőföldet, jól raktározható nyersanyagot, alkoholt, cigarettát (ezekért bármit megadnak), egy dolgot nem ajánlok, sőt „eltiltalak” tőle: részvények. A II. világháború után a nem működő gyárak részvényei nem értek egy fillért se, később az államosítás mindent felborított, csak 30 évvel később értek a részvények valamit, mert a gyűjtök generáltak némi keresletet. 😀

 

3) Mi a helyzet az arannyal?

Sokan esküdnek az aranyra, mert ellentétben a papírpénzzel (fiat pénz) az arany megtartja az értékét. Én magam is „aranyhívő” vagyok, de előbb néhány dolgot meg kell tanulni ezzel kapcsolatban: érmék, arany tartalom, karát, és tudomásul kell venni, hogy az értékesíthetőség nem fix ár, hanem széles ingadozásoknak lehet kitéve az előttünk álló évek alatt. Lesz, amikor az ára az egekbe száll majd, de lesz, amikor le fog zuhanni a földre. Azt tehát mindenképpen el kell kerülnöd, hogy kizárólag az aranyadból vehess csak ki pénzt.

 

4) Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Sokan azt tanácsolják, hogy eszedbe ne jusson fizetni a részleteket, mert a financiális rendszer úgyis össze fog dőlni. Ez azért nem egészen így fog történni. Nem hiszem, hogy az összes bank totálisan össze fog omlani, és mint ilyen beszünteti a tevékenységét. Rövidtávon egészen biztos, hogy NEM.  Éppen ezért szerintem jó ötlet megszabadulni a tartozástól. Gazdasági felforduláskor különösen kellemetlen szenvedő alanya lenni foglalásnak és kényszerárverésnek. Ha megszabadulsz az adósságtól, az gazdasági függetlenséget jelent, és manapság üdvözítő, ha független maradsz a rendszertől. Ha már kihasználod a moratóriumot, gondold át még egyszer a következményeket.

 

5) Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem meglepő, ha az ember ilyen kérdést hall. Sok család éppen hogy ki tud jönni a jövedelméből, nem képesek semmit se félretenni. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a jelenleg dúló fogyasztói társadalomban az emberek rengeteg pénzt kiöltenek felesleges dolgokra, nemigen tudok elképzelni olyan családot, ahol nincs pénzpocsékolás ilyen vonatkozásban. Gondold át és állapítsd meg, hogy mik azok a dolgok, amire teljesen feleslegesen megy el pénz.

Ezen kívül nézzetek körül, mit tudnátok kitalálni, amivel további jövedelemhez lehetne jutni. Aztán ne feled, a pénzkeresésre fordított idő duplán fizet, mert kevesebb szabadidőt hagy, ami alatt pénzt tudnál költeni.

 

6) Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Ha csak bérelsz, sokkal rugalmasabb tudsz lenni. Bárhol vállalhatsz munkát, mert bérelni bárhoz lehet. Ezen kívül a tulajdonosnak extra kiadásai vannak, amitől a bérlő meg van kímélve. Vásárlás esetén, évekre be leszel táblázva jelentős fix kiadásra. Másfelől bérleményben nem tudsz úgy felkészülni a legkellemetlenebb eseményekre, mint saját tulajdonban. Ha távol a várostól veszel házat, akkor a hozzá tartozó földdarabon termelhetsz zöldségeket önmagatok ellátására. Viszont, ha „menni kell” saját házat sokkal nehezebb otthagyni.

 

7) Mi van az egészségünkkel?

Az egészségügyi ellátás valahogy elbotorkált volna, de a pandémia betette neki az ajtót. Egészségügyileg kiszolgáltatottnak lenni egy rettenetes dolog. Nincs más elfogadható megoldás, mint meg kell tanulnod önmagad orvosa lenni. Iparkodj minél több tudást elsajátítani élettanból, betegségekből és gyógyeljárásokból. Nem egyszerű feladat, de lebegjen szemed előtt, csak 5 százalék fog a végén megmenekülni. A 95 százalékoz tartozni nagyon könnyű. Egyszerűen nem kell csinálni semmit.

 

 8) Tároljak-e élelmiszert?

IGEN

Viszont, annak ellenére, hogy az országban szárazság tombolhat, és a termésátlag a szokásosnál kevesebb is lehet, élelmiszerhiány Magyarországon nem lesz. Lesz viszont hatalmas áremelés. A tartalékolás már csak azért is jó, mert olcsóbb ma megvenni, mint holnap. Ezen kívül katasztrófa bármikor bekövetkezhet, és akkor az élelmiszer tartalék nagyon is jól jön.

Ez mellett nagyon jó ötlet szert tenni egy kisebb kertre, ahol meg lehet tanulni a konyhakertészet művelést. Ez nem csak mennyiségileg segít a család élelmezésében, de minőségileg is nagyot javít rajta. A kereskedelemben kapható élelmiszerrel nagyon sok felesleges anyag jut belénk.

 

9) Tartalékoljak-e vizet?

Igen jó ötlet néhány tucat ásványvíz tartalékolása, mert bármikor szükség lehet rá, és komoly pénzt nem köt le bevásárlásuk. Az ivóvíz viszonylag olcsó, amikor van, és szinte megfizethetetlen, amikor nincs. A tartalékolt vizet természetesen forgatni kell. Mindig a legrégebbit kell fogyasztani, miközben a hiányt újjal pótoljuk. Ez mellett azonban arra is kell gondolni, hogy társadalmi összeomlás esetén a tartalékodon kívül honnan fogod beszerezni a család vízszükségletét? Ezzel kapcsolatban becsatolom az Amerikai Áruszállítók Szövetségének egy jelentését „Amikor a kamionok leállnak, Amerika leáll” cím alatt:

Az Amerikai Vízmű Szövetség szerint az ország vízműveinek víztartalékai lényegesen nagyobbak, mint más forgalmazóké. Viszont a működésnél felhasznált vegyi anyagok tartalékolása nem egységes, függ a helytől és igen nagy különbségeket mutatnak. A klórgáz ellátás palackokban történik, amiket teherautókon szállítanak a felhasználás helyszínére .A szállítás tipikusan 1-2 hetes időközönként történik. Klór nélkül a víz nem tisztítható, nem biztonságos fogyasztásra. Ha leáll a szállítás a vízművek 2-4 héten belül kifogynak a szükséges klórból. Ezt követve az ivóvíz csak forralás után válhat ihatóvá. Tiszta ivóvíz hiánya drasztikusan megemeli az emésztőszervi betegségeket, ami lebéníthatja z egészségügyi ellátást.

Felkészülésednél a vízre különös gondot kell tehát fordítanod.

 

10) A vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem? 

Mindenre, amit a mindennapi életben használsz, és aminek nagy részét természetesnek veszed, hogy van. Gondold végig. Mivel gyújtasz tüzet? Gyufa, öngyújtó. Mi van, ha kifogysz a gyufából? Elfogy a gáz az öngyújtódban? Van töltőpalackod? Mi van, ha elfogy, de nem tudsz vásárolni vécépapír? Az ilyen alapvető, természetes dolgokra a legtöbb felkészülő nem is gondol. Gondold át alaposan. Emlékezz, hogy meglepődtél, amikor a vasárnap is nyitva tartó hipermarket egy nemzeti ünnepen nem volt nyitva, mert hozzászoktál, hogy bármikor bármit megvehetsz, amire szükséged van. Hipermarketek hónapokig, esetleg soha többé nem lesznek nyitva.

 

11) Mi van, ha elmegy az áram?

Ezen érdemes komolyan elgondolkozni, főleg, ha nem távfűtéses a lakásod. Erre az eshetőségre felkészülve, van, akinek van egy aggregátora (plusz üzemanyag), amit bármikor üzembe helyezhet. Vannak szélgenerátor vagy szolár panel tulajdonosok, már aki megengedheti magának. A beruházások drágák. Gondold át, mi az, amit megengedhetsz magadnak.

 

12) Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Ezt is sokan kérdezik, de nem könnyű rá válaszolni. Manapság egy jó állás aranyat ér. Egy ilyen állás feladása és a kiköltözés a nagy semmi közepébe nagyon-nagyon-nagyon kemény dolog.  Viszont ahhoz se fér semmi kétség, hogy a társadalom széteső félben van, ami előrevetíti egyre fokozódó felfordulás, villongások képét a Fővárosban és a nagyobb vidéki városokban. A végén persze döntened kell, és ezt a döntést egyedül te hozhatod meg, más nem fog dönteni helyetted. Egyre többen azt választják, hogy egyelőre maradnak a régi lakóhelyükön, de közben kiépítenek maguknak egy vidéki bázist, ahová adott esetben át lehet költözni.

 

13) Felkészüljek-e az önvédelemre?

Manapság a társadalom teli van pszichopatával (például az én szomszédom, aki éjjel egykor kövekkel dobálja a kutyáinkat), szociopatákkal. Egy ilyen társadalomban a család védelemét neme lehet a rendőrségre bízni. Amikor egy bűnöző betör az otthonodba, nem a baráti ismerkedés a motivációja. Nem fogja érdekelni, hogy mi a politikai álláspontod, vagy, hogy szimpatizálsz-e vele nyomorában. Egyszerűen azt fogja tenni, amiért jött, hacsak valaki nem akadályozza meg ebben. A válasz tehát egyértelmű, készülj fel az önvédelemre. A magyar törvények jelentősen megváltoztak ebbe az irányba. A hívatlan vendéggel nem kötelességed kesztyűs kézzel bánnod.  Pillanatnyilag gázpisztolyt és légfegyvert tarthatsz otthonodban legálisan. Ez utóbbi torkolat tűzének energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joult. Légpuskák ennél jóval nagyobb tűzerővel kis kaphatók, de ezek tartása nem legális. A gázpisztolyt nem érdemes lenézni. Ha közvetlen közelről az arcra célzol, a betolakodó garantáltan ártalmatlanná válik, plusz jó eséllyel meg is vakulhat.

 

14) Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

Komoly gond. Nem tehetsz mást, mint kitartasz elveid mellett. Ellátod őket túlélési irodalommal, amelyek teli vannak releváns statisztikai adatokkal, és mutass rá, miért tartunk egy gazdasági összeomlás felé.

Az előttünk álló évek folyamán nagy szükségünk lesz a családunkra, és barátainkra, mert a közösségek sokkal nagyobb eséllyel fognak ellenállni a ,megpróbáltatásoknak, mint a magányos farkasok. Bármilyen jól felkészülsz, lesz olyan helyzet, amikor szükséged lesz segítségre. Ne tétovázz, lépj érintkezésbe másokkal.

Ha a családod ellenkezik, kezd el a felkészülést egyedül, hamarosan csatlakozni fognak hozzád, sőt kérni fogják segítséged, és tanácsodat.

És még egy fontos dolog. A fizikai felkészülésen túl, alapvető fontosságú, hogy pszichésen is fel legyél készülve, mert az előttünk álló helyzet erő feletti kihívás lesz mindannyiunk részére, amihez nagy szükségünk lesz fizikai, szellemi, érzelmi és pszichés erőnlétre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

16 gondolat erről: „(3469) Összeomlás?

  1. Tisztelt Tibor ba! Ön szerint a rövid, közep illetve hosszu tavhoz kb milyen ido tavokat csatol? Tisztaban vagyok azzal hogy erre gyakorlatilag meg az ezzel foglalkozo szakemberek, algoritmusok sem tudnak pontos idoket meghatarozni. Megis, egy hosszu elet tapasztalata, informacio bazisa, és folyamatos értekelés alapjan van e ezzel kapcsolatban szemelyes meglatasa? ( Ha jol emlekszem, volt itt a forumon olyan hölgy, aki kisse elsietve, rosszul ertelmezve az olvasottakat, feladta addigi eletet, es megbanta, sőt, talan meg ennek a felelősseget is ( részben) haritotta. Sok irodalmat elolvastam a temaval kapcsolatban az elmúlt 10 evben. Talan túlzas nelkül elmondhatom hogy a képzettségem, lehetősegeim, helyzetem alapjan jobb helyzetben vagyok a nepesseg 90% – nal, de meggyőződésem, hogy mindez semmit sem ér, mert csak összetartó közösseg működik, minden màs önámítas. A megmaradas, vagy bukás kizarolag a csoport erőn múlik, nem elsősorban házon, fegyveren, ennivalón. Tovabbi jó egészseget kivanok önnek, mindannyiunk erdekében.

  2. 1 – Kalman:
    Hasamra ütve: rövid táv = egy éven belül; közép táv = 5 éven belül; hosszú táv 20 éven belül.

  3. 1: Kalman:
    „A megmaradas, vagy bukás kizarolag a csoport erőn múlik”
    – Na ezt el kell felejteni! Ha jön a baj, mármint az igazi baj, az első körben nem lesz semmilyen csoport, maximum csürhe, azzal meg semmire se megyünk!
    Kétféle ember létezik manapság: Az egyik, akinek a sült galambot a szájába kell reptetni, mert különben elpusztul, önálló élete, gondolata nincs. A másik, aki tud, ill. van akarata, lehetősége, hatalma, de ezek néhány kivételtől eltekintve (akik meg általában balekok), csak magukkal törődnek, eleve csak saját hasznukat lesik.

    Nincs lehetőség időpontot jósolni, olyan, mintha azt várná valaki, hogy megmondjuk, milyen idő lesz 22 nap múlva. Ki tudhatja?
    A 20 éven belül teljesen reális előrejelzés. Ebből kell kiindulni, s élvezni amíg lehet, ami hátravan. Egyre kevesebb dologra lesz lehetőség. Egy puskára mindenképpen érdemes félretenni…
    A pénz teljesen el fogja veszíteni az értékét. Ezt szem előtt kell tartani.
    Az értékek átrendeződnek. Ehhez nem kell totális összeomlás sem, jól nyomon követhető folyamat.

    Közösségi gondolkodással rengeteg dolgot meg lehetne lépni, de nincs olyan közösség sehol, ahol nagyobb tömegben az emberek ebben egyetértenének, és lehetőségük is lenne arra, hogy készüljenek. Egy utca, egy kisebb falu is, ehhez kevés… Talán még egy ország is.

  4. Kedves Csongor! Regota figyelemmel es tisztelettel olvasom kommentjeidet, tartalmuk, igenyesseguk miatt. Ebben azonban kivetelesen tevedsz. Ezen a Forumon is tortent hivatkozas pl Selco nevu szerbiai haboru egyik legszelsosegesebb es hosszu ideig tarto helyzetet megelo ember blogjara. Ot csak azert emlitem konkretan, mert itt is volt rola szo, konnyen megtalalhato barki szamara, de beszelhetunk pl Ferfal neven megtalalhato argentin gazdadagi osszeomlas leirasara. Az elmenyeiket leirok egyontetuen megegyeznek abban foldrajzi helyzettol es a tortentek idejetol fuggetlenul, hogy a megmaradas zaloga a nagycsalad ( nem a ket szulo ket gyerek alap sejt, hanem a szelesebb, eletkepes baratokkal rokonokkal kiegeszult csoport. A temaban reszben 30 eve muvelt szakmam, (reszben itt is fejlesztett) tudatossagom miatt talan jobban elmelyedtem a legtobb erdeklodonel. Az idopontokkal kapcsolatban elore bocsatottam hogy azt senki sem tudhatja biztosan, mert a gazdasagra hato tenyezok komplexitasa meghaladja az egyszeruen josolhato, kiszamolhato szintet. Tibor batol azt kerdeztem, az Ő szemelyes velemenye ( eletkora, tajekozottsaga stb) szerint milyen hosszusagu szakaszokban bomlik fel a jelenlegi allapot. Ha valaki ebben a temaban ennyi olvasonak ir, annak van elkepzelese is. A legtobb dologgal rendelkezem amit Tibor ba javasolt, eles lofegyverem is van, nem csak egy. Megjegyzem, hogy a kozponti hatalom az elso teendoi kozott fogja az engedellyel tartott sport es vadaszfegyvereket megorzesre ,,atmenetileg” a kozbiztonsag erdekeben osszegyujteni. Egy ember vagy egy kis csalad semmit nem tud tenni. Az altalad lebecsult falu, vagy utca ( inkabb szelesebb barati es erdekkozossegnek hivnam) mar nagyon is. Az elso komoly fosztogatok ugyanis csaladi alapon fognak mukodni. ( Mukodnek mar most is…)

  5. 4: Kalman:
    Véleményem szerint nem lesz idejük begyűjtésre.
    Ha arra lesz idő és lehetőség, akkor másra is, s addig nincs kaotikus összeomlás.
    Ha megnézed az általad leírt működő nagycsalád hol és mekkora arányban található meg, keserű képet kaphatsz a valóságról. Akkor már inkább fogyóeszközként zsoldosokat is foglalkoztató maffiafészkek… Végtére is, efelé haladunk idehaza.
    A lényeg, hogy az átlagembernek igen csekély esélye lesz, ill. senki sem tudhatja előre, hogy a szerencse, s akár a szerencsétlenség okán hova kerülhet…

  6. Miért lenne összeomlás?? Egy ilyen szép tavaszi vasárnapon inkább egy jó kis csajos téma lenne a menő, nem? Annyi vakcina van már hogy ebben az évben minden embert be lehet oltani akár többször is, jöhet a nyitás és düböröghetünk tovább.

    Vagy lemaradtam valamiről?

  7. Valahogy én is úgy vagyok az összeomlás kérdésével,hogy igazán nem szabad ezzel foglalkozni.Miért? Mert az ember egyénileg is bármikor összeomolhat.Kapsz egy szív görcsöt,vagy bármikor elüthet egy autó,vagy elveszíthetsz egy számodra kedves embert,tehát az összeomlás az egész életünkben ,minden percében benne van.Erre tudatosan készülni felesleges.Igen jól írta az előttem szóló.Süt a nap ,most ne gondoljunk rá!Nem kell okosnak lenni,nem kell hősködni,mert lehet olyan összeomlás ,hogy senki se fogja kivédeni.Sőt az is lehet,hogy a kevésbé okos fogja túl vészelni.Egy biztos a mai elkényeztetett ember-lásd a jelenlegi vírust-jóval kevésbé türelmes,kevésbé önellátó,kevésbé lettünk a jég hátán is megélni tudók.Mit ér az,hogy hat hónapra felhalmozol víz készleteket,ha az összeomlás hat hónap és négy napig tart.Szóval ez olyan kérdésfelvetés ami egyenlő azzal,hogy mit tegyünk ha a napunk szétrobban.

  8. Ez is egy jó előadás a témából, mindenképp érdemes megnézni , aki esetleg nem látta.

  9. A fogyasztás csökkentése a cél.
    Ez 2féleképp lehetséges, vagy a fogyasztók ritkulnak vagy a fogyasztás volumene esik.
    Vagy is-is.

  10. Nincs különösebb hozzáfűznivalóm, csak szeretném ezt az írást megköszönni, Tibor bá! Mindig fontos téma.

  11. Jó kis írás.Azt is meg kelllene vitatnunk amit becsatoltam Gail írását.Tehát hogy nem is olyan távol lehet az összeomlás annak elenére hogy relative nincs nagy munkanélküliség.
    Egy pár szemelvény az összeomlás jeleire utalhat amit nem fejtek ki mert még most olvastam végig a cikket:
    Növekvő munkbaér különbségek ami eléggé jellemző most.Olcsó olajár ami miatt elmaradnak az új beruházások, viszont véleményem szerint a zöldenergia ellenére még óriási igény van az olajra.
    Pl. mezőgazdaság világszinten.De az építőipar is piszok sok energiát igényel folyamatosan. Tele vagyunk nagyvároosokkal.Ezeket kerbantartani rengeteg olaj.
    Pl.múltkor láttam hogy indonézia lakossága +100 millió fővel nől 2030-ig.Tehát pl. ha csak nekik kell egy autó meg egy lakás meg egy Magyarországi éltszinvonal akkor az is többletenergiát jelent.És szerintem nem csak egy ilyen
    növekvő indoznézia van, hanem sok amiről nem is tudunk.Azt is megkockáztatom hogy 10 év múlva több plusz 100millió vagy 1 milliárd ember is felcsusszan a semmiből legalább egy magyarországi életszínvonalra, ami piszok sok többeltenergiát igényel.De lehet hogy 1,5 milliárd ember csusszan fel egy magasabb életszínvonalra(autó, robogó, téglalakás..) , ha nem is olyanra mondjuk mint a magyar de egy magasabra.Ha egymilliárd ember csúszik fel egy magasabb életszínvonalra (mondjuk az amerikai harmadára) az olyan mintha lenne egy új amerikánk 300 millió fővel.
    Mennyi kínai fog feltörni 5-10 éven belül? (saját lakás, autó(k) Hanyan fognak bemenni a nagyvárosba? Giga építkezések az kőolajolaj segítségével.Mi lenne ha mindezt emberi erővel kellene csinálni?Ott fosnánk össze magunkat.
    Szerintem 5-10 éven belül simán lesz 1-2 amerikányi pluszfogyasztó világszinten.És ez nem azt jelenti hogy 1 egyén amcsi életszínvonalra csúszik fel ,hanem azt hogy mondjuk 5 vietnámi csúszik fel magyar életszínvonalra, ami egyenlő mondjuk 1 amcsi ember fogyasztásával.
    Noha a fogyasztást ellensúlyozhatja a megújuló terjedése, de egy kőolaj kínálat zsugorodást nem biztos hogy tudna ellensúlyozni.
    Itt ott már megjeleni az alapanyaghiány is a világban.pl autóguminál modnta a manusz hogy 5-20 %-al drágább lesz a nyárigumi alapanyaghiány miatt.Most hogy a vírus miatt van e alapanyaghiány vagy azért mert tényleg nem győzik kielégíteni a millió,millió autógumit azt nem tudom.

  12. Hadd öntenék tiszta vizet a pohárba és fejteném ki egyszer és mindenkorra az ipar iránti , már szinte mániákus tiszteletem, hadd magyaráznám meg határtalan értékelésemet ezen tevékenység iránt.
    Az örökös, visszatérő mottóm: hozzuk vissza az ipart kinából, és elkerülhetjük a gazdasági összeomlást és az ezzel járó elkerülhetetlen társadalmi szétesést.
    Nos, ime okaim:
    Valamikor a 80-as évek végefele egy különös megrendelést kapunk: felhajózni egyenesen Bremerhavenbe , üresen, semmi árú semmi más kikötöbe odafele, onnan rakodni, majd a rakománnyal egyenesen, non-stop Xiamenbe .Csak Xiamenbe, semmi szokásos caplatás útközben kikötöről-kikötőre az alkalmi rakományokkal, Xiamenbe megállás nélkül.
    Fura volt számunkra, nem akarom részletezni, nem ez volt a mi rendes tevékenységünk,de mindegy.
    Bremerhavenbe érkezve csodálkozva bámuljuk a Kinába szánt rakományt:
    Egy iszonyatos szeméthegyet.
    Ami ócska lom volt valahol, az mind ott volt a mólón.Kiszolgált keyboardok, kiégett képernyők, ócska müanyag biz-baz, durva kockaformába préselt roncsautók, valamelyes ócska, elkopott gumiabroncs , egyesek amúgy felnivel , meg ilyesmik.
    Berakodunk, elindulunk, utközben azon viccelödünk hogy úszó szemetesautó lettünk, Európa szemetét szállitjuk Kinába.
    Megérkezvén hosszú vagonsor várja a rengeteg szemetet, megtelik, elmegy.
    Kiváncsian várjuk a kiürült hajón, mi lesz a visszaút rakománya.Másnap megérkezettt, és nekem ott és akkor -mint bárki , szemével LÁTÓ és fejével GONDOLODNI képes ember számára is – világossá vált az ipar eszméletlen, semmivel ki nem váltható és nem pótolható fontossága a nemzetgazdaság, az ebböl fakadó nemzeti prosperitás, polgári jólét tekintetében!
    Másnap megérkezik a rakomány és én a híd magasságából bámulom , földbegyökerezettt lábbal és tátva felejtett szájjal a mólón végigkigyózó vagonsort:
    Száz és ezer vadiúj, csili-vili kismotort, afféle kis robogót.
    Mintha a szó szoros értelmében a tegnapi szeméthegy kelt volna életre, egy büvős reinkarnáció eredményeként a rengeteg szemét müanyag,lim-lom ócskavas értékes, hasznos, tetszetős értékképviselő tárgy alakjában tér vissza ugyanazon szerlvényen.
    Csak azért, mert A SOK SZEMETET MEGÉRINTETTE AZ IPAR!
    Egy ilyen kis motorka belekerül valami 5-6 ezer dollárba üzleti áron.Vehetek óvatos becslésként kábé 1000 dolláros árat akár FGP ( Factory Gate Pricing ) alapon?
    Gondolom igen.
    Akkkor valami 2000 kismotort felrakodva, megkeresett a kinai ipar az országa számára 2 millió dollárt az Európából odacipelt, úgyszolván ingyen kapott szeméthegyből?
    Gondolom igen.
    Van szinte teljes foglalkoztatottság Kinában az iparnak köszönhetően?
    Gondolom igen.
    Igaza van Bálint blogtársatoknak a mantráját illetően?
    Ti döntsétek el!

  13. 13 – balint:
    Természetesen igazad van. Javakat elő kell állítani, a semmiből nem lesznek. Persze lehet spekulálni, de abból csak kevesen tudnak megélni. A munkát tömegesen nem lehet elkerülni, mert abból összeomlás lesz.

  14. Valahova Jacson írt pár napja a gazaasági összeomlással kapcsolatban de nem találom ezért ide írom. Szóval a tőzsdei lejtmenethez szólva elgondolkodtam hogy pl. a dow jones indexet megshortolnám 20-50 s-es tőkeátéttelell 1 millió forintal. Ha beesne 30 %-ot akkor kb. 1500% haszon lenne.Egy 30%-os esésen 1 millióból 15 milliót lehetne csinálni.Csak az a baj hogy 50x-es tőkeáttételnél ha 2%-ot ellenem megy a piac akkor 100% a veszteség. És általában egy esés előtt szokott le fel csapkodni pont emiatt hogy megszopassa a sok kereskedőt.Viszont tényleg régóta megy fel a piac mondhatni egy éve csak elemkedik.Emelkednek az ingatlanárak is mégis veszik, intha nem lenne holnap.Habár olyat is ondonak hogy 2008-ban valamelyest véletlen jött a válság.és benne volt a banki kapzsiság is.Szóval már jóval fejlettebb számítógépes rendszerek vannak arra hogy mindenki bepánikolva eladjon.PErsze lehet mejd hirtelen jön az összeomlás amikor nem várnánk és pár nap alatt szétrottyan a tőzsde.Mert úgy szokaott lenni hogy a legváratlanabb pillanatban kb. 10 nap eséssel lemegy 30%-ot , de az a 10 napot biztos nem tudod elkapni.
    Ráadásul simán lehet hogy most oldalazik a piac egy fél-1 évet és utánna szakad be.Általában nem szokott egyből hogy a türelmetlenek elveszítsék a pénzüket.
    Előbb utóbb biztos lesz esés de itt ma már bizonytalan hogy mikor , az is lehet hogy 5 év múlva, de az is lehet hogy nem is lesz nagymértékű esés, mondjuk 50-60 %-os.
    Lehet olvasni ezt azt hogy megint az lesz mint 2008-ban vagy még nagyobb összeomlás, de általában ilyen szólásmondások elterjednek a neten hogy pl. „na maj most a 2008-as válság egy kis fing volt ahhoz képest ami jön”. De akik elterjesztik ezeket egyszerű emberek akik itt ott hozzászólnak világszinten a fórumokben.De sokszor csak ennyi , nincs valóságalapja vagy logikus magyarázata arra hogy miért lesz negyobb összeomlás mint 2008-ban.
    USA adóssága nől és nől de itt sem történt még semmi.Illetve mondták már pár éve hogy a mediterrán országok is szarul állnak.Na most 2 éve nincs turizmus mégsem dőltek be.Akkor hogy van ez?
    Az is lehet hogy próbálják elinfláln az adósságokat , mert világszinten 1 év alatt rohadt sokat drágult az élelem, a nyersanyag és szinte mindenbe begyűrűzik pár hónapso késéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük