(3467) Normális élet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Ha azt hiszed, hogy az élet „visszatér a normálishoz”, akkor alapvetően félreérted, hogy milyen időket élünk.

2021 a 89. év

A szörnyű események ellenére sokan hisznek abban, hogy az élet hamarosan visszaáll a megszokott normális mederbe. A jelek ellenére úgy gondolják, hogy a gazdaság hamarosan növekedni fog, a munkanélküliség csökkenni fog, zavargások megszűnnek, az egész Föld stabilizálódik. Nos, azok, akik ebben hisznek, azok alapvetően félreértik az idők szavát, amiben élünk. Ez nem az az idő, amikor az ország visszaépíthető, sokkal inkább az, amikor még mélyebbre süllyed.

Az optimizmus alapját az képezi, hogy a jelek szerint a COVID járvány visszavonulóban van.

Az USA-ra vetítve: Johns Hopkins University szerint e héten az USA a múlt héthez képest 29 százalékkal kevesebb fertőzöttet produkált, ami az egész járvány idején a legnagyobb egy hetes visszahúzódás. Ha ez folytatódik, akkor hamarosan nem lesz szükség se a maszkra, se a szociális távolságtartásra. A járvány előtti élet visszatérhet még a nyár előtt. Iskolák, templomok, éttermek, sportesemények, színházak, és kulturális események visszaállhatnak a megszokotthoz. Az emberek utazhatnak, megölelhetik egymást. „Normálisnak” érezhetik az életet.

De, ennek a pandémiának tényleg vége lenne, vagy ez csak az átmenetnek egy másik fejezete? Gondoljuk végig a szlovák és a cseh helyzetet. Mindkét ország nem rég még „jeles tanuló” volt.

Állítólag a „szuper” COVID elismert fertőzéseinek száma az USA-ban tíznaponta megduplázódik. Pillanatnyilag az USA-ban a B.1.1.7 variánsnak több mint 1600 esete van, és tíznaponta ez a szám duplázódik.

A Brazilból és Dél Afrikából származó mutánsok már bejutottak az országba. A szakértőket az aggasztja, hogy a létező vakcinák nem nagyon bírnak velük.

Időközben a gazdaság tovább morzsolódik a szemünk előtt. Felmerül a kérdés, ha a rendkívüli hideg ilyen felfordulást tudott okozni Texasban, mi fog történni ennél tovább tartó szükségállapot alatt az egész országban?

Kedden további 861 ezer amerikai kért munkanélküli segélyt (ami 24.000 magyarnak felelne meg), annak ellenére, hogy felengedtek a megszorításokból.

New Yorkban az éttermek 9 százaléka decemberben nem tudta fizetni a bérleti díját.

Az igazság az, hogy gazdasági recesszióban vagyunk, és nem látszik a vége. Ezzel egy időben az emberek elégedetlenek. A statisztika szerint múlt évben a gyilkosságok száma 30 százalékkal emelkedett.

Mindennek tetejére a természeti katasztrófák mérete és gyakorisága is növekedőben van.

Hogy lesz ezekből újra „normális” élet?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

60 gondolat erről: „(3467) Normális élet

  1. Ha nem tudnám, hogy ez a vírushelyzet magától formálódik ilyen lassú, furcsa összeomlássá, akkor azt hinném, hogy szándékosság van mögötte.
    Egy gyors összeomlásnál a káosz lenne az úr és magára maradnának az atomerőművek, kísérleti laborok!, egymásnak esnének a népek.
    Így viszont idővel hozzászokunk, tán még meg is szeretjük az új életünket.

    Mikor lesz ismét olyan, hogy az összegyűlt barátok, rokonság végigölelgetik, puszilgatják egymást? Őszintén, lesz ilyen, belátható időn belül?
    Utópia:
    A parlament megszavazta a kötelező távolságtartást kikényszerítő testen hordott eszközt. /okos kütyü/ Ha a távolságtartást valaki nem tartja be, akkor sokkoló áramütéssel emlékezteti a feleket a szabály betartására.

  2. Szerintem a járványnak pár éven belül vége lesz.

    Átoltják a világ 70% -át, ezzel az R egy alá csökken, és a járvány elhal.

    De hogy „normális” nem feltétlen lesz már az életünk, ugyanabba a kerékvágásba nem megyünk vissza, mint amiben pár éve voltunk, az valószínű és kell is.

    Olyan szerintem lesz még, hogy ölelkezünk-puszilkozunk, de lehet, hogy a kisvállalkozások többségének végleg befellegzett. Eddig is az óriásoknak lejtett a pálya, de most végképp kivégezték a kicsik többségét. A középosztály már most hónapról hónapra tengődik a multiknál lévő állásaikban, ez csak rosszabbodni fog.

    Ezen esetleg lehet segíteni valami társadalmi-gazdasági ébredéssel, irányváltással, de csak akkor ha az uraink megengedik. Már most azt látjuk, hogy az Occupy Wall street, a társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok, a tömeges megfigyelés és manipuláció helyett a közbeszéd a gumicsontokon megy: a BLM-en meg az LGBT-n. Direkt csinálják ezeket a lehető legfelháborítóbban igaztalanra és perverzre, hogy annál kevésbé foglalkozzunk azokkal a témákkal, amik a nagytőkének fájnának.

    És közben a természeti rendszerek megállíthatatlanul pusztulnak. Azt az egyet remélem, hogy a nagyfejűek buksijában is leesik a tantusz végre, hogy ez tényleg probléma, és meg kell oldani, mert akkor lesznek is rá hathatós erőfeszítések.

  3. Tibor bá’ azon kommentje tetszett nekem nagyon egy korábbi poszt alatt, mely szerint „Miért nem lehet egy kv@ határt lezárni?” – Teljesen egyetértek. Nem voltam Magyaro.-n a járvány miatt.
    Viszont: nem egy olyan helyzetet ismerek, hogy vírustagadó szülő simán hozza-viszi a gyermeket a határon láthatásra, hetente, kéthetente, miközben a gyermekkel súlyos beteg nagyszülő él együtt. Vajon mikor fertőződik? A bíróság mit lépett? Engedi. Mert JOG-a van a szülőnek. Ja hát a nagyszülő állapota? Neki mihez van joga? Annyi engedmény sincs, hogy a nagyszülő oltásáig ne mászkáljanak.
    Így mit értett meg a vírustagadó szülő? Hát hogy neki van igaza, nincs is vírus, mindent megtehet, hisz a bíróság is engedi, ő szabadon jár-kel a határon.

  4. Viszont az különös hogy 1 éve azt hittük hogy majd összeomlik a gazdaság.Ahhoz képest eddig még nem történt meg.Sőt pl szakemberből óriási munkaerőhiány van.Márpedig ha hiány van akkor az azt jelenti hogy van pénz építkezni mégha részben hitelből is.Az utak a legkisebb városban is tele vannak autókkal, és sok autó nem 20 éves hanem fiatalabb.(Már káromkodi is szoktam hogy f..om verjem bele ebbe a népsűrűségbe, bármit csinnálnál pl boltból állnál ki autóval mindig jön valaki, kanyarodnál ki mindig jön valaki, otthon a kis mellékutcánkban kanyarodnék a házhoz mindig jön szemből valaki , hát ez nem igaz.A forgalom a kis falvakban is budapesti lett az utóbbi pár évben )
    2008 munka szempontból sokkal nagyobb szopás volt, mert ott tényleg nem volt munka.2008 óta is sokat változott a világ mert sok új munkahely lett pl. laptopok , elektromos kütyük , webshopok elterjedése és az ezzel járó új unkák (pl webshopkészítő).2008-ban ezek még nem voltak. Külföldön nem tudom mi a helyzet.

    Mi az hogy normális élet? Régen nem volt a férjnek feleségnek is 1-1 autó (sokszor nem is indokolt hanem csak úgy van) .Sokan évente 2x wellnesseztek, 1x nagynyaraltak külföldön, és 1-2 havonta mentek kisebb kirándulásra.Ha ezt csinálja mind az 500 millió Európai milyen nagy körnezetszennyezés.Persze mindenki úgy van vele hogy egész évben dolgozik és az neki jár.

    Tehát 2008-hoz képest azt mondom ez még semmi, bár lehet majd a moratórium után dőlnek be a hitelek és a30-40 milliós lakásárak is beszakadnak.

    Persze lehet még most jön a java. Mi az hogy újraindítás ? Max. a turizmusra és a vendéglátásra gondolhatunk, de a gyárak és a termelés az megy, még csak nincs is csökkentett darabszám pl . egy audinál szerintem.

  5. Az emberek sok mindent kibírnak, és mindenféle helyzetben megtalálják az örömöt. Mindenki elsősorban az ismeretlentől fél, de ha már ismerős lesz egy helyzet, akkor abban a többség ugyanúgy el fog boldogulni. Nem kell félteni az Emberiséget, ez most is így lesz.

  6. Azt hittem én is, hogy a lezárások, nemzetközi turizmus lefagyása rövid úton összeomlást okoz.
    De valami rejtélyes ok miatt ez nem következett be.

    A vírus előtti időkben, némi túlzással, ha összetört egy pohár egy szállodába, akkor a turisztikai részvények zuhanni kezdtek, a hitelminősítők meg leminősítettek.

    Most, mikor olyan országoknál, mint Görög, Olasz, Spanyol, stb., ahol a GDP 25% turizmusból keletkezik és ma az látszik, hogy a nemzetközi turizmus régi fénye biztos, hogy nem jön vissza, nincs semmilyen leminősítés, a tőzsdei papírok meg szárnyalnak.
    Mégsem a piac szabályoz?
    Nem azt kívánom, hogy minősítsék le az országokat, hanem az ellentmondás szembetűnő. Vagy eddig hazudoztak a piac szentségéről vagy most. Korona előtt, ha egy két százalékkal túlköltekezett egy ország, azonnal dorgálást kapott.
    Most, a tervezett hiány lehet dupla, tripla és elszállhat a költségvetés,annak sincs következménye. Mégis van ingyen ebéd?

  7. „ma az látszik, hogy a nemzetközi turizmus régi fénye biztos, hogy nem jön vissza” nem látom ,miért ne jönne vissza? Amint a legtöbb ember be lesz oltva, mindenki útnak indul. „Nagyon utaznának már a magyarok … Tízből kilencen terveznek vakációt az idei nyárra, ötödük már foglalt is – derül ki a Szállás.hu legfrissebb felméréséből.
    A portál MTI-nek küldött szerdai közleménye szerint a válaszadók kétharmada csak belföldi úti célban gondolkodik, míg harmaduk hazai és külföldi üdülést egyaránt tervez. Belföldön a Balaton mellett Eger, Pécs, Gyula, Hévíz és Sopron is népszerűek lesznek, és sokan látogatnak majd el az Őrségbe, a Mátrába és a Tisza-tó partjára is. A nemzetközi célpontok közül Horvátország, Olaszország és Görögország iránt fokozott az érdeklődés a válaszadók körében.” https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210210_nagyon_utaznanak_mar_a_magyarok

  8. A relytélyes ok, amiért még nem omlottunk össze igen egyszerű: az elmúlt egy év alatt annyi dollárt nyomtattak (és állítottak elő bitekben-bájtokban), ami a valaha összesen kibocsátott pénz 40%-a!!
    https://youtu.be/cyia9bjVYds
    (16:50-től 23:40-ig)
    Csak ez a „játék” olyan szinten, és olyan nagyban megy az átlag halandók feje felett, ami a tömegek számára felfoghatatlan. Akik meg felfogják, az a pár ezrelék, meg ebben a játékban nem számít tényezőnek…

  9. Azt valószínűsítem ismereteim alapján ,igen abban reménykedek:
    Hogy a gyógyultak és a vakcinazottak egyre nagyobb száma miatt csillapodni fog a járvány.
    Az új mutánsok szerintem legrosszabb esetben lelassíthatják ezt a folyamatot de meg nem fogják állítani.
    Minden hatas ellenhatást is kivált.
    A járványnak is gondolom vannak pozitív következményei is.
    Például ártunk és kormányunk március végén
    már 20 000 – rel kevesebb nyugdíjat fizet ezt a hatalmas összeget fel lehet használni ertelmesen is például only Vip alagut építésére.

  10. 2. Ábel
    „A középosztály már most is hónapról hónapra tengődik” ” a kisvállalkozók többségének befellegzett”
    Abban lehet igazad van hogy nem tudjuk hogy hány kisvállalkozó megy,ment, fog tönkre menni .És nem is csak a vendéglátásra gondolok.
    Sajnos erről nincsenek tv műsorok, statisztikák , mert ugye Orbán népszerűségét csökkentené.Igy fogalmunk sincs hogy mi a helyzet.100-ból hány kerül a csőd szélére?
    Persze a gazdag jólmenő kulák vállalkozók tönkremenetelét egy kicsit sem sajnálom 😀 , csak a kicsi tisztességesekét.

  11. „Persze a gazdag jólmenő kulák vállalkozók tönkremenetelét egy kicsit sem sajnálom ? , csak a kicsi tisztességesekét.” – Azért nem minden jólmenő vállalkozónak megy azért jól, mert gengszter. Bőven vannak olyanok is, akik egyszerűen csak jól csinálják a dolgukat. Én ezeket nemcsak sajnálom, de azt is gondolom, hogy ők viszik a hátukon az országot, és nemzeti tragédia, ha tömegesen tönkremennek.

  12. Re:10
    Ha fókusz a turizmus volt, vagy szorosan ehhez kapcsolódó szolgáltatás, azoknak már elég régóta szívás az életük. Ellenben ha kisiparos vagy, pl villanyszerelő, víz/gáz/fűtés, kőműves, burkoló, ács, bádogos, kertész, programozó, mérnök vagy, akkor munka van dögivel, sőt, a vírus balhé kb semmit sem változtatott ezen.
    Ezért van annyi kocsi az úton, és ezért nincs „éhséglázadás”, mert a társadalom egy részét érintette csak a krízis.

    Itt jön be az, hogy a mesterségesen felfújt szolgáltatás iparra alapozott gazdasági struktúra mennyire nem fenntartható, mert nulla valós „jószágot” termel.
    Bálint erre hevesen bólogathat, de teljesen igaza van ebben, mert nehogymár egy kutyafitness trénerrel húzzuk ki magunkat a csávából…
    Nyugati világnak le kell szállnia a gőgös gyarmati lóról, és be kell újra piszkolnia a kezét munkával, mert nem lehet tovább mások kirablásából fáraósat játszani… 🙂
    Ha nem így tesz, márpedig erre nem látok akaratot, akkor a Kelet meg fogja enni reggelire a jaj de demokratikus fejlett nyugatot.

  13. Majd hozzászokunk az Új Világhoz. Alkalmazkodunk.
    Nekem még bankszámlám sincs, majd akkor lesz. Mobilteló sincs a nevemen, majd lesz, a köteleznek rá, lesz majd oltáspassportom is, ha enélkül kibasznak a wellnessből. 🙂
    Amúgy meg lóhalálában öngondoskodjatok.
    Tolják ki a hiteleket, vegyétek fel és építkezetek, menjetek kertes házba.
    Kétórája kaptam meg a kínai vakcinát.
    Semmi mellékhatás.
    Modjuk már érzem hogy dolgozik a csip. 🙂
    共产党万岁!西秦平万岁

  14. Nem tudom, ti hol éltek?
    Az emberek túlnyomó része normális életet él most is. Találkozunk, járunk dolgozni, vásárolni, iskolába. Megöleljük, megpusziljuk egymást. Családi összejövetelekt megtartjuk. Utazgatunk is, a fiam pl. most volt Svájcban. A kisüzletek is nyitva vannak, a fodrász, cipész, fogorvos stb. dolgozik.
    Egyedül az este nyolc óra a korlátozás.

  15. 14 „Egyedül az este nyolc óra a korlátozás.” – Igen, aminek az Ég egy adta világon semmi értelme nincsen.

  16. Azt nem értem ,hogyha a kínai vakcina elölt vírusokat tartalmaz ,akkor miért kellett ra 1 évet várni?

  17. 7. Camelia,
    ” Amint a legtöbb ember be lesz oltva, mindenki útnak indul.”
    Indulásnak feltételei lesznek. Például a lengyelek csak az EU engedélyes vakcinákat fogadják el. Lehet, hogy más országok is követik ebben a lengyeleket.
    Nem csak Magyarországról van szó.
    Mikor híre ment az angol mutációnak, több ország azonnal letiltotta az angliai repülőjáratokat.
    Honnan tudják a külföldi utat tervezők, hogy fél év múlva ugyan azok lesznek e a beutazás feltételei, mint most, simán beengedik e a célországba vagy egy új mutáció miatt karanténba kell mennie.
    Vagy az oltás mellett pár napos negatív teszttel kell rendelkezni és a célországban is tesztet kell csináltatni a reptéren.

  18. 17 : Természetesen nem lehet előre tudni semmit biztosan, de jelen állás szerint az EU engedélyes vakcinák a mutációk ellen is védenek. Ezenfelül az utazáshoz nem kell utazásszervező, teljesen felesleges. Én most foglalok szállásokat az augusztusi nyaralásunkhoz (Olaszország) a Booking-on, a legtöbb foglalást egy gombnyomással lehet mondani még július elején is, több szálláshoz még a hitelkártya-adatokat sem kell megadni. Ellenben ezerrel telnek be a helyek, ott, ahol kinéztem egy helyet Szlovéniában, már egy szabad szállás sincs arra a szeptember elejei dátumra, amikor oda mennénk. Minden szállásadó simán visszaadja még az előleget is, ha nem lehet leutazni a vírus miatt. Vettünk egy 3 éjszakás utalványt is egy magyar hotelbe, mondta a recepciós, ha hétvégén laknánk le, akkor gyorsan találjuk ki, mikor, mert ott is gyorsan telnek a szabad helyek, az emberek alig várják már, hogy utazhassanak. A turisztikai ipar semmilyen árengedménnyel nem kalkulál, idén (sem) lesz ilyen. Aztán majd meglátjuk.

  19. 10. andrew
    „Persze a gazdag jólmenő kulák vállalkozók tönkremenetelét egy kicsit sem sajnálom ? , csak a kicsi tisztességesekét.”

    Míg az amerikaiaknak a „Great Reset” technokratái azt mondják, hogy a jövőben nem lesz magántulajdon, Bill Gates és más milliárdosok hatalmas mennyiségű termőföldeket vásároltak fel, így jelenleg már Bill Gates a legnagyobb termőföld-birtokos az Egyesült Államokban.
    Jelenleg mintegy 242 000 ezer hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik.

    „Bill Gates már Amerika legnagyobb termőföld-birtokosa”

  20. 16. Mosogépszerelő
    „Azt nem értem ,hogyha a kínai vakcina elölt vírusokat tartalmaz ,akkor miért kellett ra 1 évet várni?”

    Talán azért, mert legalább 7- 1O éves a komoly kutatási munka szükséges ahhoz, hogy veszély nélkül előállitsák.

  21. Egyelőre semmi jele annak, hogy belátható időn belül ennek vége lesz. Tibor bá a múltkor azt írta, hogy ő 90%-os átoltottságnál tudja elképzelni a nyájimmunitás kialakulását. Szerintem még ez is csak optimális esetben lehetséges, például ha a vakcina hatékonysága eléri a 90%-ot, de ezt csak a Pfizer ígéri. Még ebben az esetben is lesz 19% százalék potenciális vírushordozó és ennek a fele Oltottsági Igazolvánnyal fog rendelkezni!

  22. https://444.hu/2021/02/25/utolag-latszik-igazan-hogy-milyen-sokan-haltak-meg-tavaly-ev-vegen-magyarorszagon

    Többlet(halálozás) november
    2016-2019 (átlag): 10.389
    2020: 16.635 (+6.246, 60%)

    Többlet(halálozás) december
    Influenzajárvány 2020 végi „eltűnése” emelheti-e a 45%-ot?
    2016-2019 (átlag): 11.727
    2020: 16.998 (+5.271, 45%)

    ****

    https://444.hu/2021/02/25/a-jarvany-miatt-joval-kevesebb-gyerek-szuletett-magyarorszagon

    2020.márciushoz képest 2020.novemberig nőtt a születésszám, aztán decemberre-januárra bezuhant (9 hónap!)
    Természetes fogyás így 52%-kal megugrott (nem végleges és később még felfelé módosuló KSH halálozási-adatokkal)
    2020.január: -3.685 fő
    2021.január: -5.614 fő

  23. Szép csendben soha nem látott drágulás megy végbe. Az üzemanyagár, az élelmiszerárak, a különféle szolgáltatások díja, mind erőteljesen megemelkedett, s ébresztő!, már 380 Ft-ot kell leszurkolni egy Euróért a pénzváltónál. A féltett vállalkozók bőven lefölözték a hasznukat 10 évre előre, most csak annyi történik, hogy ebből egy bizonyos hányadot felélnek, és közben kommunikációban „éhen halnak”. A nagyokat az állam úgy kifizeti, meg merem kockáztatni, hogy sokaknak netto haszna van a járványból, s ezt fenntartom az egyszerű munkavállalók egy részére is. Kisebb forgalom, kevesebb megrendelés, csökkentett munkaidő, kvázi kevesebb munka mellett is ua. a fizetés.

    Munkanélküliség nincs, mert olyan sokan mennek nyugdíjba, hogy a covid mellett is hiányzik a megfelelő munkaerő, azoknak van sanyarú helyzetük, akik kivárnának, s most tényleg nincs sem munkájuk, sem tartalékuk… Az megint más kérdés, hogy milyen minőséget várhatunk pill., mert a „jó szakik” teljesen eltűntek, helyettük méregdrágán dolgozó, beképzelt mekk-mesterek tömkelege áll rendelkezésre, akik még ebben a helyzetben is teszik az agyukat a munkavállalás terén, kisebb felújításhoz büdös kiszállni, hiszen az állami pénzeken (közös pénzünkön) komoly megrendeléseik vannak, ahol kis erőbefektetéssel nagy pénzt lehet kaszírozni (lásd családos 10M felújítások). Evvel az egekig fújják az ingatlanlufit (de ismerős helyzet!), s intő jel, hogy most emellett a nyersanyagok ára is szép lassan, de egyértelműen és töretlenül növekszik.

    A világ jelenleg agonizál. Nincs jelentősége egy hitelminősítésnek… Mivel a glob.gazdaság kéz a kézben dolgozik, inkább annak kedvez a helyzet, hogy az igazán nagy techóriások, akik a „covid infrastuktúrát” is működtetik, több ponton is a kormányok fölé növekedjenek. Ezt több techvezér (lásd E.Musk) gyorsan ki is használta, ill. elindult a harc a kivéreztetésért, ki bírja tovább (lásd Facebook vs. Ausztrália). A nagy nemzeti színezetű Kormányok meg el vannak foglalva vagy túlélésükkel (lásd itthoni helyzet), vagy a világuralmi befolyásuk meg- , ill. visszaszerzésének törekvéseivel (lásd Kína, USA, Oroszo., Franciao./EU).

    A coviddal csak és kizárólag a Távol-Keleten foglalkoznak komolyan, s ez meg is látszik minden téren.
    A magyar intézkedések eddig is burleszkbe illettek, de most aztán főleg ott a helyük.

    Emberek, Ti hol éltek? Miről beszéltek?
    Ami most történik az nem más, mint a látszat fenntartása, s mindez annak terhére, hogy a szükséges intézkedéseket nem vesszük komolyan, rendre elkésünk, s ennek okán a jövőbeli esélyeink egyre jobban csökkennek. Plusz a nyakunkon még pár nyavalya, amelyek tetőzni fogják a bajt. Attól félek, emiatt hirtelen és váratlanul fog lecsapni ránk a végzet, mint amikor kitör egy világháború, s onnan már tényleg nincs visszaút, nincs sem nyertes, sem vesztes, maximum meggyötört túlélők.

    A mindennapi tapasztalataim alapján számomra egyértelmű mifelé tartunk. Indul a mutánsok korszaka, ami azt jelenti, hogy tavaszra nem a nyitás, hanem a kétségbeesés ideje jön el. Nevetnem kell azon, hogy 1 éve gyűrjük a koronavírust, s lényegében, még ezen a fórumon sem jutottunk a megoldáshoz közelebb, ugyanaz a nóta, mint pontosan egy évvel ezelőtt. Mintha tényleg semmi sem történt volna…

    Tényleg, milyen vírusról is beszélünk? Jól fizetett fake portálok állíják, hogy nincs semmi veszély, nyugdíjasok milliói élnek 1 éve a Duna Tv hírcsatornái elé zárkózva, s millió fiatal pedig kikerül a nagybetűs életbe úgy, hogy lényegében az analfabetizmus és a digitális elmeelszegényedés között őrlődnek. Nekem meg, megmondom őszintén, tele van a hócipőm az egésszel! 🙂

  24. 18. Camelia,
    Fél év és kiderül, sikerült e a nemzetközi turizmust beindítani.

  25. 25: Károly:
    Egyenlőre az a helyzet és a baj, hogy nem sikerült leállítani…

  26. 24 – Horváth Csongor:
    „még ezen a fórumon sem jutottunk a megoldáshoz közelebb, ”
    Én már egy éve megírtam, hogy „az emberiségnek annyi”. Nincs megoldás. Nagyobb fegyelmezettséggel az agonizálást ki lehetne nyújtani. Óriási pofára esés lesz a nyáron azoknak, akik már lefoglalták a szállodákat. Csak azt tudom javasolni, a nagymamát ne vigyék magukkal, mert nélküle fognak visszajönni.

  27. Normális élet! Ehhez feltétlenül normális emberek kellenek.Például nem kellene
    ebben a pandémiával terhelt világban ,külföldre utazgatni.Méltatlankodunk:szörnyű ez a vírus már nem lesz normális az élet,ugyanakkor mindent megteszünk,hogy terjedjen tovább ez a ragály.Csücsülni kellene a fenekünkön -akár pár évig is-de a mai kor emberének nem nagyon megy a lemondás!A mai kor embere egy elkényeztetett szaros senkiházi/sokszor magamat is beleértve/Vajon hogy kerül az afrikai,vagy braziliai vírus Európába?Átússza az óceánt? vagy ..vagy éppen az ember fia ludas a dologban?Mit gondoltok ?Melyik válasz az igaz?

  28. 12.dajtás
    …”Itt jön be az, hogy a mesterségesen felfújt szolgáltatás iparra alapozott gazdasági struktúra mennyire nem fenntartható, mert nulla valós “jószágot” termel.
    Bálint erre hevesen bólogathat, de teljesen igaza van ebben, mert nehogymár egy kutyafitness trénerrel húzzuk ki magunkat a csávából…”
    Bizony bólogatok, kedves dajtás barátom, de szomorúan.Félek, nehogy bebizonyosodjon megrögzött elmebajom miszerint az ipar a jó élet, az egészséges nemzetgazdasági struktúra alapja.Az ipar, csak az ipar egyedül.Minden más csak adalék, sallang.
    Pangás, sőt visszaesés márpedig lesz az eljövendő időkben, a kérdés mennyire betegedett meg a gazdaság.Mert meglátásom szerint van az egészségi koronavirus és van a gazdasági .Ha esetleg lecseng az első, meglátjuk milyen csapás lesz a gazdasági korona a társadalomra.
    Olvasom a többi hozzászólást, ahol teljesen másképpen, sokkal optimistábban látják a helyzetet, merthát nehéz helyet kapni a nyaralóhelyeken ugyebár.Nekik elmesélném, hogy Mr.Astor az elsőosztály pazar étteremében rendel egy wiskeyt a pikkológyerektől 2 kocka jéggel, fél perce az ütközés után.
    Az étteremben csak a poharak rezzentek meg kissé.
    Bár ne lenne igazam.

  29. 28: akkor azt kéne tisztázni, véd-e az oltás a vírus ellen, és terjesztheti-e a betegséget olyan valaki, aki azt megkapta?? Mert ha így van, miért ne utazhatna az ilyen valaki? Egyszerűen azt kéne bevezetni, hogy a szállodák / légitársaságok stb csak igazoltan beoltott vendégeket fogadhatnak, és slussz. Rögtön megugrana az oltakozási kedv is. Azt nem értem, mit vacillálnak ezen ennyit. Mellesleg Cecília asszony is ezt nyilatkozta ma: aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól. Én inkább azon aggódom, hogy időben hozzájutok-e olyan vakcinához, ami nem a kínai, mert azt nem fogom kérni. 🙁

  30. Szüleim Szputnyikot kaptak, anyósomnak kínait ajánlottak, amit visszautasított(nyugdíjas gyógyszerész).
    Döntése okán várhat még egy darabig…

    Re: Bálint
    Én ebbe a helyzetben lehetőséget is látok, mert a torz gazdasági struktúrát kényszerből kénytelenek lesznek átalakítani. Mondjuk ennek van némi Strauss Kahnos Great Reset utánérzése, de szükségszerűen meg kell lépni, mert ezt nem lehetett volna végtelenségig csinálni. Egyedüli probléma az jelenleg, hogy ez a helyzet a multiknak kedvez, és a monolitikus gigacégek dominanciájának lehetősége minden lesz, csak emberséges nem…

    Ezt így „magunk között” mondom, de nem látom, hogy jó irányban alakulnának a dolgok, így lesz még pár pofon, hogy jobb belátásra kényszerítse a döntéshozókat.

  31. Camelia.
    Müller Cecília azt mondta, hogy ne válogassunk a vakcinák között, mert mindegyik hatásos. Nem értem miért vacillálsz a kínain.
    Adasd be…mentesülsz a korlátozások alól(egyébként én ilyet még nem olvastam) és utazhatsz?

  32. De minden érv mögött az munkál Kína egy kommunista ország.
    A kommunizmus pedig kötelező utálat tárgya.

  33. Köszi.
    Ember legyen a talpán aki kiigazodik ebben az össze-visszaságban.
    Egyébként az európai tanács álláspontja szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés a be nem oltottakat…
    Erre:
    https://index.hu/kulfold/2021/02/26/angela-merkel-meg-a-nyar-elott-johet-az-unios-digitalis-oltasi-igazolvany/
    „Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt hogy csak az utazhat majd akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban „semmiféle politikai döntés nincs még”.”
    Szépen lassan kell adagolni a szart….úgy van idő hozzászokni.
    Mint a béka a forró vízben c. történet….
    Egyébként a többi oltásról vannak hosszútávú tapasztalatok? A sars-cov, mers ellen miért nem tudtak vakcinát fejleszteni
    https://qubit.hu/2020/03/25/a-sars-cov-es-a-mers-cov-ellen-maig-nem-sikerult-kifejleszteni-a-vakcinat-mi-lesz-a-sars-cov-2-vel
    ha „gyakorlatilag semmit nem tudunk” a kínai vakcináról, akkor a büdös apjuk f*száért tolják már az idősökbe? Hol marad a józan ész?

  34. 34 – Camelia:
    „sokkal nagyobb eséllyel vált ki autoimmun betegséget” Ez igaz, de sokkal hatékonyabb is, mert tüske fehérje mutációval nem lehet kibújni alóla. És ez fontosabb, mint egy 5 év múlva esetleg bekövetkező autoimmun jelenség, ami könnyen elfojtható.

  35. Kína olyat produkált az elmúlt 60 évben amit meg soha, semmikor, egyetlen ország vagy nép sem
    az írott civilizáció elmúlt 7 000 évében !
    Ennyi ember, ennyit ido alatt,meg soha nem lépett ekkorát előre a fejlődésben az eletszinvonalban.
    Egy kicsit több tiszteletet érdemelné!

  36. Éppen most nézek a spektrumon egy amerikai haditengerészetet bemutató filmet. Azzal kezdték, hogy „a Föld 360 millió négyzetkilométernyi óceánjának ellenőrzésére van szükség a haditengerészet korszerűsítésére…” Vagyis MINDEN az övék… HA nem figyelnek oda, mondanak ezek igazat is…

    Bocsi az OFFért

  37. Hát nem tudom, hogy a kínai vakcina miért lenne kevésbé hatásos mint a többi és miért vannak ellenérzések. A multicég amelynél tevékenykedem több gyárat is üzemeltet Kínában, amelyekben tízezrével dolgoznak a kínai munkások. Az első hullám idején (kb. egy éve) két-három üzemünkben voltak hiányzások, ez akkor elérte a 20-50%-os munkaerő hiányt. Ez mindösszesen kevesebb, mint egy hónapig tartott. Azóta 0, azaz nulla esetünk volt a kínai üzemeinkben.
    Ez szerintem azt mutatja, hogy a vakcinájuk elég magas hatékonyságú védettséget nyújt.

  38. 24. Horváth Csongor
    „Tényleg, milyen vírusról is beszélünk? Jól fizetett fake portálok állíják, hogy nincs semmi veszély,…”

    JÓL FIZETETT FEK PORTÁLOK???

    Tényleg, Horváth Csongor?!?
    Mesélj csak, hogy is történik ez?
    Valamivel többet tudhatsz erről tőlünk…
    Ez főállásban vagy másodállásban is történik?
    Talán példákkal is alátámaszthatod?

  39. 31. Camelia
    „akkor azt kéne tisztázni, véd-e az oltás a vírus ellen, és terjesztheti-e a betegséget olyan valaki, aki azt megkapta?”

    Dr Sherri Tenpenny amerikai doktornő véleménye egyértelmű. Szerinte a vakcinák káros mellékhatásai kb. másfél év múlva lesznek igazán érzékelhetőek. Amit az oltásokkal művelnek az egy genocídium. Elmagyarázza mi a probléma a vakcinával, ami egy kicsit komplikált a laikusoknak. De annyit mindenki megérthet, hogy ezek a vakcinák olyan változásokat idéznek elő a szervezetben, amelyek visszafordíthatatlanok. A vakcinák olyanok mint az orosz rulett, ha egyszer megkaptad egy életre kész vagy és soha nem tudod, hogy a tárban lévő golyó mikor sül el. Ez olyan mint egy szerkezet amin csak bekapcsoló gomb van, de nincs lekapcsoló…

    „A doktornő figyelmeztet: 1,5 év múlva szembesülünk majd igazán az oltások mellékhatásaival”

  40. Az elölt vírusos vakcinákkal azért már van pár évtizednyi (70 év?) tapasztalata az emberiségnek. A kínaiakat ezen a területen nem a kici óccó vászon tornacipő alapján kéne megítélni. A táplálékkiegészítőkben, takarmányokban használt vitaminok túlnyomó részét is ők gyártják az egész világnak, attól nem fél senki? (meg egy csomó gyógyszer-alapanyagot)

  41. 37.Tibor bá:
    ” Ez igaz, de sokkal hatékonyabb is, mert tüske fehérje mutációval nem lehet kibújni alóla. ”

    ” „Az, hogy az inaktívált vírust tartalmazó vakcina jobb, mert több minden van benne, amit felismer az immunrendszer, egy munkahipotézis. Az eddigi eredmények alapján az tűnik valószínűnek, hogy ez a munkahipotézis kizárható. A jelenlegi adatok szerint a vírus többi része ellen képződő antitestek nem nyújtanak elégséges immunitást”

    – mondta a Telexnek egy neve elhallgatását kérő virológus.

    „Antitestből sokféle van. Van, ami csak úgy köti a vírust, de nem neutralizálja, tehát nem lassítja a fertőzést, és vannak az igazi neutralizálók, amik úgy kötik, hogy ne tudjon fertőzni. Na most ezeknek a döntő többsége a tüskefehérjének a különböző részei ellen termelődik. Amikor kísérletekben külön vizsgálták az egyéb fehérjékre tervezett antitesteket, ezek nem védték meg az állatokat a fertőzéstől. Ebből arra következtetünk, hogy ezek igazán nem játszanak szerepet az immunitásban.

    A tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a védelem kialakítása szempontjából a tüskefehérje a mindenek felett álló immunogén. Nem véletlen, hogy szinte az összes vakcina azzal dolgozik, vagy maximum a mellé rak még oda mást is. Az már ismert volt a járvány előtt is, hogy ez a legjobb út a koronavírusoknál” –

    Lsd 3466/29

  42. Tóth Sándor, az SZTE volt adjunktusának az írása

    KÍNAI VAKCINA: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

    „Az alegység-vakcinák jóval modernebb technológiával készülnek, a vírusnak csak a fertőzés szempontjából kulcsfontosságú egyetlen fehérjéjét tartalmazzák. Immunrendszerünknek csak erre az egyetlen fehérjére kell „koncentrálnia”, az immunválasz (elvileg) hatékonyabb és „gazdaságosabb” lesz. Miért jobb akkor a teljes elölt vírus? Például, mert ha vírus spike-fehérjéje (tüskéje) mutálódik, az alegység vakcinákkal keltett immunválasz esetleg nem lesz hatásos az új, mutáns vírus ellen. A teljes vírusra kapott immunválasz még ilyenkor is legalább részben működni fog, mert az egyéb fehérje-epitópokhoz még akkor is kötődni fognak az antitestek, ha a tüske-fehérje mutáns változatához nem is, és a fertőzést továbbra is semlegesíteni (vagy legalább részben gátolni) tudják. Ez az alegység-vakcinák esetén már nem garantált.
    Barátom és mélyen tisztelt kollégám, Duda Ernő professzor tegnap a Szegedi Televízióban nem túl kedvezően nyilatkozott a Sinopharm vakcináról. (szeged.hu – Duda Ernő virológus: A kínai vakcinák többségében elölt, teljes vírus van, ez okozhat problémákat) Többek között a következőket mondta: „… ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsava.”
    Ahogy fentebb kifejtettem, én ezt tartom a Sinopharm vakcina legnagyobb előnyének.
    Duda professzor szerint „Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba”. Komoly szakmai érvet is felhoz állítása mellett: „A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.””

    https://hvg.hu/tudomany/20210206_magyar_virologus_vakcina_koronavirus

    „Tóth Sándor a teljes elölt vakcinát tette az első helyre, mert egyrészt nem élnek, jobban felkészíti az immunrendszert, és az esetleges mutációk ellen is jobban véd. Második helyre az mRNS-t, harmadikra a csimpánz adenovírus vakcinát helyezte. Kiemelte, hogy az orosz Szputnyiknál is azért alkalmaznak két különböző vektort (egyiket az első, másikat a második dózisnál), mert nagyon csekély az esélye, hogy a szervezet mindkettővel találkozott már korábban.”

  43. 25. Károly
    „Fél év és kiderül, sikerült e a nemzetközi turizmust beindítani.”

    „Titkos alagút készül a Puskás Stadionhoz”

    A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki elnöke, Stummer János nem asszisztál a 2 milliárdos 30 évre titkosított beruházáshoz.
    „Tudom, hogy a kétharmad bosszút fog állni ezért, de az igazságért minden következményt vállalok.”
    A kormánypárti képviselők megszavazták a fejlesztést.

    Stummer János az igazságért…

    Lehet, hogy igaza van én azonban inkább azoknak hiszek akik a Fema táborok és a Stadionok gyüjtőtáborok jövőbeli használatára készülődnek.

    Jaj de jól fogunk ingyen nyaralni…

    „Érezzük jól magunkat, nevessünk gyakran, nem számit, hogy nem tudunk mindent ..
    Ha a lelkünk repül, ez egyben kívánság és ünnep lesz számunkra, mivel 40 után is fiatalok vagyunk..”

    https://www.youtube.com/watch?v=wf90BILXjY4

    Vagy mégsem?

  44. 43, LS: „Egy másik alapot dr. Sherri Tenpenny amerikai szerző könyvei jelentik. Ő – többek között – azt álltja, hogy a gyógyszergyárak már eltűnt fertőzések ellen oltatják a gyerekeket, felesleges kockázatnak kitéve őket. Példaként a poliomyelitist, a járványos gyermekbénulást hozza fel, amelyik betegség évtizedek óta nem fordult elő az USA-ban. De – a fekete himlő kivételével – az összes fertőzés azért „tűnt el”, mert a továbbra is jelen lévő (kimutatható, izolálható) kórokozó pontosan az oltás miatt nem képes fertőzést kialakítani, legalábbis a típusos súlyos formában.

    A polio vírus oltott emberben is szaporodik, szennyvízből izolálták (pl. itt a szomszédos Szlovákiában), Közép-Keleten járványt okozott, ahonnan a világ bármely tájára eljuthat, el is jut.

    És egy szó a hitelességről: a szerző csontkovács. Pont, mint Alan Harper a most is sugárzott Két pasi meg egy kicsi sitcom szereplője, és ezt ugyanúgy szégyelli. Ezért választotta az angol nyelvterületen szokatlan dr. titulus használatát elmosandó az MD – PhD különbségét. Nem a titulus, hanem azon a területen folytatott tanulmányok és a szerzett tapasztalatok sokasága segít a információrészletek összerakásában. ”

    https://index.hu/velemeny/2021/01/29/a-vedooltasban-ketelkedok-orosz-rulettet-jatszanak/

  45. Κοντός ψαλμός αλληλούια

    Rövid zsoltár: alleluia
    Hamarosan kiderül, csak nyugodtan ki kell várni.

  46. Fentebb említette valaki a turizmus nyári beindulását.Ki kell ábrándítsam, a civilizációnk széthullása indult be.
    Minek menj külföldre, a zavargásokért? Azt majd otthon is megkapja mindenki.

  47. 52. Camelia

    Abból, hogy szétnézett a környezetében, és értelmezi a látottakat.
    Ettől függetlenül lehet
    hogy nyáron még’ a halott felül’
    és jót nyaral mindenki!

    Így legyen!!!!

  48. 53.
    Miért legyen így?
    Mert egymilliárd légy így kívánja? Tehénlepényeket sorozatosan?
    Az új afrikai mutáns a fiatalokat is viszi és vannak a laposföldhivők

  49. 51,53
    Miért történik az összeomlás? Miért nem lehet oly messze?

    Gail új cikke. Google fordítóval:

    Az összeomlás félelmetes téma. Az összeomlás miért kérdése sok éven át tartó tanulmányok során számos különböző forrásból összeállt, és ezt a bejegyzést megpróbálom elmagyarázni.

    Az összeomlás nem történik azonnal; sok évvel azután következik be, hogy egy gazdaság először kinövi az erőforrásait. Valójában az erőforrásbázis valószínűleg egyszerre csökken számos okból, például a talajerózió, az erdőirtás és az olaj kimerülése miatt. Az összeomlás előtt figyelmeztető jelek látszanak, többek között:

    Túl nagy a bérkülönbség
    Az alacsony bérekkel elégedetlen emberek zavargásai és tiltakozása
    Túl alacsony áruk azoknak a termelőknek, akiknek meg kell téríteniük a termelési költségeket, és azoknak a kormányoknak, amelyeknek adóbevételre van szükségük a polgárok programjainak finanszírozásához
    Túlterhelt pénzügyi rendszer; az adósság mulasztásaira megérett feltételek
    Fogékonyság a járványokra
    Sokan félreértelmezik, hogy a legfontosabb problémánk az olaj „elfogyása” lesz. Emiatt úgy vélik, hogy az olaj ára magasra fog emelkedni, ha a rendszer eléri a határait. Mivel az olaj ára nem túl magas, feltételezik, hogy a probléma messze van. Miután az ember megérti, mi a valódi probléma, (sajnos) viszonylag könnyen belátható, hogy a jelenlegi gazdaság elég közel áll az összeomláshoz.

    És még folytatódik a cikk,érdemes lenne elolvasni,mert szerintem nem hülyeségeket ír, na de majd hét elején munkában lesz idő:D

  50. 52: Engem a érdekelne, hogy aki így gondolja, miért gondolja így.
    Mert az összeomlás nyilvánvaló, de én nem úgy látom, hogy most lenne aktuális. Szerintem az még kicsit arrébb lesz.

  51. 57. Camelia

    Lehet, hogy az még kicsit arrébb lesz!
    Én nem utazgatok. Nem tehetem meg!
    Sem a munkám nem engedi meg, sem az az elvem, hogy a pénzem élelmiszertermelési cuccokba forgatom vissza.
    Ami nem mellesleg a mai világban is egyre fontosabb.
    A jó minőségű, „házi” élelmiszer lokális ellátó láncával érdemes foglalkozni, legalábbis szerintem.
    A felkészülők tartalékaikat ebbe fogják visszaforgatni.

    A probléma, hogy nem látják az emberek milyen változásokra számíthatunk.

    Amúgy nem kell annyira parázni, ebben maximálisan igazad van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük