(3466) Ilyen még nem volt

Tibor bá’: Ilyen még tényleg nem volt. Elképesztően jó poszt Szily László tollából, amit azért vettem át A 444.-től, mert ezt mindenkinek el kell olvasni.

Orbán Viktor tanácstalan vírusügyben és ezt nyíltan be is vallja

 

Amióta a Fidesz kormányoz, ilyen egyszer sem történt: nem lehet érteni, mit próbálnak kommunikálni

Korábban is előfordult, hogy hirtelen megzavarodtak egy-egy témában, de akkor egyszerűen hallgattak, amíg Orbán miniszterelnök ki nem találta a csapásirányt

A nyitás vágya, az oltás menedzselése és a harmadik hullám azonban a jelek szerint így együtt még Orbán Viktornak is sok: a miniszterelnök és eddig hatékonyan működő kommunikációs stábja egymásnak ellentmondó, illetve tanácstalanságról árulkodó üzenetekkel bombázzák az egyre tanácstalanabb közönséget.

A bizonytalankodó gatyázás ugyanakkor üdítő, hiszen az Orbán-kormány 2010 óta most kommunikál a legőszintébben.

A modern politikai kommunikáció eleve a rövid, könnyen megérthető és megjegyezhető üzenetek sulykolására épül, a magyar kormány hivatalos Facebook-oldala pedig ezen belül is mintapélda. A legjellemzőbb bejegyzéstípus itt az egymondatos, plakát jellegű, képként megosztható kommunikációs üzenet. Ami általában, bár nem mindig, idézet a miniszterelnöktől.

Ezek tartalmát sokan kedvelik és sokan kritizálják, de még utóbbiak sem vonhatták soha kétségbe, hogy az eddig szinte minden esetben világos volt, hogy mit akarnak üzenni. Az oldalon azonban a következő bejegyzés jelent meg vasárnap:

„Egy veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van már vakcina, tehát oltunk, másfelől megkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg már mindenki szabadulna is, és közben beesett a harmadik hullám.”

Az üzenet – ami idézet Orbán múlt heti szokásos közrádiós interjújából – nyilvánvalóan a magyarokat pillanatnyilag talán leginkább foglalkoztató problémára reflektál, miszerint mikor és milyen nyitás várható, ha egyáltalán.

Mit mond erről Orbán miniszterelnök a választóknak? Ember legyen a talpán, aki ezt első olvasásra megmondja.

Már ez is meglepő. Ám ha többször egymás után újraolvassuk, kiderül, hogy nem egyszerűen fogalmazásbeli pongyolaságról van szó, hanem arról, hogy maga a beszélő nem tudja, mit szeretne mondani.

Orbán elve nem sűrűn használja az egyrészt-másrészt retorikai szerkezetet, hiszen egész politikája a tutyimutyi ellenfeleihez képest határozottan dönteni képes politikus imidzsére épül. A többszörösen összetett mondatban Orbán három aktuális, az ország lakóinak következő heteit-hónapjait alapjában meghatározó elemet jelöl ki:

  1. folyik az oltás
  2. elindult a konzultáció a nyitásról
  3. elindult a járvány harmadik hulláma.

Az első kettő belátható időn belüli nyitásra utal, a harmadik az ellenkezőjére. Orbán azonban még csak utalást sem tesz arra, hogy mi következik a három tényező felsorolásából.

Mivel az köztudott, hogy a miniszterelnök személy szerint utál mindenféle korlátozást és ezeket csak akkor rendelte el eddig, ha nem látott más megoldást, különösen feltűnő, hogy bár a háromból két tényező inkább jelezhetné a közelítő enyhítést, Orbán mégsem céloz ilyesmire, sőt a leghangsúlyosabb mondatzáró pozícióban éppen a harmadik hullámot idézi fel, ami viszont inkább arra utal, hogy elfelejthetjük a könnyítéseket.

Ez egy rádióinterjúban elhangzott mondat, ami ugyan nyilvánvalóan a miniszterelnök – ebben a helyzetben amúgy abszolúte természetes – elbizonytalanodására utalna, de önmagában nem lenne különösebb jelentősége. Ráadásul más, az értelmezését segítő mondatok előzik meg és követik.

Csakhogy ezt a mondatot Orbán kommunikációs stábja kiemelte és a Facebook-oldalra posztolással önálló, jelentéssel bíró üzenetté emelte. Ám, mint említettem, lényegében értelmezhetetlen, dadogós üzenetté.

A szöveg annyira dadogós, hogy benne maradt egy jókora, szintén szokatlan önleleplezés. Azzal, hogy Orbán a konzultáció megemlítése után azzal folytatja, hogy „meg már mindenki szabadulna is”, nem egyszerűen megelőlegezi a konzultáció végeredményét – ami éppen arról szólna, hogy „szabadulnának”-e a magyarok, de saját maga leplezi le annak felesleges, így álságos mivoltát.

Az embernek persze lehetnek tippjei, hogy mit is akar ezzel mondani. Én például úgy értem, hogy nagyjából azt próbálja üzenni, hogy

„Nyitnék már baromira, mindent előkészítettem ezzel a konzultációval, amiben csak be kellett volna ikszelnetek a nyilvánvaló válaszokat – WINK! WINK! – erre nem belerondít ez az átkozott harmadik hullám?! Most mi az illiberális értelemben vett kereszténydemokrata francot csináljak?!! Hiába válaszoljátok azt, ami várok tőletek, akkor sem tudok nyitni. Ugye értitek, hogy nem azt akarom tenni, amit mindjárt kénytelen leszek?”

De ez csak az én tippem és nekem is szó szerint ötször kellett elolvasnom a szöveget ahhoz, hogy értelmezni tudjam. És így is bőven benne van, hogy félreértettem. Márpedig az ilyen szövegek hangsúlyozottan nem ötszöri olvasásra és értelmező műhelyvitára vannak szánva.

De az értelmezésben talán segíthet a napokban született többi kormányzati kommunikációs üzenet.

Ma, vagyis hétfőn hajnalban például a fentihez képest egy olyan mondatot emeltek poszttá, miszerint:

A járvány kezdete óta minden döntésünk azon alapszik, hogy a járványügyi szakemberek mellett figyelünk az emberek véleményére is. Csak olyan korlátozást lehet bevezetni, amit a többség elfogad, így be is lehet tartani.

Ez az állítás, bár az elmúlt egy évben történtekre utal vissza, a jövőben bevezetendő korlátozásokra vonatkozik. Azt mondja, hogy ezek nem mehetnek szembe az emberek alapvető akaratával.  De arról nem beszél, hogy mi történhet a most is érvényben lévő korlátozásokkal.

A kormányzati fb-oldalon megjelent legfrissebb üzenet – hétfői Müller Cecília-idézet – sem dönt egyik irányban sem, hanem a helyzet súlyosságára és az aktuálisan legfontosabb történésre hívja fel a figyelmet, miszerint.

„Sorsdöntő két hét előtt állunk, mert most ennyi idő alatt több oltást tudunk beadni, mint eddig összesen. Az európai átlag 3,9 százalékos átoltottság, Magyarországon ez a szám 4,6.”

Mindeközben szombaton ugyanabból a rádióinterjúból, amiből vasárnap a dadogós mondatot emelték ki, még azt a nyitáspárti Orbán-megnyilatkozást plakátosították, hogy

„Az oltás, a korlátozások feloldása, az ország újraindítása a legnagyobb segítség minden egyes ma bajban lévő gazdasági ágazatnak.”

A kommunikációs zűrzavar tehát teljes. Baromi szokatlan jelenség ez a NER 11. évében. Egyben baromira szívderítő.

Hiszen aki a pillanatnyi helyzetben azt állítja, hogy tudja, vagy akár csak sejti, hogy mi lesz egy hónap múlva vagy Húsvétkor, az nemcsak istentelenül nagyot hazudik, de egyben be is csap majdnem tízmillió rettegő, apatikus vagy csak istentelenül ideges embert.

Orbán Viktor az elmúlt napok kommunikációs üzeneteivel összességében azt üzeni, hogy halvány segédfingja sincs. Ez – viccen kívül! – pompás fejlemény, annyira hiányzott eddig az őszinteség csírája is a kormányzati járványkommunikációból. A hurráoptimisták ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy Orbán mostantól nyílt lesz a magyarokkal. A pesszimisták pedig azt, hogy Jézus Mária, mekkora lehet a valódi baj, ha már Orbán is a bizonytalan oldalát mutatja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3466) Ilyen még nem volt

  1. Tökéletes elemzés.
    Gondolta rátolja a tömegre a felelősséget, aztán megijedt, hogy a harmadik hullám lehet annyira gáz lesz, hogy a nemzeti konzultáció ellenére is rá fognak mutogatni az emberek, mint felelősre. Joggal, mert a végső döntést neki kell meghozni, mint vezetőnek.
    Nincs könnyű helyzetben és a kiépített egypártrendszer lehet vissza fog nyalni.
    Én drukkolok neki mindannyiunk érdekében!

  2. Pontosan megfogalmazta, amit én is éreztem az utóbbi időben.
    Ha ehhez még hozzátesszük a kormány rendkívüli meghatalmazásának meghosszabbítását, akkor mindez csak arra utal, hogy konzultálhatunk napestig, akkor is azt kell csinálnunk, amit a jövő események kikényszerítenek, szóval rögtönzés lesz.
    Azaz a nemzeti konzultáció eddig is álságos kirakat volt, de most végképp dugába dőlt, mert még formálisan sem várható, hogy az következzen utána, amit a szavazók megszavaznak.
    És ezt Viktor is érzi, ezt nehéz kimagyarázni, maximum arra számíthat, hogy szimpatizánsai sajnálkozva nézhetik, hogy milyen terheket kell szegény főnöknek viselni, minden ellene van…
    Amellett, hogy a nemzeti konzultáció járvány ügyben a legnagyobb baromság, ez nagy melléfogás volt szakmai és politikai szempontból is.
    Mert józanul végiggondolva ez a szituáció erősen benne volt a pakliban, hogy nem jutott ez senkinek eszébe?

  3. Hát most egyszerre értek össze a dolgok. A vírus külső tényező, nem áll befolyásuk alatt. Belerondított a kijelölt kommunikációs irányzékba.
    Így nem csoda, hogy tanácstalanságból fakadó kormányzati hebegés-habogás van.

    A cikk írója jól megfigyeli a dolgokat, de a „megérdemelt” káröröme sovány vigasz.
    A harsányság és látszólagos magabiztosság mindig leplez valamit. Hiánya nem biztos, hogy őszinteség. Egyszerűen az ismeretlen terep bizonytalansága és a helyzet súlyossága miatt nincs idő, erő az álarcra.

    Én osztom 1. hsz Kamionos véleményét. Mindannyiunk érdekében szurkolok neki és kívánok minél több őszinte megnyilvánulást!
    Ja és azt, hogy az emberek is nőjjenek már végre fel és ne a gyengeség jelének lássák, hanem inkább értsék meg, hogy a ‘szörnyeket’ is ők teremtik!
    Az ostobaságukkal.

  4. Az európai únió tagországainál jóval szegényebb országok meg tudták oldani a megfelelő karantént, a teljes kontakt kutatást, a karanténba kerültek állami segítséggel történő ellátását, ha kell, ingyenes formában. Az indexen is volt erről cikk.

    Addig amíg a nemzeti összefogás álcája mögé bújva nagyüzemi lopás megy, strómanokkal, hazug vagyonnyilatkozatokkal, addíg amíg egy maffiózó a rendőr főkapitány, addíg itt semmi érdemleges nem fog történni.
    Sajnos kijelenthető, ez az ország egy nagyon szar országgá vált, mind ellenzéki, mind kormánypárti statisztálással. De összességében a teljes magyar társadalom jelenlegi hozzáállása miatt.

  5. Re:Dan
    Hibáztatható-e a birka, ha annak nevelték?
    Elvárható-e egy birkától, hogy törjön ki a karámból, ha azt sem tudja, hogy a karámon túl is van élet?
    Egyszerű az „Isten adta népre” fogni, de ez egyben nagyon álságos, és évezredes trükk…

    Most OV kommunikációs stratégiájában beleköpött a 3. hullám, ami egyben a nyitási stratégiát felborította. Jobb lesz felkészülniük valami másra, mert ez el fog húzódni 2023–ig is…

  6. Ha gyermeknek tekintik az állampolgárt akkor az a baj.
    Ha egyenrangú felnőtt partnerként kommunikálnak vele az se jó.
    Tessek mondani ha minden vitán felül sz@r a helyzet akkor mit előnyös mondani a népnek?
    Talán ezt :
    Hölgyeim és uraim szedjék össze a testi lelki tartalékaikat, sajnos nem biztosíthatom önöket a jövőbeli győzelmünkről ,kizárólag sok vert izzadtságot és könnyeket ígérhetek.

  7. Nem magyar jelenség ez. Semmi különös nem történik csak a hatalmas mellény lötyögni kezdett „tudósainkon” … A néphülyítés vége meg hogy becsavarodnak a hazudozók is.

    Még a „minta államban” is újra gázvan:
    http://m.atv.hu/kulfold/20210223-izraelben-megint-emelkedik-a-fertozesi-rata/hirkereso

    Jön a korrekció. Vannak orvosok akik a kezdetek óta jelezték az aggályaikat de le lettek söpörve.

    Hogy jutottunk idáig, azt kiválóan összefoglalja 30 percben Facsar Imre az „Isteni projekt”-ben…

  8. 7. Vaszil
    A cikk a legfontosabb adatokról nem szól, arról, hogy hogy alakul a már beoltottak statisztikája.
    Mert az eddig közölt adatok azt mutatták, hogy a beoltottaknál drasztikusan visszaesett a fertőzöttek és elhalálozottak aránya.
    Mert az egy dolog, hogy a fertőzőbb változat gyorsabban terjed, így az összesített statisztikákban akár ellensúlyozhatja is az oltások hatását, de attól még lehet, hogy az oltás hatékony.
    Arról már nem is szólva, hogy nyitásba kezdtek, ennek is várható hatása.
    De lehet, hogy az izraeli kormány is úgy gondolja, hogy ha a kórházak már elég tartalékkal rendelkeznek, akkor nem is baj, ha visszaáll a korábbi terheltségi szint, mert ez rásegít az oltások miatti védettségre, ha sokan védetté válnak úgy is, hogy nem kaptak oltást, siettetve a nyájimmunitás elérését anélkül, hogy az egészségügy túlterhelődjön…

  9. 7. Vaszil
    ” Hogy jutottunk idáig, azt kiválóan összefoglalja 30 percben Facsar Imre az “Isteni projekt”-ben…”

    Szeretném Ábel véleményét erről ha végignézte.

  10. 5.dajtás:
    „Hibáztatható-e a birka, ha annak nevelték?”

    Érdekes, hogy a szavazók fele már egy ideje ébredezik, a másik fele miért nem?

    Mi köztük a különbség?

  11. Re:Idegen
    Ha az ellenzéki ébredezésre gondolsz, akkor az cseberből vederbe esete, csak másik karámról van szó. 🙂
    Igazi megoldás a szó szoros értelmében egy valós rendszerváltás lenne, és valljuk be, abban nem sok helye van a jelenlegi politikai garnitúrának…

  12. 9: A kedvedért elkezdtem nézni. Fájdalmasan lassan beszél.

    Van neki igazsága a bankárokkal kapcsolatban. Azt is tudni kell, hogy Kossuth is szabadkőműves volt, ugyanazt a programot valósította meg, mint amit itt kritizál.

    Valahogy elérték, hogy a világ minden népe megengedte ezt nekik. Sőt, még mi kértük!
    Az uralkodók maguk kérték a kölcsönöket a Rotschildoktól és a többiektől! Azóta is az ő ügynökeikkel van tele a nemzeti pantheonunk, ahogy minden más népé is.

    Na, aztán összekavar mindent, a szokásos felületes ősmagyarkodó történelemszemlélettel, azzal nem érdemes foglalkozni.

    Ezekkel a teológiai fejtegetéseivel meg aztán végképp nem érdemes foglalkozni, összevissza kavar mindent.

    Akármilyen kellemetlen az Ószövetség bizonyos részleteivel szembesülni, alapvető tény, hogy Jézus az Evangéliumban folyamatosan arra hivatkozik, sőt a tetteivel is állandóan az ószövetségi próféciákat teljesíti be. A kettőt különválasztani, szembeállítani teljesen hiábavaló erőlködés.

  13. Abel

    A mulatt no négerorszagban sotetebbre fehérorszagban vilagosabbra sminkeli magát.
    A zsidó jelenlet és befolyás Holokauszt nyomán növekedett a világban.
    Egy szinvonalas előadáshoz roppant kevés az, hogy egy átlagember szabadon asszociál.
    A bankok vilaguralma nem zsido trükk hanem gazdasági szükségszerűség.

  14. 13: Facsar Imre is vastagon offtopic ebben a posztban, de hogy hogy jön ide a mulatt nő, azt már végképp nem értem.

    A zsidók befolyása világra egy régi, összetett és kényes kérdés. Sok mindenkinek sok mindenben van igazsága, akik látszólag ellentmondanak is egymásnak. Én most ebbe nem mennék bele. Ez alatt a poszt alatt biztosan nem.

  15. 13:
    Tényleg mosógépszerelő, a mulat nő hogy talált ide?

  16. A koronavírus- és a vakcinahelyzetet figyelve ki kell mondanunk akkor is, ha kellemetlen: a járvány jelenlegi kilátásai mellett nem látszik megúszhatónak a további, erőteljesebb szigorítás. Sőt, egy időben történő lezárás drasztikusan növelné az esélyét annak, hogy végül majd korábban nyissuk ki teljesen a gazdaságot.

    Koronavírus: nem a nyitáson, hanem a még nagyobb lezáráson kell gondolkodni Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210224/koronavirus-nem-a-nyitason-hanem-a-meg-nagyobb-lezarason-kell-gondolkodni-magyarorszagon-471310

    A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

    Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések
    https://g7.hu/kozelet/20210224/az-uj-virusvaltozatok-ellen-nem-elegendoek-az-eddigi-intezkedesek/

  17. 16: Elegendőek, ha leszarjuk, hányan halnak meg.

  18. 15

    Az ajánlott videóban a pápa Biden előtt Mózest méltatja.

  19. 18: A jobboldali fickó így is fintorog mögötte, amikor elkezd tapsolni. Viccesek ezek a politikusok.
    Egyébként szerintem nagyon rendben volt, amit itt ezen a kis bevágott videón mondott. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire töri az angolt.

  20. Szeretem ezt a sok bölcs hozzászólást.Egy biztos ,hogy a három állítás igaz.Vagyis elkezdődött az oltás,kellene nyitni,de itt a harmadik hullám.Ha bárki is tudja közületek,hogy ilyenkor mi a nyerő az írja le,de most azon röhögni,hogy az Orbán se tudja a választ eléggé bizar dolognak tűnik.Káoszt akarók gyülekezete,akik kánonban fújják a divatost-talán nem is a saját véleményüket mondják-,hanem amit elvárnak tőlük.Kérdezzétek meg Gyurcsány urat!Valójában persze én sem akarok politikát űzni ebből a szerencsétlen helyzetből.Teljes mértékben elismerem,hogy most döntésképtelen helyzet ált elő,de semmi esetre sem a kormány felelős érte!Miért nem szidjuk az UNIÓT talán mert nem szokás,most nem az a divat.Pedig uniós szinten sincs elegendő vakcina,pedig uniós szinten is tanácstalanok,vagy bőven lehetne ócsárolni a
    tudományt is.A Brazil és afrikai mutánsra hatástalanok a vakcinák.Egy szó mint száz:Felelőtlenségnek tartom a szópárbajokat, a vagdalkozást,mert ez visz a legkevésbé előre.Csak kavarni a szart nem éppen a magas intelligenciára valló dolog!

  21. Orbán bajban van hisz már jövö héten március a
    napok már hosszabodnak, melegedik a levegö és
    a Zembereknek már elegük az otthon ücsörgésböl!
    Csak hát érkezik a Brit Covid virus, és bizony még csak
    most kezdödik az igazi hadelhad a kórházalban !
    Szlovákiában már nyakig benne vannak :
    https://www.youtube.com/watch?v=7XHzz7Q88gA&feature=youtu.be
    🙂

  22. Ciprus kb. ugyanezt csinálja. Brüsszelben ahogy hallom ez már téma pár hete a parlamentben, valószínűleg a Lengyel lépés után ezt több EU -s ország is megfogja lépni a kontinensen. Csak az EMA engedéllyel bíró védőoltásokat fogják elismerni igazolt oltásként.

    Karantén vár azokra Lengyelországban, akiket nem az EU által engedélyezett vakcinákkal oltottak be
    https://444.hu/2021/02/24/karanten-var-azokra-lengyelorszagban-akiket-nem-az-eu-altal-engedelyezett-vakcinakkal-oltottak-be

  23. 20
    Emberi életek állnak szemben gazdasági érdekekkel.
    Szerinted mennyiért adjuk egy 65 fölötti személy életet?
    Vagy neked az a véleményed hogy :
    – Van az a pénz!
    Te mikor mondanád?
    Szeretem apámat ,de ennyit nem akarok fizetni az életéért.

    Következésképpen én a karanténra szavazok , addig amíg lényegesen nem csillapodik a járvány.

  24. Nyáron nem az Adriara kellet volna húzni ! Hanem pl
    Beindítani a tömeges tesztelést mert nyilvánvaló volt a 2 hullám jönni fog…

  25. 20 Sándor55
    Nem az a baj, hogy Orbán tanácstalan, valószínűleg mindenki az lenne a helyében a körülmények miatt.
    Viszont most vált teljesen világossá, hogy a nemzeti konzultáció nevű színjáték teljesen felesleges.
    Eddig sikerült ezeket úgy lejátszani, hogy a feltett kérdésekre a választók olyan irányított válaszokat tudtak csak adni, amelyek megerősítették a kormány eredeti szándékát, és lehetett mondani, hogy a magyar emberek ezt akarják.
    Most meg teljesen mindegy, mit fognak az emberek szavazni, nem lesz nyitás, mert nem lehet nyitás.
    Akkor meg minek a konzultáció?
    Ez most a kormány nyakába hullik.
    Ezt csak egy módon úszhatják meg, ha a konzultáció eredménye az előzetes várakozásokkal szemben az lenne, hogy ne nyissunk.
    Egyébként meg mindenki vegye tudomásul, hogy teszünk a nemzeti konzultáció eredményére ha nem a várt eredményt hozza, akkor is azt csináljuk, amit akarunk, hiszen meg is van rá a felhatalmazásunk…

  26. A nemzeti konzultáció azért egy ócska parasztvakítás
    Mert az eredménye manipulált és ráadásul ellenőrizhetetlen.
    A helyzet kozben meg id változhat és a kormánynak elég széles a konzultáció eredményére vonatkozó értelmezési tartománya.Nagyon egyszerű logikával belátható hogy populista szemfényvesztés semmi több !

  27. Nagy a szar, de ez várható volt. Orbán megtanulta, hogy a COVID-19 esetében nem lehet okos. Lopni is, meg a magas áldozat számot elkerülni nem lehet. Megszokásból, ő a lopást választotta, most majd fizeti az „árát”. Búcsúzzon el a miniszterelnöki széktől.

  28. 27: Ahogy elnézem, a „lopás” leginkább az állami pályázatokon meg a magáncégek EU-s pályázatain keresztül zajlik. Ebbe szerintem kevéssé szól bele a lezárás.

    Amibe beleszól, az a gazdaság, a csókosok üzletei (Mészároséké az ország vendéglátásának és szállodáinak nagyrésze), meg a nép megélhetése is. Ha az emberek szegényednek, akkor nem szívesen szavaznak újra a kormányra. Ezek állnak szemben a halálozással.

  29. 11.dajtás:
    „Ha az ellenzéki ébredezésre gondolsz, akkor az cseberből vederbe esete, csak másik karámról van szó.”

    Valóban, az alábbiak is fényesen mutatják, hogy a kormány milyen jól kezeli a dolgokat.

    „Első körben tehát december közepén 160 millió adag volt fixen megvásárolható a 447,7 millió lakosú EU-ban.

    Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna.”

    „A Telex is beszámolt róla szerdán, hogy Izrael bejelentette: ötezer adag Moderna-vakcinát ad Magyarországnak a diplomáciai támogatásáért cserébe. Összesen százezer adagot osztottak szét olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”.

    A dolog érdekessége, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából.

    Számításaink szerint azonban az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak eredetileg lakosságarányosan rendelkezésére állt volna.

    És negyede annak, amit egy újabb megállapodás alapján összesen leköthetnénk.”

    „A dolognak mégis sajátos színezetet ad, hogy a magyar kormány hónapok óta arra építi a kommunikációját vakcinaügyben, hogy az uniós beszerzések lassúsága miatt kénytelen más források után nézni, azaz gyakorlatilag a brüsszeli bénázással legitimálja az orosz és a kínai vakcina ellentmondásos engedélyezését (előbbi a szakértők véleménye ellenére kapott engedélyt, utóbbinak gyógyszerhatósági vizsgálat helyett rendelettel csinált utat a kormány).

    Az uniós kritikák egyáltalán nem alaptalanok, de az élüket tompítja, ha a kormány még az elérhető mennyiségre sem tartott igényt. Az meg pláne, ha utána Izraeltől kér segítséget, és kap ugyanabból a vakcinából.”

    #telex.hu/koronavirus/2021/02/25/moderna-vakcina-eu-brusszel-izrael

    Vagy itt van ez a kínai vakcina melletti demagógiából:

    ” „Az, hogy az inaktívált vírust tartalmazó vakcina jobb, mert több minden van benne, amit felismer az immunrendszer, egy munkahipotézis. Az eddigi eredmények alapján az tűnik valószínűnek, hogy ez a munkahipotézis kizárható. A jelenlegi adatok szerint a vírus többi része ellen képződő antitestek nem nyújtanak elégséges immunitást”

    – mondta a Telexnek egy neve elhallgatását kérő virológus.

    „Antitestből sokféle van. Van, ami csak úgy köti a vírust, de nem neutralizálja, tehát nem lassítja a fertőzést, és vannak az igazi neutralizálók, amik úgy kötik, hogy ne tudjon fertőzni. Na most ezeknek a döntő többsége a tüskefehérjének a különböző részei ellen termelődik. Amikor kísérletekben külön vizsgálták az egyéb fehérjékre tervezett antitesteket, ezek nem védték meg az állatokat a fertőzéstől. Ebből arra következtetünk, hogy ezek igazán nem játszanak szerepet az immunitásban.

    A tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a védelem kialakítása szempontjából a tüskefehérje a mindenek felett álló immunogén. Nem véletlen, hogy szinte az összes vakcina azzal dolgozik, vagy maximum a mellé rak még oda mást is. Az már ismert volt a járvány előtt is, hogy ez a legjobb út a koronavírusoknál” –

    mondta a szakértő.”

    #telex.hu/koronavirus/2021/02/25/sinopharm-kinai-vakcina-inaktivalt-elolt-hatasosabb-variansok-ellen-halalosabb-variansok

    A sok pár nap alatt lelepleződő hazugságok tömkelegétől az embernek hányhatnéka támad.

    Szóval ez a különbség, az ország egyik fele bekajálja ezt a sok hazugságot, a másik nem.

    Az egésznek különösen pikáns felhangot ad, hogy az adatok szerint a kínai vakcina jóval többe kerül (62USD), mint a Pfeizer vagy a Moderna.

    Az embernek óhatatlanul beugrik a többszörösen túlárazott, a többségében azóta is a raktárban porosodó kínai lélelegeztető gépek sorsa.

    Messziről bűzlik ez az egész kínai vakcina történet.

  30. Közben a válság miatti gazdasági intézkedéseknek álcázott pénzszivattyú meg ezerrel megy.

    A gazdaságvédelmi pénzek közé bújtatva csak tavaly 217 milliárd forintnyi költségvetési támogatást kaptak a NER-alapítványok.

    A kormány az 2020-ban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése címén mintegy 3600 milliárd forintot fizetett ki cégeknek, jogi személyeknek gazdaságvédelem címszó alatt, részint ennek következtében tavaly az államháztartás hiánya 5548 milliárd forintot ért el. A költségvetési kiadások között megbújt jónéhány olyan tétel – 217 milliárd forint értékben -, amely a Fidesz hátországához tartozó különböző alapítványokhoz került, részben a gazdaságvédelmi alapból, részben a költségvetés más fejezeteiből. Ez az összeg rekordnak számít, soha egyetlen kormány nem költött ekkora pénzt szellemi-támogatói hátországának a hízlalására.

    Tavaly a kormány ezen felül több százmilliárd forint értékű állami részvényt és ingatlanvagyont juttatott különböző vagyonkezelő alapítványoknak.

    https://nepszava.hu/3111001_rekordtamogatas-a-ner-alapitvanyoknak

  31. Na és a fentieknél van még lejjebb…

    Meglepő volt, amikor múlt héten Szentpétervárról indult útnak egy kamion Magyarország felé, telepakolva orosz vakcinával, hiszen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei korábban csak a moszkvai oltóanyaggyárat ellenőrizték.

    Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón elárulta, hogy a szentpétervári gyárat csütörtöktől vizsgálják a szakértők, és jövő héten egy másik helyszínt is felkeresnek.”

    #444.hu/2021/02/25/csutortoktol-vizsgalja-a-magyar-hatosag-az-orosz-gyarat-ahonnan-mar-megjott-egy-kamion-vakcina

  32. „A fertőzés korai szakaszában a vírus szaporodása elleni harc fontos lépése az úgynevezett természetes ölősejtek (NK sejtek) immunválasza. Ezeknek a sejteknek a felületén különleges aktiváló receptorok helyezkednek el, köztük az NKG2C receptor, amely a fertőzött sejttel a speciális felszíni struktúrái egyikének (HLA-E) a segítségével kommunikál

    Ennek a kommunikációnak az eredménye, hogy a vírusfertőzött sejt elpusztul.
    A népesség mintegy négy százalékánál azonban egy génváltozat miatt hiányzik az NKG2C aktiváló receptor, 30 százalékánál pedig csak részben áll rendelkezésre.”

    „A Genetics in Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szerzők kimutatták, hogy akiket a Covid-19 miatt kórházban kellett kezelni, azoknál szignifikánsan nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

    „Az intenzív osztályokon kezelt betegek esetében, nemtől és életkortól függetlenül, különösen jellemző volt a receptor hiánya. A fertőzött sejt HLA-E szerkezetének genetikai változatai szintén mutattak összefüggést a betegség súlyosságával, noha kisebb mértékben” – magyarázta Puchhammer-Stöckl.”

    https://index.hu/techtud/2021/02/22/genetika-donti-el-mennyire-lesz-sulyos-a-koronavirus-fertozes/

  33. 33: Idegen:
    Ez egy nagyon fontos információ! Köszönet érte, hogy elhoztad ide!

    Ez ugyebár azt bizonyítja, hogy a pontos előre jelzés lehetősége nélkül, mindig lesz olyan ember, aki kortól, nemtől, vércsoporttól, stb. függetlenül nem kerül le élve a lélegeztető gépről. Akkor sem, ha makk egészséges, és bivaly immunrendszere van egyébként! Egyedül az oltás lehet kiút… Szerencsére alacsony számban van a „probléma” jelen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük