(3458) Paleo diéta

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A paleó diéta csak akkor fogadható el, ha nem ismered az emberi evolúciót, mert maga a diéta lényege egy rakás féltudományos blablán nyugszik.

Akkor kezdjük a paleó diéta kulcsmondataival: Őseink nem ezeket az ételeket fogyasztották, tehát nekünk se lenne szabad ezeket enni. Részletezve, őseink évmilliókon át az evolúció alatt nem szokhattak hozzá a gabonákhoz, tejhez, sajtokhoz, finomliszthez, kávéhoz, alkoholhoz, mert ezeket nem ették, nem fogyasztották. Ezek az ételek csak a mezőgazdálkodás bevezetése után láttak napvilágot. Tízezer év túl rövid idő ahhoz, hogy adaptálódhassunk, mert a génjeinknek sok tízezer évre van szükségük a változások bekövetkezéséhez. Tehát kövessük paleolitikus őseink étrendjét, és akkor megszűnik minden problémánk.

Ez természetesen roppant logikusnak hangzik, de a tények egészen más mutatnak. Ugyanis adaptáltuk magunkat a megváltozott étrendhez. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az emberiség sokkal gyorsabban adaptálta magát a megváltozott környezethez és étkezéshez.  a Nature-ben megjelent tanulmány  kimutatta, hogy génjeinkben főbb változások is létre jöhetnek mindössze néhány ezer év alatt.

A kutatók 101 bronzkorból származó csontváznál vizsgálták a DNS-ek mutációját Hollandiától Oroszországig. Ezek az emberek 3000 éve éltek, és vándoroltak Európa szerte, terjesztve génjeiket. A kutatók egy bizonyos  kulcsfontosságú gént vizsgáltak, azt, amelyik a tej emésztéséhez szükséges enzim termeléséért felelős a harmadik életév után. A mai európai ember háromnegyed része rendelkezik ezzel a génnel, ami lehetővé teszi, hogy egy pohár tej megivása után ne legyenek gyomortáji panaszaik. Azt találták, hogy a mutációs ráta északon magas (kb. 90 %), délen viszont kevesebb (50 % körüli).

Korábban úgy gondolták, hogy ez a gén-mutáció 7000-10.000 évvel ezelőtt kezdett elterjedni az emberek között, a mezőgazdaság és állattenyésztés beindulásával. Meglepő volt tehát, amikor azt tapasztalták, hogy 3000 évvel ezelőtt mindössze 5 %-os volt ennek a génnek az elterjedése. Mit jelent ez? Hogy a tejemésztési képesség sokkal később indult be, és igen gyors tempóban terjedt. Vagyis az új táplálkozási alapanyagokhoz való adaptáció sokkal gyorsabb volt, mint azt korábban feltételezték. Szó sincs 100.000 évekről. Ez azonban nem a teljes sztori.

Az emberi emésztőrendszert szabályozó génekkel kapcsolatos bizonyítások az amilázokkal kapcsolatban álltak elő, amelyek a szénhidrátok lebontásáért felelősek. Azoknál az embereknél, akiknek étrendje főleg szénhidrátokból áll, az emésztésért felelős géneknek több másolata is kialakult. Ráadásul az is kiderült, hogy ez a mutáció érdekes módon védelmet nyújt az elhízás ellen, és a kutatók úgy gondolják, hogy ez a változás mindössze néhány száz generációval ezelőtt történt.

Más, emésztést szabályozó gének még ennél is gyorsabban változnak. Ezek a beleinkben lévő sok trillió mikroba DNS-einek a génjei. Ezek ugyan nem emberi gének, mégis rendkívül fontosak az emberi egészség szempontjából, mert ezek szabályozzák azokat a mikrobákat, amelyek megemésztik az ételeinket és számtalan olyan anyagot állítanak elő, amire szükségünk van. Az emberi belekben lévő baktériumok génjei igen gyorsan reagálnak, amikor megváltozik a tápanyag milyensége, és mivel 30 percenként követik egymást a baktérium generációk, igen gyorsan tudnak evolválódni. Ezeknek a mikrobáknak van egy titkos fegyverük, amit horizontális gén átcsoportosításnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy egymás között ki tudják cserélni a géneket, nem kell nekik várni a természetes kiválasztódásra. Ezt a képességüket jó hatásfokkal használják például az újabb antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakításánál, és valószínűleg ezt alkalmazzák az étkezési szokások megváltozásának esetén is.

Szóval, nyugodtan menj el egy paleo étterembe és rendelj magadnak egy csodás paleo-tálat, és a paleo étrend segítségével állj neki a testsúlycsökkentésnek, de ne dűlj be az evolúcióval bizonyított tudományos magyarázatának, ami mára túlhaladottá vált. Génjeid és mikrobáid sokkal gyorsabban alkalmazkodnak a változásokhoz, mint gondolnád. A lényeg, hogy a változatos, nem pedig a leszűkített étrend az egészséges.

Forrás: Tim Spector / The Conversation

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3458) Paleo diéta

  1. Tibor bá’
    A posztodból úgy látszik, csak felületesen kapargattál bele a paleo étkezés elméletbe.
    Az új ételekhez, amelyeket – korábban sohasem fogyasztott az emberiség – való alkalmazkodás az emberi génszerkezet óriási változatosságán alapul.
    Akiknek a génállománya nem tudja feldolgozni a magas szénhidráttartalmú ételeket, cukros nassokat, táplálkozási betegségben meghal.
    Tehát az alkalmazkodás szelekció útján megy végbe.
    Vagy túléled a nassolást mert az inzulintermelő cuccod vezérlése kiváló,
    Belehalsz a nassolásba, ha nem.
    Azt írod 5% volt tejemésztés képességét biztosító gén elterjedtsége 3000 évvel ezelőtt.
    Nos minden újszülöttben benne van a tejemésztő képesség, hiszen az anyatej is tej.
    A szoptatás időszak után, ha nem kap folyamatosan tejet, ez a gén kikapcsolHAT.
    Ha folyamatosan tejjel is táplálják a gyereket, rendszerint nem kapcsol ki.
    Tehát szó sincs arról, hogy a tejemésztési képesség beindult volna. Megmaradt, mert mindennap használatban volt.
    Az emberi szervezet rendkívűl gyorsan alkalmazkodik, akkor ha valamire nincs szükség, visszafejleszt.
    Űrhajós a súlytalanságban nem használja intenzíven a vázizmait, azok gyorsan satnyulni kezdenek. Hosszú súlytalanság után újra tanulják edzenek a járásra.
    A paleolit táplálkozás hasznos, hiszen olyan ételek fogyasztását javasolja, amelyekhez kiszelektálódtunk.
    Nem okoznak emésztési gondot, táplálkozási betegséget.

  2. Van egy rakás táplálkozástudós, akik azt vizsgálják, hogy a különböző ételekben lévő anyagok pontosan hogyan is hatnak a bélre, emésztésre. Melyek okoznak áteresztő bél szindrómát, és melyek enyhítik. Ebből a szempontból tök mindegy, hogy az evolúciós megközelítés mennyire megalapozott vagy megalapozatlan.

    A másik, hogy biztos alkalmazkodott már az emésztőrendszerünk a 10 000 évvel ezelőtti gabonákhoz, de az elmúlt ötven évhez még nem. Amikor pl. a búza sikértartalma nagyságrendet ugrott, egyrészt az új búzafajták, másrészt a műtrágyák miatt.

  3. Hogyan és miért tert át a földművelésre és a gabonaelelmezesre az emberiség ha a népesség nem tudta megemészteni a gabonát?
    Az ősember nem evett etelizesitoket , allomanyjavitokat, etelszinezekeket,tartositoszereket.
    Több nyers élelmiszert fogyasztott és több rostot.Nem fogyasztott tendszeresen olyan mérget mint az alkohol.
    A vadászó ősember egy túllihegett mítosz, létezett vadászat de a táplálkozás zömében növényi eredetű volt ezt a fogleletek laborvizsgalataval igazolt
    ak.
    Ismételten és rendszeresen éhezett.

  4. (3458) Paleo diéta
    „Génjeid és mikrobáid sokkal gyorsabban alkalmazkodnak a változásokhoz, mint gondolnád. A lényeg, hogy a változatos, nem pedig a leszűkített étrend az egészséges.”

    Ami az egyiknek étek, a másiknak méreg.

    A vércsoport szerinti diéta szerint nyugodtan jóllakhatunk, de csak a vércsoportunknak megfelelő ételeket szabad ennünk.

    A vércsoport szerinti étkezés elmélete szerint vércsoportunk határozza meg, hogy csak hússal tudunk jóllakni, vagy jól elvagyunk vegetáriánus étrenden is. Szintén vércsoportunk dönt arról, hogy a tejre vagy a gabonafehérjékre reagálunk- e bélrendszeri irritációkkal, panaszokkal, esetleg allergiával. Éppen ezért a hús nem mindenkinek tesz jót, hasonlóképpen a sokat dicsért tejtermékek és a teljes őrlésű kenyerek sem. Mindenkinek a vércsoportja szerinti élelmiszerekre van szüksége.
    Ez dr. Peter J. D’Adamo üzenete.
    A vércsoportok azért alkalmasak az eltérő tápanyagszükséglet meghatározására, mert D’Adamo szerint olyan időkben alakultak ki, amikor elődeink életkörülményei változtak, s amelyekhez igazodniuk kellett…

    http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/vercsoport-es-taplalkozas

  5. Arról a hülyeségről már nem is beszélve, ha több ezer
    esetleg több tízezer év kellett, hogy az őseink ételei
    helyett hozzászokjunk a mai élelmezés ennivalóihoz,
    akkor most, próbálkozzunk ugyanazon az úton menni
    visszafelé??? — Vagy visszafelé már sitty – sutty mint a
    karkacsapás. — Szerintem sem tudományosan, sem
    áltudományosan nincs megalapozva miért is lenne
    szükség a paleodiétára. Főleg akkor, amikor nem kell
    egészségi ok miatt diétázni.

  6. Véleményem szerint, mivel az ember mindenevő (gumós zápfog), ezért bármilyen természetes élelmet ehet, persze változatosan. Teljesen mindegy, hogy termesztett vagy természetben megtalálható és ezek „keveredésével”, tehát a hagyományos nemesítéssel előállítottak is idesorolhatók.

    A gondok a következőkkel vannak:

    GMO: Itt nem csak a mesterséges növényi génmódosításra kell gondolni, hanem az állat – növény hibridekre, ahol állati (elsősorban rovar) génszekvenciákat tesznek bele a növényi genetikába

    A növényvédő szerek: Itt példának hozom a glifozátot, ami szinte mindenben benne van már, sok helyen betiltották, viszont Magyarország továbbra is engedélyezi:

    „A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtó szer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be.
    2015 márciusában a WHO szakirányú szervezete az IARC az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta a glifozátot.[3] Ennek ellenére az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának kormánypárti többsége a bizottság 2017. május 9-i ülésén elutasította a glifozát felhasználásának korlátozására tett javaslatokat.”

    De ne gondoljuk, hogy csak a néhány ismertről beszélhetünk, itt egy kis ízelítő az elképesztő mennyiségű és változatosságú szerekről:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6v%C3%A9nyv%C3%A9d%C5%91_szerek_list%C3%A1ja

    A harmadik pedig az adalékanyagok garmadája, az állagjavítóktól a színezékekig, az ízesítőktől tartósítószerekig.

    Na ezek a problémák, nem a paleo vagy ketogén, vega meg társai, azoktól szinte kizárt, hogy valaki idő előtt távozik a földi létből, a fentiek viszont bizonyosan masszívan hozzátesznek ehhez, merem állítani, hogy a legtöbb betegség visszavezethető ezekre…

  7. 6.csibész
    20 évvel ezelőtt is még más volt a helyzet.Volt ugyan műtrágya de messzemenően nem ennyi mint most.Még anno ismerték azt hogy otthon eltesszüka a répát,zöldséget verembe.Ha nem akkor az ablak című műsorban amikor még M1 és M2 volt csak akkor Bálint Gazda figyelmeztetett rá. Akkor kezdett bejönni a csepegtetőszalagos öntözés amivel lehet a növényre tolni a műrtágyát heti háomszor is.Előtte még árokra öntöztünk vagy szórófejjel.Ma a magos is ki tudja honnan származnak.Ma bemennek a coopba.,lidlbe és megveszik a 2 szál répát,gyümölcsöt amiben ki tudja mi van.Még az idősek sem teszenk már el saját termesztésű cuccot.Sertés ugyanez.Ott sincs már házi cucc. Még annyi van a régi világból hogy amikor mamámhoz megyek akkor neki a pincébe van minden saját zöldség leraktározva.A házi sertés már nála is kiesett 2 éve nem tart 80 felett.Pedig egy házi szalonna vagy sokna összehasonlíthatatlan ízvilágú.

  8. 7 Így van. 20 éve is bőven volt már műtrágya, de valahogy mégse volt ez a sok beteg, elhízott ember. Gluténérzékenységről nem is igen hallottunk, mára meg minden harmadik ismerősöm az lett.

  9. Az egészséges étkezés fő szabályai szerintem:

    Akkor hagyd abba, amikor meg jólesne tovább falatozni!
    Minnel kevesebb hús ,zsír ,fűszer annál jobb !
    A cukor és a só egy minimális mennyiségén túl ártalmas lehet.
    Az alkohol méreg !
    Az energiaitalok is veszélyesek.
    Előnyös az étkezések vitamin készítményekkel való kiegészítése.
    Lehetoleg fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget ,tojást és halat mézet !
    A kenyérből süteményekből burgonyából rizsből huvelyesekbol csak nagyon keveset fogyasszunk !

  10. Manapság akármit eszünk, az csak káros lehet…
    Együnk finomakat, amíg tudunk (kellemetlen következmények nélkül)! 🙂

    Az iskolában azt tanítjuk, hogy:
    1. Mértékletesség.
    2. Változatosság.
    3. Tisztaság.
    4. Mellé minden nap testmozgás!
    A többit úgysem lehet betartani, bármit is tekintsünk egyéni meggyőződés szerint etalonnak…

    Akinek ismert betegsége van pechjére, annak szigorú diéta (a kór élettanának megfelelően).

  11. Persze ,persze csak ez a topik történetesen az egészséges étkezésről szól, ha nem is ez a címe.

  12. 11: Mosógépszerelő:
    A XXI.század embere „minőségi éhező”. Korábban mennyiségi éhezés volt, a ma embere mindent megkaphat, de a minőséget sehogy sem tudja feltornázni oda, ahol akár 30-50 évvel ezelőtt volt.

    Konkrét példa okán, az 1950-es évek talaján nevelkedett almafa gyümölcséből egyetlen almát elég volt elfogyasztani. Ma ugyanahhoz a minőségi tápelem bevitelhez 15 db almát kellene elfogyasztani, ami ugye fizikailag nem lehetséges. A mesterséges tápanyagokkal ideig-óráig lehet pótolni, de az sem pótolhatja a természetes tápanyag- és nyomelembevitelt.

    A többi „jó dolgomban már nem tudom mit csináljak magammal” okosság csak bűvészkedés. Jó megélhetést hoz a szószólójának, esetenként valós, élettanilag is előnyös elemeket is tartalmazhatnak…

  13. 9, Mosógépszerelő:
    Érdeklődnék ez milyen étrend amúgy? A szénhidrátbevitel naponta így mennyi lehet, talán 250 – 300 gr felett?
    Az étvágy hogy tör rád: farkaséhséged van vagy 1-2 napos böjt meg se kottyan?

  14. 12, Horváth Csongor

    Legalább teremnének a fák. Az előző két evben még a dió sem termett, nemhogy az alma, szilva, barack. Az időjárás úgy megbolondult, hogy a virágok tavasszal elfagynak, bezzeg a rügyezés elindul 3 hét napsütés után, télen.

    Lehetséges, hogy azért nem tudunk minőséget produkálni mert most egy paradicsomot hárman akarnak megenni, azelőtt pedig csak egyedül. Zárt rendszerbe hogyan lehetséges többlet tápanyagot bevinni, pláne ha óriasi a felhasználás? Itt kivonják a nyersanyagot, ott beviszik.

  15. Az éhségérzet a szexuális deprivacioval azonos módon szubjektíve eltérő mértékben gyötrelmes.
    Ismertem egy hölgyet aki amikor elhízott egyszerűen egy hétig nem evett semmit.Sajat méréseken alapuló tapasztalatom hogy naponta lehet a mozgás és a táplálék mennyiség miatt 40 dkg – ot fogyni vágy hízni.
    Az étkezési tanácsaimmal nem kívánok szektát alakítani.
    A huseves a nagyüzemi állattenyésztés miatt erősen környezetromboló.

  16. Mozgás
    Az egész paleo-diéta azon alapszik, hogy az emberek nem mozognak, mert lusta disznók
    Nézzük meg az utóbbi évezredek paraszti táplálkozását, vagyis, ahogy a népesség túlnyomó többsége táplálkozott az utolsó 50-100 évet megelőzően!
    Totális ellentéte a paleo-diétának! Liszt és liszt (a paleo a teljes kiőrlésű lisztet sem fogadja el), hüvelyesek, tejtermékek (kivéve kemény sajt, amit a paleo elfogad, na pont olyat nem ettek a parasztok), kevés zöldség,gyümölcs, és még kevesebb hús.
    Ehhez képest nem voltak a civilizációs betegségek.
    Miért?
    Mert mozogtak. Sokat. Annál is többet. Felmérések szerint lényegesen többet, mint a vadászó-gyűjtögető embererek.
    A paleo-diéta jó, aki követi, az biztos nem árt magának. Kicsit drágább, más ételek, de tartható minden további nélkül. Kellő mozgás mellett viszont a hagyományos is.

    Alkohollal igenis találkoztak az ősemberek, megették ők az erjedt gyümölcsöt, nem finnyáskodtak, éhesek voltak 🙂

  17. 16 – Asidotus:
    Egész gyerekkoromban mást se ettem, mint kenyeret, főtt tésztát, krumplit. Kutya bajunk nem lett tőle. A zsírtalanság is marhaság. A telített zsírsavak kifejezetten egészségesek a tiltás ellenére. A telítetlenek (amit favorizálnak) viszont veszélyesek, ha sütésre használják. (lásd: McDonald)

  18. A paleo diéta mögött van egy nagy rakás kemény tudomány, ami részletesen leírja, hogy a tiltólistás alapanyagokban milyen összetevők vannak, amik ténylegesen károsítják a bélflórát, bélfalat, megnyitják a bélfalat az egyéb mérgek számára, amik így a vérbe felszívódva betegségeket okoznak. Pl. a fittinsav már akkor is ott volt a magvakban, és biztos, hogy már akkor se használt a népnek, csak jobb állapotból indultak, és el bírták viselni. Vagy nem.

    Hogy eleink mért nem kaptak mégse civilizációs betegségeket, annak egy rakás oka van, mindenkinek van valami igazsága, aki itt megszólalt.
    Igen, a mozgás, igen, a mértékletesség, igen az adalékanyagok hiánya, nem volt finomítatlan olaj, nem volt se glifozát, se peszticid, se műtrágya, se túlnemesített sikérrel teli liszt, se hormonozott és anitbiotikumotott tehén.

    De az is igaz, hogy a paraszt nem is igen élt addig, hogy a civilizációs betegségek kialakuljanak nála, ha meg mégis kialakultak, nem nézte meg senki, hogy neki most a gluténtól áteresztőbél-szindrómája lett-e, hanem elpatkolt csendben és eltemették.

  19. Erdemes tájékozódni ,akkor is ha nincsen Abszolút Tökéletes Táplálkozás.
    Vannak ellenőrizhető,jótékony elvek, ajánlások,amikben egyetértés van a szakértők között, ki ki belátása szerint alkalmazhatja ezeket.

  20. 17. Tibor bá’
    És egész gyerekkorodban sokat mozogtál

  21. A paleo minden ferdítés ellenére továbbra sem az ősember, hanem a ma is élő természeti népek táplálkozását veszi alapul (inuitok, brazil, afrikai törzsek stb.)

  22. Megkockáztatom- evolúciós blabla ide vagy oda – a paleolit táplálkozás evidens,hogy egészségesebb mint a modern ember szokásos étkezése.

  23. 22.Mosogépszerelő: Az evolúciót hiába szádra ne vedd! 🙂

  24. Van vagy nincs egy titkos tevékenység egyes események mögött?
    Dr. Shimrit Perkoll, neves tengerbiólógus, kitünő kutató, egyetemi projektvezető tegnapelött , fényes nappal közlekedési baleset áldozata lett.Egy teherautó gázolta el, déltájban, kitünő látási viszonyok között, a ZEBRÁN!
    A hölgy a károsult korrallzátonyok szanálásában tett le nagyon sokat, közremüködött a tengeri élőhelyek védelmében, illetve, – és ez szerintem a legfontosabb – nagy előrehaladást ért el valamiféle algák, mint korlátlan és nagyon tápláló fehérjeforrások termesztése terén, ami, ha ikerülne, sokban segitene, sőt forradalmasitaná a világ ezirányú tápellátását.
    De a sors, vagy valami más! másképp gondolta, és szegényke most csatlakozott tudóstársaihoz, az egyik, ha nem tévedek, a börrák valami 95 százalékos gyógyitásában, a másik , ha jól emlékszem, a cukorbetegségek terén ért el kimagasló eredményeket.Az egyiket egy régi hajnalon egy szemetesautó gázolta halálra, a másik a peronon esik a berobogó szerelvény alá, mert hát ilyenek ezek a bohó tudosemberek.
    Szórakozottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük