(3440) Agy és lélek

Jancsika gondolatai online (ismétlés)

 

Ha sokat dolgozik az ember súlyos betegekkel, akkor rájön, hogy amit mi emberi értelemnek meg szellemnek tisztelünk, az egy hihetetlenül ingatag, sérülékeny és könnyen elveszíthető valami. Itt az a helyzet, mint a kamra fibrilácionál: az agy szokott az a szerv lenni, ami a legtöbb esetben ELSŐKÁNT dekompenzálódik, és a betegek zavartak, öntudatlanok vagy sokszor akar agresszívak lesznek órákon belül. Összehasonlítva pl. a vesék esetében napokig tart, amíg egy akut veseelégtelenségnek súlyos, az egész szervezetre nézve karos következményei lesznek. Az agynak néha pár perc is elegendő.

Hol van az emberi “szellem” meg “én-tudat” meg “szuper ego” meg a többi kutyafüle egy agresszív, zavart, dekompenzálódott betegnél? Mi lesz ekkor a “lélekkel”? Hova lesz az a rengeteg vedikus bölcsesség meg filozófia ilyenkor?

Ha ezt átélted párszor, akkor belátod, hogy az agy, benne az emberi intelligenciával és pszichével pontosan olyan szerv, mint a többi: hihetetlenül kiszámíthatóan működik, és nincs benne semmi fennkölt vagy spirituális. Egyszerűen arról van szó, hogy van egy bizonyos mennyiségű kapacitása, ami egészséges embereknél valamivel meghaladja azt a szintet, ami a mindennapos társadalmi élethez szükséges. De ha valami miatt ez a kapacitás beszűkül, akkor pillanatok alatt elvesznek a magasabb rendű funkciók, és marad a “hüllőagy”, a jóval primitívebb motivációkkal és reakciókkal: zavartság, agresszió, értetlenség, mentális és kognitív deficit.

Szinte pontosan ugyanaz a helyzet, mint mondjuk a tüdő esetében: egy egészséges tüdő képes rá, hogy normális fizikai aktivitás mellett ne legyen légszomjad. Ha fitt vagy, megnövekedett terhelés mellett sincs légszomj, lefuthatsz akár egy maratonit is, mégis kapsz levegőt. Ha viszont jön valami betegség, akkor mar a puszta ágyban fekvést se bírsz ki súlyos légzési nehézségek nélkül. Az agy is pontosan ilyen. A legtöbb ember tud beszélni, írni-olvasni, a többi emberrel bizonyos magatartásformák betartása mellett együtt élni. Egyesek meg ennél magasabb funkciókra is képesek, mondjuk, differenciálegyenleteket oldanak meg vagy arról filozofálgatnak, hogy “hol lakik a szuper ego”. De ha a kapacitások elkezdenek kicsúszni a lábunk alól, akkor mindig kérlelhetetlen bizonyossággal tűnnek el a funkciók egymás után, míg a végére csak a vegetatív működés marad. Vagy sokszor meg az se.

Azt mondod, hogy ebből is látszik, hogy nem a test az “Én”. Hisz élet funkciókat mutat, de nincs ott az “Én” mindeközben.

Lófaszt. A test MAGA az én. Ha a tested nem működik rendesen, az “én” se fog. Pont ezt bizonyítottam a fentebb. Ha tüdőgyulladást kapsz, és az endothelialis diszfunkció miatt megváltozik a keringésed, az agyad piszkos gyorsan robban lefelé. A lét meghatározza a tudatot. Minden más süket, üres duma.

Az alvás is példa erre. Az alvás az agynak biokémiai szükséglete. Olyan, mint a diasztolé a szívnél. Én nélkül nem működik.

Azt kérdezed, netán egy magasabb rendű dolog ez a fránya tudat, ami figyeli mindezeket.

Pont fordítva. A tested működése meghatározza a tudatod működését. Ha a tested nem működik jól, a tudatod se fog. A tudat voltaképpen nem más, mint a környezet ingereire adott válaszképesség. Ha az agyad csak “fél gőzzel” tud működni, akkor a válaszképesség nagymértékben csökken, és bizonyos helyzetekre képtelenné válsz adekvát választ adni.

Tudok-e arról, hogy létezhet-e olyan állapot, amikor a hüllőagy motivációi (mint a támadás/menekülés, éhség, stb.) is megszűnnek, de ezzel együtt az illető mégis tudatánál van?

Ami azt illeti hallottam már ilyenről, de látni még nem láttam.

Amit láttam például, az a katatónia: az illető totál “lezár”, mindenféle kapcsolatot elveszít a külvilággal. Ez a skizofrénia végstádiuma egyébként.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(3440) Agy és lélek

  1. „Ami azt illeti hallottam ilyenről, de látni még nem láttam.”

    Egy bizonyos, a kapcsolat a psziché és a test között, illetve ezek egymásra gyakorolt hatásai.
    Hogy most a testben bekövetkező biokémiai
    hatáso miatt blokkol-e le a test(ld.katatón állapot), vagy a skizofrénia minden tünetével együtt csak egy testi-mentális tünete valami azt megelőzőnek?

    A személyt valami olyan erős hatás éri ami miatt a pszichéjében változás áll be.
    Ennek eredményeként(később) testi tünetei lesznek. Elsőre csak mentális torzulás indul el.
    A pszichoszomatikus betegségek szintén a mentális állapotból indulnak ki.

    Vagy a katona légnyomást kap és ez hatással lesz az agyműködésén keresztül a pszichéjére.
    Nehéz felállítani a sorrendet.

    Azonban jó, közel hibátlan testi működés esetén is anyám halálhíre depresszióba taszíthat, aminek a vége akár bármi testi zavar, panasz is lehet.

    Valaki más(aki-mondjuk-ugyanannyira szerette az édesanyját) ugyanerre a hírre másként reagál, testi tünetek nem jelentkeznek. Mi okozza a különbséget?

    Millió egy példát lehet felsorolni mindkét vélemény alátámasztására.

    Jancsika valójában érzelmek és nem betegség miatt halt meg. (Persze tudom a konkrét halálát nem a szomorúság hanem egy golyó okozta).

    De a test-lélek(mint tudattartalom-felelős) kapcsolatot nehéz kizárni.
    Így marad az örök kérdés. Lévén hogy a tyúk vagy a tojás?
    Ezen valóban érdemes elgondolkodnunk!
    Köszönjük Jancsika!

  2. Ez az álláspont egy szélsőséges test központú magyarázat, és úgy tesz, mintha más magyarázat nem is létezne.
    Klasszikus szkeptikus álláspont, ami nem egyezik a nézetünkkel, ignoráljuk azt.

    Ezzel szemben ma ott tartunk, hogy tudományos szinten az agy-lélek interace-t kutatják az amerikaiak és oroszok is, mert meg akarják érteni a pontos működési mechanizmust…

    Megjegyzem, ezerszer beraktam már Putnoki Tibor esetét, aki a kezelő orvosa által visszaellenőrizett adatokat közölt, emiatt bekerült egy nemzetközi kutatásba is, de ezt is szeretik úgy kezelni, mintha nem létezne.

    Arról nem is beszélve, hogy az orosz extra pszichológiai módszerrel, pl a távolba látás bárki számára megtanulható, ami még több kérdést vet fel, mint test=Én magyarázat…
    (Magyarán nem kell meghalni testen kívüli ellenőrizhető élményért, kvázi napi rutinná válhat kellő gyakorlat után)

    Máskülönben a nyelvünk azt mondja, hogy a „testem”, ami birtokos viszonyt ír le, de valójában ki is birtokolja a testet?
    Maga a pszichológia is lélek tudományt jelent, szóval miről is beszélünk?

    Sajnálom, hogy Jancsika nincs közöttünk, jó kis parázs vita alakulna ki vele. 🙂

  3. Simple. What is a computer? It is a hardware executing a software. A „human” is body AND mind. Consequence: you can’t execute high level software (civilised thinking) with low level body and self control.

    „a hüllőagy motivációi (mint a támadás/menekülés, éhség, stb.) is megszűnnek, de ezzel együtt az illető mégis tudatánál van?”

    That is civilised behaviour by definition („beyond the reptile”) and does not work without serious training. Simple way: stop breathing for minutes with only mental control (like the linked Wim Hof method but there are many others). Hint: never use a physical device, you may be too stupid to take it off when you are passing out. Darwin.

    That’s not about „happiness” but the absolute minimum to get over the built-in, BIOS level mentality, dominated by hormones and cave men behavioural patterns. Bad mix with nukes and global online social media.

  4. A hardvert a szoftver kelti életre. /önmagunkra ismerést/
    Egy hibátlan lábasban bármilyen étel elkészíthető. Egy lyukas lábasban semmilyen étel.
    A lyukas lábas nem cáfolata, hogy a jó lábasban étel készüljön. A jól működő testünkben az étel maga a tudat, a lélek, a szellem, az én, vagy hívjuk bárhogy.

    Ha egy kétéves gyereket kitennének az erdőbe, aki a többi embertől, civilizációtól elzártan nőne fel, ő nem ismerne rá az én-re. Nála tényleg nem lenne felismerhető a szellem, lélek, tudat csírája sem, pedig ép a teste.
    Ép testben csak akkor lehet ép lélek, ha azt a többi ember születésünktől fogva gondosan belénk pakolja.

  5. 3. Giskard Reventlov

    Pontosan.
    Rövid, tömör összegzés.

    Az ‘ősember viselkedés-minta’ a mai napig velünk van, és csak újra és újra pörög nemzedékről nemzedékre, akárcsak a szar a fűben.?

  6. 3. Giskard, szerintem az a felvetés nem a civilizált ember nyugalmi alapállapotára vonatkozott, hanem egy kóros esetre, amikor a hüllőagy valamiért nem tud működni, akkor se, amikor kéne.

  7. 2: Dajtás
    erről az orosz módszerről lehetne valami közelebbit…? Akár magánba is jöhet.

  8. Csak azt tudom ajánlani,hogy aki a poszttal nem ért egyet, olvassa el még egyszer lassan és gondolkodjon el rajta.

  9. Kérem tisztelettel!
    Ez a távolbalátás, testből kilépéses kémkedés szovjet, amerikai kísérletek már mind lerágott csont. Fel kell világosítsalak benneteket – még Tibor Bá-t és a többi szkeptikust is. Hogy a KÖZELBELÁTÁS IGENIS, MINDENKI ÁLTAL LEELLENŐRIZHETŐEN LÉTEZIK!
    Ezt a kisérletet így kell végezni:
    Vegyél a neten LSD bélyeget, szárított vigyorigombát, füvet – ha csóró vagy rendelj egy zacsi permetszert, vagy lejmolj a szobafestő haverodtól nitrohigítót. De semmiképpen se szpidet használj, mert attól véreset fogsz pisálni, a kokóra meg rámegy a gatyád. Ha megvan a megfelelő tudattágító szered vedd magadhoz előírás szerint:
    Az LSD bélyeget tedd a nyelved alá, a gombából főzz egy citromos teát, a fűből csavarj egy spanglit, a permetszert szippantsd fel az orrodba. Vigyázat! A nitróhígítót semmiképpen se idd meg, mert beledöglesz! Azt langyosan inhaláld, be mint a kamillateát.
    Ha az anyag hatott, már csak a varázsigét kell mantráznod: KÖZELBELÁTÁS, KÖZELBELÁTÁS, KÖZELBELÁTÁS…..
    És egyszercsak huss… hirtelen megnyílik a mikrovilág: dobd el az olvasószemüveget, a mikroszkópot. Kukkants be elektronszinten a computerprogramokba! És a mindent jól csinálsz, egyszercsak meglátod, milyen anyagontúli összetevőkből áll össze az asztrális test, vagyis a LÉLEK.
    Követőim a Mikrovilágba! Lépjetek be saját agyatokba és gyomláljátok ki belőle a felesleges marhaságokat, szarjátok le ezután a hazug prófétákat. Ti lesztek a Saját Prófétátok. Csak a hangomra figyeljetek… bla….bala…
    Feleim! Ne rettegjetek a drogok miatt! Templomotok legyen egy jact az Adrián, vagy egy bár esőcsatornával.
    Követőim Bennetek… uwazzze… a pálinkát kifelejtettem.

  10. Ez az egócentrikus testfelfogás tökéletes analógiája a geocentrikus univerzum-felfogásnak.

    Még ott tartunk. Minden felfogás még csak az én körűl forog.

    „Azt mondod, hogy ebből is látszik, hogy nem a test az “Én”. Hisz élet funkciókat mutat, de nincs ott az “Én” mindeközben.
    Lófaszt. A test MAGA az én.”

    Amíg nem sikerül EGYség szinten látni az élet komplex működését, addig KÉTséges az eredmény.

    Az „Én” testileg a teljesség egy produktuma. Ez eddig egyszerű. A bonyodalom akkor kezdődik, ha ez a produktum öntudatra ébred. Mert ezt már társadalomban, közösségben teszi! Másképp képtelen lenne erre, ez is evidens – most hagyjuk Maugli esetét, abból nem emberi evolúció lenne – max devolúció…

    Ez a közösség (amit tekintsünk meglévőnek) mindig elkezdi ennek az újszülött hardware-terméknek a fejébe (vagy hova) töltögetni a korábbiak jó-rossz tapasztalatait. De eközben ifjú titánunkat fizikai behatások is érik ugyanezen közösségben és környezetben, nem csak verbálisak. Az eleve különböző „hardverből”, és a szintén egyedi környezeti hatásokból a tudat leszűri a tapasztalatot: cogito ergo sum.

    Megjelenik az „én” vagyok. Csoda, és egyben fogyóeszköz is vagyok egyes nagyobb dimenziókban gondolkodók számára…

  11. 9 – Reinkarnátorr:
    Ennél egyszerűbb, ha szert teszel nitrogén szpréjre, és hármat bepuffantasz a nyelved alá. A vérnyomásod szisztolélja 70 Hgmm alá esik. Természetesen elájulsz, amit nem veszel észre. Az agyad észleli a vérhiány, utasítja szívedet, hogy nyomja, ami belefér. A pulzusod tehát felmegy 120-140-re. Több vér megy az agyadba, magadhoz térsz a nagy sötét semmiből, és megkérdezheted, hogy a fenében volt a lelked?

  12. 11 Tibor Bá
    Ezt a technikát nem ismerem. 🙂
    Akik nagyon nyomják a cuccot, azokra modják, hogy felemelkedett. Ez is egy vallás.
    Különben azt hallotttam, hogy az india tömjén hiánycikk. Helyettte indiai kendert lóbálnak a szoknyások.

  13. Re:7
    Én ezzel a technikával teljesen más okból találkoztam, egy tanulást segítő technika elsajátítása miatt szaladtam bele az extra pszichológiába(extraszenzorikát csak érintőlegesen vettük), amit mellesleg az oroszok fejlesztettek még ki a hidegháború idején…
    A csoportunkban volt egy 5 nyelven beszélő szkeptikus fickó, aki úgy ült be, hogy ad egy esélyt ennek, de legnagyobb döbbenetére a 4. lezáró napon megemelte a süvegjét, hogy ezt nem gondolta volna. Nekem az volt a legnagyobb tanulsága ennek, hogy iszonyú rossz hatékonysággal tanulunk, olvasunk, és rendkívül rossz módszerekkel állunk az elménkhez, amibe bele akarjuk paszírozni az információt, miközben ha megfelelő módon töltjük be az infót, akkor brutális javulást lehet elérni minden téren.
    Te meg tudnál jegyezni egy 20 számjegyű törtet úgy, hogy tetszőlegesen részről indulva előre/hátra felmondod a számot? Maga sem gondoltam volna, de meg lehet jegyezni úgy, hogy akár hónapokig/örökre emlékezhetsz rá. Ennél a résznél voltam nagyon szkeptikus, de be kellett látnom, hogy valóban meg lehet csinálni…
    Írj privátot, nem akarok reklámozni senkit, de mint önfejlesztő módszer, szerintem nagyon jó és hatékony.

  14. Re:9
    Szkeptikus érvelés felvonás 1. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, úgy kell csinálnom, mintha idiótaság lenne, lehúzva a releváns vitát a sárba. Disznó módszer.

    Szkeptikus érvelés felvonás 2. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, úgy kell csinálnom, mintha nem létezne. Strucc módszer.

    Szkeptikus érvelés felvonás 3. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, akkor a vitapartner értelmi képességét kell firtatni, hogy biztos nem szedte be a gyógyszerét. Gyogyós módszer.

    Szkeptikus érvelés felvonás 4. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, akkor buzi,pedo, aberrált az illető. Ez csak akkor működik, ha IRL ismerjük a kipécézett embert. Karakter gyilkosság.

    Szkeptikus érvelés felvonás 5. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, akkor félre kell beszélni, és a vitában teljesen irreleváns dolgokat kell felhozni, elterelve a témáról a fókuszt. Terelős módszer.

    Szkeptikus érvelés felvonás 6. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, akkor jól el kell küldeni a jó k…a anyjába, bár ez nem vita, hanem nettó öntökönlövés, főleg akkor ha fel van építve egy álintellektuel önkép. Troll módszer, lehetőleg erre tartott nicknévvel.

    Szkeptikus érvelés felvonás 7. :
    Ha nem tudok érdemben érvelni, akkor kitartóan ugyan az kell hajtogatni. Goebbels óta tudjuk, hogy ha a hazugságot elég sokszor mondjuk, akkor igazsággá válik. Goebbels módszer.

    Várom az érdemi érvelést Reinkarnatorr. 😉
    Tudom hogy jobb vagy ennél. 🙂

  15. Re:Tibor bá’
    Végeztek kísérleteket mesterséges eszmélet vesztéssel, és ott sem mindenkinek volt „látomása”. A páciensek kb fele nem tapasztalt semmit, maradék része számolt be valamilyen élményről.
    Ezen nincs semmilyen meglepő dolog, nem vagyunk egyformák, ebben is szórás van, ahogy minden másban is. Valakit könnyebb, valakit nehezebb ebbe az állapotba hozni, de mint írtam, nem kell eszmélet vesztés, vagy klinikai halál ahhoz, hogy validálható testen kívüli élményed legyen.

    Mi a véleményed a berakott cikkről? Szerintem felettébb érdekes, és nyilvánvalóvá teszi, hogy a szolgálatok bevallottan használják a para technikákat, ami szükségszerűen azt jelenti, hogy a test=Én határ nem érvényes. Ez persze nem direkt bizonyíték a lélek létezésére, csak közvetett, ellenben egyértelműen bizonyítja azt, hogy az ember a fizikai érzékszervein túl is tud érzékelni, amit a materialista felfogás nem, de az „ezoterikus” felfogás meg tud magyarázni.
    Megjegyzem van tisztán természettudományos magyarázat is rá, de az a mai fősodorral szemben, nem anyag központú, hanem transzcendens központú, emiatt még elég nagy az ellenállás irányába.

  16. Egy furcsa, gondolatébresztő videót osztanák meg veletek : a tévé 6 órai hireiben egy koreai cég , persze a hozzávaló digitális technológia legújabb változata segitségével úgymond „életre kelti a múltat”.
    Számomra zavaró volt a bemutatott videó: egy özvegyember táncol a lakás nappalijában 5 éve elhunyt feleségével, akit látnak jelenlévő gyerekei is.A beszámoló szerint elég egy bármilyen rövid kis videó ahhoz, hogy a cég létrehozzon egy, a néhaival teljesen azonos , és szinte zavarólag élethű alakot, aki nem lapos és nem átlátszó, akivel beszélgetni lehet és az eszméletlenül gyors szoftwer segitségével válaszol neked, aki kávézik, akivel koccintani lehet, egyszóval mintha soha sem halt volna meg.
    Ami engem nagyon zavart, az a legnagyobb, a 12 éves kislány reagálása volt, akinek a másnapra esedékes szülinapjára az apa meghivta a hologrammot: ” Apa, küld el a nénit,EZ NEM ANYA!Nem akarom, hogy részt vegyen a születésnapomon!
    Ehhez mit szóltok, a cég meghibbant, vagy eszméletlen lehetőségek kapuja nyilt meg?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük