(3434) Ikrek

Tibor bá’ fordítása online

 

COVID-19-el fertőzött ikrek segítenek a tudósoknak kibogozni a betegség genetikai alapjait

A 35 éves Kimberly és Kelly Standard ikrek feltételezték, hogy fertőzés után a betegség lefolyása olyan azonos lesz, mint a DNS kódjuk. Azonban a vírus másképp gondolta.

2020 tavaszán a nővérek bementek egy michigani kórházba, mert lázasak voltak és nehezen lélegezek. Kelly egy héttel később haza mehetett, a nővére az intenzív osztályra került, ahogy kritikus állapotban egy hónapot töltött el lélegeztető gépre kötve. Kelly tudni akarta, hogy a nővérét miért terítette le a vírus, míg ő simán kigyógyult belőle.

Ms. Standard kérdését az óta ismétlik a kutatók, amióta az új koronavírus felütötte fejét. Ez ideig 94 millió fertőzést dokumentáltak, de nem volt közöttük kettő, ami azonos képet mutatott volna, még akkor se, ha két betegnek azonos genetikai kódja lett volna.

Az egy petéjű ikrek tanulmányozása kibogozhatná, miként járul hozzá a természet és a nevelés a betegség kibontakozásához. Az USA, Ausztrália, Európa országaiban regisztrált ikrek segítségével a kutatók bizonyítják, hogy a genetika ki tud hatni a COVID-19 betegek szimptómáira. Azonban ezek a kutatások azt is feltárják, hogy mekkora hatása van a környezetnek és a véletlennek is. Még egy petéjű ikrek között is az immunrendszer jelentősen különbözhet, és az idő múlásával egyre nagyobb lehet közöttük a különbség.

Dr. Mishita Goel, azon orvosok egyike, aki múlt év tavaszán kezelte a Standard ikreket azt mondta, hogy meglepte a nővérek betegség lefutásának a hatalmas különbségbe.

Mindkét nő enyhén elhízott volt, és metabolikus szindrómában szenvedtek. Kelly asztmás volt és cukorbetegsége kifejlettebb volt. Ezek szerint valamivel nagyobb volt az esélye az intenzív kezelésre. Ennek ellenére Kimberly került rosszabb állapotba.

A betegség lefutására kiható tényezők egy része be van írva a genomba. Új keletű tanulmányok azt mutatják, hogy a nullás vérűeknek valamivel kisebb a kockázata az intenzív osztályra kerülésre, bár a szakértők óvva intenek e tény túlértékelésétől. Egy másik tanulmány szerint egy bizonyos gén a felelős azért, ahogy a sejtek riasztanak vírus támadás esetén. Miközben más genetikai zavar megkönnyíti a koronavírusnak, hogy bejusson a sejtekbe. Egyesek még egy túlbuzgó immunreakciót is beindíthatnak, ami a beteg sejtek mellett károsíthat egészséges sejteket is. Ez COVID-19 estében szinte tipikusnak mondható.

Tim Spector londoni epidemiológus szerint létezik mérhető genetikai befolyás a betegek láz, elgyengülés, delírium szimptómáira koronavírus fertőzést követően. Az elmúlt évben Dr. Spector és munkatársai kifejlesztettek egy szimptómát értékelő applikációt, annak érzékelésére, a betegek mi módon viselik a betegséget. Azt a tanulmányt még nem publikálták tudományos folyóiratban, amiben jelzik, hogy genetikai tényezők a COVID-19 szimptómák között akár 50 százalékos különbséget is tehetnek.  Vizsgálták az egyik gént amiben ACE2 elnevezésű molekula kódja van, ez az, amire a koronavírus rátapad a sejtbejutása előtt.

Dr. Spector szerint helytelen lenne azt feltételezni, hogy a gének feltörésével megtaláljuk a választ. Ennek ellenére az jelent valamit, hogy az egy petéjű ikrek testei genetikailag azonosak.

Egy másik eset: Krista Burkett és Kasey Miller 28 éves, ohioi ikrek hálaadás után lettek betegek. Elsőnek Ms. Miller, de napról napra egyforma szimptómákkal. Kezdetben egy órán keresztül 37,5 °C lázuk volt, ami után több napig fájt a hátuk furcsa zsibbadással. Ezt követve 8 nap alatt felfutott egy borzasztó fejfájásba, majd hirtelen eltűntek a tűnetek. A vírus hatás ismétlődése az ikreket nem idegesítette. Ms. Miller szerint szép volt a nővérétől, hogy láthatta pontosan mi vár rá.

Viszont Ms. Burkett és Ms. Miller tapasztalata nem nevezhető tipikusnak. A súlyos COVID szimptómákat előhívó állapot, amivel egy betegnek szembe kell nézni, mint a túlsúly, szív-érrendszeri betegség, cukorbetegség, dohányzás, a környezettől és a viselkedéstől is függ, nem csak a genetikától. Hogy egy beteg hogyan győzött le más koronavírust szintén befolyásolhatja a COVID-19 betegség alakulását.

Néhány kutató azzal az ötlettel is játszik, hogy annak is lehet jelentősége, hogy a fertőzés során a beteg mennyi vírust kapott. Más fertőzéseknél ez már bizonyított.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3434) Ikrek

  1. Ismerkedjünk meg az epigenetika fogalmával.

  2. 1: Dajtás
    … meg a hullámgenetikával!

    „A modern tudományos kutatások alátámasztják őseink erkölcsi törvényeit!
    A fiataloknak lehetőséget kell adni arra, hogy megismerjék e kutatások eredményeit, hogy
    helyesen tudják megalkotni reproduktív magatartásuknak modelljét. ”

    A covid-nak hála lassan kiderül hogy erkölcs nélkül semmit se tudunk az élet működéséről. Ezek után már nyilvánvaló, hogy nem az ikrek génkészlete, hanem életmódja között lehet a különbség…

    Lásd: Dr Budai” Telegonia genetikai hatása az öröklődésre” (PDF)

  3. 3: Kicsit furcsán dolgozik ez a komment-motor. Még szerkesztgetek, abban a tudatban hogy van időm, közben már betette a hozzászólások közé…

  4. Megint felmerült a dohányzás. Először is, amíg egy országnak rengeteg jövedéki adóbevétel származik a dohánytermékek eladásából, addíg dohányozni is fognak.
    Uraim. Ez egy legális drog. Ha tetszik ha nem. Ha anno a kokain lett volna ilyen megitélésü, akkor ma a kokain lenne elfogadottabb a dohánynál. A dohánytermelés olcsó, a haszon óriási. Nem termesztés szinten, hanem állami szinten. Azt pedig senki sem tudta bizonyítani, hogy a dohányfogyasztók nagyobb százalékban lennének potenciális hullák a Corvid miatt.

    Villanyszerelő ismerősöm soha nem cigizett. Jelenleg karanténba van coviddal. Semmi köze sincs a dohányzásnak a covid fertőzéshez. Ahogy az alkoholizmusnak sincs, és emiatt senki sem kitettebb a vírusnak. Inkább a tényleges fertőzés feltérképezéssel kellene foglalkozni, meg azzal, hogy legyen oltóanyag.

  5. 5 – Dan:
    A dohányzás azt jelenti,hogy a betegnek a tűnetei súlyosabbak, illetve nagyobb valószűséggel hal meg.

  6. Én azt veszem észre, hogy leginkább sötétben tapogatózunk. Igazából legyen az virológus vagy állami vezető, fingunk sincs az egészről. Nap mint nap jönnek a hírek, hogy ez meg az a vakcina megvéd. Majd pár órával később más azt mondja hogy ez meg az a vakcina csak második oltottságra ér valamit. Szerintem teljes sötétség van. A tapasztalatok meg a nullával egyenlőek.

  7. Tibor bá. Két hete együtt dolgoztam eme villanyszerelővel egy légtérben… Nála előjöttek a tünetek előző hét pénteken. Hétfőn ment tesztre. Szerdán kiderült hogy covidos. Én is be vagyok szarva, de eddig nálam semmi.

  8. Re: 2
    Ilyet be sem rakok, mert Csongor és Tibor bá’ egyből kitér a hitéből… 🙂
    Mivel biosz tanár Csongor, számíthat a közeljövőben némi nemű paradigma váltásra… 😉

    Mondjuk kezdetnek nem árt felkészülni arra, hogy az anyag „nem kompakt”, és minden létező létezésének okán egyfajta grav. hullámteret bocsát ki magából, ami számos paradoxont fel fog oldani. Alapelméletek meg vannak már, igazából a formalizált matematikája nincs jól tisztázva, ami által elfogadott elméletté emelkedhetne a fősodor tudományos világban(ez sem igaz igazából már).

  9. 6 Tibor bá’

    Való igaz, ha a dohányos betegszik meg akkor tünetei súlyosabbak, de kérdés megbetegszik-e ugyanolyan valószínűséggel ? Én mint szorgalmas láncdohányos, ha másokkal találkozom, és éppen nem kell maszkot hordanom, egyfolytában bagózok. Parázson át, vírusölő hatású nikotinnal dúsítva szívom a friss levegőt. Covid legyen a talpán ami átjön ezen a gáton ! Jelzem erre szakirodalmi források is vannak. Persze nyilván ebbe is bele fogok halni, de lehet később. Ötven éve szívom, és még nincsenek kibírhatatlan tüneteim. Öt évet csak kibírok még, a világ meg nem biztos.

  10. Dajtás !

    Dr, Budai a barátom.
    Én tanítom őt a kronoteizmusra ,a kezdetekre , ő pedig engem arra ,hogy hogyan nyilvánul meg mindez az ember viszonylatában.

  11. A teljes nihil miatt egyszerűbb bizonyos káros szokásokra fogni a problémát, mint megoldani azt.

  12. Szerintem az immunrendszer három tényezős:
    – veleszületett (öröklött genetika)
    – szerzett (az élet során, a különböző fertőzések, oltások, anyatejes vagy tápszere táplálás, stb. által szerzett immunizáció)
    – pillanatnyi (a pillanatnyi egészségi állapotunk: vitamin és ásványianyag szint, elhízás, kondíció, mentális állapot, stb.)

  13. 4.malleusorbis: Nem vagyok szaki, de ez így valószínű. Ebben a sorrendben. És e tényezők az előttük lévőt „hozott anyagként” kénytelenek kezelni, csak abból tudnak dolgozni.

  14. Arról ne is ejtsek szót, hogy kontakt kutatás. Két hete kontaktom volt egy, valószinüleg akkor már fertőző egyénnel. Igazából minden kormány arra vár, hogy megoldódjon az egész magától. Miközben igen gyéren oltogatnak olyan oltóanyaggal ami nem biztos hogy megoldja a problémát.

  15. Re:12
    Kicsit kacifántos megfogalmazás a kronoteizmus(nem degradálva értve), gyanítom nagyon rokon terület lehet az időfizikával/időtannal… 🙂
    Ha igen, akkor pár szót válthatunk privátban is, lehet hogy van kapcsolódási pont is.

  16. 16: Dan
    „Igazából minden kormány arra vár, hogy megoldódjon az egész magától. ”

    Nem fog megoldódni – előtte még bonyolódni fog. Mert kiderül hogy sok a turpisság minden anyagiakkal megfertőzött területen – no meg tudatlanság.Amit impakt faktorokkal elfedtek. Az ipari foradalomnak vége, a gőzgéptől eljutottunk a genetikáig, de most az anyagon túl az információ kora kezdődik. Új terület. Ami eddig volt az elavult politika, nem tudomány, csak klikkek és hekkerek harca sötét alagútban. Olyan mint Newton meg Galilei előtt a fizika.
    Covidnak köszönhetően ezekből kifolyólag a társadalmakban gyülekező feszültségek egyre csak fokozódnak – kelettől nyugatig…
    Ez csak a kezdet: https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/izrael-osszecsapasok-a-zarlatszego-ultraortodoxok-es-a-rendorok-kozott

  17. 7, Dan
    Én azt veszem észre, hogy leginkább sötétben tapogatózunk. Igazából legyen az virológus vagy állami vezető, fingunk sincs az egészről. Nap mint nap jönnek a hírek, hogy ez meg az a vakcina megvéd. Majd pár órával később más azt mondja hogy ez meg az a vakcina csak második oltottságra ér valamit. Szerintem teljes sötétség van. A tapasztalatok meg a nullával egyenlőek.

    VAK VEZET VILÁGTALANT EBBEN A TÖRTÉNETBEN!!!!!!!!!!!!!

    Édesanyám egy egyházi gondozású szeretetotthon lakója. 6-7 héttel ezelőtt elkezdődött egy köhögés járvánnyal, majd egy hét múlva elkezdtek gyanakodni és PCR teszt, vizsgálat következett. A 60 személyből 55 főnek pozitív!!! Az életkor 60-99 évesig. Minden féle betegséggel, hiányossággal élők találhatóak itt, Az ágyat elhagyni nem tudóktól a tolószékbe kényszerültekig. 1-2 hét erősebb letargia, rosszullét, fejfájás, hőemelkedés, gyengélkedés után Hála Istennek mindenki jól van.

    Elmehet itt a f@szba az összes tudományos elit, virológus, járványügyi szakértő, operatív törzs, stb.
    Semmit nem tudnak, csak sejtik mint macska az esőt……

  18. Re:17
    Persze,persze.
    Tibor’bá megadja az e-mail címem(szépen kérem),aztán beszélünk.

  19. Itt nagyon jól látszik, hogy a tudomány MINDEN szegmensét aláássa a politikai és anyagi érdek.

  20. 7, Dan:
    Ha a hamis információkról beszélsz, azt errefelé kb. úgy mondják, hogy a gumitalpúak /nemzetközi kapcsolatok szakirány…/ a kibertérben mozgolódnak.

    Majd Tibor bá valószínűsíthetően január 25.-e után kirukkol egy nagyon komoly kutatási anyaggal, abból majd megvilágosodsz, mint Buddha.

  21. Ennek bizony soha nem lesz vége. Ha sikerül végig oltogatni x millárd embert, akkor ezt az írtózatos profitot soha többé nem engedik el. Lesz még Covid 26 is és a vakcina gyártóknak pedig majd fél évente csilingelnek a csilliárd dollárok, mert oltathatunk az ilyen meg olyan mutánsokra.
    Erre fel mernék tenni egy nagyobb tétet is.

  22. 23 Pista
    Lehet, hogy így lesz, de ehhez nem kell tenni senkinek semmit, ezt megoldja a jó öreg anyatermészet.
    És még újdonságot sem fog jelenteni, eddig is ez történt mondjuk a hagyományos influenzával.
    Gondolod, laborokban fejlesztik az újabb és újabb mutánsokat?
    A járványok elleni harcot meg senki nem fogja ráfizetéssel folytatni, nincs itt semmi csoda…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük