(3423) Rekord 2020

Tibor bá’ fordítása online

 

Globális hőmérséklet 2020-ban rekord magasságú volt

A múlt év osztozik 2016-al mint minden idők legmelegebb éve. Csakhogy 2016 El Nino év volt, míg 2020 El Nino semleges. Ha 2020 El Nino lett volna, akkor jelentősen megelőzte volna 2016-ot.

Hogy merre tart a világ az lemérhető abból, hogy jelen pillanatban (2021. 01. 07.) az északi sarkon található jégmező 570.000 km2-el kisebb, mint ezen a napon 2016-ban.

A rekord melegnek voltak velejárói is. Szibériában rendkívüli hőhullámot tapasztaltak, amivel szokatlan kiterjedésű erdőtüzek jártak. Amerikában is szokatlan méretű erdőtűz dúlt, és hurrikánok pusztítottak. Ezek a hőmérséklet emelkedésnek, végső soron az emberi tevékenységnek tudhatók be.

2020 globális átlaghőmérséklete 1940-1960 átlagához viszonyítva 1,25°C-al volt magasabb.

Az északi sark környezetében az átlaghőmérséklet 6°C-al volt magasabb, mint a szokásos. Az amerikai Mojave sivatagban található Halál-völgyben 54,4 °C rekord hőmérsékletet mértek.

Bár a karanténokból kifolyólag a CO2 kibocsátás csökkent, a légkör széndioxid koncentrációja nem csökkent, 416 ppm fölé nőtt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

16 gondolat erről: „(3423) Rekord 2020

 1. Urak,
  a jelenlegi igen enyhe időjárás mennyire jelezheti előre, hogy idén 2021-ben piszkosul meleg nyár lesz???

 2. Nincs semmi probléma. Egyszerű kilengések, arra sem érdemes, hogy foglalkozzunk vele! Maradjanak csak meg a “klímahívők” a saját kis világukban és rettegjenek… Mi meg zabáljunk, utazzunk, tivornyázzunk, hiszen csak egy életünk van! Ki kell használni minden lehetőséget, hogy élvezzük az életet. Ha mégis baj lesz, Orbán Viktorra kell szavazni, és Ő majd mindent megold. Ha kell háborúzni fogunk a klímával is! Jobb, mintha Kína ellen mennénk 🙂 …

  Érthetetlen számomra. Ebből a diagramból hogyan lehet azt kihozni, hogy bármi probléma fenyegetne minket!? 🙂
  Csak tűnne már el a víruspara, hogy ismét nyaranta háromszor repülhessek a tengerpartra! A “klímahívők” meg vegyenek zöld eszközöket, hogy nekem pörögjön a gazdaasáág. Ugye, jól megmondtam? 🙂 🙂

 3. 2: GErgo:
  Semennyire. Komolyan.
  Kaotikus rendszerek ezek, ennyire előre kiszámíthatatlanok. Ha ElNino jön, az esély elég nagy rá. De még inkább a 2020-ban is tapasztalt szélsőséges kilengésekre (sztem. simán belefér az is, hogy az átlagosnál sokkal enyhébb, hó- és fagymentes telet egy hóeséses, fagyos tavasz kövesse, ill. az, hogy pl. nyáron egy 45 C fokos hétvégét, tomboló zivatarlánccal érkezvén, egy hétig 20 C fok alatti átlaghőmérsékletet hozó időszak kövessen)…

  Földünk sírj, Oroszország vígadj,
  új idők jönnek, új szelek járnak…
  Természet zokogj, Isten ébredj! Csak az ember emésztheti meg magát,
  a többit megoldja a dicső természet.

 4. 4 – Horváth Csongor:
  Azon filózok, hogy ha nincs globális felmelegedés, akkor is lett volna COVID-19?

 5. 5: Tiborbá:
  Véleményem szerint nincs közvetlen összefüggés.
  A Covid-19 az én megközelítésemben a túlnépesedés és a nemtörődömség, mondhatni a “sok hülye ember él szorosan egymás mellett” következménye. A globális terjedés egyértelműen a globális túlnépesedés eredménye.

  A klímaváltozás gyökere is ebben rejlik, s itt is igaz, hogy okosan elkerülhető lett volna a nagyobb baj. Tehát végtére: igen is, meg nem is.

  Mert önmagában egy felmelegedő bolygó nem hinném, hogy ilyenfajta pandémiát hozna magával. Nincs korábbi globális parazitizmusra utaló kihalási hullám, ami igazolna ilyen teóriát. Egy felmelegedési periódus változást, a fajok átrendeződését hozza magával, adott esetben a paraziták is helyet cserélhetnek.
  De nálam logikailag a globális pandémia alapja kifejezetten és egyértelműen a túlnépesedés és nem a felmelegedő bolygó, kvázi nem egy jég alól kiolvadó parazita miatt történő esemény. Ilyesmire pedig számos példát találunk a természetben is, ill. nem kell messzire menni, az üzemi háziállat-tartás kapcsán is megfigyelhetőek hasonló pusztulási hullámok. Csak olyankor nem szoktunk sírni, és legkevésbé sem törődünk az elhulló állatok eltakarításának látványával (egy aprócska hír a híradó végén, max. rászólnak a faterra, hogy “fúj, kapcsolj el innen!”)…

 6. 6 Horváth Csongor
  “sok hülye ember él szorosan egymás mellett”, ezt még azzal egészíteném ki, hogy és a globalizáció egyre nagyobb fordulatszámú keverőjével homogenizáljuk a kórokozókat… 🙁

 7. 7: hubab:
  S mi több, kitenyésztünk újakat és egyre veszélyesebbeket, s ehhez nem kell komoly géntechnológia sem, mert az életvitelünk hozadékaként, a domesztikációs folyamatokhoz hasonlóan működtetjük, egyre ügyesebben és gyorsabban.

 8. a klímaváltozás annyiból elősegíti a járványok megjelenését, hogy egy adott területen megjelennek olyan állatok, amelyek ott korábban nem éltek. Ezek az új jövevények olyan kórokozókat hoznak, amelyekkel az eddig itt élők nem találkoztak, és ez veszélyes lehetőségeket hoz. Például a kórokozó át tud ugorni egy fajról egy másikra

 9. 9: Asidotus:
  Ez elsősorban a vektorélőlények esetében mérvadó.

  Ilyeneket tapasztalunk a maláriás szúnyogok terjeszkedésénél, a hazai fertőzött kullancsállomány megjelenésében, és ez hozhat akár komoly ökológiai katasztrófákat is (pl. méhek, megporzók visszaszorulása, eltűnése), ill. bizonyos nagyüzemi állattartásban megjelenő kórságok esetében is lehetséges háttérok.

  A covid-19 tekintetében azonban -az eddigi feltételezések és ismeretek alapján- nem ez történt. Eddig ismeretlen, teljesen új kórokozó megjelenéséhez, és leginkább gyors tovaterjedéséhez kell a sok ember is. No meg a körülmények, ahol az emberünk a vektorállattal találkozhat, ami legtöbbször nem kellő körültekintés, ill. áldatlan körülmények miatt történik (pl. nyers hús fogyasztással, vagy nyállal, ürülékkel szennyeződéssel).

 10. https://www.idokep.hu/hirek/30-fokos-melegrekord-dolt-az-olaszoknal

  Szicília Barcellona Pozzo di Gotto nevű településén 30,1 fokos rekord érték született, Ez januári rekord a szigeten.

  – Máltán több mint 3 fokkal dőlt meg a korábbi rekord, 25,9 fokos maximumot mértek.

  – Görögországban is dobogós helyet értek el a nyári meleget idéző hőmérsékletek. Krétán 28,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

 11. 11. andrew

  Görögországban a nyári napok a téli időszakban nem új keletűek, az úgynevezett Alkionid Napok
  – Αλκυονίδες Ημέρες –
  amelyek nem minden évben valósulnak be, de időnként megfigyelhetők.
  A sokéves statisztikák azt mutatják, hogy ezek a hőmérsékletek általábn december 15 és február eleje között fordulnak elő.

 12. Akkora a baj, hogy fel sem tudjuk fogni?
  Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztettek a világ vezető kutatói. Legújabb jelentésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ nem képes felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét – írja az MTI.
  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/klimavalsag-biodiverzitas-kipusztul-faj-eghajlati-zavar.721349.html
  Eredeti cikk angolul:
  *https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/13/top-scientists-warn-of-ghastly-future-of-mass-extinction-and-climate-disruption-aoe

 13. 14:
  A tél most azért érezteti magát ilyen markánsan, mert az északi sarkon rendkívüli ütemben megint egy elképzelhetetlen mértékű felmelegedés és olvadás zajlik! Hihetetlen mi?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük