(3422) Cigány emlékek

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Legelső emlékem az, hogy a rendszerváltás előtt soha, senkitől nem hallottam azt, hogy „roma”. A cigány, az cigány volt, és kész.

Hat éves koromban majd egy éven át az anyai nagyanyám nevelt, az édesanyám csak havonta egyszer jelent meg, gondolom akkor hozta az értem járó tartási pénzt. Nem volt ezzel semmi baj, mert előtte 4-5 éves koromban egy háztartásban éltünk a nagyszülőkkel, össze voltam velük szokva. Nagyanyám a Jász utca végén lakott, egészen közel Újpesthez. A Jász utca másik oldala akkoriban grund volt (ma már be van építve), ott játszottunk egész nap. Jó vidéki szokás szerint csak enni jártam haza. Egyik nap valamelyik pajtásom elhívott hozzájuk, ami az Új Pesthez tartozó cigány negyed volt, egy füstös putriba. Hatalmas élmény volt. Amikor hazamentem és nagyanyámnak beszámoltam az eseményről, megtudtam, hogy a cigányokat el kell kerülni. Hát elkerültem őket.
Hat évvel később anyám kapott születésnapjára egy házat Kiskunfélegyházán. Ettől kezdve ott nyaraltunk 2-3 hónapot minden évben. Az utcában volt vagy 20 ház, mind a két oldalon. A 40 ház közül egyikben cigányok laktak. Ezek „úri” cigányok voltak, az udvaron belül több család is. Délután 5 óra körül minden nap többen kijöttek a házból, tisztességesen felöltözve, hegedűvel a honuk alatt, és mentek be a város központjában lévő Korona Szállóhoz. Gondolom hajnalban jöhettek haza. Ami érdekesség volt, hogy mi nem játszhattunk a cigány gyerekekkel, és a cigány gyerekek se akartak játszani velünk. Egyszerűen ösztönszerűen tudtuk, hogy nem keveredhetünk. Nem volt harag vagy gyűlölet, semmi, csak nem barátkoztunk.A város szélén, mindentől távolt, a vasúti sínek mellett volt néhány tucat putri, amit a helyiek Londonnak becéztek. Oda nem ment senki. Londont úgy emlegették, mint valami lepratelepet. Semmi lenéző vagy gúnyos jelző, csak elkerülendő volt, amit gyerekfejjel tudomásul vettem.

19 éves koromban a pesterzsébeti Gyapjúfonóba jártam dolgozni. Volt ott vagy húsz ifjúsági tag, akik elég sok közös dologban vettek részt. Egyikünk egy cigány lány volt, és kifejezetten csinos, aki a nyakát törte, hogy egy nem cigány felesége legyen, bárkinek, csak ne legyen cigány. Nem volt megkülönböztetés, valamennyien ifjú szocialisták voltunk, de ösztönösen, összebeszélés nélkül, a cigány lány senkinek se kellett.

Ott, ahol most élek, Pilisborosjenőn nincs cigányellenesség, de a távolságtartás ösztönösen létezik. Amikor még folyt az építkezés, kútásás, stb. többször is alkalmaztam helyi cigányokat, mindig megbántam. Egyszerűen képtelenek tisztességesen dolgozni, átverés, vagy átverési kísérlet nélkül. Az a tapasztalatom, hogy alapvetően élősködni akarnak, jövedelemhez jutni ellenszolgáltatás nélkül. Ha csak egyetlen egy lehetőség van rá, azt megtalálják. Egy példa rá (a sok közül) kútásást vállaltak méterenként ezer forintért. Nem tökéletes elrendezés, de jobbat nem lehet kitalálni. Elvégre az első méter kiásása ágyba szarás, 20 méter mélyen kitermelni egy méter földet pedig szívás. Első nap lementek 3 méter mélye, kérték a 3000 forintot. Megkapták. Soha többé nem láttam őket. Na, még egyet a közel múltból. Két éve térkövekkel kirakták az utcánkat. Az úttesttől a garázs ajtóig, már nem az önkormányzat dolga. A szomszédom megbeszélte a lerakást végző cigányokkal, hogy az önkormányzat által ingyen biztosító köveket neki lerakják 80.000 forintért. Hogy biztos legyen a dolgában, ki is fizette. Szerintetek, lerakták neki? Nahát, honnan jöttetek rá?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

33 gondolat erről: „(3422) Cigány emlékek

  1. Jézusom, Tibor bá, fel sem fogod hogy önmagadnak mondasz ellent! 😀
    Hadd segítsek szó szerinti idézetekkel.

    „Egyik nap valamelyik pajtásom elhívott hozzájuk, ami az Új Pesthez tartozó cigány negyed volt, egy füstös putriba. Hatalmas élmény volt. Amikor hazamentem és nagyanyámnak beszámoltam az eseményről, megtudtam, hogy a cigányokat el kell kerülni. Hát elkerültem őket.

    „Egyszerűen ösztönszerűen tudtuk, hogy nem keveredhetünk. Nem volt harag vagy gyűlölet, semmi, csak nem barátkoztunk.”

    Nem érted? Pedig leírtad: szó nincs ösztönről, gyerekként nem volt távolságtartás. De nagyanyádtól megkaptad a sablont, hogy „ők” „idegenek”. Ahogy körülötted mindenki, „ők” is. Onnantól ennek megfelelően viselkedtél, és ahogy a hipnózissal kapcsolatos szövegedben szépen leírtad, később megideologizálod. Nehogy újra elkövesd azt, amiről a nagyanyád megmondta, hogy EZ VESZÉLYES. EZ FELHÁBORÍTÓ! 😀 (ismerős, ugye?)

    Az „életből vett példáidban” egy valami felesleges: az hogy a gonosz cigány legyen. Hülye az, aki 80eFt-ot előre kifizet egy melós csapatnak? Szerinted? Bőrszín kérdése hogy egy munka könnyű részét megcsináljuk, a többit meg hagyjuk a fenébe? Dehogy, csak az én területemen néha milliós a szorzó. Viszont errefelé kizárólag „intelligens fehér embert” látnál, jó kapcsolatokkal, felmenőkkel, külföldi megérdemelt pihenésekkel.

    Csak így egyszerűbb, mert „ők” a rosszak, a szomszéd meg nem hülye hanem… ööö… hiszékeny? Teljesen jogos kőkorszaki törzsi mentalitás, ami sajnos nem kompatibilis az egyre hatékonyabb kommunikációs eszközökkel.

  2. 1: Kedves Lóránd:
    Szerintem nincs ebben ellentmondás, a témát sokszor kiveséztük már, felesleges újra játszani.
    Egyetlen megjegyzésem, hogy egyetértve az általad felvázolt elviekkel, azért a gyakorlatban derül ki, valójában mi az ábra. Annak kiértékelésére pedig csak akkor van lehetőség, ha tettünk legalább egy konkrét próbát.
    Ma már -úgy gondolom- lehetnek pozitív irányú meglepetések, lassú dolog ez, de azért majd kialakul. Ugyanakkor aki zsigerből elutasítja a Tiborbá által megfogalmazott vélekedést, annak azt javasolom, éljen köztük, mutasson példát!

    Hosszú évtizedek fognak még eltelni addig, hogy ez ne merüljön fel problémaként, s a megoldást kizárólag az fogja elhozni, hogy az ifjak ma már szabadosan „keverednek”, s így több lesz a félcigány az országban, mint akinek akár cigány, akár nem cigány (paraszt:-) vonalú, „tiszta” felmenői vannak. Ez a probléma a cigányság konzervatív elveket valló részét ugyanúgy foglalkoztatja és sújtja, mint a „paraszt” magyarokat.

  3. 1 – Kedves Loránd:
    A gyermek természetszerűen átveszi a szülők tapasztalatait. Én miért lettem volna kivétel? Azt tanultam,hogy a cigányokat el kell kerülni. Később, amikor felnőtt lettem, én is azt tapasztaltam, hogy a legjobb elkerülni őket. Persze, ami kellemetlenséget a cigányokkal kapcsolatban tapasztalsz, az előfordul a magyaroknál is. Egyetlen különbség a gyakoriság. Hajdanán én is liberális voltam, nem diszkrimináltam. Aztán, ahogy gyűltek a tapasztalatok, szépen leszoktam róla. Ma se diszkriminálok, a cigány levél kihordó, csomag kézbesítőnek, vagy a kuka ürítőnek éppen úgy oda adjuk a borravalót, mint a magyarnak. Ennyi, de kerüljük őket. És ha ez helytelen, akkor közlöm, nem én tehetek róla. Nekem nem kötelességem a cigányság integrálása, oktatása, stb. Nekem egyetlen kötelességem van, a védekezés, és a tapasztalatom tovább adása.

  4. 2 Csongor

    Már megbocsáss, ha valaki teljesen őszintén azt írja, hogy valami ösztönös, előtte meg leírja, hogyan tanították meg rá, akkor az ellentmondás, környezettől függetlenül. Másrészt: azonnal kiakadok a szalon-rasszizmustól, ha már a nevem szerepel ezen a fórumon, akkor álljon mellette ez is. A többire nincs válaszom, nem hiszek a mesékben, főleg ha a tapasztalataimnak évtizedes távlatban ellentmondanak.

    3 Tibor bá (most láttam a bejegyzést)
    Tévedés ne essék, a tapasztalatok megegyeznek, az értelmezésük pont az ellenkezője. Hajdanán én is úgy gondoltam, hogy erről tudunk itt tárgyszerű beszélgetést folytatni. Aztán, ahogy gyűltek a tapasztalatok, szépen leszoktam róla.

    Részemről ennyi.

  5. Prosper Merimée 175 évvel ezelőtt megírta a Carmen című könyvét.
    Abban leírja a hagyományos cigány gondolkodás módot.
    Ez a hagyományai szerint élő cigányokra minden Európai országban jellemző.
    A lényege a pióca mentalitás, és a gazda szervezetek (nem cigány emberek) átverési technológiájának továbbörökítése a családon, nemzetségen belül.
    Pszichológusok, marketing szakemberek tanulhatnak tőlük, annyira tökélyre fejlesztették.
    Most ne akarjon hasba akasztani senki, hogy ez nem igaz, mert ő ismer rendes cigányokat.
    Ezek az integrálódott kisebbség, a többség a hagyományok szerint él.

  6. 5 – Bögözy:
    Egyértelmű, hogy a cigányság nem integrálódott része élősködésre rendezkedett be a többségi társadalmon. A közhatalomnak erre kellene koncentrálni,nem a nyilvánvaló tények elkendőzésére.

  7. „Az a tapasztalatom, hogy alapvetően élősködni akarnak, jövedelemhez jutni ellenszolgáltatás nélkül.” Akkor hogyhogy nem bankárok mind egytől egyig?

  8. 7 – Radován:
    A bank ad ellenszolgáltatást. Segítségükkel 30 évvel hamarabb van lakásod, mint különben lenne. Ja és meg kell hozzá tanulni minimum a kamatos kamat számítását. 😀 .

  9. Ismerek egy bélyegző készítőt. Cigányok laktak a szomszédságában. Figyelem elterelés módszerével, amit tudtak, mindent elloptak a kicsi műhelyéből. A végén nem maradt más választása, mint egy jól megfent favágó balta, méteres nyéllel. Amikor benyitott egy cigány meglóbálta a baltát és egyből eltűntek.
    Egyik nap sírva jött haza a felesége, hogy már megint inzultálták a cigányok az utcán, sőt fel is lökték. Emberünk feldúlva baltát ragadott és üvöltve, az ajtót berúgva, átrohant a szomszédba a cigányokhoz.
    Jöjjön ki az, aki fellökte a feleségem!
    Szerintetek kijött valaki? 🙂
    Innentől kezdődött a békés szomszédság. Ennyit tudnak! Egy dologból értenek és tanulnak ez pedig az Erő(szak).

  10. 9 – Hanyistók
    Ilyen, és ehhez hasonló történetekkel teli van a padlás. Errefelé ősszel megjelenek kisteherautókkal, teli tűzifával. A mese az, hogy XY megrendelte, de nem veszi át. Nekünk odaadják féláron. Mondtam rendben van, hordják be a kapu mögé, onnan majd én felviszem utánfutóval. Látványosan mértek (közben nagyokat csaltak), de nekem a szemem se rebbent. A végin kiderült, hogy 60 mázsát hordtak be. Közöltem velük, hogy 30 mázsában átveszem. Ebbe nem egyeztek bele. Mondtam, hordják vissza a kocsiba. Erre fenyegetően léptek fel. Évának szóltam jöjjön le a kapuhoz a Dezsővel (nagytestű kutya) A Dezső leült mellém és fixálta a cigányokat, akik a végén elfogadták a 30 mázsát. Nekik így is megérte, mert kilopták a telepről.

  11. 9. Hanyistok
    Számtalan ilyen esetet hallani. A probléma hatalmas a Felvidéken is. Ma volt a helyi kisboltnál is egy eset. Sorban állás, kint és 2 méter távolság ajánlott a rendelet szerint. Vajon ki nyomakodott és tojt a szabályokra,és miért nem a horvátoktol, sváboktol,stb tiltott anyám gyerekkoromban?
    Legjobban, szokás szerint Csongor ragadja meg a lényeget.
    Vannak már pozitiv példák, mert egyre kevésbé kapni fehér munkást az utak,házak épitéséhez. Figyelem,látom a barna arcokat.
    Dolgoznak,dolgozgatnak bár nem nagy irammal.
    A segélyt gyakorlatilag elvették a cigányoktol,ezért kénytelen valamit dolgozni egy kisebb ,talán százezres csoportjuk.Ha itt nem fizeted az egészségbiztositást,nem látnak el.
    Egy hapsinak eltort a lába,de nem ment korházba,mert hiába tette volna. Régota otthon linkeskedett.
    Talán a már dolgozokhoz csapodik majd, aki hosszu távon nem vállalja a sittes létet.

  12. 8. Tibor bá „A bank ad ellenszolgáltatást.” Jelenleg a bank a társadalom pénzét (teremtett pénzt) ad hitelbe, hogy 30 évvel hamarabb legyen lakásod. Ezt a pénzt az MNB is odaadhatná a NAV-on keresztül. A teljes kereskedelmi bankrendszer élősködik, állításoddal ellentétben nem ad ellenszolgáltatást.

  13. 12 – Radován:
    Még igazad is lehet, de ha én kölcsönt veszek fel, az bizony szolgáltatás. Függetlenül attól, hoígy a bank mekkora szemét. Mellesleg, ez nem témája a posztnak. /font>

  14. 13. Tibor bá: „Mellesleg, ez nem témája a posztnak” azt hittem, cigányokról van szó….

  15. Nálunk hála a GLOBÁLIZÁCIÓ-nak a „melegek” mellett a cigányok szinte sérthetetlenek.
    Ennek köszönhetően egész negyedek és városrészek no-go zónák fejlődtek ahol még a taxi sem mer közeliteni.
    A drogkereskedelem mellett a fegyver kereskedelem virágzik és még egy tizéves csávó is kocsit vezet puskával a csomagtaróban.

    Mintha nem lenne elég bajunk a balkáni cigányok bejövetele után az utóbbi években Görögországban az illegális muszlim migránsok nap mint nap zavartalanul lépik át a keleti határainkat.

    A karantén ideje alatt Görögország népességének megváltoztatása történik.
    A külföldiek új városait avatják most Kavala és Orestiada mellett.

    Amig a görögöket a covid miatt bezárva tartják a saját otthonukban, hazájukat elárasztják az új muszlim honfoglalokkal.

    Most, a karantén ideje alatt 32 görög városban több százezer illegális bevándorlót helyeznek el akik „beoltják” a görög lakosságot és megváltoztatják Görögország népességi összetételét, ami nagyon rövid időn belül emlékeztetni fog Franciaországra vagy Németországra, ahol olyan területek is vannak már, ahol a bevándorlók és a muszlimok többségben vannak.

    Αλλάζουν τον πληθυσμό της Ελλάδας μέσα στην καραντίνα – Νέες πόλεις αλλοδαπών σε Καβάλα & Ορεστιάδα

  16. Nálunk (RO) a cigányok is bekerültek a védett fajok közé (pedig nem állnak a kihalás szélén, sőt), törvényt hoztak a cigányellenesség büntetésére. Az erdélyi magyarok ennyire nem szerencsések, őket továbbra is lehet gyalázni.

  17. Majd a románok is megkapják a maguk kötelező migranskvótáját – 34 millió fő- ből jut oda is ,így az első körben- akkor majd nagyot néznek és azok is védették lesznek ha akarják ha nem. Ha már pusztulunk akkor pusztuljanak ők is.

  18. 17: Tom:
    Tegnap foglalkoztatott a gondolat, hogy Kedves Lórándnak csípőből visszaválaszolok az utolsó hozzászólására, de mivel nem nekem címezte, nem tettem. Helyesen jártam el, mert hozzászólásod alapján ki kell jelentenem, hogy Lórándnak van igaza ebben! Nem tudom, kinek is kívánhatnék sok sikert ezek után?!

  19. 3. Tibor ba.

    Erdekelne, hogy szerinted Tibor ba mi lenne a megoldas a ciganykerdesre. Az integralas nyilvan zsakutca.
    Esetleg „feloldodnak” majd a tobbsegi magyar tarsadalomban az egyre tobb vegyeshazassag miatt?

  20. 19: hungolan:
    Nagyjából 20 éve az orrunk előtt épp ez történik.
    Van, akinek nem tűnt fel? Sokan akkor fognak eszmélni, amikor a kislány hazaállít a jövendőbeli választottjával. Aztán a lagzi szervezésekor jön a pofon, mert elképzelhető, hogy ránézésre fel sem fog tűnni, mi történt… S amúgy nekem ezzel nincs semmi bajom, a többség egyetértett benne, hogy ez így van jól, amikor a liberális kormányokat hagyta garázdálkodni a 90-es években.

    Véleményem szerint, ha valakinek gondja van a cigányokkal, azt nem most kellene felvetni, ill. felróni. Itt is igaz Antal J. mondása: „Tetszettek volna…”

    Az sikeres integráció szerintem is kérdéses, ráadásul ennek megítéléséhez kell több generáció (lásd amerikai négerek helyzete). Aki Tiborbá jogos intelmeire hallgat, jó ideig még van és lesz is módja arra, hogy bizonyos kellemetlenséget elkerüljön. S tudni kell azt is, hogy a cigányok közt is több irány/elképzelés uralkodik, van, aki a régi berögzült életformát kívánja fenntartani, de van egy egyre szélesedő réteg, aki munkából él, és megkockáztatom, hogy ránézésre meg sem mondod, hogy származását tekintve bizony cigány az illető. Őket emiatt kirekeszteni már disznóság és a jövőre tekintettel ostobaság is. Nyitott szemmel kell járni!

  21. 19 – hungolad:
    A cigánykérdés több száz éve létezik, egész Európában. Az integráció lehetetlen, mert a csecsemő az anyjától kapja a cigány kultúrát. Ha meg tudnák oldani, hogy a cigány gyerekek bentlakásos bölcsődébe és óvodába járjanak, akkor lenne esély az újabb generációk „reformálására”.

  22. 21: Tiborbá:
    Előbb fog a magyar cigányútra térni… És ehhez még nagyon a cigányok sem kellenek :-).
    Az integráció már csak így működik!

  23. Néhány tapasztalatom:
    1. Általánosban volt az osztályban egy olyan szép lány, hogy a fiúk nagy része szerelmes volt bele. Aztán megtudtuk, hogy cigány… Szüleim mondták, jobb, ha elkerülöm…
    2. Amikor 89-ben elkezdtem vállalkozni, a szórakozóhelyem büféjébe felvettem vezetőnek egy srácot, aki komoly vendéglátós tapasztalattal bírt. Szőke, kékszemű srác volt, de azt mondták róla, hogy cigány, úgy hívták Rácz Pisti… Felesége mindig éjfél körül jött a buliba, de előtte mindig beszéltek telefonon. Akkoriban még nem nagyon volt mobil, ezért barátomat az üzletvezetőt kérte meg, hogy hagy telefonáljon az irodából. Egyik nap félig nyitva maradt az ajtó, amikor barátom hallotta, ahogy leadta a drótot a feleségének, hogy aznap mennyi vodkát, konyakot, whiskyt hozzon (később kiderült tonikos, colás palackban)… De ugyanezt megcsinálta a nem cigány büfé pultos is…
    3. Kétszer szeretkeztem egy cigánylánnyal… (akkoriban még nagyon bátor és meggondolatlan voltam). Megmondom őszintén olyan odaadó, jó szeretőt keveset tapasztaltam, mint az a cigánylány… bármit kértem mindent szívesen megcsinált… Nagyon jól éreztem magam vele.
    4. Kertemben egy 4m átmérőjű, 20cm vastag, zsaluzott gyűrűt kellett betonozni. Egy környékbeli cigányembert kértem meg, de közben el kellett mennem. Mire hazaértem, volt ahol 30cm széles lett a gyűrű, (pedig előtte mondtam nekik támasszák ki a zsalut, ha dőlni akar). Nem nagyon érdekelte őket, nagyon igénytelenek voltak… Persze valószínű, hogy ez más, nem cigány melósnál is, előfordult volna…
    5. Múltkor jártam egy zalai faluban. Tiszta, rendes házak egymás után, egyszer csak egy foghíjas telek, ahol az udvaron akkora kupleráj, fürdőkád, mindenféle lim-lom, amilyet ritkán látni… 2 cigány család lakott ott, – ahogy a falubeliek elmondták – akik évtizedek óta képtelenek rendet tartani, hangoskodnak, egyszerűen így szeretnek élni…
    6. Több csoport, réteg van közöttük:
    Zenészek – akik a legtisztességesebbek
    Pénzbehajtók, védelmi pénzt szedők – akik mindenre képesek
    Uzsorások, rabszolgatartók – akiknek a nevében benne van, mivel foglalkoznak
    Gazdagok – akik jóval tehetősebbek mint az átlag magyar, és akikről inkább ne tudjuk meg miből élnek
    Nagyon szegények – akik putrikban, cigánysoron élnek, de érdekes módon, akiken gazdagabb társaik nem nagyon akarnak segíteni, még úgy sem, hogy munkát szereznek nekik…
    7. Végül csak egy gondolat. Nagyon valószínű, hogy azért félünk az erőszakos, hangoskodó migránsoktól, mert már itt élnek közöttünk több száz éve, és tudjuk, mivel jár, nem integrálódnak.

  24. Más értékrend.
    Integráció?
    -A gének makacs dolgok. Több generáció, több száz év alatt változik egy kicsit.

  25. és a cigány-babyboomról nem szól senki?!
    túl fognak minket szaporodni.
    3. ,vagy a 4. gyerek után el kellene kötni az cigány asszonyokat. vagyis 20 évesen. . 🙂

  26. 28 – Ábel:
    A többség nem szavazhat meg akármit, ami az alaptörvényekkel ellenkezik.

  27. 28, 29:
    Szép is lenne, azt már anarchiának hívhatnánk.
    Lassan nem leszünk ettől messze…

  28. 30.
    No fene… Hiszen a most hatalomba törekvők, a várhatóan két harmados többség híján így szeretnék megkerülni az alaptörvény miatti korlátokat. ?

  29. 31: kakukk:
    Diktatúrát (bocs, illiberális államot) demokratikusan felszámolni nem lehet, ez egyszer már bebizonyosodott…

  30. 32.
    Ezek szerint csak létrehozni. A mostani 2/3 diktatúra, az esetleges aprócska többség természetesen demokratikus. Még jó, hogy nem népi demokratikus. ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük