(3390) Kutyák…

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Öreg kutyák, új kutatások és az öregedés titka

 

A kutyák éppen úgy átmennek életciklusokon, mint az ember, ami minden négylábú baráttal rendelkező számára nyilvánvaló.

Költök, énekesek, írok már mind jelezték a jelenséget, de most a tudósokra került a sor. A kutyák megfigyelésének eredményét esetleg át lehet ültetni az emberekre, és észlelni lehet, hogyan öregszünk.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kutyák fontos dolgokban hasonlítanak az emberre. Például, hogy viselkednek serdülő és öregkorban. Mi történik a DNS-sel öregedés közben. A tudósok szerint, ez „modell” lehet az emberi öregedésre.

Bécsi kutatók arra figyeltek fel, hogy a kutyák személyisége az idő múlásával változik. Úgy tűnik, hogy a kutyák idővel szelídülnek valahogy úgy, ahogy a legtöbb ember is teszi.  A tanulmány legérdekesebb része, hogy némelyik kutya, csak úgy, mint az ember, koravén.

Különben a Bécsi tanulmányban kizárólag Border collie-k vettek részt, ami kérdésessé teszi, hogy volt közöttük érett egyed, mert ez a fajta kutya állandóan kergetni akar valamit, vagy valakit.

Egy másik dolgozatban arra hívják fel a figyelmet, hogy  a kutya életkorának a kiszámítása az ember életkorához viszonyítva pontatlan. A helyes módszer szerint a kutya tényleges, években megadott életkorának a természetes logaritmusát be kell szorozni 16-al és hozzá kell adni 31-et. Ez nem olyan bonyolult, mint első látásra gondolnák. Például 6-nak az e-alapú logaritmusa 1,8 (többé-kevésbé), amit ha megszorzunk 16-al, akkor 29-et kapunk. Ehhez hozzáadva 31-et, kapunk 60-at. Vagyis a 6 éves kutya 60 éves embernek felel meg. Ehhez persze keresni kell egy logaritmus táblázatot. Na, jó, segítek: https://planetmath.org/tableofnaturallogarithms.

Az utóbbi időben tudósok azt jelentették, hogy  a kamasz kutyák éppen úgy viselkednek, mint az ember kamaszok, például parancsra nem figyelnek, és vonakodva teljesítik. Természetesen nem a te gyerekeidről van szó. 😀

Valójában a kamasz kutyák nem kínozzák az anyjukat, inkább panaszkodnak a gazdinak. Ez azt jelenti, hogy néhány gazdinak dupla csapásban van része, ha véletlenül van egy kamasz fia és egy kamasz kutyája és a koronavírus miatt otthon kell vesztegelniük, amire csak annyit tudok mondani, hogy további kutató munkára lenne szükség. 😀

Talán nem kellene viccelődnöm ezzel a kutatással, ami alapvető dolgokkal foglalkozik és igen fontos felfedezéshez vezethet. Például az e-alapú logaritmussal való életkor kalkuláció, amihez a kutatók úgy jutottak, hogy a DNS egyik megváltoztatásának mintáját keresték. Ezt az eljárást DNS-metilácónak nevezik, ami a gén tartalmat nem érinti, de arra kihat, hogy milyen aktívak legyenek.

A laboratóriumi vizsgálat megmondja milyen idős egy ember a metilációs mintából. Köszönve ennek a kutatásnak, ugyanez elvégezhető kutyáknál is. Az eredmény segíti a kutatókat a kutyák öregedésének a tanulmányozásában, amit át lehet alakítani az emberekre. A kutatásokat nem laborban tartott kutyákon végezték. Az öregedés összevetésével kapcsolatos minden tanulmányt házi Labrador retrievereken végezték a tulajdonos engedélyével, hogy vérmintát vegyenek.

A tudósok nem biztosak abban, hogy az öregedő kutyáknál (és embernél is, valójában minden emlősnél) a fizikai hanyatlás összefüggésben van a korábbi életvitellel, vagy a hanyatlás egy egészen más folyamat. A kutatók azt találták, hogy a metiláció mintája szerint ugyanazok a gének szerepelnek mindkét folyamatban.

Amire valóban kíváncsiak vagyunk, és ki kellene találnunk, hogy a kutya DNA-jában van-e valami, ami megmagyarázná, hogy némelyik kutya miért él olyan hosszú ideig. Ha erre választ kapnánk, az segítene az emberi egészséges öregedés megnyújtásában.

A kutya személyiség változással kapcsolatos tanulmány, ami része volt a Bécsi Egyetemen tartott Okos Kutya Programnak, Border collie-kal foglalkozott. Ezek a kutyák társak voltak, akiket a tulajdonosok kínáltak fel. Az emberről úgy tudjuk, hogy az évek múltával egyre kényelmesebbé, stabilabbá és beleegyezőbbé válik. Természetesen vannak kivételek, talán saját családunkban is, de a statisztika nem lehet tekintettel Bözsi nénire vagy Karcsi bácsira.

Hogy kell tesztelni a kutyád személyiségét? A Border collie-kat különböző feladatoknak vetették alá. Az egyikbe egy idegen bejön a szobába és megsimogatja a kutyát. Egy másikban a tulajdonos a kutyára egy trikót húz fel. A gazdik ötöde bevallja, hogy ezt már korábban megtette, de nem tesztelési szándékkal. Egy megint másik esetben a gazdi kábé egy percig meglóbál egy kolbászt a kutya előtt, aki éppen, hogy nem éri el. Majd egy idő után a kutya megehette a kolbászt.

A kutatok azt találták, hogy a kutyák az évek múltával éppen úgy változnak, mint az emberek. Kevésbé aktívak és kevésbé izgathatóak. De a szerzők egyike Turcsán Borbála a Budapesti Eötvös Loránd Egyetemről észlelte, hogy egyes kutyák nem sokat változnak. „Erősebb karakterű emberek az évek múltával kevésbé változnak”, állítja a hölgy, „és pontosan ugyanezt vettük észre kutyánál is.”

Az öregedés vége természetesen ugyanaz kutyáknál is, mint az embernél, csak a kutyák sokkal hamarabb érnek oda. Ez az, amiért a kutyák jó modellnek számítanak az emberi öregedéshez és elmúláshoz – állítja Dr. Promislow.

Kutyák sokkal gyorsabban öregszenek – jegyzi meg Dr. Karlsson az intézményből. „És ha az öregedést akarod tanulmányozni, ami az embereknek segít az élete folyamán, akkor olyasmivel kell foglalkozni, ami sokkal gyorsabban öregedik, mint mi. Egy embernél 80 évet kell várni, hogy meghaljon.

Ez kedvező a tudománynak, de szomorú a kutya tulajdonosok részére. Kutyák túl gyorsan pusztulnak el a szemünk láttán, ami újra és újra elszomorító. Sohasem kellemes látvány.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(3390) Kutyák…

 1. Köszönjük az érdekes cikket!

  Mi a 90-es években egész sokat tanultunk középiskolában mikrobiológiából.

  Ami viszont azóta is homályos előttem, hogy a DNS-metiláció mégis hogyan okozza az öregedés sokféle tünetét. Attól, hogy egy nem-kódoló DNS-szakasz kicsit metilálódik, mégis hogyan és miért ereszkedik meg a bőr, romlik el a látás, hallás, ízületek, mindenféle?

 2. 1: Ábel:
  Biokémiai hatásmechanizmusa röviden:
  Metiláció folyamatai szűkülnek (a javító mechanizmushoz szükséges molekuláris folyamatok nem tudnak elég gyorsan lezajlani /hidratációs probléma?/) – megnő a homocisztein szintje – jönnek a mikrogyulladások – ezekből mindenféle panasz, komolyabb működési zavar, akár daganatos elfajulás keletkezik.

  Megszűnik a regeneráció. Nincs javítás, ill. nem olyan a hatásfoka.
  A titok abban rejlik, vajon a folyamat kódolt, vagy „természetes kopás” eredménye -e (esetleg mindkettő oda-vissza hatással)?

  Ha az előbbi, lehetséges az élet rendkívüli módon történő meghosszabbítása. Én azért ezt kötve hiszem… S ha igazam lenne is, még mindig ott van az információ átmentésének lehetősége. Ugye, a fantasztikus filmekben sem egy örök életű testtel operálnak, hanem egy klóntesttel, amibe időnként az agy tartalmát áttölthetik. 🙂 A kvantumszámítógépekkel és a mai géntechnológia tovább gondolásával sztem. meg fog nyílni az út efelé, de nyilván lesz sok buktató, hiszen biztosan célzottan alakultak így az adott szerveink, nyilván van valamilyen határ/korlát, amiről ma még semmit sem tudunk.
  Örök élet? A végtelenbe tartó szenvedés… Én megelégednék egy jövőbe látó varázsgömbbel, abban több fantáziát látok!

  Elrettentésül becsatolom, itt tartunk ma:
  https://index.hu/techtud/2019/11/20/biohekkerek_biohekkeles_genszerkesztes_genetika_crispr_world_science_forum/
  Az emberi hülyeség tényleg határtalan! Azt hiszem jól látszik, hogy a jövőben nem összeesküvéseket kell keresni, hanem időben rá kellene ébredni mit jelent az, amikor egy fejlett technológia csimpánzok kezébe kerül, ráadásul örömmel játszank is vele. Ezért kellene megreformálni a természettudományos oktatást, amíg nem késő! Mert -ugye- játszani mindenki szeret!

 3. 2: Önmagában az, hogy a kutyáknál gyorsabb ütemben zajlik a folyamat, arra utal, hogy kódolt lehet. Akkor pedig akár átállítható?

 4. Az már tény, hogy a személyiség egy részét, át lehet vinni adathordozóra, amit már beültettek önként jelentkezőkbe, és a aggyal történő oda-visszacsatolás finomhangolásán dolgoznak.Tehát kiborgok már most léteznek – és nem öregszenek.

 5. 4 Van valami beültethető chip, amivel van valamilyen kommunikációja az agynak, azt elhiszem. De mi az, hogy a személyiség egy része? És hogyhogy nem öregszik? A kiborg hús-és-vér része (aki maga az ember) ugyanúgy öregszik.

 6. Valami nem stimmel a képlettel:

  ha 1 éves a kutya: ln(1)*16 plusz 31=0 plusz 31=31
  ha 2 éves: ln(2)*16 plusz 31 =42

  ha 5 éves: ln(2)*16 plusz 31 =56

  (mielőtt kioktatna valaki, azért írtam ki hogy „plusz”, mert az összeadás jel nem jelenik meg)
  A 8 év feletti kutyákra talán érvényes ez a képlet, az alatt szerintem más összefüggés kell.
  Eleve nem lehet jó, mert a 1 év alatti kutya is 31 évesen indul.

 7. A fenti függvény valamilyen intervallumban lehet jó közelítés, de ezzel számolva az 1 hónapos kutya kevesebb, mint -8 emberéves, a 100 emberéves kutyakorhoz pedig 74,6 éves kutya kellene… Az emberi ivarérés (11-17 év között) időszakát a függvény inverze 3,5-5 hónapos korba transzformálja, aminek kb a duplájánál zajlik a kutyák ivarérése.
  Az embereknél kb 120 év, a kutyáknál kb 30 év a legmagasabb ismert élettartam, szóval ennek a két számnak valahogy össze kellene tartoznia, no meg persze a 0 is 0 kéne legyen vagy a születés, vagy talán még inkább fogantatás pillanatában.

 8. 5. Ábel
  Bocs, ezt csak úgy kitaláltam. 🙂

  De pár tíz év, aztán meglesz. Fellépünk a netre, aztán csak úgy teremtünk. 🙂

  Amúgy van pár lény, akik nem öregszenek, hidra, bálna stb. Csak kikutatjuk a módszert és kész! Örökéletűek leszünk és meghódítjuk az Univerzumot.

 9. 3: Ábel:
  Az biztos, hogy faj szerint kódolt, de ne úgy képzeld el, hogy valaki beállította, hogy ezt 3 éves, azt 15 éves ciklusban öregítem, hanem az eltérő génszerkezet, ill. az általa meghatározott tényleges bio-kémiai folyamatok okán lehet eltérés, ami fajonként különböző, akár annak ökoszisztémában betöltött célja és módszere szerint is.

  Nyilvánvaló, hogy manipulálható, kérdés, hogy mekkora a mozgástér. Erről folynak a kutatások, megfigyelések… Remélem, én már nem fogom megérni, hogy részese legyek egy globális világnak, amely ezt napi szinten használni tudja/fogja! Korábban ment egy tv-sorozat: Végtelen határok címmel. Még filmen is hátborzongató volt átélni az ilyen lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük