(3389) Krampusz

Tibor bá’ online

 

Hat éves múltam, amikor apám munkahelyén Mikulás ünnepséget rendeztek. Mi gyerekek egy üzemi ebédlőben ültünk egymás mellett. Egyszer csak bejött a Mikulás, mögötte, lánccal összekötve négy krampusszal, azt sugallva, ha rossz tanulok leszünk, akkor mi is odakerülünk a lánc végére. Négy évvel később az internátusban Mikulás előtti napok estéjén krampuszok rohangáltak a folyóson, jelezve felénk, hogy vannak ám bukott angyalok is, és mi is közéjük kerülhetünk, ha megbukunk, mondjuk matekból. Mindent összevetve a jószívű Mikuláshoz hozzátartoztak a krampuszok is. Akik egész évben „rossz fiú” volt, az csoki mikulás helyett gipszből készült fekete krampuszt kapott, egy virgácsra kötözve. Ja, és a virgács szerepe a haszontalan gyerekek elnáspángolása volt. Hol vagyunk ma már az elnáspángolástól! Talán már azt se tudjuk, hogy az mi.

Vén fejjel ma már nem rakosgatok édességeket gyerekcipőkbe, késő éjszaka, de azért azt észlelem, hogy megváltoztak a szokások. Az én cipőmbe almát, diót raktak. Én már szaloncukrot pakoltam gyerekeim cipőjébe. Ma pedig egyre finomabb csokoládékat „hoz a Mikulás”. De, hová lettek a krampuszok, a „rossz” gyerekek jutalma?

Eltűntek. A világ kényesedik. Egy földhöz vágott macskát (még vannak ilyen megátalkodott öregemberek), a híradóban kitakarnak és előtte figyelmeztetnek, hogy a következő képék egyeseket érzékenyen érinthetnek. Hogy a fenében képzelem én, hogy egy gyereket szabad krampusszal ijesztgetni. És micsoda dolog virgácsot tenni a cipő mellé, emlékeztetni a gyereket a testi fenyítésre? A kereskedelem természetesen alkalmazkodik, nincs krampusz, nincs virgács. Nem rendelnek, tehát a gyárak nem gyártanak. Ugyanis nincs rossz gyerek, nincs rossz tanuló, mert a tudás nem követelmény, elég, ha a gyerek tudja nyomkodni a gombokat és applikál. Hogy mindez hova vezet, azt csak a krampuszok, Mikulások főnöke tudja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

38 gondolat erről: „(3389) Krampusz

  1. A lexikális tudásnak addig volt értéke, míg nem fértél hozzá egy kattintással bármihez. Manapság a kreativitás, logikus gondolkodás, humán technológiák lesznek a nyerők. Ezeket még nem tudják gépek „jól” csinálni. Az információ tárolásában már rég leköröztek…

  2. A nevelestudomány mai állása szerint kontraproduktív, ha a gyereknek azt mondják, hogy rossz. A mi nem azt jelenti, hogy mindent el kell nézni neki, hanem azt kell mondani neki, amit rosszul csinált.

    Egyelőre úgy látom, beválik.

  3. 1 Minato
    Van benne igazság, de azért van itt valami, amin könnyen át lehet siklani.
    Akinek megvan az alapvető műveltsége, tárgyi tudása, egy jól felépített világképe, az jó bázis arra, hogy jól tudjon élni az internet adta lehetőségekkel.
    Ha ezekben hiány van, akkor még kérdezni sem tud jól, és csak a felszínt karcolgatja.
    Tipikus jelenség, mikor fórumokon úgy vitatkoznak, hogy a másik állítása kapcsán rákeresnek a témára a Neten, majd egy Wikipédiás cikk alapján határozottan cáfolják a vitapartnert úgy, hogy fogalmuk sincs a témáról egészében, és így folyik a párbaj…

  4. 4 – hubab:
    Pontosan. Több mint 10 éve tapasztalom.

    1 – Minato:
    A lexikális tudást az én időmben se becsülték sokra. Az oktatás lényege az önálló gondolkodás megtanulása volt. De az mégis csak nevetséges, hogy 3 db 170 forintos bélyeg vásárláskor a csaj beüti a kalkulátorba, hogy 3*170 és a kikészített 510 forintomra elcsodálkozik, honnan tudtam.

  5. Re:1
    Kell valamennyi lexikális tudás, mert ahogy előttem írták, akkor nincs miből főzni, és ha nincs miből főzni, akkor elég nehéz lesz bármilyen gondolatot szintetizálni. Plusz ma a logikus gondolkodásról leszoktatták az embereket, és mindenre kész megoldásokat várnak, amivel a kreativitás örömét veszik el az embertől.

    Re:2
    Ha jól csinál valamit a gyerek, akkor meg kell dicsérni, de ha a falat éppen csokival keni össze, akkor azért illik szólni, hogy álljon már meg a gyászmenet… Nulla fegyelmezessésel felnőtt gyerek féktelen lesz, ezt kell valahogy egyensúlyba hozni, hogy ne is sérüljön lelkileg, de ne is legyen neveletlen.

  6. 6: Tényleg nevetséges, de szerintem az az oka, hogy a jó matekos nem pénztárosnak megy, hanem mérnöknek. Szerintem régen se 120 IQ fölöttiek töltötték meg az alja állásokat.

    Egyébként azt is gondolom, hogy a lexikális tudás lebecsülése tévedés. Hiában van valakinek akármilyen logikája, ha nem tudja, milyen alaptényekből lehet kiindulni. És a logika se fejlődik, ha nincs alapanyag, amin gyakorolják.

    Krampusz még a 80-as, 90-es években is volt, az én gyerekkoromban, de ma úgy látom, hogy ördögnek beöltözni nem jó ötlet. Ne etessük a Sátánt a figyelmünkkel, azzal hogy eljátsszuk! Ezokból ellenzem a Halloween angolszász típusú ünneplését is. Feltételezem, hogy a nem-keresztény közönség nem fog ezzel a hozzáállásommal egyetérteni, nem is baj, csak gondoltam, tudjatok róla, hogy ilyen álláspont is van.

    7. Igen, ezt mondom én is. Nem a gyerek a rossz, hanem amit csinál. A rossz magatartásnak határt kell szabni, minél természetesebb, kellemetlen, de betartható következménnyel. És helyette kínálni jobbat, mert a rosszalkodás sokszor csak egy idegrendszeri szükséglet levezetése, amit jó mederbe is lehet terelni.

  7. „Ugyanis nincs rossz gyerek, nincs rossz tanuló, mert a tudás nem követelmény, elég, ha a gyerek tudja nyomkodni a gombokat és applikál.” – egyébként elképeszt ez a gondolatmenet.

    Azzal a részével egyetértek, hogy szörnyülködöm én is azon, ahová a gombnyomkodás degenerálja az embereket, a gyerekeket pláne. És hogy az oktatás is egyre nehezebb.

    Na de ezt a veréssel összekötni? Akinek nem megy a matek, az rossz, tehát verést érdemel? Ez szerintem már akkor is baromság volt, amikor általánosan ment. A verés maximum a szándékos ellenszegülés, fegyelmezetlenség, lázadás ellen lehet hatékony – de észt senkibe se lehet verni. Régen se volt mindenki jó matekos, és aki az volt, nem a veréstől lett az.

  8. Kérdés, hogy a lexikális tudás, vagyis az információhalmozás hogyan és milyen mértékben szükséges az önálló gondolkodáshoz?
    A beszéd, az írás és olvasás is a kapott információk hasznosítása. Szóval kell a sok információ (és hozzá minnél jobb memória), de szelektált, egymáshoz kapcsolodó, egymásra épülő információk kellenek.

    Szóval nem lehet könnyen állást foglalni, de kijelenthetjük, hogy a hagyományos értelemben vett lexikális tudás, (akárcsak a korlátlan internet segítségével hozzáférhető nem koherens ‘tudás’ )nem sokat ér konkrétumokban.
    Azonban a lexikális tudás, pl.műveltség is fejlesztik a gondolkodást,
    csak nagyon lassan és nem célirányos. pl. a memória javításan ketesztül stb.

    Ej-ej, milyen sokat beszélt ilyen és hasonló témákról Kedves Loránd!

    Szóval ha önállóan és kritikusan szeretnénk gondolkodni akkor elsősorban a gondolkodásról, annak mikéntjéről kéne némi információ. Aztán saját gondolkodásunk, gondolkodási panelünk fejlesztésén
    kell dolgoznunk, ehhez pedig információkra van szükségünk.

    Az oktatás célja az önálló gondolkodásra való sarkalás???

    Erős kételyeim vannak, hogy az oktatás mai vagy régebbi formái ezt segítették volna vagy segítenék, akárcsak a virgács!
    A gyerekeket csak rendkívül kicsinyke részben szabad zsaroló technikákkal motiválni, ld.virgács, mert félelem alapú motivációt hozz létre, ami kontraproduktív. Elég szétnézni a virgácsos korosztály, vagy azok gyerekei körében.
    A szükséges határokat az adott gyerek adott életkorához igazítva kell folyamatosan alakítgatni.

    Persze erről is sokat beszélgettünk.

  9. Na elmentek ám….. Nekem nem csak közölték, hogy lusta semmire kelő vagyok, de kaptam hozzá egy-két pofont is. És röhögni fogtok, nem lett belőlem pszichés roncs, hanem harc edzett érett férfi, aki minden munkát el tud végezni, amire szüksége van az életben.

  10. 11: Ha már tudjuk, hogy ez a verős módszer milyen kiváló eredményre vezetett nálad, akkor elárulnád azt is, kérlek, hogy apaként a gyerekeiden milyen módszert alkalmaztál, és annak mi lett az eredménye? Csak a tanulság és az igazság megismerése szempontjából, persze.

  11. 6 Tibor bá
    Az önálló gondolkodást nem lehetséges elméletben oktatni,iskolákban.Azhoz hiányzik pár évtizedes valóságos terepviszony.
    Ma megharapott a kutyám – mi erre a helyes válaszreakció?! Agyonlöttem. Ilyesmit nem oktatnak az iskolákban ,pedig létkérdés a valóságban.Ez nem picsanyaló zsebkutya( masztiff család ,mint a magáé)
    Csakis is,csak is az apám és nagyapám,nagyanyám tanácsai tartanak életben még ma is 🙂
    A mai kultura egy nagy állatkert ,tele evő,ivó, beszélő,baszó ,zabáló ,kéjelgő választó joggal rendelkező majommal,aki felsőbbrendű lénnyé nyilvánitotta magát ,mert,csak.Mert sokan vannak. és ha tud autot vezetni ,akkor meg pláné 🙂
    Mostanában sokat iszom,bocsásson meg Tibor bá.,ha megbántottam,valaha ,valamikor .Ám tisztelem én magát, annál is jobban,ahogy maga azt elképzli ,mert tudom,min ment keresztül .,amíg
    újra otthonra lelt itthon . 🙂
    Máskülönben az önállóság,talpraesettség a cigányság kiváltsága ,van vajda ismerösöm,akinek az idióta németek szézezer eurot adtak hitelbe ,mert felmutatott egy kéthavi legális munkaszeződést 🙂 Nyilvánvaló,hogy lelépett és a bank baszhatja ,mert nincs Ro ban sem lakhelye.
    A Covidról pedig annyit,hogy csak addig rettegsz tőle ,amíg el ne kapod ,de amint látod ,hogy sem te3 ,sem anyád,sem a környékbeli utolsó lepukkant alkoholositája sem szenved semmiféle tapasztalható károsodást taknyon kivül többé nem létkérdés.
    Nincs semmi rendkivüli ebben a járványban. 47oo emberből egy került az intenziv osztályra ,- húsz éve VESE dializis,a hepatitisz a,A,B,C, –ben szenved ávtizedek óta,de még -már két hete -mág ö sem döglött bele.
    Gyarmaty , táged nem komállak ,az anglájban élő potrohás kivándorló,aki jólétében retteg az eljövendötől és elélvezi magát az antidottól. Téged ,haver ,nem a korona vísz el ,hanem a zsír.
    N/A – miattad és a hozzád hasonlok miatt találták fel az óvszert,haver. És az abortuszt 😀 Még Curixot is jobban kedvelem,pedig ö buzi,de legalább nem fogyatékos .
    Hubab,Csongor,Dajtás – szeretném ha a való életnek legalább csak a legkissebb szeletét megizlelnétek ,amit én nap ,mint nap.
    Tibor bá.kérem ne törölje,ha még hisz az onálló gondolkodásban.
    Sok értelmiségi seggfej 🙂

  12. A kisgyerek cselekedetére, ami önmagára vagy a környezetére veszélyes, azt kell mondani, hogy NEM. Ha kikerül a nagyvilágba, ott sem dicsérgetéssel irányítja majd a főnöke.
    A gombnyomkodásról annyit, hogy fel kell használni az új technikák adta válogatott lehetőségeket.
    Az angoltanuláshoz pl. nem kell más csak egy youtube, meg egy messenger.

  13. Ezt a virgácsot és krampuszt nem kell ilyen tragikusan felfogni…
    Olyan hatéves koromban kórházba kerültem gyerekosztályra. Soha nem felejtem el, mikor Mikuláskor az osztályra berontott egy csapat krampusz az éjszakai világításban lévő kórterembe, végigviharzottak az ágyak között, végigcsapkodva virgáccsal a paplanokat, míg mi torkunk szakadtából visítottunk, mint akit nyúznak, de igazából senki sem félt, mindenki tudatában volt, hogy ez csak játék, de kellemesen felkorbácsolta az adrenalint, és mindenki élvezte.
    Aztán jöhetett a mikulás az ajándékokkal…
    Az életben nem felejtem el…

  14. Kell a fenyités ,kell a pofon,minden állatot így reformálunk. Csimpánz és ember között három évig nincs külömbség, a csimpánzt árammal igazgatjuk,a gyereket virgáccsal.
    Kell a Krampusz , a szofogadatlan nagykorúaknak pedig a puhitbrigád. Amiért valaki konzumidióta ,attól mégh messze a szabadság. Sok seggfej egy rakáson.

  15. Re:13 Kalotaszegi
    Bor volt vagy pálinka? 🙂

    Nem vagyok én annyira elkényeztetett ficsúr, jövő évben kőműves leszek szó szerint, meg villanyszerelő, meg gépész, meg ács, meg a bánatom tudja még mi.
    Jövő tavasszal a konyhakert elindítása okán 10m3 lóganét újra meg fogok mozgatni, bevallom még szeretem is a szagát, plusz építek levezetésként egy présházat, és hasonló okosságok. Szóval lehet hogy úgy tűnik hogy eljátszom az intellektüelt, de azért nekem se büdös a fizikai meló.

  16. Szájer mivel buzi orgián vett részt ,most vesztett el a Fidesz 7oo. ezer szavazot peer pillanat ,ami ki tudunk toldani 1 millióra 🙂 A buziság olyan ,mint a végitélet Keleteuropában ,a handicapatoképal egyenlő.

  17. 17
    Dajtástestvér ,te Mo élsz vagy migráns vagy?

  18. Re:19
    Kunsági gyerek voltam, de közeljövőben költözök Gerecse közelébe a Nagy büdös városból (Bp.)

  19. 13 – Kalotaszegi:
    A részegség nem enyhítő körülmény, mert szabad akaratból vagy részeg.

    A gondolkodásra nevelés nagyon egyszerű. Nem csak le kell adni az anyagot és számonkérni, de beszélgetni kell róla (tutor rendszer).

  20. Kalotaszegi egy igazi keresztény. ? De lehet, csak bekupicázott, az ablakmosóból desztillált metil-házi-pálinkájából.

  21. Kalotaszegi, a szóhasználatodból és az elütéseidből látszik, hogy ittál, de tetszik amit mondasz. Inaktelkére jártunk egy időben, meg Valkóra es Szentkirályra. Te merre laksz?

  22. 14. Reinkarnatorr

    Ha a világra neveled a gyereked akkor nem dicsérgetéssel kell ezt tenni?!

    Kérdés, hogy mindig csak alkalmazkodunk a világhoz vagy mi magunk alakítjuk is azt?

    Ha azt szeretném, hogy a fiam sikeres legyen a mai életben akkor a legerősebb alfahímmé, egy kigyúrt, diplomás gengszterré kéne nevelnem!
    —————— ———————-
    kalotaszegi jókat mond a fegyelmezéssel kapcsolatosan, de ne felejtsétek el, hogy ő paraszt. Állatokkal dolgozik.
    Az állatok állatok, nem emberek. A sok fasz állatvédő meg sokszor azt sem tudja mit kvartyog. Tudom, tudom neki is van egy kutyácskája. De egy 250 kilós disznó ha nem fél, de legalább tart tőled, merő figyelmetlenségből(mivel állat) kinyomja a tüdőd a szádon. Nem beszélve egy 800 kilós bikáról. Na ott aztán tudni kell a fenyítés és a kezessé nevelés egyensúlyát alkalmazni.

    Persze egy-két seggreveréstől egy gyereknek sem lesz baja, ha a határait feszegeti.
    De azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára.

    Minnél jobb, szociálisan érzékenyebb emberpalántákat nevelünk, annál jobb társadalmat építünk. Ti összekeveritek a mai dekadens gyereknevelésnek hívott baromságokat a valódi gyermekneveléssel.
    Beszarás!

    kalotaszegi valósága más, bár tény hogy vannak itt naívak. Na majd a gyakorlat megedzi őket!

    kalotaszegi meg ne menjen el tanítói állásba!
    Meg azért az ő traktorját is(amivel megváltja a világot) értelmiségi faszfejek tervezték.
    Egy időben én is így gondolkodtam. Sehova se vezet!

  23. 25. Balázs
    A NagyVilághoz alkalmazkodni kell, a saját KisVilágunkat alakítani kell. Vagyis: üss vagy fuss! ?
    De a szarunk a Nagyvilágra is, ha nagyon ellenünkre van. Pl. most éppen szarunk rá hogy a Nahyvilág NagyVezírje azt mondta, hogy nyitva legyenek az iskolák. 3 napja Önkéntes Karanténban vagyunk, mert így alkalmazkodunk a Nagyvilági vírushoz.

  24. 13 kalotaszegi
    A tiedbe is, egészségedre!
    Na ugye, hogy tudok én alkalmazkodni a szinthez… 🙂

  25. 26. Reinkarnatorr

    Jó válasz!??

    Magam is így vélem, biztos ezért tetszik.

  26. 13: Kalotaszegi:
    Egészségedre betyár! Te parasztok legjobbágyika… 🙂
    Hogy az értelmiségi seggfejem fene nagy kényelme szakadjon rád egyszer!

  27. Ez az egész „elhülyült” gyermeknevelés csak 1 generáción keresztül működőképes.
    A bolond szülő, nagyszülő, kicsi Istenkét nevel, aki azt hiszi magáról, hogy ő a világ közepe, végtelenül önző, türelmetlen, egoista, nem alkalmazkodik semmihez és senkihez. A körülütte lévőket le se… a szüleit nagyszüleit szintén.
    -Úgy gondoljátok, hogy a gyerekeivel másmilyen lesz?
    Nem szeretnék én az Ő gyerekeként megszületni.
    Újra divatba jön majd az, hogy hülyére veri az ártatlant, vagy kidobja az ablakon….

  28. 25 Balázs
    Na,na ,azt a kibaszott traktort a nagy értelmiségiek nagy meglátásai miatt el is adtam.Hetesi.,vagy ö marha és nem is értelmiségi?! Már rég loval szántok megint ,ezt baszki nem az ember találta fel ,hanem Isten. A kibaszott teckhnologiai civilizáciotok pedig hamarosan összeomlik én meg vágtatok tovább a fehér paripán , élet és halál ura vagyok , a zabolázatlan szabaság élvezője .Megjelent Isten angyala elöttem ,ö mondta azt is ,hogy a vadászpuska feltalálása elött is lehetett nagyon hatékonyan vadászni és milyen igaza volt 🙂
    Ti szaladjatok csak előre -mÍg én visszafele haladok az időben- ti egyre távolabb ,én viszont egyre közelebb kerülök Istenhez.
    27 Hubab
    Gondolod van valami jelentősége az én valóságomban egy netes blog karakter presztizsnek,ami addig tart amíg az üzemeltető összefossa magát covidos halálfélelmében ?! Aki férfi ,az a valóságban legyen férfi .Amolyan igazi.nem tetoválással felfércelt fitnesz és nethuszár,vagy hitelhulla CNC mérnök egy ázsiai hybridet lizingelő biorobot.
    22 Tibor bá ,,de igen ,két disznovágás után nincs választási lehetőség a sok vér,bél, és szar láttán. A pálinka nem a hajléktalanokért és alkoholistákért lett kitalélva.Azt ki kell érdemelni 🙂 Már megint úgy tesz ,mintha nem lenne humorérzéke, de én így is szeretem magát.

    A nemzeti hovatartozás végett Kalotaszegi vagyok,örméy, magyar,román felmenökkel és nincs magyar állampolgárságom és nem is kell,tehát felesleges baszatni ezért. De ne feledjük ,hogy mindkét nagyapám a Honvédségben szolgált és esett el,dédnagyapám az első vH -ban pedig öt évig volt fogoly Mandzsuriában .Azért ,hogy most legalább Ti örvendjetek,amitek van és maradt. De a szajer féle buzikkal nagyon pofára estetek, de hát ez a Nyugat ,amit annyira vágytok és komáltok.
    Maradok hű az orosz ortodox mentalitáshoz ( eddig semmiben sem csalódtam bennük ,a leg emberbarátabb ;s segitőkészebb n;ép ) ( saj’t tapasztalat Szentp;terv’r)ellenben a dölyfös angolszász és germán ,hungarian viselkedéssel.
    Fényévekkel vannak előbbre a Nyugatnál csak nincs martketingjük 🙂 Mégha orrba is basznak néhanapján,legalább szemtől szembe teszik

  29. 31 – Kalotaszegi:
    Ha legközelebb ennyi trágár szót alkalmazol teljesen indokolatlanul, szó nélkül törlök.

    Már vágtam disznót, úgy, hogy én voltam a bőlér, és egy csepp pálinkát se ittam. Ráadásul az egyik szomszéd (egyetemi tanár) elengedte a disznó egyik lábát.

  30. Sztem. a gyermeknevelésben a verés egy felesleges mozzanat. Könnyedén kiváltható, főleg 6 éves kor felett. A kisgyereknél meg nem verésről, inkább fenyítésről beszélhetünk, annak viszont ugyanolyan fontos szerepe van, mint a járni és beszélni tanulásnak.
    Van aki csak az erőből ért, de annak már szintén előzménye volt.
    A megtapasztalható degredáció a kényeztetésből és a következetlenségből adódik.

    A szigor, korlátok, napirend, elvárások, normarendszer, és a dicséret-büntetés következetes alkalmazása úgy formálják az embert, mint a fazekas az agyagot a korongon.

    Ma ott csúszik el a dolog, hogy a tag nem ér rá foglalkozni a saját gyerekével (csak összehozni sikerült), önmaga önmegvalósítása az elsődleges, így a gyereknevelésről lemarad, a nagyszülők nevelik az unokát, homlokegyenest más normarendszerben, mint a szülők, a szülők közt konfliktus van a normarendszer kialakításában (elvált feleknél ez kötelező), az iskola normarendszere és elvárásai köszönőviszonyban sincsenek a családéval, s mindezt összeöntve még ráadásként következetlenül adják alá minden szinten. Hát ezért ilyenek a mai kölykök…

    Ha sikerült így alapból eltolni 9 éves koráig, a többit megteszi a nagyszerű oktatási rendszer, a drogfüggő kortársak, és a társadalmi egyenlőtlenség okozta állandó feszültség, s a kört akár újra el lehet indítani, egyre jobban bespirálozva a nagy büdös semmibe.

  31. 32 Tibor bá
    Maguknál felfogják a vért a véreshúrkának? Legalább 40 centis kés kell ,hogy a szivet elérje és nagyon begyakorolt mozdulat,hogy ne dögöljön meg hirtelen,mert akkor a vér bent marad édeskés izű lesz a hús.Nálam hat liter vért fogott fel az asszonny. Ha ez nem fontos ,puskával egyszerübb agyönlőni ,mint bölérkedni . 🙂
    Még nem trágárkodtam, azt nem viselné el a nyomdafesték,illetve a bináris rendszer .
    Miért nem komál? Mert élő bizonyitékként mondom ,hogy a hirhedt covid nem veszélyes még az idősekre sem nézve?Ha akarja felveszek egy riportot édesanyámról ,aki simán átesett rajta és még vagy ezer emberrel ,ha akarja… Azt viszi csak el ,aki eleve halálra van itélve,akit csak high-teck tart életben. Itt túlesett hetedhét falun mindenki,senki sem került kórházba ,csak az ,aki eddig is a korházat járta veseszűrésre,de méág az se dobta be a törölközöt.
    Én híszek a világ végében ,a mostani civilizáció bukásában,sőt várom ,hogy végre Wild West legyen ,mint a legvéresebb Tarantinó alkotásban … ezért is tanitom a fiaimat arra ,amire . 🙂
    JÓ mester vagyok.Mndenfélében.

  32. 34 – Kalotaszegi:
    Nekem nem az a dolgom, hogy komáljam a hozzászólókat. Az én dolgom a rend fenntartása, amit te fel akarsz rúgni.

  33. 30: Az „“elhülyült” gyermeknevelés”, a laissez-faire, a 70-es 80-as években kezdődött, velünk. Engem is így neveltek, szopok is miatta rendesen azóta is.

    De a gyerekeimet már nem így nevelem.

    Eleinte próbálkoztam a célzott testi fenyítéssel is egyébként, de nem vált be, úgyhogy felhagytam vele.
    Most a „Beszélj úgy…” meg a „Testvérek féltékenység nélkül” a divat, és ez viszont be is válik egyelőre.

    Ami kb. erről szól, amit Csongor itt vázolt:
    „A szigor, korlátok, napirend, elvárások, normarendszer, és a dicséret-büntetés következetes alkalmazása úgy formálják az embert, mint a fazekas az agyagot a korongon.”
    Hozzátéve még azt, hogy odafigyelek a gyerekre, igyekszem megérteni, és visszatükrözni. Elképesztő például, hogy sok hisztit milyen gyorsan le lehet keverni annyival, hogy „Igen, -ezt- szeretnéd? Bárcsak lehetséges lenne!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük