(3378) Dollár…

Tibor bá’ fordítása online

 

Dollár lemaradt az Euróval szemben a nemzetközi elszámolásban

A nemzetközi elszámolást végző Swift rendszerből származnak az adatok

2020 októberében a globális fizetéseknél leginkább az eurót alkalmazták.

A Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications = Társaság az egész Földre érvényes financiális telekommunikációra) több mint 11 ezer financiális intézménnyel áll kapcsolatban 200 országban. Az ő kimutatásuk szerint a részesedés így alakult:

€ = 37,82%

$ = 37,64%

Ł, jen, CAD = 12,25% (angol font, japán jen, kanadai dollár)

Juan = 1,66% (kínai juan)

Az Euró éppen hogy lehagyta a dollárt, de lehagyta. Ez a „lehagyás” a jövőben valószínűleg fokozódni fog. Érdekesség, hogy a rubelről nincs egy árva szó se.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(3378) Dollár…

  1. Fel vagyok iratkozva egy hírlevélre.Szilágyi Imre ingatlanbefektető tartott egy előadást amin nem voltam mert fizetős volt , de a hírlevélben azt írta hogy :
    a covid még csak előszele a válságnak ami jön és nem a covid miatt lesz hanem amiatt hogy a 2008-as válság nem lett megoldva hanem csak a szőnyeg alá lett söporve, és így tovább tolódik aminek következményeként az 1929-es-hez hasonló válság is lehet(persze ezt nehéz elképzelni a mai társadalmi rend miatt) .Ha otthon leszek bemásolom a szöveget amit a hírlevélben küldött.Nekem egy kicsit marketingszagú is mert azt állítja hogy idén vett még ingatlant olcsóbban , de ha olyan összeomlást vár mint 1929-ben akkor miért nem akkor vesz majd ingatlant ha összeomlik minden? Mindenesetre lehet hogy igaza lesz.3 éve voltam egy szintén fizetős előadásán, már akkor is mondta hogy pl. a $ is összeomlik majd mert minden fizetőeszköz előbb utóbb megszűnik.Csak az ember bizalmatlan már ilyen előadókkal szemben is mert moondjuk 20.000 ft 1 nap , és 100 embernél kaszál 2 milliót. Ráadásul ilyen szavakat használ hogy :”2008-as válság nem lett megoldva hanem csak a szőnyeg alá lett söporve, és így tovább tolódik”. Értem én , jó duma ez de honna a picsából tudná több ezer bank pénzügyeit? Mert ez hogy a 2008-as válság a szőnyeg alá lett söpörve ez nekem még nem érv annak az alátámasztására hogy itt kurva nagy baj lesz, inkább marketing dummma.Nem hülye gyerek amúgy a Szilágyi. De szerintem ember nincs a földön aki rálátna a világ pénzügyeire és megmondaná hogy mi a szar indíthatja be a dominót.Persze ilyet a legkönnyebb leírni hogy „a 2008-as válság nem lett megoldva hanem csak a szőnyeg alá lett söporve, és így tovább tolódik „, mert kíváncsi leszel és jelentkezel az online előadásra 20 eft-ért.
    Mégegyszer jó ember a manusz,jó dolgokat mond, de az ilyen marketingszövegek felidegesítenek, meg az hogy ő honnan a picsából tudná hogy 1929-es összeomlás lesz.Talán valakinek lesz véleménye erről , elvégre a poszthoz szorosan illik.

  2. Szerintem ha ezeket az adatokat a POTUS meglátja, azonnal elönti a méreg, és már nyomja is a piros gombot, hogy eltörölje Európát a Föld színéről.

    Már ha tudja, hogy merre keresse…

  3. ”2008-as válság nem lett megoldva hanem csak a szőnyeg alá lett söporve, és így tovább tolódik” stb. Nem nagyon kell ezt magyarázni sztem.
    Ha csak egy dolgot nézel: azóta is a gazdaság élénkítésére mást se tudnak kitalálni, mint a számolatlanul teremtett és szétszórt számlapénzt, ami előbb utóbb (hiper)inflációt okoz. Nem okozhat, hanem okoz. Ennek minden következményével.

  4. 3: Azóta 12 év telt el. Hol az a hiperinfláció? Kisebb az infláció, mint a 90-es években.

  5. 4:
    jó neked, én másképp látom 🙁
    a hiperinfláció még nincs itt, de a „sima” már rég itt van….

  6. 1. Andrew.
    Számomra érthetetlen, mit reméltél amikor a hírlevélre
    feliratkoztál ? — Sztem aki ért hozzá, az tudományos
    értekezéseket , tanulmányokat ír, konferenciákra megy,
    nem pedig fizetős előadásokat tart érdeklődő kíváncsi
    embereknek, ami nekem a pénzkereset egyik változata.
    Ha a téma érdekel, márpedig biztosan, akkor neked is
    vannak nézeteid, következtetéseid. — Hírlevelét hogy
    tudod egyeztetni saját véleményeddel ? — ( „Jó ember
    a manusz, jó dolgokat mond” ) — Még szerencse hogy
    nem fizettél az idegesítésért. — Nem feltétlenül jó
    dolog előre tudni valamit, de okos dolog minden
    lehetőségre számítani.

  7. 3-5.
    A monetáris bővítést (pénzellőállítást) eddig is használták, de 2020-ban szintet lépett a dolog, mivel egyszerűen egyelőre nincs más eszköz a beütött járvány nyomán ránk dőlt gazdasági válság enyhítésére, kezelésére.

    A brit kormány több millió embernek fizeti a munkabére 80%-át, cégek tíz és százezreit is támogatja, hogy ne dőljenek össze, nem menjenek csődbe, (hogy tudják fizetni a költségeiket, miközben nincs árbevételük, mert zárva tartanak, vagy erősen megcsappant a kereslet a termékeik, szolgáltatásaik iránt), miközben ezen cégek és munkavállalók nem fizetnek adót működés hiányában.
    És gyakorlatilag mindenhol így van ez a nyugati világban.
    Honnan lenne erre pénz? Nyílván onnan, hogy nyomják (előállítják új pénzként) a friss pénzt és öntik a lakosságra, gazdaságra.

    Hogy mi lesz ennek a következménye, ki tudja.

    Ábelnek is igaza van, hogy komolyabb infláció egyelőre nincs (kivéve Magyarországot a napi használati cikkeket, élelmiszereket illetően). Miért lehet ez, hogy nincs komolyabb pénzromlás az előállított rengeteg friss pénz ellenére?

    Egyelőre még kevés idő telt el, másrészt a defláció (ami azért alakul ki, mivel az emberek nem mernek költeni a bizonytalan jövő miatt, ezért a kereslet csökkenés áresést idéz elő számos területen) és az infláció számos termékkör esetén kiegyenlíti egymást.

    Viszont hogy mit hoz a jövő, akár már a 2021-es év, ki tudja. Én semmi jóra nem számítok.

  8. Az utóbbi években már valóban érzékelhető mértékű infláció van, de ez még messze van a hiperinflációtól. Nem feltétlen érdemes nagyobb összegeket tartalékolni miatta, de ez még bőven élhető így.

    Hiperinfláció akkor lesz, ha az emberek a pénzükért nem tudnak mit venni. Ha sok a pénz, de áruhiány van. Mint a világháború után volt.

    Ma sokminden áll, de azért amire kereslet van, az minden kapható. A szolgáltatószektor durván visszaesett, de a termelés megy. Nálunk legalábbis szakadatlanul.

  9. Hiperinfláció ott van, ahol a frissen nyomtatott pénz megjelent és ezek a befektetési eszközök: részvény, kötvény, ingatlan, műkincs, stb. Az elmúlt tíz évben ezek ára óriásit ugrott. Mivel a friss pénzek az átlag jómunkásemberekhez nem igazán kerültek, ezért a napi fogyasztási cikkek iránti kereslet érdemben nem változott és emiatt sincs a mindennapi életben lényeges infláció. Amíg a jegybankok csak a nagybefektetőknek nyomtatják a pénzt, addig ez így is marad. Akkor lesz baj, ha elkezdenek a népnek is pénzt szórni.

  10. 9:

    Azért ezzel vitatkoznék.

    A nagybefektetők is vásárolnak olyan dolgokat nagyobb tételben, ami a kisember életére is kihat.
    Pl az ingatlanpiacon a nagyok is vásárolnak, és ha ők szórják a pénzt mert van mit önteni az felhúzza az árakat a kisembereknek is.
    A felrobbant budapesti árak is ennek köszönhetőek.

    Élelmiszer mindenkinek kell, abból nagyon nagy tételben tárolni sem lehet (drága, megromlik) azért az folyamatosan drágul, mivel az előállításához szükséges ingatlanok ára is felfut, és eszközarányos megtérülésnek lennie kell a termelőnél és az élelmiszeriparnál is.

    Nincs olyan hogy csak a nagyoknak szórnak, mert az begyűrűzik mindenhova.
    Egyedül az ingyenpénzt nem kapjuk meg mi kicsik, csak annak minden hatását.

    Konkrétan a bp-i lakások terén az elmúlt 3 évben simán a 3-szorozódás is meglehetett egy-egy szegmensben.
    2008-ban vett lakáson nekem 5-szörös ár jött ki, úgy hogy végig termelt is bérleti díjat.

    Az hogy a jövőben mi lesz azt nem lehet tudni, de a föld és a lakás egy jó portfólióban jól elfér az arany, kp, részvény, és egyéb befeketési eszközök mellett.

  11. Abból a nem elegendőből egy etióp család még hetekig jóllakik.
    Persze ok, romlik a helyzet amerókában is.

  12. 11. Az igazán durva az benne, hogy ezek egy része dolgozik, például az Amazonnak, ami a legnagyobb profitot csinálta a világon, még a járványból is haszna lett. De a dolgozóinak nem fizet annyit, hogy emberi színvonalon meg tudjanak élni.

  13. 8 Ábel Nem látszana már a hiperinfláció előszele akár idehaza is?
    Az újonnan nyomott pénz nagy része a bankokban keletkező lyukakat tömte be, nem került forgalomba a nagy része.
    Minden pénznyomtatást egyre nagyobb pénznyomtatás követi, így mára már a kitevőbe kerül az M2 nagy növekedése, ami hamarosan a várható hiperinflához vezet.
    Az eurózóna csődjét legalább a mostani akciójuk bevégezheti: a TARGET2 eurózóna elszámolási rendszer mögé vagyonelemnek a fizetésképtelen Eurózóna-beli
    adósok adósságáak „papírosítását” kötvényeit tették. Nagy részük fizetésképtelen, törtlesztésképtelenek.
    A TARGET2 a magyar Giro kinti megfelelője.
    Nem veszik észre, hogy meztelen a király.
    A dollár hasonló helyzetben lehet, 11én sikerül-e Bidennek megemelnie a rendszeresn megemelendő adósságplafont?
    Vagy addigra kiderítik, hogy a tömeges csalás miatt mégis Trump lett az elnök.
    Tudtommal Harris transznemű, ezt nem Biden mondta
    Biden pedig annyit mondott a CNN-en, hogy ha nem sikerül az elfogadtatás, akkor Biden megbetegszik és Kmala Harris jön helyette
    Nagyon izgalmasan végződik ez az év.
    Az aranyár lenyomása még működött, mert az aranytőzsde COMEX sikertelen kiszállításait így relativ olcsó dollár áron kell megtéríteni.

  14. 15 Bazs

    Hiperinfláció nem biztos hogy lesz.Régen azért is volt mert összeomlott minden és nem volt áru.Ma árubőség van és a világ minden táján újra tudják indítani a milliónyi gyártósort.
    Alapanyag van, ember van gyártósor van.Éskereslet is van mert az embereket csáítja a net , meg tudnak nézni bármilyen terméket a neten, így beindul a vágyakozás.
    Persze elég egy olyan mint volt 2-300%-os ingatlanárinfláció az elmúlt 4 évben, ez is el tudja vinni az emberek megtakarításának egy részét.
    Aztán ezekhez a TARGET2 eurózóna elszámolási rendszerekhez nem értek abból nem tudom lehet e gebasz.
    Azt sem tudom hogy a 2008-as válság szőnyeg alá söpréséből lehet e gond.Elvégre lassan 13 éve volt, azóta már a világ értékkészlete (autó, termékek stb…) lecserélődött , a hitellakások nagyrésze törlesztve lett a világban Itt szerintem nem hivatkozhatunk 10-20 évvel ezelőtti dolgokra mert az akkor volt most meg most van.De lehet rosszul látom.

  15. Re:17
    A gőgös felsőbbrendűség puhánnyá és figyelmetlenné tesz,
    vagy csap szimplán fogd rá a nyuszira(oroszokra), ha bármilyen stiklit csinálsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük