(3368) A gyerekek,….

Tibor bá’ fordítása online

 

A gyerekek, miért nem betegszenek meg?

 

A tudósok sikeresen feltárták a COVID-19 egyik titkát, a vírus miért öli meg az idősebb embereket, miközben a gyerekeket láthatóan érintetlenül hagyja.

A Vanderbilt Egyetem Orvostani Központjának kutatói rájöttek, hogy a gyerekeknek kevesebb receptor fehérjéje van, amikre a SARS-COV-2 vírusnak szüksége van, hogy megtámadja a tüdőt, és kifejlődjön a COVID-19 fertőzés.

„Tanulmányunk biológiai bizonyítékkal szolgál, hogy csecsemők, és igen fiatal gyerekek mért nem fertőződnek meg, vagy miért enyhébbek a tüneteik.” Állítja Jennifer Sucre professzor jelölt, aki a kutatást vezette. Amikor a vírust beleheljük, a vírus tüske fehérjéje rátapadna az ACE2 receptorra, ami bizonyos tüdősejtek felületén van.

Ezt követve a TMPRSS2 elnevezésű, emlősök által létrehozott sejt enzim feldarabolja a tüske fehérjét, lehetővé téve, hogy a vírus a sejtmembránnal összeolvadva bejusson a sejtbe. A behatolás után a vírus megszállja a sejt genetikai rendszerét, és arra használja fel, hogy lemásolja önmagát. A tudósokat ez arra ösztönözte, hogy megvizsgálják, vajon a TMPRSS2 enzim meg tudja-e magyarázni, hogy az idősebb embereknek miért sokkal erősebbek a tünetei, mint a gyerekeknek.

„Korábban azt akartuk megtudni, hogy a csecsemők tüdejének viselkedése miként különbözik a felnőtt tüdőktől, sebesülés esetében.” Nyilatkozott Sucre. „Ebben a tanulmányban ellenkező irányba közelítettük a dolgot, és azt láttuk, hogy a fejlődésben lévő tüdő különbözősége védelmet nyújt a SARS-COV2 fertőzéssel szemben.”

Egereken végzet kísérleteknél olyan technikát alkalmaztak, ami érzékeli a génexpressziót a tüdő szövetek egyedi sejtjeiben. Ez lehetővé tette a génexpresszió követését a test COVID-19 fertőzésre adott válasza esetén.

Azt találták, hogy az ACE2 receptor génexpressziója alacsonyabb volt az egér tüdőben. Közben a TMPRSS2-nek meglepően felfokozott fejlődése volt.

Ezt követve a csapat olyan emberi tüdőszövetek vizsgálatába kezdet, amiket különböző életkorú donorokból nyertek ki, és ezekkel hasonló eredményeket értek el. Az enzim mennyisége, amely lehetővé teszi, hogy a vírus bejusson a sejtbe, az évek múltával jelentősen növekszik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(3368) A gyerekek,….

  1. Ezek szerint az ismeretségi körünkben lévő frissen szült covid+ anyukától teljesen feleslegesen választják el szegény kis újszülöttjét. A babát nem fenyegeti a fertőzés, viszont az édesanyjára szüksége lenne.

  2. 1 – Ábel:
    Az orvosok „hagyományosan” legnagyobb hibája, hogy nem követik a legújabb eredményeket szakterületeiken.

  3. 1. Ábel

    Ez főleg azért nagy probléma, mert az anyatej a legjobb orvosság, mivel az esetleges fertőzéseket legyőző antitestek is abban találhatók, ha az anya immunrendszere megfelelően működik

    Anno én is voltam beteg (sima influenza) a szopatatás alatt, és a doki mondta, hogy abba nem hagyjam a szoptatást, mert azzal csak ártok a gyereknek.

  4. 3: Mért van az, hogy a szülészorvosok azok, akik látványosan a legkevésbé vannak tisztában ezekkel az életbevágó alaptényekkel a szülések kapcsán?

  5. 4. Az idősebbek egyszerűen belefásultak, és szarnak bele, tisztelet a kivételnek.

    Ha most valaki azt kérdezné, hogy tudok-e jó nőgyógyászt javasolni, aki vállal szülés levezetést is, akkor bajban lennék, mert a három szülésemkor csak egy jóval találkoztam, de az gyorsan el is ment a megyéből is, mert az idősek nem tűrik a konkurenciát.

    A „kedvencem” az első gyermekem szülését levezető doki volt. Elég komplikált volt, a vége császár lett, de mivel az ÁNTSZ-nél dolgoztam, ezért egy egész kerület izgult velem, és hivogattak, hogy hogy vagyunk stb. Kb. az ő szakmai kérdéseiket közvetítettem a doki felé, aki zaklatottan visszakérdezett, hogy honnan veszem az információimat, biztos az internetről. Mikor mondtam neki, hogy nem, hanem orvosoktól, illetve olyan védőnőktől, akiknek szintén van gyerekük. Besértődött és onnantól már alig lehetett vele kommunikálni.
    A végére (26 órás vajúdás után) kibalhéztam a császárt, ami alatt végig ébren voltam, és amikor a gyereket kiemelték, akkor mondta a doki azt, hogy „Húha!”.
    Rá volt tekeredve a gyerek nyakára a köldözsinór….

  6. 6: Én is, és a harmadik gyerekem is nyakra tekeredett zsinórral születtünk. Simán meg lehet születni így is hüvelyi úton, egészségesen, akár otthon is…

  7. Kedveseim!
    Művészek vagytok abban, miként lehet a poszt topikot másodperceken belül átlépi.

  8. Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy hála az égnek, hogy a gyerekek nem érintettek! Így is rendkívül nyomasztó a helyzet, képzeljétek el mi lenne, ha a napi covid statisztikában egy számjegyű életkorok is sorakoznának (vagy pláne ha csak a fiatalokat érintené…). Mondjuk ha így lett volna, már rég vége lenne az egésznek, mert mindent lezártak volna pár hétre, és már rég elfelejtettük volna az egész vírust….

  9. A posztban egy kísérlet, egy kutatás van említve. Az orvosok nem kísérletezhetnek, egységesen elfogadott kezelési protokollok szerint dolgoznak. Egy újszülött vígan kíbír anyatej nélkül tíz napot, HA VÉSZHELYZET VAN. Van anyatej más forrásból, van anyatej pótló, VÉSZHELYZETBEN. Normális esetben természetesen az anyuka szoptasson, és ne szülessen meg az a gyerek császárral… Mert ez viszont qrva nagy fölösleges divat lett Magyarországon.

  10. Re:11 Infos
    Ez nem divat, hanem rendszerszintű probléma, aminek részben az az oka, hogy többet kap a császárra a kórház a TB-től, plusz egy rendkívül rossz protokoll, ami az orvost maximálisan védeni akarja a műperektől->inkább vágnak, mert az kontrollálható, szemben a normál szüléssel.
    Tudnék mesélni rémtörténeteket, hogy miket művelnek a szülő nőkkel, mert a főorvos úr ezt vagy azt kívánja(másik rendszerszintű probléma a feudális irányítás).

  11. Nem tudom, hogy szorgalmazhat Orbán háromgyerekes családokat, mikor nomális esetben kétszer lehet császárrral szülni. A harmadikat megelőzendő, nálunk Szlovákiában kérdezés nélkül elkötik a petevezetéket, mert többek között elszakadhat a terhesség alatt a méhfal, de a méhszalagok is annyira elgyengülnek, hogy ezek az anyukák 10 – 15 múlva süllyedő méhekkel és az azoktól nyomott gyulladt húgyhólyagban pangó és elcsepegő vizelettel fognak hasűri sebészt keresgélni, aki rendbeteszi őket…

  12. Re:13
    Normális szülész-nőgyógyász nem vágja fel a szülő kismamát, mert neki ez kényelmesebb… Ez az őrület jellemzően a fővárosra, és a főbb centrum kórházakra jellemzőek, de vidéken nem annyira tragikus a helyzet.
    Pl a budapesti Honvédban közel fele császár a szüléseknek, miközben egy vidéki kisebb szülészeteknek kevesebb mint 10% császár.
    Budapesten ebből fakadóan ölre menő verseny van azért, hogy lefoglalják időben a bábákat, mert ma már teljesen legálisan otthon lehet szülni. Bába praxisban 1-2% körül van a császár aránya, ami kb realitás, szemben a közel 50%-al

  13. Komámasszonynak 4 gyereke van, mind császárral. Nem igaz, hogy csak kettőt lehet szülni.

    Az viszont biztos, hogy az egész rendszer bűzlik nálunk, aminek egyik látványos tünete a sok császár.

  14. Amikor disszidáltam Magyarországon nem létezett hálapénz. Amikor hazajöttem egy hetedik hónapban lévő feleséggel már volt, de nem tudtam róla. Amikor megindultak a fájások a feleségemet bevittem a János kórházba, ahol senki se volt az orvosa, mert nem tudtuk, hogy ez kell. Nem tágult, a szülés nem indult be. A műszakok váltották egymást, és hagyták őt szenvedni. Panaszkodnk nem tudott, mert csak angolul értett és beszélt, csak szenvedett. A végén olyan rossz állapotba került, hogy félő volt az elhalálozás, már nem bír ki egy műszakot. Micsoda blama, kénytelenek voltak megműteni. Aztán szartak rá. Amikor a barátoknak panaszkodtam, akkor tudtam meg, hogy kellett volna egy szülész, akinek tejelünk. A lényeg, hogy volt még két császár, de más szülésszel. Akkor úgy tudták, hogy 3 császár lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük