(3364) COVID-19 megtámadja az agyat

Tibor bá’ fordítása online

 

PTSD, Pánik hangulat, álmatlanság: minden ötödik COVID-19 páciens három hónapon belül mentális zavarokat kap, állítja egy új tanulmány

A COVID-19 páciensek jó részét mentális betegséggel diagnosztizálnak hónapokkal azt követve, hogy pozitív tesztet produkálnak, derül ki egészségügyi feljegyzésekből.

A The Lancet Psychiatry journal-ban közzé tett, az Oxfordi Egyetem által analizált eredmények, 69 millió amerikai esetet dolgozott fel, beleértve 62.354 olyan egyént, akiknél COVID-19 megbetegedést diagnosztizáltak 2020. január 20. és augusztus 1. között.

A kutatók azt találták, hogy a koronavírussal megfertőzöttek 20 százalékánál, a fertőzést követő 90 napon belül valamifajta mentális zavarral diagnosztizáltak. Elsősorban különböző szorongásokat, alkalmazkodási rendellenességet, PTSD (traumát követő rendellenes feszültség), pánikbetegséget, álmatlanságot, és elbutulást találtak.  Paul Harrison, pszichiátriai professzor, a tanulmány egyik szerzője azt mondta a Reutersnek, hogy „Az emberek aggódnak, hogy a COVID-19 túlélők az átlagnál nagyobb veszélynek vannak kitéve, hogy mentális zavarokat kapnak, ami a tanulmányunk szerint igen valószínű.” Harrison tanácsolja az egészségügynek, hogy készüljenek fel pszichiátriai kezelésekre, amihez hozzátette, hogy a tanulmány eredményei „valószínűleg alábecsülik” a várható pszichiátriai betegek számát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

32 gondolat erről: „(3364) COVID-19 megtámadja az agyat

  1. Ahogy elnézem, van akinek nem kellett hozzá fertőzés sem…
    😛

    (Bocs az olcsó poénkodásért, de hát mit lehet ehhez érdemben hozzáfűzni? Akkor már inkább az akasztófahumor, mint hogy csak siránkozzunk…)

  2. Akkor ez a COVID19, már sokkal régebben itt van. Például én, észrevettem magamon, hogy évről-évre hülyülök – a fiatalok pedig egyre okosabbak!
    Külön pszichiátriát nem is kell nyitni. Minden bolodnak adnak egy tabletet, aztán elkommentelkednek a a féjszbukkon. 🙂

  3. 4 „a fiatalok pedig egyre okosabbak!” – Ezt először hallom. Az általános vélemény szerint a fiatalok mindig egyre hülyébbek. Legalább 30 éve, de lehet, hogy inkább 3000.

  4. 3 – mallausorbi:
    Az redeti cím: „PTSD, panic attacks, insomnia: 1 in 5 Covid-19 patients develop mental illness within three months, new study finds.”

  5. 5.Ábel
    Igen okosabbak.
    Az információbőség, – és az egyre fejlettebb tanulási módszerek miatt – sokkal jobban megfelelnek a JELENKOR kihívásainak:
    ügyesebbek, jobb problémamegoldobbak, szélesebb látókörűek, – a jobb ételek, jobb egészséügy miatt, – egészségesebbek, mint UGYANEBBAN AZ ÉLETKORBAN MI VOLTUNK.
    Persze, csak az általam ismert gyerekekről beszélek……
    Tehát, a COVID igazi nyertesei ők lesznek.
    Minket pedig – a covidtól megkergülteket – lelőnek majd egy kijárásitilalmas éjszakán. 🙂

  6. Érdekességként megjegyzem, hogy ugyanolyan PTSD tüneteket produkálnak a modern, városi, civilizált, túlingerelt környezetben növekvő gyerekek, mint azok, akik háborút éltek túl.

    Kérdés, hogy a PTSD itt a trauma természetes következménye, vagy az idegrendszeri károsodás okoz olyan tüneteket, mintha trauma érte volna az illetőt.

  7. Hamarabb bélflóra probléma lesz az szerintem… és az is csak a tüneteseknèl, akiket kezeltek…

  8. 5. Ábel.
    Egyik rokonom posztja a fészbukról adalék a véleményedhez .
    = Régen az autók, motorok szervizkönyvébe azt írták bele,
    hogyan kell hézagot állítani, pedig kevesebben vezettek.
    Ma, amikor szinte az egész világ vezet, bele kell írni =
    „”Az akkumulátor folyadékját meginni veszélyes”” — vagy
    „”FÜRDETÉS UTÁN NE SZÁRÍSD AZ ÁLLATOT MICRÓBAN,
    VAGY SÜTŐBEN !!!

  9. 10 – Barna Mihály:
    A mai ember jóval kevesebb ismerettel rendelkezik, mint 50 évvel ezelőtt. Ez tény. Ma mindenhez „szakember” kell.

  10. 11: Igen, de ez nem intelligencia kérdése. A mai gyerek egy ezerszer összetettebb világba nő bele mint te és én, egyszerűen nem tud ennyi mindent befogadni. A világ megismerése egy piramis volt régen, az alapoktól tudtál haladni a bonyolult felé. Ma egyből megismered a piramis csúcsát, de sokszor az alapokkal tisztában sem vagy. A mai élet, a mai világ ezt követeli meg, nyilván ez hátrány lesz ha összeomlik a társadalom, de amíg ez nem fenyeget, addig remekül elmuzsikálnak úgy emberek, hogy 30 éve még alapvetőnek gondolt készségekkel nem rendelkeznek.

  11. 10: De az is tény, hogy harminc évvel ezelőtt jóval egyszerűbb volt egy autó, mint ma. Egy mai autóhoz szoftveres diagnosztika nélkül egy szerelő se nyúl hozzá, nemhogy egy átlagember.

    Az meg, hogy régen kevesebben vezettek, inkább amellett érv, hogy kevés sofőrtől jobban elvárható, hogy mindent meg tudjon mókolni, mint általánosan bárkitől, a cicababákat és nagymamákat is beleértve.

  12. 12
    Ir01
    ” A világ megismerése egy piramis volt régen, az alapoktól tudtál haladni a bonyolult felé. Ma egyből megismered a piramis csúcsát, de sokszor az alapokkal tisztában sem vagy.”
    A mai oktatásban ugyanúgy az alapokra építkeznek felfelé. Az pedig, hogy hogyan nevelődik a gyerek, KIZÁRÓLAG a szülő felelőssége. Neki kell irányítania gyerek oktatását, kijelölni mi a jó, rossz stb., és lustaságból a VILÁGRA kenni a felelősséget ez egy szegénségi bizonyítvány. mert: „Ha megcsináltad, bazdmeg, neveld is fel!”
    Ja…. egy normálisan nevelt gyerek, simán végigül egy iskolanapot maszban. Három nap, és hozzászokik, mit hogy szemüveget kell hordani, ha vakegér.
    más:
    Eddig már másnapra kihozta pl. a SPÁR a kaját, mos 5. napra. Jobb ha most bevásároltok, amit lehet. Ha elkezdenek kihullani a boltosok, az ordibáló bolti tömegből biztos hazaviszed a covidot szerencsétlen anyósodnak. 🙂

  13. Arra nem tér ki a kutatás, hogy a 69millió esetben a nem-covidosok közt alapból hány százalék volt a mentális betegségben szenvedők száma?
    Enélkül az adat nélkül használhatatlan az információ, nem mindegy hogy a kiindulási alap 2% vagy 18%

  14. 14 „Az pedig, hogy hogyan nevelődik a gyerek, KIZÁRÓLAG a szülő felelőssége.” – Már ne is haragudj, ez marhaság.

    Már óvodás- kisiskolás korban is ott van a környezet, az intézmény, a társak, amire minimális hatása van a szülőnek. Aztán kamaszkortól már csakazért se a szülőre fog hallgatni, hanem bárki másra inkább.

    Közeli iskolában volt olyan eset, hogy a felsősök lefogták az elsőst és az arcába nyomták a pornót telefonon. Szülőként hogy előzhetted volna meg ezt például?

  15. 15: Kovács Péter, az tényleg érdekes kiegészítő adat lenne, de anélkül se használhatatlan.

    „minden ötödik COVID-19 páciens három hónapon belül mentális zavarokat kap” – vagyis minden ötödik embernek a fertőzést követő három hónapban alakul ki ez a mentális betegsége. Azért az sejthető, hogy fertőzés nélkül véletlenszerűen három hónapot kiválasztva egy ember életéből, kicsi a valószínűsége, hogy pont akkor váljon mentális beteggé. Nagyságrendekkel kisebb, mint 20%, még akkor is, ha a betegek aránya a társadalomban amúgy magas lenne.

  16. 14.
    Ábel
    Normális családban a gyerekre a lenagyobb hatással a szülő van. tökmindegy mivel eteti az iskola és a társak. Ha a gyerek BÍZIK a szülőben, mindent elmod neki, aki ennek ismeretében terelgeti.
    40 éves gyerekem ugyanúgy kikéri a véleményem, mint a hétéves. A bizealom nem gyerekkor függő.

    „Közeli iskolában volt olyan eset, hogy a felsősök lefogták az elsőst és az arcába nyomták a pornót telefonon. Szülőként hogy előzhetted volna meg ezt például?”

    Felelős iskolaválasztással!!! Egy rakás iskolát végigjártam, és kiválasztottam a lehető legjobbat. A gyerek mindennap edz, hogy felkészüljön az ilyen helyetekre. Ha mégis ilyesmi történik, szépen kibeszéljük és kész.

    Amúgy milyen pornó volt? Ha nem erőszakolós, állatos, akkor nem nagy ügy, csak korai felvilágosítás. 🙂

  17. 17 Ábel: szerintem ebben az időszakban simán válhat bárki mentális beteggé (létbizonytalanság, (halál)félelem, kilátástalanság, munkahely elvesztése, a mindennapi negatív hírözön, bezártság, társas érintkezés hiánya)

  18. 18: Szép dolog a terelgetés meg a kibeszélés, de nem mindenható. Lehet kezelgetni a traumát, akár szexuális bántalmazásról van szó, akár másról, de eltüntetni nem lehet a hatását. Nem beszélve az egyéb hatásokról, legyen az értékrendbéli vagy más.

    Az az iskola egyébként tényleg egy rakás szar, ami a vezetésének köszönhető, de ilyennek sehol nem lenne szabad előfordunia! Mindenhova gyerekek járnak, akiknek joguk van a gyerekkorhoz és az ártatlansághoz. Körzeti iskolákban is előfordulnak hasonló esetek. Nekünk éppen szintén sikerült jobb iskolába íratni a gyereket, de akinek nem, az akkor nyugodjon bele, hogy tönkreteszik a gyerekét?

    Egyébként nem tudom milyen pornó volt, de mindegy is, mert a sima pornó is traumatizál és megront egy 6-7 éves gyereket.

    Ami a rosszabb, hogy ez csak egy példa volt, a jéghegy csúcsa.

    Egyébként pont a liberális 444-en jelennek meg újra és újra oktatáspolitikai cikkek, amik azt mantrázzák, hogy a szabad iskolaválasztás egy szörnyű rossz dolog, az értelmiségi gyerekeknek is, és hogy butaság és gonoszság az értelmiségi szülők részéről, ha elitiskolába íratják a gyerekeiket, mert mindenkinek kizárólag az az egyetlen jó megoldás, ha minden gyerek összekeverve tanul, az éppen hogy nem fogyatékos cigánygyerektől a 150 IQ-s zseniig bezárólag.

  19. 20
    Ábel.
    Az általad említett fajta „liberális” oktatás , egyetértek , egy faszság. az erőszakos gyerek, ha a családja is gyökér, úgyse tud megváltozni, szegregálni kell, a többi gyerek védelmében. Sajnos sokan összekeverik a liberalizmust az anachiával, a SAJÁT TAPASZTALATOKON NYÚGVÓ az egészséges önvédelemet és kirekesztést, a rasszizmussal.
    A pornó erőszakos arcba nyomásából, csak az „erőszakos”-sal van nekem problémám. Gondolom más erőszak is volt, vagy ezek a gyerekek fognak elkövetni. A többbit már el lehet magyarázni egy elsősnek. Mert ILYEN a Világ.
    A szülők pedig fogjanak össze!
    Mint ahogy mi tettük még azóvodában, és borítottuk az asztalt.

  20. 20: Ábel:
    Sehol sem fogsz már „normális” iskolát találni, mert a liberális fordulat a jelenlegi pártkatonás kézi vezérlés totálisan tönkre tette a közoktatást (is).
    Keményen fizetős sulik, esetleg néhány komolyabb egyházi iskola jöhet még szóba, ahol megintcsak alkalmazkodnia kell szülőnek és diáknak egyaránt. Vagy marad a köz pártállami alapon üzemeltetett, fűnyíró elven működő agymosodája (egységes tankönyvek, lehetőségek, csak papíron létező egyéni bánásmód és fejlődési lehetőségek a túlterhelt, alulfizetett, gyermekfelvigyázóként alkalmazott szakemberekel).
    A legtöbb helyen a pedagógiától megcsömörlött, még saját gyerekét irányítani sem tudó, nagypofájú, de dolgozni nem szerető pártkáderek ülnek a tantestületek nyakán.
    Az ún. előremeneteli rendszer, vagy életpályamodell abszolút kontrszelektál, mert a dolgozni nem szerető (általában nem is tudó) tanár ugrik elsőként az óracsökkentés lehetőségére, amit adminisztratíve elérhet. A fiatalok nem igazán értenek szót, képességeik is már az új generációkéval azonosak, pl. pearcinges, tetovált, miniszoknyás tanítónéni, az idősek rég nem tudják követni a modern kor kihívásait (nem csak a számítógéphasználatra értve), a középmezőny meg hiányzik, mert elüldözték őket a szar fizetéssel és ezzel a környezettel. Ezen pedig már nem lehet változtatni, évtizeden belül biztosan nem… Az emberhiány miatt a jövőben hamarosan érkeznek a képesítés nélküli, még olcsóbb munkaerőt biztosító asszisztensek és képesítés nélküli, ill. gyorstalpalókon kiképzett tanárok.

    Ami a tudást illeti:
    Egy átlagos mai gyereknek a tárgyi tudása a béka segge alatt van, ez köztudott, megannyi mérés bizonyítja. Az elkényeztető bánásmód hozadéka, de ennek ellenére egyetértek azzal, hogy enélkül még meg lehetne élni. Ugyanakkor a lurkók igen nagy hányadának az eszköztudása is rendkívül hiányos, nem tud írni, értőn olvasni és alapműveletekkel számolni. Hiába lógnak éjjel-nappal a telefonjukon, azt ostobaságokra, pl. videózgatásra, buta játékokra, és online alapú kapcsolattartásra használják, ha valami befuccsol, a programozáshoz, informatikához sem értenek. Még az internetes információkeresés lehetőségeivel sincsenek tisztában, egy modernebb számológépet bekapcsolni sem tudnak, hiába teszed elé a térképet, ha nem a googlemap az, ami begépelésre kidobja a megoldást, elveszett. Funkcionális analfabétizmus, ahol magasabb szintű gondolkodási műveletekről nem beszélhetünk.

    Bizonyára vannak elit iskolák, fizetős helyek, ahol kinevelik a szűk réteget adó (lassan már újra családi, ill. kasztrendszeren alapuló), jövő mérnökeinek, orvosainak, ügyvédeinek szánt utódokat, ám a nagy átlaghoz tartozó többség esetében sajnos a fent leírt helyzet érvényesül. Apropó, ne hidd, hogy a fizetős iskolában jobb tanárok lesznek! Ott a szülő, ill. a gyerek magántanárai fognak tudást átadni, maga az iskola maximum ahhoz ad értéket, hogy az iskolában töltött idő ne egy rémálom legyen.
    Szóval a mai gyerekek nagy részénél (és egyre nagyobb részénél) ez a fő gond, hogy sokan alapvető, minimális, az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen képességek birtokában sem lesznek, s a további könnyítések, kihagyások, tanulással töltött idő átrendezések csak ráerősítenek erre. Ugyanígy sok tanulónál a szociális képességek, tehát nem csak az IQ, hanem az EQ és az MQ értékei is rendkívül alacsonyak, s egy ilyen társaságban a jobb képességű gyerek kibontakozási lehetősége is romlik, esélyei csorbulnak. A pedagógusok rég letettek arról, hogy ezt a folyamatot megállítsák, elvégzik, amit várnak tőlük, és messziről tesznek rá, hiszen lehetőséget sem hagyott a magyar társadalom arra, hogy beleszóljanak a saját szakmájuk irányításába!

    A dolog hosszú idő alatt (több évtized!) jutott ide, s többtényezős a felelősség is benne, de ezen fordítani egykönnyen már nem lehet. Nem a gyerekek tehetnek róla, mert az ő időbeosztásukat és azt a környezetet, ami körülveszi őket (az ostoba lehetőségeket, játékokat, meséket is beleértve), nem ők hozták létre. A szenvedés ellenben az övék lesz! Hülye lett és hülye marad, pedig uganannyi időt töltött az óvodában, iskolában és nyilván otthon is, mint bármelyikünk, mert a reá fordított „minőségi idő” a családban és a köznevelésben a közelében sincs annak, amit például mi még 20-30 éve megkaptunk…

  21. 22 – Horváth Csongor:
    Visszaemlékezve gyerekkoromra, nem csak az oktatás volt kiváló, de a „közhangulat” a tudást díjazta, becsülte. Ez szép lassan eltűnt.

  22. Én 3-4 hónapja kelek éjjel 2 és 4 óra között tökéletesen felébredek. Ez nem függ a lefekvés idejétől. Ha éjfélkor fekszek, akkor is. Pedig világéletemben úgy aludtam, mint a tej. Persze lehet mástól is, mint Covid. De eléggé kivagyok mostanra.

  23. A kinai orvoslas szerint: maj es tudo problema.

  24. 24.Kamionos
    Te sörözöl?
    Pár éve valahogy megváltoztatta az alávásom a kedvenc söröm ,régen mindig jót aludtam 2-3 sörtől ,ma már egyet megiszok és tuti éjjel közepén ébredek fel ,vissza se tudok aludni soha ,mindegy mikor fekszek le. Megoldás kézenfekvő ,nem iszok 1 sört se ,meg más alkoholt se ,így minden nap pont reggel 6 ig alszok és jól ébredek.
    Tavasszal kipróbáltam Jägerből 2dl ,és még a délutáni szieszta se jött össze ,nem tudtam pluszba aludni tőle..
    Visszatérve a poszthoz ,attól is kilesznek az emberek így télen hogy 3-4 hónapig semmi szórakozásuk nem lesz, és semmit se tudnak magukkal kezdeni.

  25. 24: Kamionos:
    Ha a vérnyomásod rendben és nem vagy kórosan horkoló, én arra tippelnék, hogy tudat alatt feszülhetnek az idegeid… Még mindig jobb, mint a gyomor – bélrendszer panaszai ugyanezen ok miatt! Próbálj meg munkaidőn kívül, este egy kis töménnyel lazulni, akkor is megébredsz -e. Ha nem akarsz alkoholt, egy pohár tej is megteheti, amennyiben nem vagy laktózérzékeny. Ha bejön a dolog, Magne – B6 vitaminnal erősíts magadon. És jut eszembe, ha túltoltad a D vitamint, az is okozhat ilyen tünetet… Meg ezer más is, min. egy vérkép – vizelet vizsgálat után lehetne konkrét diagnózist felállítani.

    Elképzelhető, hogy Dajtás vállal távgyógyítást is, tőlem a tudományos megközelítés felől csak ez a soványka ötlet futotta…

    Ha csak a covid érintetség miatt aggódsz, az az álmatlanságnál sokkal keményebb dió!

    26: Kertész:
    Egymással sem? 🙂
    Sztem. az átlagember amúgy is a TV előtt ülne, ebben senki sem akadályozza őket. A társasági életet sokan meg sem engedhették maguknak (színház, mozi, koncet, vendéglők), így csak mosolygok, amikor az emiatt kieső lehetőségeket sajnálgatják páran…

    A fiatalok ellenben bajban lesznek, mert az ismerkedésre és a szexuális energiák levezetésére valahogyan sort kell keríteniük. Valaki már ajánlotta itt nekem is a virtuális VR-szex lehetőségeit, hát majd ez is elterjed az 5G mellett, aztán elemezgetjük egy évtized múlva, hogy mekkora torzulás és korcsosodás lett belőle…

    Talán még a kocsmázás és a kávézás az, ami pill. nem pótolható „hasznos” lehetőségként esik ki jelentősebb igényre számot tartva.

  26. 24. Kamionos

    Ez most normális! A változás része, akárcsak a kettősség érzete.’ Mélység ‘és ‘magasság’ egyszerre is jelen lehet.

    Meditálj, ha tudsz!
    Én legalábbis ilyenkor szoktam. Sokkal jobb mint forgolódni és idegeskedni, hogy nem alszol.

  27. Re:27 Csongor
    Gerinc és agyműtétet nem vállalok interneten keresztül… 🙂

    Re:24 Kamionos
    Én nem ajánlom az esti piálást, mert masszív alkoholistának lenni nem éppen leány álom. Próbálj ki gyógynövény alapú altató teákat, de gyanítom a probléma inkább pszichés jellegű, amit vagy te magad, vagy a környezeted generál.
    Szűk családban van aki nagyon rá van kattanva a vírus parára?

  28. A koronavírus Magyarországra történő berobbanása óta rengeteg információ kering a közösségi oldalakon a témával kapcsolatban. Laikusként rendkívül nehéz eldönteni, mely hírek relevánsak és melyek nélkülöznek minden tudományos alapot. Ezúttal Dr. Kemenesi Gábor Junior Prima díjas víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa a meghívott vendégünk, aki egy közérthető beszélgetés keretében segít tájékozódni az információk sokaságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük