(3351) Sose akarok saját gyereket

Tibor bá’ fordítása online

 

Ez a poszt eredetileg a FEMSPLAIN (Femsplain.com.) határozottan feminista blogban jelent meg, „Sokáig akarok élni gyerek nélkül” témakörben, amit szabad stílusban fordítottam le.

Mondok neked valamit, amin meg fogsz botránkozni, de előbb ülj le. Készen vagy? Akkor jó. — Nem akarok gyerekeket. – Tisztázzunk valamit! Nem azt jelenti, hogy még nem akarok gyerekeket. Nem azt jelenti, hogy majd csak a házasság után. Nem azt jelenti, hogy előbb visszafizetem az egyetem alatt felvett kölcsönt. Nem azt jelenti, hogy előbb veszek magamnak egy házat. Nincs semmilyen kikötés. Egyszerűen sose akarok saját gyereket.

Őszinte leszek hozzátok, elsősorban arról van szó, hogy nem szeretem a gyerekeket. Az egész eddigi életemet egykeként éltem le, és piszkosul élveztem, hogy nincs testvérem. Rólam meg lehetne mintázni az egyke szobrát: elkényeztetett, türelmetlen, önző, stb., és mint ilyen nincs semmi gyakorlatom a gyerekekkel kapcsolatban. Még életemben nem volt egy csecsemő a kezemben (kösz, hogy felvetetted, nem kívánom elringatni a tiédet). Fogalmam sincs, hogyan tudnék szót érteni 12 év alatti gyerekkel. Számomra a gyerekek terra incognita.

Egykeségem introvertált és önzővé tett. Bevallottan ez nem egy igazán jó kombináció, ha a feladat saját szükségletednek a feláldozása, és valaki másnak, egy apró emberi lénynek a folyamatos gondozása, aki még etetni se tudja önmagát. nekem pedig semmi kedvem megváltozni. Ilyen vagyok, ez vagyok, és én így szeretem önmagam. Szeretem a jelenlegi életvitelemet, és a további, várhatóan gyermektelen életemet.

Ez természetesen nem azok ellen szól, akik gyermekeket akarnak, amennyiben ahhoz van kedvük. Szülőnek lenni sokak számára fantasztikus élmény és boldogság, de ez nem vonatkozik mindenkire.

Egy olyan társadalomban élünk, ahol általánosan elfogadott, hogy a nők minden vágya a gyermekek világra hozása. Gyermekek vállalása annyira elfogadott, hogy amelyik nő ezzel nem ért egyet, azt nem tartják normálisnak, tehát engem se. Aki eltér a társadalmi elvárásoktól az „fogyatékos”, kevesebbet ér, mint az a nő, aki ki akarja használni reprodukáló képességét. Az ilyennek egyszerűen nincs igaza, és egyértelműen nem ismeri saját elméjét, de ha kap kellő időt (és megfelelő oktatást, hogy egy igazi nő gyermekeket akar) akkor meg fogja változtatni a véleményét. Ha pedig azt feltételezed, hogy ez mind csak hipotézis, akkor még nem voltál olyan nő, aki nem akar gyereket és ezt nem is rejti véka alá. Hidd el nekem, volt már részem ehhez hasonló retorikában. „Oh, te még fiatal vagy, néhány év és meg fog változni a véleményed.” Hát kérem, valóban fiatal vagyok, még csak 22 éves, de ez automatikusan nem jelenti azt, hogy nem vagyok képes felnőttként, kellő indoklással élve feltárni magam előtt, ki is vagyok, és mit akarok az élettől.

Tinédzser éveim alatt, és most a húszas éveim elején egyre inkább biztos vagyok abban, hogy gyerek nélkül akarok élni. Sok szöveget hallok a nők anyai ösztönéről, ami fogamzásképes éveiben lepik el őket, de én semmi ilyesmit sose éreztem, és egyszerűen nem értem meg, hogy mi nem lenne normális bennem.

Nem akarok gyerekeket, és kiderült, hogy ettől nem leszek egy csöppet se kevésbé nő. Nem vagyok hibás „termék”. A gyermekvállalástól senki se lesz se jobb, se rosszabb. Miért ne lehetne nekem, mint független feministának jogom ahhoz, hogy megválogassam, miként akarok élni.

Végül pedig, ha tudsz olyan hajléktalan macskáról, amely otthont keres, hívj fel. Egyszerűen élek-halok a macskákért.

A szerző Jessica Burnell egy agytröszt alkalmazottja, imád jógázni, ha lehet említést tesz a patriarchátusról. Imádja Alex nevű macskáját.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

79 gondolat erről: „(3351) Sose akarok saját gyereket

  1. Szerencsére, az ilyen Jessica nevű véglények az isteni/természeti törvények szerint ki is szelektálódnak. Nem tudják átadni az abnormalitást, a következő generációnak.

  2. Ez itt a lényeg: „Az ilyennek egyszerűen nincs igaza, és egyértelműen nem ismeri saját elméjét, de ha kap kellő időt (és megfelelő oktatást, hogy egy igazi nő gyermekeket akar) akkor meg fogja változtatni a véleményét”

    Milyen az az oktatás, ahol arra nevelik a nőket, hogy ne vállaljanak gyereket?
    Talán CEU bölcsész kara ,ahol még férfi és női budi sincs külön? 🙂
    Erre a véleményére kiváncsi lennék 40 éves korában, mert nagyon szar lesz megöregedni 10 macskával…
    Ez a csaj ékes példája annak, hogy hogyan számolja fel önként magát egy kultúra. Kis butuskának a macskája mögül fel sem tűnik az, hogy ha ezt az attitűdöt képviseli, akkor helyére betör egy sokkal agresszívebb társadalom, és vége lesz az álmainak azonnal, mint egy botnak. Figyelő szemeiteket nyugatra fordítsátok, ahogy a dekadens nyugat önön létét számolja fel.

  3. Volt ilyen kolléganőm. Ő ugyan nem tudná elviselni egy gyerek bőgését.
    Azután 40 éves korában kétségbeesetten kapkodott, de akkor már nem jött össze neki.

  4. Mindenkinek jobb lenne, ha az ilyeneknek már a szülei is így gondolkodtak volna.
    A feminizmus (beteg elmeszülemény) férfit csinált a nyugati nőből. Érthetetlen, hogy miért okoz örömet egy macska, vagy bármely más élőlény, ugyanakkor miért nem okoz örömet egy saját gyermek.

  5. Helyes! Nem kell minden önző feministának szaporodnia! Épp elég sokan vagyunk nélküle is.

  6. Végre, egy jó poszt, ahol NŐT lehet fikázni, ahol vadidegen férfiak nyomjak, mi a kötelessége egy olyannak akihez a világon semmi köze. Gondolom, mentek majd alapot betonozni egy átnevelőtáborhoz, és keresitek a térképen a legközelebbi felrobbantható abortuszklinikát.

  7. Jesszus…
    Ez a cikk egyszerre alkalmas arra, hogy csökött állati voltunkat igazoljuk, és arra is, hogy egy más síkon gondolkodó világot építsünk vele. Mindkettőtől borsódzik a hátam!

  8. Vannak tipikus férfiak és tipikus nők és vannak atipikusak is.
    A társadalmakat pedig a tipikus többség rendezte be, elsősorban maganak.
    Kegyetlenebb közösségekben „meglincselés” a nem tipikusak sorsa, avagy csak folyamatos kirekesztés és piszkálás.
    A sajat jó közérzetét mindenki előmozdítja, a masok nyomora keveseket hajt ki a komfortzónajukból.
    A legutóbb említettek magatartásának a megerősítésére sok sok hazug népszerű mantra van.
    „Te nem tudod megváltani a világot”
    „Ha többezer éve működik, miért változtatnánk rajta ?”
    „Ne légy naiv, legyél realista, az kifizetődőbb !”
    A másság költséges dolog, kicsit vagy nagyon, de tény, hogy általában bünteti a közösség.

  9. 5. ?
    Az ember énképe az élete során változik, és amivel jelenleg azonosul, az nem lehet lefixált, statikus, merev. A személyiség az évek során csak rákényszerül, hogy újabb mintázatokat, szokásokat vegyen fel magára, én-határait kitágítsa.
    Ha egy fiatal már előre megalkot magának egy lezárt énképet, mégha megunja is, annak biztonságából nehéz lesz kilépnie, és így képtelen lesz a megújulásra is.
    A mai korszellem sajnos ezeket a tulajdonság-, szokás-, minta modelleket áramoltatja, és kész identitásként programozza bele a fiatalokba.

  10. 7. László
    Ha jól értelek…. ?
    60 éves vagyok. 2 lány és 2 fiúgyerekkel. Szeretem a saját gyerekeimet, szeretnék sok unokát. De esetleg a lányaim had döntsék már el, akarnak-e gyereket! Ne vadidegen férgek mondják meg, nekik mi a jó.
    Ábel.
    Üresrozsdáspáncél.

  11. Szerintem senki nincs abban a helyzetben, hogy bárki helyett is döntsön. Már nagyon régen elmúltak azok az idők. Talán még bizonyos muszlim országokban.
    Viszont erőteljes programozás zajlik, ami nagyon is befolyásolja a fiatalokat, és óriási hatással van lelki világukra. Elég egyértelmű, ha egy fiatal előrevetítve egész életére tesz határozott kijelentéseket.
    Én magamról még jelen percben sem tudom, hogy valójában ki vagyok, és mivé válok, ezzel kapcsolatba pedig nem is zárok le és zárok ki semmit. 🙂

  12. Mindenkinek jobb lehetne, ha ennek az éretlen nőnemű (?) egyednek anno a szülei is így gondolkodtak volna.

  13. Megkockáztatom azt az állítást, hogy mindannyian nagyobb biztonságban éreznénk magunkat egy olyan világban, ahol az emberek, jobbara úgy gondolkodnak mint mi.
    Azonban más a helyzet.
    Az emberek nem hagynak föl vele, hogy megtérítsék azokat, akik nem az ő Szent Értékeik szerint élnek.
    Nagyon sokféle ember van, nagyon sokféle neveltetés és genetika tette őket pont olyanná amilyenek.
    Lehet ragasztgatni a „nem normális” cimkéket.
    Kérdés ez bölcs dolog e , jobbá tesszük e ezzel a világot vagy éppen rosszabbá ,és kérdés, hogy csak a normálisnak van e joga szabadon lélegezni ?

  14. 9 „Ne vadidegen férgek mondják meg, nekik mi a jó” – Na ez az! Ezért tiltakozunk pl az iskolai genderérzékenyítés ellen, a mindenre kiterjedő szexuális „felvilágosítás” (=megrontás) és a többi ellen.

    Ha néhányan nem akarnak gyereket, az ő dolguk.

    Egyébként a szalmabábot tényleg nem érted, vagy csak vicceskedsz?

  15. 6. Horváth Csongor

    +1 Ebben pedig én értek egyet veled.

  16. 10 Az első felével egyetértek. De én arra nem lennék ilyen büszke, hogy nincs identitásom.

  17. 13.
    „Az identitás formálódása egy életen át tartó folyamat különböző szerepeken keresztül, melyekkel az egyén azonosul (anyai/apai szerep, nagyszülői szerep, szakmában betöltött szerep stb.)” (Wiki) – ezek mellett, hogy valójában ki vagyok 🙂
    De azért „A bölcs uralkodik a csillagai felett.”

  18. 22 éves nő… Van ember a Földön, aki elhiszi, hogy tudja, mit akar? Arra nem képesek, hogy eldöntsék, én milyen pizzát rendeljek magamnak, mert ő ugyan most nem kér, de lehet, hogy enne majd az enyémből, és az akkor már olyan legyen, amilyet ő szeretne 🙂
    Én ismerek olyan nőt, aki 35 évesen még ezt gondolta, most, 41 évesen meg szülni fog (a párjától, aki akkor is ott volt neki, meg most is).

  19. Ha valaki nem akar gyereket, legyen az ő ügye. nem probléma mert túlnépesedés van. Amilyenek a kilátások, lehet, hogy ő csinálja jól. Nem kell aggódnia a gyerekei jövőjéért.

  20. 2.dajtás
    Remek meglátása a dolgoknak, a lehető legtömörebben és világosan kifejezve.
    A csajt nem itélem el, ő szegény önmagát hozza, az ő elferdült életfelfogását. Ö a mai nyugati társadalmi öngyilkos, önfeladó inkarnációja, ő a mai társadalom eszenciája.
    Nagyon helyesen jegyzed meg, ha nem a kis butuska, akkor a migránsok fogják teleszülni a mai Európát, és JOGOSAN.
    Mert azé a Föld, aki teleszüli.
    Pont.

  21. 21.balint

    Egyetértek.
    Mondjuk ez a nő nem a társadalom esszenciája, de mindenképpen ez az önző, hedonisztikus életvezetés már teret hódított a nyugatinak nevezett világban.
    ————————————————————
    Kicsit olyan téma ez mint a ‘Meseország’.

    Ez egy komplex folyamat kiragadott szelete, ahol az igazság más mint ezen folyamat más állomásán.
    Ha más állapotokat ragadok ki és hasonlítok össze ugyanebben a témában, mondjuk ott ahol szétváltak a párhuzamosan futó események, olyanokat melyek ezen folyamatábrán időben közelebb vannak egymáshoz, élesebb vitát lehetett volna generálni. Meseország’ esetében ez volt.

    Jelenlegi példa már a dekadencia csúcsa, akárcsak a feminizmus jelensége,ami nem most kezdődött. Így a többségi vélemény földbe döngöli az ő szokásrendszerétől eltérő, ‘aberrációnak’ minősülő véleményeket.

    Ne értsetek félre, szerintem is nonszensz. Ráadásul természetellenes. Ezek a nők 60 évesen már mind visszacsinálnák a dolgokat.
    Egyedül, a kis lakásukban üldögélve egész nap van idejük gondolkodni a „fontos”dolgokon.De az a vonat-nekik- már elment.

    7.H.Cs.
    Egyetértek.

  22. Szerintem sincs baj azzal ha valaki nem akar, de így kinyilatkoztatni, hogy ti mind hülyék vagytok, én megyek egyedül szemben az autópályán, ez nagyon buta és felfuvalkodott dolog. A tapasztalat igenis azt mutatja, hogy gyerek nélkül nagyon nehéz egy teljes, boldog életet leélni, és főleg az idős kor nehéz, amire 22 évesen nem sok rálátása van.

    Én is első kézből ismertem egy ilyen hölgyet, együtt dolgoztunk. Együtt élt 15 évig a férjével, és sokszor beszélgettünk erről, ő kb. ugyanezt adta elő mint a cikkben a hölgy, hogy ő nem olyan mint a többi, nem érez késztetést, nem hiányzik a gyerek, fogadjuk el így. Aztán amikor 38 lett (dekoratív nő volt még akkor is, és most is az) a férj lelépett egy 28 évessel, akivel kb. azonnal össze is hoztak egy gyereket. A kolléganőm most 40 évesen ráébredt, hogy mégiscsak jó lenne egy gyerek, már egy éve próbálkoznak az új párjával de nem akar összejönni…

  23. A nő hozzáállása szerintem azon az alapon kritizálható, hogy ő vélhetően az intelligensebb felében van a populációnak. Az, hogy ő nem szaporodik, a hülyék viszont tömegével, kontraszelekciót jelent és hosszú távon az idiokráciához vezet.

    Ezt tompítja, hogy nem úgy néz ki, hogy az emberiségnek nagyon hosszú távra kell előre néznie, különösen nem úgy, hogy minden megy tovább ahogy eddig.

    Tényleg csökkennünk kéne számban, és a nagyobb baj inkább az, hogy olyan tömegek szaporodnak irtózatos mértékben, akiknek akár a szellemi adottságaik, akár a kulturális beállítódásuk hátrányosak.

    De ha az IQ mellett beveszem az egyenletbe az értékrendet is, akkor se bánom, hogy a szerzőhöz hasonló gondolkodású ballibsik nem szaporodnak. Épp elég baj, hogy a nézeteiket terjesztik, legalább a gyerekeikben kevésbé adják tovább.

    Engem az vigasztal, hogy azért nemcsak a muszlimok és az idióták szaporák, hanem mi, katolikus értelmiségiek is.

    Azt meg, hogy 40 évesen majd valószínűleg jól észbekap, és bánni fogja, magasról letojom. Mindenki megeszi amit főzött. Az élet amúgy is jelentősrészt arról szól, hogy az ember elenged dolgokat.

  24. 15. Ábel
    A „szalmabáb” ot értem, amúgy vicceskedtem…. félig. 🙂 A „genderérzékenyítes” vagy miafasz ellen azért nem tiltakozom, mert sose űcsörögtem ilyen órán, és tudtommal a gyerekeim se.Majd kezelem a problémát, – ha annak tartom. Pinapárti vagyok, és a gyerekemet is ennek a szeretetére nevelem. 🙂
    De… minek is anyázzuk egymás! Mert ami fontos: Reggel pozitívra jött ki egy irodistánk covidtesztje, lepakolták a rendelt építőanyagot, éppen most sült ki a kenyér, este mehetek halloveen-ezni a zuhogó esőben.

  25. 25: A lányokat is? Na jó, hagyjuk ezt, csak magas labda volt…
    Peace!

  26. Kissé hasonlít a homo témához, senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy saját belső indíttatásait elnyomja, ha az másoknak nem okoz kárt.
    Viszont az ilyen eseteket én úgy tekintem nem normálisnak, hogy ez egyfajta genetikai öngyilkosság.
    Általánosabban, szemléletesen fogalmazva nem tudom normális működésűnek tekinteni azt az élőlényt, amelyik megszakítja azt a biológiai gyakorlatot, amelyet négymilliárd éve az összes felmenője kivétel nélkül követett, hogy a mai sokszínű világ, benne ő maga is létrejöjjön.
    Amelyik valami oknál fogva ilyen lett, az mind nyom nélkül ki is halt, kiírta magát a faj történetéből…

  27. 27: Ez igaz, de valamilyen módon mindenki nemnormális. Ez akkor már egy viszonylag ártatlan módja.

    Most eszembe jutottak a katolikus papok, szerzetesek és szerzetesnővérek. Ők is lemondtak a szaporodás lehetőségéről. Az se normális, de szerintem őket se kell bántani ezért.

  28. Szerencsésnek érzem magam, hogy éppen most és itt élek. Európai nő a XX-XXI. században. Megtanulhattam írni, olvasni, számolni. Továbbtanulhattam. Önálló keresetem van. Viszonylagos függetlenségben élhetek. Amikor húsz évvel ezelőtt ott maradtam két kis gyerekkel, nem kellett kényszerűségből férjhez mennem valakihez, akit nem is szeretek, csak hogy ne haljunk éhen.
    Örülök annak is, hogy sok mindent megismerhettem, megtanulhattam. Akár teljesen új szakmát, hivatást választva pályát módosítva. Értelmiségiként alkalmazotti munkaviszonyban keresem kenyerem. Otthon főzök, háztartást vezetek.
    De örülök annak is, hogy ha éppen az érdekel, senki nem veszi ki a kezemből a kalapácsot, fűrészt, csavarhúzót, amikor éppen kedvem szottyan barkácsolni vagy összerakni egy lapra szerelt íróasztalt vagy komódot. Máskor elő a festőállványt, ecsetet, festékeket és irány a flow.
    Jó, hogy van a Társam, aki mindenben részt vesz, ami pedig őt nem érdekli, abban nem akadályoz. Kölcsönösen tiszteletben tartva egymás érdeklődési körét, hobbijainkat, rigolyáinkat.
    Soha de soha eszembe nem jutna, hogy bárkinek meg kellene szabnom, hogy az illető hogyan él, mit csinál, kit szeret – mindaddig, amíg másnak nem árt. Házasodik vagy nem? Az az ő dolga (részben szerencséje is, hogy megtalálja-e a társát). Lesz-e gyereke, „akár a rosta lika”, vagy sem? Akarjon-e egyáltalán gyereket? Jaaaj, hát szerintem ehhez már tényleg senkinek semmi köze. Csakis annak a két embernek joga és felelőssége is eldönteni és megvalósítani.
    Régen is voltak ‘vénlányok’, akik nem mentek férjhez, az öreg szülőkkel maradtak, őket gondozták, ápolták életük végéig. Lehet bárkiből család nélkül is sikeres ember, kutató, tanár, vezető, értelmes alkotó termelő segítő stb. tevékenységet folytató ember. Ha nő, ha férfi.
    Miért gondolják egyesek, hogy a nő életének egyetlen célja és értelme a gyerekszülés?!
    Hogy képzelik, hogy ezt megszabhatják?!

    Leonardo Da Vinci csak a sixtusi kápolna freskóját festette meg, és néhány más alkotást hagyott maga után. De se feleség, se gyerek… Ja hogy ő férfi volt? Neki szabad?

  29. 29: Teljesen egyertérek, de még valami eszembe jutott: ha az egyetlen gyermekem nem vállalna gyereket, azért az engem nagyon rosszul érintene.

    Elfogadva azt, hogy egy felnőtt ember élete fölött még a szülője sem dönthet, azért a szülő elmaradó nagyszülősége egy jogos fájdalom lehet, és ha ezt a vágyát, fájdalmát kifejezi a gyermekének, az is.

    Mindenki másnak viszont tényleg semmi köze hozzá.

  30. Tibor bá’:
    Biztos, hogy a Természet mindenkit ugyanarra hív?

  31. Sok nő inkább egyenrangú szeretne lenni a férfiakkal, semmint anya.
    Más dolgokat izgalmasabbnak, vonzóbbnak talál annál, minthogy anya legyen.
    Ezek jól teszik ha nem szülnek, mert ellenkező esetben az egyenrangúságra minimális az esélyük.
    Csak nagyon kevés, nagyon szerencsés nő az, aki gyermeket, pláne gyermekeket is szült és világi karriert is csinált.
    Ritka nehéz mutatvány.
    Tehát lehet kérem szabadon választani.
    Európában és a világ modernebb részén a nők egyre kevesebb gyermeket szülnek.
    Ennek az egyik okát neveztem meg még az is lehet, hogy a legfontosabbat.

  32. 29. Delp
    A poszt témája azért is érdekes, mert jelenleg nagyon sok nő (a környezetemben is) azért küzd , hogy legyen neki gyereke ilyen-olyan beavatkozások segítségével, mint pl. inseminatio, lombikprogram. Sajnos a környezet-, és gyógyszer szennyezés, lelki-pszichikai hatások még inkább hatástalanítják ezeket. A nyugati média ezeket a nagy női lelki vívódásokat küzdelmeket persze nem tartja említésre sem méltónak, de ezerrel nyomják a gyermektelen szabadság illúzióját.

  33. Olvasom, és közben próbálom elképzelni többségetek életét
    godolkodását, de az Istennek se fér a fejembe, hogy működtök.
    Szerintem igen sokan, csak „sodródtok” igyekeztek nem kilógni
    a sorból, megfelelni a társadalmi elvárásoknak, mert a végén
    még „szó éri a ház elejét.”— TUDOM, KILÓGOK A SORBÓL !!!
    De amíg TI rendezett sorokban igyekeztek egyszerre lépni is,
    addig az én abszolút enberi szabadságtudatom addig terjed,
    hogy képes vagyok, ( voltam ha nem is tudatosan ) saját
    életemet is rombolni. — Rá is ment az első házasságom !!!
    Mind emellett két fiú azért maradt utánunk, de eszembe nem
    jutna, bárkit is erre kapacitálni, vagy hiánya miatt megszólni.
    A fentiek fényében nekem a leg szimpatikusabb vélemény a
    29. Delp írása volt. — Öröm volt olvasni gondolatait !!!

  34. 24. Ábel.
    Nem kéne a „”keresztény értelmiséged””-del a véleményt
    nyilvánítók előtt emelni az ázsiódat. — SZERÉNYSÉGED
    ( nekem !!! ) SZIMPATIKUSABB LENNE !!!

  35. 36: Tudom, hogy nem vagyok mindenkinek szimpatikus. Sose érdekelt.

    Tudom azt is, hogy nem vagyok tökéletes. Ez zavar, és igyekszem változni, de nehezen megy. Ezzel együtt nem próbálok úgy tenni, mintha nem tartanám az értékeimet fontosabbak másokénál, akik értékrendje ellentmond az enyémnek.

    A „keresztény értelmiséget” pedig nem azért említettem, mintha arra számítanék, hogy mindneki hasraesik tőle, hanem azért mert ez egy olyan csoport, akinek az átlag IQ-ja felfelé tér el a 100-tól, miközben átlag 3 gyereket vállalunk családonként. Ezzel fékezzük a populáció genetikai állományának a romlását. Ajánlott film: Idiocracy

    Azzal együtt, hogy sose tetszelegtem a tolerancia bajnokának szerepében, szerintem az ennél a posztnál hozzászólók közül a legelfogadóbbak között voltam.

  36. Ábel,
    Mi van veled? Mindegyik hozzászólásod hemzseg a hibáktól!
    Ez az utolsó 37-es, pedig egy „gyöngyszem”.

    „Azzal együtt, hogy sose tetszelegtem a tolerancia bajnokának szerepében, szerintem az ennél a posztnál hozzászólók közül a legelfogadóbbak között voltam.”

    Mit is írtál?

    Várd meg amíg Én dicsérlek meg.

  37. 38 – n/a:
    Én is keresztény értelmiségnek vallom magam. Nem mert templomba járok, vagy mert hiszek a bibliai istenben, hanem mer keresztény kultúrában nőttem fel. Például eszem ágában se lenne konyhakéssel levágni egy muzulmán nő fejét. 😀

  38. 39 Tibor bá’

    Ez most érdekes fordulat.

    Ábel-t „csesztetem”, mert öndicséretet követett el, plusz ugyanabban a mondatban ellentmondott önmagának. Más hibáját most nem emeltem ki.
    Téged pedig nem foglak kritizálni, az NAGY hiba lenne részemről, nálad van a kigomb.
    Ugyanakkor eltereled az irányt, kvázi véded Ábel-t.

    ?

  39. „Boldogok a halottak! És háromszor szerencsétlenek, akik őrületükben nem átállanak nemzeni! Boldogok az önmegtartóztatók! Boldogok az ivartalanítottak! Még azok is boldogok, akik többre tartják a paráznaságot a termékenységeknél! Mert ezekben a mai időkben a családapák meg családanyák a bűnösök, nem pedig az önkielégítők és a szodomiták: az utóbbiak csak önmagukat teszik tönkre, az előbbiek viszont – azzal, hogy megsokszorozzák az éhes szájakat – az egész világot.” (Albert Caraco)

  40. 40 – n/a:
    Nem védek senkit, csak kinyilatkoztattam. Talán a francia események hatására.

  41. Kiváncsian várom az alabbi kijelentésemmel szembeni ellenvetéseket.
    A partriarchalis „apajogú” tarsadalmi berendezkedés legfőbb oka az ,hogy a nő az aki szül és ő gondozza a gyermekeket.
    A vilag legmodernebb , területileg és a lakosságot tekintve kevesebb mint 20 % – án mutatkozik az a jelenség, hogy az előzőekhez képest sokkal kevesebb gyermek születik.
    Ez a legfőbb hajtó motorja a nők emancipálódásának.
    Annak hogy az évezredek óta jól bevált patriarchalis berendezkedésen, amikben a nő „mindig csak második lehet a férfi után” megjelentek az első repedések.

  42. Re:40 n/a
    Lehet pattogni a „szemantikai hibákon”, de generalisan érthető ki mit akar mondani…
    Arról nem is beszélve, hogy ha el kell rántani a kormányt, mert szembe jön egy idióta az úton, akkor nem ez a legfontosabb, hanem a cselekvés.
    Csak megjegyeztem… 😉

  43. 41 Tibor bá’

    „Nem védek senkit, csak kinyilatkoztattam.”
    Nekem mondhatod kérdezés nélkül is, meghallgatlak (elolvaslak).
    Ok, Szabad-e sétaautózni, várost nézni? Nem lövik agyon ezért az EMBERT?

    42 dajtás

    „Lehet pattogni a “szemantikai hibákon”,…”
    Te is terelsz. Nem szemantikai hibáról beszéltem, az öndicséret NEM az!

  44. Az embernek a migránsokkkal való bánásmódról és a lengyel abortusztörvényről legalabbis eszébe jut az abszurditás :

    Közel már a Szép Új Világ, amikor majd a humánum is bűncselekménynek minősül !

  45. 38. n/a

    Ha már ott tartunk, akkor Ábel nem bajnoknak-mint legjobb- tartja magát, csak a legjobbak között van tolerancia tekintetében.

    Szerintem Ábelt lehet érteni.

    És ha már ott tartunk Tibor bá’ minden , de nem a Keresztény értelmiségi csoport tagja, hiába a magas IQ és a „keresztényi” Európa tagság.
    Soha nem vennék be?! Elég csak egy-két posztra gondolni pl. „Buzi volt-e Jézus?”

  46. 44 – Balázs:
    A „Buzi volt-e Jézus” poszt egy fordítás. Az értelmes emberekre jellemző, hogy nyitott szemmel nézik a világot. Ha neked a blogom sokszínűsége nem tetszik, le is út, fel is út.

  47. 44.Balázs
    …”És ha már ott tartunk Tibor bá’ minden , de nem a Keresztény értelmiségi csoport tagja, hiába a magas IQ és a “keresztényi” Európa tagság.
    Soha nem vennék be?! Elég csak egy-két posztra gondolni pl. “Buzi volt-e Jézus?”…”
    Tibor bá helyett, őt mintegy megelőzve válaszolok, mert a téma rendkivül érdekes vetületére tappintottál rá.
    Szerintem nemigazán értetted Tibor bát, mikor a kereszténység alatt ő kifejezetten megjegyezte, hogy a kereszténység alatt ő inkább ÉRTÉKEKET, kultúrsajátosságokat, európai mentalitást, egy afféle, szavakban nehezen kifejezhető lényeget értett. Irjon bármit a vallásról, képviselüiről, szimbólumairól, Tibor bá mindig is egy nem vallási értelemben vett ‘ kereszténység ” része lesz.
    Véleményem szerint Afrikát belengi egyféle afrikaiság- ne keresd értelmét, most kreáltam a szót , kifejezés terén én ennél közelebb nem vagyok képes eljutni és leirni a témát – Európát belengi egy európaiság, a Távol – Keletet dettó saját, különleges mivolta.Ez nekem lejön abból, ahogy az emberek öltözködnek, ahogy viselkednek, ez nekem lejön egy városképből, az épitészeti stilusból, ahogy kinéz egy utca, egy épület, mindez nálam egy komplex, megmagyarázhatatlanul összetett state of mind, és mi, mindannyian egy bizonyos társadalmi-kulturális – faji-etnitásnak vagyunk részei, mi beleillünk ebbe az európaiságba, mert ez lényünk elvehetetlen része, Afrikában pedig NEM!
    A Távol-Keleten,Indiában SEM!
    És nem annyira fizikailag nem való vagy oda, semmint lelkileg!
    És ennek semmi köze a valláshoz, ezt nálamnál jobban senki nem tanusithatja!

  48. 50. balint

    Jó megfogalmazás.

    2018 januárjában hangzott el a müncheni védelmi konferencián az akkori német külügyminiszter, Sigmar Gabriel szájából, hogy Európa vegetáriánus, míg Kína, az USA és Oroszország pedig húsevő – nyilván katona- és gazdaságpolitikai megszemélyesítésként illusztrálva a különbségeket.

  49. Re:42
    Szodoma és Gomorra ha jól rémlik földdel lett egyenlővé téve… 🙂
    Minden élet ellenes izmus ugyan erre a sorsa fog majd jutni, mert szükségszerűen felszámolja önön létfeltételeit.

  50. 24. Ábel
    A „ballibsi” kifejezést nyilván sértőnek szántad. Kíváncsi lennék, hogy a magad fajta „keresztény értelmiségi” milyen mércével mérve hasznosabb tagja a társadalomnak, mint mondjuk egy „ballibsi”, akinek ugyanúgy vannak gyerekei, adót fizet, nem gátol másokat a szabadságukban, a népesség elesettebb rétegéért erején felül is felelősséget érez, és nem tartja valószínűnek, hogy a felhők fölött a lábát lógatva ül egy jóságos bácsika, aki a dolgainkat intézi?
    Amúgy azt gondolom, hogy jogodban áll akármit gondolni arról, hogy számodra idegen nők szülnek vagy nem, nekik meg jogukban áll eldönteni, hogy szülnek vagy nem.
    Ez is kifejezetten bántó és sértő: „akkor se bánom, hogy a szerzőhöz hasonló gondolkodású ballibsik nem szaporodnak. Épp elég baj, hogy a nézeteiket terjesztik, legalább a gyerekeikben kevésbé adják tovább.”
    És ezzel nem azt mondom, hogy kimoderálnálak, ha tehetném, hanem csak azt, hogy bántóak a megszólalásaid, és tulajdonképpen végtelenül szomorú, ha a népesség magasabb IQ-t magának valló tagjai így beszélnek.

    29. Delp
    Üdítő volt olvasni a soraidat.

    40. Tibor bá’
    „Én is keresztény értelmiségnek vallom magam.” Hát persze. Akkor a hitelesség kedvéért kérünk egy szelfit, amin kereszttel a kezedben áhítatosan nézel egy kitömött állatra 🙂

  51. 52 – dajtás:
    Szodoma és Gomora nem a létfeltételeit számolta fel, hanem bujálkodott. A mai emberiség pedig erről elkezdett leszokni. Nem az izmusokkal van a baj, hanem az Emberrel.

  52. 49. Tibor bá’
    50.balint

    Nagyon tetszik a sokszínű blog.
    Csak vicceltem.
    A keresztény értelmiségiek csoportja(bocsánat Ábel!) számomra jelképe
    az önfélrevezetésnek, kik azt gondolják magukról amit….
    Egy ilyen fenti szóösszetételű( ami ha csak fordítás is) mondat számukra vörös posztó. Akárcsak nekem a csoport elnevezése. Kissé felsőbbrendűnek és kirekesztőnek hangzik számomra.

    Nyilván értettem a keresztényi kultúrkört és egyebeket és abban az értelemben Tibor bátyám valóban értelmiségi és keresztény is.
    De a konkrét Keresztény értelmiségi csoport az nem ez.
    Azok ‘kedvesebbek’ az Úrnak a szép öltönyükben, egymás kezét szorongatva, zsoltárokat énekelve. Mind okosok és különben is….. Azt nehéz megérteni, hogy Istennek senki sem lehet kedvesebb mint a másik, egyik életvitelt, szemléletmódot sem helyezi előtérbe egy másikkal szemben. Ez kb. olyan mint amikor a keresztes lovagok kiabálták a csata hevében, hogy : Isten akarja!!!!!
    Na neb@sz!
    A ‘helyes’ életvitel a személynek fontos, hogy közelebb kúszhasson a forrás, a megismerés felé.
    Tehát az életvitelük számukra fontos, ha úgy nézzük, puszta önzőségből. Kár piedesztálra állítaniuk értékrendjüket.

    Egyébként biztos jobb hely lenne a világ ha csak ilyenek népesítenék be a bolygót, de én azonnal eret vágnék magamon?!

  53. 38: Ábel: „A “keresztény értelmiséget” pedig nem azért említettem, mintha arra számítanék, hogy mindneki hasraesik tőle, hanem azért mert ez egy olyan csoport, akinek az átlag IQ-ja felfelé tér el a 100-tól, miközben átlag 3 gyereket vállalunk családonként.”

    Valóság: „Miron Zuckerman, a Rochesteri Egyetem pszichológusa és munkatársai néhány évvel ezelőtt közöltek egy áttekintő tanulmányt több mint 60, a vallásos hit és az intelligencia összefüggését vizsgáló kutatás adatainak összegzéséből. Az eredmény szerint negatív összefüggés van a vallásosság és az intelligenciateszteken elért eredmény között. Magyarul a vallásos embereknek átlagosan alacsonyabb az intelligenciahányadosuk, mint az ateistáké.”

  54. Re:55
    Meg persze vannak a kivétek, akik erre a tanulmányra fittyen hánynak.
    Azért a mintavételre kíváncsi lennék, hogy hogyan csinálták… 🙂
    Nem is beszélve arról, hogy közel sem mernék arra fogadni, hogy ugyan ezeket a számokat hozná egy másik ország vallási közössége.
    Lehet persze lobogtatni, hogy bezzeg az ateisták, de nekem ez a tanulmány eléggé izzadság szagú.

  55. Elnézést szeretnék kérni mindenkitől, amiért egy félreérthető szándékú félmondattal félrevittem a beszélgetést.

    Én eredetileg arról a jelenségről akartam beszélni, hogy általánosságban jellemző, hogy az iskolázottsággal, és ezzel együtt az IQ-val fordítottan arányos a vállalt gyerekek száma, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy akaratlanul hülyeségre szelektáljuk az emberiséget. A „keresztény értelmiségi” szubkultúrát csak azért hoztam be a képbe, mert ez a csoport pont kilóg a sorból. És bocs, Tibor bá, de Te szerintem nem tartozol ebbe a szubkultúrába, a magyar és európai értelmiség többségéhez hasonlóan. Akik szintén a keresztény kultúrkörből jönnek, de nem keresztények már. Lehet, hogy a gyerekeid száma alapján még bele is illenél, de az utóbbi évtizedeket tekintve ez inkább a kivételek közé sorol.

    Lehet, hogy úgy lehetett érteni, mintha hencegnék, valójában eszem ágában sem volt. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy a blog közönségének a többsége tisztelni kezdene emiatt, vagy hogy pozitívan tűnnék fel emiatt a szemetekben. Csak azért fogalmaztam többes szám első személyben, mert tény, hogy ebbe a csoportba tartozom, és nem szokásom mismásolni, őszinte ember vagyok. Nem gondolom, hogy érdemrend járna ezért, az IQ-mért nem dolgoztam meg, a kereszténység megint csak nem az én érdemem. Csak vagyok aki vagyok. De azt hiszem, túlragoztam…

    53: Tibor bá, a mai emberiség elkezdett leszokni a bujálkodásról? Most vagy nem értem, hogy mit akarsz mondani, vagy egy másik világban élünk…

    55: Csak hogy tisztázzuk: Egyáltalán nem mondtam semmi olyasmit, hogy a keresztények okosabbak lennének, mint a többiek. Egy metszethalmazról beszéltem, az értelmiségiek halmazának és a keresztények halmazának metszetéről. És bár nem gondolom, hogy az értelmiségi lét kedvesebb lenne akár Istennek, akár az embereknek általában, vagy hogy többet érne egy értelmiségi mint a többiek, vagy hogy ne lehetne akár szuperintelligens egy nemértelmiségi – azt azért evidensnek gondolom, hogy az egyetemet végzettek halmazának átlag IQ-ja szignifikánsan magasabb a többiekénél.

  56. 55-57: Egyrészt könnyedén el tudom képzelni, hogy a kutatók elvárása hatással volt az eredményre, akár akaratlanul, akár szándékos csalással.

    De azt is könnyen el tudom képzelni, hogy az összefüggés valós. Jellemző, hogy Istent azok keresik leginkább, akiknek piszkosul nehéz az élete. Jólfésült egyetemi professzorként könnyű okoskodni a tudhatatlanról, nyomorgó munkásként, betegként viszont Ő az utolsó mentsvár. Jézus se a palotákba ment téríteni, hanem a különféle nyomorban szenvedőkhöz.

  57. Ábel

    Na látod ezért tisztellek, mert őszinte vagy! Semmi kecmec.
    A vallásossággal semmi baj sincs.

    Ha minden keresztény értelmiségi ilyen lenne, még kedvem is lenne a csoportba tartozni!?

    55. Ir01
    Az egyszerűbb, Istentől való félelmében vagy pusztán megszokásból templomba járó emberekre talán ez igaz.

    Az egy kicsit intelligensebb emberek már nem hisznek feltételek nélkül, ők a nem hívők. Agnosztikusnak szeretik hívni magukat, mert az ateizmus is egy hit szerintük(így is van.)

    És a sor folytatódik tovább, odáig ahol a hit már komoly kérdéseket vett fel.
    Ha a kérdésekre koherens válaszok érkeznek és továbbgondolkodásra sarkalnak akkor az egyre kevésbé a hit kérdéskörébe tartozik.

    Aki ennek ellenére nem foglalkozik a témával, az a bőszen szidott hit egy más alfajától szenved. Vagy egyszerűen információhiányban, hogy az összefüggésrendszert felfedezze. Vagy mindkettő.

    Egyébként az általam ismert legintelligensebb emberek mind hívők, vagy inkább beavatottak voltak, szinte hihetetlen értelembeli képességekkel.Ezen a szinten ez már nem a hit kérdésköre és így a hívők elnevezés is félrevezető.

    Ez az én személyes statisztikám, hiszed vagy nem?!?

  58. Kedves Balázs! Az én személyes statisztikám pont az ellenkezője, de nem baj ez, minden egyéni nézőpont túl szubjektív ahhoz, hogy bármit is következtessünk belőle.

    A keresztény értékrendet már csak azért is vicces a mai Magyarországon kiemelni, mert a kormány és a hívők jó részének értékrendje köszönőviszonyban sincs a keresztény értékekkel. A magyar egyház és állam már szinte összeforrt, nem véletlen hogy nincs olyan mélyen vallásos ember mondjuk az én környezetemben aki ne Fidesz szavazó lenne. Ők fel sem fogják, hogy már rég nem a hitük szerint cselekednek, hanem a Fidesz propagandaérdekei szerint (pl. jó példa volt amikor a pápával is nyíltan szembementek, akkor a hivők is így tettek). Mégis milyen vallásos ember az, aki egyetért azzal, hogy az egyházának feje egy demens vénember, és egy gazember? Ezt leírta Bayer, aki ha elmegy előadni szerte az országban, megtelnek a könyvtárak a mélyen vallásos, intelligens hazafiakkal, akik tapsolnak a hasonló bölcs kijelentéseknek.

  59. 62. Ir01

    Minden egyéni nézőpont túl szubjektív?!
    Nyilván.

    Azonban csak ez marad a személynek, hogy világképét alakítsa.

    A kormány valláspropagandájának és a KDNP ámokfutása pont, hogy a vallás megcsúfolása. Ebben is 100%-osan egyetérthetünk.

    Az igazi vallás össze fog érni a tudományokkal.

    A vallás’hétköznapi’ értelmezését meg kell hagyni azoknak a KDNP szavazóknak, akiknek az Istenhez való imádkozás is csak annyit jelent, hogy segítsen neki a felsőbb, láthatatlan hatalom a csipp-csupp ügyeikben.
    Ezek a típusok ölre mennek a felekezetükért, vagyis a vonatból is csak a kerekeket látják, a mozdony, meg hogy mi mitől megy az hidegen hagyja őket.
    Az igazi vallás a felekezeteken és izmusokon átível.
    A társadalom elképzelése a vallásról pont olyan mint elképzelése bármi másról.Az eredeti vallásosság hiánya miatt-nem mellesleg.Szóval itt az általad említett statisztika még igaz is lehet.
    De a fogalmak akkor is alaposan össze vannak kutyulva.

    Mi egyszerűen nem ugyanarról beszélünk.

  60. 62: Fenomenális, amikor az ateisták teljes meggyőződéssel állítják, hogy ők aztán tudják, mi is az igazi kereszténység!

    Ferenc pápával szemben teljesen érvényes kritikák özönét lehet felhozni, de ez nem az a fórum, ahol ezeket le fogom írni, pláne kifejteni. Ha valakit érdekel a téma, itt lehet okosodni:
    https://katolikusvalasz.blog.hu/

  61. Jön a Karácsony!
    🙂
    „34Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem, hogy kardot. 35Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert atyjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. 36Saját háza népe lesz az ember ellensége. 37Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. „

  62. Ez ma sokrétű kérdés. Mennyit változott a világ 20-30 év alatt.Akkor még 20-25 évesen alap volt a 2 gyerek ,nem is volt kérdés.De akkor léptük be a fogyasztói társadalom kapujába. Más értelmezése volt akkor a gyerekvállalásnak és más most. Akkor még a család és a rokonok összetartóbbak voltak mint ma.Sokszor átmentek egymáshoz a rokonok gyerekei játszani.Ma ez sem sok helyen jellemző mert a rokonaim közül (5 unokatesó ) csak kettőnek van 1-1 gyerek. Pl egyik unokatesóm is 35 évesen szült. A rokonok már (unokatesó szint) nem is találkoznak egymással vagy ha találkoznak is 1-2 szót váltanak, de még az sincs egyeseknél hogy gyere ülj be 10 percre beszélgetni.
    Régen egy gyerek minimális kiadás volt (60-70-es évek) nem számított hogy milyen táskája van vagy telefonja, egyszerűen nem volt fogyasztói társadalom, minden jobb volt. Ma pedig azt sem tudod hogy ha felnől a gyerek milyen lesz, meglátogat téged öregkorodban vagy szarik rád.Vagy évente egyszer elmegy hozzád.Ezt nem tudod megválasztani úgy mint a már adott rokonokat.Például mamámnak vittem 2 koszorút most mindenszentekre(papámra és dédmamámra) és mamám azt mondta hogy „nekem meg megy a tv-m”célozva arre hogy menjek, pedig 10 percet voltam ott.Milyen nagyszülő az ilyen,nem hogy örülne hogy 2 havonta elmegy az unokája.A másik mamám az rendes volt. Keresztapám szintén faszfej és régen 10 mondatából 5 piszkálódás volt.
    Anyám rendes , apám alkoholosta és egy patkány.
    Na ezzel csak azt akartam mondani hogy ugyanúgy ahogy rokont nem választhatsz meg ugyanúgy a gyereked és annak későbbi viselkedését(látogat e ,öregkorodra gondoz, tart e kapcsolatot stb..) nem tudod megválasztani.
    Ha olyan gyerekem lenne viselkedés terén mint a rosszabbik mamám akkor inkább nem kellen utód, hanem inkább tényleg egy németjuhász kutya többet érne.
    Azon gondolkodtam hogy ha az ember öreg lehet milyen jó lehet ha elmennek hozzá az unokák.De ma ha 35-40 évesen lenne gyerekem és annak is 30-40 évesen lenne gyerek akkor a 10 éves unokám kb. 80-90 körül láthatnám.HA ismétlem ha a gyerekem és annak a gyereke akar látni engem és még élek egyátalán akkor.Ráadásul ha el is hozná biztos nem hagyná ott ottaludni őket egy 80-90 éves emberrel.
    Olyan ez mint 2 üveggolyó egymásra helyezése, ma nagyon kevés embernek sikerül a gyerk,család unoka,jó rokoni kör stb.. elszart egy retek világ ez.

  63. Ja és minderre még rájön hogy ma rengeteg a szingli és a gyereket egyedül nevelő szülő.Körömben is 35 évesen sokan szüleiknél élnek.Tehát a gyerekhez még stabil kapcsolat is kell(ene) ami a mai világban nincs.elég az ha az asszony költekezősebb típus lenne és máris kész a válás.De millió más ok miatt is lehetséges ez. Olyan család ritka ahol szeretetben él a nagycsalád,gyerekek,unokák stb….

  64. Szép Új Világ

    Az egyén mindenféle típusú szükségleteinek, ma nagyobb hányadát a családon kívüli „idegen” világban szerzi meg.
    A család szerepe következésképpen statiszta szintre redukálódott.
    Ma az emberek, a nagyobb piaci közösséghez tartoznak inkább, mint a szeretteikhez, a családjukhoz.
    A modern boldog [?] élet a családot hátrább sorolta a prioritasi skálán.
    Tetszik vagy sem, megtörtént ez a változás.

  65. Re:67
    Azért az ciki, ha valaki 35 évesen még mamahotelban lakik.
    Nagyon indokolt esetben tudnám azt elképzelni, hogy 35 évesen anyámmal lakjak… 🙂
    (Mondjuk felújítom a lakást, és nem akarok albérletre költeni, vagy háborús helyzetben bombatalálat érte az ingatlant 🙂 )

  66. 66-67. Andrew

    Amit leírsz az már egy folyamat jelenlegi állapota. Innen már nem nagyon van lejjebb, a társadalom szétesőben.

    Szerinted miért lesz fontosabb a talmi csillogás, mint a valódi értékek?
    Miért nem érzik sokan olyan tisztán azt a hiányt amit -többek közt- te is?

    Itt kapcsolódnak be az örök, egyetemes értékeken keresztül( pl.szeretet) a keresztényi tanítások a képletbe.
    Ez nem hagymázas szépelgés, hanem tiszta realitás.
    Egy család akkor működik, ha van elég mennyiségű szeretet. Így van ez az orszagok között is.
    Erre kaptunk útmutatást, de az egyházak visszaéltek az emberek bizalmával, elferdítettek sok mindent.

    Az emberek szenvednek ettől az állapottól, de nem tudják megfogalmazni, hogy mi a baj, mert figyelmüket egyre jobban elterelik a világi dolgok.

    Ez nem olyan nehéz, mert az evolúciósan kialakult ösztöntörekvéseket kell hagyni csak tovább hatni, akkor is amikor már kontraproduktív.

    Az emberek nagyrészt áldozatok. Egyrészt saját gondolkodásuknak, másrészt azoknak a koordináló erőknek amelyek bőven tudatában vannak a pontos folyamatnak.

    A régi világ szülte ezt a világot. Tibor bá’-ék generációja még nem mélyedt el a felszínes dolgok okozta degenerációban, mivel épp csak építeni volt idejük az eleve hibás nyomtávra helyezett szép, új világot.
    Innen a régi korok felülértékelése-részedről.
    A ‘régen minden jobb volt’ érzet csak látszólagos, a folyamatábrán elfoglalt korábbi állapota miatt.

    Régen is zsugorik voltak a parasztok, csak nem az e-classra hanem az új ökrösszekérre irigykedtek, esetleg egy új kabátra.
    Csak mivel mindenki csóró volt, ezért ez kevésbé is volt téma, ezért kicsit több volt a még meglévő jóból.
    Véleményem szerint a nosztalgia nem segít, hanem csakis az ha ezen az úton továbbmegyünk. Ehhez először is rá kell jönni, hogy honnan hova.
    Ez a civilizáció már szakadékba fordul, ez biztos. Kérdés lesznek-e valódi túlélők? Vagy megint egy csapat majomember éli csak túl?

    69. dajtás

    Kurva sokan laknak mamahotelban. És pont leszarják már, hogy ki mit gondol róluk. Az ok ugyanaz amiért Jessica nem akar gyereket.

  67. 69: A „mamahotel” tényleg nem természetes, egy felnőtt ember vegyen részt az értékteremtésben, házon kívül munkával, és házon belül is a feladatok egy részének felvállalásával.

    De az, hogy mindenkinek el kell költözni el kell szakadni a szülői háztól, egy modern elvárás. Ami nem független attól, hogy sokkal kevésbé tiszteljük a szüleinket, mint a korábbi évezredek során bármikor.

    Régen az volt az általános, hogy a legkisebb gyermek maradt a szülői házban, oda alapított családot, így együtt élt legalább három generáció. Számtalan előnye volt ennek, bár nehézsége is nyilván.

    Bár látom a csapdát, amibe sokan beleesnek, hogy sok anyuka infantilizálja felnőtt gyerekét is, azért szerintem el is lehet ezt kerülni, ha valaki akarja. És akkor mért is kellene egy külön lakásbérletbe ölni a pénzt? Nem beszélve arról, hogy bizonyos munkákat hatékonyabb egy nagyobb háztartásban végezni. Praktikusabb három emberre főzni, mint egyre, például.

    Szerintem rendben van, ha valaki nem akar házasodni, gyereket vállalni. És rendben van az is, ha otthon marad, feltéve, ha ez neki is, a szüleinek is jó.

  68. 69.Dajtás
    Én felvállalom ha égő ha nem hogy mamahotelben lakom 36 évesen, DE apám full alkoholista úgy hogy még életében nem fizetett be egy csekket sem vagy tüzelőt vett volna a házhoz.és nem is dolgozik csak élősködik anyámon.
    Én és anyám fizetünk mindent és még apám így is kötekedik anyámmal ha be van baszva, .Én világéletemben dolgoztam.Munka mellett még kertészetet is csináltam régen úgy hogy hétvégeken nem is pihentem.De manapság is piszok ritka az a hétvége hogy nem dolgoznék kint egész nap (ugye az 5 napi munka után).Anyum már pár éve nem tudja a kertet csinálni mert fájnak a lábai,de van egy kis megtakarítása. Ez olyan mintha a családomban nem egy hanem 2 beteg ember lenne bevétel szempontjából.Szerencsére emeletes házban lakunk és valamelyest megvan az elszeparáltág.Nyilván ha kádár kockában laknák már rég nem laknék a szüleimmel ebben a formában.Az én helyzetem így már más a mamahotel megítélésben szerintem.
    A másik dolog pedig az hogy ilyen körülmények között azért hogy elköltözzek biztos nem vennék fel hitelt, mert anyám rokkantan alkesz apámmal meg nem tudná fenntartani a házat, nekem meg a gyomrom lyukadna ki hogy 20 évig hitelt fizetek.(amúgy meg nézzünk körbe mai árakon 20m-től indul a házár, megyeszékhelyen átlag 30 millió ami most irreális)
    Az elköltözés szép dolog, de ha megnézed a lakásvásárlások kilencven x százaléka hitelre megy , és a nagyrésze nem is 1-2 milliós hitel hanem pl. 5 millió vag yminimális önerő és 15 vagy 20 miiillió hitel.-Na én ebből a jelenlegi helyzetemben nem kérnék.Cserébe van megakarításom ami biztonságérzetet ad, legalább ennyi legyen a mai világban. Nekem az is érték hogy ott van az udvaron 2-3 évnyi tüzelő és meleg van bent télen.
    70.Balázs
    Így van sokan laknak mamahotelben.De ameddig nem ismered meg a konkrét emberi történetet addig ne ítéljünk el senkit, mert van aki tényleg nem tud lépni van aki meg még 35 évesen is számítógépes játékokkal játszik(több munkatársam is ) napi több órát.Én is játszanék de sajnálom rá az időt.Ha nem lenne nagy gond egy lakás és lenne olyan jóasszony aki megfogná a sok szingli faszát akkor más lenne a helyzet:D

  69. 66.Andrew
    Hozzászólásod nem minden mondatával, de minden betüjével egyetértek. Nem tudom korodat, de szépen irod le a világ negativ változásait az elmúlt 20-30 év távlatában.Akkor mit szóljak én, a magam legalább 65 esztendős emlékeimmel, Tibor bá és korosztályáról már nem is beszélve.
    Igen, a világ megváltozott, jóra a technika, gyógyitás, a napi élet könnyebbsége terén, csapnivalóan alakult minden társadalmi -erkölcsi vonatkozásban.
    Hogy a topik témájánál mardnék, annakidején a szomszédlány Marika 23-25 évesen már vénlánynak számitott és az utca kezdte szájára venni, pedig csinos volt, de az a bizonyos hajlamú volt, amivel manapság büszkén az utcákon vonulnak.Akkor még rémálmában sem képzelte volna ezzel kilépni az utcára.
    Más volt minden, másként sütött még a nap is, más illata volt a levegönek, más volt az időjárás.A ma embere , már ahogy megfigyelem, valahogy sekélyesebb, gondolkodása valahogy furán sablonos, szókincse szegényesebb, mert a mi korosztályunkhoz képest nagyon keveset olvas, rengeteget bámulja a nyavalyás, szinte minden szabadidejét lekötő televiziót.Kevest jár gyalog, wellnesezik, eljárogat a country club-ba főleg hétvégeken, de szinte soha senkit nem látok a gyerekeivel egy nagyobb sétát tenne GYALOGOSAN.
    Valamikor, kábé 40 évvel ezelött, a lakóház kölykei egy csapatban játszadoztak az épület hatalmas parkolójában, manapság egy gyereket sem látsz lent, mindenik otthon a vacak mobilján, komputerén játszik, társadalmi kapcsolatteremtési képességeit sutba dobva, pedig a gyermekkor a legfontosabb, kritikus időszaka ezen képességek kifejlesztéséhez, de ez van.Ha a szülő nem vesz neki menő All-Star vagy New-Balance sportcipőt, a gyerek szomorú, ha nem kap másfél-kétévente ujabb mobilt, a mai gyerek szerenvsétlennek érzi magát, ime mivé lettek a gyermekkori boldogság fokmérői.
    Ez van.

  70. Re:71 Ábel
    Szeretem a szüleimet, nagyon sokat segítek is nekik, pl nemsokára Mányra viszem a fater cefréjét kifőzetni, de bevallom már nem akarnék velük együtt lakni, mert anyám garantáltan belekotynyeleskedne a háztartásunkba, és attól garantáltan kiborulna az asszony, és én is… 🙂 Apósom pepitában ugyan ez, a családi béke érdekében jobb hogy nem laknak túl közel… Szerintem nem vagyok egyedül ezzel, ritka az a konstelláció, hogy a szülő-gyerek-házastársd mentalitás nagyon közeli, és nem mennek egymás agyára hosszú távon sem.

    Re:70 Balázs
    Ok, leszarják, de ha mama eltávozik, akkor ki fogja a büdös alsóját kimosni, és ki fog rájuk főzni? Értem én a társadalmi „devianciákat”, de ettől függetlenül nem fogok hozzá tapsolni. Ha valaki ilyen idős korban otthon lakik egyedül!, ott valami nem kerek.

  71. 71.Ábel
    Értelmezési probléma lehet.Van aki semmit nem csinál a ház körül a mamhotelben, hanem csak élősködik.,De nekem apám még a kukát nem tette egyser sem tele, a házon mindent én javítok, apám egy csavart sem tekert még be.
    Így van ez ma egy modern elvárás hogy költözz külön.na jó nem azt mondom hogy kádár kockában lakjon 3 generáció egy fürdővel, mert az tényleg káosz lenne:D.
    De pl. olaszországban ha a ház romos egy 100 éves faablakkal akkor azt mondják rá hogy de szép mediterrán.Magyaro-on pedig azt mondják hogy romos szar. Az olaszok állítólag szeretnek nagy családban élni, ott nem égő, míg magyarországon égő (legalábbis a nem mamahoteleseknek) ha a szüleiddel laksz.
    Egyik unokatesóm 30 évesen elköltözött (szülők jól állnak anyagilag) mert már égő volt neki ott lakni. Persze a vett házon mindent csináltatott mert férfiként nem tud lerakni 2m2 csempét, vagy egy belső ajtót újrafesteni.Mindent csináltat, engem meg lehet lenéz mert a szüleimmel lakom , de én meg pont az ellenkezője vagyok, mert A-tól Z-ig mindent megcsinálok magam.
    Másik unokatesóm is elment a szülőktől huszonévesen (szülők jól állnak anyagilag) de úgy hogy a szülei régi házukba mentek, tehát ingyen házba,Utána elvált majd az új férj lakásába laknak. Most építenek új csalási házat vagy 50 milcsiért.
    (40 és 38 évesek) úgy hogy mindkét fél szüleinél van pénz (tehát biztos kaptak egy kb. 5-5 milliót onnan is és mindketten 500Eft felett keresnek, és még így is a 40-es éveikre jutnak el az építséshez. Nade az átlag nem áll így anyagilag.

    Én azt mondom hogy vannak nálam szegényebbek is ( lakáshiteles emberek ,borsodi falvak).Szerintem sincs abban semmi rossz ha valaki a szüleivel lakik, régen is eggyütt laktak a generációk.Legalábbi ha elszeparáltan tudnak így élni az jó.
    Ha a mi gyermektelen generációnk megöregszik nem tudom mi lesz velünk.Nem lesz nyugdíjunk,Nem lesz aki gondozzon minket vagy csak bevigyen pl orvoshoz, de öregotthonra sem lesz pénzünk.

  72. 75.dajtás
    Ha a mama ‘elmegy’ akkor jön a fájdalmas eszmélés.

    Egyébként egyetértünk. Én sem bírnék anyámékkal lakni, ugyanis takarításmániás. Apám az ellentéte, csak nyugalomra vágyik.

    Attól rosszul vagyok, ha nagy néha lemegyünk a faluba anyóspajtiékhoz aludni. Nincs külön szobám.3 alszunk 1 szobában.
    Ezért nem engedtem a 3 szoba, nappaliból mikor építkeztem. Nyomorogtam eleget.

    A régi szoba-konyhák sem voltak ideálisak.
    Mert nem csak a különélés, hanem hely is kell, hogy néha az asszony elől is el tudjon bújni az ember.?

    Andrew

    Azért te nem ‘mamahotelben’ laksz, hanem a faterod lakik nálatok a gyakorlatban.
    Esetedben én sem költöznék el.
    Elfértek nem?!
    Különben is, mi lenne anyukáddal?!

    Egyébként én kb. 10 millióból építettem fel a házam7 évvel ezelőtt. Pontosabban akkor kezdtem, de még most sincs teljesen befejezve kívülről.
    De én 4000 ft/ km3 -ért vettem a sódert, ma meg 12eft errefele.
    Mindent én csináltam,meg faterom segített az első évben (villanyszerelés, burkolás, szakmai tanácsok stb.).
    Nagyon kemény volt, mégegyszer már nem vállalnám be, inkább a szoba-konyha. Annyit dolgoztam mint 3 másik, ki is készültem. Egyszerűen az élet nem erre való, hogy állandóan robotolj!

    Ha 6 évvel ezelőtt átálltam volna a sötét oldalra, qrva sok pénzt kereshettem volna, óriási volt a kísértés. De addigra már értek hatások, és el kezdtem félni, hogy hogyan számolnék el a lelkiismeretemmel, ezért kihátráltam a havi 2 milliós lové mögül. Ráadásul a ‘társaság’ sem tetszett.
    Így is van mivel elszámolni.
    Sose bánd, hogy ott laksz! Nem az számít.

  73. Re:77 Balázs
    Majd egyszer elmondod mi volt ez a sötét oldalas csábítás, mert érdekel. 🙂

  74. 77. Balázs
    Így van. Már nem idegesítem magam semmin. A másik dolog ami az elköltözés ellen szólt a jelenlegi helyzetemben az az hogy Tiborbá blogját régóta olvasom, éz akkor még azt hittük hogy jön a peak oil vagy az atomháború vagy egy totális gazdasági összeomlás, így már kis időre nem éri meg elköltözni és hitelt fizetni.Az ember évről évre azt hiszi hogy na majd most jön valami nagyobb balhé. Most is az van a levegőben hogy a covid miatt majd gazdaságilag összeomolhatunk, elfogyhatnak az emberek tartalékai.Persze nem Tiborbá blogja volt a dolog ami miatt még nem költöztem el.
    Szerencsére van nagy műhelyem, gépeim ,3 db kert , tartalék, így valamennyire át tudnám vészelni a dolgokat, de azért szerintem totális összeomlás ne lesz a covid miatt hanem csak megtorpanás.
    Aztán ha nem is lenne nagy gebasz,összeomlás a világ akkor is arra mutat hogy egyre drágább lesz minden , az élelem már soha nem lesz olcsóbb, az energia, a lakhatás stb…. így nem szabad eladósodni.
    Én nem a sötét dolgok irányába megyek,de érdekelnek történet szintjén :D.Sok dolog van amivel munka mellett lehetne pénzt keresni fehéren is csak olyan munkahely kell hozzá ahol lehet időt szánni rá, illetve jó témát kell találni(pl angol nyelvterületen árulni terveket,szellemi terméket ,vagy kézműves terméket).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük