(3301) Nukleáris háború: Egy gondolat kísérlet

Tibor bá’ fordítása online

 

(sz: 1933.02.11.)

Minden idők legnagyobb, úgynevezett Cár bombája, az 1961-es nukleáris robbantásának titkos videó felvételét az oroszok nyilvánosságra hozták.

A robbanás 1500-sor volt nagyobb, mint a hirosimai és nagaszaki bombák együttes ereje, illetve tízszer volt több mint a II. világháború alatt, az összes harcoló egységek által felrobbantott töltet ereje. A robbanás gombafelhője 75 km magasra szállt fel. A felhő szélessége 106 km volt, ereje pedig 50 megatonna. Az akkor ismert technológiával el tudták volna rendezni úgy, hogy az ereje kétszer nagyobb legyen.

A videótól eláll az ember lélegzete, mert arra emlékeztet, hogy ezzel a borzalommal kell együtt élnünk generációk óta, és az egyetlen ok, amiért még mindig élünk, csupán szerencse dolga. Nem egyszer, nem kétszer, hanem sokkal többször centikre álltunk a nukleáris háború kitörésétől a hidegháború évei alatt, félreértések, technikai hibák miatt, és a végeredmény könnyen lehetett volna az ellenkező.

Most pedig Amerika gyors tempóban megy egy új hidegháború felé, nem egy, hanem két nukleáris fegyverekkel rendelkező országgal szembe. Miközben egy háború kimenetele egyetlen jottányival se lett biztonságosabb. Az emberek azt hiszik, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező országokban egy embernek van az ujja a piros gombon. Valójában, a Világon sok ezer ember van abban a helyzetben, hogy beindítson egy nukleáris háborút, összezavarodás, elvétett kommunikáció, vagy egyéb előre nem látott lehetőség miatt.

A nukleáris katasztrófapolitikának számtalan apró részlete van, amelyek mindegyike félresikerülhet. Ezek ellenőrzés alatt tartása szinte lehetetlen.

Az Earth’s Future című folyóiratban, 2014-ben megjelent jelentés szerint mindössze 100 nukleáris töltet felrobbantására lenne szükség, hogy 5 Teragramm korom kerüljön a Föld sztratoszférájába évtizedeken át, meggátolva a napsugárzás Földre érését, lehetetlenné téve a növények fotó szintézisét. Ebből kifolyólag a Föld minden élőlénye éhen halna, amennyiben előtte nem halt bele radioaktív sugárzásba. Kínának néhány száz töltete van, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak több ezer.

Nagy bajban vagyunk, csak nem tudunk róla, mert a szajha média nem beszél róla. Legalább akkora bajban vagyunk, mint 1961-ben voltunk, és csak azért érezzük magunkat biztonságosabban, mert az elmúlt hidegháborúból jól jöttünk ki.

Sőt, nagyobb bajban vagyunk, mert az Egyesült Államok hanyatlóban van, miközben Kína egy olyan világrend felé lavíroz, ahol az amerikai dollár, vagy az amerikai hegemónia nem dominál. A valóság az, hogy fejjel megyünk Washingtoni ortodox értékelésébe, vagyis, hogy az egypólusú dominanciát minden áron fenn kell tartani. Az elkerülhetetlen trónfosztás soha nem következhet be.

A sarokba szorított vadállat veszélyes, különösen akkor, ha éles körmei, és szemfogai vannak. Egy haldokló birodalom veszélyes, különösen, ha nukleáris fegyverei vannak.

Ennek a figyelembevételével, szeretnék előállni egy gondolat kísérlettel:
Képzeld el, hogy érzékelsz egy hatalmas robbanást, odalépsz az ablakhoz, és látsz a távolban egy növekedő gombafelhőt.
Tényleg, próbáld elképzelni, hogy fog az kinézni.
Tényleg, tedd magad ebbe a helyzetbe és menj végig a következő kérdéseken:
Mit érzel?
Mire gondolsz legelőször?
Mit érzel a szeretteiddel kapcsolatban?
Kielégít-e az hogy az utóbbi időben mennyi időt töltöttél velük?
Meg vagy elégedve azzal, ahogy bántál velük?
Kielégít-e a korábbi életed?
Egyetértesz azzal, hogy értékítéleted egyezik az elvárásokkal?
Az elmúlt hónapok alatt az összes idődet és mentális energiádat ideális módon használtad-e fel?
Az összes idődet és mentális energiádat úgy használtad-e fel, mintha tudtad volna, hogy lehetséges egy nukleáris háború?
Mert (és ez a gondolat kísérlet vége) nukleáris háború, bármely  pillanatban kitörhet?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(3301) Nukleáris háború: Egy gondolat kísérlet

  1. Alapvetően a nukleáris háborút vagy a kihalást is fel lehet fogni pozitívan.Nézzük csak :
    -pl. munkahelyen dolgozva az ember azt érzi hogy a hétvégeken és az évi 25 nap szabadságon kívül tulajdonképpen nincs is ideje, olyan mintha egész életében a munkaadójához lenne láncolva, és semmire sincs ideje
    -nem lesz nyugdíj a mai 40 évesnek, és 70 év lesz a korhatár , a fenti dolog miatt az ember egész életében gyakorlatilag egy rabszolga pár szabad hétvégével .Nyugdíjas évek sem lesznek mert a legtöbb ember a 70 éves kort meg sem
    éri, ha megéri akkor rottyon lesz mert tuti hogy lesz valami egésszégügyi baja így NULLA aza NULLA nyugdíjas évekre számíthat az ember
    -viszonylag drága az ingatlan és az építőanyag.Hol van a 70-es évek olcsó lakása és olcsó építőanyaga, a tököm akar szarakodni már ilyenekkel. Pl: Épp tegnap bementem egy foganyút venni és előttem valaki konyhabútort csináltatott , 2,2 milla volt .
    -sok ember szingli és kevés gyerek születik , nem úgy van mint régen a párkapcsoalt dolog sem
    -az emberek ,emberi kapcsolatok is silányak és felületesek lettek , az emberek inkább egymás ellenségei lettek (látom nyitott szemmel járok)
    -bizonytalan minden és a változások gyorsan jöhetnek (munkanélküliség ,válság,törvényi változások, stb…)
    -az emberek kizsákmányolási rátája rohadt magas sosem volt ilyen.És nem a szupergazdagokra gondolok hanem akár a 2-3 főt foglalkoztató vállalkozóra .Pl tegnap voltam futóművet állítani és 3 alkalmazott volt a manusznak.Ugye kiszipolyozza őket.
    De nem csak ő a legtöbb manager, kisebb nagyobb vállalkozó az alatta lévő emberekből él. Kb. minden 3-4-ik ember kiszipolyozott.Rajtuk él a vállalkozó aki belőlül építi az életét. (például lásd Hitler a zsidó kereskedőket okolta régen….)
    – lehetne folytatni a példákat….

    Tulajdonképpen egy totális nukleáris háború a fentiek megszüntetésére nem is lenne rossz .Ha lesz akkor a fentiek alapján pozitív szellemültséggel fogadom. A sok pupák megy a lecsóba , Hihi : D Kb. minden negyedik embert eltörölnék aki élősködik a másikon.
    Lenne olyan mint a krisnáknál vagy erdélybe vagy a mongoloknál : nem uralkodik senki a másikon…..
    Putikám bazd csak le az atomot, Muhaha 😀

  2. Amúgy mostanában a média nem nagyon mondogatja a nukleáris háborút , most nagyon le van csendesedve a dolog, a fenyegetések meg minden.
    Mondjuk most kap majd ukrajna 300km hatótávolságú rakétákat.Ezzel mi lesz a helyzet?Mondjuk nem mindegy hogy 5 db-ot kap vagy 5000-et. Nem vagyok szakértő de én most nem érzek nagy atomháborús veszélyt.Jövönk vagy valaki mi a véleméyed? Mélyebben benne vagy ezekben a dolgokban….

    Mindenesetre úgy próbálok élni mintha nem lenne atomhabcsi majd, bár a hosszútávú célok (5-10 éves) lassan szétzilálódnak.
    —–
    A földnek pedig az ember tényleg olyan mintegy daganatos sejt.Érdemes lenne elkezdeni a sugárterápiát. Muhaha 😀 Picit roszulérezné magát a föld (pár évig) mint daganatos a sugárterápia után de utána meggyógyulna és talán újrakezdené az életet egy új rendszer alapján
    pl.mint a jurtás mongolok ….

    Namost hogy ideálisan használd fel az idődet nem egyszerű dolog.Mert ha tudod hogy pl. 2 éven belül atomháború lenne akkor nyilván szarnék én bemenni dolgozni munkahelyre.Nem élnék viszonylag egésséges életmódot mert 2 évre minek (csoki, kóla cigi menne minden nap, de amúgy ezeket csak ritkán szoktam mert figyelek az egésségemre) Hosszútávú célok akkor nem lennének. stb…..Amit teszek (egyenlőre ) az az hogy volt hogy eddig annyit dolgoztam hogy pl. egész nyáron nem néztem meg 1 filmet sem .Most kicsit lelassítottam és néha lazítok egy kicsit, megnézek esténként egy filmet..
    Nekem az az időkihasználás hogy picit többet lazítok mint előtte és olyan dolgokat hanyagolok amiket eddig lehet megcsináltam volna.Egyrészt költségmagtakarítás másrészt időmegtakarítás.Pl ház körüli felújítási dolgok. Pihenek , olvasgatok kicsit lassabra vettem a tempót.

  3. 1 Andrew
    Csak abban vagy tévedésben, hogy azt hiszed, egy atomháború úgy zajlana, hogy az atomcsapások gyorsan és fájdalommentesen végeznének mindenkivel, mint Hirosimában azzal, akinek csak az árnyéka égett a lépcső kövére. Ez egy kegyelmes halálnem.
    Talán ismered a régi viccet, mikor a bennszülöttek elkapnak egy apácát, és a törzsfőnök megkérdezi:
    Lenni ungabunga, vagy lenni halál?
    – Inkább a halál! – hangzik az eltökélt válasz.
    Mire a főnök:
    – Nagyszerű! De előbb egy kis ungabunga.

    Hát az emberek többsége pont így járna, jó eséllyel te is, meg fogsz halni, de előtte egy kis ungabunga… 🙂
    Az ungabunga meg nagyon rossz lenne, éhezés, fosztogatás, gyilkosságok, emberevés, családtagok halálának végignézése, és egyéb nyalánkságok, mielőtt kihunyna az élet…

  4. 3./ andrew.
    „”valaki konyhabútort csináltatott , 2,2 milla volt .””
    1959-ben házasodtam, 2-ig albérletből albérletbe,
    végül egy rokontól kaptunk egy bútorozatlan
    szuterénta mosókonyhája mellett.
    Végeredményben aladsornak mondhatm. —
    A Bp-i Vörösvári úton egy maszekbútrasztalostól
    14 havi részlere 14 ezer Ft-ért vettünk tőle egy
    szobabútort valódi keményfából. — volt benne
    1 db 6 személyre bővíthető asztal, 4 kárpitozott
    székkel, 2 db kárpitozott fotel és 1 db buktatható
    kétszemélyes ágy, benne ágynemütartóval, fejrész
    fölött eltolhatő üvegekkel vitrin, két oldalán világítással.
    A kárpitozott bútorok epedarugósak voltak.— MINDEZ
    1962-ben hitelben, kamatmentesen 14 ezerért.

  5. 6 Barna Mihály

    1962-ben 1.638 Ft. volt az átlagkereset (állítólag). Akkor a 14 ezer az duván 9 havi kereset. Ma a hivatalos átlagkereset (nettó) 336 ezer Ft. 9 hónap alatt, az kb. 3 millió Ft.
    Így nézve nem is olyan drága az a konyhabútor, főleg mivel az ígények is nőttek kicsit hatvankettő óta.

  6. 7./ Technomuzsik.
    „”az ígények is nőttek kicsit hatvankettő óta.””
    A gyártástechnológia viszont visszafejődött, ha
    egyálltalán helytálló ez a kifejezés. — Akkor én
    a 14 es TEFUból éppen átalakuló Hungarokamionnál
    dolgoztam mint üzemanyagkút kezelő, nappalos, 8
    órás műszakban1100 Ft havi fixfizetésért. — Ma a
    legtöbb szobabútor pzdorja lapokbólmeg a fene
    tudja milyen fenyőfa hulladékből van préselve.
    A mahagónira pácolt keményfa bútor szerintem
    megfizethetelen áron kerül a piacra és talán
    egyéni megrendelésre. — Az akkori árakat a
    maival ösze sem lehet haonlítani.

  7. Berna Mihály: ma is van minőségi konyhabútor.
    A 60as években nem választhattál gránit konyhapultot, vagy rozsdamentes acél mosogatót, a modern gépekről (légkeveréses sütő, mosogatógép, mikró, mosógép) nem is szólva.
    Nagy szó volt a Szaratov hűtőszekrény, vagy egy centrifuga.
    Ne essünk abba a hibába, hogy régen milyen jó volt. Laktam én is olyan lakásban, ahol egy falikút volt, fürdőszoba nuku (egy lavor pótolta), a szomszédokkal közös WC a folyosó végén.

  8. 9 :
    Mosógép létezett. 2200 Ft-ért vettem egyet. Melegítette a vizet, és volt rajta facsaró. És volt szoba-hűtő is (bútorba beépítve).

  9. 4:
    No igen, „ungabunga” témában ajánlott a The Road(2008) c. film megtekintése, elég jól megfogja a lényeget.

  10. 10, Tibor bá’

    Igen vettél egy mosógépet, két havi fizetésből.
    Ma meg 200.000 Ft körül van egy közép kategóriás mosógép. Vagyis egy építőipari szaki 4 db.-ot vesz egy havi fizetéséből.

    Amint írtam korábban, most egy közepes fizetésből 2x annyi húst lehet venni, mint az 1980-as években egy hasonlóból.
    Drága az élelem, de csak a pár évvel korábbi árakhoz viszonyítva.
    Soha ennyi húst nem evett az átlag polgár mint napjainkban. Gyerek koromban heti kétszer volt hús. Vasárnap és hétfőn a maradék. Egyébként csak nagy ritkán egy szelet párizsi az uzsonnás kenyérbe, vagy vacsorára. Ma ha kiteszem az ételt és nincs hús benne, úgy néznek rám a gyermekek, mintha megettem volna.

  11. 12 – Bendegúz:
    Nekünk nem maradt hétfőre semmi. Hét közben a paprikás krumpliban volt egy pár virsli, de azt az apám ette meg. Amikor a sashalmi nagyapám disznót vágott, akkor 2-3 hétig dáridó volt, és húsvétkor a 8 kilós sonkával. Este, reggel állandóan zsíros kenyér volt. Nem akartam vitázni veled, csak annyi, hogy 63-ban lehetett már mosógépet kapni.

  12. Nukleáris fegyver nélkül is be lehet tolni az érintett ukrajnai támogató országokat a háborúba, pláne ha a Balti – Pipe gázvezeték védelme miatti lengyel kormányhatározat értelmében elsüllyesztik az orosz hajókat, ha azok mégiscsak bemerészkednek az időközben lezárt Finn-Öbölbe.

    Az Egyesült Micsodák azt is meg tudják oldani, hogy a Török Áramlat felől se kapjon az EU lófaszt se!

  13. Akárki

    Egyértelműen jobban élünk anyagilag. (Egyébként meg nem.) Én kijártam úgy az általános iskolát, hogy soha nem volt párizsi a szendvicsemben. Vagy két fél vajas, vagy két paprikás kenyér volt összefordítva. Néha irigykedve néztem a kevesek enyhén zöldellő párizsijára. Eleinte a csomagolás Népszabadság volt. A végén már tellett szalvettára, mert apukám főkönyvelő lett egy cégnél. Négy kifli két forint volt. Ma mennyi is? És abban még volt anyag.

  14. 16 Macilaci

    „1957-ben került sor a termékszerkezet-váltásra, s hozzáláttak az első magyar keverőtárcsás mosógépek előállításához.” ( Hajdúsági Iparművek története ) Nekem még most is van két működő példányom. Ló lessz még valamire. Az ékszíjtárcsás motorra bármit könnyű applikálni. Köszörű, daráló …stb.

  15. Egyedül hubab értette meg.

    A veszélye jelenleg nem felmérhető. @andrew

    A Road nem egészen, annál vannak jobb videók, ahol tényleg meg is halnak.

    Hogy régen milyen volt az élet, abba nem akarok okoskodni, de 2020-ban elém került egy anyag arról, hogy mi mennyibe került a Szovjetunióban, 1 kopejkától 10.000 rubelig, és nem a hiánycikkek. Az átlagos fizuval számolva – férj százados a seregben, feleség tanárnő – és a saját mai bevásárlási szokásaimmal, vagyis durván herdálva a zsozsót, az jött ki, hogy 3 év alatt megvolt a nagy panel, további 3 év után az 1300-as VAZ-21011, 1 év a bútorzat, minden más a 7 éven belül, plusz évente egy nyaralás Szocsiban. Páran hátast dobtak – itthon is – oroszéknál, majd ment a nagy matekozás és kérdezősködés… eredmény: stimmelt a matekom. 2020-ban az autó kb. még pariban volt, ma már nem, de a lakás… évtizedes lemaradásban. Kamat volt, infláció nulla.

  16. 17 Technomuzsik
    És micsoda műszaki csoda volt az a keverőtárcsás mosógép a centrifugával kiegészítve a mosóteknő után…
    Még én is jól emlékszem, mikor kisgyerekként láttam anyámat fateknőben mosni, amit előtte be kellett dagasztani, hogy ne folyjon, aztán volt egy horganyzott lemezteknő, aztán jött a keverőtárcsás, végül a Hajdu automata, ami már valódi luxus volt… 🙂

  17. 14. Gumihuszár

    Pontosan, be lehet tolni az érintett Ukrajnát támogató országokat a háborúba. De nem mindegyiket. Pl. Lo.-ot igen (na meg a balti államokat is).
    A lengyelnek egyébként is ég a segge, hogy mehessen. Teljesen elment az eszük. Mintha legalább Fo. szintű erő lenne. Felrobbantástól megóvandó a norvég-lengyel vezetéket, elsüllyeszteni orosz hajókat, hát az enyhén szólva kemény (valaki lelövi a szomszédját, mert azt feltételezi róla, hogy egyszer majd valamikor felgyújtja a garázsát – hát érdekes). Nem sok jövőt jósolnék Lo.-nak.
    A többit (Ro., Mo., Tócia, Csehek, Bulgária) hogyan vinnéd táncba? Ha orosz támadás éri őket, akkor a NATO-nak be kell lépni. Vajon ezt akarják a nyugati államok? Hogy Kelet Európáért meghaljanak a polgáraik? Marad, hogy maguktól mennek a keletiek (volt KGST tagok) a medve ellen. Nem hiszem, hogy nagy tolongás lesz. Főleg román részről. Nekik (ahogy nekünk is) egy kudarcos oroszok elleni háború az államiságuk megszűntét jelentené.

  18. 21: Bendegúz:
    Nyugi, nyugi! Nem visznek sehová…
    A háború, mint a covid kezd unalmassá válni, így ebben az évben be kell fejezni és kelleni fog egy új gumicsont, amin tovább rugózhat a nép az új világrend felé vezető úton az általad felvázolt összes állammal és népükkel együtt.
    Csak végre valami izgalmasabbat találjanak ki! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük