(3285) Gazdasági visszaesés

Tibor bá’ fordítása online

 

 

McKinsey szerint a koronavírus pandémia kétszer lehet rosszabb a világgazdaságra, mint egy Világháború.

A Covid-19 által okozott gyártásvisszaesés a globális gazdaságnak kétszer nagyobb kárt okozhat, mint egy hipotetikus világháború, állítja a McKinsey Global Institute.

„Kockázat, visszapattanás és egyensúlyba hozás  globális érték sorozat” cím alatt az amerikai tanácsadó cég, McKinsey egy 100 napig tartó ipari leállást kiértékelt. A jelentésben megfontolás tárgyát képező gazdasági megrázkódtatás különböző eseményekből lett levezetve –cibertámadástól, és kereskedelmi összecsapástól katonai támadás, és pandémiáig. Különböző hullámok, és bevezető idő, és hatások természetét figyelembe véve.

Az eredmény azt mutatja, hogy egy feltételezett világháború okozta kár körülbelül 15 billió $ tehet ki (1,5 * 1013), míg a koronavírus pandémia okozta kár kétszer többe kerülne, és a globális gazdaságban egy 30 billió $-os hiányt hozna létre. Ez háromszor több, mint a 2009-es Válság, ami a becslések szerint 10 billió $ volt, és harmincszor több, mint egy széles körű cibertámadás.

McKinsey analízise szerint, amit 325 vállalat finanszírozásának modellezésére épített, a fennakadás átlagosan az évi profit több mint 40 százalékát semmisítheti meg. Viszont, egyetlen 100 napig tartó gyártás szüneteltetés egyes iparágakban majd egy teljes év hasznát törölheti el.

A jelentés szerint a munkaerő van legjobban kitéve a pandémiának. Ami a gyártókat illeti a pandémia legjobban a ruházati ipart érinti, ahol a legtöbb munkaerőt alkalmazzák, 25 millió munkahellyel, ezt a repülőgépgyártás, bútorgyártás, és petrokémiai vállalkozások követik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(3285) Gazdasági visszaesés

  1. Érdekes megközelítés, hogy az infrastruktúrát, teremtett értékeket és az embereket egyaránt elpusztító háború csak feleannyira kártékony a tanácsadók szerint, mint az infrastruktúrát és a teremtett értékeket, valamint az emberek nagy részét megkímélő pandémia.

    Nyilván nem tudjuk még, mekkora lesz a pandémia okozta tényleges emberveszteség, de akkor is furcsa…

  2. 1 Fehérlábú gólya
    2020-08-19 – 03:18

    „…az emberek nagy részét megkímélő pandémia.”

    „Nyilván nem tudjuk még, mekkora lesz a pandémia okozta tényleges emberveszteség,…”

    Ellentmondasz magadnak. Olvasol is, legalább a sajátodat, vagy csak írsz?

    Pedig már majdnem megdicsértelek.
    http://www.antalffy-tibor.hu/x-egy-zsido-bonvivan#comment-262221

  3. TEGYÜK MÁR RENDBE itt is a szóhasználatot: „Covid-19 által okozott gyártásvisszaesés” helyett a Covid-19 ürügyén bevezetett korlátozó intézkedések által okozott gyártásvisszaesés!

    Vagy rövidebben: a korlátozó intézkedések miatti gyártásvisszaesés!

    Nagyon nem mindegy!

    Többen is írták már itt: ha csak az idősek és a krónikus betegek (vagyis a veszélyeztetettek, akik túlnyomó része eleve improduktív gazdaságilag és nem tartoznak a munkaerőhöz) kerültek volna karanténba, akkor nem lett volna komolyabb gyártásvisszaesés.

    A gyártásvisszaesés kizárólag az egyébként szándékosan eszement korlátozó intézkedéseknek köszönhető, olyan vírus tudomásom szerint nincs, ami a gazdaságot, illetve a gyártói kapacitásokat támadná.

  4. 3 – Grádics:
    Gondolod, hogy Angéla Merkel szorakozásból korlátozza a német termelést?

  5. 4. Tibor bá’:

    Örülök, hogy akkor legalább ezt tisztáztuk: a korlátozó intézkedések és nem a vírus a gyártásvisszaesés oka.

    És nem gondolom, hogy Merkel szórakozásból korlátozott volna, mint ahogyan azt sem hiszem, hogy szórakozásból hirdette volna meg 2016-ban a „Willkommenskultur”-t, vagyis a migránsok tömeges befogadásának a politikáját.
    Vagy utóbbi esetben is helyesen cselekedett?

    Egyik sem volt jó döntés, ez nyilvánvaló.
    Mint ahogyan az is, hogy Merkel egyik esetben sem a dolgozó német átlagember érdekeire volt tekintettel, hanem egy agenda mentén járt el…

    Ld. ENSZ Agenda 2030 – 10.7 (a,b) pontok a migránsoknál, 3 (a,b) pont most. (Az Agenda 2030 szövege az ENSZ hivatalos honlapján hozzáférhető.)

  6. 5 – Grádics:
    A termelés csökkenésnek két oka lehet: 1) óvintézkedések. 2) megbetegedésből, halálesetből származó létszám hány. Mind a kettő a vírus jelenlétének a következménye. Ha el akarod kerülni a 2. okot, akkor meg kell hozni a 1. okot. A művészet, meghozni a megfelelő arányos döntést, ami a legkevesebb halált és a legkevesebb termelés visszaesést jelent. Csodák nincsenek.

  7. 2. n/a

    A háború gyakorlatilag mindenki életére hatással van. Az adott területen élők (néhány kivételtől eltekintve) komoly életminőség csökkenést szenvednek el, számosan maradandó egészségkárosodást szenvedtek el, sokan meghaltak. Mindezeket már a háború kezdetekor lehetett sejteni, illetve a hatások az érintettre nézve azonnal jelentkeztek (pl. gránát levitte az egyik kezét).

    A pandémiának szintén jelentős a hatása, de a halálozási aránya (egyelőre?) kisebb, a maradandó egészségkárosodási következményeket pedig még most azonosítják, de amelyeket találtak, sokkal elhúzódottabban fejtik ki a hatásukat, ezzel esélyt adva azok kezeléséhez (a gránát által leszakított kézhez viszonyítva legalábbis).

    Fentiek alapján nem látok ellentmondást a leírtakban.

    Ha változnak a körülmények (csak feltéve, de remélve, hogy mégsem) megugrik a pandémiás fertőzések és súlyos következményű megbetegedések száma) nyilván revidiálni fogom az álláspontomat, de továbbra is furcsállom, hogy egy háborút kevésbé „kártékonynak” tartanak, mint a pandémiát. Pandémia esetében sok minden a mi döntésünk (pl. termel-e adott üzem), háborúnál nem (lebombázott üzem termelése nem döntés kérdése).

  8. 7 Fehérlábú gólya

    Hibáztál.

    Légy óvatos, vigyázz magadra, vigyázz családodra. Ez most valami nagyon csúnya kártevő!

  9. 7. Fehérlábú gólya

    „… továbbra is furcsállom, hogy egy háborút kevésbé “kártékonynak” tartanak, mint a pandémiát. …”

    Újjáépítés. Ráadásul első körben az infrastruktúrát. Ez pedig a legnagyobb üzlet. Nézz körül, hogy ma, békeidőben, milyen beruházások igénylik a legtöbb pénzt (szándékosan nem írtam befektetést). Ráadásul az infrastruktúra az alap, nélküle semmihez sem lehet kezdeni. Tehát adva van az hogy mit kell csinálni, ráadásul adott a kereslet is, mégpedig feltétel nélküli kereslet. Ehhez adódik majd az üzemek termelése, még ha időben kissé eltolva is, amiről te írtál. Tehát igen, a háború a legnagyobb gazdaságélénkítő tényező (itt most kihasználnám az alkalmat pontosítani, hogy gazdaság esetében általában a gazdaságról beszélünk, nem pedig az emberekről, a „pórnép” keverni szokta ezt a kettőt … 🙁 ). És itt még nem említettem a hadiipart, ami teljessé teszi a képet.
    Akinek pedig kétségei lennének a finanszírozás oldalával kapcsolatban – ne legyenek. A finanszírozás eddig még mindig meg lett oldva ott, ahol a feltételek megértek rá, és megvolt az akarat.

  10. 6 Tibor bá’

    Grádics is egy összeesküveses hívő. Ez a hit rombol jobban.

    A vízióm:
    A gazdaság vissza fog esni, és akkor a kormányok kénytelenek lesznek vasszigorral betartatni az óvó szabályokat úgy mint Kínában, vagy Kína lesz a világ ura, és akkor onnan diktálják a maszkviselést.

  11. Tibor bá’

    Csak pontosítani szeretnék. A táblázatban a 2009-es Great Recession szerepel, ami nem keverendő az 1930-as Great Depression-nel. (Nagy Gazdasági Válság picit félreérthető)

    A hipotetikus világháború – gondolom – konvencionális fegyverekkel végrehajtott háborút jelent.

  12. Akárhogy számolt nevetséges az eredmény, az biztos, hogy a globális ellátási lánc szétesne, nyersanyaghiány stb., plusz a jelenleg a gazdaságokat húzó szolgáltató szektorok is földbe állnának, sokkal, de sokkal durvább módon a jelenlegi kis fékezésnél. Eleve, az élelmiszerállátási rendszerekbe gondoljatok bele. 50 éve nagyjából az egész világon azt ették amit helyben megtermeltek, háború esetén volt mihez nyúlni, ma ez már messze nem igaz, fél világ heteken belül éhezne, és éhen halna. Az internet mint globálisan szabad információs csatorna, azonnal megszűnne, a nagy mogulok, mint Google fölbe állnának, de a globális tech, és egyéb cégek is azonnal meghalnának, elvesztenék a piacaikat, nyersanyagaikat, beszállítóikat stb.

  13. COVID-19 : THE GREAT RESET könyv
    Ezt a könyvet a Világ gazdasági fórum alapítója, Klaus Schwab írta, aki a WHO-val együttműködve a járványt márciusban globális veszélynek nevezte és támogatja, hogy a világgazdaságát „Lockdown“ merevségbe küldjék.
    Szerinte ez lehetőséget ad arra, hogy a konszernek azaz automatizálást és az új digitális technológiát még jobban bevezessék. Ez a kis és közepes vállalatok kárára és a kevésbé fejlet világ hátrányára történik.
    Míg a világ multimilliárdosai még gazdagabbak lettek az elmúlt hónapokban, addig sokak egzisztenciája szűnt meg. Már sokan meghaltak, de nem a vírus miatt, hanem a gazdasági „Lockdown“ következtében.
    A technológia fejlődés következtében egy új világrend elkerülhetetlen, csak kérdés, milyen lesz ez? Totalitárius, ahol egy kis elitnek dolgozik az egész világ, akik magukat fáraói hatalommal látják el, vagy egy humánus világ lesz ez?
    Ha az utóbbit akarjuk, akkor a jelenlegi médiális, oktatási, politikai, jogi, banki, gazdasági, egészségügyi rendszert át kell alakítani!!! Ez egy nagy kihívás, mert az emberek nem látják, vagy tévesen ítélik meg a bajok okát. Bűnbankokra vadászunk, de a rendszer működési elve, az alapparadigmák nem változnak.
    Világ gazdasági fórum, a WHO és az ENSZ fontos szereplői piramis szervezettségű Új Világrendet akarnak. Minden józan és gondolkodó ember feladata, aki a jövőért még egy kis felelősséget érez, hogy ezt megakadályozza.
    Részletek a könyvből:
    „Bizonyos formákban a szociális távolságtartás a járvány után is fennmarad és a cégek erre hivatkozva az automatizálást még jobban felgyorsítják.
    A technológia fejlődés okozta munkanélküliség továbbra is megmarad, mert a társaságok a szociális távolságtartás betartásához a munkahelyeket úgy átszervezik, hogy csak minimális emberi kapcsolat maradjon.
    Az automatizálási technológia kitűnő eszköz egy olyan világ számára, ahol az emberek nem akarnak egymáshoz túl közel kerülni. Az állandóan fenntartott félelem, hogy nehogy megfertőződjünk az automatizálást előre viszi és felgyorsítja.“
    …és a 247. oldalon ez áll:
    „Nem lehet letagadni, hogy a COVID-19 vírus a legtöbb ember számára nem jelentett nagy veszélyt. A Korona-krízis globálisan a legkevésbé veszélyes járvány volt, amit az emberiség az elmúlt 2000 évben megélt. … 2020 juniús végéig a világ lakosságának a 0,006 százaléka esett a COVID-19 áldozatául. Ezt az alacsony számot össze kell hasonlítani a spanyol influenzával, ami a világlakosság 2,7% ölte meg, vagy a HIV / AIDS-el, aminek következtében 0.6 % halt meg.”
    https://www.amazon.com/COVID-19-Great-Reset-Klaus-Schwab/dp/2940631123

  14. 3. Grádics
    „a Covid-19 ürügyén bevezetett korlátozó intézkedések által okozott gyártásvisszaesés!”

    Frappáns megjegyzés!

    Az Európai Központi Bank volt elnöke Mario Draghi:
    „A világjárvány által okozott adósság példátlan, Európa a koronavírus után olyan lesz, mint a második világháború után.
    Mario Draghi hozzátette, hogy az alacsony kamatlábak nem teszik automatikusan az adósságot fenntarthatóvá.

    Az olaszországi Rimini-ben tartott előadása szerint a Covid zárlat miatti intézkedésekből létrehozott adósságot a fiatalok fogják megfizetni.”

    Még meg sem kértük Őket, Ők már „hitelt” adnak bár a kasszájukban csak a biztosításuk van…

  15. 14. malleusorbis
    „Míg a világ multimilliárdosai még gazdagabbak lettek az elmúlt hónapokban, addig sokak egzisztenciája szűnt meg. Már sokan meghaltak, de nem a vírus miatt, hanem a gazdasági „Lockdown“ következtében.”
    „Világ gazdasági fórum, a WHO és az ENSZ fontos szereplői piramis szervezettségű Új Világrendet akarnak. Minden józan és gondolkodó ember feladata, aki a jövőért még egy kis felelősséget érez, hogy ezt megakadályozza.”

    Gyermekeink és unokáink jövőjéért : Veled vagyok!

    ” Az állandóan fenntartott FÉLELEM , hogy nehogy megfertőződjünk az automatizálást előre viszi és felgyorsítja.“

    „Amitől minden ember fél, az az ismeretlen. Amikor ezzel a forgatókönyvvel kerülnek majd szembe, az egyéni szabadságjogokról önként fognak lemondani a jólétük garantálása érdekében, amit majd a VILÁGKORMÁNY fog nekik biztosítani.”

    (Henry Kissinger a Bilderberg-csoport titkos tanácskozásán elmondott beszédéből – 1992. május 21. Evian, Franciaország)

  16. 11. Progresszor

    Bezony,a hadakozó felek nagyon ügyelnének arra,hogy még véletlenül se kapjon találatot egyik atomerőmű sem a sok száz közül. Vagyis ezek lennének a legínyencebb célpontok konvencionális háborúban is. A háború elveszi az ember eszét, tudjátok mi a kámikázé nem?
    Nagy elméleti seggfej az összes elemző,faszt se ér az összehasonlítása.
    A vesztes sem adja olcsón.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük