(3279) Figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása obnline

 

A gazdasággal foglalkozó, angol nyelvű hírportálok, a tanácsadó cégek már jó ideje riogatnak, hogy a 2008-as válságot jelentősen meghaladó új válság kirobbanása várható a közeljövőben, sőt inkább összeomlásnak nevezhető valami, és semmi közeljövő, akár már holnap is. OK. Hogy valami hatalmas szar van a levegőben, az érezhető, de mi ilyenkor a teendő? Erre közlöm az alábbi összeállítás fordítását.

A bankok megmentése – Krízis helyzetben a bankok törvényesen rátehetik kezüket a számlákon tartott pénzekre. Ha azt hiszed, hogy ez túlzás, akkor nézd meg néhány éve mi történt Cipruson. A bankok úgy gondolják, hogy az embereket rá kell kényszeríteni a bank vesztességek összedobására. Ha tehát nagyobb összeget tartasz bankszámládon, valamit ki kell találnod a védelmére.

Kormány ellenőrzés – A kormányok információkat gyűjtenek az állampolgárokról, hogy hol tartják értékeiket. Ennek célja, hogy ha szükség adódik, rá tudják tenni a kezüket.

Készpénz szabályozás – Görögország utolsó összeomlásakor a bankok bezárták ajtajukat, és az ATM automaták naponta max. 50 $ adtak ki. Volt amelyikből kifogyott a pénz, és nem adott ki semmit. Nem árt tehát, ha mindig van otthon szükséges mennyiségű készpénz.

Kiviteli megszorítás – Nagy mennyiségű készpénzzel nem lehet átlépni a határt. A limit általában 10.000 $, de ezt lecsökkenthetik akár 200 $-ra. Ezt is át kell gondolni, hogy adott esetben ne érjen meglepetés.

A magyar helyzet – A mi esetünkben számolni kell egy nagyon gyors és nagy méretű inflációra is. Túl sok forint zsebben tartása egészen biztos nem egy jó ötlet. Itt azonban van egy kis gubanc, ha addig vársz, hogy a baj mindenki számára nyilvánvalóvá válik, már nemigen lesz módod elhárító lépéseket tenni. Apám szerint Magyarországon 1944-ben semmilyen áron nem lehetett aranyat venni, legálisan vagy feketén.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(3279) Figyelmeztetés

  1. Van 1 millió Ft -om kp tartalékba , egy bizonytalan minimálbéres fekete állásom, szivességi lakáshasználó vagyok. Befektetni nincs mibe, ahhoz kevés is, de az infláció miatt ha meg megtartom elkopik akkor is. Mitévő legyek? Arany? Élelmiszeren kívül nem látok semmit amivel egy összeomlás esetén cserélni lehetne..

  2. Van kb. 2M megtakarításom. Sokaknak nem egy nagy összeg, tudom, de én sokat gürcöltem, mire összejött a lakáshitel törlesztés mellett.
    Akkor ezt szerintetek miben tartsam, hogyan „mentsem” meg?

  3. Nagyméretű infláció esetén mi van a banki kölcsönökkel?
    Azok is el lesznek inflálva?

    Nos…… jöhet az infláció… 🙂

    Am az EUR biztosan nem jó ötlet. 10 éven belül nagy eséllyel megszűnik az EUR.

  4. 2. KZ
    Érdekes figyelni az angol font helyzetét. A Brexit bejelentés utáni két évben a korábbi 450 Ft magasságból leesett az Euró közelébe. Ma már megint 400 forint közelébe került. Nem értem mi lehet ennek a háttere?

  5. 1 & 2:
    Arany érme hosszú távra. Összeomlásra alkohol és nikotin. Az emberek többsége inkább éhezik, de cigizni és piálni akar.

  6. Tibor bá’ 6: „Arany érme hosszú távra.” Az arany érmének van egy úgynevezett numizmatikai felára is, amely megdrágítja. Én inkább a későbbi optimális felhasználhatóság miatt a 2 g-os, 5 g-os, 10 g-os aranylapkát illetve az úgynevezett „aranycsokit” javasolnám, ez utóbbi 1 g-os letörhető kockák tábláját jelenti.

  7. 2:
    Esetedben én vennék 10 db / 1 dukát utánveret aranyérmét az aranypiac.hu-n. Ennek az ár-érték aránya a legjobb. Esetleg kicsit kivárhatsz, hátha visszabillen az árfolyam, persze ez elsülhet fordítva is, az USA elnökválasztás mentén. Ez kb. 750E Ft elköltését, ill. hosszútávú (legalább 8 évre számolj!) lekötését jelenti, mint egy 8 éves biztosítási díj. Itt elbukni igen kedvező gazdasági fordulatok esetében az összeg felét tudod (amit ilyen esetben 3 havi munkával visszapótolsz), s így is egy kb. 45.000 Ft/év besorolású anyagi biztosításhoz jutsz. Ha rosszabb lesz a helyzet (hosszútávon ez várható millió okból) az érték összegszerűsége a mai háromszorosa is lehet, tehát kockázatelemzés mentén nem igazán járhatsz rosszul. A fennmaradó pénzből 500E legyen otthon KP., a maradékot pedig váltsd át EUR, ill. vásárolj be rajta olyan tartós élelmiszereket vagy eszközöket, amelyeket amúgy is felhasználnál (sajnos a szerszámok, különféle spec. készletek elég drágák, de ha beszerzed, soha többet nem kell költened rá, felhaználni pedig „békeidőben” is lehet őket). Itt olyanokban is gondolkodhatsz, mint használt, de minőségi kerékpár, fagytűrő hálózsákok, 220V/800W inverter az autóba, benzines kanna, stb.

    A másik lehetőség, hogy hagyod a csudába az egész hajcihőt, és elmész gyorsan álmaid nyaralására a családdal. Az úton veszel az asszonynak egy csodás ékszert (figyelve a későbbi hasznosíthatóságára is), és ügyelsz arra, hogy a félM KP tartalék azért megmaradjon (akár részben valutában)… Ezt később megbánni biztosan nem fogod, a lényeg, hogy bármilyen döntést is hoznál, alaposan gondold át, hogy valójában Neked mik az értékek, és mire van szükséged. Ennek megfelelően a dolgokon változtathatsz, az arányokat pedig javaslatként leírtam.

    A legfontosabb, hogy ne pánikszerűen, azonnal szaladj mindezt megvalósítani, hanem aludj rá kettőt, beszéld meg a családoddal is, és megengedheted még azt is, hogy kicsit kivárj. Az azonnal, pánikszerűen meghozott döntés az, ami kerülendő, mert az 100% bukta lesz, ahogyan már sokan beleestek itt is ebbe a csapdába!

  8. 7: Gilgames:
    Igaz, de a lapkát elképzelhető, hogy be kell vizsgáltatni, egy érménél előbb elfogadják, hogy az, ami! Ha pl. törtarany árban veszik át a lapkádat, oltári nagy bukta lenne, a numizmatikai érték pedig nem csak drágít, hanem lehetőség is egyben.

    Az Osztrák-Magyar Monarchia Ferencz József 1 dukátos esetében a g/Ft árat összehasonlítva sem látok lényeges különbséget. Ha 1g-os kiszerelésben gondolkodunk, egyszerűbb a dukátok mellé beszerezni egy aranyláncot is.

    Gondban akkor lennénk, ha mégsem az arany lesz a megváltó lehetőség, de erről már korábban leírtam a véleményemet, tehát én az aranyat továbbra is biztosítási és nem befektetési eszköznek tekintem.

    6: Tiborbá:
    A pia mindig nyerő! Ilyen az ember…
    Egyetlen gond, hogy akkora mennyiségű alkoholt tárolni (adott esetben rejteni) is kell, s ha valaki kiszagolja, nem olyan egyszerű kimenekíteni, mint 10 db apró érmét… Mondjuk egy „pálinkafa” a kertben jól jöhet majd!

  9. Most komolyan kérdem.

    Komolyabb infláció esetén mi történik a banki kölcsönökkel?

  10. 10: Curix:
    Ez jó kérdés, engem is érdekelne egy szakavatott véleménye!

    Elviekben sokféle lehetőség adódik, az állami szerepvállalástól kezdve, a kedvezményes törlesztésen át addig, hogy minden terhet beépítenek akár időtáv hosszabbítással, akár egyéb költségek kiszámlázásával. Talán az állami garanciás fix törlesztőhöz nem tudnak nyúlni, de azok rövidtávú hitelek, s megfizetni azt is meg kell, például az állam aktuális befektetőinek vesztesége terhére (bizonyára nagyon boldogok lesznek ők is)…

    Sztem az infláció manapság nem olyan egyszerű pénzügyi lehetőség, mint korábban volt (főleg egy euro elszámolású zónában).

  11. Jelenleg még a 2008-asnál nagyobb (vagy legalább olyan) válság még nem jött el. 2008 körül emlékszem hogy a helyi újságban egy álláshirdetés sem volt. Jelenleg a helyi újság még mindig tele van álláshirdetéssel. Az utakon a bmw-k és mercededesek érik egymást a balaton tele van nyaralókkal.Egyedül a hó vége látszódik meg a boltokban mert akkor kisebb a forgalom. A tavaszi koronavírusról mondtuk hogy a válság majd fél éves csúszással követi, tehát augusztus szeptemberre már nagy válságban kellene lennünk de nem ez látszik mert ugyanúgy van fogyasztás. Persze lehet várni válságot nem csak a lakossági fogyasztáscsökkenéstől hanem az államok költségvetési hiányától, de a franc sem igazodik már ki ezeken.
    Egy igazi válságban autók alig vannak az utakon, a balatonon csak tizedannyi embernek kellene lenni, azaz csak a legpénzesebb vállalkozók nyaralnának.A gyáraknál folyamatos leépítéseknek kellene lennie. Az embereken megjelenne a viselt ruha…Kíváncsi leszek mikorra gyűrűzik be ilyen válság, mert szeintem nagyobb dolognak kell történnie (nagyobb második hullám, költségvetési hiányok állami szinten)

  12. 10 – Curix:
    Ha a kölcsönöd fix kamatozású, akkor a banknak annyi. De Orbán könnyedén hozhat olyan törvényt, amilyet akar, és akkor neked annyi. 😀

  13. 12: Andrew:
    Nekem is megfordult már a fejemben, hogy nagyobb itt a hisztéria, mint a valós problémák. A 2008-as időkkel ez a történet sztem. nem összehasonlítható, de, hogy az 1920-as világválsághoz mérik, az ugyanúgy meredeknek tűnik.

    Megvárjuk, hogy jöjjön egy szakmabéli hozzászólása, ha van ilyen…

  14. 10 Curix. akárki

    „Most komolyan kérdem.
    Komolyabb infláció esetén mi történik a banki kölcsönökkel?”

    Most komolyan. Nézz vissza Mo.-i történetben 35 évet.
    Akkori fix (3%) kölcsönöket az akkori kormány átalakította változó kamatozásúvá.
    (Az eredeti adós/banki szerződést felrúgták a bank javára.)

    Tedd félre az imakönyvedet.

  15. Szóval akkor ha jól értem a pozitív vagyon elinflálódik, de a negatív vagyon nem.

    Vagyis az infláció szelektív lesz. Érdekes.
    Mert ilyen nincs. Főként azért mert ha elinflájják a pénzt annak leginkább az lesz az értelme hogy elinflájják az államadósságokat.
    Véletlenek ezen a szinten nem történnek már ebben a világban. Itt „csak úgy” nem lesz hiperinfláció. Az akkor irányított lesz és célja egy más rendszer bevezetése, ahogy ez már korábban is volt.

    Olyan nincs hogy a pozitiv vagyon eltűnik a negatív vagyon megmarad.
    Azzal akkora egyenetlenség keletkezne a világban amit tarthatatlan

    Szóval „mindenf” 2 M Forintjának elinflálására pontosan annyi az esély, mint hogy az én X millós tartozásomat elinflájják.
    Csak hogy kicsit a realitások talaján maradjunk.

  16. 16 – Curix:
    Egy másik állampolgárral szemben az állam nem fog ellened lépni, de bank esetében nem te leszel Orbán barátja. Kétharmad birtokában Orbán hozhat olyan törvényt is, amit soha senki a büdös életben nem hozott. A törvény pedig törvény, meg van az apparátus a betartatására.

  17. 10 Curix. akárki

    Egyszerű ez is mint az egyszeregy…….. A BANK MINDIG NYER
    Jegybanki alapkamat felmegy, viszi minden hitel termék kamatát magával. Általában fix kamat csak bizonyos ideig szokott fennállni, helyette fix törlesztő részlet a szokványosabb. Ekkor a havi törlesztő változatlan csak több könyvelődik a kamatra kevesebb a tőkére. Életfogytig tartó rabszolgaság. Vagy a 15-ös hozzászóló által írtak……..meg még egyéb banki technikák. A legfontosabb!!!!!!
    A BANK MINDIG NYER

  18. 16 Curix

    „Olyan nincs hogy a pozitiv vagyon eltűnik a negatív vagyon megmarad.”
    Nem tudsz gondolkodni!
    Ok, egybitesen: Minden attól függ, hogy … melyik végén vagy.

    Legyen reménysugarad.
    Akkor aki a kölcsönének 60%-át egyben visszafizette, annak elengedték a maradék 40%-ot.
    Én jól jöttem ki ebből.

  19. Anno mi volt aki 80 as evekben vett fel?
    A szüleim pl csak fizettek az eredeti futamidő 15 év helyett 25 ig..
    Mivel magyarázta akkor a bank?
    Az inflacióval meg a banki kezelési költséggel, plusz minden kis teherrel ami rárakódott éppenséggel..
    De hogy a bank mihez köti a költségek emelèsèt, plusz mitől nő egy törlesztő ha végig fix kamatozású az engem is érdekelne.(esetleg szerződést ha jol van megfogalmazva probléma nem lehet)
    Valaki kifejtenè!??

  20. Tibor bá

    törvényt csak olyat lehet hozni, amit be is lehet tartani. Hiába hoz Orbán ilyen törvényt semmi értelme.
    Ha tényleg hiperinfláció lesz, mint amire ti számítatok, akkor fenn maradhat a banki követelés de teljesíthetetlen lesz.
    Az ilyen törvények pedig a jogállamiságba vetett teljes bizalmat felrugják.
    Ergo ha a cél a káosz teremtés, akkor járható út.

    Minden attól függ hogy a nagy global playereknek mi a céljuk.
    Ehhez Orbán már kicsi.

  21. Az teljes bizonyosság, hogy egy pénzügyi válságban az átlagemberek körében mindenki veszít. A zsírosbödön kezelői időben szólnak egymásnak, a többieket viszi az ár. Aki megtakarított, a pénze értéke harmadára, negyedére csökken. Aki eladósodott, az örököseire is ráhúzzák az adósságot, ezért lettek sokan korábban öngyilkosok ebben a csapdában. A társadalom és az általuk működtetett gazdaság mindenképpen megsínyli, leginkább a hamar jelentkező jelentős munkanélküliséggel, ami viszont visszahat a kilábalás lehetőségére is, tehát egy jó kis 22-es csapdája. A folyamatokba valahogyan bele kell nyúlni, s ahogy 2008 után is érzékelhető volt, ezek minősége és mértéke határozza meg, mennyi időt vesz igénybe, amíg a lakosságnak újra kedve szottyan „lufit fújni”.

    Arra továbbra is nagyon kíváncsi lennék, ha van itt gyakorló közgazdász közöttünk, szerinte az infláció milyen mértékben és milyen módon játszhat szerepet a közeljövőben?

  22. 10Curix
    Épp most írtak erről egy cikket.
    https://kiszamolo.hu/inflacios-felelmek/

    Olyan nagy szélsőségekre nem kell számítan szerintem.Évi 3-5-10% szokott lenni az átlag. Olyanra ne számíts hogy majd jön egy infláció és a tartozásod elinflálódik.pl. tartozol 10 millióval. Most egy kg kenyér 300 ft , mondjuk nagy infláció van és felmeyg 3000Ft/kg-ra. De a fizetésed nem menne fel a tízszeresére szerintem.Tiborbá lehet jobban emlékszik hoyg anno csak a termékek árai emelkedtek hirtelen vagy a fizesés is? Így beszopnád és sokan, mert a banké maradna a lakás,és majd ha elmennének a felhők akkor eladná a bank a lakásokat. A mai világunkban nem kell hiperinflációra számítani elég az évi 3-5-10%-os infláció, mert kamatos kamattal 10-20 év alatt az is rengeteg emelkedés az árakban.Ha meg gazdasági válság jön amit már régen mondogatnak akkor az infláció lelassul.

  23. 23 Andrew. „Ha meg gazdasági válság jön amit már régen mondogatnak akkor az infláció lelassul.’

    Inflációt mint fogalmat mindenki ismeri, sokan ismerik a deflációt is. Bizonyos eszközökben ez még mindig várható, bár a boltokban nem csökkennek az árak. Idén érezhető kivétel volt az uzemanyag árak. Ha véget ér a defláció következik a stagfláció. Erről szerintem még kevesen hallottak. Csökkenő gazdaság , magas munkanélküliség és elszálló árak….a legrosszab….

  24. Lehet igazad van.Azt látni már évek óta felénk hogy mindenhol új gyárcsarnokokat építenek. Hogy mi vet ennek véget nem tudni. A fogysztás azért nagy még most is mert az utóbbi 10 évben robbant az internet, a marketing így más mindeki elkezdett vásárolni , autó kell a 16 éves gyereknek is , a neten kattintással bármilyen termék megnézhető és meg is rendelhető. Szerintem ez pörgeti apiacot .Az első hullám karanténja itt Európában úgy néz ki eddig nem vetett ennek véget.
    Az elszálló élelemár lehet gond.

  25. 8. Horváth Csongor

    Köszi a tippeket, komolyan át fogjuk beszélni, hogy mi is lenne jó megoldás, mert valami tutira jön.

    Volt anno a családban egy nagyobb vagyonvesztés. A trianoni döntés miatt dédnagymamám szüleinek a földje a román oldalra került. Üköm „időben” lépett és eladott mindent. 12 vagon gabonát vásárolt, hogy csonka Magyarországra mentse, amit lehet.

    A románok már nem engedték át a vonatot… :/

  26. 20. Jónás “ De hogy a bank mihez köti a költségek emelèsèt, plusz mitől nő egy törlesztő ha végig fix kamatozású az engem is érdekelne.”
    Attól nő folyamatosan a törlesztő, ami miatt már Jézus is kiűzte a kufárokat a templomból: a pénzvilágot uraló kaszt mérhetetlen és gátlástalan kapzsiságától! Már akkor tudták, hogyan lehet munka nélkül mérhetetlenül gazdagnak lenni. Ezen a téren semmi sem változott, sőt a technika segítségével még hatékonyabb lett a pénzszivattyú.

  27. „Évi 3-5-10% szokott lenni az átlag.”

    Andrew

    Ha ezt a fizetésem leköveti akkor nyerek a hitelen.

    – – –
    Szerintem 2 milló forintnál az arany még nem jo választás. Azzal is jot lehet bukni, ha felvert áron megveszed nem történik semmi és 10 év mulva nem tudod ennyiért visszaváltani.

    2 millio Forintot nehéz összesporolni valoban de ahhoz meg kis összeg hogy az ember feje nagyon fájjon miatta. Én ezen nem stresszelnék és nincs közgazdász ezen a földön, aki megmondaná hogy néz ki a világ pénzügyi helyzete 5-10 év mulva.

    Ezek az idök olyan idök, amire még nem volt példa, nincsenek bejáratott forgatokönyvek. Minden unortodox…

  28. „2 millió Forint megtartás megmentése” kapcsán

    Felmerült a CHF és az EUR. Utóbbi esetében válaszként jött, hogy bedőlhet, megszűnhet. Ennek kapcsán arra kell ügyelni, hogy ha EUR-ban van és bedől, akkor az adott ország pénznemére „váltódik át”, azaz nem mindegy, hogy Schillingre vagy német Márkára vagy Forintra. Vagyis ha EUR, akkor azt Ausztriában javallott tartani, amit – takarékbetétkönyv esetén – azért kellően megnehezítenek.

    Befektetési jegybe most beszállni nagy lutri, de pl. a tavaszi pánik után lehetett vele kaszálni, bár a legtöbben buktak, amikor látták – bankokként és konkrét típusonként eltérően – a mínusz 20-40%-ot. Mert ugye tőkevesztés akkor lép fel, ha eladod, ha „lebegteted”, akkor kockáztatsz, de mára a legtöbb visszajött pár százalék mínuszra.

    Állampapír tőke garantált a lejárati napon, hozama éppen infláció követő. Arannyal óvatosan, de a „lapka” arany pl. nem rossz tipp, de sok értelme sincs, az ellenvélemények helytállóbbak. A numizmatikai kérdéskör, nos, van benne valami, de ha véletlenül sérül az az arany pénzérme, akkor az értéke is, már ha „régipénzről” beszélünk. Papíraranyat ne. Fizikai aranynál meg sokba fáj az a banknál, meg gebasz esetén a bank rácsai le lennének eresztve. „Párna alatt”… kockázatos.

    Állampapírt célszerű, ha már…

  29. Az infláció bőven több mint amit bevallanak.
    Magyarul a pénz érték vesztése ma is erősen folyik.

    Mibe lehet kisebb összegeket menteni:
    10-20 üveg tömény pia
    2-3 karton cigi
    Ha valaki alkalmi ivó a 20 üveg kb 3 év alatt elfogyhat, cigit meg olyat kell venni amit valaki ismerős amúgy is szív (ez is eláll évekig).
    Mindkét féle cucc csak drágább lesz, így ha 3 év múlva eladod akkor kb a pénzed él maradsz.

    Kajaféle számtalan van olyan ami 2-3 évig eláll, amit amúgy is eszel abból előrevásárolsz és rögtön kajában van a pénzed amit amúgy is megvennél.

    Aranypénz is jó, ami tömegpénz volt és ezért nincs numozmatikai felára. Aranylapka is jó, az aranytartalom a lényeg.
    Van egyébként ezüstpénz is, vagy ezüstrúd is.
    Aki akar vehet platinát vagy palládiumot is.

    Fontos hogy ne egy dologra építs, legyen ilyen is meg olyan is.
    Hard geddonban az arany nem fog játszani, de a kaja, cigi, pia igen.
    Lassú válságban viszont az arany illetve egyéb értékes fémek fognak jól játszani. A kaja, cigi, pia vonal pedig lassan fel lesz élve.

    Érdemes szerintem még ingatlanba fektetni, venni pár részvényt (pár darab pártízezerből megvehető).
    Állampapírban nagyon nem gondolkodnék, az mindig kevesebbet fog hozni mint a tényleges infláció.

    Minden olyan eszköz jó ami valamit termel, így akár egy zártkert is ahol van 10 termő gyümölcsfa.
    Akinek van autója az ha vesz pár kanna üzemanyagot előre azzal sem tud veszteni, de minimum a kocsi tankja mindig legyen fullra töltve.

    Bármi olyan beruházás ami költséget csökkent szintén jó lehet (hőszigetelés, napelem, fűtéskorszerűsítés, előrevett füzifa ha van helyed, stb)

    Szóval ha a pénz érték vesztése ellen kell védekezni akkor az a legjobb ha nem állsz kp-ban, bankbetétben.

  30. Egyre kevésbé kell kivenni a bankból a pénzt. Mi mindenért pl. a kajáért is azzal fizetünk, amit házhoz hoznak. Ha kézpénzezel, sokkal valószínűbb, hogy rádtörik az ajtót, aztán nem győzöl harcolgatni. Persze kell otthonra egy félmilla, mondjuk. Venni kell előre ételt, iparcikket, műszaki cikket, házetőre napelemet, medencét, miegymást.Ha már centire kell darabolni az asszony aranyláncát, úgyis megette a fene a világot, máshogy kell élni. Amúgy meg van vagy 30 milla hitelem, leszarom hogy elértéktelenedik a bankban a nemlétező megtakarításom. 🙂

  31. 30. Dumburnyak

    Én is ezeket a lehetőségeket tartom reálisnak.
    Még a gázöngyújtók, fejlámpák, elemtöltők elemek, (minimális beruházás, azonban ha nincs…)örző-védő kutyapár és a szaporulatot eladni dolgokban gondolkodok.

    Sajnos mindennel, még a babkonzervvel is gond lehet.

    De ahogy én látom ezek a dolgok csak kétségbeesett tűzoltások. A mennyiségek (bármiben)felhalmozása plusz időt és némi előnyt jelent. Megoldást azonban nem.

    Megoldás csak működő rendszerrel lehetséges. Ennek a rendszernek nem kell ország-, megye-, faluszintűnek lennie, lehet un. mikro is.
    A lényeg, hogy zárt legyen és önmagában működőképes.

    Itt mindig a legkisebb méretű rendszerek,
    az egyének, családok vannak említve. Ez félő, hogy túl kicsi, ez nem kepes magaban működni, ennél azért nagyobb kellenne.

    Ha már családi felkészülésnél tartunk, mert sajnos a jóléti világban a legtöbb esetben már a házaspárok sem tudnak koszenzusra jutni?, nemhogy egy tágabb kör egy irányba haladna. Így egy erre a méretre épülő
    rendszerszemléletet lenne szükséges kialakítania magaban minden készülődőnek.

    A személyek száma miatti korlátozott tudásmennyiségen alapuló stratégia nagyon fontos.
    A családoknak kell felépíteniük saját, természetszerűleg egyedi és gyakorlati tudásalapú!!!!! stratégiájukat.
    Senkit nem akarok elkeseríteni, nagyon nehéz téma ez. Egy biztos, muszáj megpróbálni.
    Azonban végiggondolt stratégia nélkül villámgyorsan redukáludnak a lehetőségek,
    ahogy a fenntartó rendszer hatékonysága csökken.

  32. Tudás alapon ne bízzatok! Internet nélkül a társadalom igen jelentős százalékának a tényleges tudása konvergál a nullához. Hibás következtetések, rossz döntések, és a valódi tudással rendelkezők kiközösítése. Jelenleg ennyi várható… Kisközösségben hamar megdugja valaki a más asszonyát, ami kiderül, és lőttek az együttműködésnek, az ember már csak ilyen, nem fog kibújni a bőréből semmilyen körülmények között.
    A saját tudásodat bővítheted, elsősorban tapasztalatok, munkafolyamatok kipróbálása útján.

    A hozzászólások egy részében megint keveredik a gazdasági válság kivédésére hozandó döntések sora, egy gazdasági összeomlásból történő kilábalás, ill. közigazgatási/ellátási káosz túlélése szempontjából fontos felkészülés hozzávalóival. Nem lehet egyben kezelni ezeket! A felkészülésben is egymás után lehet felépíteni a készleteket és a tudást, s nincs erre konkrét recept, mert a saját életedre, saját lehetőségeidre, ill. a saját családodra kell szabni. Nyilván, akinek adóssága van, nem igazán tud, és ezért nem igazán fog semmit felhalmozni. Addig biztosan nem, amíg nem adja vissza azt, ami sosem volt a sajátja, és nem kezdi a saját életét élni, a saját lehetőségeivel. Kelepce ez a javából, ami így vagy úgy, de mindenképpen egy életen át elkísér! Az is könnyen belátható, hogy aki jódolgában már nem tudja mit csináljon, az rengeteg felesleges nyavalyát is felhalmoz, próbál úgy tűnni, mintha fotelből nézhetné végig a világ összeomlását, pedig ez mindenkinek ugyanúgy fog fájni. A tét pedig olyasvalami, mint amikor a korábbi háborúkban bombázáskor kinek célponttá vált a háza és meghalt, ki megúszta, ki okosan vidéken volt, túlélte, de ő is szinte mindenét elveszetette (esetleg a hozzátartozóit, amit pénzben, aranyban nem lehet mérni). Az újrakezdéshez elsősorban lelki erő kell majd, s ennek ma igencsak szűkében vagyunk (lelki erő nem egyenlő agresszivitással, de bizonyos agresszió nélkül a túlélés esélye csökken)!

    Az időtávot nézve most a gazdasági válság szakaszában vagyunk, tehát aki most eszmélt, erre kell koncentrálnia. A teljes összeomlásig az én véleményem szerint van még pár évtized, ha nem indulnak egymásnak a nagyhatalmak, akkor lassan, szinte észrevétlenül is eljuthatunk odáig. A klímaváltozás/élelmezés globális gazdasági hatásai jelenleg kiszámíthatatlanok, jelentkezhetnek hirtelen is egy-egy nem várt esemény felfutásával. És mindig ott a valószínűtlen lehetőség a végpont eléréséig, hogy Földre száll egy Angyal! 🙂

    Azt azért most mindenki gondolja át, hogy pontosan egy évvel ezelőtt hol tartottunk, s most hol tartunk (minden körülményt és egyéni lehetőséget, félelmeket is beleértve). Ki merné így megkérdőjelezni Tiborbá azon állítását, hogy a világ már sosem lesz olyan, mint ezelőtt volt?!

  33. 30.

    Alapvetően egyetértek, de részvényt most nem vennék, szerintem lesznek még lejtmenetek. (Persze fegyvergyártó részvénye lehet jó befektetés.)

  34. Curix, Tibor bá’: az OTP-t anno megmentő jogszabályt (amely a fix kamatozású lakáshiteleket inflációkövető, változó kamatozású kölcsönné alakította, egyben jelentősen megemelte a havi törlesztőrészletet) NEM „Orbán” hozta, azt szerintem a vörösöknek köszönhette a bank (bár pontosan nem emlékszem, melyik évben történt – deresedő halántékúak kérem pontosítsák).
    Ha jól emlékszem, volt lehetőség visszafizetni a hátralékot egy összegben (vagy annak egy részét), az csökkenthette a terhek növekedését, de számosan benne ragadtak egy olyan hitelben, amely a korábbinál sokkal nagyobb terhet jelentett számukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük