(3264) Elolvad a sarki jég

Tibor bá’ online

 

Az Arctic News nevű portál azzal ijesztget, hogy az Északi sarki jég két hónap alatt teljesen elolvadhat. Bizonyítékként megemlíti, hogy az elmúlt 25 nap alatt (vagyis július 1 és 25. között) a jégmezhő kiterjedése 3.239 millió km2 területtel csökkent. Ha ez a trend folytatódik, akkor a fennmaradó 6.333 millió km2 két hónap alatt teljesen eltűnhet. Említésre méltó, hogy az Arctic News szerint a következő két hónap folyamán az olvadás nem feltétlenül lesz ilyen nagy mértékű, a jég ennek ellenére eltűnhet. Ennek oka az, hogy a jég vastagága az utóbbi időbe erősen csökkent.

A tenger áramlat és a Coriolis force a meleg és sós vizet beáramoltatja az Északi tengerről. Miközben a felület alatt nincs jég, ami felfogná a hőt. Akit érdekelnek az ábrák, itt megtekintheti: https://arctic-news.blogspot.com/

A portál nem az objektivitásáról híres, de 2 hónap nem a világ, meglátjuk mi fog történni. Minden esetre, ha az összes jég elolvad, annak jelentős hatása lesz a globális felmelegedésre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(3264) Elolvad a sarki jég

  1. Marad a 20 fok karácsonyig. Rezsicsökkentés: ON.

  2. Épp tegnap este néztem rá a chartra és állapítottam meg, hogy megállt a meredek esés, és elkezdett javulni a helyzet. Ez persze lehet kérészéletű, de ebben a pillanatban valami brutál nagy elmozdulás a folyamatosan romló hosszú távú trendtől nem látszik. Én azt gondolom, hogy a legrosszabb esetben 3 millió m2 körüli minimumra lenézünk szeptember elejére, de ez a pesszimista változat, a realista azt mondja, hogy 4.5-5 között lesz a minimumpont.

  3. https://index.hu/techtud/2020/07/27/melypontra_sullyedt_a_jegmezok_kiterjedese_juliusban_az_eszaki-sarkvideken/

    Az északi-sarkvidéki jégmezők kiterjedésének eddigi legalacsonyabb értékét mérték júliusban, írja az MTI.

    Az Északi-sark körüli tengerek felszínén lebegő jégmezők összterülete 6 millió négyzetkilométerre zsugorodott, 16 százalékkal kisebbre a 2013-tól 2019-ig terjedő évek júliusi átlagánál – közölte hétfőn a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI).

    A német kutatók szerint a tengerjég júliusi kiterjedése a legkisebb a műholdas megfigyelések kezdete óta.

    A bremerhaveni kutatók a sarkvidék oroszországi területeit sújtó szokatlan hőhullámmal magyarázzák a rekordszintű hó- és jégolvadást az Arktiszon. Csak a sarkvidék Oroszországhoz tartozó részén egymillió négyzetkilométernyi jég tűnt el júliusban.

  4. Az idén én nem vagyok olyan optimista, mint az előző években. Az időjárás végig a jég számára legrosszabb forgatókönyvet követte és az előrejelzések is ezt vetítik előre.
    Az, hogy megtorpant a csökkenés annak köszönhető, hogy egy óriási ciklon van kialakulóban a sarki területek fölött, ami a viszonylag kompakt központi jégmagot elkezdte szétforgácsolni és szétszórni a délebbi területekre. Ez először a jégkiterjedés csökkenésének lassulásával jár, de a felmelegedett, déli, jégmentes területekre kerülő jég így sokkal gyorsabban fog majd elolvadni. Úgy néz ki hogy 2012-es hasonló, a jég számára „gyilkos” időjárási forgatókönyv fog bekövetkezni. 2012-ben augusztusig anticiklon uralkodott a sarok fölött, így rengeteg napsütést és ezáltal rengeteg hőt kapott a jég, majd augusztusban jött több, óriási vihar, ez okozta a rekord minimumot. Az ezt követő években végig felhős, viszonylag hűvös nyarak uralkodtak a sarki területek fölött, ez kedvezőbb volt a jég számára, nem is lett újabb minimum. Az idén ez megváltozott, újabb többhetes, rengeteg napsütéssel járó anticiklon (lásd szibériai rekordok is), ami a napokban fordul át a szokásosnál esősebb viharokba. A fentiek értelmében az idén nem zárható ki az újabb rekord-minimum! Minden attól függ, mennyire lesz továbbra is viharos az augusztus, illetve hogy milyen állapotban van a központi jégmag. Ahhoz csoda kellene, hogy az idén ne csökkenjen 4 millió km2 alá a kiterjedés. Az én tippem 3.5 +- 0.3 millió km2.

  5. 5 MSzilárd

    Köszönöm a – véleményem szerint – higgadt, kiegyensúlyozott hozzászólásodat!

    Tibor bá’

    „A portál nem az objektivitásáról híres,…”
    Nagyon másképp gondolkodnak, nehéz megérteni Őket, de érdemes figyelni rájuk!

    „…az Arctic News szerint a következő két hónap folyamán az olvadás nem feltétlenül lesz ilyen nagy mértékű,…”
    Színuszos jelleg látható az olvadásban a Föld keringése okán. Ezt figyelembe veszik, tehát objektívek.

  6. 5. MSzilárd

    Köszönjük!
    Ez-ismerve a nézeted- igen objektív volt.
    Reméljük, hogy ahogy 2012-t úgy ezt az évet is lazábbak’ követik’.

    Meg kell mondjam, hogy rendkívül sokat lwhet tanulni tőled e témában, akárcsak Horváth Csongortól.

  7. Igazából talán nem az a lényeg hogy mikor olvad el teljesen mert lehet hogy ha 1 millió km2 alá csökken már az is nagyon megváltoztatja az időjárást.De az is lehet hogy ha nyáron jégmentes lesz az sem okoz relative nagy gondot.
    Alapvetően addig minden oké, ameddig megterem az élelem, csak kérdés hogy mikor jön el az a pont amikor nagyon lecsökken a megtermelhető élelemmennyiség.Lehet hogy most minimumon lesz a jégkiterjedés , aztán a következő évelben fölémegy mint 2012 után. Itt van a szibériai meleg látszólag még ez sem okozott gebaszt, pedig 35 fok meleg van viszonylag régóta és nagy területen. Ha ez nem baszik oda a metánkiolvadásnak akkor mi?
    Mert ugye mielőtt még nem voltak ilyen melegek északon addig azt mondták hogy ha kiolvad a permafoszt nagy baj lesz.Azthiszem tavaly is és idén is nagyon meleg volt ott mégsem történt eddig semmi gebasz.
    Nem kételkedni akarok csak esetleg hátha valaki többet olvasott a témában:D

  8. Ezt hozták már 1-1,5 éve az előzetes modellek is, de 10-15 év múlva a nyári időszak az északi féltekén igen csak cifra lesz az időjárási szélsőségek kihívásai miatt!

    A legtöbb tudós az évszázad közepére teszi a sarkvidéki jég teljes elolvadását a nyári időszakokban, de egy brit kutatócsoport legújabb klímamodellje szerint ez már 15 év múlva bekövetkezhet. Az előrejelzést a 127 ezer évvel ezelőtti, interglaciális időszak klímájának vizsgálata alapján készítették.
    https://qubit.hu/2020/08/11/egy-brit-klimamodell-szerint-2035-re-teljesen-eltunhet-az-eszaki-sarki-jeg-a-nyari-idoszakokban

  9. Hmmm.
    Világvége megint elnapolva.

    A tendencia megvan, de messze még az út vége.
    Ezzel az ütemmel még kb 4-5 évtized kell hogy az északi sark szeptemberben pár napig jégmentes legyen.

  10. 15 – Egon:
    McPherson (és sokan mások) azt hirdetik, hogy a jégolvadás egy pozitív visszacsatolás, mert a jég visszaveri a fényt, a tengervíz többnyire elnyeli. Az abszolút minimum 2012-ben volt, vagyis nyolc éve. Nem nagyon látom a megfutást, illetve a pozitív visszacsatolást.

  11. 16:

    Az aldebo csak egy visszacsatolás a sok közül.

    A trend jelenleg egy lineáris csökkenés, kb évtizedenkénti sávokkal. kb 4 sávnak van helye a 2012 minimum alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük