(3263) Márai Sándor

Tibor bá’ online

 

A napokban olvastam valamelyik hírportálon, hogy ha Kassán járunk érdemes megnézni a Márai Sándor kiállítást (vagy múzeumot), amit abban a házban rendeztek be, ahol a család élt anno. Szép gesztus a szlovákoktól, hogy létesítenek egy ilyen emlékházat egy olyan írónak, aki szlovákul egyetlen egy mondatot se írt le. De még ennél is dicsérendőbb gesztus, hogy a felíratok felül magyarul, alatta szlovákul igazítják el a látogatót. Az ember hajlandó arra gondolni, hogy ezek röstelkednek Trianon miatt. Talán mégsem kellett volna kilépni egy ezer éves királyságból. Na mindegy. Azt azért megjegyzem, hogy az akkori tót kisebbséggel mi mostohábban bántunk, mint most ők a magyar kisebbséggel, akiknek mégiscsak van például magyar nyelvű oktatásuk. A tótoknak nem volt iskola, csak a városokban és nagyobb településen volt, ahol mindenki magyart volt, és persze az oktatási nyelv is. A falvakban és tanyákon élő tótoknak nem volt iskola. Nem is tanultak meg magyarul.

Viszont Márai apja Grosschmid Géza, királyi közjegyző volt. Meg kell tehát említeni, hogy német származású kellett, hogy legyen, és mivel az elcsatolás után közjegyző maradt, anyanyelvi szinten kellet, hogy szlovákul beszéljen. Édesanyjának szláv vezetékneve volt. Következésképpen tetten érhető, hogy a kisebbségek számára a polgárosodás útja az asszimiláció volt.

Ezeket csak úgy mellékesen írtam le, mert amit meg szeretnék említeni az, ahányszor Márai nevével futok össze mindig eszembe jut az egyik elbeszélése, amit át is másolhatnék, de én inkább saját szavaimmal írom le.

1944 március 18-án Márai budai lakásán Sándor napot tartottak. Éjjel megszólalt a telefon, Márai egyik nyugat magyarországi barátja volt a telefonnál, és névnapi gratulációja után közölte, hogy német katonai konvoj most lépi át a határt. A hír hallatán a vendégek közül egy valaki felujjongott, amit a többiek nagyon rossz szemmel néztek. Erre az illető magát mentegetve megszólalt: könnyű nektek, ti tehetségesek vagytok, de tehetség nélkül én hogy érvényesüljek. Igaz szavak. Akkor a nyilaskeresztes pártba, később a kommunista pártba gyülekeztek, most pedig Orbán mögött sorakoznak a tehetségtelen, de ambiciózus egyedek. És ez akkor is eszembe jut, amikor itt, a honlapon is megszólalnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(3263) Márai Sándor

  1. Köszönöm Tibor bá, ez valahogy mindig is motoszkált bennem, de most tökéletesen megfogalmaztad (avagy Márai).

  2. Márai Sándor 1945-ben írta a Naplójába a következőket:

    „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint „keresztény magyar ember” előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert „keresztény magyar úriember”, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „keresztény magyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül.”

    érdemes rákeresni és az egészet összevetni a mai hazai „jobboldali” keresztény nemzeti világunkkal, itt Orbanisztánban

  3. Koczka Zoltán 2: Márai szavai, sajnos eleddig örök érvényűnek tűnnek. Kíváncsi lennék a tehetségtelen, málló gerincű nyomorultakra hogy mit tennének egy totális fordulat esetén. Amikor elkezdődne az elszámoltatás, a tények feltárása, a felelősök pellengérre állítása. Bárcsak már itt tartanánk, nyomorult, kizsigerelt országunk s a szegény nép érdekében.

  4. A hatalmat minden korban a gumigerincű emberek szolgálták ki, avagy a Kádári éra sem volt jobb ebből a szempontból, de a mindenkori kormányok sem jobbak ennél.
    Aki ma politikusnak áll, ezt nem azért teszi, mert jaj de dúl benne a társadalmi szolidaritás, hanem mert hatalmat akar…
    Törtetők mindig is lesznek, aki előre nyalnám, és hátra könyökölnek.

  5. Végre mindenkinek igaza van! Úgy látom, senki nem vitatja, hogy a Márai által leírtak (2. Koczka Zoltán idézetében) „baloldaliság” kulcsszóval ugyanúgy működnek. Sőt arra is van példa mindkét (vagy több) oldalon, hogy a tehetség a birtokosára is veszélyes, csak a hierarhcia csúcsán megengedett.
    Ha valaki tehetségesnek érzi magát, ne akarjon még sikeres is lenni! 🙂

  6. 3: Mit okoskodsz, a totális fordulat megtörtént 45-ben! Csak vissza kell nézni, mit csináltak azok a „jobboldaliak”: egyből „kommunista” lett belőlük, és folytatták ugyanazt: jól élni a rendszer csöcsén, nulla teljesítménnyel.

    Az a rendszer csak tökélyre vitte a tehetségtelen káderek tenyésztését és a teljesítmény elvetését.

  7. Márai szavai bevezető szavak egy sokkal mélyebb filozófiába. Ugyanitt egy fokkal feljebb emlithetnénk Weöres Sándort is. Még egy fokkal feljebb Hamvast. Aztán a sor folytatható.

    Ez a rabló és hatalomalapú szemlélet egy attitüd ami egy lelki alkatból fakad. A politikai beállítottság amivel a delikvens azonosul mellékes. Akarcsak az egyéb címkék amiket magára aggat a személy.

    Kedvenc példám a Keresztény értelmiségiek klubja vagy mifene. Nem elég, hogy keresztény még értelmiségi is. Micsoda értékek!!! Atyaég!
    A kereszténységgel semmi bajom, sőt!, de amit ezek csinálnak belőle, tiszta beszarás! Mondhatnám a keresztenység totalis félreértelmezése. Menjenek templomba, lehetőleg öltönyben??!!!

    Egy Semjén Zsolti bácsi micsoda? Egy hithű keresztény vadász? Egy hitgyűlis Németh Sanyika micsoda?
    Akik keresztényként ennyire bekefeledkeznek mammonistenbe, azok mindegy mit mondanak. Rodolfo bácsi akkor már sokkal bölcsebb volt.

    Márai egy alapigazságot ír le, semmi mélyenszántó viszont jól írja le a dolgok általa megismert természetét. Elolvastam ezt a Füves könyvet is vagy 15 éve, már akkor sem dobtam hanyat magam! Jó, tényleg jó csak bőven van feljebb, dehát kinek a Pap kinek a Papné!

    Gondoljunk csak bele, aki ilyen széles körben mélyenszántó, az egy bizonyos közigény szintjen szól.
    Persze vannak tanítók akik mondatai sok szinten értelmezhetőek. Ő egy bizonyos értelmiségi körhöz szólt.

  8. Nekem erről a posztról az jut rögtön az eszembe, hogy valamikor 35 éve teleltünk az Alacsony Tátrában a jóbarátunk üdülőjében a családommal. A szomszédban lakott az öreg szlovák Haluska néni. Amikor kértem, hogy beszéljen arról milyen volt az amikor a terület Magyarországhoz tartozott
    nagyot sóhajtott és azt mondta, hogy arra még jól emlékszik mikor még kisiskolás volt és a magyar tanító megbüntette egyszer. Otthon a füzetébe százszor le kellett írnia , hogy „Az iskola udvaron nem beszélek szlovákul”.
    Kb. ez jellemezte a magyar hozzáállást a kisebbségekhez Trianon előtt. És ez még csak a hab volt a tortán, mert ott volt pl. a hideg napok meg egyebek, hogy ne is soroljam. Összefoglalva a kisebbségekkel szemben gyakorlatilag nulla „együttérzést” gyakorolt a magyar politika.

    Ezek után Trianon csak a megérdemelt büntetés volt az én szememben. Ami persze egyértelműen a balfék magyar uralkodó osztály lelkén szárad. Hiába kesereg a történeteken Wass Albert mivel az ő kortársai voltak a bajok fő okozói.

  9. Bánffy Miklós: Megszámláltattál – Híjjával találtattál – Darabokra szaggattatol trilógiája erről szól. Meg még sok másról is, de szembenéz az arisztokrácia felelősségével Trianon kapcsán. Érthetetlenül ismeretlen mű, szerintem kötelező olvasmánynak kellene lennie.

  10. 8: Abban teljesen igazad van, hogy Márai jócskán túlértékelt szerző, simán csak egy tanult kocsmafilozófus, amolyan entellektüel Coelho, ráadásul rém dagályos és unalmas stílusban írt.

    A jelenség viszont, amit leírt ül, és nem is a jobboldaliság a kulcsszó, hanem a szolgalelkűség. Az elvakult Gyurcsányimádat és az Orbánimádat között nincs különbség karakterében, mindkét oldalon ott vannak a szolgalelkűek. A két oldal sikeressége közötti különbség csak az, hogy Gyurcsánynál ott volt a fék, hogy ő a nyugati kultúrkörhöz akart tartozni, ezért önkorlátozva betartotta az alapvető játékszabályokat, becsatlakozott az EU-ba, és nem akart több, vagy más lenni, mint egy EU demokrácia, míg a jobboldaliság ideológiája alapvetően arra épül, hogy én jobb vagyok mindenki másnál. Aki Orbánimádó az megkapja azt a pluszt, hogy saját magát kiválasztottnak, jobbnak érezheti mint a többi nép. Ez akkora előny, hogy a bal oldal nem tud vele mit kezdeni. Egy jobb oldali úgy érzi, hogy nála az erkölcsi fölény, nála a Magyarnak lenni hitkérdéssé alakult, és ez elvakítja. Egy istenhívőt sem zavarnak a logikai bukfencek a bibliában, allegóriának tekinti őket, és a valós üzenetet mélyebbnek gondolja, amit csak meg kell fejteni. A hazai jobb oldalit sem zavarja a lopás, az oligarchikus rendszer kiépítése, a sajtó megnyomorítása és kisajátítása, a hazug propaganda, mert lát mögötte egy magasztosabb célt, és ezek a túlkapásokat a szemében simán szentesítik. Ezért sem tudsz soha áttéríteni racionális érvekkel egy Fideszest, mert nem ugyanazt látjátok látszólag totálisan egyértelmű dolgokban.

    Az meg az ilyen totális uralomra törő rendszerek sajátossága, hogy nagy és hű klientúrát építenek, amivel fenn tudják tartani magukat, de a klientúrában a hűség fontosabb szempont, mint a rátermettség.

  11. Re:11
    A baloldali „Merjünk kicsik lenni” ugyan olyan ártalmas, mint az,hogy „A magyarok találtak föl mindent(jóval több mint fele magyar zsidó volt…) a világban”. Anno a baloldali kormányok által vitt külpolitika botrányosan meghunyászkodó volt, kb mindenki belénk törölte a lábát. Ezzel szemben a mai külpolitika kicsit más szellemben zajlik.
    Egyik kutya másik eb, szélsőség szükségszerűen zsákutcába vezet.

    Azonban a mai helyzetet maga a bal oldal generálta, mert Gyurcsány 2006-os rohamrendőrösdije, és az ebből fakadó történések eredményeként született meg a NER, amivel jól be is tudták betonozni magukat. Gyurcsány amúgy is az európai egybesült államok szekerét tolja, ami nyíltan a mai globalista elit európai államformájának álma, ami annyira lesz jó Európának, mint üveges tótnak a hanyatt esés…

  12. 12.
    Kritikátlanul szajkózod a jobboldali keresztényeink narratíváját.

  13. Re:13
    Lehet hogy fáj neked, de az MSZP elfogyasztott 3 miniszter elnököt, abból a második(Gyurcsány) már annyira vállalhatatlan volt, hogy végén őt is lecserélték egy technokrata vezetőre Bajnai személyében. Ha Fidesz hívő lennék, akkor most elkezdeném a Bajnait a „szárnyasokkal” piszkálni, de nem teszem. Az tény, hogy a baloldali kormányok külpolitikája elég siralmas volt, merjünk kicsik lenni mentalitás tökéletesen realizálódott. Ez egy ország számára öntökönlövés, teljesen jogos, hogy felhánytorgatom a hibáikat. Nálam amúgy sem játszik a halottról jót vagy semmit, nagyon is ki kell beszélni a rossz döntéseket.
    Az viszont egyértelmű, hogy hogy 2×4év baloldali kormányzás hozta a helyzetbe a Fideszt. Ha nem így lett volna, akkor nem nyert volna a régi választási rendszerben 2/3-al. Ehhez nem kell akármilyen oldalúnak lenni, hanem csak tárgyilagosan nézve ez látszik… Fidesznek is van bőven viseletes dolga, pl elszabadult hajóágyúként üzemelő NER lovagjai, urambátyám világ maxra járatása, oktatás, egészségügy, soroljam még?
    Túlléphetsz az 1 bites politikai logikán, mert aki nem tapsol a baloldali kurzusnak, az nem biztos hogy Fidesz birka. Ahogy a hitéletben, a politikai hozzáállásom sem kategorizálható túl egyszerűen…

  14. 14 dajtás: engem is idegesít az 1 bites politizálás, ideje lenne túllépni ezen.
    Amúgy az úgynevezett baloldalon én nem látok olyan embert, aki nem csak össze-vissza fröcsög. Nyilván ha lenne is egy ilyen ember, egyedül nem csinálna nyarat. Talán ha lenne legalább 10 Shiffer András…

  15. 14.
    Nincs másik Fidesz.
    Csak ez a mostani.
    Igazad van ne lovagoljunk a hibáikon. Az eredményeik sokkal elkeserítőbbek!

  16. A szocialistákra tényleg jól ráillett a „merjünk kicsik lenni”, de sajnos egyszerűen az volt a baj, hogy a totális nihilt testesítették meg, a ne csináljunk semmit, abból nem lesz baj politikáját, kb. a mostani fejjel a falnak inverzét. Valahogy sikerült a legkevésbé tettre kész, legmegalkuvóbb gárdát összegyűjteniük. És valljuk be, a mostani kormány, legalább progresszív, a teszetoszaság után ez nagyon kellett, csak persze nem pont így 🙂 Azt az egyet el lehet mondani, hogy sok kormánya volt már az országnak a rendszerváltás óta, de jó kormánya még nem. Egymást váltó, csak az árral úszó, vagy saját birodalmat építő, tolvaj, eddig ez jutott nekünk, és még pár ciklusig ez utóbbi marad.

  17. Az tény, hogy van Márai emlékház Kassán. Az viszont elég általános fogalmazás, hogy azt a szlovákok csinálták. A szlovák állam engedélyezte a létrejöttét, de azt a szlovákiai magyarok tették meg.
    Hogy Trianon igazságos volt-e, azt inkább az itt élő magyaroktól kell megkérdezni. Itt még a mai napig ,,na Slovensku po slovensky,, van. Azaz ,,Szlovákiában szlovákul,, Tömb magyar helyen élek. A betelepült szlovákok viszont megkövetelik maguknak a fent írt szlovákságot…

    1978-as születésű vagyok, és még mindig háborús bűnös. A gyermekeim is azok az érvényben lévő törvények szerint. Az alapján elkobozható bármi tőlem, mivel magyar vagyok.
    Egyébként a szlovákok szeretnek mindent a magukénak tudni, ami itt történt a mai Szlovákia területén. Pl. Benyovszky Móric köré egész kultuszt építettek.

  18. Re:16
    Én azon az állásponton vagyok, hogy ki kell beszélni a „család szennyes dolgait” terápiás célból, mert objektíven értékelni kell a kiskondásból lett földesurat, vagy azt, hogy hogyan lett a paprikajancsiból KISZ titkár.
    Nincs értelme magunk előtt görgetni a titkokat, tisztára kell mosni a szennyest, mert ha nem tesszük, ott leszünk ahol a part szakad.
    Mondjuk kezdhetnénk az ügynöklista nyilvánossá tételével, ahol kb minden „oldal” erősen érintve van(nem véletlenül nem szavazta meg sem a „bal” oldal és a „jobb” oldal sem). Erről egy klasszik zsidó mondás jut eszembe: „Régi bűnöknek hosszú az árnyéka”.

  19. 18 Mrs Cameron
    Azt mondjuk megértem, ha a szlovák elvárja, hogy tudjál vele az államnyelven kommunikálni, ha mondanivalótok van egymással.
    Ahhoz viszont semmi köze, hogy a szomszéddal hogyan beszélgetsz, angolul, vagy szuahéliül, ezt sehol nem lehet megtiltani…

  20. 19. Dajtás
    Az ordas igazság az hogy a jelenlegi kormánypártok közül egyedül a Fidesz aki blokkolja az ügynöklisták kiadásat.
    18 alkalommal szavazta le.

    Orbán & B neje között ez az utlsó kohéziós erő….

  21. Erőltetik ezt a kötelező anyanyelv dolgot.
    Beszélj az államunk nyelvén különben irgum burgum. Mondják, nyelvében él a nemzet. Jól hangzik, de ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. Szerintem másban él a nemzet, ezt fejtegetni nekem túl összetett lélektan. Annyit gondolok, szokásaink, tradícióink, néplelkünk nem azért lett olyan amilyen, mert magyarul beszélünk. A beszélt nyelv határozná meg milyen emberek leszünk?
    Vannak országok ahol három anyanyelv van, ami egyben államnyelv is és köszönik szépen, az identitásuk nagyon is rendben van. Svájciak felé még meg is fogalmazódik, hogy egy svájci nagyon svájci. Pedig három államnyelvük van.

  22. Re:22
    Leszavazta ezt már mindenki, lényeg az, hogy ma sem nyilvános. Ki a B neje?

  23. 24.
    A tények makacs dolgok.
    Csak a Fidesz.

    2019. november. 19. 11:12
    Huszadik alkalommal is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozását

    Ki OV. „B” neje?(b mint becses)

  24. 25: Miután csak két kormánypárt van, ez azt jelenti, hogy a kereszténydemokraták viszont megszavazták volna. Nézzük az érem szebbik oldalát!

    Egyszer csak nyugdíjba megy Orbán is, addig csak kihúzzuk valahogy.

  25. 26.
    Rossz hírem van:
    „Nemmel a Fidesz és a KDNP politikusai szavaztak.”

    „a Fidesz eddig nem feltárni akarta a kommunista államgépezet működési mechanizmusait, hanem eltanulni és újrahasznosítani. A jelek szerint eddig jó diáknak bizonyultak.”

  26. 27: Akkor hogy értetted azt, hogy „a jelenlegi kormánypártok közül egyedül a Fidesz aki blokkolja az ügynöklisták kiadásat”?

    Azt tudjuk, hogy a korábbi kormánypártok is blokkolták: az MSZP. Szerencsére mára jelentéktelenségbe süllyedtek.
    A Jobbik és az LMP szorgalmazták, gondolom a többi új pártnak se lenne ellenére.

    Egyszer kihalnak a dinoszauruszok. Amikor már tényleg csak történelem lesz, megtudhatjuk majd, mi volt az igazság.

  27. 28.
    A kutya is viszi magával a bolháit.
    A KDNP régóta nem párt, hanem egy kókadó fügefalevél.
    Nem az MSZP blokkolja az ügynökaktákat hanem Orbánbasi.

  28. Re:25
    Értem én a fóbiádat, de én a 30 évnyi módszerváltás alatti időről beszélek, nem a prompt leszavazásról. Nyilván nem akarják, mert bőven van 50+-os képviselőjük, és pártfunkcionáriusuk, aki érintett lenne.

    Re:28
    Szerintem a mai új generációs politikusok szülei is érintettek lehetnek… Ha előszednék az ügyet, akkor hirtelen egyből nem lenne annyira fontos, és leszavaznák… 🙂
    Valahogy mindig ugyan az a kör lebzsel a politika körül, pl másik vesszőparipám a módszerváltáskor alakult ellenzéki kerekasztal. Ki és milyen jogosítvánnyal kezdtek tárgyalni az akkori MSZMP-vel, ki hatalmazta fel őket erre? Mert én nem emlékszem arra, hogy népszavazást tartottak volna róla, és csak úgy hipp-hopp ott voltak…

  29. 30.
    A beszervezés alapelve volt hogy pártonkívülieket célozzon…
    És igen Antall Józsefen bukott először mert ismerte az érintettek nevét a környezetében.
    A lényeg: (mára évtizedek óta) csak Orbán az akadálya.

  30. Érdemes megnézni „Az ügynökök a paradicsomba mennek” c. filmet. Néhol kicsit szájbarágós, de valószínűleg van némi köze a valósághoz

  31. Károly: Erőltetett, kötelező anyanyelv? Hö??? Anyanyelv csak egy van. Az, amit az anyjától tanul meg a kisgyermek.
    Svájc szép példa. Német(switzersdeutsch), francia, olasz – mind hivatalos nyelv. Szlovákiában csak a szlovák. Párhuzamot húzni, nagyon rossz példa. Németek háborús bűnösök 2020-ban Svájcban? Elvették bármijüket Svájcban, csak azért mert németül beszének?

  32. 33 Mrs Cameron
    Azért azt még mindig nem értem, hogyan tudja érvényesíteni a betelepült szlovák a csak szlovákul elvet?
    Azt még értem, hogy elvárja, hogy a boltban szlovák lévén értse a kiszolgáló beszédét, ha őt kiszolgálja.
    De ahhoz aztán semmi köze, hogy a helyi lakosság hogyan beszél egymással.
    Arra nem hiszem, hogy több lehetősége lenne, mint hogy csúnyán néz, ha nem érti a helyiek beszédét.
    Egyébként Mikszáth alapján a régi Magyarországon nem volt olyan vészes a nyelvi kérdés. Jót mulattam, mikor valamelyik művében olvastam, hogy a felvidéki magyar birtokos úgy nyilatkozott, hogy a tisztességes magyar nemes az, aki jól beszél tótul… 🙂

  33. 33.
    ” Szlovákiában csak a szlovák. Párhuzamot húzni, nagyon rossz példa. ”

    A példával semmi baj. Ha a magyar anyanyelvből második államnyelv lenne, akkor ugyanaz lenne mint Svájcban. De mert nem így van, ezért állíthatjuk, erőltetik, hogy a magyar anyanyelv elhaljon és a szlovák legyen az anyanyelv?

  34. 2000 től 6 évig dolgoztam Belgiumban. Ott hivatalos nyelv a flamand, francia és a német is. 4 parlamentjük is van mivel Bruxelles is rendelkezik külön parlamenttel. Ennek ellenére a különböző nyelvet beszélők nem igazán szeretik egymást. Ennek káros hozadéka volt amikor Antwerpen és Leuwen között elromlott a vasúti jelző. A vonat vezetője hiába próbálta figyelmeztetni a leuweni állomás vezetőjét az nem értett franciául. Az eredmény két vonat frontális ütközése volt és 80 utas (zömében egyetemista) halála. Akkor sokat cikkeztek a nyelvhasználat fontosságáról, de a helyzet ahogy tudom alig változott.

  35. Akkor a nyilaskeresztes pártba, később a kommunista pártba gyülekeztek, most pedig Orbán mögött sorakoznak a tehetségtelen, de ambiciózus egyedek. És ez akkor is eszembe jut, amikor itt, a honlapon is megszólalnak.”

    no lám, Antalffy elvtárs eljutott Máraitól Orbánig. Pontosabban Márait használta, hogy eljusson Orbánig. Primitív trükk. És ez akkor is eszembe jut, amikor a honlapján megszólal.

  36. 37 – Elmer Alfréd:
    No lám sikerült megszólalnod a honlapomon. Na, nem a poszt témáját illetően, hanem személyeskedsz velem kapcsolatban, ami semmiképpen nem helyes, hát még úgy, hogy fingod sincs ki vagyok valójában. Annyit azért elárulok, hogy ha Orbánt, Kövért, stb. elvtársoznád le, jóval közelebb kerülnél a valósághoz.

  37. 37. Elmer Alfréd
    Betalált nálad a 2. Hszben levő idézet?
    Kétségtelenek a párhuzamok…

  38. No lám sikerült megszólalnod a honlapomon. Na, nem a poszt témáját illetően,”

    hát tényleg…de mi is a poszt TÉMÁJA?

    „Akkor a nyilaskeresztes pártba, később a kommunista pártba gyülekeztek, most pedig Orbán mögött sorakoznak a tehetségtelen, de ambiciózus egyedek. És ez akkor is eszembe jut, amikor itt, a honlapon is megszólalnak.”

    csak nem Orbán? Vagy Orbán csak úgy odakeveredett a klaviatúráról?
    no és akkor ha már így kapcsolja a témákat, akkor nézzük hová keveredett a kedvence, a tehetséges Blanka a Nagy!

  39. Ott hibazik a poszt gondolatmenete , hogy az nem igaz, hogy csak a tehetségtelen egyének masznak felfelé a part segítségével az ambicióik felé.
    Ambiciózus barki lehet és ez parosulhat tehetséggel, szerény képességekkel, szilard és képlékeny jellemmel.
    Marai igen tetszetősen fogalmazza meg a valósag egy kicsi szeletét.
    Pont úgy, hogy az millióknak legyen ínyére.
    A valósag azonban ennél sokrétűbb, unalmasabb, tanulmanyozasa farasztó , aligha fogható be sziporkazó aforizmakba.
    A legveszélyesebbek azok, akiknél a tehetség órisi ambiciókkal és kanibal jellemmel jar együtt.

  40. 41 – Mosógépszerelő:
    Írta volna Márai, hogy csak a tehetségtelenek támogatják az uralkodó pártokat? Én nem emlékszem rá.

  41. Hubab:
    Hogyan érvényesítik? Hivatalokban. Iskolákban. Óvodákban. Templomokban. Beíratják a magyar óvodába a szlovák gyereket. Utána követelik a nemzeti jogaikat. Követelik a szlovák iskolát 5 gyereknek, utána meg ha a soviniszta magyar önkörmányzat nem nyit szlovák iskolát, akkor országos botrány van belőle – Nagyszarva példája. Ha bejut egy szlovák képviselő bármely önkormányzatba, onnantól a többi 12-nek kell igazodnia hozzá. A mi papunkat azért helyezték át, mert nem volt hajlandó kizárólag szlovákul misézni. Inkább nyomta latinul, ha már magyarul nem lehetett. Ezek a finoman kitervelt asszimilációs politikájuk eszközei.
    Néhány megkülönböztető bánásmódból:
    Tengerszint felett és alatt alapú támogatása van a településeknek. Azaz szlovák föld, több fejpénz. stb. Most is koboznak el földeket a Benes dekrétumok alapján.
    Ahhoz, hogy ezt megértsd több információdnak kellene lennie. Itt kellene élned.
    A szlovák tankönyvekből a gyerekek már kicsi korukban megtanulják, hogy milyen rosszak vagyunk mi magyarok. Sokak szerint Horthy idejében költöztették ide a magyarokat. A magyarság egyébként példát vehet róluk, annyira összetartók. Bármit követ el egy szlovák politikus, soha nem fog pl EU parlamentben a másik pártból való szlovák képviselő a saját országa ellen szavazni. Belül ellenségesek egymással, de kifelé nagy az egység.

  42. Károly:
    igen, erőltetik az asszimilációt. Arról pedig hallani sem akarnak, hogy nekünk bármilyen nemzetiségi jogunk legyen államszinten, vagy akár regionális szinten.

  43. Mrs. Cameron, köszönöm a helyzetismertetést! Felvidéken nem nagyon vannak ismerőseim, nem voltam képben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük