(3256) A változó vírus

Tibor bá’ fordítása online

 

1893-ban az orosz influenza elkezdett terjedni a világban. A pandémia Közép Ázsiából indult, 1889 májusában. Először Kínába, majd Oroszországba és Európába jutott a kereskedelmi útvonalak mentén. A járvány decemberre elért New Yorkig. 1890 januárjában Montrealban észlelték. Aztán eljutott Dél Amerikába, Ausztráliába. A tünetek közé tartoztak: magas láz, fejfájás, fájó végtagok, ájulás. Becslések szerint egy millió áldozata volt a világon.

Széleskörűen elfogadott nézet szerint a járványt influenzavírus okozta, azonban Marc Van Ranst-el együtt dolgozó kutatók a Belgiumi University of Leuven-ben más véleményen vannak. Szerintük a pandémiát egy HCoV-OC43 elnevezésű koronavírus okozta.

Genetikai vizsgálatok szerint a patogén tehénről ugrott át emberre, pontosan úgy, ahogy ezt a SARS-CoV-2 tette, okozva egy egészségügyi krízishelyzetet. Érdekesség, hogy a HCoV-OC43 ma is közöttünk van, mint a 7, embert megbetegítő koronavírus egyike. De a gyilkos szelídebbé vált. Napjainkban a vírus mindössze enyhe megfázást okoz. A kérdés, történhet-e ugyanez a SARS-CoV-2-veL?

Most már fél éve a koronavírus fogságában van a világ. Hivatalosan 14 millió felett a fertőzöttek száma, a halálesetek száma pedig átlépte a 600.000-et. A virológusok és az epidemiológusok küzdenek, hogy a helyzetet kontroll alatt tartsák, miközben azt tapasztalják, hogy a SARS-CoV-2 kiszámíthatatlan ellenfél.

A krízis legyőzése nem csak attól függ, hogy lesz-e gyógyszer vagy vakcina a vírus ellen, de attól is, hogy a SARS-CoV-2 az előttünk álló hónapok, vagy évek folyamán biológiailag fog-e változni.

„Óvatos optimista vagyok, mert szerintem a SARS-CoV-2 enyhébb lesz, de ebben nem lehetünk biztosak.” Nyilatkozott Christian Drosten (a német kormány hivatalos tanácsadója, a berlini Charité kórház virológusa) „Elvileg az evolúció nem megjósolható”

Christian Drosten (a német kormány hivatalos tanácsadója, a berlini Charité kórház virológusa) „Elvileg az evolúció nem megjósolható”

Előzetes jelzések szerint a vírus folyamatosan adaptálja magát az emberhez, ami jó hírnek számít. Idővel a vírusok adaptálódnak a gazdatesthez, mert a viszonylag békésebb viszony a patogén hasznát szolgálja. Ha egy vírus kevesebb embert öl meg, jobb eséllyel erjed, de fordítva is történhet.

Velünk fog maradni

François Balloux mikrobiológus a Londoni University College kutatója, az új koronavírus tulajdonságaival és genetikájával kapcsolatban állítja: „Kell ahhoz néhány év, rossz esetben évtized, hogy a vírus ne legyen rosszabb, mint a szezonális influenza. Azonban biztosan csak az mondható, hogy a vírus velünk marad. A SARS-CoV-2-től nem fogunk tudni megszabadulni.

Ez az új koronavírus csak néhány hónapja van velünk, ám máris minden idők patogénei közül ez van a legjobban kianalizálva. A kutatók több mint 50.000 genom szekvenciát dekódoltak és tették fel a GISAID (Globális Kezdeményezés az Összes influenza Adat Közzétételére) elnevezésű adatbázisként az Internetre. Ennek segítségével a szakértők vizsgálják, hogy a patogént melyik része lehet megtámadható, gyógyszerrel vagy vakcinával. Azt is vizsgálják, miként változik a SARS-CoV-2 és hogyan terjed a vírus.

2015 óta a Bázeli Egyetem Biozentrum-tól Richard Neher orvos, és Trevor Bedfod amerikai biológus próbálják megérteni a járványok terjedését. Évek óta nyomon követik a Zika és Ebola vírusokat Nextstrain elnevezésű applikációval. 2020 januárja óta q SARS-CoV-2 vírust is figyelik.

Dr. Neher állítja, hogy a vírust 2018. decembere óta figyelik. Számtalan mutáción esett át, de ezek olyan jelentéktelenek, hogy a betegség lényegén nem változtattak fél év alatt. Átlagosan havi két mutációval lehet számolni a jelenleg több ágon futó vírus törzzsel. Ezek nagy része az úgynevezett csendes mutáció, ami a lényegen nem változtat. De vannak lényeges változások is, ahol a kutatás kezd érdekessé válni. (folytatom)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(3256) A változó vírus

  1. Kedves Tibor ‘bá tudom nem szereted a linkelést de ezt nézd meg. Ugyan én forditóval olvasom de ha jól értem az EU nagyon gyorsan sürgösen beakarja oltatni a jónépet bármi xarral csak a csip belekerüljön.Az 5G kiépitve..és gyanum mig mindenki ezzel foglalkozik addig simán megy a 5Gs telepités. Azt lehet körték mellé az utcai lámpaoszlopokra is.
    https://beforeitsnews.com/eu/2020/07/towards-a-totalitarian-regime-european-commission-adopts-gmo-vaccine-to-combat-non-existent-covid-19-virus-2658964.html
    Amig itt vitázunk a viruson addig ezek 1 oltással tesznek el láb alól simán.
    Gondolj bele megmarad a nyugdija aminek az alapjait ellopták és a kárpótlásnál 1 kanyit se kapott vissza a OTI (Országos Társ.bizt. Ig.)vagyonát ugyan ugy államositották de magánba pajtiék is.

  2. Trump elnök: „A koronavírus el fog tűnni.
    -Nemet a maszkoknak ”
    2020. július 19,

    A Nobel-díjas francia Luc Montagnier virológus információira alapozva -aki felfedezte az AIDS / HIV vírust- Donald Trump amerikai elnök védi azt a tudományos véleményt, miszerint a COVID 19 ciklusának végén „eltűnik”.
    Ugyanakkor ellenzi azt a gondolatot, hogy a maszkot nemzeti szinten kötelezzék be, amelynek hatékonysága nem tudományos bizonyítékokon alapul.
    „Végül igazam lesz. Tudjátok, azt mondtam: „El fog tűnni.” Továbbra is azt fogom mondani „mondta a Fehér Ház lakosa a Vasárnapi Fox News interjújában,amelyet ma mutatták és rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a médiát mivel nem érdek nélkül patronálják a félelmet.
    „El fog tűnni, és igazam lesz,”- fejezte be interjúját az amerikai elnök.

    https://aristeia.site/archives/32810

  3. Talán ide.
    Koronavírus gyorsteszt pontossága és ezzel összefüggő következtetések.

    A múlt.
    Pocsék volt a gyorsteszt. Egymást követően háromszor is kellett tesztelni a beteget, ha azt akarták, hogy 90% körüli pontosságot kapjanak.
    Sokan megfogalmazták ezzel kapcsolatos gyanújukat.
    Minél többet tesztelnek, annál több a teszttel kimutatott fertőzött. Azokat is fertőzöttnek mutatja a teszt, akik nem fertőzöttek. Szerintük a teszt inkább tévedett a nem létező betegség kimutatása irányában, minthogy a beteget egészségesnek mutatná.
    A sok téves teszt pedig megágyazott a szükségállapot és karantén bevezetésének. A világgazdaság megroppanásának. Miközben alig volt covidos beteg.

    Jelenleg.
    A gyorstesztek már 95% fölötti pontosságot produkálnak.
    A betegszám lendületesen emelkedik a világban.
    Akik eddig azt tartották, a hamis teszt eredmények miatt volt a márciusi, áprilisi, májusi esetszám megfutás, ők valószínűleg tévedtek.
    Mert vagy az van, hogy a korai gyorstesztek ellenkező irányba tévedtek, a fertőzötteket is egészségesnek mutatták, vagy mégis többet mutatott tévesen fertőzöttnek. Utóbbi esetben az a kevés beteg okozza a világban a jelenlegi 14 millió esetszámnál járó terjedést. Ez nem lenne jó hír, mert azt mutatná, alacsonyabb bázis értékről indulva jóval gyorsabb a felfutás, mint ami a hivatalos adatokból kiolvasható. Ehhez meg jóval fertőzőbbnek kellene lennie a vírusnak. Ez pedig úgy lenne lehetséges, ha mutálódva fertőzőbbé vált volna.
    A jelenlegi esetszám valós, 95% fölötti a gyorsteszt pontossága.

    A másik helyzet, hogy a gyorstesztek nem több, hanem kevesebb fertőzöttet mutattak ki. Pont ellenkező előjelű volt a tévedés, mint sokan vélték.
    Ez esetben a vírus nem lett jóval fertőzőbb. Nem hallani olyan mutációról, ami mást állítana.
    Utólag igazolódott, hogy tényleg közel voltak egy drasztikus betegszám felfutásához a veszélyhelyzetet kihirdető bezárkózó európai országok. /Svédországban is megszűnt a turistaáradat, felsőoktatás online lett, tömegrendezvények betiltva, stb/
    USA intenzív osztályain a betegek 50%-a 40 év alatti, lélegeztetőn 26%-a.
    A vírus rátalált a fiatal korosztályra? Ez lehet egy jelentős mutáció következménye?

  4. 5 Károly

    „Ez pedig úgy lenne lehetséges, ha mutálódva fertőzőbbé vált volna.”
    Ezt már megbeszéltük. Mutálódott, fertőzőbbé vált.

    „Nem hallani olyan mutációról, ami mást állítana.”
    Mint fentebb. Csak Te nem hallottál róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük