(3239) Gazdasági tanácsra adom a fejem D:

Tibor bá’ online

 

A világ teli van gazdasági tanácsadókkal, mert ebből a szakmából jól meglehet élni. Egyik tanácsadó híresebb, mint másik. Egyik nagyobbat téved, mint a másik. Nyilvántartanak olyat, aki meg tudta jósolni a 2008-as válságot, ami olyan, mint aki azt álmodja, hogy meghalt a nagymamája és másnap jön a távirat a nagymama haláláról. Ha nincs távirat, akkor elfelejtik az álmot, ha nagy ritkán van, akkor telepátiáról beszélnek. De mi van akkor, ha a világ összes tanácsadója állítja, hogy a dollárnak annyi? Nem kellene odafigyelni? Mert most éppen pont ez a helyzet, és meg is magyarázzák 30-40.000 milliárd $ tartozás, ami angolul 30-40 trilliónak hangzik, és tényleg szörnyű sok.

Most összefutottam egy Alasdair Macleod nevű pasi írásával, aki Londonban nagyon híres stockbroker, ami azt jelenti, hogy a tőzsdén alkusz. Nos, szerinte ez év végére a dollár összeomlik, ami persze mindössze annyit jelent, hogy beindul egy inflációs spirál. A jóslathoz hozzátartozik, hogy viszi magával az összes fiat pénzt. Természetesen megy az Euró és a magyar Forint is. Egyedül az orosz és a kínai valuta marad alapon, mert ezeket áthelyezik arany fedezetre.

Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy ha van néhány milliód, netán néhány száz milliód, akkor okosan teszed, ha aranyat veszel, vagy átváltod, mondjuk rubelre.

Nem, nem vagyok rémhírterjesztő, csak botcsinálta tanácsadó, de nem teljesen alaptalanul.  Ma olvastam az INDEX-ben: Tombol az aranyláz Magyarországon, nyolcszorosára nőtt a forgalom a BÁV-nál.  HVG-nél pedig: Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. Szerintük a jelenlegi 1700 $/uncia arany, az év végére 2000 $ is lehet. Persze dollár összeomlás nélkül, Ha tényleg összeomlik, akkor a csillagos ég.

Szóval én időben szóltam!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

29 gondolat erről: „(3239) Gazdasági tanácsra adom a fejem D:

  1. Ha a dollár összeomlik, akkor vége a Világnak!
    Amerika már most is lassú, de biztos pusztulásnak indult, de ha bedől a dollár, minden mindegy alapon atomháborút fog indítani és akkor meg telesen mindegy, hogy van vagy nincs OLVADT aranyad.

  2. ” ha bedől a dollár, minden mindegy alapon atomháborút fog indítani”

    Akela

    ezt megindokolnád hogy miért gondolod így? Szerintem semmi összefüggés a kettő közt.

    Én úgy látom, hogy amíg nincs plafonja az államok által felvehető kölcsönöknek (márpedig látszólag nincs) akkor ezek az adósságok „csak” papíron léteznek.
    Minél magasabb az adósság annál több pénzt nyomnak. Ez folytatható a végtelenségig úgy hogy közben a gazdaság nem feltétlenül omlik össze.
    Bár a pénzügyi helyzet kaotikus de nem ez a legnagyobb veszély szerintem, hanem a Föld lepusztulása, az élhető környezet beszűkülése lesz a gond.
    Az előbbi „csak egy látszólagos” probléma, míg ez utolsó egy nagyon is valós.

  3. Akela 70! Az azért nem olyan biztos!
    Szépen káoszba süllyed Amerika, ha összeomlik a dollár.
    Aztán lesz valami utána… Az arany biztos jó eszköz lehet arra, hogy átmentsed a vagyonod, és megtakarításod egy részét az új pénzügyi rendszerre.
    Az arany nemcsak drágult a Dollárhoz képeset, hanem a Forint is gyengült a dollárhoz képest! Így aki pl. kb. 3 éve vett aranyat, annak az értéke most a dupláját éri. (Vagyis nem vesztette el a pénze felét az elmúlt 3 évben!)
    És ez csak fokozódni fog szerintem. De hogy mikor lesz a pénzügyi összeomlás nem tudnám megmondani.
    Itt egy hasznos videó ezzel kapcsoltban: https://www.youtube.com/watch?v=2QZr4gSwuPc
    Amúgy nagyon jókat, okosakat mond. Összevág azzal amire Tibor bá’ is figyelmeztet!

  4. Ezek szerint most kell csatlakozni az életdollárhoz, amit a The Money Fix-ben írnak!

    Persze az aranyvásárlás se kutya, csak nem mindenki teheti meg.

  5. Szerintem nem ment fel a forgalom nyolcszorosára,lehet lecsökkent és ilyen cikkel akarják megnövelni a forgalmat.Ami hátrány az aranyvásárlásnál: becsaphatnak hogy nem aranyat adnak , tehát a közepe nem arany(volt már sok ilyen eset) így csak hitelesített cégtől érdemes venni. A vételi és eladási árrés majdnem minden cégnél 8-10%, így ha veszel akkor 10 %-ot fel kell menni az aranynak hogy 0-án legyél. És valljuk be sokszor az arany tud esni is évekig ,ha megindul akkor pedig hirtelen megy fel így hosszútávon jobb benne lenni, de hosszútávon pedig az oldalazások és esések miatt az éves hozam lecsökkenhet évi 4-5% hozamra. Másik hátrány hogy pár grammos rúd jóval drágább mint a kilós, de 10dgk is 2,8 millió ha jól emlékszem és egy átlagember nem tud venni 1 kg-ot.Sok szakértő csak a vagyon tizedét javasolja aranyba tenni és azt is csak tőkevédelem céljából nem pedig meggazdagodás miatt.Ha esetleg összeomlana a dollár az olyan válságot idézne elő hogy az arany nem kellene az elektronikai cuccokba így az ipari kereslet visszaesne. Hogy az emberek olyankor az aranyba menekülnénke e nem tudom , az a baj az emberi reakció (és a zsidó spekuláció) kiszámíthatatlan.Simán el tudom képzelni hogy mivel a közmédia is az aranyat vegyél dolgot fújja hogy egy ilyen összeomlásnál előbb beesne mondjuk 1000$-ig , ott lenne fél évig megszopatva sokakat, majd onnan lőne ki , de úgy hogy 1000$-on nem tudnál venni fizikai aranyat sehol mert „szüneteltetnék” az értékesítést.Azt is tudni kell hogy a tőzsdét is pár nagy hedge fund mozgatja , így az arany árát is oda mozgatják a virtuális piacon ahová akarják(és ez nem összeesküvés)
    De hogy az arany mellett szóljak az is elképzelhető hogy ha elérjük a 2000 dollárt és áttörjük akkor onnan mindneki veszi majd mert ez egy pszihológiai szint. 2000 felett lehet megindul mert sokan rákattnannak .Ha most vesz valaki 1700-ért akkor 1870-ig kell mennie hogy 0-án legyen a hozam az árrés miatt. Ha felmegy 2000-re akkor még csak kb. 10% hozamnál vagy ami semmi ha figyelembe vesszük hogy milyen nagy infláciió van/volt(ingatlan élelem drágult)
    Én nem tudom mitévő legyek vannak érvek és ellenérvek is.Mert milyen jó lenne amúgy meg szakítani, ha pl. felmenne akár 5-6 vagy 10000 dollárig ha esetleg tényleg lenne valami gebasz.

  6. Ha ez bekövetkezik, nem szakítani fogsz az aranyaddal, hanem egyszerűen életben maradni. A jövőjét mindenki bebukja egy ilyen történés kapcsán…
    Magyarul nem kell mindent aranyba tenni, a maradékot mondjuk élvezd ki, amíg lehet. Legtöbbünknek nem 100milliós vagyonok sorsáról kell dönteni itt :-).

  7. Véleményem szerint a legnagyobb biztonságban annak lesz a vagyona aki ezüstöt vásárol (Fizikait, főleg tárgyakat tört ezüst áron) A két fém mindig kéz a kézben jár és most az ezüst nagyon le van maradva az aranyhoz képest. Ez a történelmi negativ rekord csak felfelé modosulhat ( +200-500 %). Ezt az arany ár emelkedéséhez viszonyitva értem.
    Az arany fogja kezdeni a ralit, de szerintem az ezüst lesz végül a nyertes.
    Pár gondolat a témához.
    A világ évi ezüst bányászata 27 000 ezer tonna, dollárban ez 15-18 milliárd dollárt ér.
    A világ hivatalos ezüst tartaléka kb 500-600 ezer tonna ( 20 év és vége)
    A világ még kibányászatlan hivatalos ezüst tartaléka dollárban mai áron 300-400 Milliárd dollárt ér összesen.
    Pár egyéb adat.
    Eddig a covid miatt csak 7000 ezer milliárdot nyomtattak és költöttek el az USA ban a gazdaság védelemre.
    Az Apple telefongyár ami már csak nem is a legnagyobb gyár világon 1200 milliard dollár értékű. A teljes világ ezüstkészletének ez a 4 szerese???
    Jeff Bezof Amazon vezér a csak a magán vagyonábol megtudna a világ 6-7 évi teljes kibányászott ezüstjét vásárolni. A világkészlet 33 % át.
    Jézust 30 db kis méretű ezüstpénzért adta el Júdás.
    Ezek egy nem normális világ adatai, ha visszatér a normális érték rend az ezüst a nyertesek között lesz az biztos.

  8. Ez az aranyvásárlási hisztéria sem győz meg arról, hogy érdemes rubelt vagy kínai pénzt venni (amit már jó ideje nem yen-nek hívnak mellesleg).

    Ha rám hallgattok kis barátaim vegyetek piacképes ingatlant amennyit csak tudtok.

  9. Csak pontosítás végett a kínai pénz soha se volt yen (mint ahogy az előbb tévesen írtam) mivel az a japán fizető eszköz. Jelenleg RMB a kinai pénz hivatalos elnevezése.

  10. Az ingatlan éppen túl van egy felszállóágon. Jó esetben stagnálni fog az ára a következő tíz évben, rosszabb esetben kipukkad a lufi.

    Ha a gazdaság összeomlik, akkor nagyon eltűnhet a fizetőképes kereslet az ingatlanra is. A városi ingatlanárakat az hajtja fölfelé, hogy mindenki ott akar lakni, mert ott dolgozik, ott keres pénzt, azt költi ingatlanra, na meg a turizmus az AirBnb-n keresztül. Ha nincs munka, nincs turizmus, nincs ingatlanpiac sem.

    Termelőeszközt és tudást kell venni, olyat, ami válság idején is kell az embereknek. Pl. termőföld, és használni is. Vagy kályhaépítés.

  11. A kínai renminbi egysége a jüan. Ami persze nem yen, de elég nyilvánvalóan közös eredetű a két szó.

  12. Termőföld, ha van rá lehetőségetek. A termőföldből sem lesz több soha. Ha a jelenlegi szabályozások miatt nem tudsz termőföldet venni, akkor kistelepülésen belterületi üres ingatlant, szántót stb…
    Régi mondás szerint: „akkor kell ingatlant venni, mikor vér folyik az utcákon…”

  13. 7. Alex
    Az ezüst Áfa-s befektetési arany áfamentes. Hogy növi ki a 27%os ÁFAt?

    Az ingatlan csak egyben eladható és folyamatos költségei vannak.
    Adóztatják, nem fér el a zsebben…
    12.

    A földvásárlásnak speciális szabályai vannak.

  14. Ritkán fordul elő, hogy egyetértek Ábel-lel,

    10 Ábel „Termelőeszközt és tudást kell venni…”
    Beletaláltál a közepébe!
    „Termelőeszközt …tudást” , mindkettőt értelmezzétek legtágasabban!
    Pontosítanék. Tudást nem lehet venni, de pl. könyvet igen. Az értékesebb az aranynál.

  15. 14. A Tudást venni-nél a „venni”-t is a legtágabban kell értelmezni. Például idő és erőfeszítés (aka tanulás) árán venni.

    De lehet fizetni tanfolyamokért, iskoláért, tananyagért is.

    Egyébként örülök, hogy egyetértesz.

  16. A dollár hosszú ideje a globális kereskedelem afféle etalon valutája.
    Legyen ám akármi a dollár sorsa, külkereskedelem nem lehetséges egy valamilyes egységvaluta, viszonyitási akármi nélkül, ezt a szerepet kapta anno régen a dollár.
    Legyen akármi , akárhogy alakulna a világgazdaság helyzete, azon blogtársaknak adok igazat, akik a tudást, egy praktikus, a mindennapi életben azonnal hasznositható gyakorlati tudásra buzditanak már most.
    Ők idejében szóltak!

  17. Ha érdekel valakit.
    Az 1946 augusztus elsején véget ért világrekord magyar infláció alatt az én 4 fős családom egy havi költsége 8 $ volt. Nem tévedés, nyolc dollár. A kereskedők, a középosztály egymással dollárral és 6 grammos „Napóleon arannyal” kereskedett. Voltak kirívó esetek, amikkor 18 karátos nyakláncból csípőfogóval centiket vágtak le. 1946.08.01. után kijött az új pénz, a Forint. Forinthoz csak úgy lehetett jutni, hogy az állampolgár bement a MNB-hoz és dollár, illetve arany beadása mellett kiadták az érte járó forintot. Egy dollárért, illetve 1 g aranyért valamivel többet adtak, mint 11 forint. 8 dollárért tehát az apám 90 forintot kapott. Miközben a havi lakbérünk 260 Ft. volt, és akkor hol volt még az élelem! Tájékoztatásul: 1946.09.01-én 1 kg szilva 48 fillér volt a zöldségesnél. Ebből a történetből mindenki azt a tanulságot vonhatja le, ami eszébe jut.

  18. Ha jól tudom, a világon az USA-nak van messze a legnagyobb aranytartaléka. Ha Kína és Oroszország át tud térni aranyfedezetre, az USA miért nem? Összeomlik, miközben a legnagyobb aranykupacon üldögél?

  19. 18 Zed

    „Ha jól tudom, a világon az USA-nak van messze a legnagyobb aranytartaléka.”
    Nem biztos, hogy jól tudod. Sok félét beszélnek erről.
    Egyébként az aranyat Én nem értékelem, azért semmit sem adnék.

  20. Lehet, hogy Fort Knox-ban van a legtöbb arany, de ha az nagyságrendekkel kisebb, mint a világban forgó dollár mennyisége, akkor nem tudja megakadályozni a dollár beszakadását.

    A FED meg a többi bankár viszont meg tudják akadályozni. A dollár akkor fog összeomlani, ha ők úgy döntenek. Ha Trumpot megint megszavazzák, én nem lennék meglepve, ha így vágnának vissza.

  21. 21. Ábel
    Nem arra gondoltam, hogy a már kibocsájtott dollár mögé odateszik az elenyésző mennyiségű aranyat, hanem inkább arra, hogy egy új dollárt hozhatnak létre. Ezzel ugyan nem tudják fenntartani a jelenlegi helyzetet, de több arannyal még mindig jobb pozícióban lesznek, mint az oroszok, vagy a kínaiak. A rubel vagy a jüan sem aranyfedezetű jelenleg, hanem fiat pénz. Szerintem rubelből és jüanból is több van kibocsájtva, mint amit alá tudnának támasztani aranyfedezettel. Adott esetben ott is új rubel, új jüan következhet.
    Ha a FED és a bankárok egységesen Trump ellen vannak, akkor hogy lett elnök, illetve hogy tudta megtartani az elnökséget négy évig?

  22. Ábel 10
    Egyetlen vagyon tartja meg az értékét bármilyen válság esetén, a vagyoni követelés. Minden más a körülményektől függ.

  23. Az ezüstel valóban gond az áfa, illetve a törtezüst vétel nem megoldás mert nem tudsz honnan venni, de ha tudnál is pl nem tudod hogy egy ezüstdísz mennyi ezüstöt tartalmaz, illetve gebasz esetén kinek adod el.
    Egy nagy gebasz esetén ne hiném hogy bárminek is lenne értéke legyen az ingatlan vagy akármi, mert egy nagy összeomlásnál senkinek nem lesz pénze. Az arany persze arra jó hogy fizetni tudj,de mondjuk egy ma 400 eft-os
    aranyláncért lehet kapsz majd 10 alkalommal kaját , úgy elég drága dolog lesz.A másik hogy régen elfogadta a boltos, de majd a tescoban vagy a ccopban biztos nem fogadják el:D Inkább a termelőeszköz jelentené a megoldást:
    kert,kistraktor,vetőmag,pár állat, de egy hirtelen összeomlás esetén nehéz az átmenet.Mire gondolok: most nem tartok csirkét ,mert nincs időm, összeomláskor meg már lehet nem tudsz venni.Tehát egy most munkahelyen dolgozó embernek fenntartani ilyen dolgokat költség(pl krumplit nem ültetünk mert nincs időnk, de összeomlás esetén lehet egekbe menne a vetőmag ára így nem lehetne beszerezni, de csak standby üzemmódban tartani 1 mázsa vetőkrumplit drága , amit összel eldobhatnánk ha mégsem lenne összeomlás,mert most meg munka mellett nincs idő elvetni.De sorolhatnánk hogy az ember nem tud párhozamos életet fenntartani egy jelenlegi munkahely és standby üzemmódben tartott gebasz esetére tartalékolt dolgokkal. Nekünkvan 3 nagy kert, kistraktor, eszközök , így azért részlegesen be lehetne indítani valamt ha kellene.Talán ez az egyik legnagyobb érték az arany mellett.
    Gondoljunk bele hogy egy aranynyakáncal legfeljebb párszor fizethetünk kajáért, akkor érdemesebb kaját félretenni (szerintem):D. Nemem is van pár aranycucc félretéve ennek ellenére.Ha valóban megtörténne a crash az is kérdés hogy meddig tartana a kaotikus állapot?1-2 hónap vagy évek?Mert nem mindegy.És hogy mit lépnének az államok.Emberek cserbenhagyása, vagy lenne kajajegy és próbálnák visszaállítani a gazdaságot.Egy ilyen összomlás esetén ugyanis a mögötte lévő gyártósorok és alapanyagok nem semmisülnek meg , ez nem olyan mint egy szőnyegbombázás , de zavarokat okozhat.

  24. 13. Koczka Zoltán
    Az ezüst Áfa-s befektetési arany áfamentes. Hogy növi ki a 27%os ÁFAt?

    Olyan országból kell rendelni ahol nincs rajta ÁFA. Van ilyen a környéken kicsit észak-keletebbre. Pontosan szállítanak, nekem sosem volt gondom velük. Nincs vám, mert EU-s. Javaslom a Vienna Philharmonic 1 oz, érméket. 20-as csomagban, műanyag hengerben is elérhető, könnyen kezelhető.

    5. Andrew
    Vettél te valaha befektetési aranyat? …vagy csak hangosan gondolkozol?

    Van sok megbízható, jó aranykereskedő cég Mo.-on. Ha veszel pl. egy 100g lapkát, akkor egy laminált, sorszámozott „márkázott” terméket fogsz kapni (pl. Argor Heraeus, Münze Österreich, stb.) amit bármikor, bárhol a világon, de főleg EU-ban örömmel visszaváltanak neked.
    ( A Volframmagos lapka egy régi sztori, már csak a nagyon hülyéket lehet vele megvezetni, de gyanítom, a legismertebb botránynál jópár éve a kérdéses takszöv erősen baloldali vezetősége is vastagon benne volt a buliban 🙂 mentették ki a vagyont amit még elértek. )

    Az, hogy a pár grammos rúd arányaiban drágább, nem feltétlen probléma, mert a visszaváltó cég is arányaiban drágábban fogja neked visszaváltani. Tehát ez nem probléma. Ha a boltban kell majd fizetni vele, akkor jobb a 2 g lapka, mint a 100g-os amiért akár ki is rabolhatnak (Mo.-on 2 g-nál kisebb befektetési aranyat nem lehet forgalmazni, kivéve a letörhető lapkákat (pl. 50x1g, de ott 50g-ot veszel, külföldön van 1g lapka is magában, beszerezhető).

    Az általad említett marzs sem olyan vészes, 4-5% a a vétel és eladás özött. Fizikai „terméknél” (mert ez nem csak egy papír ígérvény) ennyi teljesen indokolt.

    Aranyat szerintem inkább csak menekülőútként vegyen aki gondolja, kis címletekben többet, hogy tudjon vele fizetni is.
    Én nem ilyenkor szoktam, hanem amikor 1400 USD/uncia alatt van.
    Én most inkább egy rész visszaváltásán gondolkodom, ha felmegy 2000-re.

  25. A legjobban még mindig az jár, aki a tőzsdén fialtatja a pénzét.
    Én voltam az, aki elsőként elhozta nektek a BREAKING NEWS-t: Kínában véget ért a járvány.
    Nem hitte el senki, és mégis így történt.
    Azt is említettem, h. várhatóan kb. 10.000 pontot fog esni a DOW index, volt aki úgy gondolta, h. csak 600 pontot, Tiborbá arra tippelt, hogy felszántják a tőzsdét.
    Mi történt? Éppen 10.000 pontot esett a tőzsde.
    Aki ebből nem tudta összeszedni legalább egy ház árát, az ne is foglalkozzon ezzel a területtel, mert sosem fog összejönni neki.

    Ráadásul még azt is említettem akkor, h. a következő megálló kb. 40.000 pont környékén lehet a DOW-nál.
    Ez várhatóan kevesebb, mint egy év alatt össze is jöhet.
    Na akkor kell majd felkötni a gatyákat, mert azután valami nagyobb kataklizma jöhet, rendes, 5-10 éven át tartó lejtmenettel, negyedelődéssel.

  26. 27: Neo:
    A tőzsdézésnek iszonyatos költségei vannak, mert egy átlagember nem tudja menedzselni technikailag, ha meg megbíz vele valamilyen bankot/céget, újabb kockázatokat és költségeket hoz a képletbe. Nekem az a tapasztalatom, hogy lehet vele szakítani, de a haszon jelentős részét elviszik a költségek, és még ott a jelentős kockázat is a bukásra.
    Sokan próbáltak most tőzsdézni, és bizony nem mindenki járt felhőtlen sikerrel…

  27. Hasonlóan érdekes, hogy egyre több olyan hírt olvasok, hogy Amerika készül aranyfedezetet tenni a dollár mögé. És ki is lesz az elnök? Ifj Kennedy, ő Q.
    És ő állítja magáról, hogy bevezeti, amit az apja JFK elkezdett.
    Kennedy valóban elkezdte bevezetni a NESARÁT és GESARÁt. Utóbbi az aranystandard.
    A WTC tornyokat is annak a NESARA bevezetésekor robbantották fel.
    Vagyis Amerika elejébe mehet Kína és Oroszország szándékának.
    https://ibb.co/5xXfgCZ
    Szemtanú szerint megvédték a Vatikán aranyát is. 160 repülővel szállították el onnan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük