(3215) Támadás a szuper baktérium ellen

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Peter Andrews tudományos tudósító (biológus)

A Princeton Egyetem tudósai átütő felfedezést tettek, ami forradalmasíthatja az antibiotikum kutatást. Egy olyan új gyógyszerről van szó, ami mérgezett nyílként működik, megöli a szuper baktériumot (antibiotikumokra rezisztens baktériumok) még mielőtt rezisztenssé tudna válni.

1928 óta, amikor Alexander Fleming felfedezte a penicillint, antibiotikumokat alkalmazunk bakteriális fertőzésekkel szemben. Viszont a baktériumok rövid élettartama miatt gyorsan rezisztenssé válnak a kezeléssel szemben, és amikor ez bekövetkezik új „fegyvert” kell találni, amivel elölről kezdhetjük a gyógyítást.

A versenyfutásban a baktériumok állnak nyerésre. Jelen pillanatban a szuper baktériumok 700,000 embert ölnek meg évente, és ha így megy tovább 2050-re utolérik a rák mortalitását. Jelenleg már olyan bárhol előforduló törzsek mint az Escherichia coli és a Klebsiella pneumonia majd minden antibiotikumra rezisztensek. Ezek mind Gram-negatív baktériumok, amelyeknek van egy védő membránjuk és így nehezebb ellenük védekezni. Ez az oka annak, hogy a WHO az első helyre tette az emberi egészséget veszélyeztetők listáján.

Mérgezett nyíl

Az új gyógyszer, aminek gyakorlati elnevezése SCH-79797, de már van fantázia neve is: Irresistin, valójában kettős hatással bír. Elsőre áthatol a baktérium külső membránján. Aztán bejuttatja mérgező szállítmányát a baktérium DNA-jába, ami megöli a sejtet.

A tudósok kipróbálták az Irresistint, szuper gonorrhoea ellen, ami az Egyesült Királyságban a harmadik legelterjedtebb helyen áll a nemi betegségek terén, és az összes ismert antibiotikummal szemben rezisztens. Állítja Zeme Gitai professor a szuper gonorrhoea témájával foglalkozó esszé írója.

Laboratóriumban és kísérleti egerekben az Irresistin kitűnően működött. Azonban volt egy probléma, az Irresistin emberi sejteket is megölt, nem volt biztonságos. Ezért a tudósok létrehoztak egy változatot, Irresistin-16 névvel. Ez minden egyes elpusztított emberi sejt mellett ezer baktériumot öl meg.

Elfelejtett ismeret

Ilyenfajta felfedezés egy fajta elfelejtett ismereten múlik, egy újfajta antibiotikum Gram-negatív baktériumokkal szemben, amire nem került sor az 1960-as évek óta. Ahogy ez a Stanford Egyetem mikrobiológia professzorfa, KC. Huana mondta „az antibiotikum kutatás évtizedekre leállt.”

A helyzet tehát az, hogy a bacilusok változnak és rezisztenssé válnak az összes antibiotikummal szemben, miközben új gyógyszert nem fejlesztettek, de most közbelépett az új felfedezés, remélhetően még idejében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(3215) Támadás a szuper baktérium ellen

  1. Mi lesz a szervezetünk számára hasznos bacikkal? Azokat is támadja, vagy intelligens ez az Irresistin?

  2. 1:
    Nem vagyok virológus, de szerintem ezt a kérdést az összes antibiotikummal kapcsolatban felteheted.

  3. 2. Tibor bá’

    Az összes antibiotikumról tudjuk, hogy tönkre teszik pl. a bélflórát.
    Bizakodjunk, hogy ez az új csodafegyver ennél humánusabb lesz!

  4. A normál flóra visszatelepíthető, kivéve ha az illető elhunyt MRSA-ban.

  5. 5.

    A frissen vetett gyep 400 év múlva lesz olyan, mint a már most 400 éve ápolt gyep.

  6. 7. keress rá, az eredeti urban legendben 400 év van.

    Az azonban kismiska, ez első japánkert Honshu szigeten épült, időszámítás előtt 600 körül.
    valamelyik császári kertben évszázadok óta kézzel vágják a füvet máig kisollóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük