(3210) Igazi félelem

Tibor bá’ fordítása online

Eredeti cím: The Fear Is Real, Not Orchestrated

Paul Craig Roberts cikkének szerkesztett (rövidített) fordítása:

Évek óta azt tapasztalom, hogy az a kevéske intelligencia, amivel az emberi faj rendelkezett, szép lassan köddé válik. Közömbösen nézték, hogy a nagyhatalmak és a nem olyan nagyon nagy hatalmak tömeg pusztító fegyvereket halmoznak fel, amelyekkel könnyen ki lehet nyírni az egész emberiséget, és ha ki lehet, akkor ki is fogják. Most meg buta képet vágva itt állnak a COVID-19 támadás kellős közepén és képtelen eldönteni, melyik hülyeséget fogadják el igaznak.

A társadalmi távolságtartást, a maszkviselést és karantént támadják alul informált laikusok, valamint néhány orvos és tudós. Ezek szerint a legjobb az, ha nem csinálunk semmit, mert az óvatoskodás több halált okoz, mint a COVID-19. Miért? Mert az elszigeteltség miatt többen leszek öngyilkosak, halnak meg feleslegesen, mert nem mernek, vagy tudnak kórházba menni más betegséggel. Ráadásul a karantén árt a gazdaságnak, ami szintén áldozatokat követelhet. Továbbá megakadályozza a nyájimmunitás kifejlődését. Szerintük előnyösebb elfogadnia a bekövetkező halált az immunitás megteremtése végett.

A nyájimmunitásra történő hivatkozás annak ellenére nem áll le, hogy folyamatosan jelentik, a felgyógyult betegekben nincs szükséges mennyiségű antitest az immunitáshoz. A várva várt vakcinák teszteléséből kiderült, hogy a keletkezett antitestek nem védenek a fertőzéssel szemben. Szakértők sajnálattal közölték, hogy a koronavírussal (például a közönséges megfázás vírusa) szembeni nyájimmunitás a valóság helyett inkább csak remény a koronavírus természete és a gyors mutáció miatt. Akiknek ez nem tetszik, azok egyszerűen kijelentik, hogy ezek hamis hírek.

Mivel oly sok egymásnak ellentmondó szakértői vélemény található, mindkét oldalnak van mire hivatkozni. Ráadásul egyes tanulmányokat publikálóknak kapcsolataik vannak gyógyszer gyártókkal, másoknak viszont „belső” kapcsolataik vannak, amiket nem kívánnak felrúgni. Ebből következik, hacsak nem vagy virológus, mikrobiológus, immunológus, epidemológus, és nincsenek tapasztalataid betegek gyógyításában, fogalmad se lehet melyik nézetet fogadd el.

Megróbáltam a különböző nézetek közül kihámozni a valóságot, de sokan nem kívánják tisztázni a helyzetet, mert a vírust ideológiai, politikai és finanszírozási célokra akarják felhasználni. Olyan magyarázatokat fogadnak el, amelyek támogatják érdekeiket és tagadják azokat, amelyek nem.

Nézzük például a maszkok esetét! Először kritizálták az államot, mert időben nem szerezek be maszkokat.  Nem volt maszk, tehát azt mondták, hogy egészségeseknek nincs rá szüksége. Amikor lett elég maszk, kötelezővé tették a viselését. Aztán kiderült, hogy egészséges emberek esetében a maszk káros, mert beleragad a vírus, illetve visszafogja a CO2-t.

A következő téma, hogy az izoláció több ember halálát követeli, mint a vírus. Ez önmagában egy abszurd állítás.

Olyat is lehet olvasni, hogy a vírus egy összeesküvés, aminek segítségével félelmet lehet kelteni, ami elősegíti a tömeges beoltást és rendőrállam megteremtését. Ebben lehet valami, de a félelem fő oka a vírussal kapcsolatos bizonytalanság. Senki nem tudja megfertőződhet-e és ha igen, akkor a betegség enyhe lefolyású lesz-e vagy halálos. Senki nem tudja, hogy akik kezelni fogják, azok hatékony eszközöket fognak-e felhasználni, vagy rákötik egy invazív lélegeztetőre. Senki nem tudja egy fertőzés hosszú távú hatását.

A gyógyítás maga a legnagyobb bizonytalanság. Állítják, hogy a hatalmas C-vitamin dózis intravénásan és Hydroxychloroquine (HCQ) + cink hatékony, de mások állítják, hogy ezt csak profit szerzés céljából dobták be. A megosztottságra egy jó példa Didier Raout francia orvosi csapat munkája, akik 4000 COVID-19 páciens HCQ-val kezeltek. A mortalitás 0,009% volt, de aki meghalt azt se a szíve vitte el. Erre, azonnal megjelent a Raoult jelentést cáfoló „tanulmány”, amit hirtelen leközölt a The Lancet hírneves angol gyógyászati szaklap. Ezek szerint HCQ-val kezelt COVID-19 páciensek mortalitása 5,0 és 13,8 % között van. Ennek hatására a WHO szembe helyezkedett HCQ-val a klinikai vizsgálatát pedig leállították (úgy tudom nálunk még nem).

Nem kell azon csodálkozni, hogy az emberek félnek a gyógyszer gyáraktól, ahol nem az emberek egészségére figyelnek, hanem a profitra. Na és a kormányok?

A karantén elrendelésének célja a fertőzési ráta csökkentése, annak érdekében, hogy elkerüljék a kórházak túlzsúfoltságát és annak megállapítása, hogy mennyire veszélyes a vírus. Tekintve, hogy a vírusról keveset tudtak, a fertőzés gyorsan terjedt, az ellátórendszer szűkös volta, a hatékony kezelés ismeretlensége. A hatóságoknak nem volt más választása, mint a fertőzés lassítása. Nevetséges azt állítani, hogy a fertőzés akadályozása nem működik, tehát felesleges. Aki látja mi történt New Yorkban, Wuhanban és Észak Olaszországban, és nem vonja le a következtetést, annak nincs érzéke a valósághoz.

A karantén lazítása nem azt jelenti, hogy a veszély elmúlt. A helyzet rosszabbá is válhat. Fogalmunk sincs arról, hogy fog mutálni a vírus, és hogy a karantén feloldása után lesz-e egy második hullám. De mivel kevés használható információnk van, sok mindent nem értünk, valamint sokféle elképzelésről hallhatunk, az egyetlen észerű hozzáállás, ha óvatosan  végezzük a nyitást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

49 gondolat erről: „(3210) Igazi félelem

  1. 2 n/a: vidéken már négy hete lazítottak, mégsem szálltak el a számok.

  2. 3 – Ábel:
    Mert a lazítás előtt se voltak magasak a számok. Különben nem kell előre okoskodni. Néhány hét és mindenki előtt világos lesz, mit eredményez a lazítás.

  3. „Néhány hét és mindenki előtt világos lesz, mit eredményez a lazítás.”

    Ja, úgy meghalunk mind, mint ahogy pár hónapja… 😀 😀 😀

  4. 5: Jövőnk:
    Mint akkor sem ez volt a tét, természetesen most sem az.
    Ám aki nem elég óvatos, jól pofára eshet! S, ha megint megszorításokat kellene érvénybe léptetni, kétlem, hogy az ország ismét ekkora türelemmel és megértéssel fogadná… Emiatt ez most jelentős kockázati tényezővé lép elő. A mértéke sztem. attól függ, hány „megmondóember” kapja fel a „nincsissemmiveszély” mondókát, mint „gyögytyúk a taknyot”.

  5. A veszélyeztetettek elkülönítése és a betegek felkutatása elmaradt…

    Azaz a nyitás hazárdjáték.

  6. Már mosolyra fakaszt az az ellentmondás,az a nézetkülönbség ami ember és ember között fakad.Mit tudunk biztosan? Tudunk e egyáltalán biztosan valamit? Ebben a kavalkádban már ott tartunk,hogy ha valaki valamit állít már csak úgy meri leírni,hogy ne vesszen a szava hihetősége,hogy azt a link címet is közli ahol olvasta,ahol természetesen egy okos ember,egy nagy ember,egy mindent tudó ,legalább egy angolul beszélő áll!
    Vagyis már nem a saját véleményünket,a saját érzéseinket mondjuk el,hanem egy másik gondolat sémához csapódunk hozzá.Hol van a hiba?Ez hát a féltve őrzött szabadságunk?Ez lett belőle?!
    Régen -talán nem is olyan régen még élt és valós volt az a mondás-amit én is hallottam a szüleim szájából-tanulj fiam ,mert a tudás hatalom.Úgy látom mára már ez az igazság elavulttá vált.A tudás helyett az információt kiáltották ki hatalomnak.Tényleg az?Van e egyáltalán biztos információ?És itt jön a képbe a technikai csúcs produkció a számítógép.Úgy 20-30 évvel ez előtt ha volt véleményed elmondtad a barátaidnak,a szomszédodnak talán egy kezeden is megszámolhattad hány embernek.Most ugyan ezt úgy teheted,hogy akár ezrek is
    hallhatják ,olvashatják, és viszont Te is olvashatsz egy adott dologról akár millió véleményt.Csak,hogy ahány ember,majdnem annyi ,akár- egymásnak ellentmondó- véleményt.Tehát eddig a saját véleményedbe,hitedbe biztos voltál,mert nem találkoztál annyi ellen véleménnyel.Mostanában viszont az internet adta világban annyi ellen vélemény van ,hogy aki nagyon igyekszik informálódni oda jut,hogy végül is nem tud bizonyosan semmit !Igen az információ hatalom,de sajnos egyre inkább negatív értelembe.Bármikor képes -a józan paraszti eszedet elvenni és orrodnál fogva vezetni,bármikor képes pánikot kelteni,bizonytalanságba sodorni,elvenni a belső nyugodalmadból.A legnagyobb megdöbbenés az egészben az,hogy most konkrétan a korona vírussal kapcsolatban is maga a tudomány képviselői is egymással ellentmondó véleményt alkotnak.Ha én nem tudok erről mondani semmit,mert nem vagyok szakértő az adott témában, akkor tisztességesebb hallgatni!Olyan jó lenne néha információ nélkül élni!..na én erre szoktam,-idáig jutva- kikapcsolni,bezárni az „ablakot a világra”. Az információ túlnyomó többsége már szemét,ami nem a környezetedet,hanem a saját lelkedet,nehezen szerzett tapasztalataidat,ragaszkodásaidat a stabilhoz is igyekszik elvenni tőled!

  7. 10: Sandor55:
    A linkcsatolások a hitelesség, ill. a forrás ellenőrizhetősége miatt kellenek.
    Egy – egy magánvélemény megfogalmazásakor itt is felesleges, ahogyan te sem csatoltál linket mondandódhoz…
    A link (hivatkozás) nem egy rossz dolog, sőt, lehetőséget ad arra, hogy a saját tudásod (hatalmad – szerintem ma inkább lehetőséged) szerint válogathass, kvázi épphogy a fősodortól függetlenül értékelheted az információt!

    Az össze-visza egymásnak homlokegyenest ellentmondó információtömeg jelenlétében, ill. az azok bogozása közben előálló csömör tekintetében megértelek és egyetértek veled!

    Ami a véleményalkotást illeti, sztem. egyedül arra kell figyelni, hogy a törvényszerűséget és a tényszerűséget ne mellőzzük. Mondhatok én bármit, de ha azt mondom repülni tudok, mert kinőttek a szárnyaim, nyilvánvaló, hogy nevetség tárgya leszek. Ha azt mondom, fiúk, vettem egy repülő autót, már nem biztos… Ebben a mai poszttémában a biológia bizonyos aspektusaival kell tisztában lenni, amit csak tanulással lehet magadévá tenni, és máris nem tudsz olyan véleményt megfogalmazni, ami nevetségessé tenne. Ha valaki nem ért a biológiához, akkor meg a véleménye annyit ér, mint egy sarki kocsmai megmondóemberé.

    „Az információ túlnyomó többsége már szemét”
    – Ezzel nagyon egyetértek, tökéletesen igazat adok benne, sőt, már az sem biztosíték sokszor, hogy ki mondja…

    „,ami nem a környezetedet,hanem a saját lelkedet,nehezen szerzett tapasztalataidat,ragaszkodásaidat a stabilhoz is igyekszik elvenni tőled!”
    – Ebben már vitába szállnék, mert odáig igaz, hogy a lelkünket megnyírbálja, de ha valakinek vannak tapasztalatai, ill. biztos alaptudása, sztem. nem kell félnie az információdömpingtől, még jól is jöhet számára.

    A baj inkább ott kezdődik, amikor az iskolába is ezt a „szemetet” visszük tanítani (ma már a klasszikus tanulás nem jó valamiért, túlságosan megterhelő), mert az egyszeri emberek, és rajtuk keresztül az aktuálpolitika erői is ezt erőltetik. Sztem. itt bukik meg a dolog, nem az elérhető információk hadán, ráadásul azokat könnyen lehet szűrni, szabályozni is.

  8. Kollégák,
    egyáltalán nem osztom az aggodalmakat. Lassan fél éve, hogy ez a sz@r kipattant, hónapokon keresztül ÖMLÖTTEK ide repülőn a kínaiak, és alig 3000 embert tudtak összehozni, ELVILEG tesztekkel bizonyítottan? Hagyjuk már.
    Újabb hullám? Mikor a kutya sincs az utcán, mindenki maszkban retteg, a buszok / vonatok tök üresek, turisták meg gyk. egyáltalán nincsenek? Kitől kapnád el??? Emberek gondolkodjatok már!
    A gondolkodás ingyenes, mert megvan a napi háromszori étkezés költségén! 🙂
    Az újabb hullámmal kizárólag a riogatás a cél, hogy fossál megint valamitől, mert a migráncsok / SOROS / egymásikszabadonválasztottbaromság már nem elég félelmetesek.
    Annyira szánalmas, komolyan.
    A fentiekkel kapcsolatos cáfolatokat nyugodtan fogadok.

  9. 13. GErgo

    Ne oszd. A hüjék mindig többen vannak. A többségnek mindig igaza van. Ja, nem.

  10. 13: GErgo:
    Mint azt magad is leírtad, kizárólag arra lesz szükség, hogy beinduljon a turizmus (meg az üzleti utazagtások), mint stratégiailag kiemelt ágazat, s a külföldiek előbb-utóbb elhozzák azt a „várva várt” körülményt, amit eddig sikerült megakadályozni.
    Most nyugodtan elmehetsz maszk nélkül vásárolni, csekély a fertőződés esélye. De vajon honnan fogod tudni, hogy hol és főként meddig teheted ezt meg?
    Menj be sokszor, hosszabb időre budapesti egészségügyi intézményekbe (mondjuk vérvételre, szűrővizsgálatokra), és visszatérünk arra, miként látod ezt a dolgot…

  11. 15 Csongor:
    én ezt nem irtam. Én arra akartam utalni, hogy hiába volt itt a rengeteg kinai meg az összes többi náció, NEM tört ki semmiféle súlyos járvány.
    A hírekben egyfolytában azt mondják, hogy gyk. az összes halálos áldozat többszörös krónikus beteg volt, és ez a vírus volt az utolsó lökés.
    Nem pesti vagyok, nem járok a pesti egészségügybe. De azt azért szeretném kérni, hogy a kórházainkban uralkodó áldatlan állapotok okozta általános egészségügyi kockázatot nehogy már ennek a vírusnak az erényei közé soroljuk?? 🙂

    Mint műszaki ember, beüzemelés, szerviz és helyszíni felmérés ügyében járom az országot, és ahol csak lehet megkérdezem, ismernek-e SZEMÉLYESEN vírusost? És a válasz kivétel nélkül mindig NEM. És nem két embert kérdeztem meg.

    16: Tibor bá,
    ez most kissé fellengzősre sikerült, de mire is gondolsz pontosan?

  12. 17:
    Műszaki emberként talán van igényed rá, bővítsd a biológia tudásodat…
    Ha nincs, egyszerűen élvezd a biztonságérzetet, amíg jön a következő csapás (itt nem csak a vírusra gondolok).

    Apropo,
    én nem talákozok, s az elmúlt időben nem is nagyon találkoztam sok emberrel. De ismerek legalább egy tucatot azok közül, akiknek a tesztjük pozitív lett. S nem voltak túl boldogok, noha csak egyikőjük vesztette életét emiatt fiatalon.

    Nem tudok arról sem, hogy kínaiak tömegével érkeztek volna hozzánk… A vírust elsősorban a saját síelő turistáink hozták Magyarországra. Köztük -döbbenetemre- több felelőtlen orvos is.

  13. 17 Gergő: én inkább veled értek egyet a mostani ismereteim alapján. Persze nem volt időm túlságosan beleásni magam az ügy részleteibe és kihámozni, hogy mi lehet igaz és mi nem, de tény, hogy nagyon nem stimmel itt valami.
    A mi környékünk is van pár tucat nyilvántartott fertőzött és ezek mind megfigyelés alatt vannak. A többségüknek semmilyen tünete nincs, páran viszont köhögnek!!!

  14. 18 Csongor:
    igen van rá igényem. Lassan már 20 éve járok természetgyógyász emberek közelébe, tanfolyamokra, előadásokra. Van a családban végzett praktizáló természetgyógyász is, egy ideig csináltam a csontkovácsolást én magam is. Volt egy időszakom, amikor mindenkinek segiteni akartam. Később rájöttem, hogy érdekesmód nem mindenki AKAR meggyógyulni, mert neki a beteg állapot jobban megfelel…. szóval nem csak a fotel mélyéről „ugatok” 🙂 van némi rálátásom az egészségre.

    Aki akar, persze maradjon otthon, és higyje azt, hogy ha nem találkozik másokkal, akkor nem fogja elkapni. Ha valamilyen okból veszélyeztetett, akkor el fogja kapni akár mit csinál, ha meg egészséges, akkor meg nem fogja észrevenni, hogy elkapta 🙂 a vírusok ilyenek.

    ja, és még egy: a félelem mindig megteremti a félelem tárgyát, valamint a folyamatos félelem / rettegés / stressz tovább gyengíti az amúgy se túl fényes immunrendszert, mert nagyfalunkban már csak igy megy ez 🙂

  15. 19 n/a :
    nem lehetne, hogy ezt érthetően is elmondd? Jöhet magába is, ha nem akarod itt a listán.

    20 Intuitiv:
    nem stimmel valami? a Kínában hozott intézkedések minimum a Zombieland c. film vírusát feltételezik. És ahhoz képest …???? 😀

  16. Most lehet, hogy off amit közölni akarok, de remélem, hogy igy minél több blogtársunkhoz eljut:
    NE használjátok az egyszeri használatos , eldobható múanyag evőeszközök helyébe lépett , környezetbarát bambusztermékeket!!!!
    A vizsgálatok szerint a bambusztányérokból, poharakból husszorosan több formaldehyd oldódik ki a meleg élelem hatására.
    A legjobb, ha már semmiképpen nem használunk hagyományoa üveg-porcelán dolgokat, a minőségi műanyag cuccokat használni, akkor is, ha valamivel drágább.
    Az egészségünkről, főleg a kölykök egészségéről vam szó!

  17. OFF (elnézést kérek):
    Látod Tibor bátyám,
    eljött az az idő, amit 20 éve vizionáltunk, és nem hittük, hogy bekövetkezhet…
    Nem fejtem ki, mert a sok „szakember” joggal megsértődne, mi meg úgyis tudjuk szavak nélkül is, hogy mire gondolunk!

    ON: 21:
    „Később rájöttem, hogy érdekesmód nem mindenki AKAR meggyógyulni, mert neki a beteg állapot jobban megfelel…. szóval nem csak a fotel mélyéről “ugatok” ? van némi rálátásom az egészségre.”

    – Ez nagyon tetszett! 🙂 Az akaron a hangsúly, mert az egészség már csak ilyen a XXI.sz-ban, akarni kell! És engem a nyomorult tanárom meg arra tanított, hogy fiam: „Akarni a WC-n kell, és ott sem mindig sikerül!”
    Mindig tanulok valami újat…

    23:
    Az üveg és porcelán elhagyása ugye nem tanács, hanem kritikai élc akart lenni?!

  18. 24 Horváth Csongor

    „23:
    Az üveg és porcelán elhagyása ugye nem tanács, hanem kritikai élc akart lenni?!”
    Olvasd el még egyszer. balint nem ezt mondta.

  19. 18. Horváth Csongor

    „…A vírust elsősorban a saját síelő turistáink hozták Magyarországra. Köztük -döbbenetemre- több felelőtlen orvos is….”

    nekem is fura azt látni, ahogy egyes orvosok viselkednek (nem mind). Lehet azt hiszik, ha ismernek valamit, azt azáltal uralni is tudják, vagy felette állnak ezeknek a dolgoknak.

  20. Hitetlenkedők egy javaslat. Ha tisztán szeretnétek látni akkor ne a médiát olvassátok mert pro és kontra minden megtalálható, lásd előbbi hozzászólások.
    Tessék felkutatni kapcsolatot, néhány kórház igazgatóhoz, vagy a szűréseket végző mentőshöz. A valóságot fogjátok hallani, ha megfelelő a kapcsolat……
    A f@szságaikat írogatják itt sokan, hivatkozva a statisztikákra. Köztudott már régen, hogy annak a statisztikának hiszek amit én hamisítok……

  21. 27 Szj: kórházi személyzettől is van információm, nem is egy embertől és már nekik is gyanús ez az egész, mert tényleg olyan kevés a súlyos tünettel rendelkező beteg, hogy már ők sem értik, hogy mi van, ők is k*rva nagy ellentmondást látnak az Olaszországban kialakult és a média által lefestett helyzet és a nálunk tapasztalt valóság között.
    Az senkiben fel sem merült, hogy a magyarországi vagy romániai járványkezelés hatékonyabb lett volna, mint a nyugati, szóval mi a magyarázat, hogy ekkora különbség van a járvány lefolyásában? Oké, hogy volt kijárási tilalom, de nagyjából mindenki tett rá magasból, a cigányok előtt például nem volt korlát, ott jártak ahol akartak. Ha két ismerős találkozott, akkor szégyellték elmúlasztani a kézfogást, mert az ciki lett volna… Tehát sokkal többet érintkeztek az itteni emberek, mint az elmagányosodott nyugatiak, mégsem haltak halomra eddig. Még várjunk „két hetet” hogy tisztábban lássunk?

    Persze én csak egy butuska, zöldfülű ember vagyok és a világért sem kérdőjelezném meg az értelmes emberek kijelentéseit.

  22. A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása
    nők medián életkor: 81 év / férfiak medián életkor: 77 év
    https://atlo.team/koronamonitor/
    Az aktív fertőzöttek növekedési faktora (anf) Magyarországon 2020.06.01. : 0,96

  23. Hát „Fiúk”! Ha már az indexen is erről írnak…
    https://index.hu/techtud/2020/06/03/alihir_konteo_konspiracios_elmelet_koronavirus/
    Ez nagyobb baj ám, mint bármilyen vírus!

    25: n/a:
    Beidézem pontosan Bálint mondatát, amit én tényleg nem értettem:
    „A legjobb, ha már semmiképpen nem használunk hagyományoa üveg-porcelán dolgokat, a minőségi műanyag cuccokat használni, akkor is, ha valamivel drágább.”
    ? Erre kérdezek rá 24-ben, hogy komoly, vagy élc? Mármint az üveg helyett minőségi műanyagot… A bambuszos megjegyzés OK.

  24. 31: Bálint régóta él más nyelvi környezetben, nézzük el neki, ha néha félreérthetőre sikerül egy-egy mondat. Szerintem úgy értette, hogy „A legjobb volna a hagyományos üveg vagy porcelán, de hamár ezeket nem akarjuk használni, akkor inkább a minőségi műanyagot válasszuk a bambusz helyett”.

  25. 31.Csongor
    Komolyan ajánlott a minőségi műanyag a bambusz helyett, a szabványintézet szerint.
    32.Ábel
    Pontosan, ahogy irod.Nézzük el Csongornak, ő nem tudhatta rólam hol élek.

  26. 31 Horváth Csongor

    „Beidézem pontosan Bálint mondatát, amit én tényleg nem értettem:”

    balint pontosan fogalmazott, de a fiataloknak tényleg nehezen érthető.
    Ő még üvegen és porcelánon nőtt fel, az Ő gyerekkorában még nem nagyon volt más.
    Majd jött a műanyag:
    https://www.youtube.com/watch?v=nX-ZczEC34Y
    „Mert ez műanyag”
    Olcsó, könnyen szerelhető, nem korrodál…, csuda jó, és igyekezett mindenki eleget tenni a reklámnak, és áttérni műanyagra.

    „…ha már semmiképpen nem használunk hagyományoa üveg-porcelán dolgokat…”

    Én így értem a szavait.

  27. 31.Congor
    Elfogadom, hogy már sajnos kissé , vagy akár nagyon is rosszul fogalmazok magyarul, ugyhogy bocsi, kedves Csongor barátom, elmentünk egymás mellett a fogalmazás mián.

  28. Erdélyiként minden szavát értem Bálintnak. A „mián”-t is. Mi így beszélünk, illetve még használjuk a szenvedő szerkezetet, pl. elmentem volt moziba, vagy meg van/volt halva.

    Egyébként a hivatalos adatok szerint is tovább csökken a fertőzöttek és új megbetegedések száma. Vagyis tovább gyengűl a vírus. Mondtam én már februárban, hogy az erős napsütés beteszi neki az ajtót.
    De – Tibor bá’-val egyetértve – én is azt mondom, várjunk még 15-ig, akkor meglátjuk kinek lett igaza. Mert ha addig nem lesz nagy változás, akkor ez a történet – hála Istennek – véget ért.

    Szj. Hogy mennyire vannak tele a korházak nem tudom, csak azt, hogy amikor meghallt vagy négy hete az a nyíregyházi volt RTL-es tudósító, akkor amédia azt találta mondani, hogy egyedül feküdt a vírusosak kezelésre előkészített egész korona osztályon (nem intenzíven!). Csodálkoztam is erősen.

  29. Lehet a kötelező védőoltások miatt (pl:BCG) voltak enyhébb tünetek a volt a KGST országokban.?

  30. 24 Csongor:
    ne haragudj, de ez a megjegyzésedet egyáltalán nem értem.
    A gyógyulás nem jön magától, a betegnek saját magának kell kell a lépéseket megtennie, hogy meggyógyuljon. Már csak azért is, mert senki más nem tudja helyette megtenni. Az orvos/gyógyító/stb megszakadhat, előirhat akármilyen kezelést, gyógyszert módszert fürdőt mittudomén, de ha a beteg nem tartja be amit előirtak neki, akkor az egész nem ér semmit.
    „Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.” Hippokratész .

    De tudom, hogy csak direkt értetlenkedsz, az eddigi hozzászólásaid alapján sokkal értelmesebb gyerek vagy te, hogy ne értsd amit írok. Nemtom mivel vertem ki nálad a biztosítékot, de légyszi patkold má’ meg 🙂

  31. 38 tanuló
    Igen, erdélyi ismerőseimnél én is felfedeztem, hogy szemrebbenés nélkül használják a szenvedő szerkezeteket vastagon, töményen.
    Először nagyon zavart, de már megszoktam tőlük.
    Az ittenieknél ez azért okoz problémát, mert a magyarországi iskolai oktatásban következetesen kerülendő, magyartalan formának tartják, németektől átvett germanizmusnak van minősítve, amit szigorúan kerülni kell.
    Iskolásként ijesztő példaként szokta mondani a tanár, hogy ugye milyen nevetséges az, hogy a macska fel van mászva a fára. Azt tessék úgy mondani, hogy a macska felmászott a fára.
    Erdélyi ismerősömnek ezt elmesélve azt mondta- Miért? Nincs ezzel semmi gond… 🙂

  32. Fiúk!
    Bálint barátotok Kolozsváron szocializálódott-hogy finomkodó , modern kifejezést használjak – és ezt, a régi, gyermekkorban megszokott szójárást már senki nem veri ki belőlem.
    Tudom, hogy az erdélyi magyar valamelyest különbözik az anyaországitól, nem tudom miben, de akárhányszor Mo-ban kinyitottam a számat, mindig megkérdezték, hogy
    „Erdélyi tetszik lenni, igaz?” Hogy miből veszitek észre, azt csak az Isten tudja.
    Anyanyelvemhez való ragaszkodásomért Pesten kaptam egy nagyon jóleső elismerést a Fórum szálló recepciós pultjánál, valamikor a nyolcvanas évek legvégén. Gyanútlanul, ékes kolozsvári magyarsággal beszélgetek a jelenlevő néhány recepciós fiatallal, és ime, megkérdik honnan van nálam az erdélyi magyar beszéd, HISZEN IDEGEN ÚTLEVELET MUTATOK BE NEKIK.
    Elmondtam nekik volt, hogy idestova küzel 30 esztendeje kint élek, erre a fiatalok szinte egyemberként felkiáltanak, idézem öket, mert életemben nem fogom elfelejteni: ” Istenem, milyen szépen tetszik beszélni magyarul ilyen sok év után, nekünk akárhány amerikás vendégünk van, aki alig néhány éve ment ki- az útleveléből látszik – de már TÖRVE, AFFEKTÁLVA BESZÉL MAGYARUL, megjátssza, hogy szavak után keresgél, mondataiba angol szvakat kever, de MI látjuk, hogy az angolt is még hibásan, rosszul beszéli, mert nemrég ment ki, hiszen mi sokkal jobban beszéllünk angolul, mint nagyzoló őurasága, maga az egyik ritka külföldi, aki ilyen szépen, hibátlanul beszél, annyi kint töltött esztendő múltán is.”
    Ennyi nagyjából , de ennél szebbet az anyanyelv használata mián azóta sem kaptam.
    Jólesett?
    NAGYONֱ!

  33. 38. tanuló

    „Vagyis tovább gyengűl a vírus. Mondtam én már februárban, hogy az erős napsütés beteszi neki az ajtót.”

    …butaság volt már februárban is. A vírus az sem nem gyenge sem nem erős. A különbség a terjedésben van (izoláció, maszkhasználat, távolságtartás, karantén, mozgáskorlátozás, találkozás számúnak csökkenése, rendezvények elmaradása)

    Braziliában, Mexikóban etc etc… napsütés ide vagy oda úgyanúgy nagyon szól mint bárhol.

  34. 42 – bálint:
    A magyar tudásod tökéletes. Fogalmazásod hibátlan. Kiejtésed példás. Én nem vettem észre, hogy erdélyi lennél. A te anyanyelved kétségtelenül magyar. Hogy évtizedeken át külföldön éltél, annak nyoma sincs. Feltételezem, hogy Izraelben van egy magyar kolónia, ahol te gyakran megfordulsz. Ami kissé szokatlan, hogy a mai stílushoz viszonyítva túlzottan vagy udvarias.

  35. Kocka Zoltán és a többi hívő.
    Nektek nem mond semmit az, hogy már hivatalosan is bejelentették, hogy lassan lecsengőben van a járvány? Biztos hazudnak (mondjátok ti)!
    Mi lesz veletek, ha ez tényleg megdöglik június közepére, végére?
    Izoláció, kevesebb találkozás. Na ez kell ennek az egyébként is elvadult, elmagányosodott nyugati embernek.
    Na jó rettegést.

    Van egy jó hírem számotokra. A Blikk szerint a Spanyoloknál kétszázvalahány új fertőzöttet találtak. Ebben az esetben kizárt, hogy hazudjanak (szintén szerintetek)!
    Valószínű, hogy a WHO-tól kapták az infót (ez a legtutibb forrás vírus ügyben – lásd a járvány kezdetén, közepén adott hiteles tájékoztatását), akik pont annyira be vannak szarva, hogy elmúlik a jó kis víruska, mint ti.

  36. 40. GErgo

    Mit nem értesz? Horváth Csongor egy tanárbácsi. Úgyhogy ez a bratyizos stílus nem jön be neki!? Kicsit megdicséred milyen értelmes azért. Na ne már!
    A szófosást nem díjazom.

  37. 45. Vakegér

    „A Blikk szerint a Spanyoloknál kétszázvalahány új fertőzöttet találtak.”

    És? Voltak olyan korlátozások a spanyoloknál amiknek köszönhetően az R<1 eredményre vezetett?

    Igen/Nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük