(3191) The New York Times böngészéséből

Tibor bá’ online

A félelmetes második hullám hamarosan beléphet életünkbe

Több tucat amerikai (és néhány európai) állam elkezd nyitni, reménykedve abban, hogy enyhülni fog a gazdasági visszaesés, amit a pandémia elleni harc okozott. Azonban ez a lépés, a biztonságos nyitás kritériumának minimális tejesítése nélkül, katasztrófába torkolhat, írja a The New York Times tudományos tudósítója Donald G. McNeil Jr.

Donald szerint, azok az államok, amelyek feloldják a megszorításokat „egy álomvilágban élnek”. Kétségbeesetten akarják megnyitni a gazdaságot, ami érthető. De közben meggyőzték magukat, hogy ez biztonságos, pedig nem az. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fertőzés őszre várt második hulláma előbb bekövetkezhet. Korai, vaktában végzett újranyitás, új fertőzéshullámot okozhat, megjósolhatatlan következményekkel.

Az Obama adminisztráció alatt a CDC igazgatója, Thomas R. Frieden szerint, „mi nem tudományos alapon nyitunk újra, mi politikai alapon, és állampolgári nyomásra nyitunk újra, és szerintem ennek csúnya vége lesz.”

És még egy apró hír: A WHO hivatalosan figyelmeztet, hogy a koronavírus „lehet, hogy sose hagyja el az emberiséget, és nem valószínű, hogy vakcinával kiirtható.

Tegnap (csütörtök) este az ATV csatorna, „Egyenes beszéd” műsorából kiderült, hogy 10 gyógyult betegből csak egynél alakul ki immunitás, és az is csak rövid ideig. Tehát kilenc újra fertőzhető, a tizedik csak egy kicsit később. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor a hőn áhított nyáj immunitás sose fog bekövetezni, mert ahhoz a lakosság 60-70 százalékának kell immunisnak lenni. Különben a szezonális influenza esetében sincs nyáj immunitás. Nem is tudom miért beszélnek róla annyit, miért hitegetik saját magukat is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

92 gondolat erről: „(3191) The New York Times böngészéséből

  1. Gazdasági és társadalmi okok miatt újranyit a világ, és kb. 1,5-3,5 hónap múlva (attól függően, hogy mennyire lazítunk…) kezdjük előről a megszorításokat, karanténokat, stb.!
    Az ATV -s riport alapján, kb. minden tizedik felgyógyult vére alkalmas a vérplazma előállítására, amivel egy fő, erre a kezelésre alkalmas COVID-19 beteg kezelhető. És igen, a meggyógyultak többségénél igen alacsony az antitestek száma, ezért sem alkalmasak vérplazma alanynak; és csak pár hétre v. hónapra szóló védettség alakul ki.
    http://www.atv.hu/videok/video-20200514-sikeres-a-verplazma-terapia
    Szóval itt csak a védőoltás segíthet hosszútávon, és az is lehet, hogy olyan lesz mint az influenza oltás, szezonális védelmet fog csak nyújtani.

  2. “ Nem is tudom miért beszélnek róla annyit, miért hitegetik saját magukat is.”
    Azért, mert a remény hal meg utoljára vagy idezhetem Madách-ot Is : ember: küzdj és bízva bízzál.
    Azt nem tudom, hogy mikor dobják be a már meglévő vakcinát. Valószínűleg már leoltották vele a kiválasztottakat. Mivel még nem érték el a kívánt (gazdasági, pénzügyi, és népesség csökkentő) pusztító hatást, így hagyják tombolni még egy kicsit. Egy biztos: az erővonalak gyökeres átrendezése folyik a háttérben.

  3. 2 Hanyistók

    „Azt nem tudom, hogy mikor dobják be a már meglévő vakcinát.”
    Soha, mert olyan nincs.
    Nem figyelsz. A vakcina ellenanyagot jelent.
    NEM termelődik ellenanyag a kigyógyultaknál sem, ahogy fentebb le van írva, vagyis NINCS vakcina.
    Ez a vírus tönkreteszi a teljes szervezetet, az immunrendszert is.

    Ahogy az előző posztban Soros mondta…

  4. Újabb rettegést keltő hír n+1.
    Úgy látszik az emberek kezdenek fütyülni a karanténre, és kell valami sokkoló hír, hogy önként a seggükön maradjanak.
    Mondhatni nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy a nagy könyveben meg akarták írni…

  5. n/a:
    A vakcina nem ellenanyag, hanem gyengített vírus vagy csak a vírus egy része (ez jobb, mert nem fordulhat elő, hogy aktiválódik), amit bejuttatva a szervezetbe, kiváltódik az immunválasz, ami változó ideig ad védettséget, ld. az influenzavírust, amelyiknél évenként újra kell oltani.

  6. 3. n/a
    Hívhatjuk a vakcinát oltásnak, szérumnak, ellenanyagnak, bárminek. Ha mesterséges és direkt elhintett az vírus eredet, akkor biztosan rendelkezésre áll valamiféle ellenanyag, egyenlőre csak a tervezők részére.

  7. Értem én, hogy mindenki be van szarva. De ettől még van, aki a tényeket akarja tudni, nem az áltatást. Gondolkozzatok logikusan. Ha csak minden tizedik gyógyultnak van rövid ideig tartó védettsége, akkor hogy lesz nyáj immunitás? Ahhoz az kell, hogy a népesség 60-70 százaléka védett legyen. Ha lesz vakcina, ami nem abszolút biztos, az is csak egy törzsre lesz jó, miközben tudott dolog, hogy több törzs is jelen van a világban. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a gyógyultaknál jelentkezik szerv károsodás, amiről nem nagyon van jelentés. Ebből nem az következik, hogy „mind meghalunk”, de az igen, hogy komolyan kell venni az előírásokat. Ez a vírus nem vicc.

  8. 6 Ivett

    Köszönöm a kiigazítást. Pontatlan voltam.

  9. A (minimum) egymillió addikt személy országa lassacskán meg fogja érteni, hogy mennyire profi erre a helyzetre felállított vezetési központ és a mögöttük álló több tucat tanácsadó szakember…

    A megmondóemberek nagy számban, ( egy részük gyerekeket is nevel), nagyon okosakat mondanak ám a Covid-ról, már február közepe óta. Legyintgetnek is.
    Aha.

    ((„Fasza” konspirációikkal fertőzik a kollektív tudatot.))

  10. Napi (rém)mese nélkül a felnőttek se bírják sokáig… Most hogy hirtelen „felszívódott” ez a rettentő halálos vírus, eszembe jutott egy kommentelő, aki csak „F” Nick-névvel beírt ide egyszer vagy egy hónapja, érdemes elővenni:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3164-lehet-bizakodni#comment-254884

    A valóságot meg ki látja egyáltalán?
    https://youtu.be/-WQe4Vr31Gk

    A nagy színházban most thriller-sorozat van műsoron.

    De azért lehet bizakodni, hogy műsorváltozás is lehet…

  11. 11 – Húsevő:
    Az apád fasza bácsi. Csak úgy mondom. Megsértődtél? Én is!
    A tárgyhoz: Nem engem olvastál, hanem többnyire a The New York Times-t, illetve az ATV csatornát.

    12- vaszil:
    Tudsz te arról, hogy aki a vírust és a 5G-t összeköti azt baromnak becézik? Ez még a jobbik eset, mert lehetsz rémhírterjesztő is.

  12. Tibor bá’
    Az 5G-t itt ebben a videóban kár volt valóban bekeverni, nem arról szól a sztori, de rémhír csak akkor lehet belőle ha vannak dokumentált vizsgálatok az ártalmatlanságáról… Addig meg vélemény, meg találgatás ami szabad

  13. Engem hónapokig gyilkosoztatok és hülyéztetek mert azt mondtam ez a vírus nem veszélyesebb lényegesen az influenzánál, nem szabad a gazdaságot ez miatt megállítani, mert abból sokkal több hallott lesz.

    Biztos, hogy nem lesz újabb karantén. Ha ide jutna a dolog itt kő kövön nem fog maradni olyan tüntetéshullámok fognak elindulni.
    A törvénykövető németek is fellázadtak már. Egyébként teljesen jogosan.
    Totálisan hülyének nézik az embereket.

  14. 14 Vaszil

    Nagyon véded az igazadat.

    Itt egy videó:
    „Szakembernek” látszó valaki maszkban magyarázza az 5G veszélyét.
    Sem a maszk, sem a rajta lévő sisak nem védi meg az 5G frekvenciájú elektromágneses sugárzástól.

    Ez az ember vagy hülye, vagy hülyít.

  15. 16 n/a
    „Nagyon véded az igazadat”

    Véleményem hadd legyen már, és én is azt írtam „Az 5G-t itt ebben a videóban kár volt valóban bekeverni, nem arról szól a sztori”

    Pont az elterelésről szól a sztori… Senki se tökéletes, még itt se, ahol elvileg az „értelmes emberek vitafóruma” van, mert itt is többnyire nem a lényeggel, hanem egymással telik az idő…
    Ha valaki egy dologban téved, nem biztos hogy másban nincs igaza. Ez a véleményem a videóról – amiben van néhány mikrobiológus tanulmánya azért az 5G-n kívül…

  16. 15 – Curix:
    Ahogy múlik az idő egyre vadabbul emlékszel a szóváltásra. Senki se nevezett gyilkosnak. Van egy véleményed, amihez ragaszkodsz. Még nem dőlt el, hogy mi a legeredményesebb taktika. A gazdaság visszaszorulása életszínvonal csökkenéssel jár. Ez világos, de mit érsz az életszínvonal emelkedéssel, ha közben meghalsz? Még nem értünk a történet végéhez. Lenne egy fogadásom, hogy az öregek után a középkorúak következnek, és akkor majd az arcodra fagy a mosoly. Te is megkaphatod a vírust, sőt előbb vagy utóbb meg is fogod kapni. Semmi baj, ki fogsz belőle gyógyulni az első alkalommal. De amikor újrafertőződsz, már nem olyan biztos as gyógyulás. És ugye a harmadik fertőzés se kizárt. Minden csak idő kérdése. Amit leírtam nem fantázia, a rendelkezésre álló adatok szerint ez tökéletesen plauzibilis.

  17. „Te is megkaphatod a vírust, sőt előbb vagy utóbb meg is fogod kapni. ”

    Vállalom Tibor bá. Ha belehalok akkor belehalok.
    De ilyet, hogy „maradj otthon” ilyet nem lehet játszani. Ilyen a világtörténelemben nem volt még és értelmetlen is.
    Aki azt mondja hogy maradj otthon, az mondja meg azt is hogy maradjak életben otthon?
    És mi van ha mindenki otthon marad?
    Ja nem a pék nem maradhat otthon, de az orvos sem, de az ápoló sem, de az atomerőmű dolgozó sem, de a kamionos sem…stb.
    Az ő életük nem számít semmit?, tényleg ennyire szánalmasak lettünk?
    igen azok.

    A vírus mortalitása lement az influenza szintjére, vagy kevéssel az fölé.
    Ezzel a vírussal lehet együttélni és kell is mert nincs alternatíva. A maradjotthon az nem az.

  18. 15: Curix
    „Biztos, hogy nem lesz újabb karantén. Ha ide jutna a dolog itt kő kövön nem fog maradni olyan tüntetéshullámok fognak elindulni.”

    Tudod Curix, ebben nem vagyok biztos – mármint hogy nem lesz 2.0-ás karantén. Nem vírusról szól a történet, az csak a díszlet… Ha MangaMonguz háttéranyagát olvastad, akkor elképzelhető egy-két pengeváltás a nehézfiúk között, amiről nekünk sejtelmünk se lehet.
    Hogy mi lesz műsoron ősszel az még persze nekik is kérdés – hát még nekünk pórnépnek.
    Mondjuk, reménykedek én is hogy nem ez lesz az őszi program, a remény ugye utolsó szalmaszál, mert jöhet addig is nemvárt valami ami „egyesek” terveit meg lehetőségeit keresztezi. Pl egy pólus-, vagy klímaváltás.

  19. Vaszil

    ha valaki még képes józan paraszti éssze gondolkodni, akkor annak egyértelműen nem áll össze a történet.
    A vírus egyáltalán nem indokolt ekkora gazdasági féket. A svéd helyzet pedig tökéletesen mutatja hogy durván túl lett tolva minden intézkedés.

    A jelenlegi maszk kötelezettség a röhej netovábbja.

    A gazdasági folyamatok még beláthatatlanok ahogy azt F is írta a korábbi kommentben. Lehet egy V alak és jövőre helyreáll minden (szerintem nem fog), meg lehet ennél sokkal rosszabb is, ha a pillangó hatást nézzük….

  20. 20. Vaszil “ Nem vírusról szól a történet, az csak a díszlet…”
    Én is így gondolom, de az elméletem nem szalonképes, sokak szemében konspirációs teóriának számít. Ha tényleg csak díszlet a vírus, akkor a paraván mögött valakik rendezik a “darabot” és mozgatják a bábokat és színészeket.

  21. „Én is így gondolom, de az elméletem nem szalonképes”

    Hanyistok
    Próbáld meg szalonképessé tenni és oszd meg velünk.

  22. 21-22
    Igen, ez most egy rendkívüli helyzet, kikészítő várakozás közben maszkabállal szórakoztatva addig is a nagyérdeműt… De most nem egyszerűen egy fogdokira várunk hogy kihúzza a pudvás fogat, hanem mondjuk már a szövettanira… van-e már áttét? Mennyi az esély? Csak nem egy magányos emberként, hanem úgy mindannyian várjuk az ‘itéletet’. És közlik, hogy sajnos ez karcinoma… ezek után megúszom? Akinek volt ilyen élményben része az tudja miről beszélek. Mert beteg az egész emberi szféra. Erről az egész emberi társadalmat jellemző tipródásról írnak évezredes feljegyzések (mert volt már ilyen idő nyilván):
    „Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, amik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.”
    Tán az „egek erősségei” a társadalmak vezetői is?
    „a paraván mögött valakik rendezik a “darabot” és mozgatják a bábokat és színészeket”
    hát nem az ufók meg az annunakik kavarnak itt, az szerintem is biztos. De nem is a mindenható egyik sem. Szóval én hagyok meglepire esélyt hogy a ‘holografikus univerzumunk” okoz még váratlan eseményt számukra is…

  23. Miután ma több fertőzött van az országban mint a zárlat elrendelésekor így joggal feltételezhető, hogy nőni fog 2-3héten belül az új esetek száma.
    Persze a statisztika a valóságtól eltérhet…
    Toljátok a D vitamint. Más esély nincs.

  24. 23 – Curix : Ugyanazokat sejtem a háttérben, akik a 17. század óta az összes háborút kirobbantották és a háttérből pénzelték (gyakran mindkét szembenálló felet), a titokzatos és láthatatlan, nem helyhez kötött vakolókat. A végén egyértelműen kiderül majd, hogy kinél csilingel legjobban a kassza és ezt nem csak anyagi értelemben értem.
    Remélhetőleg sikerült szalonképesen leírnom a lényeget! 🙂

  25. 24-26 ezt nevezem virágnyelvnek, de természetesen értem. 🙂

    Hmm én szkeptikusabb vagyok itt.
    Ilyenkor mindig fel szoktam tenni a kérdést, hogy ez kinek az érdeke, és mi a cél?
    Oké a szabadkömüvesek csinálták az egészet. Mondjátok el mi a cél?
    Háboru?
    Az kinek jó, mikor konjunktura volt és dübörgött minden?
    A mai népesség nem akar háborut, egy europai torkán te ma nem tudod lenyomni hogy háboruba kell mennie.
    Nincs értelme az egésznek…..
    Ha tényleg népességszámot akarnának csökkenteni akkor az ebolából csináltak volna influenzát, oszt jonapot, meg ezer más modja van, de itt szerintem nem erröl van szo.

    Viszont baj van a világban. Nagyon nagy baj van és egyáltalán nem a vírus miatt… illetve az miatt csak nem közvetlenül.

  26. „ebolából csináltak volna influenzát, oszt jonapot,”
    Ha a tervezett létszámcsökkentés a cél, akkor az ebola túl gyors.
    A világgazdaságnak fokozatosan kell leállnia. Az atomerőműveknek és azoknak a létesítményeknek amiket nem szabad csak úgy magukra hagyni, pl. mert hatalmas pusztítást végezhetnének, ezért fokozatosan kell leállniuk.
    Emiatt az energiaigénynek lassan kell csökkennie.
    Ez akkor igaz, ha irányítják, terelgetik a folyamatot.

  27. Ha ez nem totális tévedés, akkor április elején tetőzött a fertőzés, és már bőven lecsengőven van:
    https://covid19.healthdata.org/hungary

    Ez alapján szerintem értelmes dolog óvatosan enyhíteni a lezáráson – persze nem mindent kinyitni.

    Most már két hete tart a vidéki oldás, és egyelőre nincs katasztófa. Lehet, hogy mégse teljesen hülye a magyar operatív törzs és a kormány?

    A vakolókra visszatérve: azért nem teljesen láthatatlanok. Vannak, akikről lehet tudni, hogy tagok. Mint pl. Makovecz. Vagy Orbán. Egyébként elég nyilvánvaló, hogy nem tétlenkednek most, amikor kinyílnak a lehetőségek. Nem tudom, hogy ők okozták-e az egészet, de hogy kihasználják, abban egészen biztos vagyok.

  28. Vidéken minden hétvégén rekord mennyiségű fővárosi van a kijárási korlátozások bevezetésének kezdetétől. Bevásárolnak, tankolnak és sokat túráznak, bicajoznak, nagyobb intenzitással élnek, mint bármikor és nincs vírus. Illetve van, ahogy a korona és az influenza vírusok minden évben vannak. Ez egy hazdasági világválság beindítása, mert anélkül a kamat kapitalizmus nem létezhet, ennek a rendszernek a hitel a kamat és a válságok szigorúan szükségszerű összetevői. Amúgy a halál az élet velejárója, nem rémlik???? Nyilván a születés kellemesebb, de a halál és a születés mindíd is kézenfogva jártak.

  29. 25 Kocka Zoltán

    Persze. Csak nem mindegy, hogy a számok lefelé szálló ágon vannak-e vagy a felfelé szállón. Most meg csökkenés van.
    Mondtam vagy két hónapja, amikor a többség hullahegyeket és dózereket vizionált erre az időszakra, hogy május közepére lecsengőben lesz a vírus, május végére, de legkésőbb június közepére pedig elmúlik.
    Ennyi volt. Napfény (D vitamin, UV, száraz levegő) és annyi a mocsoknak.
    Üdv mindenkinek.
    Tibor bá’-nak pedig sok egészséget kívánok, és üzenem, hogy most már lassan kimehet sétálni.

  30. 32 – vadegér:
    Egy 87 évesnek sok egészséget kívánni olyan mintha azt kérnéd egy vad egértől, hogy szelídüljön meg.

  31. Re:Tibor bá’
    Akkor Allah növessze hosszúra a szakálladat! 😉

  32. Nagy bajok lesznek gazdaságilag, nincs valamelyest is gondolkodni képes ember, aki ezt ne látná be.
    A járványt lehet ugy is tekinteni, mint ama jéghegyet, amely a Titanic katasztrófáját okozta. A jéghegy továbbúszott, de a hajó ottmaradt elpusztulni. A tévében egyre inkább előkerül a téma, a gazdasági szakértők szerint elmúlt ugyan az orvosi koronajárváy, ámde nyakunkon a gazdasági korona csapása.
    A múltkoriban átküldtem kedves Tibor bának két képet, amelyeket a közeli mallban készitettem közvetlenül bezárása után. Annyira komor, nyomasztó, baljós hangulat uralkodott az üres, félhomályos folyosókon , borzongató volt a mélységes csendbe süppedt épület kihaltsága, hajszálra, mint a szokásos hollywoodi világvége-filmjeikben, olyannyira, hogy muszály volt valakivel megosztanom.
    Nem tudom, mi a helyzet gazdaságilag nálatok, nálunk egy szóval kifejezhető:
    KATASZTRÓFA.
    Több mint egymillió százezer munkanélküli, a turizmus / rendezvény / vendéglátó, / légiközlekedés-ipar romokban, de olyannyira, hogy egyes borúlátó – vagy netán józan, realista – gazdasági szakértő szerint sok cég, vállakozás már nem is regenerálható.
    Ezzel az útravalóval megy neki az egész nyugati világ a kezdődő nyári hónapoknak.
    Hogy mi lesz a folytatás, akár a legközelebbi jövőt illetően, még belegondolni sem merek.

  33. Bálint

    csak nem te is átálltál a sötét oldalra? 😀
    Nem tudom miért aggódsz hirtelen a gazdaság miatt.
    Maradjunk otthon, nem?

    Ezt mondtátok volna 60 évvel ezelött egy paraszt embernek, hogy maradjon otthon…..
    én nem is tudom hová tette az eszét az emberiség ezzel a maradj otthon dologgal. Komolyan……

    Egyre inkább én is úgy látom mint Szabolcs. Mindenki várta már a válságot, de nem akart jönni. Hát beindították….

  34. Bálint, Curix
    +1
    Qrva nagy gazasági bajok vannak/lesznek, de ezt már egy hónapja is tudtuk. Aki ma a COVID hisztériát nyomatja, meg a MaradjOtthonZárkózzBeHúzzálMaszkotStb baromságot, az nem normális, a velejéig korrupt WHO-t is beleértve. 😛

  35. 37 Elek

    Jó ez a maszk.
    Ahogy látom a környezetemben, az értelmesebbek hordanak maszkot.
    A maszk vagy annak hiánya messziről látható, így könnyebb kiszűrnöm a hülyéket.
    Aki nem hord maszkot, azt elzavarom, vagy ha mást nem tudok, akkor messzire elkerülöm.

    Én így csinálom. Így könnyebb az életem.

  36. n/a

    hordjad csak sokáig. Remélem otthon is felteszed. Te vagy az a fajta gondolom, aki egyedül az autóban is hordja 😀
    Sok sikert hozzá, én meg a te tipusodat kerülöm el messzire 😀
    szoval ez így teljesen rendben van szerintem. Mindenki megtalálja végül a helyét a rendszerben.

  37. 39.Curix

    Kivételesen egyetértek Veled..Túl van ez tolva és még összel gondolom újra „terjedni”fog a vírus..a gazdasági bajok már most elképesztöek..

  38. 39 Curix

    Mint már korábban mondtam, igazat adok neked.

    Amióta ez van, javult az életminőségem.
    Áruhiány, áremelkedés, bezártság, minden más ellenére jobban élek.
    Nem szált el az agyam. Ez csak úgy lehet, hogy másoknak rosszabb lett.
    Sajnálom, max. ennyi, mert nem én kreáltam ezt a vírust.

    Azért nem egésszen van igazad.

    Online rendelek, jön a futár és látom rajta a félelmet.
    Amíg a kocsiban van, a maszkja az állán, de még mielőtt lehúzza az ablakot, a maszkot felteszi rendesen, kesztyűt hord.
    Nem fogja a kezem, az érintkezést erősen kerüli, távolságot tart.
    Ahol még nincs megszüntetve az aláírási rendszer, inkább aláírja helyettem, csak ne érjek hozzá a készülékéhez, papírjához.
    Látom, hogy inkább abbahagyná ezt a munkát…
    Látom az örömöt az arcán, amikor csak azt kérem, hogy csak tegye le a csomagot a földre, tőlem távol.

    És nem vagyok karanténban, nincs piros tábla az ajtómon.

    35 balint jól látja ezt, de Te és Elek félreértettétek Őt.

  39. Curix, Elek és Apofis:
    Én most kimentettem a hozzászólásaitoka és majd visszatérünk a témára 12 hónap múlva, ha még éltek 😀

  40. 43.Tibor bá

    Remélem Neked lesz igazad,szeretnék már egy jó kis felfordulást 🙂 kicsit ingerszegény az életem csak az örökös munka,számlák befizetése 🙂 kinéztem egy fasza kis házat nálunk az elit negyedbe majd a Mad Max -világba megszerzem magamnak 🙂

  41. Tibor bá

    szerintem a vírust meg ezt az évszázad baromságát, hogy „maradjotthon” vegyük ketté, mert semmi közük egymáshoz.

    Elmondom kicsit keményebben. (és most nem a nyugdijasokrol beszélek)
    Az aki hónapokra úgy otthon tud maradni, hogy közben a gazdaságban nem keletkezik kár, annak eddig se ért semmit a munkája.
    Az ilyen semmirekellők maradjanak otthon, viszont ebből nagyon kevés van.

    Aki azt az érvet adja, hogy a gazdaságot nem lehet az emberi élet elé rakni, az sajnos nincs tisztában azzal, hogy mit jelent a gazdaság a jelen világunkban.
    A nyugati típusu világban az emberek 99%-nak az élete függ a gazdaságtól.
    Az aki azt mondja hogy a gazdaság nem olyan fontos, maradjunk otthon, az tulajdonképpen tudatlanul ugyan, de azt mondja, hogy dőljön a kardjába mindenki.

    Aki nem látja a kettő közt a nagyon szoros összefüggést az nem tudom hol él.

    Tényleg azt gondolja bárki is, hogy otthon lehet úgy maradni, hogy közben az üzletek tele vannak áruval, a busz, vonat továbbra is jár, a csapból folyik az ivovíz, a konnektorba áram van? Ezt komolyan gondolja bárki is? Mert az iszonyatosan el van tájolva.
    Ez a gazdasági szerkezet így müködik ahogy éppen van. Ebben a látszólag leghaszontalanbb láncszemnek is megvan a szerepe. Ez egy baromi bonyolult és kényes rendszer. Ha ebbe ilyen durván belenyúlnak mint most ezzel a „maradjotthon” kampánnyal, akkor az durván megbosszulja magát.

    Tibor bá te ott tévedsz hatalmasat, mikor a gazdaság és az ember kapcsolatát ledegradálod. Te abból a korból hozod a tapasztalataidat, ahol a világ töredékben volt csak ilyen bonyolult, ahol az önellátás még a mindennapok szerves része volt.
    Ez ma már nem így van. Gazdaság nélkül itt milliónyi emberélet kerül azonnal veszélybe. Ezt most kezdi megérteni sok ember, mert januárba még hiába mondtam.
    Az önellátás már nem müködik ezen a szinten, lehet hogy egy egy ember meg tudja valósítani de társadalom szintjén ez nem lehetséges. Az ellátást csak a gazdaság képes biztosítani. Amikor valaki azt mondja hogy a gazdaság másodlagos az olyan mint ha a régi rendszerben azt mondaná a kis parasztnak hogy ne menj ki elvetni a földet, ne menj ki legeltetni az állatot maradj otthon!

    A gazdaság az nem egy különálló entitás, nem ógy van hogy kiszállok és müködik tovább, nekem semmi közöm hozzá…. nekünk ma a nyugati világban a gazdaság jelenti az „önellátást”. Tetszik vagy nem tetszik.

    Ha itt a vírus akkor is tovább kell müködtetni a gazdaságot, mert az életet minket. Lehet védekezni és szabályokat hozni ugy is hogy közben élünk tovább. Nincs is más módszer, nem is értem hogy ezt hogy nem látja be egy gondolkodó ember!?
    Meg kell tenni mindent amit csak lehet hogy a vírus a lehetö legkevesebb kárt okozza, de élni kell tovább.

    Most már megcsapott minket a válság szele, és ez még csak a kezdet.
    Ha netán újra be kéne zárkózni otthonra, akkor mindenki készüljön fel a legrosszabbra, de ne a vírus miatt. Hanem azért mert rövidesen nem lesz mit enni.

    Apofis

    nem értelek. Ha felfordulást szeretnél akkor intézd úgy az életedet hogy legyen benne. De ne várd ezt bolygó szinten mert abban nem lesz köszöneted.

  42. 45 – Curix:
    Azért rögzítsünk valamit. Te hisztérikusan követeled a gazdaság beindítását, amiből és szöveged többi részéből arra lehet következtetni, hogy én gazdaság ellenes vagyok. A valóság az, hogy ezt a hülyeséget nem hagyhatom lebegni a levegőbe. Nem vagyok gazdaság ellenes. Mindössze azt mondom, hogy ne ész nélkül essünk neki a gazdaság müködtetésének, hanem megfontoltan. Addig tartsuk fenn a karantént, ameddig az járványügyileg indokolt, és a nyitást észerűen hajtsuk végre. És ne felejtsük el, hogy a vírusról még sok mindent nem tudunk, még sok minden kiderülhet, ami módosíthatja a taktikánkat.

  43. Nem hisztériázok, csak a gazdaságból élek én is mint itt mindannyian. Ha azt leállítjuk, akkor éhen döglünk. Ez ilyen egyszerü, lehet ezt ragozni naphosszat csak semmi értelme.

    De gazdaság ellenes vagy, többször mondtad hogy az emberi élet többet ér mint a gazdaság. A gazdaság MAGA az emberi élet.

    Teljesen MINDEGY mi derül ki a vírusról Tibor bá. Az életnek mennie kell tovább, ha mindenki hazamegy az azt jelenti hogy feladtuk, és senki nem akar már élni.

  44. 47 – Curix:
    Ember nélkül nincs gazdaság. Gazdaság nélkül, nehezen de létezhet az ember. Vagyis, igen, állítom, hogy az ember fontosabb mint gazdaság. És így gondolja az összes államfő is. A svédek kivételével.
    P.S. Nem ártana definiálni a „gazdaság” fogalmát.

  45. 48.Tibor bá
    …”Ember nélkül nincs gazdaság….” Kőbe vésett igazság, Tibor bá kedves, de ugyanez FORDITVA is igaz , és pontosan ez jön be Curix barátunk 47. hozzászólásából.
    Lépjünk ki , én és te a mi régi, a maitól szinte mindenben különböző kis világunkból és próbáljuk megérteni Curix üzenetét , ki a MOSTANI világot igyekszik tolmácsolni nekünk. Tökéletesen megértem és osztom álláspontodat az emberi élet mindenekelőtti fontosságáról, de manapság még ennek az acéligazságnak is van másik oldala.
    Abszurdum, de van !
    Annakidején a társadalom tényleg más volt, más emberek éltek más körülmények között, a nép jobban feltalálta magát az ún. hiánygazdaságban, találékonyabbak élelmesebbek voltak, és még valami: nem volt ennyire kifejlődve a SZOLGÁLTATÓIPAR mint manapság, messze nem fügött ennyi rengeteg ember kenyere a 35. beirásomban felsorolt tevékenységektől.
    Nem akarok bemenni a részletekbe, nem boncolgatnám itt a szegvensek foglalkoztatottjainak számát, de csak egy-két példát hoznák fel: gondolj vissza azon régi időkre Tibor bá, ennyi kávéház, pub, vendéglő mint manapság egyes turista kisvárosokban annakidején talán egész Budapesten sem volt.Vagy nézzük a rendezvényipart, az egymillió százezer munkanélküli közül ők több, mint százötvenezerrel szerepelnek. Kik ezek a jobb sorsra érdemes emberek: a sportlétesitmények esküvői termek, szinházak, koncerttermek, szabadtéri vagy zárt zenei események soundmanjai, világositók, pincérek, filmezők és fényképészek, szakácsok, takaritók, rendezvényszervezők, sminkesek és ruhatárosok sofőrök és hordárok, ezer és ezer és ezernyi ember, és mindezek beszállitói.
    Csak egy kis példa, egyes hires énekes /nő fellépése többszáz background ember munkáját igényli, és ez csak EGY rendezvény és csak EGY szedmense a mai foglalkoztatási ágazatoknak, és csak ez egyedül több, mint 150 ezer embert jelent!
    Gondolj vissza Tibor bá a mi kis világunkra, hol volt annakidején ennyi , és egyenként többtizezer nézőt bevonzó rendezvént, hol volt ekkora szolgáltatóipar?
    Vissza lehet menni az időben, szerinted?

  46. 49. balint
    Jó az érvelésed, de mi van akkor, ha ezekre a (felduzzasztott) szolgáltató szektorokban dolgozó emberek jó reszére egy normálisan működő gazdaságban semmi szükség nincsen? Szerintem a jelenlegi gazdasági szerkezet nagyon el van torzulva és ez okozza a problémát az emberek egy jelentős részének. Vissza kellene strukturálni a gazdaságot egy ember és természet közeli rendszerbe a mindenáron extra profit szerzést háttérbe szorítva. Lehet, hogy a vírus most besegít ebbe!

  47. 50.Hanyistók
    …” Szerintem a jelenlegi gazdasági szerkezet nagyon el van torzulva és ez okozza a problémát az emberek egy jelentős részének. Vissza kellene strukturálni …”
    Pontosan!!!
    Ha esetleg nem olvastad volna , minden egyes hozzászólásom a megfelelő topic alatt a nyugati világ ipari helyzetéhez irt sirámok. Vesszöparipám, unalomig ismételt mantrám a nyugati ipar teljes kisibolása felletti keserveim világgá kürtőlése.
    Engem már hosszú évek óta zavart és nyugtalanitott a nyugati világ ilyesmértékű önfeladása, nemzetgazdasági öngyilkosságot látok ebben az eszement ipari őn-lecsupaszitásban, amiaz elmúlt évtizedekben a Nyugat önmaga ellen elkövetett.
    Ime az eredmény.
    Ahogy nagyon helyesen irod, egészségtelen eltolódás a szolgáltató-ipar irányába, elfeledve, hogy egy nemzetgazdaságot nem lehet egyetlen lábra helyezni, mert rendkivül instabil lesz.
    Hiszem és vallom, hogy ipari termelés, kézzelfogható reál-áru nélkül egy nemzetgazdaság beteg. Súlyos beteg, csak még nem látszott rajta.

  48. 43: Remélem azok a hozzászólások is megvannak, amikben biztosra vetted, hogy február végére a fél emberiség kihal. Aztán márciusra. Aztán májusra. Most még 12 hónap. Miért nem írsz egyből 100 évet, azt valószínű eltalálnád. Nem unjátok még?

  49. 48 Tiborbá
    „És így gondolja az összes államfő is.“
    Mainstream lettél öreg napjaidra Tiborbá? Vagy mi ez az izé? Emmanuel, Boris, Angela, Donald, Vladimir, Viktor, Sebastlian, etc., őrájuk gondoltál? Ők azok, akik után igazodni kellene? Mert ők belátták, amit te? Vagy mi? Lennél szíves?

  50. 41. n/a

    „Online rendelek, jön a futár és látom rajta a félelmet.Amíg a kocsiban van, a maszkja az állán, de még mielőtt lehúzza az ablakot, a maszkot felteszi rendesen, kesztyűt hord.
    Nem fogja a kezem, az érintkezést erősen kerüli, távolságot tart.
    Ahol még nincs megszüntetve az aláírási rendszer, inkább aláírja helyettem, csak ne érjek hozzá a készülékéhez, papírjához.
    Látom, hogy inkább abbahagyná ezt a munkát…
    Látom az örömöt az arcán, amikor csak azt kérem, hogy csak tegye le a csomagot a földre, tőlem távol.”

    Kicsit off, de úgy félreérted az egészet, ahogy van:

    A futár nem a vírustól fél, hanem a rettegőktől, akik nem adnak félelmükben egy fillér jattot és csak idiótán mutogatnak, hogy oda-oda tedd le és tűnj el innen.
    Maszkot és kesztyűt pedig szintén nem halálfélelemből viselnek a futárok, hanem mert panasz esetén többezer Forintos büntetés jár(hat).
    Aláíratni pedig szintén nem félelemből nem fog, hanem mert rohan a következő címre, ahol reméli, hogy jobban megbecsülik a munkáját.
    Amit pedig azért hagyna abba, mert kurvára elege van a napi 11-13 óra melóból, de anyagilag azért megéri. 😉

    Futárként mondom: kurva nagyot tévedsz.
    Rendelj sokat, adj 2-300Ft jattot és mindenki boldog lesz. 🙂

  51. 54. Károly84.
    100%-ig így van. A beszari és jelentgető rendelők miatt teszik fel a maszkot. Ahogy az Auchanos eladók is kényszerből és röhögnek az egészen. Nem egyszer voltam tanúja annak, hogy csoportosan egymásközt beszéltek a maszk „fontosságáról”. A legtöbbnek az orra nincs is a maszk alatt. Érthető, mert egész nap ebben a fa…ságban ülni nem lehet könnyű. Na de nem baj, jó rettegést az arra vágyóknak.
    Nem mellékesen Tibor bá’ nézde meg ezt a grafikont: https://index.hu/belfold/2020/05/17/koronavirus_aldozatok_fertozottek_adatok_vasarnap/
    Egyértelmű, hogy vége a járványnak. Holnaptól Bp.-en is feloldják a korlátozást és ennek ellenére tovább fog gyengülni a vírus, nem fog összedőlni a világ. Majd beszéljük két hét múlva. És meglátod nekem lesz igazam. Június közepére pedig végleg lecseng. Esetleg a szajha média fogja még életben tartani a storyt.

    De, hogy avírushívőknek is legyen meg a mindennapi kenyere, itt egy indexes cikk:
    https://index.hu/kulfold/2020/05/16/masodik_hullam__who_donald_trump_egyesult_allamok_finanszirozas/
    Így kaptatok egy újabb haladékot a szajha WHO-tól, lehet folytatni, a mindmegdöglünk decemberben rettegtetést.
    Mellékesen most mondom, hogy nem lesz 2.0 ezzel a vírussal. Harmatgyenge számokat hozott (még egy influenzához mérten is) csúnyán leszerepelt. El fog tünni mint a SARS1. Azt sem lehet fellelni a szabadban, még mintának sem. Pedig az is csinált keleten jó kis kalamajkát.

  52. 54 karoly81

    Zavarosan beszélsz.
    Néhány részlet:

    „Aláíratni pedig szintén nem félelemből nem fog…”
    Korábban mindig kérték az átvétel igazolását írásban!
    Most ez szóban történik. Elfogadom az ő macskakaparását saját aláírásomként.
    A veszélyhelyzet okán így legalizálom a hamisítást.

    „…ahol reméli, hogy jobban megbecsülik a munkáját.”
    A munkát fizetésért szoktuk végezni. Ezt nem tőlem kapja az a futár, legalábbis nem direktben.
    Én a rendszernek fizetek egy konkrét szolgáltatásért.

    Jatt, borravaló, hálapénz…ez nem az én világom.
    Döntse el mindenki, hogy jó helyen dolgozik, megfelelő a fizetése, vagy nem.

    Zavaros

    55 vadegér
    „A beszari és jelentgető rendelők miatt teszik fel a maszkot. ”
    Aki olyan helyen dolgozik, ahol a maszk használatát kötelezővé tették, az hordja.
    H ez neki nem tetszik, akkor beszélje meg a munkaadójával, és a rendelet készítőjével.
    A lelki gondját nem nekem kell megoldanom, leszarom.

    Egyébként nem jelentgetek.
    Pl. a közeli boltban a maszk használatát akadozva tartják be.
    Nem vitatkozok, hanem nem megyek oda.
    Tudom a boltos telefonszámát, felhívom, elmondom a listámat, Ő összekészíti, (megrendeli ha kell) és házhoz hozza nekem.
    Mindenképp jól jövök ki ebből.

    A futár is maszkban fog jönni, mert különben nem veszem át a csomagot, Ő pedig elveszti a munkáját.

  53. „Rendelj sokat, adj 2-300Ft jattot és mindenki boldog lesz. ”

    Erre mindig is kiváncsi voltam, hogy kell e a futárnak jatt vagy nem.
    Ezek szerint kéne.

  54. 57 Curix

    Gondolkodj!
    54 karoly81 lehet bárki, mondhat bármit. Nem biztos, hogy futár.
    A futárok SOK piros táblát látnak. Az ijesztő mint a katicabogár.
    2-300 Ft. pedig elenyésző bevétel, még ha többször is kap.

  55. n/a

    én is ugy éreztem, hogy elvárják.
    Elvben egyetértek veled a jatt témakörröl de én is azt tapasztalom hogy várják a jattot.
    Ami azért nem tul szerencsés mert a magyar futárdíjak igy is nagyon magasak.

  56. Arra nem tud senki kielégítő magyarázatot, mitől van az, hogy valahol 600%-al , 280%-al nőtt meg a halálozás az előző évek adataihoz képest és miért van, hogy valahol alig kimutatható a vírus általi halálozás növekedése.
    Erre kéne egy szakmai választ találni, az sokakat megnyugtatna. Mert hogy nem csak a védekezés foka a mérvadó az jól látszik.

    Svédország 3674 haláleset.
    Olaszország 31763 haláleset.
    Ebből a két adatból az látszik, minél több a védekezés és minél kevesebb az emberek közti kontakt, annál halálosabb a vírus. Akik átlátják ezt az egészet, erről győzködnek.
    Némelyek logikája szerint a fenti adatokból egyértelműen kiolvasható, hogy a vírus ellen tömegrendezvényekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Svédországot szokták példának hozni. Lásd, alig védekeznek és kevesebb a haláleset, mint Olaszországban, Spanyolországban.

  57. @60 Károly:

    Azért tegyünk már ide más adatot is, ÉS a népességarányosítást se felejtsd el, különben végképp hiteltelen lesz a mondanivalód, tehát:

    Svédország: 364 haláleset / 1mill. lakos
    Olaszország: 525 haláleset / 1mill. lakos
    Németország: 96 haláleset / 1mill. lakos

    A fenti számok fényében hiába védekeznek a svédek ‘alig’, mégis hullanak, mint a legyek (most jön Curix, hogy ott ‘csak’ az öregek hullanak és egyébként hasít a svéd gazdaság…), legalábbis a német számokhoz képest. Nekem ebből az jön le, hogy bárki bármit le tud vezetni a számokból és annak ellenkezőjét is :)))

    Mellékzönge: Pár éve még igen kellemes volt a németországi lét Curix számára. Mióta visszaköltözött (ha jól emlékszem az itt megosztottak alapján) Magyarországra, némi változást érzek a hozzáállásában. Netán nem jött be a németországi lét? Magyarországon elfogadóbb közösségbe került?

  58. 55 – vadegér:
    Az teljesen normális, hogy egy járvány esetében a görbe felmegy, majd lejön, aztán megint fel. Majd a végén fog kiderülni, hogy hány millió halott lett. Te előre iszol a medve bőrére. Nagy hiba.

  59. 58. 59. Curix, n/a

    Jattolni természetesen nem kötelező, de jól esik. 🙂

    100-200-300 Ft nem tűnik soknak, valóban.
    Ha azonban naponta pl. 70 ember adja-adná, ami a 140 cím fele, már máshogy néz ki.

    Sokan nem adnak, néhányan kártyás fizetés mellé is adnak 500-1000 Ft-ot, néha többet is.
    Fizetésként 110-150 Ft-ot adnak címenként, cége válogatja. Ehhez jönn a borravaló, ami működteti rendszert, anélkül egyszerűen nem érné meg csinálni, nem működne a csomagszállítás. Ez Magyarország, hahó. (ld. vendéglátás vagy egészségügy egyes területei)
    Aki elvből nem ad borravalót, megértjük, aki keveset ad, annak köszönjük, aki többet (500+) arra emlékezni fogunk. 😉
    Ahogyan az n/a féle rettegő-mutogatókra is.
    A csomagot persze ígyis-úgyis megkapod, csak a körítés lesz mellé más. Ennyi.

    Az elmúlt pár hónapban 3.000+ címen 1, azaz EGY db. piros táblát nem láttam, sőt olyat sem hallottam, hogy bármelyik kolléga látott volna.
    És hidd el, az több 10.000 cím.
    Vagy ne hidd el. Rettegj, ne jattolj, élj burokban,
    Elvégre bárki lehetek. 😉

    Ja és tévedés. A csomag nem a futáré, a tied. Ha nem veszed át, kellemetlen, de pont leszarom. A futárok munkája nincs miatta veszélyben. A csomagszállítás dübörög.

  60. 64 – Károly81:
    Én a papír péznből nem kérek vissza, nem bajlódom a fertőzött fém pénzzel. Ez átlagban 500 Ft. de csak átlagban. Legutoljára 650 volt egy vécé tartálynál.

  61. 64 Karoly81

    „Ahogyan az n/a féle rettegő-mutogatókra is.”

    Dehogyis rettegek.
    A statisztikai számokat figyelem, reálisan értékelem…

    Nem adok jattot, mert a webáruház fizetési rendszerében ez nincs benne, erről nem állapodok meg az eladóval.
    Ha odaírnák, hogy szállítási költség plusz jatt, akkor talán annyival többet fizetnék, azt is utalva, és majd a futár elkéri a munkaadójától, vagy akármi.
    Ha valamit megbeszélek valakivel, ha megállapodtunk, akkor az a mérvadó, aszerint kell történnie a dolgoknak.
    Ez csak következetesség.

    „Ja és tévedés. A csomag nem a futáré, a tied.”
    Majd ha megkaptam.
    A futárt nem én választom, nem én bízom meg. Ha a csomag visszamegy , az eladóval kell azt megbeszélni.
    Ha pedig azt kérem, hogy szmokingban, keménykalapban hozza a futár, akkor annak úgy kell lennie. Én fizetek, vagy nem.

    „Fizetésként 110-150 Ft-ot adnak címenként”
    Vagyis megpróbálod másokra terhelni a gondjaidat.
    A Te problemád, hogyan állapodtál meg a munkaadóddal, maradjon ez a Te térfeleden.

  62. Vasgyuszi meg a többiek

    aki a hivatalos covid esetszám statisztikábol végleges következtetéseket von le azzal nem igazán van mit kezdeni.
    Svédek szerint az átfertözödöttség olyan 10-75 szeres…..
    Ennek fényében a statisztika semmit se ér, de nyugodtan dobálozzatok vele.
    Olyan mintha a macska karmolta volna oda.

    Itt egy példa:

    18 Netherlands total cases 43,995 new 125 total death 5,680
    19 Chile total cases 41,428 new 0 total death 421

    Vagyis Chile és Hollandia esetszáma ugyan az, elhalálozás Hollandiában azonban közel 6 ezer Chilében 421.

    Tudjátok ez mit jelent? Azt hogy a chilei egészségügyi rendszer 12-szer jobb a hollandnál. 😀
    További sok sikeert a táblázat boncolgatásához.
    Bárki random számokat beír, annak kb. ugyan ennyi információ értéke van. Aki ebböl végleges következtetéseket von le az baromi nagyokat fog tévedni.

  63. Sok huho itt a semmiert. Nem lesz sem virus altali, sem globalis felmelegedes miatti kihalas, sem gazdasagi osszeomlas. Sokkal rosszabb jon: minden folytatodik tovabb. Meg inflacio, kotelezo evi nyaralas ,ha lehet a foldteke tuloldalan, instagram influenszerseg ,celebek, multik, you tuber, tik-tok videosok ,mutogatos szexoldalak amibol boven meg lehet elni, liberalizmus, transgenderek stb stb…Ja, es a prepperek varjak az osszeomlast s a multiktol vasarolgatjak az ujjabb felesleges kutyuket a BOB-ba…

  64. „A csomagszállítás dübörög.”

    Károly

    pont ezért tartom megalázónak az összes fél részéröl a jatt rendszert. Ez nagyon magyar…
    Nem a te hibád, de nem helyes. Sokszor 3000 forintnyi szállítási dijat fizetek ehhez a jatt szerintem meredek dolog, de értem a rendszert én is.

  65. 67. Curix

    alapszabály, hogy ha statisztikát nézünk, vagy ha adatokat hasonlítunk, akkor értelmes módon kell csinálni, már a blog szlogenje is kötelez…
    Chile és Hollandia olyan távol van egymástól, mint például Hollandia és Chile, ezért aztán érdemes korlátozni az összehasonlítást összehasonlítható országokra. Mint például ahogy én tettem a múltkor.

    Másrészt ha holnaptól bejelentenék, hogy minden 100 méteren 1 kilós kalapácsok fognak hullani az égből 3 órás időközönként, ám csupán a járdákra és közutakra korlátozóan, akkor te nyugodtan kimennél azért sétálni, bulizni, autókázni, mert ugye 100 méterenként 10 centi, jobb esetben csupán 3-4, az is csupán pár óránként – hát ez nem nagy wasistdas, ugyebár?

    Az egyik bulvároldalon olvastam egy esetet, ahol leírták hogyan halt meg egy férfi az otthonában. Már gyógyultnak nyilvánították, ám otthon hirtelen meghalt. Ami érdekes volt a cikkben, az az, hogy nem részletezték, hogy pontosan miért (mármint mi okozta a halálát, attól eltekintve, hogy a vírus ), ám leírták az agóniáját, amit feltételezem a családtagok meséltek el. Aki pedig tudja hogy az milyen, annak teljesen nyilvánvaló volt, hogy megfulladt, nem kapott levegőt, és a bulvárcikk írójának fantáziáját megragadó részletek ezt alátámasztják. Rohadtul nem kellemes halál.

  66. 64. Karoly81

    a futárok munkáját elismerem, minden tiszteletem az övék (is), de én ha rendelek valamit, a szállítási költség az a „szükséges rossz”. Nagyon sokat rendelek, a járvány előtt is sokat rendeltem, gyakran nem a magam számára, ha még jattot is adnék, felkopna az állam. A semmiért. Kívánom, hogy a futárokat fizessék meg rendesen, és mindenki szokjon le a jattolásról, meg a jatt elvárásáról.
    A csomagküldés tényleg dübörög, és még jobban fog, de pl. sok helyen előre fizetek, az eladó kötelezi magát a kiszállításra. Hogy ehhez be kell vonnia egy kiszállítót, az az ő döntése.

    Lehet hogy mindez keményen hangzik, de gondoljon bele mindenki, hogy miből alakult ki a jattolás. Jellemzően alkalmi, eseti szolgáltatás, stb. esetén, ahol gyakran még a teljesítés sem volt automatikus a hiánygazdaság miatt. Minél inkább a mindennapok részévé válik valami, annál fontosabb a tiszta feltételekkel való teljesítés. Ha bevásásrolni mész egy abc-be, akkor lehet hogy otthagysz némi aprót a pénztárosnak (férfiak). Ha azonban a feleséged megy el az abc-be, ahova eljár mondjuk minden másnap, harmadnap, nagyon gyorsan rájön, hogy mennyivel drágább az élet így.

    Aztán majd valamikor megjelenik megint egy okos ember, mint amikor meg szerették volna adóztatni az orvosi hálapénzt (ha még emlékszik rá valaki). Annak az embernek sem esett le, hogy mekkora idiótának állította be magát ország-világ előtt. De Magyarországra (és persze sok más országra is) érvényes, hogy a szindrómát kezelik, nem a betegséget.

  67. @67 Curix meg a többiek

    Csak az értő olvasás okán idézek a 62-es hozzászólásomból:

    ” Nekem ebből az jön le, hogy bárki bármit le tud vezetni a számokból és annak ellenkezőjét is :)))”

    Ez magyarul azt takarja, amit a 67-es pontban felróttál nekem 🙂

  68. Egy egy város halálozási statisztikája kiugró. Tök mindegy, hogy a szomszédos megyében 50 millió ember él e vagy 200 fő. Egy olasz városban meghatszorozódott a halottak száma. Nem egész Olaszországban, egy városban. New York-ban 280%-al nőtt meg a halálozás. Máshol meg alig érezhető a vírus jelenléte.
    Mit lehet egy ilyen adaton félremagyarázni? Konkrét város, konkrét előző évek átlaga, konkrét időszak, konkrét a 2020-ban meghaltak száma, ami többszöröse az előző évekének.
    Látom ez egy fogós kérdés, egyik helyen miért, másik helyen miért nem veszélyes a vírus?

  69. 74 – Károly:
    A vírus szkeptikusoknak ez semmit nem bizonyít. Nézd meg miket válaszoltak nekem (és milyen hangnemben).

  70. 74: Károly
    „Látom ez egy fogós kérdés, egyik helyen miért, másik helyen miért nem veszélyes a vírus?”

    Teljesen jogos a felvetés, régóta én is ezen rágódok, te tudod a választ??

  71. 76: Vaszil
    Nem ál kérdés volt.
    Tippjeim természetesen vannak.
    Jelenleg a szándékosság áll az első helyen.
    Ez csak egy vélemény.

  72. „Teljesen jogos a felvetés, régóta én is ezen rágódok, te tudod a választ??”

    A lejelentett számok teljesen rosszak. Valahol mindenki Covidos máshol meg senki.
    Függ attol ki tesztel, milyen teszttel, mennyit stb… Függ az ország gazdasági helyzetétöl politikai berendezkedésétöl stb……
    Teljesen megbizhatatlan számok ezek. Ne induljatok ki ezekböl és ne kezdjetek agyalni rajt mert semmi értelme.
    Majd jövöre az össz elhalálozási statisztikán fog kibukni hogy valojában mennyi az annyi.

  73. 76. Vaszil
    “Látom ez egy fogós kérdés, egyik helyen miért, másik helyen miért nem veszélyes a vírus?”
    Azért, mert a “vírus” nevű, világszerte egyidőben játszott színdarab rendezői valami miatt így akarták. Elég jól titkolják a forgatókönyvet, így bővebbet én sem tudok.

  74. 83. Tibor bá’
    És mikor jönnek az adatok? 1, 3 esetleg 5 év múlva? Vagy a végtelen időben, valamikor? Mert, hogy most nem jöttek az biztos. A Mo-i mortalitási adatok semmivel sem emelkednek ki az előző évekhez képest. Ezt mivel magyarázod? Mondom én magamnak, vesszőparipám gyere elő!!! Vagyis, ez egy pestisnél, vagy fekete himlőnél szerinted így lenne? Kéne magyarázni a lakosság 30%-ának elhullását? Szerintem nem, mert az látszana. Hétfő szelektív kuka, csütörtök rendes hulladék, kedd és péntek hullák kitétele. Kb. ez lenne egy himlő vagy pestis járványnál. Ennél meg semmi. Csak rémisztgetés.
    Volt olyan influenza járványos év, amikor csak nálunk közel 7 ezren haltak meg. Azzal összevetve a mostani mortalitási adatokat amik a járvány végéig sem érik el az 500 főt, miről beszélünk? Valaki írta, hogy ez a vírus előre és csókolommal kéne köszönjön az influenzának, és igaza volt!

    Maradjunk annyiban, hogy egyelőre nem jött be a jóslatod. Félre ne értsd nem vagyok öntelt, de eddig inkább nekem és a hozzám hasonló komolytalanoknak volt igazunk, mint Nektek, akik májusra Armegedont vizionáltatok. Nagyon gyengén muzsikált a vírus. Ha nincs a média hiszti, azt sem tudjuk, hogy létezik. Én legalábbis biztos nem tudnám, mert az elég számos ismerősöm és azok ismerősei között sem volt egy sem aki beteg lett volna ettől a vírustól.
    Azt látom, hogy folyton tolod a határidőt kifelé. Meddig? Kérdem, mint a beírás elején.
    Egyébként még egyszer leírom, hogy ez a vírus bedöglött és 100% hogy nem lesz 2.0 kitörés aminek ő lesz a szereplője.

    Szerintem jobb lenne, ha elismerned, hogy ezt egy kicsit benézted. Ezzel semmi baj, mert az elején mind így voltunk, csak közben észrevettük, hogy fel van fújva a story (miért??? az kérdés), és nem csináltunk úgy mint az a japán katona aki 1960-as években még védte a rábízott szigetet.

  75. @81 vadegér:

    Oké, de akkor a kínaiak is vastagon benne lehetnek a buliban, vagy csak beszariak, mert pikk-pakk letesztelnek 11mill. Wuhan-i lakost néhány újonnan felbukkant fertőzött miatt és a minap olvasom, hogy lezártak pár száz (!) falut, szintén pár megbetegedés miatt.
    (https://www.nbcnews.com/news/world/hundreds-villages-locked-down-northeastern-china-after-fresh-coronavirus-outbreak-n1208526)

    Ennyire árnyékra vetődnének ezzel a látszólagos túlreagálással?

  76. A népsűrűségtől, az idősödő lakosság arányától, gazdasági központok számától ill. a kapcsolati gráftól is függ a vírus terjedése.

    Vajon Szíjjártó Péterék már hány száz tonna cuccot hordtak be szorgos méhek módjára a kaptárba…meddig és miket fognak még gyűjtögetni?

  77. https://www.youtube.com/watch?v=ZoCMndMRQ30
    „Milyen érdekes, hogy a januári iráni konfliktus harmadnapján a világ összes médiája elfeledkezik Iránról, és csak a Covid-19 vírussal kezd el foglalkozni.Lehet-e tudni valamit arról, hogy ez mesterséges vírus-e, illetve hogy Kína szabadította a világra, vagy a híresztelések szerinti Bill Gates háttérhatalmi csoport áll emögött?
    A vírus kapcsán gyakran elhangzik, hogy a háttérben elindultak a tisztogatási folyamatok, bankárok, gyermekkereskedők, pedofilok letartóztatása. Ezek a híradások úgy mutatják be Donald Trumpot, mint a második amerikai polgárháború fehérkalapos hősét.
    Többen úgy vélik, hogy az elkerülhetetlen pénzügyi összeomlás álcája a koronavírus és az uzsorakamat lufija pukkadt ki, hogy a bankok maguk előtt tolják a koronavírust, és az ezt követő óriási gazdasági válságot a vírusra fogják majd, nem a bankrendszerre.
    Mit tudhatunk a pillanatnyilag rendelkezésre álló tények alapján?
    Dr. Drábik János és Jakab István beszélgetése.”

  78. Vadegér, nem érted: ha bármivel kapcsolatban van egy rakás lehetséges kimenetel, egy rakás előrejelzés, akkor mindig csakis a legeslegrosszabb a REÁLIS, vagy esetleg még az annál is rosszabb. Minden egyéb csak wishful thinking.

  79. 55 vadegér, mások
    “A beszari és jelentgető rendelők miatt teszik fel a maszkot. ”

    Nos, megváltozott a helyzet:
    https://dkp.hu/hirek/4990/legyen-hatosagi-aras-magyarorszagon-is-a-vedomaszk-
    „az utcai maszkviselés szorgalmazása a koronavírus-járvány elleni védekezés hatékony módja.”
    Vagyis ezután a maszk elleni agitáció rémhírterjesztésnek is tekinthető.
    Inkább fogjátok vissza magatokat. A vastag hülyeség irritál.

    DK, pedig elmehet valahova.
    „A Demokratikus Koalíció ezért továbbra is azt javasolja, legyen hatósági áras a védőmaszk. Az olasz példa is azt mutatja, hogy az újranyitás után nagyon megnőtt a kereslet a maszkok iránt, így ott 50 eurocentes (nagyjából 175 forintos) árat szabtak meg, ”
    Vagyis Ők 175 Ft.-os hatósági árat javasolnak.
    A vírus előtt 40 Ft.-ért vettem. Akkor kifizetődő volt ennyiért gyártani?
    Ebből is NAGY hasznot akarnak húzni.

  80. Másik száz, közel olyan szerkezetű város van a bolygón, mint New York,
    még sem találni még egyet, amelyiket ennyire érint a vírus okozta halálozás.
    Talán Vuhan, de ott titkolóznak rendesen. Miért nem engednek más országból kutatót a Vuhani laborba??
    A másik talányt a vírussal kapcsolatban a kutató laboratóriumok, tudósok ellentmondó megnyilatkozásai okozzák.
    Itt van ez a HIV szekvencia kérdése.
    Cáfolták kutatók, hogy lenne benne. Csak nagyon hasonlít rá, meg különben is kicsi szakaszról van szó.
    De könyörgöm, az a professzor meg csapata akik évtizedek óta vírusok megismerését kutatja nyilván ezzel tökéletesen tisztában volt mikor közzétették kutatásuk eredményét. Jön egy másik labor és lényegében értéktelen munkává degradálja azok munkáját, mondván, nem értenek hozzá. Mi van?!
    Tucatjával vannak ilyen ellentmondások.

    Vagy a másik rejtély, legalábbis számomra.
    Globális világban élünk. A gazdaság szereplői és a turisták tízezrei utazgattak Vuhanból szerte széjjel a világban, akadálytalanul terjesztve a vírust. Állítólag már 2019 november óta terjedt Vuhanban, másik állítólag szerint már Európában is megjelent 2019 decemberében a vírus. Influenzának gondolt minták újbóli vizsgálatából mutatták ki.
    Akadálytalanul terjedhetett decemberben, januárban, februárban míg nem márciusban berobbant, de csak az olaszoknál. Gondolkodott néhány hetet és a spanyoloknál is. Újabb gondolkodási hét után jöttek a franciák és némi töprengés után az amerikaiak. Mások pedig kisebb nagyobb érintettséggel.

    Mikor a halomba rakott gallyfa kupacoknak nem ideális körülmények között gyújtok alá, azok begyulladási hajlandósága mutat ennek a vírusnak a terjedésével azonos mintázatot.
    Van amelyik azonnal nagy lánggal kezd égni, de vannak amiknek többször is alá kell gyújtani míg végre lángra nem kap. Meg kell segíteni, hogy belobbanjon és égjen rendesen az a kupac.

    Vagy itt vannak a neves egyetemek statisztikusai, matematikusai, hálózatkutatói tanulmányok. A világ legerősebb számítógépei állhatnak rendelkezésükre.
    Kezdetben nagyon lelkesek voltak, szinte naponta tették közzé a terjedési, megbetegedési adataikat. Mostanra mintha elhalkultak volna.
    Nem követi a vírus a kötelező terjedési mintázatot? Vagy olyan mintázatot követ, ami magától nem jöhetne létre?

    Bárhol felbukkanhat a gócpont olyan sok a kiváltó ok. Mert, hiszen sok ott az öreg, hiszen alapbetegségük van, hiszen az egy ipari központ, hiszen utcabált tartottak, hiszen kupadöntő volt, hiszen az egy síparadicsom, hiszen tél van, hiszen tavasz van, hiszen az egészségügy romokban, hiszen túl fejlett az egészségügy, hiszen ölelkezősek, hiszen több generáció él együtt, hiszen genetikailag hajlamosabbak, hiszen feketék, hiszen öreg társadalom.
    A fentiek miatt vagyok sokad magammal összezavarodva.

  81. 81 – vadegér:
    Csak ott tévedsz, hogy én nem jósolok. Lefordítok cikkeket, posztokat, amiben jósolnak. Én információt terjesztek.

  82. 88. Károly
    „Vagy a másik rejtély,…
    Akadálytalanul terjedhetett decemberben, januárban, februárban míg nem márciusban berobbant, de csak az olaszoknál.
    Gondolkodott néhány hetet és a spanyoloknál is. Újabb gondolkodási hét után jöttek a franciák és némi töprengés után az amerikaiak. ”

    Tisztelt Károly.
    Nálunk, Görögországban az első korona vírusfertőzött egy középkorú hölgy volt a szomszéd utcánkból. Milánóból tért vissza egy divatbemutatót látogatott ott. A következő fertőzöttek két turistacsoport Izraelből egy zarándok kirándulásból tértek vissza Pátra város és környékéből. A következő száz fős csoport ismét Milánóból tért vissza egy szőrmeipari kiállításról.

    Milánó nem egy véletlen város. A Milánói kiállítások szintje az életünk legtöbb ágában világszínvonalas.
    A koronavírus előtt és ez alatt egy világkiállítás és több nemzetközi kiállítást szerveztek köztük:

    – BIT Milánói Nemzetközi Turisztikai Vásár, február 9–11
    Több mint 1300 kiállító és 1500 olasz és külföldi vásárló 67 országból vett részt a 2019-es Bitben.
    A kiállításon 1950 sajtóüzemeltető vett részt, miközben a közönség meghaladta a 43 000-et.

    – A HOMI Milano (Milánó, 2021. január 22-25.) Otthoni show.
    A kiállításon 38 ország több mint 1399 kiállítója vesz részt, és több mint 60 460 hivatásos látogató látogatja meg őket.

    – Mifur, Milánó (2020 február 20. és 23. között)
    A szőrmeipart az elsők között érinti a koronavírus járvány.
    Az elmúlt négy napban Kasztoria és Sziatista (Görögország) körülbelül 100 szőrmeiparos vett részt Milánóban egy nemzetközi szőrmekiállítás részeként.

    – MIDO, Milánó (2020 február 29. – március 2.)
    Az 50. MIDO kiállítás, amelyet a világ vezető optikai vásárának tekintenek, elhalasztotta a február 29-től március 2-ig tartó rendezvényt.
    Érdemes megjegyezni, hogy a 2019. évi rendezvényen a MIDO 59 500 iparági szakembert vonzott 159 országból, miközben a show online közvetítései a MIDOTV-en keresztül 130-ot értek el, a szemüveg a rendezvény három napján meghaladta a 100 000-et.

    -MILANO FASHION HETE (2020. február 18–24)
    -Milánói divathét
    Milánó polgármestere február 22-én bezárta a városi közszolgálatokat.
    A milánói Fashion Week divatbemutatói azonban a negyedik napon is folytatódtak.

    Giorgio Armani: Divatbemutatója a kőrónavírus miatt a milánói zárt ajtók mögött történt.
    Az olasz divattervező két divatbemutatót tervezett, délután 4 órakor. és 17:00kor a márka székhelyén, Via Bergognone-ban, a milánói Fashion Week utolsó napján, amely február 19-
    én kezdődött.

    Milánó városa egy méhkashoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy télen sem állnak le a kiállítások tele idegenekkel akik nem csak a kiállításra jönnek, hanem megszállnak, fogyasztanak, szórakoznak, kirándulnak, várost néznek, bevásárolnak…

    „Gondolkodott néhány hetet és a spanyoloknál is.”

    Minden kiállítás a résztvevőknek nagyon sok munkába, pénzbe és időbe kerül, éppen ezért, hogy valamiképpen visszatérüljön a sok befektetett kutatás és fejlesztés a kiállításukat körbeviszik a következő kiállításokra. Az olaszok után a spanyolok következnek és így megy tovább.
    Pont olyan mint a Cirko Medránó. Amint megvan a cirkusz új programja sátrat vernek minden fontosabb helyen ahol teleházra számítanak.

  83. 91.L.S.
    A felsorolásod még folytatható.
    Aki volt már karácsonyi vásári forgatagban, beltér, kültér, tudja mi az a zsúfoltság.
    Mikor voltál utoljára diszkóban? Ahol összejön az a 600-1.000 ember és olyan szorosan vannak egymás mellett órákon át, miközben a tánc miatt lihegnek, hogy egy kiállítási csarnok zsúfoltsága sem tud vetekedni ezzel. Ezekből a diszkókból minden milliós lakosú városban több is üzemel hétvégéről hétvégére. A többi zsúfolt vendéglátóhely sem piskóta. Az, hogy Milánóban terjedni kezdett az nem kizáró ok, hogy máshol ne indulhatott volna be az erőteljes terjedés.
    Színházak, konferencia központok mindenhol vannak.
    Van közvetlen repülőjárata Kínával minden világvárosnak.
    Tömegközlekedés. A leköhögött kapaszkodókat jó sokan alaposan megmarkolják. Véleményem szerint, a fertőzés erőteljes terjedésének sehol nem lehetett akadálya az emberek közti kevés kontaktus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük