(3173) A patológus véleménye

Tibor bá’ online

 

Hans Bösmüller egy 60 éves német patológus, aki megkapta a COVID-19 betegséget, és felgyógyult. Mivel kíváncsi volt, és a fertőzéstől nem kellett félnie, elkezdte a hullákat felboncolni az University of Tübingen’s Institute of Pathology intézményben, hogy tisztán lásson a betegséget illetően. Miért van az, hogy oly sok fertőzött betegnél nincs tűnet, miközben mások súlyos fertőzésen mennek át, sőt, meghalnak? A tüdőn kívül, milyen más szervek kerülnek veszélybe? Mi lehet a legjobb gyógymód és megelőzés?

Kijelenthető, hogy az emberi test természetes védelme, az immunrendszer a legjobb gyógyszer. Ez mutatkozott meg Bösmüllernél, mivel egészségesen élt, és megfelelő mennyiségű mozgást végzett, az immunrendszerének nem volt problémája a vírussal.

Azok, akiknek életstílushoz köthető betegségei vannak, könnyen levehetők a lábaikról a vírus által. Ezek: szív-érrendszeri betegségek, diabétesz, magas vérnyomás, de ide sorolható az elhízás is.

A halál tényleges oka légúti fertőzés, tüdőfertőzés, tüdő embólia. Ezek közül bármelyik, vagy ezek kombinációi. A leggyakoribb előtte létező betegség a szív- érrendszeri és a tüdő. Egyértelműen bizonyított, hogy aki több elő betegségben szenved, az halálos veszedelemben van.

Egyértelmű, hogy a COVID-19 nem jelent problémát gyerekek vagy egészséges felnőttek részére. Vagyis az egyén fizikai állapota sokkal fontosabb tényező, mint az életkora, ami önmagában nem betegség. Azonban az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen meghatározó betegségben.

Az is kiderült, hogy intenzív kezelés szükségessége esetén az elhízás komoly problémát jelent. Krónikus tüdőbetegségnél pedig a dohányzás jelent nagy hátrányt. Az 50-60 éves elhunytak hatalmas hányada túlsúlyos, egy részük arterioszklerózisban is szenved, ami kövéreknél gyakori.

Az nem állapítható meg, hogy mi viszi el a pácienst, a COVID-19 vagy valamelyik krónikus betegség. Nem mondható meg, hogy COVID-19 nélkül a páciensnek még 3 hete, vagy 3 hónapja, avagy akár 3 éve volt még hátra.

Azonos korcsoportban összehasonítva az életkilátásokat az egészséges és alapbetegségben szenvedőknél, akár úgy is, hogy ez utóbbi kellően van gyógyszerezve, és lelkiismeretesen betartja az előírásokat, az elhalálozás nyilvánvalóan előbb következik be az alapbetegségeseknél. A COVID-19 jelenléte ezt csupán felgyorsítja.

Forrás: DER SPIEGEL

Tibor bá’: Összefoglalva, a COVID-19 könnyedén legyőzhető egy közel tökéletes emberi testben, majdnem tökéletesen működő immunitással. Ha ez csak részben áll fenn, akkor némi kórházi kezeléssel biztosítható a gyógyulás. Még gyengébb esetben már lélegeztetés is kell. A következő fokozat a halál. Mi okozhatja a test és az immunrendszer részleges tökéletlenségét? Gyakorlatilag bármi, krónikus betegségek, kövérség, a szervek elkopása, az életkorból származó gyengébb immunitás, káros életstílus, krónikus kimerülés, stb.

Külön ki kell emelni az újrafertőződést, illetve annak hatását. Az újrafertőzés gyakorlatilag garantált, a kérdés hogy viselkedik a szervezet. Nyilvánvaló a lényeg, hogy van-e elégséges ellenanyag? A szakemberek szerint ez egyénenként változó, de maximálisnak az mondható, aki 3 évre védett. Sokkal tipikusabb a 6 hónapi védettség. Annál inkább, mert a vírus mutál. A kulcs mondat pedig az, hogy az első fertőzés alatt a vírusa szervezetet legyengíti. A második fertőzéskor belső szervei már „elhasználódottnak” fogható fel. Valószínűleg nem úsza meg oly könnyen, mint az elsőt. Érzéseim szerint, néhány év alatt az emberiség alaposan megfog fiatalodni.       

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25 gondolat erről: „(3173) A patológus véleménye

  1. A patalógus a lovak patáival foglalkozó szakember? ( Elírtad a címet, javítsd 🙂 )

  2. 3: Aki már elszúrta, vagy úgy született, annak késő bánat…
    Meglátjuk mi sül ki belőle, én továbbra is a 100 éve megtapasztalt spanyolnáthás lefutást tartom valószínűnek, amennyivel agresszívebb a kórokozó, kb. annyival vagyunk előbbre a technikai megoldások terén. Csak most még nagy a türelmetlenség/bizonytalanság, győzzük kivárni, ill. tudjuk kivárni a végét…

  3. 1 hétre elmentem szabira, és azóta se net, se híradó. Tény, hogy a pandémiás sokkom sokat javult, egész nap vagy szőlő1, vagy szőlő2, vagy szőlő3, vagy kert, vagy kőműveskedés. Mindez 700 méteren belül…
    Úgy nézek mint egy cigány, így a D vitamin szedését már csak 3-4 naponta teszem.
    Azt viszont megfigyeltem, hogy elég sok építő cég csinálja az EU-s pénzekkel támogatott építéseket.
    Tényleg, a Széchenyi pihenőkártyára utalt lovét miért nem lehet legalább most hideg kajára is elkölteni???
    Az öregedő társadalomra ez a vírus „jótékony” hatással lehet.
    Júliusra már szerveznek rendezvényeket egyes politikusok. Tudnak valamit???

  4. 4 – H.Cs.
    A különböző vírusok különböző tulajdonságokkal bírnak. Ezt a vírust azért nem lehet legyőzni, mert iszonyatosan hosszú a lappangási ideje. Ezen kívül ellentétben a spanyol náthával és a szezonális influenzával, sőt a hagyományos fertőző betegségekkel, gyógyulás után maradandó szerv károsodást hagy maga után. Ez a két tulajdonság lehetetlenné teszi a legyúrását. Összegezve, nem vagyok olyan optimista mint te. Az élet, amit megismertünk, és megszoktunk, többé nem jön vissza, csak ezt még kevesen fogták fel, és várják, hogy visszaálljon az előző élet. Nem fog! Majd akkor fognak ébredezni, amikor kiderül, hogy amint lazítanak a karanténon, a halálozási ráta emelkedni fog. Olyan még sose volt, hogy csak szar életet élhetsz, mert ha javítani akarsz rajta, akkor jön a halál. Persze az Ember találékony. Majd meglátjuk mi lesz.

  5. 6. Tibor bá’
    A hozzászólásodat kiegészithetnéd ezzel: „Véleményem szerint.”, vagy illő lenne megtámogatni tudományos tényekkel.

  6. Tudom cikk, de….:

    „A járvány elején egy kormánylap névtelen szerzője Kásler Miklós lemondatását kérve Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát ajánlja miniszternek. Egy hete a rektor szembemegy Káslerrel, amikor kimondja: Cserháti Péter felmentésénél a menesztett főigazgatónak, nem pedig a miniszternek volt igaza. Merkely ott van a vérplazmán alapuló klinikai vizsgálatoknál, az új magyar lélegeztetőgép kifejlesztésénél és információink szerint négy orvosi egyetemen eddig összesen 30 ezer tesztet végeztetett. Magyarország sosem látott kihívásra készül, a korlátozások lassú oldásával ugyanis ki fog derülni: a járványcsúcs még hátravan, tovább nő a betegek és a halottak száma is. Az Orbán Viktor által kijelölt május 3-i határnap személyi váltást hoz, és ezért építgeti a kormánysajtó Merkely Béla Semmelweis-rektor képét a nyilvánosság előtt? Nem akármilyen hét előtt állunk.”

    Nem járványcsúcs jön, hanem a neheze: Merkely fel, Kásler el?
    https://www.valaszonline.hu/2020/04/27/kasler-miklos-merkely-bela-koronavirus-jarvanykezeles-hatter/

  7. 7 – malleusorbis:
    A hozzászólás, természeténél fogva, személyes véleményt tükröz. Csak itt harapódzott el a csatolás kimásolása hozzászólásként. Egyébként Csongornak válaszoltam, az ő fejtegetését egészítettem ki. A hangvételből különben is érezhető, hogy ez vélemény. Egyébként, minden állításom valahol már megjelent, én nem találtam ki semmit. Aztán pedig, hogy jössz te ahhoz, hogy megmond nekem mit és hogy tegyek?

  8. Ezt nem bírtam kihagyni, bocs Tibor bá’.

    Curixnak sok szeretettel:
    https://www.washingtonpost.com/health/2020/04/24/strokes-coronavirus-young-patients/
    (https://index.hu/techtud/egeszseg/2020/04/26/koronavirus_jarvany_sztrok_stroke_agyi_erkatasztrofa_verrog_fiatal_tunetmentes_egeszseges_betegek/)
    Pusszantás 😉

    A másik:
    https://twitter.com/KollegeKidd/status/1254460018797281281
    (https://index.hu/kulfold/2020/04/27/hazibuli_buli_chicago_kinai_koronavirus_covid-19/)
    Szines társaság :))) Tisztára, mint az autósüldözéses rendőrségi felvételeknél, amikor a rommá tört kocsiból k.b. 100-ból 101-szer n_gga száll ki… Vajon véletlen… (költői kérdés).

  9. 11 – Vasgyuszi:
    A bulletin legutolsó száma foglalkozik a témával. A helyzet az, hogy a megszorítások elhagyása nagyon rossz ötlet. A gazdaság feltámasztása túl sok ember áldozatot kíván:

    https://thebulletin.org/2020/04/declaring-victory-too-soon-lessons-from-europes-different-responses-to-coronavirus/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=MondayNewsletter04272020&utm_content=DisruptiveTechnology_VictoryTooSoon_04242020

    Some countries, notably Austria and Denmark, are already reopening their countries after coronavirus lockdowns, hoping that they may have already weathered the worst of the first wave of the pandemic. Given the recent experiences of Singapore, Hong Kong, South Korea, and Taiwan—countries which seemed to flatten the curve, only to see the coronavirus bounce back—now may not be the time to relax the mitigation measures that have taken weeks to months for people to accept and adopt. They’re working!

  10. 13. Horváth Csongor

    Ezért írtam tegnapelőtt, hogy el kell hagyni a COVID-19 dobozát és az érgyulladás irányából közelíteni a kórképet.
    Vedd hozzá a 11.-es hozzászólás indexes cikkét is, abban szépen linkelve vannak a források. Az indexen csak azt birom, amikor úgy fogalmaznak, hogy újabb „szokatlan” tűnetet fedeztek fel. Mint ha ez a betegség már megszokott lenne. Nem mellesleg meg csak arról van szó, amiről februárban Kínából szóltak a hírek.
    Durva, hogy a hivatalos 3 millió beteg és 200 ezer halott után is még mindig csak olyan képet festenek egészségügyről, hogy magát a betegséget is csak találgatják. Vajon mikortól válik hivatalossá, hogy felesleges a gépi lélegeztetés?

    Az általad említett cikkben pedig még csak pár esetet említenek. Lehet félelelem keltés is, hogy lehessen a gyerekekért is rettegni, de lehet kezdeti szoktatás is. A cikk is említí a Kawasaki-szindrómát. Ismét visszatértünk a vaszkulitiszhez. Elsődleges, szisztémás, patogén által.

  11. 15 -Joco:
    Egy idő után mindenki elfásul. A halált is meg lehet szökni. Úgy értem, mások halálát.

  12. 6. Tibor bá’
    „a halálozási ráta emelkedni fog.”

    A halálozási ráta helyett a halottak száma az, ami növekedni fog, a lazítások után.

    Pedig világos, a fertőzötteket el kell különíteni az egészségesektől és a veszélyeztetettektől.
    Ehhez tömeges tesztek kellenek. Rendszeresen, folyamatosan.
    A pozitív esetek karanténozása, annak megszegése szanckionálva. Úgy, hogy annak legyen visszatartó ereje. Ezzel lehet viszonylag gyorsan pezsdíteni a gazdaságon.
    A katantén alatt járjon a táppénz.

  13. 17 – Koczka Zoltán:
    A halottak számának növekedésével együtt jár a gyógyítás lazítása, ami emeli a rátát.>/font>

  14. „A második fertőzéskor belső szervei már “elhasználódottnak” fogható fel. Valószínűleg nem ússza meg oly könnyen, mint az elsőt. Érzéseim szerint, néhány év alatt az emberiség alaposan megfog fiatalodni. ” Kedves Tibor bá, ez nagyon függ attól, milyen mértékben károsította a fertőzés, ezt még nagyon nem lehet tudni, milyen arányban alakulnak ki maradandó károsodások. Nyilván egy komplikált tüdőgyulladás után kell, hogy maradjon heg, funkcióvesztés. Egyéb szervekre gyakorolt krónikus hatását a vírusnak még nem lehet tudni, vannak esetek, de kérdés, milyen gyakori. Számos autoimmun betegségnél feltételezhető, hogy valamikori vírusfertőzés indított el egy immunológiai keresztreakciót, ami okozta.
    A heveny szívizomgyulladás gyakran viralis, és nem annyira maga a vírus, hanem az általa kiváltott immunreakció okoz súlyos szívizomkárosodást. Szerencsére ritka.
    Szerintem óvatosan kell bánni a konklúziók levonásával, még messze nincs elég adat, nemhogy a COVID-19 késői, de még a korai hatásairól sem.

  15. 13. Horváth Csongor

    Kiemelek három mondatot az Indexes cikkből:
    „Valószínűleg a koronavírushoz köthető, hasfájással és szívproblémákkal járó, potenciálisan halálos megbetegedés – Az új betegséget egyaránt diagnosztizálták koronavírusos, illetve nem koronavírusos gyerekeknél – Azt nem tudni, hogy halt-e már meg valaki a betegségben.”
    Ezt így elég nehéz komolyan venni.

  16. 20 -Ivet:
    Én az életben általában „interpolálok”. Ha a vírusnak elég ha valaki dohányzik, szennyezett levegőben él, vagy kövér, vagy 20 évvel idősebb, akkor szerintem az is elég neki, hogy ott egyszer már járt és annak nyoma van. Aztán az én sejtésem vagy bejön, vagy nem, de rendszerint bejön.

  17. Mindeközben egy pozitív kicsengésű hír:

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200429/feny-derult-a-rejtelyre-ezert-mutattak-ki-ujra-a-koronavirust-azoknal-akik-mar-felgyogyultak-428990?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

    „Ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik – közölték szerdán dél-koreai egészségügyi szakértők.”
    Részletek a cikkben.

  18. 23 – vasgyuszi:
    Több mint 400 tesztet végeztek ilyen eredménnyel. Előbb nem jutott eszükbe, hogy a pozitív teszt mellett senkinél se volt semmi tünet? Elképesztően felelőtlen szenzáció vadászás!

  19. 23,24.
    Erről már régóta szó volt, hogy a PCR tesztek, a döglött vírus RNS-ét is kimutatja.
    A németeknek, akiknek, az a vírus túlélést erősen cáfoló tanulmányuk volt a kilincsekkel, legalább tenyésztéssel döntötték ezt el.
    Persze ez macerásabb, mint egy egyszerűbb PCR teszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük