(3157) A szállópor árnyékoló hatása

Tibor bá online

 

Évekkel a COVID-19 megjelenése előtt Guy McPherson jelezte, hogy az ipari tevékenységből származó szállópor árnyékolja a földet, azaz hűti. A Föld átlaghőmérséklete egy teljes Celsius fokot melegedne a jelenlegi ipari tevékenység mindössze 20 százalékos csökkenésére. Az ipari tevékenység csökkenése most bekövetkezett. Nézzük McPherson honnan vette ezt az állítását!

Hansen and colleagues (2011),

Levy and colleagues (2013),

Rosenfeld and colleagues (2019).

2011-ben megjelent esszé Hansen and társai tollából nagymértékben ugyanarra a következtetésre jutott, mint 1929-en Angström (Geografiska Annaler, “On the Atmospheric Transmission of Sun Radiation and on Dust in the Air,” volume 11, pages 156-166): Vagyis „Az ipari tevékenység teljes leállása rövid időn belül 1,2 ± 0,2 °C átlaghőmérséklet emelkedést jelentene a Földön. Ezt követve Levy és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az ipari tevékenység mindössze 35 százalékos csökkenése a Föld átlaghőmérsékletét 1 °C-al megemelné. Bár  Rosenfeld és társainak az esszéje nem tér ki Levy adataira, egy interjúban  Rosenfeld jelezte, hogy Levy és társai ötven százalékkal alulbecsülték a hatást ennek megfelelően az ipari tevékenység kevesebb, mint 21 százalékos csökkenése egy gyors, 1 °C-os hőmérséklet emelkedést eredményezne.

Ezekre támaszkodva McPherson ismételten kitért arra, hogy a környezetváltozás sebessége rendkívül fontos abból a szempontból, hogy a fajok tudjanak hozzá alkalmazkodni. A kérdés tehát az, hogy az aerosolok kihullása az atmoszférából milyen gyorsan változtatja meg a Föld hőmérsékletét. A 2011-es esszé után készült egy videó, amit 2013 január 5-én kiadtak. Ebben James Hansen világosan jelezte, hogy az aerosolok kihullását követve 5 napon belül következi be a hőmérséklet emelkedés. Más klímakutatók azonban ezt az időt 6 hétre teszik. Az eltérés lényegtelen, mivel nincs olyan faj, ami ilyen rövid idő alatt képes magát adaptálni a megváltozott környezethez.

Mindez természetesen a COVID-19 előtt volt, amikor az aerosolok kihullása az atmoszférában mindössze elméleti téma lehetett. Most viszont hirtelen gyökeresen megváltozott a helyzet. Az ipari tevékenység (az utas és áruforgalommal együtt) hatalmasat zuhant. A fenti okoskodás valóság tartalmáról hamarosan meggyőződhetünk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(3157) A szállópor árnyékoló hatása

  1. Ezzel a résszel mindenki egyetért. A vírus közelebb hozta az összeomlást a klímaváltozással együtt.
    A vírussal kapcsolatosan meg nem tudom valaki nézi-e a telegrammos csoport videóit. De ittvan nyilvánosan is a youtube-on, ha ők nem törlik akkor bemerem rakni ide is:
    https://www.youtube.com/watch?v=XHsfjnRB-uA
    Ecuadorban minden telivan hullával, meg ottvolt Irán stb, egy csomó olyan ország van ahol gyakorlatilag szabadonengedték a vírust.
    Azok az országok tökéletesen megfogják majd mutatni hogy a nyájimmunitás, újrafertőződés stb stb működik-e.
    A legtöbbön sima orvosi maszk vagy az sem, autók csomagtartóján kartonkoporsókban viszik a hullákat a rokonok… vagy csak az utcán gyűjtik.
    Puzsér meg a médiahisztisek ezt nézik be, a hullahegyek láttán eleve lett volna megtorpanás.
    Budapesten mennyire lehetett volna bevezetni hogy hétfőn kommunális hulladék, kedden a szelektív, szerdán meg a jól becsomagolt hullákat helyezzék ki a ház elé… ? Abból nem lett volna hiszti meg pánik?
    Valamiben nagyon szuper a vírus az biztos.
    A kérdés hogy virulenciában, halálozási arányban, vagy tünetmentes fertőző lappangási időben? A 3 közül bármelyik extrém érték okozhat hullahegyet.
    Az hogy esetleg nincs immunitás, UV álló, mutálódó meg az ilyen egyéb extrém tulajdonságokról nem is beszélve.

  2. Már régebben is leírtam hogy a Dimming hatás mérlege az, hogy a nappali felmelegedés növekszik, de az éjszakai kisugárzás is! Amitől pedig az éjszakai hőmérséklet csökken. Ezért a napi hőingadozás megnő. Ez már most is tapasztalható, mindenféle frontok nélkül is már 25 fok fölé is megy a napi ingadozás. Nap éget mint a kemence, éjjel meg fűteni kell. Ki tudja hol áll meg? Sivatagi klíma lesz?

    Ezt kéne kibírni nekünk is, meg a haszonnövényeknek is.

    Az átlaghőmérséklet meg egy dolog, mint a régi viccben, ahol a kórházban teljesen normális a betegek átlaghőmérséklete…

  3. 1- 3;
    Tibor bá’:

    pontosan ezért kék a politikusokat tisztába hozni a Dimminggel.

    6 hét alatt a turbó- influenza nem okoz globális katasztrófát, a Dimming kiesése viszont IGEN.
    Az egészségügy bedőlése és krónikus/ idős betegek halála bevállalható, a globális katasztrófa elodázásért.

    A Krakatau sok vizet nem fog zavarni; mivel trópusokon van- persze a repülőforgalmat- megbízható dimming- kibocsátók; tovább fogja csökkenteni…
    És közben Izlandon is mocorog a Rejkvasen vulkán- meg még világszerte egy tucatnyi, ami évezredekig inaktív volt.

    Csak persze ezek is elsikkadnak a turbó- influenza mellett.

  4. 4. Húsevő, ha az egészségügy összeomlik,minden összeomlik rá nemsokára … gondold át rendesen.
    Nincs sürgősségi,nincs szülészet,nincs fogászat ,stb.

  5. 4 Húsevő

    A dimmingről van forrásod? Nem látom a gyors melegedést.

  6. 6: n/a: ott van Tibor bá’ linkjeinél, se én, se ő, se McPherson nem az ujjából szopta.

    5. kalotaszegi:
    az igaz, hogy minden mindennel összefügg- de szülni nem tanácsos apokalipszis idején (hiába a virtuális nullák a CSOK- kal, meg babahitellel, stb), se állandó kezelést igénylő betegségben szenvedni.
    Aki ettől az egészségügytől függ- az így is, úgy is megy a levesbe.
    Akár Megfutás, akár Covid- összeomlás.
    Viszont nekik, nem kellene magukkal rántaniuk mindenkit.

  7. A hőmérséklet ingadozás még elviselhető.Majd meglátjuk igaz e az elmélet.Ma kifeküdtem a napra és olyan érzése volt mint nyáron, majdnem be kellett jönnöm.
    Szerintem tavasszal ez még nem gond mert 20 fok helyett van 25 fok.A kritikus hónapok a nyári hónapok lesznek.Most nagy az aszály ,de az elmúlt 100 évben is számtalanszor volt tavaszi aszály.Bár az lehet hogy nem mindegy hogy 15 vagy 25 fok van több hétig és arra jön rá a kánikula majd.
    Májusi eső aranyat ér: sokat fog számítani hogy a most csont száraz földbe elvetett mag kap e esőt.Illetve még addig kell eső amíg ki nem alakul a szára pl. a kukoricának mert ha ki tud alakulni akkor már tud árnyékolni és nem szárad ki annyira a föld.

    De azt nem hinném hogy ne jönne eső.Mondjuk ha nem jönne 2 hónapig semmi akkor még csírázni sem tudna a mag. És így van itt lehet nem az átlaghőmérsékletet kell nézni hanem a csapadékot és a jún,júl , augusztusi hőmérsékletet. Mert pl. ha a búza már megnő, de rájön júliusban 30 napig 50 fok akkor még lehet lesz elég termés .Eddig még mindig volt.Most valaki arra számít hogy majd mondjuk 80%-al kevesebb termés lesz?
    Nem tudom kinek higgyek de ez az 1 Celsius fokos hőmérsékletemelkedés akkor idén már összesen 3 celsius lesz az eddigi melegedést hozzátéve ami elvileg egy régebbi posztban pedig le van írva hogy mit okoz(most nincs időm keresni).Ráadásul ha a vírus el is megy akkor sok embernek nem lesz pénze egyből utazgatni stb. így még lehet jövőre is bőven nem lesz annyi korom a légkörben, ami fokozza a dolgot ,ráadásul a sarki jég is jobban fog olvadni.
    Akkor elvileg idén vagy legkésőbb jövőre már itt a vége mindennek ?Ki hogy látja?
    Én kicsit még nehezen tudom elképzelni hogy mondjuk jövő szeptemberben már shut down lesz mindenütt.De ha látnám akkor másképp tervezném a jövőt.Csak az a baj nem mer ez alapján tervezni az ember mert ha mégsem jön be akkor pofáraesés van.Pl én már nem dolgoznék a munkahelyemen ha csak 1-2 évünk van.Tévéznék, a természetben, és a szeretteimmel lennék,már nem rohannék egyátalán, olyan lennék mint egy kisnyugdíjas fiatalon:D.Na de ha felmondok és van még 10-20 év akkor meg pofáraestem.Az a baj hogy nem tudjuk hány százalékosan jön be a dolog.

  8. ACE2 elmélettel mi lett végül? Sokunk még ugye abba is kapaszkodott.. Az bukott, illetve fordult a kocka ahogy látom, azok a védettebbek akiknek több van?!

    Japánokban volt a legtöbb asszem és őket mégsem ette szét a vírus (még).

  9. 9. Andrew

    Én is egyfolytában agyalok. Még a járványmizéria előtt kezdtem el egy ács képzést, szerencsére ahogy láttam hogy alakulnak a dolgok nem fizettem még be a havi díjakat (Kb 500eFt a képzés össz) beszéltem is velük, hogy egyelőre nem is fogom amíg nem látunk tisztán. Ha ilyen gondok lesznek, napon dolgozni nem túl jó ötlet. Most azon agyalok a meglévő kis megtakarítást érdemes-e valamilyen áruba tenni mielőtt elinflálódna, ha igen akkor mibe? Persze ha ilyen rövidtávon behúzzák a függönyt akkor úgyis mindegy, de ha enyhébbek lesznek a következmények akkor nagyon nem mindegy mit lépünk most.

  10. Ez a kérdés a csillagászok területe lenne,ha hagynák őket beszélni,nem pedig -pl-az északi-tenger kincseit kiaknázó lobbi és tevőleges klímamódosító tevékenysége.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_j%C3%A9gkorszak
    AZT a saját bőrömön tapasztaltam ,amikor 4-5 éve horgásztam,meleg – úgy június vége-július eleje-,rohadt erős nap,de viselhető.
    Úgy 14 óra környékén jöttek a csíkozók,másfél óra múlva nap el,szűrt fény,ordenáré fülledtség,a légkör felé semmi enyhülés még hajnalban sem.
    De a Davos-i klíma híreket érdemes újraolvasni,a kínai vírus hírek Davos másnapján kezdődtek.
    Ott élek a gyanúval,mint egy kísérlet kezdete.

  11. Klíma ügyben minden félrevezető szalmaszálat megragadnak. A valódi ok okozat láncról kevesen beszélnek. A föld hőmérsékletét elsősorban a felhőborítottság mértéke befolyásolja. A felhők a víz elpárolgásából keletkeznek. Nézd meg Magyarország 16. Századi térképét, víz víz hátán. Manapság sokkal kevesebb a vízfelület. Lecsapoltuk, kiszivattyúzzuk a földből. Ez erdőborította felület is sokkal kisebb. Az erdő sok vizet párologtat. Nyilvánvalóan kisebb párologtató felületből kevesebb felhő keletkezik. Melegebb, és szárazabb lesz az éghajlat. Gyorsan tudnánk rajta segíteni. Lassú átfolyású víztárolók építése, másodlagosan rengeteg halat adna. Erdőtelepítések másodlagosan a vadállománynak élőhely, faipari nyersanyag.

  12. 13 Bögözy

    …a kis falumban éppen az ellen kell küzdeni, hogy a polgármester ne tudjon repülőteret kialakítani egy 60ha-os gyepen, ami a „Harmadik Katonai Felmérés (1869-1887)” szerint még szikes tó, időszakos vízállás volt, mára csont száraz. És itt, további vízelvezetést terveznek…
    Miközben a kutakban már most is rekordalacsony a víz, mert néhány nagygazda mélyfúrású kutakkal száz ha-okon sárgarépát öntöz, a vegetációs időszakban 0-24h-ben.
    Klasszikus: ” A közlegelők tragédiája”

  13. 11.Kovács Péter
    Az ács szakma jól fizet, így max. azt is tudod csinálni hogy júniust,júliust kihagyod.Szerintem nagy infláció nem lesz, mindig is volt minden évben áremelkedés minden téren.
    De ha a covid fennmarad még akár jövőre is és nem költönek az emberek mert nem lesz miből akkor hatalmas összeomlás várható.Sokan mondják hogy igen túlél az emberiség,ez biztos.Legrosszabb esetben is megmaradnak a földön milliók, de azok már nem a mai kapitalista rendszerrel, munkahelyekkel, és ez épp elég .Mondjuk összeomlik az állam, az egészségügy és Afrika szintjére jutunk akár, de nem csak mi hanem sok nyugati állam.Mindemellett ha a klíma is hazavágja a termést , és mondjuk a kenyér nem 400 ft lesz hanem 1400 úgy hogy sokaknak nem lesz munkája akkor beindul a rablás.Ha a pénz forgási sebessége alacsony marad akkor nem lesz sok munkahely.
    Karrier, nagyobb házfelújítás én már ilyenekbe nem akarok belefogni mert feleslegesnek érzem.Ezért lenne jó tudni hogy hány évünk van még élhető körülmények között, mert akkor az ember a megtakarítását úgy osztaná be hogy az elég legyen addig amíg még viszonylag normális minden utána meg megyünk a levesbe.
    Mondjuk Tiborbá ha lenne pl. 3 évi megélhetési tartalékod akkor fiatalon bele mernél e fogni a töltsük kellemesen az utólsó éveket projectbe úgy hogy felmondanál a munkahelyen és csak élnél amíg van tartalékod?
    Egy ilyen világban már nem biztos hogy akarnék élni

  14. 125 – andrew:
    Nem tud a világ olyan szar lenni, hogy ne akarnál életben maradni. Legfeljebb nem tudsz róla.

  15. 14. Koczka Zoltán. Igen ez a helyzet, víztelenítés a világ minden részén. Thaiföldi ismerős mesélte, 50 évvel ezelőtt évente 5-6 hónapig csónakkal jártak templomba, annyi volt a falu körül. Manapság annyira mekkszerkesztették a vízelvezetést, hogy dízel szivattyúkkal kell locsolni. Régen csak a gátat nyitották ki egy kapával.

  16. Ma délelött beszélgettünk kedves szobi barátainkkal.
    Nem sok jót mesélnek, sőt… Szokatlan, csapongó az idő, nagy az ejszakai és a nappali hőkülönbözet, amit a növények, gyümölcsfák nemigen birnak. Fura méhállomány pusztulás is volt, nemigen tudják az okát, de aggasztó, mint az is, hogy a Duna ugyancsak alacsony. Ők mesélik, hogy valamikor ilgy tavasz táján, olvadáskor majd gyakran volta árviz a környéki településeken, még akár 201-ben, vagy 2012-ben, most szinte katasztrófális a vizálás.
    Hogy mi lesz az idei mezőgazdasági hozammal, azt szerintük csak az isten tudja.
    A másik , benneteket sújtó istecsapása, a cigányság viselkedése nagyon aggasztó. Rengeteg a munkanélkülivé vált cigány-már a dolgosabbja, persze -akik most a szó szoros értelmében éheznek, a deviánsok, a notorius munkakerülők, akik mindig is lopásokból tartották fenn magukat, egyre kevesebbet képesek , ha egyáltalán lopni, ugyanis mostanábaqn szinte mindenki otthon van, azok kezdenek egyre jobban és egyre merészebben elszmtelenkedni, szinte naponta megy a botrány, kiabálás a helyi nagy COOP-üzletben, mert nincs ugyszólván nap, hogy többször is ne kapnák őket nem lopáson, hanem azt, hogy bejön a kiscsalád az önkiszolgáló üzletbe, majd kifliket, vákuumos felvágottárut emelnek ki a hütőből és ott helyben nekifognak zabálni, a napi botrány emiatt rettenetes.
    Emberek, mi lesz veletek a továbbiakban, figyelembe véve, hogy Szobon még viszonylag alacsony a cigáény-létszám, de máris megkeseritik, lehetetlenné teszik a település rendes életvitelét?

  17. 18. balint

    „… Fura méhállomány pusztulás…”

    ezen nem kell csodálkozni kicsit sem. Az utóbbi néhány évben boldog-boldogtalan permetez égre-földre. Ha kell, ha nem. Amint kibújnak az első fűszálak, már permetezik a gyepet, hogy szálanként elválólag semmi se zavarja a rendet, a gyomot évente többször is, a legerősebb vegyszerekkel, kapát már senki sem fog a kezébe.

    Tavasszal, amikor minden feléled, minden kizöldül, alapból kapja a természet az áldást, hogy a másikat a fal adja.

  18. 18 – bálint:
    Te most aláhúztad Guy McPherson mottóját: Megváltozott élettér, amihez a fajok nem tudnak alkalmazkodni a gyorsasága miatt. Nem csak a hőmérővel mért melegedésről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük