(3150) Kihat-e a meleg a koronavírus hatékonyságára?

Tibor bá’ online

 

Jó lenne tudni, hogy kihat-e, vagy csak arról van szó, hogy az emberek imádják a wishful thinking-et (magyarul: vágy vezérelt gondolkodás).

Az egyik tanulmány szerint: New study says ‘high temperature and high relative humidity significantly reduce’ spread of COVID-19. Vagyis: egy új tanulmány szerint a magas hőmérséklet és magas relatív légnedvesség jelentősen csökkenti a COVID-19 terjedését.

Vannak józanabb hangok is: Another unknown is how COVID-19 will respond to changes in the seasons. The flu tend to follow cold weather, both in the northern and southern hemispheres. Some other human coronaviruses spread at a low level year-round, but then seem to peak in the spring. But nobody really knows for sure why these viruses vary with the seasons. Vagyis: egy másik ismeretlen, hogy fog a COVID-19 reagálni az évszakok változására. Az influenza iparkodik követni a hideg időjárást,, mind az északi, mind pedig a déli féltekén. Más koronavírusok egész évben fertőznek alacsony szinten, de aztán úgy tűnik tavasszal életre kelnek. De  valójában biztosra senki se tudja, hogy ezek a vírusok az évszakokkal miért változnak.

Vagyis ebben a témában is ránk van bízva. Mindenki azt fogadja el, ami neki szimpatikusabb, aztán lehet vitázni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

62 gondolat erről: „(3150) Kihat-e a meleg a koronavírus hatékonyságára?

  1. Sajnos vannak jelek arra, hogy ez a vírus a meleg, nedves klímán is terjed.
    Jó példa erre Szingapúr, ami egy köpésnyire van az egyenlítőtől, és csapadékban is bővelkedik, ha nem is túl forró az éghajlat a tengeri környezet miatt.
    Viszont a túlnyomóan kínai etnikumú lakosság miatt erősen ki volt téve a külső befertőződésnek.
    Viszont elég sikeresen tudnak küzdeni a járvány ellen, de ez nekik is sokba kerül.
    Kérdés, hogy a sikerességük mögött ez áll, vagy a kedvező klíma segít nekik?

  2. A „nyári influenzát” is a koronavírusok okozzák, csak azokhoz már alkalmazkodtunk, és a megbetegedéshez kell egy alap megfázás, pl. légkondi miatti meghűlés miatt fogékony szervezet. Az új koronával szemben totál védtelenek vagyunk, de mivel a szárazság és napfény kombó erős vírusölő, biztosan jelentősen lassulni fog nyáron a terjedés. A párás helyeket, strandokat, uszodákat, tömeget kerülni kell nyáron is, én a légkondira, jégkrémre (fagyit nem írok, mert a fagyizók zárva lesznek 😀 ) is vigyáznék, ne érzékenyítsük magunkat feleslegesen. Arra lesz jó a nyár, hogy a korlátozásokon kicsit enyhítsenek, mert szerintem mi is végigjárjuk ugyanazt a sort, a teljes kijárási tilalommal bezáróan, mint az olaszok.

  3. Mivel nyáron sokkal magasabb az UV sugárzás, szükségszerűen csökkenteni fogja a levegőben terjedés esélyét a vírusnak.
    Persze egy nyalás puszi, és egy piszkos kéz ellen nem sokat véd, de erre való a távolság tartás, plusz jó ha minden fogantyú, és kilincs sárgarézből van.

  4. Az emberi szervezet 36° és 37° Celsius fok között ingadozik a külső hőmérséklettől és a aktivitástól függően.
    Meglehet hogy grafikonon ábrázolni lehetne az egyes értékek gyakoriságát.
    Miután a magas láztól sem pusztul el, azt is megállapítható, hogy 40 C fokig vígan él.
    A magasabb relatív páratartalom a javára válik, mert a fehérjeburka könnyen tönkremegy a száraz nagy melegben.
    Azonban tudjuk hány fokon, hány óra vagy perc alatt történik ez meg.
    Ami nagyon érdekelne, hány méterre mekkora valószínűséggel utaznak el a mikrocseppecske léghajóikon az aranyos kis liliputi sorozatgyilkosok és ezek a mikrómerénylók hány percig képesek a levegőben lebegve megőrizni a fertőzőképeségüket.
    Továbbá meddig képesek fertőzőek maradni az élettelen felületeken ?

  5. Sokkal valószínűbb az az összefüggés, hogy a napos órák számának növekedése a D-vitamin szérumszint emelkedésén keresztül lesz jótékony hatással a vírus terjedésére…
    A D-vitamin nem csak az általános immunerősítő hatásával, hanem a biokémiai folyamatokban a direkt szerepével is csökkenti a Covid19 hatását.
    lásd Dr. Garami Attila MD, PhD itteni posztját is.
    Nem a meleg hat a vírusra.

  6. Nem mindegy hogy a szervezetben 40 fokon, hanem a száraz levegőn 40 fokon, + UV sugárzás. Egy 30Wos germicid lámpa kb 30 perc alatt 1 méterről elpusztítja a vírusok 99.999%át. Kérdés ez mennyire jelent hatékonyságot. Hány db vírus fertőz?
    A BCG oltásról meg egyre több dolgot olvasni, például hogy Olaszban nem kötelező. De ezt a nagytudású Cecília cáfolta…

  7. minden szervezetet megvisel a tél, beleértve az emberi szervezetet is. Még akkor is ha gyakran ezt nem tudatosítjuk. Ezért aztán tavasszal a legvédtelenebbek. Ez nem azt jelenti, hogy védtelenek, csak éppen a nyári, nyár végi időszakkal összehasonlítva.
    Mivel pedig a tavasz általában a tél után következik, ez is magyarázhatja a egy éven belüli csúcsot.
    Ez egy általános szabály, amelyet extrémitások befolyásolhatnak.

  8. És erről, mi a véleményetek:

    UK- ba tartott volna a Covid- 19 kimutatására, tökvéletlen Covid- 19- cel szennyezett PCR- szállítmány

    https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/30/uks-attempt-ramp-coronavirus-testing-hindered-key-components/

    Egyre több a furcsaság ezzel a „járvánnyal”.
    – kijárási tilalom,
    – vezetők koronavírus/ kontaktság miatt bújnak el (Netán- yahoo már másodjára, ahogy lejárt neki az előző „karantén”)
    – USA hadvezetés berendezkedik a Cheyenne- hegy gyomrába,
    – Pompom hazarendelte az összes amerikai állampolgárt
    – az összes CVN- jük kihajózott; vagy D- K Ázsia (Kína) vagy Irán mellett; az egyiknek megtagadták az evakuálást, hiába koronavírus- fertőzött (bocsánat, tesz- pozitív) vagy 80 Navy- gyerek; még a parancsnokot is leváltották, amikor emiatt levelet írt
    – oroszoknál az évi rendes sorozás megy tovább, ahogy a május 9- i parádét sem fogják lemondani

    Szóval, akadnak érdekes „járványügyi intézkedések”

  9. Lehet mégis igaz hogy ennek nem a halálozása hanem a virulenciája okozza a főbb problémát?

    Lehet csak 1% a halálozása, de ugye ha sok ember kapja el egyszerre akkor ugyanúgy kell a hűtőkocsi a kórház mellé… ugyanúgy felbomolhat a társadalom és összeomolhat a gazdaság stb

    https://www.unz.com/akarlin/cost-of-herd-immunity/

  10. Ja és a tartalékos ismerősömet április 15.-re be is hívták immáron kötelezően…

    Ők a nyugdíjas tartalékos állományt képviselik aki havi x összegért cserébe vállalja hogy évente pár hónapot vagy vészhelyzet esetén azonnal bevethetőek legyenek.

    Persze nem átlagnyugdíjjasok, ők a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult volt rendőrök stb.

  11. Változik a vezetés komunikációja.

    https://alfahir.hu/2020/04/04/honvedseg_honvedelmi_miniszterium
    „A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint mind a tárca, mind a honvédség vezetése számára kiemelten fontos a katonák biztonsága, ezért a missziók állományát úgynevezett járványvédelmi csomaggal látta el, amely tartalmazza a katonák egészségvédelméhez szükséges valamennyi védőeszközt (maszk, gumikesztyű, védőruházat, lábzsák, fertőtlenítő- és takarítószerek).”
    Rövidebben: „… egészségvédelméhez szükséges valamennyi védőeszközt (maszk, gumikesztyű…”
    Vagyis a maszk véd!

  12. 13:

    Annak véd, aki tudja hogy kell használni:
    a gumiszíjnál/ kötőjénél nyúlunk csak hozzá, nem piszkáljuk kézzel a maszkot magát, nem köpködjük/ leheljük tele és hordjuk 1 napig úgy; a szíjánál vesszük le, stb, stb

  13. 10: Húsevő
    Kiegészíteném a felsorolt furcsa történéseket.
    Miért nem lehet egyértelműen és közérthetően kommunikálni, letesztelt módon a vírus lehetséges terjedésének a módozatait?
    Miért nem tesztelik a vírus életképességét egy arra alkalmas berendezésben, különböző hőfokokon és különböző páratartalmú levegőben?
    Egy-két helyen már olvasni lehet olyan infókat, hogy a különböző népeket más és más vírustörzs betegíti meg. Miért?
    Ha ez igaz, akkor valakik a népcsoportokra külön varrták a “kabátot”.
    Nekem úgy tűnik, mintha direkt sötétségben akarnák tartani a lakosságot.
    Valami nagyon bűzlik ebben a sztoriban!

  14. 13.

    …és úgy vesszük fel hogy eleve megfelelő méret, és nem „szelel” a széleinél (mármint ha FFP2 vagy FFP3 – mert a sima sebészi az „szelel” oldalt, felül..)
    Cecíliát és a felvonulós tagokat nem csípem. Ha nem tudnak beszélni, rakjanak oda olyat aki képes rá. A kifestőt mutogató levonulós poén sem tetszett. Igaz csak annyit láttam az egészből, mert már régen nem bírok belenézni sem a műsorba…
    UV: bent nincs UV. Annyi lesz a fertőzött hogy sok lesz a vírus, amiből lesz benti térben, kórházban, és menni fog ping-pongban oda-vissza…Nem éri az összeset UV, lesz utánpótlás.
    Prof. Kekule reméli az UV hatását, szerinte egyéb tényező is számít földrajzilag, tehát nem az UV a nem jó a thai-oknál.
    BCG: oltáspárti vagyok (oké, láttam már oltás után tetrapleg kisgyereket…) Minden oltás „ösztönzi” az immunrendszert. BCG-t az 1954 előtt születettek némely évfolyama is megkapta, csak nem születéskor hanem általános iskolában.
    Bordói lé? Rézgálic lánykori nevén? Egyik gyártó rézoxidos maszkokat gyárt, ami vírusölő felületű ezáltal kívülről, így napi 2-3órás hordással egy hétig garantálják az újra felhasználást. Persze nem gondolom hogy a rézgálicot kívülről ráfújva egészséges lenne, de valahogy okosan a rézoxidot használják fel..

  15. 16 Tia

    Figyelek rád.
    „Annyi lesz a fertőzött…”
    Vagyis még nincs annyi? Még nyugi van? Csak hogy mire készüljek.

    „Bordói lé? Rézgálic lánykori nevén? ”
    Nem.
    http://szijjferi.hu/agro/bordoi.php
    Réz és mész keveréke. Nem szeretik egymást, ezért a permetezés előtt keverem össze őket és azonnal kiszórom.
    Növényvédő szerként használtam mindig, de ha jó másra is, azt nem bánnám.

    A maszkra teafaolajat szoktam cseppenteni. Így kellemesebb a viselete is.

    dajtás szavaira is figyelek, de nehéz Őt megérteni. Igyekszem a szavait visszafejteni, majd továbbvinni, Igy már OK.

  16. Szerintem a szezonalítás az ember energizáltságával függ össze első sorban, jó időben sokat vagyunk a napon, sok napsütötte gyümölcsöt eszünk, és a legfontosabb! Nem vagyunk depresszív állapotban, sok emberi kapcsolatot ápolunk ilyenkor, utóbbi kettő a legfontosabb, legnagyobb hatású az egészségi állapotra! Télen behúzódunk, nem látunk napot, nem eszünk sok zöldséget-gyümölcsöt, lehangol minket és máris könnyebben fog rajtunk ugyanaz a vírus, most sem minden idősre veszélyes a vírus, csak akinek egyéb baja is van. Nem kell beszarni, jön a tavasz, már nem is figyelnek annyian a lehúzó hírekre, a statisztika meg sokat elbír! ha figyelembe veszitek, hogy kb 10 millio emberre jut napi 400 halálozás, akkor belátható, hogy lehet statisztikát gyártani a vírus ádáz természete mellett. Vírus van, ezt nem tagadom, de influenza is van, annak is van bakteriális tüdő szövődménye. Ez a vírus annyira jól terjed, hogy hiába bújkál bárki, ez elől nem fog elbújni, jobb mihamarabb megtudni, miként viseljük. Angolok is próbálták, kíváncsian vároma svédek eredményét.

  17. 5 nem tudjuk. A németek most végeztek egy kutatást, az eddigi adatok mind a SARS-CoV (eredeti) vírushoz tartoztak. Annak a felezési ideje volt olvasható. A kutatást vezető német virológust idézem: „számos felületről vettünk mintát súlyosan szennyezett helyszínen, egyetlen egynél sem találtunk „élő” vírust”.

    Mondom, hogy körbe-körbe futkostok.

  18. 18 – 19:
    Az egész világ be van szarva. A kapitalisták is komolyan veszik a helyzetet. Ti meg hülyéskedtek itt. Komolytalanná teszitek az egész honlapot. Lennétek szívesek abbahagyni ezt nevetséges álláspontot. >/font>

  19. @18 Szabolcs:
    Ha az elhunytak népességbeli arányát tekintjük, a svédek sem nyalogatják a bölcsek kövét, noha aluliskolázott politikusaik ezt gondolják magukról. Az elhunytak száma 1millió lakosra vetítve

    SWE: 37
    GER: 15
    SKR: 5 (Dél-Korea)

    Viszont azt is érdekesnek találom, hogy a számok alapján nem igazolható az, hogy Dél-Korea pusztán a tesztelések mennyiségével nyerte volna meg ezt a menetet a vírus ellen. Valami mást is varázsoltak ott. Lásd az elvégzett tesztek száma egy millió lakosra vetítve:

    SKR: 8875
    GER: 10962
    ITA: 10252
    ESP: 7593

    (forrás: worldometers.info)

  20. 22. vasgyuszi
    ha megnézed azok az országok törték le a vírust (a terjedés sebességét) akik a tesztelés mellett azonnal szigorú maszk-használatra és izolációra tértek át.
    Dél-korea a példa, hogy demokratikus keretek között is lehetnek hatékonyak.
    Másrészt fel voltak rá készülve, mert a legutóbbi H1N1 (?) kapcsán levonták a következtetéseket (HongKong, Tajwan, Japán szintén) és voltak pandémiás gyakorlataik.

    Egy ilyen vírus esetén nincs túl korán meghozott túl szigorú protokoll. Csak elkésett van. Ilyen-olyan mértékű…

    Azok akik megint jönnek az okossággal, hogy pl. 10millió embernél embernél napi 400 halott az bakfitty.
    Annak javaslom a valóságot.
    1,142,299 megbetegedésből 61,239 a halálozás.
    Ok, mondjuk azt, hogy tényegesen 10x több a beteg mint akikről ez kiderült, akkor 10millió embernél 60 000 halott.
    Nos, kb. ez lehet a végeredménye itthon.
    Globálisan pedig ha mindenkit megfertőznek: 45millió…
    Ezek a racionális számok…
    Szóval felejtsük már ezeket a has számokat. Meg hogy ez nem is olyan súlyos…

    teszt/maszk/izoláció

    Mindaddig amíg nem mond hatásosabbat valaki, (olyat ami nem alaptörvényellenes!) ez az egyetlen jelenleg lehetséges kombináció amit tehetünk a terjedés lassításáért.

  21. Be van, be van mindenki szarva, mert egymást hergelitek.
    Mint a viccben amikor az indián főnök felmegy a nagy varázslóhoz a hegyre.
    Mond, mekkora tél lesz.
    Nagy.
    Lemegy a főnök a faluba és kihirdeti, hogy mindenki kezdje vágni a fát, mert nagy tél lesz.
    Két hét múlva felmegy a varázslóhoz és kérdi.
    Mond, mekkora tél lesz?
    Nagyon nagy tél lesz.
    Leszalad a főnök a faluba és kiadja a parancsot, hogy még több fát vágjanak, mert nagyon nagy tél lesz.
    Két hét múlva megint felmegy és kérdi. Mond mekkora tél lesz nagy varázsló?
    Nagyon nagyon nagyon nagy tél lesz, főnök.
    Rohan haza a főnök és kiadja, hogy még több fát kell vágni, éjjel nappal, mert nagy tél lesz.
    Egy hónap múlva megy a varázslóhoz és kérdi. Mekkora tél lesz mond?
    Iszonyatosan nagy tél lesz, főnök.
    Mond miből tudod nagy varázsló?
    Abból főnök, hogy az indiánok nagyon vágják a fát a völgyben.
    Na ez is ilyen.

    Itt a tavasz, és szépen lecseng a járvány. Nem szereti a száraz meleget mert az UV ilyenkor nagyon erős. Nem a meleg, nem a páramentes közeg öli meg, hanem az UV. A másik kettő csak segít az UV kibontakozásában.
    Most mondom, ez a cécó május végére zuhanórepülésbe kezd.
    Igen, és addig is be kell tartani a hatóság előírásait. Maszk, távolságtartás és minél kevesebb mászkálás. Ha ez meg lesz, a tavasz is segít megroppantani a gerincét ennek a vírusnak.

  22. 25:

    Persze, hogy nem. De ha csökkenne is, a CO2 hatásai min. 1000 évig a rendszerben maradnak; még ha el is tűnne.

    Viszont a repülőjáratok drasztikus csökkenésével mintha nem akarna esni az eső- nincs min kondenzálódjanak a vzcseppek az egyre melegebb légkörben; egyre magasabbra jutnak- max. jéglabdák fognak potyogni; ha nem indítjuk gyorsan újra a repülést.

    A SO2 kihullás meg szépen megdobja a hőmérsékletet. Ami gyanús még: soha ilyen magas + 0,7- 0,8 °C nem volt a trópusokon az anomália

    https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2

  23. 24 – vadegér:
    Mi lenne, ha abbahagynád a hülyeség terjesztését? Megírtam erről az elfogadott tudományos véleményt. Tessék tiszteletben tartani, vagy elfogadható ellenérvvel előállni.

  24. Re:8
    Minden baci-vírus-gomba beadja a kulcsot, ha réz tartalmú tárgyakkal kontaktba kerül.
    Minő véletlen, régen a közintézmények kilincsei sárgarézből voltak, ahogy minden tömegek által taperolt dolog is.
    (Ezüst is ugyan olyan jó, ugyan azt a hatást fejti ki, csak az túl drága, de ebből ered az ezüst evőeszköz presztízse is. Ha jól rémlik akkor az ISS ivóvíz tartálya ezüstbevonatú, hogy ne poshadjon meg benne a víz)

  25. 28.dajtás:
    Nekem vöröréz csöveken jön be az ívóvíz a házba, elfogadott megoldás.
    Vajon mekkora rézcsődarab kell egy ivóvíz tároló tartályba, hogy a víz ne poshadjon meg?
    Elég hatásos kenne?

  26. 29 Idegen

    Ez most komoly?
    17-ben írtam dajtás-ról:”nehéz Őt megérteni. ”
    A réz ált. iskolai anyag. Akkor épp beteg voltál, vagy hasonló okból hiányoztál?
    http://www.kislexikon.hu/rezmergezes.html

    A réz vegyületei a mérgezőek.
    dajtás beszélt az ezüstről is. GONDOLKODJATOK, mielőtt megszólaltok!

  27. Amikor a fagyi visszanyal.
    #444.hu/2020/04/04/nyugaton-most-jottek-ra-mennyire-ra-vannak-utalva-a-kelet-europai-apolokra

  28. 13-14 Maszk.
    Egy külföldi videóban szemléltették a facebookon, hogy többféle maszkra ráfújnak spray – vel az arc felőli oldalról , kb mindegyik átengedte , szépen megjelent a maszkon túl , kivéve a komolyabb FFP-s maszkok nem.
    Sajnos már törölték a videót.
    Gyorsan kipróbáltam egy sebészi maszkkal, átjött és ráadásul jó messzire a maszktól legalább 30cm -re megjelent , aztán egy szatén asztalterítőn, na ott kb fél cm-re jött csak át a „felhő”. Viszont egy sima pamut pólón két rétegbe látszólag semmi nem jött át. Kérdés, hogy amit én nem látok az attól még ott lehet???? Egy büdi dezodorral csináltam a duplán hajtott pólón az illat nem jött át.

    A másik a kéz-, és felületfertőtlenítők. Nagyon sok ami kapható csak antibakteriális.
    Két félét találtam itthon ami virucid is .(Bardolife, Dettol).

    Vizsgálták is őket:
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200404/fertotlenitoket-vizsgaltak-magyarorszagon-2-teljesen-hatastalan-kezfertotlenitot-talalt-a-hatosag-424142

    file:///C:/Users/Felhasználó/Downloads/ITM_kezfertotlenito.pdf
    file:///C:/Users/Felhasználó/Downloads/ITM_felületfertotlenito.pdf

  29. 32 SzJK

    „file:///C:/Users/Felhasználó/Downloads/ITM_kezfertotlenito.pdf”
    Ez mi?

  30. 30 N/A
    Réz/víz.

    „GONDOLKODJATOK, mielőtt megszólaltok!”

    Szerintem Neked sem ártana a dolog ! Keress már rá a neten, miből építjük mostanában a vízvezetékeinket! Lehet Te is hiányoztál aznap ? A víz nem „báncsa” a rezet. A sav igen, de azt meg ne nagyon igyál !

  31. Kedves Tibor bá’
    Igazad van, nincs érvem csak reményem a tanultak alapján.
    DE! A reményemnek része, hogy Te is túlélsz.
    Részemről az UV lezárva, esetleg május végén felhozom. Akár úgy is, hogy magamat megkövetem.

  32. 35 Technomuzsik
    ” A víz nem “báncsa” a rezet.”

    ?

    30-ban a link kellően pontosan leírja a réz tulajdonságát.
    Nem olvastad el.

    „Sőt maga a fémréz is okozhat mérgezést ételek útján, mert habár vizben ez oldhatatlan…”
    Vagyis Én gondolkodok.

    Szaporodnak a betűk feleslegesen!

  33. 35 N/A

    „Vagyis Én gondolkodok.”

    Természetesen … csak hibásan ! Az ételekben van sav, ami reagál(hat) a rézedény anyagával, ezért a végeredmény lehet mérgező. A mellékelt link pedig a Révai egy kissé tudományosan meghaladott részlete. Valami frissebbet nem tudnál ? Pálinkát meg ne igyál ! Rézüstben készül! Az ún „réz-elejét” éppen a folyamat savassága miatt dobják el ……. nem kis lelki sérülések árán.

  34. Igen Tibor bá’ én is arra jutottam, hogy kell bele “betét”. De vajon ez normális dolog, hogy sufnituningolni kell ….
    Illetve kell, hogy légáteresztő legyen valamilyen szinten, mert az idős gyerekorvosunk jut eszembe, aki mindig azt mondta télen ne tegyek a gyerek szájához , orrához olyan sálat, ami nem szellőzik (azért, hogy nehogy megfázzon vagy a hideg levegőt ne kapkodja be ) mert csak rosszabbat teszek vele, mivel ott párás meleg lesz a levegő “ megülnek” a kórokozók.
    Elkeserítő, hogy bár azt mondják nincs anyagi akadálya a védekezésnek még is csak leginkább ezzel a maszkkal látják el az érintetteket.
    Mentem is és egy próbafújást csináltam a külső felszínére is. Megy onnan is át. ? Tehát ha nem mókolja meg az ember magának jön – megy ott minden ki – be.

    Nem lehetne ezeket gore – tex anyagból csinálni vajon? Egy- két cipő vagy ruhagyár észbe kaphatna .

  35. 39 Technomuzsik

    „Az ételekben van sav, ami reagál(hat) a rézedény anyagával…”
    30-ban írtam: „A réz vegyületei a mérgezőek.”
    Ha nem olvasod el még a hsz-t sem, akkor BIZTOSAN nem értjük meg egymást.

    „Révai egy kissé tudományosan meghaladott részlete.”
    A kémia mindig kémia marad.

    „Az ún “réz-elejét” éppen a folyamat savassága miatt dobják el…”
    Na ez sem igaz így. Nem dobják el mostanában.

    Itt
    https://floravita.superwebaruhaz.hu/
    rézelejével fertőtlenítenek.

  36. 41 N/A

    Látom nem tudsz veszíteni.

    Nem állok le Veled száj-karatézni. Nekem bőven elég, ha a többiek tudják, hogy hülyeségeket beszélsz.
    Amit én írtam az igaz. Amit Te írtál azt gondosan elolvastam. Vagy nem jól írtad, le amit gondolsz, vagy hülyeségeket írsz. A kémia ugyan olyan tudomány mint a többi. Fejlődik, csiszolódik. A Révai lexikon pedig nem több, mint ma egy bulvárlap. Az van benne amit a többség akkor gondolt az adott dologról. Olvass kicsit bele valami más a saját szakterületednek megfelelő (ha van ilyen) témában, és látni fogod, hogy tele van meghaladott dolgokkal!

    Kár válaszolnod! Vitánkat a népítéletre bízom . By-By

  37. 30.n/a:
    Mint minden a mennyiségen múlik.
    A só (Na)is mérgező nagy tételben.
    Viszont nélküle belehalnál.

    Az embernek is van napi Cu szükséglete.

    #www.egeszsegkalauz.hu/betegsegkereso/hormonalis-taplalkozasi-es-anyagcsere-betegsegek/rezhiany/t8knvc7

    Nem tudom hallottál már olyan emberekről, akinek az a mániájuk, hogy ezüstöt(kolloid) visznek be a szervezetükbe.
    Olyan kékes-szürke a színük, mint az Avatar című film szereplőié.
    #en.wikipedia.org/wiki/Argyria

    Itt azért lehet Ag koncentráció, és vígan éldegélnek.
    Mondjuk azért nem csinálnám utánuk, jó nekem a természetes színem. 🙂

    Cu:
    #rezcsoinfo.hu/news/rez-antimikrobialis-hatasara-vonatkozo-uj-bizonyitekok

    „Vizes környezetben (pl., a vízvezetékcsövekben) a mikroorganizmusok (többnyire) nem érintkeznek közvetlenül az anyaggal, ezért alapvetően csak a rézionok tudják kifejteni hatásukat. A tudomány jelen állása szerint az antimikrobiális hatás a víz rézion koncentrációjától függ [3], a speciális réz-ion eszközök (réz-ezüst fertőtlenítő technika) használatával [4] vagy bármely más rézforrással összefüggésben. A rézcsövekre vonatkozóan a szakirodalomra tudunk hivatkozni [5, 6]. Azonban, különösen ennél az alkalmazásnál, fontos megvizsgálni a tiszta réz, a kialakuló védőréteg komponensei és a tényleges ivóvíz közötti különböző kémiai kölcsönhatásokat.

    Bár a réz, mint biofém, létfontosságú nyomelemként minimális mennyiségben minden baktérium számára szükséges, bizonyos meghatározott rézion sűrűség felett reprodukciós anyagcseréjük leáll. A víztisztaság szempontjából a baktérium reprodukciós rátájának nullára csökkentése azt jelenti, hogy nem jöhet létre az a baktériumsűrűség, amely elegendő lenne a P. aeruginosa vagy L pneumophila által kiváltott fertőzéshez. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a közelmúltban más csoportok által végzett kutatások kimutatták, hogy a baktérium reprodukciójának leállítása nem egyenlő magának a baktériumnak az elpusztításával vagy teljes kiküszöbölésével, de jelenlétének hiányával sem. Ezért az ivóvízben a rézionok antimikrobiális hatása, legalábbis részben, a baktériumszaporodást késleltető funkcióra korlátozódik; „abszolút sterilizáló” hatás nem várható. ”

    Nekem bőven elég, ha meggátolja a szaporodást az ivóvízben, és fenntartja az ivóvíz eredeti bakteriális-vírus szintjét.

    „Az amerikai kórházakban folytatott legújabb kutatások újra kimutatták, hogy az antimikrobiális rézötvözetek csökkenteni is képesek a fertőzések arányát. A kísérletben a páciensek két csoportját különböző berendezésekkel (réz felületekkel vagy azok nélkül) felszerelt szobákban helyeztek el, és a következőket figyelték meg: az antimikrobiális rézötvözetből készült tárgyakkal berendezett szobákban a kórházi fertőzések aránya 58%-kal csökkent a „nem-réz szobákban” elhelyezett betegekéhez képest [1].”

  38. „A szervezetbe került réz hasi, emésztési panaszokat okoz: puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést, emellett pedig nagyon jellemző tünet a rohamszerű, visszatérő hányás, amikor a hányadék zöldeskék színű.

    A fenti tünetek a mérgezés után szinte azonnal jelentkezhetnek, néhány nap múlva vese- és májelégtelenséget okoz. A további szövődmények kialakulási ideje több hétbe telik. ”

    http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/rezmergezes/842

    Nos én ilyeneket nem tapasztaltam magamon, a vízvezeték rézcsöveim hatására.
    Ha lenne, nem alkalmaznák a vízvezetékben.

    „A réz teljes mértékben korrózióálló az olyan ivóvízzel szemben, amely kielégíti „az emberi fogyasztásra szánt” vízminőségre vonatkozó előírások, azaz Magyarországon a 201/2001. (X.25.) Kormány rendelet „Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről” által meghatározott minőségi követelményeket. A Kormány rendeletnek megfelelően a víz pH értéke 6,5 és 9,5 érték között kell, hogy legyen, így általános szabályként elfogadhatjuk, hogy a rendelet előírásainak megfelelő vízminőség esetén az ivóvíz biztonsággal vezethető rézcsőben. A saját kútból származó víz esetén a víz minőségét mindenképpen ajánlatos bevizsgáltatni, és csak a 6,5-9,5 pH értékű, egyéb módon nem agresszív vizet ajánlott rézcsőben vezetni. Fontos azonban tudatában lenni annak, hogy az ilyen víz nem feltétlenül alkalmas emberi fogyasztásra sem.

    A rézcső belső falán az idő folyamán védőréteg képződik. Az oxigéntartalmú vízzel a rézcső rögtön az üzembe helyezés után reakcióba lép, és a cső falán réz-oxidból (Cu2O) álló védőréteg kialakulása kezdődik. Az esetek többségében ez az oxidréteg további reakcióba lép a vízben oldott sókkal és gázokkal, ennek eredményeként először barna, majd később zöldes színű, nagyrészt bázikus réz-karbonátokból, kisebb mértékben réz-kloridokból és –szulfátokból álló védőréteg képződik. A védőréteg kémiai összetétele és színe függ a víz összetételétől. Ez a védőréteg nagymértékben csökkenti a rézionok kioldódását az ivóvízbe, így az ilyen cső nagy biztonsággal teljesíti a Kormány rendelet által a réz mennyiségére az ivóvízben megszabott 2 mg/l határértéket. A szakembereknek fel kell hívni a végfelhasználók figyelmét, hogy a stagnáló vizet a cső anyagától függetlenül ki kell ereszteni, ugyanis az esetleg több napon át a csövekben (réz, műanyag vagy acél) pangó víz emberi fogyasztásra nem alkalmas!”

    Na akkor erre kell figyelni!
    2mg/l alatt kell lenni a réztartalomnak, ez könnyen elérhető.

  39. 44:
    Ne keverjétek az anyagok elemi formáját, a vegyületben kötött, ionos formájukkal!
    Ez minden anyagra igaz, kémia Tk. 8. osztály / I.félév végére tudni kellene…

    Ezért van az, hogy mindkettőtök állításaiban van igazság, de egy bazi nagy katyvaszt sikerült létrehozni az álláspontok alapján.
    Tipikus példa a vas esete, ha a szervezetnek a vérképzéshez vasra van szüksége, nem reszelt vasat reggelizünk (elemi vasat), hanem vas II. és vas III. ionok formájában, valamelyik természetes sójaként visszük be a testünkbe a nyomelemet.
    Természetesen a testünkben/vérünkben sem elemi vasként lesz jelen, hanem ionos formában, hogy a szükséges komplex vegyületekbe (pl. haemoglobin) beépülhessen.

    A klóros példa jó volt, ugyanez a helyzet, nem mindegy, hogy klórgázt lélegeztél be és meghalsz, vagy nátrium-klorid vegyületében kloridionokat vettél magadhoz, mert az a konyhasó, ami az elemi idegjelenségeket produkáló idegsejtes ionpumpák működtetéséhez nélkülözhetetlen (kis mennyiségben).

    A másik problém a mennyiségekkel adódik (itt lesz a másik félnek igaza), mert az egyébként nem mérgező anyagok/ionok is okozhatnak káros biológiai hatást, ha azok mennyisége lecsökken, avagy túlzott mértékű a vérünkben/testnedveinkben.

    A rézeleje tömény alkohol, a Révai lexikon pedig nem bulvárlap, alapjaiban helytállóak a megállapításai, noha bizonyos esetekben (ez azért elég evidens) már csak tudománytörténeti értékkel bírnak /lásd pl. csillagászat, kontra Newtoni fizika, vagy esetünkben szerveteln kémia, a felvetett kérdés ide tartozott, kontra nanotechnológi (ami akkor nem is létezett), ill. biokémiai, molekuláris biológiai újdonságok/.

  40. Nem tudom így van-e, de egy egészségügyi létesítményben dolgozó ismerõsöm „ejtette el” Skype beszélgetés közben mintegy véletlenül, hogy az 56°C hömérsékletü kamillás inhalálás kinyírja a Coronavirust is. Hogy miért pont 56°C (talán annyit max. annyi meleget bírunk beszippantani?) nem tudom és azt sem, hogy így van-e… de néha ilyen apró dolgok is hozhatnak eredményt.
    Nem próbáltam még ki – nincs itthon kamillám és egy szomszédasszonyomat se hívják Kamillának 😉
    .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
    Teafaolaj – Unokaöcsém hívta fel a figyelemet erre az olajra, azt mondta, ha van párásítóm, akkor vegyek ilyent (svájcban 10ml ca. 24 CHF, ezért 120 ml-t rendeltem „Tea Tree Pure Australian Essential Oil” a http://www.pipingrock.com oldalról ami egy hét alatt meg is érkezett, mindössze 15 CHF-ért ) – néhány cseppet beletesz a vízbe /vagy az illatosító részébe/, és a lakás levegõjét jól fertötleníti. A kisgyereke miatt szükségesnek látta, véleménye szerint érdemes kipróbálnom – Kicsit utána olvastam, ugyanezt írják több helyen.
    .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
    Ezt (is) tegnap olvastam, értelmes és továbbítandó információnak láttam, néhány ismerõsömnek el is küldtem:
    https://www.nemetszakmunkak.hu/egy-koronavirus-altal-megfertozodott-kollegank-levele-erdemes-elolvasni

    pont most reagált a cikkre egy barátom:

    Nagyon jókat mond az ember, hasonlóak az én tapasztalataim is főleg a fekvéssel kapcsolatban.
    Három éve mint mindig, sikerült karácsonyra haza jönni a gyerekeknek, Lányom „hozott magával” egy jó kis ajándékot, valamelyik influenzát. Mivel COPD-s vagyok, azt hittem megfulladok a köhögéstől és itt jön ami valós megállapítás, ugyanis úgy tudtam valamennyire enyhíteni a köhögést, ha majdnem ülve aludtam, vagy oldalt fekve. Ez azt jelenti, hogy fekve a testünk mellkasi része, a hasunkkal együtt nyomja az egyébként is alig dolgozó tüdőt, tehát azzal, hogy függőlegesen vagyunk ez a terhelés nincs. A mozgásról hasonló a véleményem, ugyanis az mindenféleképpen segíti a vérkeringést. A hagymákról nem is szólva, rengeteg foghagymás pirítós, rettenetes mennyiségű teával, estére egy Kalmopirin és éjjel szétizzadni az ágyat vagy háromszor. Négy napig nagyon szar volt, ötödik napon már kekszet is ettem, nehogy kilukadjon a gyomrom a sok hagymától meg a citrusoktól.”

    További szép napot!

  41. Vízrendszerekre rezet vagy bronz öntvényt alkalmazunk. A vegytiszta rézcsövet klímák gázszállitásához használjuk, illetve tiszta oxigénhez is. (mert vegytiszta rézcső is van) a rézüst sem mai találmány. Nem értem mi a gond a rézzel? Több száz éves tapasztalat, hogy a réz felületén nem terjednek a baktériumok. Van egyénként orvosi fém, nem feltétlenül titánötvözet,hanem acél.

  42. 49, Horváth Csongor
    „A rézeleje tömény alkohol,” az nem volna baj, csakhogy ez metil-alkohol, ami viszont gond. Ezért se igyunk cujkát.

  43. Lehet, hogy a szövegből nem jött át, de tisztában vagyok a különbséggel.
    „A só (Na)is mérgező nagy tételben.”
    Na ebből elegem van.

  44. A félreértések elkerülése végett, a só(konyhasó) NaCl, ami a sóban lényeges az a Na amit zárójelben Na-nak emeltem ki lustaságból.
    Gondoltam , hogy evidens.
    De nem.

    Mielőtt eleged lenne Tibor bá’.

    Kár, mert a Cu hatása virucid és pontosan hasznos a megvitatása a víz poshadása elleni hatásában.

    És lényeges szakirodalmat, értelmezést is kitöröltál közben.

    Fura , ha javítani akarok, akkor részben látom a Te beírásodat.

    Protective hybrid coating containing silver, copper and zinc cations effective against human immunodeficiency virus and other enveloped viruses

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818485/

    És ugy néz ki legalább olyan hatása van a virusokra, mint a a melegnek.

  45. Most, hogy így kijavítottad az Na-t Na „plusz”ra, felmerül a gondolat, hogy eredetileg is így írtam, csak a blogmotor lenyelte a pluszt.

    Csak a szakma, komment nélkül.

    en.wikipedia.org/wiki/Antimicrobial_properties_of_copper

    Cu(CO3)(OH)2 LD50: 1350 mg/kg

    Tibor bá’ ezzel a „plusz” jel lenyeléssel csinálj valamit.
    Az egész hepajt ez okozta!!

  46. „Kihat-e a meleg a koronavírus hatékonyságára?”

    Válasz az Operatív Törzstől:
    https://444.hu/2020/04/05/operativ-torzs-nagy-az-esely-arra-hogy-a-fovarosban-berobban-a-jarvany
    „Müller szerint nagyon nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezt mindenképpen, minden erőnkkel meg kell akadályoznunk.”
    Már csak volna jó értelmezni, hogy mit jelent az hogy „minden erőnkkel meg kell akadályoznunk.”
    Lehet ez rémhírterjesztés?

  47. 53:
    Nem releváns kinek, a lényeg a miért. Olvastam a megjegyzéseket, és sokszor elegem van abból, ami össze-vissza kapkodásként megjelenik a kommentek között, ez most átlépte a tűréshatáromat, ennyi…

    54:
    Ha szakmailag vesszük a „rézelejét”, az egy metanolos, réz-oxidos, zöldeskék színű, mérgező lötty, amit ki kell dobni, rögtön a legelején jön, nem túl nagy mennyiségű. Meghalni azért nem fogsz tőle, de megvakulni, mint a „vasutasalkoholnál” oly sokszor olvashattuk, simán…

    Sokan a rézelejét laikusan az „előpárlattal” azonosítják, ami viszont eltárolható gyógyászati céllal, aztán jön a lényeg, amit pálinkaként mindannyian jól ismerünk :-).

    58:
    Igen, a plusz jel fontos, és emiatt az elnyelés miatt nekem is volt már problémám korábban, azóta kiírom, hogy plusz… Kémiában még egyszerűbb az ion megfogalmazás.

  48. 60 Horváth Csongor
    „Nem releváns kinek”
    Akkor miért írod a hsz sorszámát?

    Viszont tudod mi az a rézeleje, és hogy mire jó.

  49. 59.n/a:
    „Már csak volna jó értelmezni, hogy mit jelent az hogy “minden erőnkkel meg kell akadályoznunk.”
    Lehet ez rémhírterjesztés?

    Tudod, hogy rájuk saját törvényeik se vonatkoznak…. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük