(3138) Halálozási ráta

Tibor bá’ online

 

A mortalitást kétféleképpen lehet kiszámolni. Az első a teljes mortalitás, amit a médiák szeretnek alkalmazni, mert ez kisebb értéket ad.

Lényege: a halálozottak számát el kell osztani az összes fertőzöttel és be kell szorozni százzal.

Jelen pillanatban (szombat 19:30) Olaszországra vonatkoztatva ez:

4.825/53.578×100=9%

A másik mód esetén csak azt kell nézni, hogy mennyi gyógyult meg, és hányat hunytak el, mert a fertőzöttek részére csak ez a két lehetőség van. Ez valós és magasabb számot ad, de csalóka a járvány elején, mert a betegek előbb halnak meg, a gyógyuláshoz több idő kell. Lényege az elhunytak számának osztása az elhunytak és gyógyultak összegével és szorozva százzal. Vagyis az olasz esetben:

4.825/4.825+6.072=44%

összehasonlításképpen a szezonális influenza mortalitása: 0,1%.

A halálozási rátát nagy mértékben befolyásolja az orvosi ellátás. Illetve, hogy beteg a krízis állapotban kap-e mesterséges lélegeztetést. Ha nagy a tömeg, és nem jut mindenkinek vastüdő, akkor a mortalitás magasabb . Úgy is mondhatnánk, hogy eszköz hiányában feleslegesen halnak meg emberek.

A viszonylag magas olasz mortalitási rátát azzal indokolják, hogy nagyon sok az idős ember, és a nagy családok összejárnak, ahol a idősek sorra fertőződnek meg. De amerikai jelzések szerint nem ritka a harmincas, negyvenes éveiben lévő beteg respirátoron.

Szerintem a hivatalos magyar hírekből ki kellene venni a „az esetek 80 százalékánál enyhe lefolyású a betegség” szöveget. Nem helyes ezt a szörnyű csapást minimalizálni.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

48 gondolat erről: „(3138) Halálozási ráta

  1. Aktuálisan Olaszországban az estek 93%a nem súlyos állapotú, csak hát még így is közel 3000 a súlyos vagy kritikus, amit nem képesek ilyen számban kezelni, és folyamatosan új esetek is jönnek hozzá.
    Italy
    Coronavirus Cases:
    53,578
    Deaths:
    4,825
    Recovered:
    6,072
    ACTIVE CASES
    42,681
    Currently Infected Patients
    39,824 (93%)
    in Mild Condition

    2,857 (7%)
    Serious or Critical

  2. Ennek az influenza mortalitásnak akartam utánanézni, hogyan számítják ki, de nem tudtam kideríteni pontosan hogy jön ki az a 0.1%.
    Rendre felhozzák, hogy a világban milyen sokan halnak meg influenzában és milyen kevesen COVID-19-ben. Ezért jártam volna utána, mi a számítási metódus.
    Annyi sejtésem lett, hogy ez egy becsült adat. Becslés lenne? Azt veszik alapul, hogy a téli időszak végén, kora tavasszal mennyivel többen halnak meg.
    Vagy ez a 0.1% az influenzával orvoshoz fordulók számából jön ki?
    A lényeg az lenne, megnézni, a 0.1%-ban benne vannak e a rejtőzködők is. Mert a bagatelizálók érve az, a COVID-19 fertőzöttek nagy százaléka el sem megy orvoshoz, mert alig van tünet vagy nincs is, így nem tudhatjuk a betegséget elkapók hány százaléka hal meg, rokkan le, igényel kórházi ellátást. Az influenza 0.1%-ban benne vannak azok, akik el sem mennek orvoshoz?
    Ha csak a letesztelt és meghalt influenzásokat számítanák lakosság arányában, akkor ez a 0.1% is jócskán lecsökkenne.
    A hideg hónapokban sok minden másban is jóval többen halnak meg, megfagynak, a stressz nagyobb, immunrendszer gyengébb.
    Mielőtt valaki ismét az influenzában világszerte meghaltak számával jönne, írja meg, hogy milyen adatok, tesztelések támasztják alá a számot.

  3. Egy Index cikkben találtam eddig a leghasználhatóbb adatokat:
    https://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2009/12/11/mennyifre_halalos_az_uj_influenza/amp
    A legbiztosabb megoldás a lakosság számához viszonyítani az adatokat.
    Sajnos havi bontásban nincsenek meg az adatok, de ha feltételezzük hogy minden tüdőgyulladásban meghalt személy szezonális influenza miatt halt meg, akkor ez egy átlagos évben kb 80 fő/hó. De mivel a szezonális influenza jellemzően novembertől márciusig tarol, nagyságrendileg szorozzuk meg a havi adatokat kettővel, vagyis havi 160 fő 5 hónapon keresztül, ez 0,0016 % a teljes populációját viszonyítva, ezt követően 0 fő a maradék 7 hónapban.
    Ezt a számot tudjuk majd összehasonlítani az idei tüdőgyulladásban elhunytak számával jövőre.

  4. Egy Index cikkben találtam eddig a leghasználhatóbb adatokat:
    https://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2009/12/11/mennyifre_halalos_az_uj_influenza/amp
    A legbiztosabb megoldás a lakosság számához viszonyítani az adatokat.
    Sajnos havi bontásban nincsenek meg, de ha feltételezzük hogy minden tüdőgyulladásban meghalt személy szezonális influenza miatt halt meg, akkor ez egy átlagos évben kb 80 fő/hó. De mivel a szezonális influenza jellemzően novembertől márciusig tarol, nagyságrendileg szorozzuk meg a havi adatokat kettővel, vagyis havi 160 fő 5 hónapon keresztül, ez 0,0016 % a teljes populációhoz viszonyítva, ezt követően 0 fő a maradék 7 hónapban.

  5. De ha az évi 2-3 igazoltan szezonális influenzában elhunytak számát vesszük csak figyelembe, akkor ez 0,00002%.
    Az igazság valahol fél úton lehet.

  6. A szezonális influenzában nem hal meg 0,1 %. A szövődményekben hal meg a 0,1%. A szövődményt pedig az kapja meg, aki hülyén viselkedik. Ez a halál könnyen elkerülhető. A koronavírus okozta halál NEM.

  7. Somogyi Ildi,

    Köszönöm az infót.
    Influenzában meghaltak számát tekintve, saccolás, találgatás, becslés van, tesztel igazolt haláleset meg a 4. hozzászólásban látható.
    Az az érzésem, világviszonylatban is ilyen alacsony lehet a teszttel igazolt influenza szövődményeiben meghaltak száma.

  8. Van egy gyanum europában nálunk lesz a legkevesebb megbetegedés papiron, elhalálozás viszont ugyan annyi mint máshol arányaiban nézve, legfeljebb elszámolják sima tüdögyulladásnak, igy nem kapcsolodik majd a virushelyzethez statisztikailag jobban jön ki milyen jol fel vagyunk készülve.
    Az emberek nagyrésze meg simán benyalja, meg is van az ujabb 2/3.
    Már most van olyan vélemény az olaszok nem tudom mit csinálnak ilyen sok a beteg és a halott, nálunk meg szinte semmi.
    Az bmeg hogy ha nem tesztelsz nincs beteg és jobban mutat a statisztika mindegy milyen áron, mint régen a komcsi rendszerben.
    Nálunk nagyon ugy tünik a „nyájimmunitásra” gyurnak minél elöbb lefusson a halottak nem számitanak, mentsük a pénzünket és a gazdaságot.
    A látszat intézkedésekböl nekem ez jön le.

  9. Igen, ezért írtam hogy az idén tüdőgyulladásban meghalt összest kell majd összevetni a korábbi évek adataival.

  10. looke fiery
    Az enyhe tüneteseket el tudnák rejteni, de a kemény tünettel bírókat nem. Azokat be kell utalni, kezelni kell és arányaiban pont annyi lenne, mint máshol. Ezeket az eseteket el sem lehetne egy idő után rejteni, mert az eü.-i személyzet kikotyogná.
    És mit teszteljenek? Pityut a boltban? Akinek semmi baja nincs, még csak nem is tüsszent? Azt kell tesztelni aki korona gyanús tünetekkel jelentkezik. Ugyanis könnyen lehet, hogy A,B vagy C típusú influenzája van, esetleg rino- vagy koronavírusa (nem ebből, hanem abból a három törzsből, amelyik évente végig seper a társadalmon) van.

    Somogyi Ildi.
    De miért kéne az összeset koronás esetnek számolni, amikor évente eddig is több százan haltak meg tüdőgyuladásban? Most, idén is sokan meg fognak, koronától függetlenül. Ha azokat hozzá vennéd, akkor az a statisztika nem lenne hamis? Csak, hogy az igazadat alátámaszd? Kitalál valaki egy elméletet aztán keresi hozzá a bizonyítékokat. Szerintem várjuk meg az adatokat. Mindenki csak nem hazudik.

  11. Arra is gondoltam, hogy nincsen különbség téve koronavírusos beteg halála, és koronavírusban meghalt beteg között.

    Azt már korábban is írtam, meg köztudott, hogy a betegség elterjedtsége jóval az ismert fölött van.

    És most ugye bárki aki más betegség miatt már a halálán van, és kórházban van, és köhög egyet, tesztelni fogják. Következésképpen pont a kórházakban közelítünk a legjobban a fertőzöttek valós arányához, ami elég morbid képet festhet.

    Ha pedig a teszt pozitív, és másnap meghal, akkor úgy kerül be a hírekbe, és a statisztikába, hogy „újabb fertőzött halt meg”.

    Ami persze igaz, szó szerint értve, csak ez nem halálozási ráta, és feltehetően nem összehasonlítható más halálozási rátákkal (pl. influenzáéval).

    Nem tudom elképzelni, hogy normál esetben a megfázásban meghaltakat úgy számolnánk, hogy mindenki akit elütötte egy kamion és köhögött, mindenki akinek agydaganata volt és köhögött, mindenki akinek agyvérzése volt és köhögött stb.

    Márpedig elképzelhető, hogy pontosan ez történik. Elvégre állandóan azt lehet hallani, hogy azok halnak meg elsősorban, akiknek már volt valamilyen súlyos egészségügyi problémáik, akik a legbetegebbek – tehát nyilvánvalónak tűnik, hogy azokat is beleszámolják akik már egyébként is a halálos ágyukon voltak. Illetve az is igaz, hogy még soha nem hallottam a hírekben, hogy különbséget tettek volna koronavírusos halott, és koronavírusban meghaltak között. Feltételezem azért, mert nincsen ilyen különbségtétel.

  12. Valljuk be, az számit majd, hogy a családból mehal-e valaki. Aztán a számodra fontos, szűkebb körből. A többikre úgyis csak azt mondjuk csak, hogy: jajj szegények… meg húúú….. Ez dönti el majd, melyik százaléknak hiszünk majd….Ésatöbbi….? Helyzetjelentés: Este már nem tudtunk rendelni a SPAR-ról, AUCHAN-ról. Lehet csak időszakos probléma. A boltokban van kaja, csak nyershús nemnagyon.

  13. 9.
    Igen teszteljük Pityut a boltban ha nincs tünete akkor is, ha 100-bol 99 negativ de egy pozitiv akkor az nem fog továbbiakat megfertözni.
    Délkorea pont ezt is teszi.
    Mi itthon titkolozunk és mismásolunk csak tudnám mire.
    De ok. a teszt pénzbe kerül, bocsánat az meg sokaknak még most is fontosabb.
    Én nem gyözködök senkit legfeljebb amit én gondolok azt közlöm és kész, utolso elötti senki vagyok nem igazán számit a véleményem, de attol még lehet.
    Nekem már megvan hogyan tovább és kiben bizok a többség meg majd eljut odáig, de ha nem az is megeshet, mindenki nem lesz szerencsés.
    Aki meg ugy gondolja ha lemegy a virusosdi marad minden a régiben az elég naiv, de ezt majd a maga idejében, még bele se csaptunk a lecsoba.
    Én már most tudok családi, baráti konfliktusokrol kire is lehet számitani ha gond van, ha ez le is megy valaha ezeket a dolgokat nem lehet visszacsinálni, az elvesztett bizalmat nem lehet majd ujra megvenni, és ez csak a jéghegy csucsa..

  14. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
    Idős korban vannak járulékos „betegségek”. Például diabétesz, hipertónia. Ezekkel éveket, évtizedeket el lehet élni, ha az illető szedi a megfelelő gyógyszert, ami karban tartja a vércukor szintjét, a vérnyomását. Most egy ilyen idős ember megkapja a vírust, és bele is hal. Miért? Nem beteg, de a szervezete nem 100 százalékos. Ha az lenne, nem halna bele. Szóval erről van szó.

  15. 13.
    „A nyuggerek nem számitanak csak elveszik a helyet a buszon, kicsit kevesebben lesznek nagy dolog kevesebb nyugdijat kell fizetni, a betegekkel ugyan ez a helyzet csak a nyüg van velük.”
    Biztos vagyok benne sokan igy gondolják, ök simán megusszák és a hazai töketlenkedésböl is ez jön le nekem.
    A gazdasági és társadalmi morális részéig el se jutnak.
    Persze ha az a nyugger mondjuk egy gyerekorvos aki megmenti a gyerekedet, vagy müvész-szinész vagy a szomszéd vizszerelö bácsi vagy teszem azt Tibor bá’ esetleg pintérsanya az más ök már fontosak.
    De ez most nem igy müködik megmondom ki marad és ki nem…

  16. AfamlaGero-vel egyetértve, vegyük figyelembe, hogy aki tüdőgyulladásban hal meg, annak nem feltétlenül van kapcsolata a COVID-19-el. Én még katonaként dolgoztam baleseti sebészeten és emlékszem, ha behoztak egy öreget valami komolyabb dologgal (combnyaktörés, sípcsonttörés…), ami hosszabb fekvést igényelt, az szegény többnyire pont a fekvés miatt kapott tüdőgyulladást és az vitte el. Ha volt mellé valami, ha nem. Tehát a százalékok számításánál csak ezt figyelembevenni nem helyes. Szerintem.
    Fontoljuk meg azt a szempontot is – vadegérrel egyetértve -, hogy milyen haszonnal járna, ha mindenkit tesztelnénk és minden adatot, szűrés nélkül nyilvánosságra bocsátanánk? Ha kiderülne, hogy Hencidán COVID-19 van, egy csomó ember átrohanna Boncidára, lásd balatoni üdülők. Eredmény: oda is áthurcolják. Az átrohanókon semmit sem segít, de az ottélőknek ártanak.
    Vegyük csak azt a párnapos pánikot, ami a múlt héten volt kenyér, WC-papír és finomliszt terén. Most az ország jelentős hányada eheti a fagyasztott kenyeret (vagy kidobja a száraz, penészes veknit) és sütheti a WC-papíros piskótát, mert finomlisztből mást nem nagyon lehet. Májusra meg kukacos lesz. Persze ha horgászik, akkor ez még lehet jó is 🙂
    Ma reggel is volt a péknél kenyér is, pogácsa is, kakaós csiga is. Tegnap vettem WC-papírt, a megszokott mennyiséget (plusz egy tízes pakkot :-D). És volt finomliszt is, de van még itthon több mint két kiló, mert hónap elején szoktunk venni egy ötkilósat.
    Értem én, hogy tartalékoljunk, de ez még messze nem az a helyzet és nem is lesz az, ha normálisan kezeljük. Sokkal nagyobb gondot okoznak és fognak okozni a szélsőségek: a pánikolók és a letojók. Akit sikerül bepánikoltatni, az mindenből vesz tízszer annyit, mint amennyire szüksége lenne (ezzel kilenc ember elől elviszi a cuccot) és végül kidob nyolc emberre valót, mert – hogy ne vesszen el a pénze – elhasznál két emberre valót. A letojók meg csakazértis – ősi vereckei kifejezéssel: dafke – mászkálnak – és vagy fertőznek, vagy nem – ha kell, ha nem, „merőket nekorlátolja a zorbán”. Az értelmes ember szerintem a középutat választja, s ha aznap nincs WC-papír, majd lesz holnap (akkor estleg vesz plusz egy tízes pakkot), csak annyit mászkál, amennyire feltétlenül szüksége van, hogy legfontosabb párnapi teendőit a lehető legrövidebb idő alatt elintézhesse: heti bevásárlás magának és a néhány öregnek akit istápol, tankolás, mérgelődés a trafikban hogy nincs egy rendes pipadohány, szalonna és kolbász vételezése a présházból, egy ballon bor a pincéből…
    Aztán almafametszés közben pipálgatva – egy-egy korty borral segítve a nehéz döntést, hogy azt a gallyat hagyjam-e termőre, vagy inkább a mellette levőt – elgondolkodjon az elmúlt évtizedeken és kimondja magában a szentenciát: ez sem tart örökké.
    Na úgy júniusig azért igen, de addigra már megérik a sonka és vessző lesz a dióból is 😉

  17. 13, Tibor bá’

    „Ezekkel éveket, évtizedeket el lehet élni…”

    De sok esetben (nem mind) ezek az évek és évtizedek már évekkel és évtizedekkel ezelőtt voltak. Nem lehet a végtelenségig húzni.

    Mai hír:

    https://index.hu/belfold/2020/03/22/ujabb_ket_halalos_aldozata_van_a_jarvanynak_magyarorszagon/

    „A halálos áldozatok betegségei kapcsán korábban Müller Cecília elmondta, hogy négy magyar áldozatnál rosszindulatú daganatot, szív- és érrendszeri panaszokat és vérképzőszervi problémát találtak.”

    Rosszindulatú doganat? Szív- és érrendszeri panaszok? Vérképzőszervi probléma?

    És ez úgy tűnik kivétel nélkül mind hozzáadódik a halálozási statisztikákhoz.

    Ha pl. 125 éves vagyok és köhögök, lázam van, és kimutatják rajtam a vírust, akkor ha másnap meghalok, helyénvaló-e, ha a hírekben és a statisztikákban úgy közlik, hogy „újabb beteg halt meg koronavírusban”?

  18. Hát igen, ez a Covid látványos, mert tizedel. Mindenhol. Tehát ez az adat a szekrényből is kidől és a szőnyeg alá seperve sem fér el..
    Helyénvaló-e a 125éves coronás halottat betenni a statisztikába? Igen. Vagy arra jutunk hogy nem a vírus a gond, hanem a baj az átlagéletkor emelkedése?

  19. 16.
    „Ha pl. 125 éves vagyok és köhögök, lázam van, és kimutatják rajtam a vírust, akkor ha másnap meghalok, helyénvaló-e, ha a hírekben és a statisztikákban úgy közlik, hogy “újabb beteg halt meg koronavírusban”

    Ha ezek nyilvánosak lennének nem is lenne semmi gond, mindenki levonhatná a következtetést vagy hogy mennyire van a veszélyeztetett kategoriában, mire vagy kinek kell jobban vigyáznia.
    Jobb esetben annyi infot kapnak az emberek x ember meghalt és kész.
    Nekem személyszerint ez egy nagy probléma, nem értem minek titkolozni, ezzel csak rontanak a helyzeten.
    Az orvostol is elvárnám ha rákos vagyok mondja meg van x idöm attol mert sumákol igy is ugy is belehalok.

  20. 16:
    Ha a betegnek halála előtt légszomja volt, pumpálták bele az oxigént, akkor függetlenül élekorától, és alapbetegségétől a coronavírustól halt meg. Egyszerű ez, nem kell agyon komplikálni.

  21. Vadegér
    Azt írtam hogy a fenti adatokat tudjuk majd összevetni a jövő évi adatokkal.
    Gyk: Értelemszerűen kivonjuk az idei teljes mennyiségből az eddigi jellemző mennyiséget, a különbözet lesz a sima tüdőgyulladásként elszámolt koronás beteg.

  22. Tibor bá’
    Sima influenza szövődményeként előálló pneumococcus okozta tüdőgyuszinál is ha súlyosbodik, rendesen nyomják a betegbe az oxigént, sőt ha kell lélegeztető gépre is teszik. Már pedig ebből a fajtából van egy pár száz eset/év Mo-on is. És akkor ezekkel a számokkal növelnéd a COV tüdősök számát? Csak mert oxigént kap?

  23. Ha ilyen ‘szakemberek’ vigyáznak a magyarságra, mint ez a Dr. Rovó László (a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora), akkor…
    Mikor tartóztatják le ezt a közveszélyes idiótát? Etikai eljárás, LOL, rohadjon rá a műanyaglakat. Vagy bízzuk a sorsra? 😉

  24. Az alábbi szöveget egy blogról, egy hozzászólásból másoltam át, a bloggazda írta a hozzászólást, ő Németországban él amúgy
    „Visszatérő téma a magas olasz (“felelőtlen olaszok”) és az alacsony német halálozási ráta (“manipulálnak a halálozási okokkal”). Utóbbi alatt azt kell érteni, hogy valamiért közszájon forog a “tény”, hogy ha Hansnak van mondjuk koszorúér problémája, de most kapott koronavírust is, akkor végül a koszorúér kerül beírásra halálozási okként a jegyzőkönyvbe. Ez több okból nem hagyott nyugodni, legfőképpen azért, mert ha tényleg csak erről lenne szó, akkor a kritikus állapotban lévők számának ettől még arányosnak kéne lennie az olasz adatokkal, hiszen csak a halál okának könyvelési módszereiről beszélünk. Ha megnézzük a statisztikát, akkor ez nagyon nincs így:
    https://www.worldometers.in

    Ráadásul semmilyen hiteles forrást nem találtam arról, hogy valóban így számolnak el az esetekkel Németországban (ha valakinek van ilyenje, akkor ossza meg). Szerencsére nem csak mi tettük fel ezt a kérdést a napokban, így pillanatok alatt lehetett találni egy Financial Times és egy Forbes cikket is. Utóbbi linkje itt van:
    https://www.forbes.com/site

    Az előbbi linkjét hiába osztom meg, mert fizetős, viszont ha a Google navigál oda, akkor valamiért olvasható. Szóval a keresendő cím: “Germany’s coronavirus anomaly: high infection rates but few deaths”.

    A lényeg: bár nehéz ezt belátni az elmúlt hetek után, de még mindig a járvány korai szakaszában járunk abban az értelemben, hogy az össznépességhez képest statisztikai szempontból alacsonynak mondható az esetek száma. Emiatt jelentős eltérések vannak a betegek életkorának megoszlásában. Az átlagos olasz beteg jóval idősebb az átlagos német betegnél. Ennek okairól már többször volt szó az elmúlt napokban.

    – Ne felejtsük el, hogy a járvány tisztán kínai szakaszában milyen volt a hozzáállás: nincs itt semmi látnivaló, kicsit súlyosabb influenza, ami a diktatúra titkolózása miatt elszabadulta felelőtlen denevérevők között… Olaszország volt az első, ahol szembesültek a valósággal, és sok ország még utána is vonakodott gyorsan lépni. Ennek eredményeként Olaszországban a mai körülményekhez képest kvázi észrevétlenül tudott terjedni a vírus.

    – Olaszországban magas az idősek aránya, ráadásul sokkal kevésbé élnek elszigetelt életet a fiatalabb generációktól: sokan magukhoz veszik a magukra maradó vagy betegeskedő szülőket, sokkal nagyobb hagyománya van a több generációs háztartásoknak. Emiatt a munkába járó és tünetmentes középkorúak sok időst fertőztek meg. Ezzel szemben Németországban már a mostani nyugdíjasok korosztályában is általános volt, hogy a gyerekek más városban kapnak munkát, messze költöznek. Mi többet találkozunk a szüleinkkel Magyarországon, mint a lépcsőházunkban élő két 80-as néni a gyerekeivel…

    – Németországban ezzel szemben még mindig relatíve fiatal a betegek csoportja: munkahelyi meetingek, karnevál, olasz síelések voltak a legfontosabb importjai a fertőzéseknek. Ráadásul az eseteket igyekeztek szorosan követni már az elejétől fogva.
    – Olaszországban hamar elérték a tesztelési kapacitások határait. Emlékezzünk arra a hírre, ami szerint nagyon hamar már csak azt tesztelték, akiről kb. lerítt, hogy elkapta a vírust… Emiatt az olasz adatokban felülreprezentáltak a súlyos esetek.
    – Dél-Korea mellett ezt nem hangoztatták a hírekben, de Németországban végzik a legtöbb tesztet.
    Ennek – és annak, hogy már az első gócok óta követni próbálták a fertőzési láncokat – az az eredménye, hogy nagyon sok enyhe, sőt, tünetmentes esetet is megtaláltak (pl. már van egy a nem közvetlen kollégáim közt is). Ha az orvossal való telefonos egyeztetés alapján gyanús vagy, akkor elküldenek tesztre. Ehhez akár a köhögés is elég lehet.
    – Ahogy telik az idő, úgy nő Németországban is a halálozások száma. A helyi járványügy is figyelmeztetett, hogy a relatíve kedvező arányok nem fognak így maradni.”
    https://voyager.blog.hu/2020/02/23/a_szabadsagrol_i_a_gondolkodas_es_a_gondolatok_szabadsaga_avagy_az_oktatasrol_maskent

  25. Most semmi kedvem a halálozási adatokat értelmezni, esélyeket latolgatni, kb egy hónapja úgyis majd mindenki ezt teszi itt a blogon. Inkább elmesélem hogy jártam.
    Kb egy hete úgy döntöttem, otthagyom Skóciát és inkább hazajövök. Összecsomagoltam a kis szigeten, majd komp, vonat, szálloda, reptér /Glasgow/. A furcsa az volt, hogy szinte alig találkoztam emberrel, a reptéren megszokott tömeg helyett például szinte egyedül sétáltam át az állomásokon. A Wizzair gép is kb félig telt meg. Amint viszont megérkeztünk „Ferihegyre”, menten összetereltek vagy 200 embert egy kisebb csarnokba, kellően összezsúfolva mindenkit. Majd neki álltak az útlevelekkel egyenként szöszmötölni. Illetve végigkérdeztek egyenként mindenkit többnyire imígyen : „Vótak valahol?” Kb 30-40 percet álltunk így a tömegben. Akkor mikor már a zártkörű rendezvényeket is betiltották a fertőzésveszély miatt! Persze kellett nekem hazajönni :), megérdemlem, most 2 hétig önkéntes karanténban várhatom ki, hogy elkaptam-e valamit a közel kétnapos utam utolsó fél órájában…
    Sajnos azonban az angolok-skótok nem igazán mozdultak, szinte minden más országban szankcióztak már de ők még csak a „moss kezet” és a „szedjél paracetamolt” stádiumában jártak.

  26. Sajnos Magyarország egy balkáni ország. És az is marad mindörökké. Ámen. Zee.

  27. A RÁTA ..

    A regisztrált fertőzöttek számának trendjéből és a lappangási időből következtetni lehet arra, hogy egy konkrét napon cirka még hány fertőzött lehet, akit nem regisztráltak.
    A fertőzöttek számából és a halottak számából azért nem teljesen korrekt kiszámítani a halálozási rátát, mert a betegség még nem zárult le, gyógyulással vagy halállal.
    Tehát se a fertőzöttek, se a közűlük való összes elhunyt száma nem pontos.
    Mindkettő kevesebb a valóságosnál.
    Megállapítható azonban, az hogy mekkora a hibaszázalék ezzel a módszerrel.
    Az előbb említett két hiba mellesleg egymást részben éppen kompenzálja illetve kisebbíti a valóságtól való eltérést.
    Ha pedig újra és újra akár egy hónapon át, minden nap elvégezzük e számítást globálisan is és országonként is, akkor ezek átlaga egy tisztességes becslést fog adni.
    Ma hetedik napja hogy tart a karantén, a szobafogságom itt Barcelonában.
    BARCELONA =RABLANCON
    Elmondhatom nem kellemes és még csak most kezdődött és hosszú hónapokig fog tartani de a legrosszab benne a hullámzó félelemérzés.
    már akkor ha közben nem költöznék el az árnyékvilágba.

  28. Merkelanyo karanténban !
    Arra azért kiváncsi leszek elég sok helyen elkapták a kormánytagok is, és szinte egyik se fiatal vagy elég szarul néz ki, vajon köztük is lesz áldozat vagy tényleg van alapja a konteos felvetéseknek, van ellenszer és csak szinjáték ez is és nem csak a kisemberek faragnak rá ?

  29. Van-e valakinek arról információja, hogy a sok gyógyult közül van-e már olyan, aki újra fertőződött. Illetve tudnak-e valamit a betegség okozta immunitásról.

  30. 27 – looke fiery:
    Az élet/halál kérdése az ellátástól függ. Egy befolyásos politikus aligha fog belehalni, mert az egészségügy a belét kimelózza, hogy életben maradjon. Olaszországban már ott tartanak, hogy két beteg közül az egyiket gyógyítjk, a másikat hagyják meghalni kapacirtás hiányában.

  31. 30. Tibor bá’
    Arról sincs infóm, hogy valaki a baráti körből illetve azok ismeretségi köréből (több ezer ember – ebben benne van a barátok rokoni köre is) megbetegedett volna, nem hogy újra fertőződött volna.
    Szerintem az ide látogató több ezer embernek sincs ilyen élménye. De ha kétséged van, meg kéne kérdezni, hogy az ide látogatók tudnak-e személyes tapasztalásból (nem hallásból – hogy ott volt a szomszéd faluban) ilyen esetről.
    Ja hogy félnek. Nem kellene, mert ha tényleg beteg lett a nagyi, vagy a barát nagyapja, akkor a közlésben nincs semmi pánikkeltés. Én biztos megírnám ha érintett lennék akár a barátok által is.

  32. Majd az évi halálozási szám növekménye lesz az ami koronavírusnak lesz felróható.

  33. 28. Mosógépszerelő
    „Ma hetedik napja hogy tart a karantén, a szobafogságom itt Barcelonában.”

    Nem vigasztalásként mondom mivelhogy nem leszel egyedül karanténban.
    Idő kérdése, hogy egész Európa is követni fogja.
    A kérdésre meddig tart a vesztegzár, maga a szó árulja el nekünk:
    A karantén szó etimológiája:
    – „a görög orvos, Hippokratész írásaira alapozva, miszerint egy akut betegség tüneteinek 40 napon -Σαραντα μερες – belül meg kell jelennie”…
    – a 14. századi -Quaranta giorni – olasz kifejezésből,
    ami negyven napot jelent, a hajók és a hajózó személyzet 40 napos elszigeteltségét jelentette…
    – az -une Quarantaine de jours- francia kifejezésből, ami „negyven napot” jelent. …

    Mindenkinek kitartást, erőt, jó szerencsét kívánok.

  34. Oxigénpalackot érdemes beszerezni otthonra? Kivitelezhető?
    Teszem azt, az lesz itthon, mint Olaszországban, nem lesz hely a kórházban, akkor otthon próbálod kihozni a legtöbbet a helyzetből.

  35. 34.
    Ha buvárkodsz vagy szoktál hegeszteni akkor feltétlenül.
    Amugy nem hiszem lenne értelme, ha nem vagy képzett aneszteziologus simán rontanál a helyzeten ha esetleg rászorulnál az oxigénre.
    Az én meglátásom, ilyen eszközöket hagyjuk meg a korházaknak szakembereknek nekik nagyobb szükségük lesz rá, és értenek is hozzá.

  36. 30. Tibor bá’
    Prof. Kekule (virológus, Németo., Halle) szerint gyógyulás után védettség van. Illetve ő a nyári melegre is alapoz. (Meg is kapja hogy itt meg ott most meleg van, mégis..)Egyébként okosakat szokott nyilatkozni.
    Anschober (osztrák egészségügy-miniszter, eredetileg ált.isk. tanár) szerint nem tudni hogy kialakul-e védettség, illetve lehetséges-e újrafertőződés.

    34. margit
    nincs értelme otthon intenzívet csinálni. Nemcsak az oxigénről szól.

  37. Az oxigénpalacknak lehetne értelme, főleg ha tudja valaki használni, de ezzel kapcsolatban én is azt mondanám, mint Loránd: ajánld fel annak, aki ténylegesen használja is, a kórháznak. De nem hiszem, hogy most átlagpolgár be tudná szerezni…

    Egyébként a búvárok sűrített levegőt használnak, nem oxigént…

  38. Szemen keresztül is terjed a vírus, vizsgálta ezt valaki is?
    Mert ha igen, akkor teljesen hamis illúzió a védőmaszk viselése 🙁
    Egy embernek elég ha benyel 1 db vírust, az már el fog szaporodni?

  39. 30. 37.

    Akik kigyógyulnak a vírusfertőzésből, biztos, hogy termelnek ellenanyagot ellene (ezért használták a frissen gyógyultak plazmáját (?) a kínaiak) Nem tudom, mennyi ideig „emlékszik” a szervezet az antigénre, ez eléggé változó lehet, az egész életre szóló védettségtől a max pár évig szóló védettségig (pl. tetanusz). Szerintem a felgyógyult beteg pár hétig még biztosan védett akkor is, ha memóriasejtek nem alakulnak ki

  40. 40 – hargi:
    Éjjel azt álmodtam, hogy már csak egy pár ember élt a Földön és eszeveszett tempóban próbáltuk létre hozni a COVID-23 elleni vakcinát, mert a korábbi vakcinákkal nem értünk semmit.

  41. Egy hónap múlva várjuk a kemény tökűeket önkéntesnek a területileg kiemelt Járványkórházakban…

    A hitetlenkedőket is,
    a trafipaxoló rendőröket is,
    a műmájer menő csávókat is,
    a felhalmozókat is,
    utcákon maszk nélkül járkálókat is.

    A megtelt folyosókon lehet majd bizonyítani, meg okoskodni !

    Mi úgy is ki fogunk előbb-utóbb dőlni.

  42. Ma reggel szakado hoesésben bicajjal mentem munkába.
    Nem szoltak ugyan rám vegyem fel a kiosztott maszkot, de csak mert valoszinü látszik egy szikra és robbanok.
    A kiosztott maszk egy valami szövetböl készült bohckodás fejenként 1-2db, mondjuk legalább szép szines, a nöknek virágmintás.
    Ha mondjuk virushordozo vagyok akkor a belseje egy virusbomba, ha meg körülöttem valaki terjeszti akkor a külsörésze a virustenyészet.
    Mert ugye ugy müködne mint egy szürö és valamelyik oldalán felgyülemlik a trutyi, persze moshato ha esetleg virusos akkor otthon is legyen belöle.
    Vannak kollegák akik simán nem jönnek be ilyen vagy olyan indokkal nagyjábol a cég 1/3-a, ha lemegy ez a dolog valaha és meguszom ezekkel az emberekkel nem akarok együtt dolgozni.
    Nekem már ez nagy változást fog hozni ha vissza is állna a régi rend, ha valaki abban reménykedne minden marad majd a régiben.

    42.
    Van egy összetarto társaságunk, mi jelentkezünk önkéntesnek,hogy miért az tul hosszu lenne.
    Szervezzük a lakást ahová mehetünk mert ha 1x megyünk onnantol nincs hazamenetel amig nincs vége.
    De nem pintérsanyinak és nem kamikazénak, pedig van némi készletem és a maszkot se sokra tartom ha nem tömegben vagyok, csak az igazi maszk üzemidejét pazarlom.

  43. 41 Tibor Bá’
    Ez aztán az optimista álom. 🙂

    „már csak egy pár ember élt a Földön ”

    És Te köztük voltál !!!!

    De most komolyra fordítva.
    Tegnap láttam egy riportot. 50 éves osztrák háziorvos, elkapta az egész család. Feleség, gyerekek enyhe tünetek. Viszont a doki többnapos láz, légzési nehézségek, stb. Most már jobban van. Hétfőn csináljak az első tesztet nála. Ha az negatív, akkor 2 nap múlva újra teszt és mehet dolgozni.
    Ő maga nyilatkozta, hogy mivel most pár hónapra immunis lett, megy segíteni a közeli kórházba.
    Respect!

  44. 44 – BAB:
    Az álomban nincs logika. Különben is az eseményeket az ember „felülről” látja. Azt meg, hogy kevesen vannak csak úgy „tudja”.

  45. 41. Legalább álmodban válts témát, kapcsolódj ki 🙂

    Amúgy biztos van rengeteg olyan ember, aki az ismétlődő koronavírus járványt is túlélné, legalábbis megérné a szaporodóképes kort, szóval kicsi az esély az emberiség teljes kipusztulására (legalábbis a vírus hatására). Persze nem biztos, hogy köztük leszünk…

  46. Ez jött szembe:
    “ Dr. Patay Gábor (orvos) véleménye a hazai helyzetről:
    Tisztelt Döntéshozó!
    Ma végignéztük illetve végighallgattuk az Országos Tisztifőorvos tájékoztatását. Ez késztetett bennünket írásra.
    Jelenleg az elhangzottak alapján azt gondoljuk, hogy kb. csütörtök-péntekre 100-110 hivatalos betegünk lesz Magyarországon, immár vidéken is megjelenik a fertőzés és rá 12 -15 napra ez a szám 1000 – 1600 lesz. Hangsúlyozandó: ez a hivatalos adat. A valószínűsített fertőzöttek száma ennek sokszorosa, melyet az elmúlt napokban több alkalommal, többféle módon kiszámoltunk különböző peremfeltételek esetén. (Az utóbbi néhány nap betegszámait tekintve egészen pontosan képesek voltunk napokkal előbb prognosztizálni, nem túl bonyolult a mutatvány.)
    Ezt követően ‪7 nap múlva‬ a betegszám meghaladja majd a hazai Eü kapacitását. Érthető, ugye? Nem lesz elég lélegeztető gép, személyzet… Majd újabb kb. 6-8 hétig fog tartani a folyamat, jön az úgynevezett plató fázis (amikor már nem tud tovább nőni az ÚJ betegek száma exponenciálisan) és elindul lassan a csökkenés. Az, hogy a plató ott lesz, ahol (jóval a kapacitásaink felett), az az elmúlt 3-4 hétben tapasztalt “várakozásnak” (döntésképtelenségnek?) köszönhető, illetve a feladatra teljesen alkalmatlan tisztifőorvosnak.
    Ha lenne egy, a feladatra alkalmas Tisztifőorvos, akkor ma már
    – lennének első-, másod- és harmad- vonalbeli kórházak, kereszt-kontamináció nélkül. Most sikerül az összes egészségügyi intézménybe bevinni a koronavírus fertőzést a teljes hozzá nem értés miatt. Az olasz tapasztalatok alapján az Eü személyzet 10-15%-a az első két-három napon belül elkapja a vírust, nagy része nem lesz ugyan beteg, de gond nélkül fertőz. Ez jelenleg már kb. 2-3 hete így történik nálunk.
    – lennének védőfelszerelések. Minden híresztelés és hazudozás ellenére nincsenek. Vagy el vannak dugva valahová. Hatvanban, Jászberényben, Szegeden, Szombathelyen, Győrben dolgoznak olyan kollégák az intenzív osztályon, akik 3-5 maszkot, kettő-öt köpenyt kaptak 3 hete!!! Ez az első egy-két nap elhasználódott. Azóta új nem érkezett. Majd egyszer megérkezik…
    – ha lennének védőfelszerelések, akkor annak használatára (hogyan vegyük fel, vegyük le önmagunk megfertőzése nélkül) lennének tanfolyamok, gyakorlatok MÉG NEM ÉLES helyzetben. Ilyenről nem is hallottunk, csak elvétve, az is az osztályvezető orvosok leleményessége miatt történt.
    – külön betegforgató brigádok kellenek az olasz és spanyol tapasztalatok alapján, akik folyamatosan szkafanderben forgatják a hasonfekvő betegeket (az ARDS-es állapotban levő betegeknél ez a bevált lélegeztetés: óránként vagy sűrűbben meg kell forgatni, különben elveszítjük őket). Ezt a kezelő személyzet nem tudja csinálni, nincs rá ideje, plusz nem is igényel szaktudást, csak védő felszerelést – magyarul nem egészségügyi végzettségűek is tudnák csinálni minimális gyakorlást követően, ezzel életeket mentve. Nincsenek ilyen brigádok.
    – mozgó mintavevő egységek működnének, akik kimennek a gyanús betegekhez. Jelenleg a beteg kószál keresztbe-kasul a különböző intézetekben, míg talál valakit a sürgősségin, aki mintát vesz. Ez nem sürgősségi feladat, és oda tilos lenne bemenni fertőzés-gyanús betegnek. De most bemegy. Akik ott fekszenek, azok valószínűleg nem koronavírus fertőzöttek voltak. Eddig. Néhány ilyen mintavétel után majd azok lesznek.
    Ez csak pár gondolat, ami felmerült. Ha lenne tiszti-főorvosként működő tisztifőorvosa ennek az országnak, akkor ilyen intézkedések történtek volna már kb. 1-2 hónapja, mivel vannak előttünk (4-6 héttel) más országok, akiktől minden információt be lehet (be lehetett volna) szerezni – ugyanis ha megkérdezzük őket, akkor elmondják.
    Az eddigi olasz / spanyol adatokra támaszkodva ki tudjuk számolni, hogy egy-egy nap / hét halasztás hány új fertőzést, kórházi kezelési igényt, szövődményt illetve emberhalált jelent. Ezek a kellő időben meghozott határozott intézkedésekkel csökkenthetők lettek volna. A kézmosás fontos, meg a margitszigeti séta, de itt most másról van szó már régen. Ébresztő!
    El vagyunk keseredve és egyrészt féltjük szeretteinket, másrészt – mivel a tömegek mostantól kb 3-4 hét múlva fogják majd föl (először Budapesten, majd vidéken is), hogy a nagyon beteg anyjuk / nagyanyjuk nem fog bejutni az egészségügyi intézménybe, csak maximum az udvarra, akkor bizony agresszívak lesznek – szóval féltjük az országot, a társadalmat. Nehéz lesz visszagyömöszölni ezeket az indulatokat a palackba.
    Ilyen körülmények közé akarunk beküldeni orvostanhallgatókat és civileket? Ezek az emberek nincsenek kvázi háborús körülményekre felkészítve. Védőfelszerelés nélkül vetjük be az orvosainkat? Ilyen hozzá nem értés kinyilatkoztatása után toborzunk embereket?
    Magyarország Alaptörvényének XX. cikkelye szerint “(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.” Ezen jogát mindenki csak akkor gyakorolhatja, ha az egészségügy az elhárítható egészségromláshoz vagy az elkerülhető elhalálozáshoz a tudomány aktuális állása szerint megfelelő eszközökkel, felkészültséggel és humán erőforrással rendelkezik. Amennyiben valaki ehhez a szükséges ellátáshoz adott döntéshozó alkalmatlansága miatt nem jut hozzá, akkor ezen jogától megfosztják. A koronavírus kezeléséhez szükséges infrastruktúra telítettségének megakadályozására már van működő gyakorlat. Egy dolog a matematikai modellezés és egy másik az éles helyzetben végrehajtott ötletelés. Az előbbi nem jár emberi életek elvesztésével.
    Kompetens, határozott, eszközökkel ellátott felelős személyt kellene azonnal kinevezni erre a pozícióra, aki tud és akar intézkedni! Döntéseket kell hozni, rosszakat / jókat, de a késlekedés most már számokkal kifejezhető módon emberéleteket fog követelni.
    Dr. Bezzegh – Dr. Patay“

  47. 47:
    Nem érdekli ezeket az egyszerű ember élete, nagy ívben tesznek ránk… csak a massza fontos, amíg az „jól van”, addig nekik minden OK.

    Ebben az országban Orbán hozza a döntéseket, amíg valaki majd el nem kapja a grabancát, és… Jogos az orvosok felháborodása, és érik a nép indulata! Még nem érzékelik kellőképpen, majd ha az indulatot a kétségbeesett harag váltja fel, nem lesz lehetőség már gondolkodni. Persze, hogy egy értelmes ember ezt átlátja, és joggal tart tőle. Mit tud majd csinálni, ha ilyen helyzet adódik? Elszalad, s onnantól tényleg nem lesz senki, aki a folyamatokat hatékonyan megfoghatná.

    Látni kell, ennek a mocsok bandának nem az orvoslásban van reménysége, hanem rendőrségben és a katonaságban, eddig is sokszor megtapasztalt keresztény szemléletüknek megfelelően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük