(3137) Nem vagyok közgazdász

Tibor bá’ online

 

Ennek ellenére jót röhögtem néhány napja, amikor Varga Mihály Nemzeti Nemtudom Milyen Minisztérium vezetője közölte a TV-ben, hogy a magyar GDP akár (mínusz) -0,1 százalék is lehet. Boldog lennél te, ha megúsznánk -0,1 százalékkal! Hogy lehet ilyen hülyeséggel áltatni a népet. Majd néhány nappal később közölni, hogy a munkanélküliek száma százezres nagyságrend is lehet. Hogy akartok ti termelés nélkül GDP-t mérni? Az MSZP osztogatna mindenkinek minimum 100 ezer forintot. Lehet, még többet is. Tessék nyomni a bankóprést. Csak éppen nem lesz mögötte fedezet. Ha nincs áru, a pénz nem sokat ér a zsebben, mert a nincsből nem lehet adni érte semmit. A kereslet pedig az égig nyomja fel az árakat.

Na jó, nem húzom tovább a szót, a CNBC szerint: A Goldman Sachs közgazdászai állítják,egy soha nem látott recesszió előtt állunk. 2020 első negyed évében 6%, második negyed évében pedig 24 százalékos GDP visszaeséssel. Eredetileg a második negyedre 5 % csökkenés nézett ki, de „társadalmi távolság” (social distancing) vagyis a 2 méter távolság betartása az állampolgárok között, agyoncsapta a termelést. Lehet választani: védekezés vagy termelés! Más szavakkal: GDP vagy életben maradás. Úgy tűnik, az emberek élni akarnak. Varga Mihály elfelejtheti a – 0,1 százalékot. A stadionépítést egy időre el lehet felejteni.

Ha sok a forintod, csinálj vele valamit, időben szóltam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

57 gondolat erről: „(3137) Nem vagyok közgazdász

  1. Ha ez valóban így hangzott el, akkor azt se érti, amit mond: a változásról van szó, nem értékről.

    Münchenben hasonló katonai jelenlétről írnak, de ott megkérdezték a katonákat mire fel az aktivitás. A válaszuk muszlimok lehetséges támadásával volt kapcsolatos.

    Elég tévedést írhattam már, ez is hozzájuk vehető.

  2. Ez egy nagyon jó kérdés.
    Ebben én is szívesen vennék tanácsokat.

    Az biztos, hogy az országból kivitt tőke most nem segítség.
    Dollár, Euró, Font, Jüan, Rubel, ki tudja hol lesznek fél év múltán. Mondjuk a Forintra könnyebb tippelni. Az állam kezében hagyott tőke sztem. nem biztos, hogy biztonságban lesz, ha a dolgok eldurvulnak később…

    A készpénztől mindenki fél, a bankokat ismerjük, bár az átutalást elvileg nem tudják olyan könnyen kiiktatni, mert akkor minden összedől. Akkor már csak a fizikai arany és a termények, elraktározott gépek, alkatrészek érnének bármit is (s ezeket most nem igazán lehet beszerezni).

    A lakás még drága, szintén nem éri meg átnyargalni…
    Utazás? 🙂

  3. 3 Horváth Csongor

    Nem figyeltek.
    „…csak a fizikai arany…”
    Már nem kapsz olyat. Itt az igazság pillanata.
    A neten a papír arany árát látod, az csökken.

  4. 4:
    „Már nem kapsz olyat”
    Vitatkoznék veled, de inkább ezt tegyük most asztal alá!
    Egyetértek, aki most ébred, annak már ez sem mentsvár…

    Viszont a fizikai aranyon kívül milyen lehetőség lenne?
    Van aki szakmabeli, és ilyen jellegű tanácsot, kockázat-elemzést tud adni?

  5. Aranyban(papír), olajban defláció még, de már nem sokáig. Egyébként hamarosan stagfláció következik a gazdaságban.

  6. Az elődeim már többször megszívták, hogy az összekuporgatott penzük elég hamar elértéktelenedett. Töröm a fejem mit lehetne kezdeni, de nincs túl sok ötletem és az idő is sürget, mert lehet hogy pár nap vagy max pár hét és minden megváltozik.

  7. Nem tudom már melyik kommenteknél volt hogy Kína mely országoknak ad orvosi felszerelést. De Ausztriának is. Ausztria 130 tonna védőfelszerelést kap Kínából, két AUA-gép hozza el őket a hétvégén. A védőanyagok a tiroli és a dél-tiroli kórházak rendelkezésére lesznek bocsájtva.

  8. Szerintem most a legjobb a svajci frank illetve a norveg korona. Ez megiscsak keszpenz (az aranynak vannak veszelyei) es sokkal kevesbe sanszos az osszeomlas.

  9. 4 n/a és többiek
    Még lehet venni fizikai aranyat – EU n belül sok internetes cég házhoz küldi. Tény hogy néhányuk leállt a kézbesítéssel ideiglenesen, de rendelést elfogadnak – legalábbis arra a készletre amijük még van. Sokfajta tömb már hiánycikk. S éppen az most a jó, hogy az arany világpiaci ára relatíve „alacsony maradt” (azaz nem lőtt ki 2000 dollárig), pont az ETF (elektronikus aranykereskedés) miatt. Így a maradék fizikai aranyat normális áron meg lehet venni az átlagember számára is – még.
    Hosszabb távon vagy berobban az ár vagy összeomlik az ETF piac (és akkor robban be az ár), de az is lehet hogy szép lassan megy fel 2000 dollár felé, mondjuk év végéig. Az biztos hogy 1500 nál lejjebb nemigen (most 1492 asszem) megy majd , ezt a fizikai arany „demand” nem is igazolná.
    Mivel évek óta mindenki vásárolja mint a cukrot, én az ár folyamatos felkapaszkodását, vagy sokkszerű felrobbanását (akár többször is) valószínűsítem, úgy hogy mindig feljebb kerül az árfolyam alsó támasztéka ami most ez az ezerötszáz dolláros sáv.

  10. Akinek ez segít: A háború után a középosztály(volt kereskedők, stb.) arannyal kereskedett. „Napoleon” arany érme volt divatban, illetve arany lánc, miből le lehetett csípni a kívánt mennyiséget (hosszt). A zavarfos időben aranyért bármit lehetett kapni, arany nélkül semmit. Forint bevezetése után (konszolidáció) forinthoz csak úgy lehetett jutni, ha valaki az aranyát beadta a MNB-be. Ezt követve a „családi” aranynát több nem lehetett az emberek birtokában.

  11. Mit tanácsolnátok annak az ismerősömnek, aki most adta el a lakását? Már volt egy másik kinézett ingatlan, de lecsúszott a vételről, amit Ő utólag nem bán, mert páran azt tanácsolták neki, hogy várjon pár hónapot, lejjebb mennek az árak és jobb vételt is köthet. Most albérletben lakik, a munkája megszűnt és éppen kivár.
    Én azt tanácsoltam neki, hogy pár millát tartson a megélhetésre és most vegyen ingatlant, akár kisebbet, mint ami tervben volt, hogy ingatlanban álljon a pénze, mert ha nagy baj lesz, akkor begyújthat a festett papírral.
    Tehát kivárni vagy nem várni?

  12. 12. : De ha akkora nagy baj lesz akkor házat is választhat magának… ingyen. 🙂

    Ez nem olyan válság amire valaha is volt példa, ez nem a 2008-as, kiszámíthatatlan mi lesz.

    Így hogy nem kell hitelt törleszteni így az ingatlanárak szerintem maradni fognak egy darabig. Pláne ha a CSOKot osztogatják majd továbbra is. De minek legyünk többen ha a meglévőknek sincs munkája? Persze ha sok lesz a halott akkor szabadul fel ingatlan is… de egyúttal az építkezések leállnak, belassulnak szóval ember legyen a talpán aki ezt megmondja most.

    Kivárásra szavaznék… pláne ha pesti sokszámjegyű árú kecót adott el. De ez csak tipp…

  13. Margit:

    Jól tetted, ha azt tanácsoltad, hogy vegyen csak ingatlant. Reálértékben ez őrzi meg leginkább az értékét és most kb 2 hónapig még tud akár jól is venni.
    Utána már nem, mert ahogy normalizálódik a helyzet, az ingatlanárak felpattannak, és le fog csúszni.

  14. 13
    Miért „normalizálódna” a helyzet 2 hónap múlva? El sem olvastad a posztot?
    Tömörítve: AIR BnB idén nem nagyon tér magához, sok albérlet felszabadul vagy kiadatlan lesz (iskolások haza, melósok lelépnek), külföldi vásárlók nem fognak egyből visszatérni, a hazaiak maradnak csak: kereslet alacsony marad.
    Ingatlanárak lefelé mozdulnak és egy ideig nem lesz kereslet ami feltornássza azokat.

  15. 14. Helyes.
    A hiteleket egyre komolyabb feltételekhez kötik. Mindenképp korrekció várható.
    A VG nehezen indul újra és a változás annyi lesz, hogy le fogják szabályozni egy bizonyos szintnél.
    TEHÁT, bizonyos értelemben lezárult egy korszak. Vége a szabályozatlan piaci alapú kapitalizmusnak, helyette érkezik a tervalapú kiszámított kapitalizmus, ami valójában már nem piacgazdaság. De nem is kell hogy az legyen!
    Van itt elég dolog amit be illetve le kell szabályozni, környezetszennyezés, erőforrások, nyersanyagok, populáció…etc. Összhang kell.
    Ha tetszik, ha nem.

  16. 2 Intuitív:

    „Mibe érdemes pénzt rakni?”

    Milyen pénzt?

    A fél-egy éves vésztartalékot? Az maradhat forintban, euróban, dollárban a bankban, vagy egy része otthon. Egy részéből lehet vásárolni tartós fogyasztási cikkeket, hogy a következő hetekben, hónapokban ne kelljen olyan sűrűn boltba járni.

    Az ezen felül, hosszú távra, 5-10 évre befektetendő tőkén lassan el lehet kezdeni részvényeket vásárolni. Nagyobb, stabilabb cégekét, pl OTP, MOL, Coca-Cola, vagy indexkövető ETF-eket. Mondjuk havonta/kéthavonta egyszer a tőke ötödéért.

    Szigorúan magánvélemény, nem biztos, hogy ez a helyes stratégia, de én így járok el.

    Megindokolnom valószínűleg felesleges, hiszen az ellenkezőjét is meg tudná bárki indokolni, ebben biztos vagyok. Főleg ezen a blogon.

    De a tapasztalat eddig azt mutatta, hogy minden pénzügyi válságra kijelentették sokan, hogy ez most új, és ilyen még sohasem volt, majd végül minden esetben magára talált a tőzsde 5-10 éves távlatban.

    Fizikai aranyat, amivel egy összeomlásban kereskedni lehet, nem iyenkor kell venni, hanem békeidőben. Most esetleg ékszereket lehet venni, vagy cigarettát, öngyújtót, de ez már inkább a prepperkedéshez tartozik, és nem a befektetéshez.

  17. Saját tapasztalat.
    Naponta járok egy luxusauto kereskedés elött, a bemutatoterem egyenlöre tele van nincs üres hely, de cserélödnek az autok és a mögötte lévö parkolobol látványosan fogynak az autok, ugy hogy van utánpotlás is, nem egyszer láttam teli trélerröl lepakolni autokat a napokban.
    Ha lenne egy raklap pénzem és szerimtem van ilyen akinek van, én se tartanám szines papirban, megrágja az egér, ha meg egy nullát mögé irnak begyujtani lesz csak jo, de egy nullkilométeres jaguár vagy ramge rover a garázsban többet ér….

  18. Folytatom: Apámnak rengeteg részvénye volt 1945-ben. RÁBA meg ilyenek. Mi történt? A gyárakat szétlőtték, a cégeket Rákosi államosította. Apám a részvénykötegeket évekig rakosgatta, hogy egyszer majd kitapétázza vele a szobáját. Most persze egészen más világ van, Nincs háború, semmit se lőnek szét, de könnyen lehet, hogy a kapitalizmus átalakul, vannak már ilyen hangok. Lásd néhány napja posztolt Paul Craig Roberts cikkét.

  19. Mibe fektess?

    Mi van, ha összeomlik a világgazdaság, aminek szikrányi alapja biztosan van.
    Akkor érdemes fegyverbe, éjjellátóba, hőkamerába, rádióamatőr felszerelésbe, 5-10 km hatósugarú adóvevőbe, mozgásérzékelőkbe, száraz akkumulátorba, 1-2 tábla napelembe, pici dízel aggregátorba, hogyan készül magyarázó típusú könyvekbe, ha olyan a lehetőség akkor vetőmagba, a tartós élelem az alap, vadászsuli tananyagának megtanulásába, gyógynövény-gomba ismeretekbe fektetni.

    Még az is megeshet, hogy lassan, de beindul a gazdaság és minden ott folytatódik ahol abbamaradt. Magam részéről ennek szemernyi esélyét sem látom.

  20. 21.
    Ha eddig nem ezekbe fektettél, akkor ennek szemernyi esélye sincs hogy betudod ezeket szerezni.
    Akinek van fölösleges pénze a kaja és egyéb dolgok után pont ezen van beszerezze, tökmindegy milyen áron, átlagembernek szerintem esélytelen.
    Mint már mondták jopáran a tulélösdi az anyagi helyzeten iis fog mulni, nem is kicsit..
    Magambol kiindulva mondom, én is belefutottam távcsötöl kezdve iránytüig ami legfeljebb a gyereknek jo játszani, most meg már se idö se forrás nincs probálgatni, azzal kell beérni ami van.
    „tesszük amit tudunk azzal aöimk van”
    Másik meg hogy ha van is rá pénzed ok. de miböl és mit veszel ezek nem olyan dolgok leveszed a polcrol liszt meg cukor, némi hozzáértés nem árt, aki meg tudja ismeri használni is tudja annak jo esélyel már van, ha meg nincs ezután se lesz, vagy belefut olyanba ami kacatnak jo csak.

  21. Milyen árat fizetünk amikor elhisszük a hazugságokat? Magyarul, angol felirattal.

  22. 5: Befektetési arany kb. elérhetetlen annak aki most ébred, mert elkapkodták a hazai készleteket zömét az utóbbi hetekben. Marad az ékszereknél használt arany (ez eléggé drágulásnak indult…), esetleg tehetősebbeknek a gyémánt és egyéb drágakövek, meg az ezüst. Jobbat nem tudok jelenleg mondani, később még a tartós élelmiszer és az alkohol ami „aranyat” fog érni!

  23. 5 Horváth Csongor

    „Viszont a fizikai aranyon kívül milyen lehetőség lenne?”
    Mindent nem mondhatok el, de…

    22 looke fiery
    „…némi hozzáértés nem árt…”
    Ez jó meglátás!
    Mibe fektetni? Egy tipp, ami ITT VAN az orrotok előtt.
    A tudás a legértékesebb!
    A tanulás útján csak lépésben lehet haladni, de az írott anyagot, a tankönyvet most még öszegyűjtheted.
    Ezen a blogon, visszamenőleg sok-sok info van. Sok közülük sallang, álhír, de ki lehet válogatni belőle az értékeket sok-sok türelemmel.
    Töltsd le a honlapot, vagy kérd el a gazdától CD-n, DVD-n a teljes blogot.

  24. ‘A Goldman Sachs közgazdászai állítják’, mert ők ezt szeretnék . .
    azon a szinten már szavakkal is lehet befolyásolni,akár a tőzsdét ,vagy bármelyik gazdasági szegmenst.

  25. 25.
    Én decemberben pont ilyesmin gondolkoztam a két ünnep között, 2008-tol végolvastam a blogot pár nekem hasznos oldalt pdf-ben lementve.
    Persze nem mindent csak pár cikket a rengeteg kommentre nem volt idöm pedig akár egy-egy kevésbé fontosnak tünö bejegyzés alatt is lehetnek értékes infok, erre egyszerüen azota nem volt több idöm.
    Torrentröl is sok „hasznos” föleg szakkönyveket töltöttem már le de legfeljebb 4-5 évvel ezelötti anyagok az ujabb feltöltésekig eljutni nagyon sok idö, tárhely, és az se árt ha kicsit ki lenne szortirozva tényleg csak a minöségi használhato anyagok legyenek meg.
    Papiralapon szerintem reménytelen, de egy napelemröl feltöltött tablet vagy könyvolvasoval simán használhato lenne még sokév mulva is, de egy egyszerübb laptop vagy kiszuperált elavult asztali gépnek se kell sok áram.
    Persze akinek nincs ilyen eszköze valoszinü ezután se lesz.
    Nem hiszem erre most lenne idö vagy kapacitás, persze ha most nem emeljük meg a seggünket akkor sose.

  26. Hogy mibe fektessetek? Állampapírba, részvényekbe biztos ne. Manapság nagyon népszerű pl. az amerikai állampapírok+dollár, de csak rövidtávon, hosszabb távon nem éri meg. Hiába ölnek bele 1000+1000 millárdokat nem kifizetödő. Mert valós érték mögötte nincs. Ha hosszabb ideig eltart ez a járvány akkor a termelés drasztikusan lefog csökkeni, így a részvények ára is esni fog még. Magyarorzág nehéz helyzetben van mivel legfőképp a gépjárműgyártásra támaszkodik, és az emberek többsége elsődlegesen nem kocsit akar majd venni, hanem élelmiszert és tartós cikkeket(viccesen megjegyezhetném itten, hogy pl. Wc papírt). A bankok nem fognak hitelt adni, a mostaniakat is majd 2021 után kökeményen be fogják hajtani.
    Aki teheti és van elég pénze az FÖLDET vegyen és termesszen. Rövid és hosszabb távon is megéri, mivel az élelmiszer jó csere alapot lehet a későbbiekben. Egy min. 1 holdas jó minőségű földterület, kis házzal, magas keritéssel a tulélés legfőbb záloga. Szerintem.

  27. De akkor még mindig nem válaszolt senki hogy vegyen ingatlant vagy sem a pénzéből? 🙂
    Vagy vegyek-e fel hitelt amit úgysem fizetek vissza? 🙂
    Én hogy nyugtatgassam magam azt mondom hogy lehet csak annyit visz el mint az influenza, de úgy hogy az influenzával ellentétben mindenkit megfertőz, egyszerre és gyorsan, így jön ki a sok látványos hulla.

    Mert nem is érdemes ezt a betegséget és ezt a válságot bármi máshoz hasonlítani.
    Semmit nem tudunk róla, azonkívül hogy gyors!

    Tudtok valamit ami ennyire gyorsan terjed?

    Mert gondoljatok bele… kínában betartott vesztegzár, Olaszban is már tovább tart a karantén mint a lappangási, mégiscsak nőnek és nőnek a számok mintha nem csináltak volna semmit.

    Mi van akkor ha kb a lakosság akár 90%-a is elkapta de olyan hosszú a lappangási tünetmentes időszak ami alatt fertőz hogy most egyszerre robban?

    Mert igazából a tüdőből kellene tesztelni, mire az orrban, nyálkahártyán is megjelenik ahonnan tesztelnek addigra lehet késő.

    Tehát azonkívül hogy robbanásszerűen terjed semmi más biztosat nem tudunk róla.

    Vuhan után viszonylag milyen sokára jöttek a gócok nem? Mi van ha már rég volt góc csak mostanra szedi le az embert talpról, vagy éppen a második hullám az ami látványos?
    De még a gyorsaság is érdekes…..
    Vagy csak senki nem figyelt fel a tüdőgyuszis emberek növekvő számára, még tesztelni sem merték őket?
    Tehát azonkívül ha elindul robban, a gyorsaságon kívül nem tudunk semmit.

    Beszéltem pár emberrel, Olaszból, Londonból, tudják hogy koronás vagy sejtik, minden tünet megvolt, de túlélték úgy hogy nem látta őket orvos vagy teszt. Tehát jóval több a fertőzött és a gyógyult is aki nem látszik semmilyen statisztikában.

    Tudom, magamat nyugtatgatom, de lehet amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan le is cseng. Feltéve ha lesz ellene immunitás…. 🙂

    Sok hulla lesz az tuti, meg a gazdaság is megrokkan, de lehet jövő ilyenkor megint munkaerőhiány lesz.

    Nade milegyen az ingatlannal? Eladni vagy sem? Venni vagy sem?

    Közjegyzők már most nem működnek, tehát hagyatéki minden áll. Ha itt is napi 1000 halott lesz akkor kb 1 évet kell várni minimum mire lesz olcsóbb lakás. Addigra nem adnak hitelt, akinek volt annak is elkezd bedőlni, illetve addigra sok lakás is üresen marad majd, a sok munkanélküli külföldről hazamenekült majd árulja a lakását hogy túléljen amiből kifertőzte a szüleit… De mire lemegy a hagyatéki addigra lehet jön a fellendülés vagy a következő vírus.
    Én akkor is arra tippelek hogy ne most vegyél ha van hol laknod…

  28. Btgujj,

    Ha vár egy fél évet a vásárlással, lehet fizetnek, hogy beköltözzön. Ez is benne van a pakliban. /Ha újabb és újabb hullámban visszafertőz a vírus/

  29. 30: Ez is előfordulhat. Meg az is hogy akik kiveszik a bankból, vagy munka nélkül hazaköltöznének azok itthon vesznek házat a megtakarított pénzükből gyorsan.
    Mert Londonban kifizetsz 500 ezret is egy szobára és még keveset mondtam, aztán hol a 40 ezres tömegközlekedési bérlet stb, ha nem dolgozol gyorsan haza kell jönnöd.
    Tehát tömegek fognak hazaköltözni meg már költöztek is haza és a történtek után egyáltalán nem biztos hogy vissza is akarnak majd menni egy nagyvárosba.

    Nomeg akik idáig repjegyeket meg utazásokat vettek milliókért annyiért vidéken kapnak is házat. Ezután az utazásra elköltött sok pénz mire fog menni? Pláne gazdag nyuggeréknél? Mindenki vesz majd egy nyaralót vidéken világjárvány esetére? 🙂

    Annyi minden változó van most a pakliban hogy nem tudni mitévőek legyünk.

    Az ingatlan lassan lesz majd olcsóbb, ha egyáltalán, pláne ha megint csak a fővárosban lesz majd munka.

    De ha kialakul az immunitás akkor amilyen gyorsan tarol olyan gyorsan vége is lehet. 🙂

    Tehát ez a fő kérdés, lesz-e rá kialakult immunitás és mennyire fog mutálódni?!

    Mindenesetre egyenlőre bunkerben kéne lennie aki megteheti.. 🙂 Az hogy közbe megéri-e kiugrani kötni egy-egy adásvételt azt szerintem még senki nem tudja.

    De ha kiderül hogy lesz immunitás és valami hihető forrásból akkor a járvány tetőzésekor már el lehet kezdeni alkudozni. 🙂

  30. Vidéki falvakban még most vehettek nagy kerttel rendelkező házakat nagyon olcsón. Sok helyen pincével, termő gyümölcsfákkal, akár bútorral és felszereléssel is. Egy ilyen házban több lehetőség rejlik. Ha nem lesz munka, egy ilyen házban fóliázhatsz, gyümölcsöt, gombát termelhetsz, tyúkokat és egy két kecskét is tarthatsz. Kevésbé vagy kiszolgáltatott, mint városban az akárhányadik emeleti lakásodban. Ha olyan szakmád van, lehet műhelyed is. Ez is lehet egy befektetés, mielőtt a megtakarításod elvinné az infláció. A jófogáson sok hirdetést találtok.

  31. A vidék csak karanténban jó, mert kitudsz menni a kertbe, panelben meg hova ugye?

    De azonkívül nem opció vidék szerintem. Teljes összeomlás esetén a szomszédok kirabolnak ( még most is sok helyen), az állatoknak is kell gyógyszer, féregírtó, bolhaírtó stb, nem úgy van az önellátás mint ahogy sokan elképzelik.

    Vidéki háznál olcsóbb és tutibb a raklapos túlélő élelmiszer rendelés mint amit már linkeltek valakik és spájzolás a panelben.

    De amíg a panelben amíg nem bomlik fel a társadalom addig lesz ivóvized, fűtésed és a kórház is közelebb van, addig vidéket lehet az élelmiszersegélyek is elkerülik majd.

    Vidéki tanyán ha kimegy az áram egy sima vihar után sokkal később fogják megcsinálni mintha pesten kimegy valahol az áram.

    Tehát vidék csak az unalom ellen opció, amúgy szerintem nem.

    Ennek ellenére sok okoskodó biztos vesz majd házat meg kecskét meg mindent aztán rájön hogy bukóvári az egész.

    De lehet majd a világkörüli utak helyett sláger lesz a vidéki nyaraló ismét és elszállnak az árak.

    Mert az a pénz amit idáig elvertek utazásra meg bulikra stb az nem vész el sokaknál.

  32. 12.margit
    Az ismerősöd vegyen ingatlant azonnal.
    Nem tudom miért adta el az előzőt, de most már mindegy.
    Ha a helyzet, ugy az egészségügyi, mint a gazdasági továbbra is igy folytatódik, a pénze tényleg szines papirfecnivé lesz, ahogy az egyik társunk nagyon találóan megjegyezte.
    Szóval elöször is ingatlant, hogy lenne saját fedél a feje fölött, a többi a jövő zenéje majd meglátjuk alapon.

  33. A vidéki élet csak azoknak való, akik még nem szakadtak el teljesen a természettől, akik nem karrierre és csak pénzre vágynak, hanem egy tartalmas szép életre. Akik nem rohannak , akik a kevésnek is tudnak örülni. Ez egy egész más élet mint a városi. Lehet, hogy nem ér ide az élelmiszer segély, de nem is szorulunk rá. Ha elmegy az áram, majd pumpáljuk a kútból a vizet.

  34. 33:
    Álmodozás, hogy egy lakótelepi panelben ki fogod húzni!
    Már most egy hónapra is sokan bele fognak őrülni, pedig még nincs 40 fok, és van víz, csatorna, szemétszáll., áram, stb.

  35. Egyik oldalról igaz amit írtok, de másik oldalról is nézzétek meg a helyzetet:

    Tömegek vannak már most munka és pénz nélkül, ez az állapot simán megmaradhat akár az év végéig is.

    Banki hitelek garmadája van kint, önkormányzat és állami szinten is mindenki el van adósodva.
    Ez egy olyan pénzszivattyú ami leáll ha hyperinfláció van.

    Összességében egy szűk rétegnek van igazán készpénze, ezért nem tud igazán egyik árura se túlzott vételi igény megjelenni.
    Hiába volt roham a boltokban, áru van dögivel és az emberek pénztartaléka fogyott el.
    A hús árak is vissza lettek törve a hiénáknál, amire az állam is mozdult pont azért hogy ne gerjesszen inflációt.

    Én is arra készülök hogy pénzügyi reset jöhet, de reálisan nem érdeke ez még mindig a vezető rétegeknek. Még mindig van mit csavarni a társadalomból és mint tudjuk azt ki is szokták csavarni.

    A nagyobb befektetők zöme készpénzben ülve várja az áreséseket (ingatlan, részvény, nemesfémek is, stb).
    Ha pénzpiaci összeomlásra készülnek akkor az arany ára elszállna, mert a lassú gyűjtésből (ez volt az utóbbi pár évben és most is) a hirtelen betárazás fellöki az árfolyamot.

    Ez egyébként a legrosszabb időszak egy laikus számára, mert nincs ismerete és kiugrik mint nyúl a bokorból és akkor kitépik a kezéből akármije van (részvény, ingatlan, arany).

    Szerintem.

  36. 38: Kisember kifogyott, többiek kivárnak.

    Akkor mibe érdemes fektetni? Meddig érdemes várni?

    De akinek kp-ja van mint az eredeti kérdezőnek gondolom még várnia kell, ne most vegyen 40 milliós pesti garzont. 🙂

    Laikusok most tanácsot várnak.. 🙂

  37. 33.
    Ebben egyet értünk, taasztalatbol mondom ha akár egy honapig nem mozdulhat ki az ember sokan befognak dilizni föleg panelba.
    Emeleti szomszéd család leszázalékolt soha életükben nem dolgoztak a kicsifiuk 120kilos totál kattant, kávé, cigi, alkohol függö, amig van gyogyszere talán kordában tudják tartani de ha nem simán lemészárolja a családot ebben biztos vagyok.
    Felettünk lako valami fitnessbuzi prosti a sulyzoit rámgatja a padlon egész nap.
    Én leszarom egyenlöre de 2-3 hét után lehet kidobom az ablakon.
    Ilyenkor kéne azt minél kevesebb nyüzsgéssel egymás mellett élni és élni hagyni, de ezt porobált meg elmagyarázni egy pesti panelprolinak.
    Lesz még itt cifrább is szerintem.

  38. Kínában is sok szakítás meg gyerek lett a vége az összezártságnak, meg sok gyilkosság is elvileg.

    De viszont rengeteg ember eleve nem mozdul ki, tévézik, gépezik.

    1 hónap kibírható, csak nem 1 hónapról lesz szó az a baj…

    Lehet jelentkezni önkéntesnek a kórházba aki annyira menniakar, már nem szükséges a végzettség sem…

  39. Nekem ha lenne annyi kp.-m egy pesti panelra nagyon gyorsan megvenném, ingatlan mi baj lehet.
    Persze kétlem jelen helyzetben egy adás-vételt le lehet rendezni igy igazábol mindegy is.
    De ha valaki ezen akar nyerészkedni lehet drasztikusan lemennek majd az ingatlanárak és jol jön ki belöle, de lehet hogy nem, akkor válalja a kockázatot, vagy lesz ingatlana vagy egy táska szinespapirja.
    Ha az a pénz nem kenyérre kell értsd van hol lakni és csak befektetni akarja megllehet kockáztatni kivárni, de én nem tenném, mindenképpen valami fizikailag létezö dologba tenném nem papirfecnikbe.
    Ha meg teszem azt az a pár papir az összes vagyonom, szerintem felelötlenség kivárni vagy hazárdirozni, igen könnyen bukta lehet belöle, és utána nincs tovább.
    Én biztos megprobálnám ingatlanba tenni, ha az csak egy kutyaol is de az enyém van hol aludni, lesznek akiknek annyi se lesz.

  40. Több mint tíz éves a blog. Sokat beszéltünk (fiat) pénzről, aranyról, fizikai értékről, de hiába. Mint a falra hányt borsó…

  41. 43:

    Persze fiat pénz az már többtíz éve, de mégis azzal fizetsz és neked is azzal fizetnek.

    Majd egyszer igazad lesz, de nem biztos hogy most

  42. néni és n/a +1
    Én biztos földbe fektetném, ha lenne mit, de hát nekem ez az álmom, ezt szeretném csinálni.

    Tudásba fektetni is biztosan megéri.

    De jó tanácshoz ismerni is kellene az illetőt. Mert igazán jól befekteteni abba lehet, amit az ember szívesen és jól tudna csinálni a jövőben.

    Általános tanácsokat lehet adni, de amennyit azok érnek, azt be is árazza a piac. Biztos van értelme az aranynak, de drágul is, úgy meg már nem biztos, hogy megéri hosszútávon. A lakás az nagy valószínűséggel megmarad, de ki tudja, milyen értéke lesz.

    A termőföld értéke biztosan megmarad, de az csak annak jó valamire, aki művelni is tudja.

  43. Ház, föld, arany, értékpapir befektetés…
    És ha most feldobod a talpad majd beszorják a sirodba vagy mi ?
    Nyerészkedünk probálunk jol kijönni a helyzetböl akár még nagyobb tökével mint amivel neki indultunk.
    Ugyan már, minek ?
    Szerencsére ? most nincs ilyen problémám van egy táska vagy raklapnyi pénzem ami könnyen lehet hogy csak begyujtani lesz jo, de ha lenne is én valami fizikailag kézzelfoghato nekem vagy másoknak örömetokozo dologba tenném.
    X-box, nintendo, gamer-pc, ezernyi játékkal, bicikli az egész családnak vagy a szomszédoknak.
    Ha meg világ életemben gazdálkodni szerettem volna akkor egy tanyát, mindegy csak ne a pénzcsinálás vezéreljen.
    A fektessünk be jol és gyarapitsuk a pénzt a végtelenségig valaki mondja már meg mi értelme van?

  44. Én megyeszékhelyen (nem Bp.-en) lakok egy 2 szobás panelben. Ha lenne 30-50-70 millió befektetnivalóm (ami nincs), akkor itt vennék kertes családi házat (városban, nem falun), garázzsal. (Van bőven eladó, lehetne válogatni. 😉 ). Városban/megyeszékhelyen/ (még egyenlőre) jobb az infrastruktúra, vannak kórházak, stb.
    Ha maradna a pénzből a házvétel után, akkor szépen berendezném a házat, ha még mindig maradna, akkor egy értékes (amennyire lehet, értéktartó) autót vennék a garázsba. Szóval – ha lenne – simán el tudnék költeni 40-80 milliót 2-3 hónap alatt. 🙂
    (csak az a baj, hogy még fél millióm sincs. 😮 )

  45. Csak úgy lehet befektetési tanácsot adni, ha közlöd mennyi pénzed van, milyen elrendezésben élsz, milyen vágyaid prioritásaid vannak.

  46. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200324/igy-nezhet-ki-a-vilag-a-koronavirus-utan-4-forgatokonyv-amelybol-ketto-nagyon-fajdalmas-421418

    Nagy kérdés, hogy a koronavírus mennyi ideig marad velünk, és milyen nyomokat hagy majd maga után a gazdaságban, ha egyszer lecseng. A legjobb forgatókönyv szerint 5 és 10% között lehet a recesszió, megvan az esély azonban egy 30%-os visszaesésre is. Az UniCreditben vezető közgazdásza, Erik F. Nielsen szerint ebben az esetben egy generáció kell majd ahhoz, hogy az eddig tapasztalt gazdasági szintet újra elérjük.

  47. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200324/fertoz-a-koronavirus-magyar-cegek-tizezrei-dolhetnek-be-heteken-belul-szazezrek-allasa-kerult-veszelybe-421486?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

    Egy 30 ezres magyarországi cégmintát vizsgálva az derült ki, hogy a cégek negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, további 43%-uknak pedig csak 3 hónapra elegendő ez – derül ki a Via Credit elemzéséből. Az anyag arra mutat rá, hogy a legnagyobb veszélyben a kisvállalkozások vannak és ha a vizsgálatot a teljes magyar céges körre kiterjesztenénk, jó eséllyel azt mondhatnánk, hogy sok tízezer cég sok százezer munkavállalója van most nagy veszélyben. Miközben a kormány a maga tempójában halad a gazdaságújraindító intézkedéseivel, a most közölt felmérés alapján még inkább érthető, hogy egyre több gazdasági szakember hívja fel a figyelmet arra, hogy a súlyos helyzetben az államnak azonnal kell cselekednie.

  48. 51:
    OK, de „mibül” kérem…
    A már csak kicsit mínuszban kotyogó költségvetésből?

    Arra például senki sem gondol, hogy aki előrelátó és értelmes volt, azt illene ilyenkor megjutalmazni és nem rendre lehúzni?
    Vagy amikor jól ment a gazdaság, akkor a megmentésre szoruló cégek miért nem fizettek többet önként, esetleg miért nem tartalékoltak maguknak? Ki tiltotta meg ezt nekik?

    Ki nem állhatom a „gazdaságtudományokat”… Kövezzetek meg érte, de én azt látom, hogy a legtöbb esetben van egy jól menő állapot, amiből a legkisebb kilengés esetén is kompenzációt várnának, miközben a kiszipkázott tőke óriási. Biztosítás, tartalékolás nulla, hiszen a biztosító sem akar (mert előbbiek miatt nem tud miből) fizetni.
    Mint amikor a gazda kártérítést kap, mert most kevés eső volt, most jég, most szél, aztán mikor minden fasza, jó a termés, akkor nem arról szól a híradás, hogy visszaadták a korábbi megmentésükre kifizetett támogatásokat, henm szépen zsebre teszik a hasznot, és a következő évtől már ez az állapot lesz az etalon.

    Marhán nem értem én ezt! De tényleg.
    Amikor 2015-ben 5M volt egy lakás, honann lett a népnek 2 év leforgása alatt annyi pénze, hogy 2017-ben már 9M sem sajnált kiadni érte? Vagy ha 1 hónapja kifizette a tag a 20M vételárat, most ma már nem tudja megtenni? Hová tűnt a pénze? Vagy itt tényleg mindenki csak spekulál, ill. hitelekből él? Utóbbi esetben mindent értek, de ennek a terheit miért fizetné meg az, aki előrelátó és gondolkodik?

    Bocs, ha valaki érintett a példákban, biztos, hogy nem ilyen egyszerű a dolog, de irányelvekben én nem látom, mire fel 1-2 hónap leállás miatt egy teljes világégésre szóló, 20 éves visszaesés…
    A most kialakult helyzetben pl. van szolgáltatás, ami feleslegessé vált, de van rengeteg olyan igény is, aminek kielégítésére szűkösek a meglévő kapacitások.
    OK., a váratlan helyzet miatt valamilyen szintű kár mindenkit ér/ért, de ha én most nem megyek el nyaralni, nemhogy rosszabbul járok anyagilag, hanem megmarad a nyaralásra szánt pénzem. Akkor eközben mitől értéktelenedik a pénz? Azért, mert a gazdaság szereplői minden körülmények között csak napról – napra kívánnak létezni?

  49. 51.
    Nyilván nem szerencsés, ha tömegével mennek tönkre cégek, de egyéni felelősség az nulla? Miért kéne sajnálnom azt, aki pengeélen táncol? Miért nincs egyhavi tartaléka? Miért kell nagy lábon élni, luxusautót venni, ahelyett, hogy a cég stabilitása lenne az első?
    Nem szeretem az indokolatlan „megmentő” csomagokat, utálom, ha más felelőtlensége nekem kerül pénzbe…

  50. HA MÉG NEM ELÉG A JÓBÓL:::ma már nem írok többet…..

    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-gazdasagi-karok-fidelity.702783.html

    A turizmusnak közel 20 hónapig tart kihevernie a járványok által okozott megrázkódtatást, ez több, mint amennyire egy terrormerénylet visszaveti a szektort. A Fidelity összeállítása szerint ezért sem érdemes a mostanit a 2008-as, pénzpiaci alapú válsággal összevetni, a következtetésekhez érdemesebb a spanyolnáthát nézni.

  51. Csongor. Van ez az épitőipari mizéria. Nagy haszon van rajta…. Nem akarják hagyni a bedőlését. Pörög a dolog, olyannyira, hogy az e-napló bevezetése után sem ellenörzi senki a cégeket. Rengeteg a szürke és fekete dolgoztatott. Hagyják, szemet húnynak felette, mert megéri. Felszív egy rakás embert, akit közmunkába kellene dolgoztatni Nógrádban, mondjuk.

  52. Röpködnek a hatalmas számok a gazdaságok megmentésére.
    2000 milliárd dollár, 300 milliárd euró, 200 milliárd euró, 1.000 milliárd euró és csak dől a pénz a piacra.

    Kérdések, mert nem értem.
    Ha vészhelyzetben élénkítik, megsegítik a gazdaságokat, a munkavállalókat ezek az irgalmatlanul nagy összegek, akkor békeidőben ezt miért nem lehet meglépni? Békeidőben ellentétes a hatás, mint vészhelyzetben?

    Ha rázúdul ez a pénztömeg a világgazdaságra, de nincs mögötte árú, akkor nem olvad el rövid időn belül az értéke?

    Nagyon úgy tűnik, élő állat, hús-zöldség-gyümölcs szállítása határokon keresztül már leáll.
    De lesz e elég hazai előállítású élelem a későbbiekben is?
    Nem az a kérdés, elő tudnánk e állítani országon belül nekünk elegendő élelmet, mert a válasz, igen, hanem az, hogy működőképes marad e a jelenlegi termelési lánc az alapanyagtól a közérti pultig.
    Még egy olyan egyszerű terméknél, mint a wc papír is, kifogyóban vannak alapanyagból.

    Szinte minden termék előállításához, a globalizáció folytán, külföldről behozott áru is kell.
    Gyümölcsök esetében, kiwi, mangó, banán, narancs, mandarin ezek mind elmaradnak, de van e elég hazai gyümölcs, alma, körte, szilva, hogy kielégítse az igényeket? Hasonló a helyzet a zöldséggel.

  53. Károly

    Lenne hazai előállítású árú több, mint elégséges. Ráadásul prímőr. Csak az emberek hülyék, a megszokott mentén mindig mindent.

    Pedig ha most az őstermelői, kistermelői szektor bedől és csak a csányi-féle húsbirodalmak maradnak. Na akkor szevasz világ! Akkor a rabszolgabirodalom megérkezett szép, új világ.
    Akkor oda a lakosság minimális önrendelkezése.

    Az termelők is hülyék, mert képtelenek önszerveződni, saját tapasztalat.
    A centralizált megakoplexumok helyett regionális kosárközösségek kellenének, az egymásratalálásáról szól a story. Legalábbis első körben. Utána egy más alapokon(értsd nem kapitalista) történő központi elosztórendszer segítségével.
    Ez a rendszer nagyon egyszerű és nagyon bonyolult is egyben.

    Élelmiszer és energia, ez fogja eldönteni a jövőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük