(3128) Mi vár ránk?

Tibor bá’ online

 

A közvetlen szomszédságunkban hirtelen felgyorsultak az események, annyira, hogy szinte semmi se érvényes, mert óránként változnak az adatok. Legutoljára Olaszországban 12.462 fertőzött, és 827 elhunyt volt. Az alábbi grafikon a március 9.-i állapotokat mutatja be.

Amire fel kell hívnom a figyelmet, hogy a fertőzöttek száma logaritmikus skálán van kitűzve, hogy a hatalmas értékek elférjenek. Főhelyen természetesen Olaszország van, de mivel a többi ország görbéje megegyezik az olasszal, kiszámítható, hogy hány napon belül érik el a mai olasz helyzetet. A beírt adtok szerint ez 9 és 13,5 nap között változik. Nagy vonalakban tehát két hét.

Ami minket valóban érdekel, hogy mi mikor érünk el ebbe az állapotba. Jó lenne azt hinni, hogy soha, de ha a többi európai ország megérkezik ide, akkor nem látom, hogy mi miért maradnánk ki belőle.

Japán kivételével az összes országban a duplázódás 3 naponként következik be. Ha ez igaz, akkor 18-20 napon belül elérjük a mai állapotukat, ami azt jelenti, hogy kb. egy hónapon belül a mai olasz állapotok fognak uralkodni nálunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

155 gondolat erről: „(3128) Mi vár ránk?

  1. Beszartam, de teljesen elképzelhetö, remélem lesz aki ész érvekkel megcáfolja nem ennyire sulyos a helyzet vagy lesz 2hét mulva, megreccsen europa.
    Amiket én tapasztalok a környezetemben eltudom lépzelni, ma éjjel 11 ora, Budaörs „zsiroskenyér” kocsma fullig kölykökkel, egyetemek bezártak van idö kocsmázni, haverok, buli, fanta.
    Értem én a tulajt is kell a lové de remélem megéri neki ha ö lesz az elsö akit bekaranténoznak, a kölykök meg majd sirhatnak anyuci után ha mennek ök is.
    Persze rájuk nem veszélyes igy ki nem szarja le, de majd kiváncsi leszek ha anyucinak meg apucinak nem lesz meloja miböl fognak bulikázni.
    Nyáron elmarad a sziget, tragédia.
    Én mondtam ez nem Kina itt nem lehet x millio embernek azt mondani pár hétig vagy honapig maradjanak a seggükön.
    Ha más országokban is ugyan igy leszarják sanszos az a grafikon, lehet még 2hét se kell hozzá.
    Csak remélem hogy nem igy van.
    Ha csek ennyit tud-mer tenni a törzsünk az kevés lesz.

  2. Romaniaban bezartak az ovodakat iskolakat . Egyik szulo kimaradhat a munkabol, hogy a gyerekkel legyen, a parlament megszavazta, hogy a munkaltato 75%-at a fizetesenek kell fizesse. Most a varosban a parkok, jatszoterek cukraszdak tele vannak kisgyermekkel setalo emberekkel…

  3. Re:3
    Erre a nagyokosok nem gondoltak?
    Gyereket csak akkor lehet bezárni, ha magától nem tud kimenni onnan(mozgássérült).
    Ellenkező esetben az összes játszótér, és közösségi tér dugig lesz gyerekkel, ami még kevésbé kontrollált, mint az iskola.
    Ennél még az iskola is jobb…

  4. Tibor bá’ prognózisa elég sokkoló, de ne lepődjünk meg azon, ha meg sem így alakul…

  5. Re 4. dajtás

    Szerintem azt gondolták, a szülőknek lesz annyi esze, hogy otthon tartják a gyerekeket…

  6. Mi vár ránk?
    Hát ez:
    https://index.hu/belfold/2020/03/12/koronavirusos_beteg_janos_korhaz_dolgozok/

    Dióhéjban, idézet a fenti írásból:
    „…A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre…”

    Magyarország jobban teljesít, vagy hogyan is szól a mantra?
    Vérfagyasztó ez a dilettantizmus.

    Egyébként az olaszoknál már tegnap koraestére megvolt a 15k beteg és ~190 új haláleset.

  7. “Vérfagyasztó ez a dilettantizmus.”
    Ez is elképesztő:

    https://444.hu/2020/03/13/senki-sem-segit-a-koronavirus-miatt-ketsegbeesett-szuloknek-egy-erintett-budapesti-gimnaziumban

    „Az egyik osztálytársuk angolórán, a tanítás közepén megtudta, hogy az édesanyja koronavírusos. (…) Az iskolának azt üzenték, hogy meg kell tartani a pénteki tanítást, senkinek sem adhatnak felmentést, az érintett osztály tanulóinak sem.
    Visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit, és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Ugyanakkor azt sem javasolták, hogy házi karanténban várjanak.”

  8. A fekete hattyú az olyan ritka eseményeket szimbolizálja, amelyekre senki sem számít, nem véletlenül, hiszen ritkán is következnek be, olyankor viszont nagy, akár sorsfordító jelentőséggel bírnak.

    S31E01 (2019.09.29.) legelső jelenet:
    https://i.imgur.com/27EECp5.png

  9. Az osztrák kormány is ugyanígy kalkulál, az olaszok alapján számolja a napokat.
    A katonaság kiírta mit kell beszerezni karanténhoz két hétre.
    A magyarok a nagyhatárokon viszont oda-vissza mennek továbbra is naponta, dolgozni. Azt osztják meg egymással hogy mikor mekkora a sor. Nem értik hogy maradnának otthon. A cél egyelőre az Olaszo.-ból érkezőket kiszűrni.
    A bécsi villamosokon alig van ember, méterekre ülnek egymástól (legalább egy szék kihagyásával), sál többnek a szájukon (alatta maszk?), a kórházból kilopják a WC-ből a kézfertőtlenítőt, ma láttam mindezt a városban.
    A magyar csoportokban alábbhagyott az eddig durván űzött bagatellizálás és ostoba viccek megosztása.

  10. Ausztriában a sulik bezártak, és holnap déltől minden munkahelyet szintén bezárnak. Ausztriában tehát teljes leállás lesz holnap déltől. (Most érkezett a kör e-mail a kint dolgozóktól.)

  11. Azért az nem semmi hogy egyedül Kína segíti az olaszokat mindenféle cuccal meg szakértőkkel!! Valamit már tudhatnnak a kórságról! A németek meg a mi szállítmányunkat is lefoglalták, nesze neked Európa

    China Helps Italy In Fight Against COVID-19, Sends Medical Supplies & Experts
    CHINA HELPS ITALY – Italy had been the hardest-hit country aside from China affected by the new coronavirus.

    Because of the rising number of confirmed cases, Italy’s Prime Minister has placed the nation under quarantine. Along with this, only necessary establishments are allowed to open such as pharmacies and groceries.

    According to an article from Straits Times, China and Italy reaffirmed bilateral ties in a phone call. Beijing offered to provide Rome with medical aid in the fight against COVID-19.

    Italian Foreign Minister Luigi Di Maio said the Italian government was learning closely from China’s “successful fight” against the virus. Additionally, he expressed hopes that China would help Italy in its fight.

    Moreover, China’s State Councillor and Foreign Minister Wang Yi empathized with the challenges Italy is confronting.

    As per the article, Italy is faced with a lack of medical supplies and equipment to fight the deadly virus.

    Following the talks, a China Eastern Airlines’ A350 had departed for Rome, Italy from Shanghai. Along with it, 31 tons of medical supplies including plasma from recovered patients.

    https://philnews.ph/2020/03/12/china-helps-italy-send-31-tonnes-of-medical-supplies-health-experts/

  12. Egy többlinkes kommentem benragadt, de addig is…: Trumpliról tudtuk, hogy egy „zseni”…, na de hogy ennyire…?!

    Két gigász összecsapásának lehetünk tanúi: a koronavírus-világjárvány összeütközésbe került az amerikai nacionalizmussal. Rossz hír a nativista nacionalizmusnak, hogy a pandémia, akárcsak a zene, nem ismer határokat, ezért nem lehet határzárakkal legyőzni.
    Miközben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke arról beszélt, hogy a koronavírus „külföldi vírus” és bejelentette, hogy az európai országok többsége előtt lezárja az USA határait, a tőzsdeindexek szabadesésben voltak és néhány napos zuhanásukkal majdnem teljesen felemésztették azt a többletet, amit Trump elnöksége alatt összeszedtek. Az amerikai elnök meg akarta nyugtatni a kedélyeket, ám amit csinált az jelentősen növelte a bizonytalanságot – véli Edward Luce, a Financial Times USA-val foglalkozó publicistája. Az elnök úgy csinál, mintha egy hollywoodi filmben lenne: nyugtatgatja a közönségét. Minden rendben lesz – szokták volt mondani a szereplők a katasztrófa közepén -, maradjanak nyugodtak, a baj gond el fog múlni – twittelte az elnök az éterbe, miközben a koronavírus-járvány gyorsuló tempóban terjedt az országban. A rossz hír az, hogy ez az üres nyugtatgatás azt jelzi, komolyabban veszi a dolgot, mint korábban. Néhány hete még azt mondta, hogy járványt a demokraták találták ki, hogy addig riogassák velük az embereket, amíg meg nem nyerik vele szemben az elnökválasztást.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-usa-donald-trump-hatarok-bezarasa-teszt.701979.html

  13. 14 Bummbum

    Ki az a mi? Csehek küldtek valamit, de az is inkább barterüzlet volt, hogy visszafelé hazamenekítsék a kinti embereiket…

  14. Ha Ausztriában bezárnak a munkahelyek akkor valószínű nálunk is ez lesz 1-2 hét múlva. Azt gondolom nem merik megtenni hogy a környező országok bezárják a munkahelyeket mipedig nem.

  15. 17 – Andrew:
    Igen, csak tudod itt az idő rengeteget számít. Nem mindegy, hogy mikor.

  16. Python Ha ekkora hozzászólásaid vannak, ne csodálkozz, hogy a rendszer nem engedi át.
    Well-Known Member
    A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap azt írja, hogy november közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta. A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig minden nap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma. December 17-én regisztráltak először kétszámjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül, december 20-ára pedig már 60 esetet tartottak számon. Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa december 27-én közölte a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában a fertőzés okával. 2019 utolsó napjáig 266 fertőzöttről tudtak, majd 2020 január 1-jén már 381 esetet regisztráltak. A vuhani egészségügyi hatóságok ezzel szemben január 11-én még csupán 41 fertőzöttet jelentettek hivatalosan. A SCMP rámutat: lehetséges, hogy még korábbi esetek is voltak azoknál, amelyeket a lap birtokába került dokumentumban felsoroltak.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/13/kina-koronavirus-elso-beteg/

    A legutóbbi – csütörtöki – hivatalos iráni adatközlés szerint az országban több mint 10 ezren fertőződtek meg eddig koronavírussal és közülük 429-en haltak bele a betegségbe. Ezzel Irán a harmadik legfertőzöttebb ország a világon, a 81 ezer esetet bevalló Kína és a 15000 körül tartó Olaszország után. Bár a világ több kormányzatát vádolták meg eddig azzal, hogy kozmetikázza az adatokat, az iráni helyzet egészen extrém: Az amerikai Atlantic statisztikai alapú elemzése szerint sokféle becslés adható az iráni fertőzöttek számára, de ezek nagy része 1-8 milliós valós vírusgazdát mutat, és még a legmértéktartóbb is 590 ezer beteggel kalkulál a hivatalos 9 ezerhez képest. Ez majdnem ötszöröse az egész világon eddig hivatalosan regisztrált összes fertőzöttnek. Az Atlantic hét különböző statisztikai adatból kiindulva hétféle becslést adott a fertőzöttek valós számára. Ezek közül a legalacsonyabb 590 ezres, a legmagasabb 8 milliós.
    https://444.hu/2020/03/13/hivatalosan-tobb-mint-10-ezer-irani-fertozott-van-de-a-valos-szam-tobb-millios-is-lehet-tobb-mint-ahany-beteg-az-egesz-vilagon-van

    „A második világháború óta nem tapasztalt terhelést jelent a kórházaknak ez a járvány” – idézte a New York Times Massimo Gallit, a milánói Sacco Egyetemi Kórház fertőző osztályának igazgatóját. „Ha a dagály tovább nő, egyre nehezebb lesz megkísérelni gátat szabni neki” – mondta. Olaszországban olyan sebességgel terjedt a járvány, hogy a végsőkig szétfeszített egészségügyi ellátórendszerben a háborúkban és katasztrófahelyzetekben alkalmazott technikához, a triázshoz folyamodtak, mely során elsősorban azok megmentésére koncentrálnak, akiknek jobb esélyük van a túlélésre, mert már porciózni kell a kapacitásokat. Európa többi országában egyelőre még közel sem olyan súlyos a helyzet, mint Olaszországban, de már vannak aggasztó jelek. Spanyolországban például csütörtökön csaknem megduplázódott a járvány halálos áldozatainak a száma, és erős növekedésnek indult az igazolt fertőzött esetek száma is. Nagy-Britanniában pedig a miniszterelnök, Boris Johnson figyelmeztette arra a polgárokat, hogy sokan „idő előtt fogják elveszíteni szeretteiket”. Nagy-Britanniában ezidáig már tíz halottja van a járványnak, melyben eddig igazoltan 596-an fertőződtek meg. A brit egészségügyi hatóságok ezért változtattak a protokollon, és ezentúl a kórházban ápoltak tesztelésére koncentrálnak. A továbbiakban már nem kérik, hogy akinek tünetei vannak, az jelentkezzen telefonon, mert a vonalak már túlterheltek.
    https://444.hu/2020/03/13/a-vilaghaboruhoz-hasonlitjak-az-olaszorszagi-helyzetet

    Olaszországban egyetlen fertőzöttet sem hagynak ellátás nélkül, viszont egyes kórházakban nem jut mindenkinek légzőkészülék vagy ágy az intenzív osztályon, mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Alicia Ibarra, egy Róma közeli kórház radiológus orvosa. Ilyenkor azt a beteget részesítik előnyben, akinek nagyobb az esélye a túlélésre. Alicia Ibarrának a magánéletét is átírta a koronavírus: a kijárási tilalom és az iskolák bezárása miatt sokat van otthon, és férjével felváltva vigyáz a gyerekekre.
    https://privatbankar.hu/makro/valogatni-kell-a-fertozottek-kozott-interju-egy-romai-korhaz-orvosaval-331438

    19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma -írja a koronavirus.gov.hu. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Kimutatták a koronavírust egy 67 éves magyar férfinél, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. Egy 41 éves magyar férfinél, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és egy 27 éves magyar férfinél, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel, szintén igazolták a betegséget a portál tájékoztatása szerint. Mindhárman már a Szent László kórházban vannak elkülönítve.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200313/ujabb-3-magyar-fertozott-19-koronavirusos-beteg-van-magyarorszagon-419251

    A kormány csütörtöki koronosavírusról szóló sajtótájékoztatóján beszámoltak egy betegről, akiről reggel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, és korábban a János Kórházban kezelték. A sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a János Kórház dolgozói megfelelő védőfelszerelést kaptak-e, illetve hogy tesztelték-e őket. „Még most is folyik a kontaktkutatás” – csupán ennyit mondott az RTL kérdésére Müller Cecília tisztifőorvos. Sikerült beszélnünk a beteggel kapcsolatba került dolgozókkal a János Kórházból, és tőlük választ kaptunk ezekre a kérdésekre. A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is. A kórházi osztályon ma fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett, hogy egy ott ápolt személy koronavírusos volt.A kórház dolgozói elmondták, hogy a beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon, mert napok óta lázas volt már. A tünetei alapján egy koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentőt küldtek, és bevitték a Szent László kórház koronacentrumába. Ott hosszabb időt töltött egy váróban iráni állampolgárságú betegekkel. Arra jutottak a protokoll alapján, hogy valószínűleg nem koronavírusos, mert nem járt külföldön, és nem volt kapcsolatban gyaníthatóan vírusos személyekkel. Tesztet nem végeztek el rajta. Még az éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték. Ott külön szobába helyezték el ugyan, de semmilyen speciális, a koronavírus terjedését megakadályozó eszköz, felszerelés alkalmazására nem volt mód. Ilyenekkel a kórház ugyanis nem rendelkezik. A beteget szombat éjszakától csütörtök reggelig ápolták megfelelő maszkok és védőruházat nélkül a kórház dolgozói. Kedden a Jánosban megállapították, hogy a betegnek a magas láza mellett tüdőgyulladása is van. A Szent László Kórház szerdán eljuttatott egy darab tesztet a Jánosba. A teszt elvégzéshez szükséges mintát már védőfelszerelésben vehette le a betegtől a nővér, de ez volt az egyetlen alkalom szombat éjjeltől kezdve, hogy komoly védőfelszerelésben közelíthettek a kórház dolgozói a beteghez. Csütörtök reggelre a teszt alapján kiderült, hogy a beteg koronavírusos. Hamarosan visszaszállították a Szent László Kórházba. A János Kórház érintett, 14-es épületében, (III-as belgyógyászati- és kardiológiai osztály) délután fél háromig zavartalanul zajlott a betegfelvétel, az emberek továbbra is ki-be jártak. Akkor zárlatot rendeltek el. A beteggel szombat éjjeltől csütörtök reggelig kapcsolatba került mintegy 10-15 ápoló és orvos semmilyen hivatalos értesítést nem kapott azóta, sem a saját intézményüktől, sem más hatóságoktól, szervezetektől. Nem vizsgálták hivatalosan, hogy kik kerültek kapcsolatba a beteggel. Az ápolókon és az orvosokon kívül takarítók, röntgenesek, ételszállítók, az épületben gyakorlaton lévő ápoló-tanulók is jártak az osztályon, ők is járhattak a beteg közelében. Őket sem értesítette senki semmiről. A beteggel kapcsolatba került kórházi dolgozókat nem tesztelték, az igényüket a kórház vezetői azzal hárították el, hogy nem valószínű, hogy 15 percig vagy ennél tovább voltak a közelében, és ezért nem kaphat az intézmény további teszteket. Ugyanakkor a csütörtök délutáni műszakot vivő kórházi dolgozókat este nem engedték haza, hanem egyelőre az épületben kell maradniuk, bár nem tudják, hogy meddig. A többi, a beteggel szintén kapcsolatba lépett dolgozót viszont rendes beosztás szerint továbbra is várják dolgozni, van akit már péntek reggelre, van akit csak szombatra. Ők azonban a legutóbbi fejlemények alapján már nem lehetnek biztosak abban, hogy ha egyszer visszamennek, akkor haza is mehetnek majd. Azt az igényüket, hogy házikaranténban otthon maradjanak, határozottan visszautasították.
    A dolgozók elkeseredettek, és értetlenül állnak a helyzet előtt.
    https://444.hu/2020/03/12/nagyon-aggodnak-a-koronavirusos-beteget-vedofelszereles-nelkul-apolo-korhazi-dolgozok

  17. Meglepő kijelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli interjújában. A tanároknak fizetés nélküli szabadságot, a diákoknak évismétlést helyezett kilátásba abban az esetben, ha bezárnák az iskolákat a koronavírus-járvány fékezése érdekében. Nos, tőlünk Nyugatra (és immár Keletre is) ezt a kérdést sokkal rugalmasabban kezelik. Látszik, hogy Magyarország nagyon nem akarja bezárni a közoktatási intézményeket, miközben a koronavírus már itt van közöttünk. A kormánynak nagyon vékony pengén kell egyensúlyoznia, de egy biztos: egyetlen országnak sincs második esélye.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200313/koronavirus-magyarorszagnak-sincs-masodik-eselye-419281

  18. https://mobile.twitter.com/PropontisSea/status/1228550755088551936
    Az amerikai narratíva megpróbálja lebontani
    a laboratóriumi BIOfegyver vírus hipotézist
    különféle nyelveken a net csatornáin
    a webes profilokkal folytatott hozzászólásokon keresztül.

    Az US érveket a Virologica.org webhely tükrözi,
    amely az NCOV genom és annak állati eredetére fókuszál azzal,
    hogy a genetikai profil nagyon hasonló a denevér vagy a pangolinra.
    Ezek a hozzászólások a figyelmet, és az internetes csevegésekben a vitát a természetes mutáció felé, vagyis a természetes állati eredetet nyomják.
    A fertőzéből hamis biokémiai érvekkel kizárva az emberi manipulációt.

    Minden ilyen amerikai érvelés hátterében a Wellcome Trust áll.
    Ez nyilvánvaló kapcsolatot mutat a járvány előtti „csirke” KoronaVirusokkal végzett kísérletek egyik fő finanszírozójával.
    Valójában ez az alapítvány az amerikai Wellcome amerikai gyógyszerészeti holding,
    a Glaxo SmithKline csoport átalakulása után született.
    Ez az a hírhedt angol GSK, amely az első számú vakcina előállító a világon.
    Bill Gates alapítványa, Gates által támogatott Pirbright Intézet
    és a GlaxoSmithKline (GSK) között szoros kapcsolat van.

    Hogy miért Olaszország?
    Giuseppe Perrone olasz nagykövet, február 18-án, kedden találkozott Azari Jahromi iráni technológiai miniszterrel, hogy fokozza az Olaszország és Irán közötti kétoldalú együttműködést.
    Olaszország az us-angol tiltás ellenére kifejezte szándékát, hogy helyreállítsa az Iránnal folytatott kétoldalú kapcsolatokat.
    Ezt január 27-én erősítették meg, amikor az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio telefonos beszélgetést folytatott Javad Zarif külügyminiszterrel.
    A tapasztalatlan Di Maio nem tudta felfogni legjelentősebb NATO szövetségese,
    és Irán közötti feszültségek súlyát.
    Ez a tévedés okozta az óriási virulenciával
    és halálos áldozatokkal járó járványt Olaszországban.
    A vírusnak 2 variánsa van. Egy szolidabb, és egy pusztítóbb.
    A durva variáns véletlenül épp Iránba és Itáliába került el.
    Irán Qom (Frodo) !
    https://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=9506

  19. https://www.rt.com/news/483018-china-us-theory-coronavirus-spokesman/

    Kína mégiscsak nyomja tovább az amerikai biofegyver- narratívát: a külügyi szóvivő feltöltött egy videót, amin a CDC igazgatója arról beszél, hogy állítólag mielőtt meg lett volna (nem mond időpontot) a tesztjük; több korábban influenzában elhunytnak hitt beteg is Covid- 19 pozitív lett, boncolás után.

    Na most; ha így gondolják, akkor lesz válaszcsapás.
    USA, Európa épp készül leállni….
    Defender Europe 2020 is megy tovább; az orosz agresszió elleni elrettentésként.

  20. Még mielőtt…
    Továbbra is nyilván megfigyelés alatt áll az oldal, egyébként számos feljelentés érkezett különböző szervekhez, ezek kivizsgálása folyamatban van, állítólag nem kapkodják el, aggodalomra egyelőre nincs ok.
    Ami miatt írok: felejtse mindenki el, hogy az USA és Kína vetélytársak lennének, igen szoros szövetség van közöttük. Az utóbbi év(ek)ben folyó kereskedelmi háborúval kapcsolatos tárgyalások sem a kereskedelmi háborúról szóltak, hanem…
    Remélem, ezzel felnyitottam egyesek szemét.

  21. A tünetek
    1. Először megfertőzi a torkot, így 3/4 napig fáj a torok
    2. A vírus ezután belép a légcsőbe, majd a tüdőbe, nyákos tüdőgyulladást okozva.
    Ez kb. 5/6 napot vesz igénybe.
    3. A tüdőgyulladással magas láz és légzési nehézség jelentkezik.
    A nyákot nem lehet kiköhögni, mert a vírus lebontja a légcsőben erre szolgáló csillókat.
    A légzőfelület VÉGZETESEN lecsökken.
    4. Az orrdugulás nem olyan, amit valaha is tapasztaltál.
    Úgy érzed, hogy megfulladsz.
    Fontos, hogy azonnal fordulj intenzív terápia irányába.
    osszad.

  22. Bükkös András
    Ha még most is csukva van valakinek a szeme, akkor az úgy is marad…

  23. Egyébként hogy mi vár ránk?…keserves kínok árán megszületik az Aranykor.

  24. 22. Évismétlés hülyeség .Azért mert kimarad 10 történelem és mateklecke hülyeség .Meg szerintem ez a legkisebb baj , az oktatás.

    Építettünk egy fejlett , modernnek vélt világot és kiderül hogy az emberiség 1 hónap leállást nem engedhet meg magának mert összedől a rendszer. Hát ez csodás .

  25. 30. Ilyet nem mond a videóban. (Illetve igen, de más kontextusban 😀 )

    „looking at a 1% case fatality rate so 50% of the population get it 1% of that 50% could die”

    23:31 -nél: https://youtu.be/BYTFk34nhoI?t=1406

    Azaz 50%-a teljes népességnek megkaphatja, és azok 1%-a meghalhat, ezt állítja.

  26. 22:
    Majd figyeld meg, ahogy társadalmi nyomás helyeződik rá, maga fogja bezárni őket.
    Csak annyi kell, hogy meglegyen az első beteg gyerek, aki suliból vitte haza a vírust!
    Igaza van a Kamarának, ez a faszi és a bandája most hatalmas nemzetbiztonsági kockázat.
    Addig is az iskolákban marad a hatalmas feszültség, ami konkrétan ellehetetleníti a tanulást, persze ezzel a lúgagyúak nem foglalkoznak (és a veszélyességi pótlékkal sem, ami nélkül sokan otthon fognak maradni, s ingyen túlóráért lassan a felügyelet biztosítását is bukni fogják).

    Jövő héten akkora beszarás lesz itt… De nem beszélek, mert rám fogják, hogy pánikot keltek. Mit várt itt bárki is?…

    Ma voltam a helyi kótházban, azt hiszem, aki most „csak úgy” beteg, vagy kivizsgáltatná magát, inkább adassa fel az utolsó kenetet. Volt régen egy paródia, a „telefonos kórházról”, ahol időpontokat egyeztetett a humorista, aztán pár kapcsolás után kimúlt. Hát ez most valósággá fog válni, mert eszméletlen nagy ívben leszarnak, ha épp nem a rohammentőt hívták hozzád. Ez nem rémhír, hanem egyszerű, friss, egyéni tapasztalat.

  27. 31. köszönöm így korrekt.
    A végén, 50% could, could die.
    Annyi új hír van, nem lehet mind ellenőrizni.
    Ami releváns azt kellene magyarul hozzáférhetővé tenni.
    Egy Övezet Egy Út program felszaggatása nem biztos hogy sikerrel jár.
    Chinese send medical team to Italy
    A Chinese medical team and surplus ventilators, protective masks and other equipment are heading to Italy in a remarkable exchange of medical knowhow and material from the source of the coronavirus outbreak to its current epicenter.

    Egy kínai orvosi csapat tart Itáliába: lélegeztetőgépek, védőmaszkok és egyéb felszerelések haladnak Olaszországba, figyelemreméltó orvosi ismeretek és anyagok cseréjével.
    Az olasz Vöröskereszt híre,
    egy repülőgép, amely 9 fős kínai szakértői csoportot és 9 orvosi felszerelést tartalmazó raklapot szállít, csütörtökön későn leszáll Rómában.

    https://indiancountrytoday.com/outside/up-to-the-minute-mormons-cancel-church-services-09bIyTnlNUKyhmTezmpJ-Q

  28. „On a long enough timescale, our most important aim is to get rid of the useless eaters. Either by political changes or with the help of a biological invention.”

    Zbigniew Kazimierz Brzezinski (CFR, Trilateral Comm., 2016)

  29. A szülővárosom egyik középiskolájából elvittek egy diákot 40-en fokos lázzal. 2 hetet volt Németországban. Az igazgató hírzárlatot rendelt el.

  30. 21.Python:
    „Olaszországban olyan sebességgel terjedt a járvány, hogy a végsőkig szétfeszített egészségügyi ellátórendszerben a háborúkban és katasztrófahelyzetekben alkalmazott technikához, a triázshoz folyamodtak, mely során elsősorban azok megmentésére koncentrálnak, akiknek jobb esélyük van a túlélésre, mert már porciózni kell a kapacitásokat.”

    Csak megjegyezném, hogy a hazai egészségügy siralmas helyzete miatt, a triázst békeidőben is kénytelenek voltak alkalmazni a sürgősségi ellátásban.
    Ehhez csak az kellett, hogy „Magyarország jobban teljesít.”

  31. 84 dara

    De ez nem náci, ugye?? Mert természetesen azt, hogy ki a felesleges, azt ő mondja meg…

  32. mind1 már
    .17 -ben kilehelte rút trilaterális lelkét.

  33. 35:
    Hírzárlat… Undorító rendőrállam. Aztán lehet kérni a bizalmat.
    Ezeket is lehet majd magyarázni… de persze a „migráncsok” hozták ide, őket okoljátok…
    Apropó: Emlékeztek, amikor a „klimakültek” elnevezésen morfondíroztunk jópár évvel ezelőtt? Ez a sok vészmadár!

  34. A politikus (mint dolgozó ember) sok mindennel szemben védett az életben. Rendkívüli immunitással bír mindaddig míg a hatalom a kezében marad. Oly sokan nehezen is engedik el ezt a királyi létet. Ám most úgy látszik, egy apró, élettelen valami az ő immunitásukon is képes kifogni, megkoronázva ezeket az embereket. És lehet bár a legkorszerűbb egészségügyi ellátásuk, a halál őket sem kerülheti el. Kik lesznek vajon a 2020-as Nagy Pandémia áldozatai a hatalmasságok közül?
    https://index.hu/kulfold/2020/03/13/koronavirus_politikusok_trump_trudeau_pelosi_bolsonaro/

  35. http://www.zsiday.hu/blog/alkalmatlan-politikusok

    2020. március 13. – 09:46
    Mind az európai, mind az amerikai politikusok alkalmatlanok a helyzet kezelésére. Miközben a kínai példa tökéletesen bebizonyította, hogy extrém karanténnal (se iskola, se munka, mindenki marad otthon, még boltba is csak hetente kétszer, ha nagyon muszáj, határok teljesen lezárva) a terjedés teljesen megállítható, Merkel azt mondja, hogy a lakosság 60-80%-a el fogja kapni a koronavírust. Az alapján amit csinálnak, ez tényleg így van – de nem kellene, hogy így legyen. Ezek a politikusok egyszerűen félnek keményet lépni, és bezárni az össze gyárat, munkahelyet, mindent. Félnek, hogy mi lesz, ha három napig nem gördül le Audi a futószalagról vagy katonák állnak a határon. És ebbéli félelmük ahhoz vezet, hogy nem állítják meg a járványt, ami így sokkal nagyobb kárt okoz mind emberéletben, mind gazdaságilag, mint ha egy-két hónapig megtennék azt, ami valóban szükséges.

    Félszüzek nincsenek, és félkarantén sem. Lehet bohóckodni azzal, hogy a misén kevesebben legyenek, meg 99 ember legyen csak a moziban, és hogy a gyerekek úgysem kapják el, tehát nyugodtan nyitva maradhat az iskola, de ez csak pótcselekvés, színház, alibizés. Máshol bezárják az iskolát, de a munkahelyekre mindenki bejár. Ugyanaz. Pedig elég egyszerű a helyzet: ha senki nem találkozik senkivel, akkor a vírus nem tud terjedni, de ha találkoznak, átadják. Nem vagyok epidemiológus, nem én találtam ki, csak látszik, hogy Kínában mit értek el. Sőt megmondom őszintén, nem lévén szakértő, az elején nem hittem el, hogy ez megvalósítható. Pedig látszik, hogy de. Ha van rá szándék, és akarat.

    Lehet választani: egy-két hónap komoly válság, majd vége, vagy elhúzzuk az egészet hosszú hónapokra, akár sokmillió halottal. Úgy tűnik az európai és amerikai politikusok képtelenek felnőni a feladathoz, úgy hiszik megállítani a koronavírust, mint Chamberlain Hitlert, miközben összeurópai fellépésre, és a legteljesebb karanténra lenne szükség.

    Ez még tán érthető is lenne, ha nem lenne pontos minta arra, hogy mit kell csinálni, ha nem látszana, hogy hogyan lehet eredményeket elérni. Szégyelljék magukat!

  36. „Nem kell félni, itt vagyunk, eltökéltek vagyunk, végezzük a dolgunkat. De a tegnapi orvosellenes EMMI-nyilatkozat után csak annyit tudtunk reagálni, hogy kinyalhatják” – mondta egy vidéki intenzív osztály orvosa, mikor arról kérdeztük, mit üzenne a kormánynak a koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Az általunk megkérdezett orvosok mindannyian arról számoltak be, hogy nem kapnak elegendő számú és minőségű védőfelszerelést a fertőzés ellen. „Az Orvosi Kamara még enyhén fogalmazott” – mondták többen is a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerdai és csütörtöki közleményeiről, amikben arról számoltak be, hogy sok helyen nem állnak rendelkezésre azok a szükséges eszközök, amelyek az orvosok, ápolók, nővérek biztonságát szavatolhatnák egy koronavírusos beteggel való találkozáskor.
    https://444.hu/2020/03/13/tartalekok-nelkul-nez-szembe-az-eleve-kifacsart-magyar-egeszsegugy-a-koronavirussal

    Egy Facebookra ma feltöltött videó szerint a magyar-osztrák határon egy kamionosnak azt tanácsolta egy magyar rendőr, hogy hallgassa el, hogy Olaszországban volt, ha nem akar karanténba kerülni. A videó elején a sofőr egyből jelzi: azért veszi fel a jelenetet, hogy a nyilvánossá tegye, milyen ellenőrzés folyik a határon. „Rendőrautót látok, de vöröskeresztes autót vagy egészségügyi szakembereket nem látok” – kezdi a szövegét, mielőtt még a rendőrök elérnék a kamionját.
    https://24.hu/belfold/2020/03/13/rendor-kamion-hatar-ellenorzes/

    Van még kérdés…?!

  37. 30 – Xaner:
    A pasi azt mondta, hogy 37,8°C láz vérható száraz köhögés mellett. Tehát a gyerek a 40 fokos lázzal iskolából haza, nem esik ebbe a kategóriába. Lehetett neki közönséges influenzája.

    Horváth Csongor napok óta kiáll az iskolák bezárása mellett. Miért is? Mert a gyerekekre nem hat a vírus. Tünetük sincs, megkapja az osztályba és viszihaza a szülöknek, hadd betegedjenek meg. Akinek van egy kis esze, nem engedi a gyereket iskolába.

    A pasi a videóban azt is mondta, hogy kb 4 hetük van ahhoz, hogy a mai olasz helyzetet elérjék. Én ugyanezt írtam a mai posztban.

  38. 40-re// valami adatbázis hiba lehetett, már visszakrerültek az olasz és iráni adatok.

  39. 42:
    Később le kell verni rajtuk… Ezek alapján egy teljesen jogos elszámoltatás is felvethető.
    Remélem, most majd a sok fanatikusnak is felnyílik a szeme, mert hamarosan a saját bőrén tapaszatlhatja meg rendszere kárvallatását.

    Még egy friss:
    Szomszédnak időpontja volt fogorvosnál. Beutazott a városba. Senki sem tájékoztatta.
    Rendelőn felirat várta: „Az eü. veszélyhelyzet miatt a mai rendelés elmarad.”

    Készüljetek, mert ebből én azt szűröm le, hogy hamarosan a háziorvosi rendelőkön is ez a felirat fog díszelegni. Probléma esetén menjen a sürgősségire, ott pedig telefonon keresse a … melléket … Hajrá Magyarország!

    De majd mindjárt az opertív törzs megmondja a tutit. Azt hiszem, ma inkább kiülök a kertbe, és a madarakat hallgatom.
    Mióta az átkozott vasmadarak nem zúgnak 24 órában, egész kellemes!

  40. 44.
    Cshek meglépték.
    Külföldi állampolgárnak tilos belépni Csehország területére,
    csehek nem utazhatnak külföldre.
    Olaszországban az orvos dönti el ki kapja meg az oxigén maszkot.
    Akinek nem jut azzal marad.

  41. Nem kell pánikot kelteni, csak el kell olvasni a híreket. 😀

  42. 25 – Bükkös András:
    A blog nincs megfigyelés alatt. Ha megfigyelnék, akkor vettek volna kismillió lélegeztető gépet, amit több mint egy hónapja javasoltam Orbán Viktornak. Nem vettek, nyilván nem olvasnak. 😉

  43. Zheng Zhongwei director of the Technical Development and Research Centre of China’s National Health Commission.
    feltalált valamit, mit az a leiratban zavaros.
    Bármit talált fel hatásos, mert Kínában már csekély az új fertőzött.
    Talán RNS vakcina?, de lehet csak egy immun-erősítő oltás.
    Lényeg, ezzel a valamivel a kínai KP. 7 szakértő tagját beoltották.
    ezt a hírt nem tudtam leelelnőrizni.

    a terjedésről,
    igaz lehet,hogy a nyári meleg csökkenti.
    Coronavirus ‘highly sensitive’ to high temperatures, Chinese study says
    Pathogen appears to spread fastest at 8.72 degrees Celsius.

  44. Elképesztő mi folyik Európában -miközben van két ország- Kina es és Dél-Korea ahol úgy tűnik sikerült megállítani a járvány terjedését. Az egyik diktatúra a másik demokrácia. Miért nem próbáljak meg legalább a demokratikus verziót alkalmazni? Hol van az Unió es a Nato ?Egyébbként ma es tegnap is több olasz rendszámú személygépjárművel találkoztam a Balaton északi partján. Firenze, Genova …no comment. Az operatív törzs meg….szegény Magyarországon!

  45. 52.
    Dél-Korea meghatározhatatlan nagyságrendű wont
    költött el az ingyenes felszerelésekre, tesztekre, és az orvosi kezelésre.
    Nekik van a leggyorsabb és legpontosabb tesztjük.
    Vigyáznak egymásra, mert minden koreai életét fontosnak gondolják.
    Csak ennyi a különbség.

  46. Osztrákoknál hétfőtől nyitva maradnak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankok, posta, állateledelboltok, némely trafik,benzinkút , tehát ami „alapvetően” a „mindennapokhoz” kell. De az éttermek, bárok csak délután 15óráig lesznek nyitva.
    Minden egyéb más vállalkozás, bolt ami nem a fent felsorolt, bezár. (7naposra tervezik, de jelezték hogy ez kitolódhat). Home office-ra kérte a cégeket a kancellár.
    Karanténba tettek Tirolban több települést ahol magasabb a fertőzöttség (St.Anton, Ischgl, Galtür..), erre 14nap a tervezett, de jelezték hogy lehet máshol is karantén ha hasonló számok lesznek.
    Iskola hétfőtől nincs, egyetem is leállt, magánoktatás dettó..
    Tehát szinte teljes redukálás.
    Boltok kifosztva, reggel őrület volt, mert elterjedt egy álhír kijárási tilalomról, boltok zárásáról, Bécs lezárásáról..

  47. 53: Meghatározható az. Kb. 25 milliárd USD -nek megfelelő wont különítettek el a COVID-19 járvány kezelésére.

  48. 54:
    !OFF!:
    Megvan még a Besenyő Pista bácsi Laáréktól? Na a Boborjánt idézzétek fel, és úgy olvassátok…

    Nahát!
    Itt Magyarországon minden rendben van. Ez az operáló törzs keményen dolgozik, és megvéd bennünket mindentől. Most már nem azt mondta a bácsi, hogy csak tüsszentés, vagy nátha, komolyan nézett és valami olyat mondott, hogy nagyon komolyan kell venni a helyzetet, de csak elszigetelt esetek vannak, és alig nőtt a fertőzöttek száma.
    Azt is mondta, hogy majd ha sokan meghalnak már, akkor a gyerekek otthon maradhatnak, de még nincs holt magyar ember koronával a céduláján, így egyelőre bőségesen elég az intézkedésük. Ráérnek a szakembereik később értékelni, ha mégis a fránya vírus az exponenciális felfutást választaná (hát még mit nem képzel!).
    És jaj lesz azoknak, akik gondolkodni mernek, és rémisztik a derék, kötelességtudó népet, mert őmiattuk, meg a migráncsok miatt van minden baj.
    Ja, a tanárok meg ingyen fogják saját életüket nem kímélni, és esetleg majd szolgálatukért rendőr viszi őket ellátni a bajukat a mentő helyett. Az orvos bácsik és nénik helyt fognak állni, mert mától sehova de nem utaznak, maximum a kórházba.
    És akik nem teszik a homlokukra önként a piros cédulájukat, azt a rendőrök nem ellenőrzik, mert csak szomorúak azért, hogy a kötelességüket megszegik szegények.
    Aztán valami olyan is volt, hogy aki már kifizette Tóni bácsinak a polgári államságát, az derék magyarként jöhet a karanténba, de aki nem, azt kifelé toloncolják. De iráni nem tud róla, mert nem illetékes abban.
    Az öreg néni, aki okosakat szokott mondani, nem jött el, biztos most is azon töri a fejét, kell -e mennem hétfőn suliba… Jaj de nem jönne neki jól most, ha anyu a Toldyt választotta volna a János helyett!
    A végén már egész bele boldogultam, és ki akartam törni az eszméletemből, de a hajrázás elmaradt, nem tudom mi lelte az álezredes urat?

    Besenyő Pista bácsi! Még mindig nézem? ON:
    Kedves ellenőrök! Ez nem rémhír, ez kabaré akar lenni, némi aktuális humorral.

  49. a royal tetü jobban hozza a szerepet mint Besenyő Pista

  50. Nem kell aggódni, a vesztegzárak, kijárási tilalmak tökéletetes statikus célpontot csinálnak a leradírozni kívánt zemberekből (USA Európa), plusz ugye a provokált felek: Oroszo., Irán, Kína, É- Korea.

    India és Pakisztán meg egymást intézik el.

    Kész is
    -Széll Tomi mesterszakács szavaival élve.

    Ti meg itt iskola, munkahely, gazdaság, egészségügy összeomlása miatt aggódtok…
    Egy dolgot kell csak figyelni: leállítják- e a nagy víruspara közben/ miatt a Defender Europe 2020- t.
    Legközelebb a „kö”-t nem kijavítom hanem törlöm a hozzászólást.

  51. 57,58:
    A végeredmény ránk nézve nem ugyanaz?

  52. Eszembe jutott, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az ingázók (napi negyed óránál hosszabb ideig buszokat, vonatokat használó utasok) nagyobb veszélyben vannak, mint az iskolabezárás elmaradása miatt a gyerekes családok.

    Az operatív törzs rendkívüli módon figyel arra, hogy a magyar helyzetet a legsúlyosabbá tegye a régióban. Az egyetemistákat hirtelen kitették a kollégiumokból, s emiatt (mert ugye nem lehetett ésszel, megszervezve, mondjuk 3 napra lebontva lezárni a kollégiumi szobákat) felnőtt diákok tömkelegét tették fel így zsúfolt buszokra, vonatokra. Mivel ezek az egyetemisták -a korábbi események alapján- potenciálisan érintkezhettek külföldi diáktársakkal, elképzelhető, hogy hordozóként a járműveken a napokban sikeresen továbbadtak a kórokozóból néhány példányt. Kínában is volt erre példa.
    Emiatt, ha egyetemi kollégista lennék, én mindenképpen jópár napig nyugton maradnék odahaza, ha pedig ingázó munkás, akkor kétszer is meggondolnám a tömegközlekedés mindennapi használatát, ill. aggódnék, ha pl. a tegnapi tömegben vonatozni kényszerültem volna.

    Legyen jó hír is, lesznek tesztek, elérhető áron, talán egyre több és egyre több helyen.

  53. 61:
    Biztos, hogy be fogják zárni az iskolákat! 100%
    Ennyire nem profik, nem mernek a népakarattal, s főként a nép félelmével szembe menni… Ha ezt bevállalnák, és ebben a helyzetben folytatják az erőből politizálást és a rendőrállamosdit, még egy polgárháború is alalkulhatna belőle (az most nagyon nem hiányzik).

    Az orvosok és a tanárok elleni erőfitogtatás és fenyegetőzés, főleg, hogy személyesen OV. tette, visszavonhatatlan és biztos vereséget fog mérni rá a következő választásokon. Így engem -ha pedagógus lennék- az sem érdekelne, ha tényleg nem kapnék fizetést, mert ez minden pénzt megérne. Persze itt sem eszik olyan forrón a kását, ezt úgysem merik megtenni, valószínűleg valamilyen újabb balfék hibrid megoldáson törik a fejüket, nehogy a nagyvezér szava ellen menjen.

    Az orvosokban bízunk, és bízzunk, nem rajtuk fog múlni, majd ha véget ér, elővesszük az illetékeseket mind szakmailag, mind emberileg… Abban mindenki szintén 100%-ban biztos lehet, hogy az orvosok és a pedagógusok többsége meg fogja tenni a kötelességét, akkor is, ha az a központi akarattal nem egyezik.

  54. Tibor bá’ !!!
    te elég tájékozott és jó memóriájú vagy, mégis ide
    pöttyintemmit mondott ez a tetű többször is =
    „A hídon akkor kell átmenni amikor odaérünk ”
    Továbbá valami hasonlót, = „Kis lépésekkel nem
    lehet átugrani a szakadékot” — NA MÁR MOST,
    tetű nem aprózza el kis lépésekkel, majd akkor
    akar egy nagyot ugrani, amikor a szakadék még
    jobban kitágul !!! Az lesz a magyar virtus !!!
    Mivel századok óta tudjuk = „mégis mozog a föld”
    megvárja míg a híd, vagy a szakadék kicsit
    közelebb jön !!! Hogy addig tetőzni fogunk ???
    UGYAN MÁ !!!

  55. „Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat értelmében 1,95 milliárd forintot fog kapni az államtól az Esztergom Budapesti Főegyházmegye, azonnali hatállyal.”

    „A hvg.hu tavaly őszi számítása szerint akkor már közel 30 milliárd forint körül járt a világkongresszusra fordított állami támogatás mértéke. ”

    https://444.hu/2020/03/13/ujabb-ketmilliard-forint-jut-a-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-megrendezesere-orban-viktor-dontese-utan

    Tehát közel 32 milliárd a kongresszus megrendezésére, 8,7 milliárd a járvány elleni védekezésre.

    Tudni kell, mi a fontos!
    Az embereknek, az országnak!

    Az állam és az egyház szétválasztása úgy látszik már régen volt, sokan nem is emlékeznek rá.

    Miközben Írországban:

    „Írország (24 eset) kb. 3 milliárd eurós (1000 mrd Ft-os) extra kiadási csomagot jelentett be a vírus kapcsán, kórházakra, extra tb-re, otthon maradók és cégek megsegítésre. Ezzel a lépéssel a 2,5 Mrd euró pluszt mutató ír költségvetési többlet eltűnik, de ez senkit sem zavar, épp azért van a többlet, hogy problémás helyzetben, amikor élénkíteni kell, legyen miből agresszívan költeni. Csak hogy érzékeljük, hogy a bejelentett magyar 8,7 mrd Ft költés mennyire semmi, látszat: az ír GDP több mint kétszer akkora, mint a magyar, tehát kb. 400 mrd forintos csomag volna az írnek megfelelő mértékű. Pedig itt fizetni kell, és gyorsan, mert minél később, annál többet.”

    https://alapblog.hu/irorszag-extra-kiadasi-csomagja/

  56. V4- ek közül lengyelek is határt zárnak, külföldi nem léphet az országba, nemzetközi légi és vasúti közlekedést felfüggesztik.

  57. 64 – H.Cs.:
    Orbán bejelenti az iskola bezárást.

  58. Konteó szakasz:

    Az nem tűnik fel senkinek, hogy az olasz, koreai esetek száma már erősen reprezentatív minta, és tízszeres szorzó van a súlyos esetek arányában?
    A mortalitást egyelőre hagyjuk, mert az nyilván durván változik majd (de az is gyanúsan 4x, amit még azért magyarázni lehet az ellátás minőségével).

    Több mint két hete felvetettem a „két vírus” lehetőségét csak a számok alapján. Szerintetek ugyanaz a vírus képes tízszeres szorzóra a világ két oldalán? (és a súlyosságban vélhetően még nincs szerepe annak, hogy milyen ellátást kap majd a beteg vagy mire van esélye…)

    A kínai „segély” előtt le a kalappal, de egyben egy hírszerző osztag is lehet, akik „testközelből” derítik majd ki, hogy ugyanaz a pokol szabadult-e az olaszokra, mint rájuk. Ők fogják majd a bizonyítékot is szolgáltatni.


    Realitás szakasz:

    Ma jártunk egy vidéki kórházban, ahol a pórnépnek nem volt kézfertőtlenítő sem, nem hogy FFP3 maszk az orvosoknak. Nem értem Tibor bá’ milyen lélegeztetőgép vásárlásról álmodozott… azt hittem pontosan tudja, mi a mindenkori posztmodern kormány célja és feladata. Ha még mindig nem hiszitek, megint elismétlem: azt nézzétek, amit csinálnak és ne azt, amit mondanak.

    Ez megint az a katasztrófa lesz, amit nekünk kisembereknek kell tompítanunk a vezetők szándékos vagy éppen dilettáns döntései miatt. (tökmindegy ez számunkra)

    Az előbb utaltam is a felszerelésre, mert lehet addig még lesz értéke a pénzemnek, amíg beszerzik azt, amit a „hagyományos államnak” kellett volna még békeidőben.

    https://terjed.ahang.hu/campaigns/ahang_voroskereszt

    Remélem nem tartja vissza semmi a többi hozzászólót ettől a magatartástól…

    Ha durvul a helyzet, azt hiszem beviszem a teljes arcos maszkjaimat a dokiknak. Kurvára nem érdemlik meg azt, amit ettől a kormánytól kapnak védekezés címén!

  59. Itt is látszik a taktikázás.
    Orbán reggel kijelentette, hogy még nem indokolt az iskolák bezárása, amit délután az operatív törzs visszhangzott, majd egy órán belül a parlamenti pártok kezdeményezik a bezárást.
    Ha most Orbán enged, mondván, hogy habár szerinte nem indokolt, de megérti a szülők félelmét, és ezért bezárják az iskolákat, akkor elkerüli a későbbi esetleges támadási felületet, ami az intézkedés negatív következményei nyomán felmerülhetne.
    Ha eleve ő kezdeményezte volna, akkor őt okolnák az elsietett intézkedés nyomán felmerülő súlyos problémák miatt, így meg visszadobhatja, hogy muszáj volt a közhangulat, és a parlamenti pártok miatt…

  60. 74:
    Ma már az óvodások is beazonosítják pártjával és a kormányával.
    Annyira azért nem tudja tolni, mint Kim…
    Jobban ráfaragnak majd azok a rátermettebb emberek, akik érdekből vagy félelemből beálltak mögé.

  61. 74. hubab

    Ez már a politikai túlélésre megy, mert pontosan tudja, milyen kifutása is lehet a helyzetnek. Ez nem saját maga által kreált látszat-ellenség. Erről nem (vagy csak késve) szóltak neki, az szemmel látható.

  62. Reptereket, határokat zárnak be. (Tegnap Csehország, ma Lengyelország)

    Ha valaki a magyarok közül haza akart menni a közeli hetekben innen az UK-ból vagy bárhonnan a világból, akkor nem ártana igyekezni, mert szinte minden órával romlik a helyzet.

    58.
    Ne aggódj, atomháború nem lesz, mint ahogy a klíma végzetes megfutása sem.

  63. Görögországban a fertőzöttek száma egy nap alatt 6O%-al nőtt és elérte a 19O személyt.
    Görögország „zsalut ereszt”. Minden zárva marad.
    Csak az élelmiszer üzletek, a pékségek, a magán egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszertárak maradnak nyitva.

  64. Nem minden a pénzen múlik a járványok kezelése során: hiába a svájci a világ egyik legjobb egészségügyi rendszere, és van kifejezetten sok kórházi ágy lakosságarányosan, a járvány kezeléséhez ez önmagában kevés. Az európai országok többsége vonakodott a megfelelő óvintézkedések, korlátozások elrendelésétől, alapvetően a gazdaság védelmében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz már egy hete is erősen kritizálta azokat az országokat, amelyek nem veszik elég komolyan a koronavírus elleni fellépést. Hiába szólította fel az EU-t a WHO már február 27-én, hogy nyilvánítsa járvánnyá a koronavírust, nem voltak igazán gyors lépések. Sajnos Európára továbbra is jellemző a lassú reakció, de talán ennél is nagyobb baj, hogy az egyes országok igen eltérően kezelik a válságot, látványosan hiányzik a koordináció a kontinensen. A WHO pont azért nyilvánította világjárvánnyá a koronavírust március 11-én, hogy végre vegyék komolyan a politikusok a kihívást. Bár ilyen jogi kategória nincsen, de ezzel akarták a figyelmet felkelteni. A WHO központja a svájci Genfben van, és igencsak visszás, hogy a világ egyik leggazdagabb országában sem tesznek eleget a járvány megállítására. Érdemes az alábbi ábrán az európai országok és Japán adatait összehasonlítani: látványosan gyorsabban tud a vírus terjedni kontinensünkön, mint a jóval felkészültebb ázsiai országban.
    https://g7.hu/vilag/20200313/az-egyik-leggazdagabb-europai-orszag-elkepeszto-benazassal-segiti-a-koronavirus-terjedeset/

  65. 72.A§ttila:
    „Több mint két hete felvetettem a “két vírus” lehetőségét csak a számok alapján. Szerintetek ugyanaz a vírus képes tízszeres szorzóra a világ két oldalán? (és a súlyosságban vélhetően még nincs szerepe annak, hogy milyen ellátást kap majd a beteg vagy mire van esélye…”

    Volt egy 2 vírusos cikk anno (S és L változat), amit azóta cáfoltak, be is idéztem.

    Egyre több vírusminta érkezik, amit szépen sorba állítanak a lehetséges eredet szerint.
    https://nextstrain.org/narratives/ncov/sit-rep/2020-03-05

    Miről beszélünk?

    Country Total cases Total Deaths 100*TD/TC
    China 80815 3177 3,93%
    Italy 15113 1016 6,72%
    Iran 11364 514 4,52%
    S.Korea 7979 71 0,89%
    Spain 4209 120 2,85%
    Germany 3117 7 0,22%
    France 2876 0,00%
    USA 1832 0,00%
    Switzerland 1135 0,00%

  66. 79. Python
    ” Nem minden a pénzen múlik a járványok kezelése során:…”

    A legnagyobb csodát valószínűleg Tajvan hajtotta végre, ahol a 23 milliós, sűrűn lakott sziget lakosai közül rengetegen járnak át Kínába dolgozni, a Holdújév körüli ünnepi időszakban pedig napi akár 2000 kínai turista érkezik, mégis sikerült annyira feltartóztatni a vírust, hogy eddig összesen 48 fertőzést és 1 halálesetet jegyeztek fel.

    https://qubit.hu/2020/03/11/del-koreatol-es-tajvantol-van-mit-tanulnia-a-vilagnak-virusugyben

  67. 81. Idegen

    „Miről beszélünk?”

    Italy
    14,955
    Currently Infected Patients
    13,627 (91%)
    in Mild Condition
    1,328 (9%)
    Serious or Critical

    vs.

    South Korea
    7,398
    Currently Infected Patients
    7,305 (99%)
    in Mild Condition
    93 (1%)
    Serious or Critical

    Erről. Más lenne a súlyosság besorolásának feltétele országonként? Arról volt szó, ezek az országok jó egészségüggyel rendelkeznek és nincs okuk hazudni.

  68. Jó pár éve már annak hogy egy járványügyi szakember által írott cikkben azt olvastam hogy az eddigi tapasztalatok alapján a járvány terjedése ketfele módon érhet véget: vagy a védekezés hatékonysága győzi le vagy ha a népesség bizonyos hányadát megfertőzve kb 60-70% os arány !- fokozatosan kialakítja a népesség immunitását magával szemben….Merkel szerint Németország 60-70 % megfertőződhet akkor most lehet számolni mortalitást az intenziv terápiát igénylőket a munkábol kiesett de gyógyultakat stb…mondanom se kell eleg durva számok jönnek ki. Remelem nem azért mondta ezt mert ezt az utat választották. Mert ez így emberiseg elleni bűncselekmény ,népírtás . Másreszt nekünk nincs annyi pénzünka védekezésre mint Dél-Koreának de valószínű más is igy van ezzel nemzetközi segítségre lenne szükség minnel előbb. De nem teszik meg ez már politika…

  69. Fasza,
    A tanárok az eddigi kommunikációval és fenyegetésekkel homlokegyenest szembe menve, péntek éjjel a facebookról tudhatják meg, hogy mi vár rájuk hétfő reggeltől…
    És akció volt a Tescoban, jól bevásárolt, de ez most egyébként tényleg fontos és jó lépés volt, csak ne ezek a nevek hangzottak volna el felelős vezetésükre (azért nem mind rossz).
    Sztem. jól érződik, hogy kezdi a betyár kapizsgálni már, hogy mi jön!
    Valószínű számukra már kiderült, hogy indul a mandula a héten, hiszen egy hetet késtek a legfontosabb intézkedéssel, s ennek máris isszuk a levét. Holnaptól jönnek majd a gócpontos bejelentések, s tényleg imádkozhatunk, hogy még ne legyünk hordozók.
    Kíváncsian várom, mikor váltja le az operatív törzs emberkéit (mondjuk, mert nagyon elfáradtak).

    Ha jó ötlet és tanács kell, jöhetnek ide (is) kutakodni.
    Bár most jön az a szakasz, ami alapvetően nem irányítható, így mindenki tegye a dolgát szakmájában legjobb tudása és belátása szerint. És bárki lát presszózó, játszózó gyerekeket, meg anyukákat, rúgja őket azon nyomban p…..án! Nyomás hazafelé!

    Azt még meg kellene szervezni sürgősen, hogy a hétvégén ne induljon a bejelentés miatt bevásárlós, összeveszős és egymást fertőzős pánikhullám!

  70. 66..Tia:
    https://444.hu/2020/03/13/hivatalosan-tobb-mint-10-ezer-irani-fertozott-van-de-a-valos-szam-tobb-millios-is-lehet-tobb-mint-ahany-beteg-az-egesz-vilagon-van

    Mielőtt csúcsra járatnánk az összeesküvés elméleteket, gondoljuk át, HOGY MIT NEM TETT MEG az Iráni vezetés, a vírus terjedésének megakadályozásáért.

    Későn ébredtek, de ennek ára van.

    A kései, lassú cselekvés árát mi is meg fogjuk fizetni.

    Volt egy ábra, amit most nem találok, ami azt mutatta, hogy a fertőzés kezdeti, közel exponenciális szakaszában pl. egy karantén 1 nappal később történő elrendelése a halálozási esetek 10%-os eltérését okozhatja.

  71. 84. Tom,

    „nemzetközi segítségre lenne szükség minnel előbb..”

    Ki segítene? Mindenki bajban van. USA most hírdette ki az egész országra az rendkívűli állapotot és 50 milliárd dollárt szabadított fel a védekezésre.
    Sajnos már késő, azonnal meg kellene állítani ott is az egész országot, mert más megoldás nincs egyelőre.

    Tehát nem nagyon van, aki segítsen. Esetleg Kínának kellene könyörögni, hogy adjon védőruhát, lélegeztetőket, tanácsadókat. Más nem fog, mert nem is tud segíteni.

  72. 83.Attila:
    „Más lenne a súlyosság besorolásának feltétele országonként? ”

    1.) Akár, ha nincs pl.WHO definíció rá vagy nem azt követik lásd. Kína egy ideig.

    „Arról volt szó, ezek az országok jó egészségüggyel rendelkeznek és nincs okuk hazudni.”

    2.) Az ok lehet, hogy szerintem a Dél-Korea kicsit többet tesztelt, mint Olaszország, azaz a fertőzött betegek száma relatív magasabb és így a mild eseteké is. Amit az olaszok nem teszteltek, mert tünetmentes.

    3.)Több adat kell, hosszabb idősor Olaszországból, mivel Dél-Koreában korábban kezdődött a fertőzés.
    A kínai arányok is csökkentek az idő folyamán.

  73. 87:
    Kínának nem kell könyörögni. Segíteni fog.
    Egyfelől, mert ilyen az életfilozófiájuk, másfelől, mert érdekük is.
    Nyilván nem mindenkinek…

  74. 84:
    Az első út felejtős, mert nincs vakcina.
    A második a kényszer most, s pont azon megy a munka, hogy a lapos grafikon legyen a miénk (is), ne a meredek.

    Egymásra számíthatunk! Ha segítünk, mindenki amiben és ahogy tud, pl. megfogadjuk az óvintézkedéseket, nem tűrjük meg társadalmilag sem a kicsapongást, karanténszegést (fegyelmezettség, és sajna ebben nem vagyunk jók!), és szükség esetén akár anyagilag, akár saját erőből besegítünk a helyi spec. feladatokat ellátó egységeknek, behozhatjuk a pénztelenségből adódó hátrányt. Egyébként sztem. pénz is van, csak majd elő kell venni, s nem dugdosni tovább…

  75. Én még mindig azt látom, hogy a legfontosabb tényező a felelősségtudat. Szlovákiában 32 db. e pillanatban a betegszám, egy pozsonyi kórház teljes tüdőosztályának személyzetét karanténba rakták, mert az igazgatónőjük valami külföldi útról hazatért ismerősét beküldte minden védőeszköz nélkül vizsgálatra – mint kiderült pozitív volt.

    Jelenleg az első fázisban vagyunk, jelentkeznie kell minden potenciális pozitívnak, és karanténba vonulni. Én is ezt csinálom, önkéntesen karanténba vonultam, mert az egyik barátom, aki Ausztriában járt, megfertőzhetett. Meglátjuk, senki nem tudja, nincs abban semmi rossz, és már a haver, aki potenciálisan megfertőzhetett, is bevonult családostul karanténba, senkinek nem nyit ajtót, ahogy én se. Nálunk csináltak karanténközpontokat, tehát akinek nincs hova mennie, ingyen és bérmentve elmehet ilyen központba.

    Mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha megfertőződhetne és egyben fertőző is lenne, mondta a szlovák kormányfő és igaza van. Ha nem így lesz, olyan kemény világ jön, amit – mi, fiatalabbak – el sem tudunk képzelni, de még az olyan fiatalok, mint Tibor bá, sem éltek ilyet át, túl fiatalok hozzá.

    Az én apám 80 éves, az orosz front alatt a nagyanyám a három gyerekével valami földespincében bujkált hónapokig, az apám volt a legkisebb, boldogult nagyanyám mesélte anno, hogy tetőtől – talpig mind tetvesen, kukacosan jöttek ki a front után, hónapokig tartott, míg felépültek… Ehhez képest úri dolgunk van…

    Nagyon sok, dolgunkat könnyítő digitális eszközünk van – és itt a teljes infrastruktúrára gondolok, végre van komolyabb szerepe is, ergo minimális mennyiségben van szükség fizikai jelenlétre, és erősen dolgoznak azon a háttérben, hogy ez még minimálisabb legyen.

  76. 91:
    A mai „Orbán jelentésnek” van egy óriási pozitív hozadéka.
    Először volt őszinte ezzel a problémával kapcsolatban!
    Én ezt a változást, így ezt a lehetőséget egy új (talán jobb) életminőség kipróbálásának is tekintem.
    Sokan lehetőséget kapnak most arra, hogy saját szeretteik körében, a legszentebb helyen, otthonukban töltsék el napjaikat, távol a külvilág zavarától, és a folyamatos rohanástól, az idő fojtó szorításától. A férfiaknak többet kell húzni, mert a munka nem állhat le. A gyermeküket egyedül nevelők és a mamahotelesek esetén megoldást kell találni még…
    Ha valaki úgy érzi, hogy ez nem megy, tényleg nem tudom minek kéne még történnie, hogy észhez térjen?! Ha most is csak túllépünk, a csapást követően -törvényszerűen- újabb csapások fognak bekövetkezni, amíg közösen le nem állunk a megszokott, pazarló életvitellel.

  77. Bezárják az összes tanintézetet, az óvódákat kivéve.
    A mai nap-péntek – folyamán az óvódai dolgozók egyesülete, akiket fenti intézkedés nem érintett eredetileg, bejelenti, hogy ők is követelik az óvik bezárását, és amennyiben a kormány nem rendeli el, akkor hétfőtől kezdve saját elhatározás alapon bezárják az óvódákat.
    A ma esti hirekben szóbakerült az esetleges országos kijárási tilalom bevezetésére, az egészségügyi válságstáb a hétvége folyamán fog dönteni erről.
    Ugyszólván teljesen leállt a légiforgalom, akadozik a vonat több, mint 140 vasutas-köztúk nagyszámú mozdonyvezető – betegsége miatt.
    Ki a legtöbb beteg?
    A repülőteret kiszolgáló szárnyvonal személyzete!! Megáll az ember esze!!
    A szupermarketek konganak, ma voltam, a közeli hatalmas mall félelmetesen elhagyatott, iszonyúan nyomasztó az irdatlan , pazarul kivilágitott, csili-vili kirakatokkal teli töküres, néma épület, a néhány lézengővel, akik mintegy kihangsúlyozzák a szorongó, kellemetlen érzést.
    Sok szálloda bezárt, nem csoda, szomorú volt hallgatni egyes régi szállodák illetékeseit, akik megjegyezték, hogy a létesitmény 50 éve most kerül először bezárásra.
    Vendéglők, kávéházak legtöbbje ki sem nyit, rendezvények, sportesemények, esküvők lemondva, elhalasztva, minélfogva többszázezer-nem elirás, többszázezer ember van elbocsájtva a napokban, vagy kényszerszabadságra küldve.
    Csak megjegyzem, az ország fennállása óta ünnepek elött elbocsájtás SOHA SEM VOLT, a helyzet súlyosságát tükrözi a mostani eszméletlen elbocsájtási hullám.
    A kormány a soronkivüli munkanélküli segélyekre többmilliárd shekelt irányzott elő, de a segély összege természetesen alacsony, éppen a létminimumra elég, ha ugyan elég.
    Szakemberek szerint a turisztika, vendéglátó, illetve a szórakoztató ipar végzetes csapást szenvedett, amiből nagyon nehéz lesz, ha egyáltalán, a kilábalás.
    Tilos a kórházban fekvő betegek látogatása, valamint az öregek otthonában lakó hozzátartozók felkeresése, alkalmakként egy családtagra szoritkozva és viszonylag rövid időre.
    Az esetleges jövőheti kijárási tilalom foganatositása mián teljes mozgositást rendeltek el a polgárőrségen, valamint a hadsereg egyes alakulatait is igénybe veszik szükség esetén a rendőrséget támogatandó.
    Nesze neked jövő hét.

  78. Üdv Mindenkinek!

    Jó ideje csak kapkodom a fejemet jobbra-balra, hogy mi is történik a nagyvilágban a koronavírus járvány kapcsán és vannak ötleteim, méghozzá egymásnak igencsak ellentmondóak, így ezek kifejtésétől jelen idő szerint eltekintenék.

    Régóta rontom itt a levegőt és aki ismer, az tudja, hogy a belpolitika pont nem érdekel, további bűneim közé tartozik, hogy nem vagyok Orbán ellenes sem és még az ezotériát sem tartom feltétlenül ördögtől valónak, valamint kimondottan kedvelem a geopolitikát és az ehhez tartozó – jelenlegi divatos nevén – összeesküvés elméleteket. (Remélem Tibor bá’ ezek miatt nem vág ki innen, igyekszem tiszteletben tartani a bloggazda szabályait. 😀 )

    Az előbb hallgattam meg a miniszterelnök beszédét a tévében és a jelenlegi helyzetben azt tanácsolnám mindenkinek, hogy maradjon nyugodt, tartsa be a rendet, ne keltsen senki sem feleslegesen pánikot (van anélkül is rendesen) és a családi/baráti/munkahelyi/stb. kis közösségek fogjanak össze és segítség egymást, ahol csak lehet, mert erre van és lesz szükség.
    (Ha ez a mostani helyzet mégis valamiféle „összeesküvés” végeredménye, akkor azoknak a célja például pont a minél nagyobb káosz és a pánik kiváltása is lehet, azaz ne segítsünk nekik abban, hogy a társadalom és a civilizáció még jobban szétessen a szükségesnél, még több bajt zúdítva ezzel saját magunkra.)

    Ha majd egyszer végre elmúlik ez a bolondok háza, utána ráér mindenki elemezni és keresni a felelősöket, levonni a tanulságokat, mert azok bőven lesznek, ebben biztos vagyok. Abban is biztos vagyok, hogy a világ megváltozik ezen események után, ami törvényszerű, azaz a tegnapig ismert világ abban a formájában valószínűleg most ért véget.

    Egyúttal köszönöm sokak olyan hozzászólását, ami érdemi ismereteket adott a vírusokkal kapcsolatban, bevallom, nem értek ezekhez a dolgokhoz, így érdemben hozzátenni nem sokat tudtam volna eleve.

    🙁

  79. 93:
    Az óvodákat is zárni fogják, de lesz felügyelet mindenhol, ez nyilvánvaló.
    És az is, hogy mi lesz a vélemény arról, aki inkább bedobja a gyerekét, mintsem vigyázzon rá otthonában. Ott kell besegíteni a gyűjtőcsoportokkal, ahol egyedüli családfenntartó/kenyérkereső van csak (azért ez is számos eset).

    Rendkívül kellemetlen következmények.
    Isten hozott a jelenben!
    Ilyen az összeomló világ, és így lehet hatékonyan védekezni egy járvány ellen (itt elég sokat olvashattál már róla, vagy egy évtizede).
    Aki inkább folytatná, Elon Musk épp most toboroz a Mars expedíciójához űrhajós jelölteket…

    Amúgy a 93-ban marha jól összeszedted!

    94:
    Üdv.! A 3-4. bekezdéssel maximálisan egyetértek!

  80. 83.Attila:

    Nézd meg a lent idézett cikkben Olaszország és Dél-Korea görbéjét.
    Eltérő fázisban vannak.
    Ha majd Olaszország is abban a fázisban lesz, mint Dél-Korea akkor lehet visszatérni az összehasonlításra.

    „Persze ez az ütem országonként némileg eltérő lehet, de ami biztos, hogy minden országban a járvány kezdeti szakaszában a járvány terjedését exponenciális függvény írja le. E tekintetben nincs különbség az országok között. ”

    „E mögött a kezdeti gyorsuló ütem mögött legalább három tényező áll.”

    „Bár nagyon riasztó lenne a járvány lefutása egy exponenciális görbe mentén, de ez elméletileg sem lehetséges hosszú távon. A kormányzatok és a lakosság közös erőfeszítéseinek eredményeként idővel csökkenni fog a még meg nem fertőzöttek kitettsége és megfertőződési valószínűsége is. A járvány gyorsuló növekedési üteme lassanként leáll, és egyre mérséklődő növekedésbe fordul. Egy idő után csökkenni kezd az újonnan regisztrált fertőzöttek száma: az exponenciális trend logisztikus függvénybe megy át. Jól látszik ez a változás, ha például Dél-Korea legfrissebb adataira tekintünk.”

    „Ha egy országban a járvány elérte ezt a fordulópontot, a fertőzés üteme lassulni kezd, és amit a logisztikus függvény szépsége nyújt nekünk: a fordulópont éppen a járvány közepén történik. Vagyis a fordulópont bekövetkezte után éppen a járvány felénél fog tartani az adott ország. Elméletileg ezután körülbelül ugyanannyian fognak megfertőződni, mint a fordulópont előtt, és a járvány még ugyanannyi ideig fog tartani, mint ameddig idáig tartott. Van tehát remény, nem kell kétségbe esni. De egy dolog mégis kérdéses: nem mindegy, hogy egy országban a járvány kezdetétől számítva mikor, illetve a fertőzöttek és az új betegek mekkora számánál következik be ez a fordulópont.”

    Több mint egy hónappal ezelőtt olvashattuk a hírt, hogy a magyar kormány egyik hivatala, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) karácsony táján 150 milliárd forintos keretösszeggel írt alá szerződést kormányzati propagandára (a közbeszerzést lásd itt). Aztán március 9-én olvashattunk egy másikat is: a magyar kormány külön forrásként több mint 8 milliárd forintot biztosít a koronavírus elleni védekezéshez. Talán érdemes lenne megfontolni azt a lehetőséget, hogy a szóban forgó összegek felhasználása fordítva történjen.”

    https://g7.hu/adat/20200311/a-covid-19-fuggvenyek-es-kormanyzati-lepesek/

  81. 83.Attila:
    „Sajtóhírek szerint a koronavírus elleni védekezésben Dél-Korea jár az élen. Az ázsiai országban az EgészségKalauz nevű szakportál szerint az autósok vírustesztelő állomásokon csekkolhatják esetleges fertőzöttségüket. A lap idéz egy kint élő magyart:

    Odagurulnak, nem kell kiszállni, csak lehúzni az ablakot, a védőruhába öltözött szakemberek nyálmintát vesznek, majd az eredményt SMS-ben küldik. Ha pozitív a teszt, akkor befektetik a beteget, lekövetik az útvonalát, fertőtlenítenek, bezárják a helyeket, ahol a beteg a tünetei megjelenése előtt 14 nappal járt, erről SMS-t küldenek az adott település összes lakójának.

    Az ötvenmilliós Dél-Koreában a cikk szerint napi 15 ezer tesztet végeznek el.”

    https://24.hu/belfold/2020/03/13/koronavirus-gyorsteszt-olasz/

  82. 88. Idegen

    „2.) Az ok lehet, hogy szerintem a Dél-Korea kicsit többet tesztelt, mint Olaszország, azaz a fertőzött betegek száma relatív magasabb és így a mild eseteké is. Amit az olaszok nem teszteltek, mert tünetmentes.”

    Ezen érveidnek picit ellentmondani látszik az, hogy az olaszok azzal vádolták a többi európai országot, hogy nem tesztelnek olyan alaposan, én nem próbálnak mindennek a végére járni. Ezzel indokolva az elején azt, hogy náluk a számok nagyon durván megugrottak, míg mi sem tesztelünk le minden gyanúst. (tehát az ő protokolljuk sokkal szigorúbb, mint a többieké)

    A másik ami ellentmondani látszik, hogy Dél-Korea népsűrűsége az olasz két és félszerese, valamint azt mondtad, ők minden piszlicsáré esetet leteszteltek (tele vannak pénzzel), mégis 8k körül járnak, pedig a járvány lefolyásában előrébb tartanak. Az átlagéletkor mindkét országban 79-80 év körül van. Populáció 60 vs. 51 millió.

    Ennyire durva lenne a kulturális különbség? Pl. ölelgetés, csókolgatás?

    Egyelőre elfogadom a kevés adatos érved, de figyelni fogom a számok alakulását, mert nem győztél meg. Ha a súlyos eset besorolása meg ennyire eltérő lehet, akkor mi értelme van a számoknak? Mindenki a WHOra hivatkozik, meg szakmaiságra, amikor a legnagyobb saruk nekik van abban, hogy ebből végül pandémia lett.

    Ha reggel a helyzet nem indokolta meg az iskolák bezárását, akkor estére adatsor robbanás nélkül miért lett szakailag indokolt? A szakma sem hiszi el a hivatalos számokat? Vagy a politika itt is erősebb a szakmánál?
    A kérdés költői.

    97.
    10 millió tesztet is elvégezhetsz naponta feleslegesen, nem fogja befolyásolni az állításom. A megbetegedettek közül tízszer akkora az egyik országban a súlyosak aránya, mint a másikban azonos nagyságrendnél. (de igaz a járvány eltérő fázisában)

  83. 99. Idegen

    Minket szívatnak, nem az egészségügyet. Ezért vannak.

  84. „Ezen érveidnek picit ellentmondani látszik az, hogy az olaszok azzal vádolták a többi európai országot, hogy nem tesztelnek olyan alaposan, én nem próbálnak mindennek a végére járni.”

    Nem látom az ellentmondást.

    Tesztek száma:

    Más európia országok nevesítve a Franciák az olaszok által < olaszok < Dél-Korea

    "ők minden piszlicsáré esetet leteszteltek (tele vannak pénzzel), mégis 8k körül járnak, pedig a járvány lefolyásában előrébb tartanak."

    Olvastad amit írtam az ábráról, amit nem találtam?
    1 nap eltérés a karantén, járványügyi intézkedések bevezetésében, a halálozásban, terjedésben 10% eltérést is okozhat.

    Tehát eltérő lakosságszám mellet se kell, azonosnak lennie a betegszámnak, meg a lakosság arányos betegszámnak pl. 1 millió lakosra jutó fertőzöttek száma.
    Ha megnézed a https://www.worldometers.info/coronavirus/
    táblázatát, ezt láthatod is, elég nagy szórások vannak.

    Kicsit korábban reagáltak a kiindulásnál, valamint az a keresztény szekta , a terjesztő jól lokalizálható volt.

    "Ha a súlyos eset besorolása meg ennyire eltérő lehet, akkor mi értelme van a számoknak?"

    Ez csak feltételezés mindkettőnk részéről.

    "Ha reggel a helyzet nem indokolta meg az iskolák bezárását, akkor estére adatsor robbanás nélkül miért lett szakailag indokolt?"

    A vezér egyedül maradt az elképzelésével, a saját pártja az ellenzékkel egyetértésben (ritka alkalom) akarta az iskolák bezárását.
    Gondolok sokaknak van nem felnőtt gyerekük, unokájuk.
    Orbánnak felnőtt gyerekei vannak.

    "A megbetegedettek közül tízszer akkora az egyik országban a súlyosak száma, mit a másikban "

    Nem.
    Ha azokat is méred, akik enyhe lefolyásuk és/vagy nincsenek is tünetei, amit esetleg az olaszok nem, akkor a fertőzöttek száma megnő, és ezzel együtt a mild esetek száma is, ergo az arány eltolódik, a mild felé.

    Ilyen eset, ha pl. egy gyanús esetnél végig mennek a kontaktokon.
    Ez a koreai esetben, gondolom letesztelték az egész szektát ami 2-300000 embert jelent, az egy beteg szektatag miatt.

  85. 9O. Horváth Csongor
    „Az első út felejtős, mert nincs vakcina.”

    A biotechnológiai cég, a Moderna szerint a koronavírus oltása készen áll az első tesztekre
    A Moderna ( MRNA ) hétfői nyilatkozatában elmondta, hogy új koronavírus- oltása, az mRNA-1273 elnevezésű első oltását elküldték az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID).
    A Wall Street Journal, amely elsőként jelentette be a fejleményeket, elmondta, hogy az oltás két adagját önkénteseken tesztelik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az immunválaszt generál-e, amely védi a vírust.
    Fauci korábban elmondta a CNN-nek, hogy a kutatók meggyorsíthatják az oltás jóváhagyásának folyamatát az első fázis sikeres kipróbálása után, hogy megállítsák a vírus terjedését.

    https://edition.cnn.com/2020/02/25/business/moderna-coronavirus-vaccine/index.html

  86. 101. Idegen

    Rendben. Tehát sejtésed szerint Dél-Koreának sikerült szinte minden fertőzöttet lokalizálni (lecsengőben van, alig van új eset, ők tesztelnek a legtöbbet), tehát az ő számaik számítanak akkor, ha gyarkolatilag mindenkit a „radarra” tudsz tenni. Tehát megvannak a gyenge esetek is túlnyomó részt és nyilván minden súlyos. Az R0 tehát náluk sokkal kisebb, agyonverték az intézkedéssel.

    Ebből viszont az következik, hogy az olaszoknál csak a tizede van a „radaron” (mert a súlyos nyilván kórházba kerül, az meg mind látszik), vagy náluk valami nagyon más.

    Nézzük a számokat továbbra is, köszönöm az érveket.

  87. Röviden a helyzetet úgy lehet összefoglalni,hogy most vizsgázik az emberiség:Nem kisebb a tét,mint az,hogy el kell dönteni,hogy az emberi élet,vagy a gazdaság a fontosabb? A haláltól vagy a szegénységtől félünk – e jobban?
    Nos amikor még csak egy pár beteg volt sokunk-itt ezen az oldalon is-úgy nyilatkozott,hogy értelmetlen,fölösleges ,eltúlzó intézkedés lenne a mozgástér erős lekorlátozása.Most,hogy egy kissé közelebb került a halál,már többen értenek egyet a szigorú korlátozással.Remélem el jön az az idő ,amikor egy veszélyes vírus kiszabadulása kapcsán,azonnal,gondolkodás nélkül a legszigorúbb mozgáskorlátozásokat is békésen fogjuk tudomásul venni és nem tepetopázunk,hogy akkor most mi lesz a megtakarított pénzzel. Meggyőződésem,hogy vírus ellen -amíg nincs ellenanyag-legértelmesebb út,az iskolák,a munkahelyek,a közintézmények bezárása,a turizmus és minden közösségi megmozdulás azonnali betiltása ,vagyis egy szigorú mozgás stop!Amíg ezt így nem vesszük tudomásul,addig feleslegesen sok halott lesz!

  88. 10 év után most sikerült Orbán Viktort népéért aggódó államférfinek látni, aki úgy tűnik felfogta, hogy egészen különleges időket élünk, amihez tisztességes vezérre van szüsége az országnak, és erre hajlandó, mert képes mindig lett volna, de hajlandó nem volt.

  89. „A radikális intézkedések – ami a napokban a sokat emlegetett social distancing (kb. ‘közösségi távolságtartás/elkülönülés’) gyűjtőfogalommal leírható – eredménye az lett, hogy a spanyolnátha halálozási aránya kevesebb mint fele annyi volt Saint Louisban, mint Philadelphiában – derül ki abból a 2007-es epidemiológiai tanulmányból, amelyet újra felkaptak most, hogy a világ egészségügyi ügynökségei a Saint Louis-iakhoz hasonló lépéseket javasolnak az újkoronavírus-járvány megfékezésére.”

    https://qubit.hu/2020/03/12/saint-louis-mar-szaz-eve-megmutatta-meg-a-vilagnak-mennyire-maskent-alakul-egy-jarvany-ha-idoben-megkezdik-az-elkulonitest

    „A küldöttség visszatérte után Tajvanban már előírták a kórházaknak, hogy szűrjék és teszteljék az eseteket, így sikerült gyorsan elkülöníteni a fertőzötteket, lenyomozni kapcsolataikat, és elkülöníteni minden szóba jöhető fertőzöttet – ezáltal pedig megelőzni a vírus közösségi terjedését. És mindez még az előtt lebonyolódott, hogy Tajvan január 21-én bejelentette az első COVID-19-esetet. Január 26-án pedig – hamarabb, mint bármely más ország – leállították a beutazást Vuhanból, nem sokkal később pedig szinte az összes kínai városból.”

    „A vírusgócokból érkezőket kötelező 14 napos karanténnak vetik alá akkor is, ha nincsenek tüneteik, és mobiltelefonos helymeghatározás segítségével ellenőrzik, hogy nem szegik-e meg a tilalmat – ha igen, pénzbüntetéssel sújtják őket. Bírság jár akkor is, ha valaki nem jelenti be a tüneteit a hatóságoknál.

    Nem ártott az sem, hogy a kormány azonnal betiltotta az egészségügyi maszkok exportját, és 16 centes hatósági árat állapított meg a termékre. A védőfelszerelések hiányát elkerülendő új gyártósorokat állítottak be, és katonákat vezényeltek át a gyárakba, hogy növeljék a termelést.”

    „Köztájékoztatás a pánik ellen

    Tajvanon nagy hangsúlyt fektettek a tájékoztatásra is, a tévék és a rádiók óránként adnak hírt a vírus terjedéséről, valamint a kézmosás és a maszkviselés előnyeit hangoztatják. Ezt egy kormányszóvivő azzal indokolta, hogy csak akkor csökken az emberek félelme, ha átláthatók az információk, és elegendő egészségügyi tudással ruházzák fel a lakosságot.”

    https://qubit.hu/2020/03/11/del-koreatol-es-tajvantol-van-mit-tanulnia-a-vilagnak-virusugyben

    Megjegyezném, hogy tajvan demokrácia.
    A járvány elleni sikeres küzdelemhez, nem kell feltétlenül diktatúrának lenni.

  90. 106,
    Dehogy fogta fel. A gyorsan lezavart közvélemény kutatások, monitoringozás után nem volt más választása, – külföldi körülöttünk lévé történésekről, bejelentésekről ne is beszéljünk-. Ellenkező esetben a népharag néhány napon belül ” elzavarta ” volna. Csak a médiát elég átfutni nem beszélve a személyes tapasztalatokról. Egyszerűen amit nem tudsz megváltoztatni állj az élére……….

  91. 98:
    „Ennyire durva lenne a kulturális különbség? Pl. ölelgetés, csókolgatás?”

    Nem a kultúra, hanem az egyetemes emberi értékek tisztelete, és még inkább a természettudományos kompetenciák megléte (vagy hiánya!). Kb. ennyivel van emaradva a nagy EU, meg az USA a távol-keleti országoktól. És Kína – D.-Korea viszonylatban látszik a politikai hozzáállás eredménye is… Ezért nem szabadott volna, és nem szabadna az új NAT-ból kivenni a természettudományok hangsúlyos tanítását! Ez is egy vizsgaeredmény, csak ez húsba vágóbb, mint egy PISA teszt.

    102:
    Igen, de pill. bevethető vakcina nincs, tehát szakmai szempontból a legjobb megoldás született, igaz 1 hét késéssel. Több szempontot is figyelni kell, amiben a tömegpszichózis most az első helyek között szerepel. Ezért is bölcs döntés. Ha a vakcina 2 hét múlva oltásra készen áll, és a nép bizalommal fogadja, előbb kint leszünk. Ha nem, ez az út akkor is járható az eü.rendszer gyenge kapacitása mellett (remélem, nem késett el!).

    108:
    De, sztem. felfogta.
    A fostalicska sleppje, az nem fogta fel. Lásd etsi TV2 riport a „szakértőkkel”…
    Na ezeket kellene összegyűjteni, s mindet Szlávikkal az élen bedobni Szt.László segédjének az élvonalba (term. maszk nélkül – mert csak egy kis nátha!).
    Legalább láthatóvá válik, élesen elkülönül a „társadalmi ocsú”. Ezek az emberek az igazi ellenség, mindent meg fognak tenni azért, hogy kaotikussá tegyék a természetes rendet, hiszen kizárólag ehhez értenek. Most lenne jó, ha irányított lenne a vírus, mert akkor csak ezek a felesleges, élősködő, embertorzók hullanának el. Sajnos ekkora szerencsénk nincs. Sirathatjuk azt a fene jó gazdaságot… vagy inkább ők a gazdagságot, ami tegnap este véget ért.

  92. Akiknek enyhe tünetei vannak, az ő szerveik is károsodhatnak maradandóan? Tüdő, szív, vese, szaporító szerv, stb. ?
    Akiket súlyosan megbetegített a koronavírus és gyógyultnak nyilvánítanak, az ő szerveik, ill. szerve valamilyen fokon biztosan károsodtak?
    Egy ismételt koronavírus fertőzés már egy részben károsodott szervezetet talál?
    Egy ismételt koronavírus fertőzés veszélyesebb a számukra második alkalommal, mint első alkalommal volt?
    Ha megszűnnek a szigorú mozgást és tömegrendezvényeket korlátozó intézkedések és lazul a higiéniás hozzáállásunk, akkor erőre kaphat a koronavírus járvány?

    Lehet, hogy egy kicsit előre szaladtam a kérdéseimmel.
    Kipróbáltam a szájmaszkos, gumikesztyűs, légmentesen záródó szemüveges létet míg a faluban vásároltam és egyéb teendőket intéztem.
    Egy biztos. Lehetetlenség ilyen védőfelszereléssel naphosszat hatékonyan dolgozni.
    Egy második alkalommal kipróbáltam szemüveg nélkül, maszkban és gumikesztyűben milyen az élet. A postán pl. a digitális aláíráshoz mindenki ugyan azt a tollat fogja meg. Hamar kiderül a gyakorlatban, hétköznapi tárgyaink nem gumikesztyűs használathoz lettek tervezve.

    Csak olyanokkal találkoztam, akik tudták magukról, hogy biztosan nem fertőződtek meg és a védőfelszerelésem felesleges. Honnan tudták? Lehet a faluban egy előttem titkolt tesztelőhely. Máshogy nem tudhatják!

    Vagy vírusölő felületű eszközök kellenek a jövőben vagy vinni kell magunkkal fertőtlenítőt. Ha megfogunk egy tárgyat, majd a szemünkhöz nyúlunk, tesszük ezt többször, hisz évtizedek alatt ez rögzült, már meg is fertőződhetünk.
    Egy harmadik alkalommal csak a szájmaszkos verziót próbáltam. Milyen így az élet?

    Elképzeltem, ha vége a koronavírus járványnak a szájmaszkos embereket vendéglőkben, uszodákban, strandon, esküvők, szülinapi bulik, koncertek, sportesemények alkalmával vagy munkahelyen szalag mellett dolgozni. Ez így nem fog működni, ha velünk marad a szájmaszk vagy ha a tömegrendezvények, közoktatás továbbra is magas szintű járvány veszéllyel járnak.

  93. Ha valakit tesztelnek és negatív lesz, majd 1 hét múlva megint láza lesz, újratesztelik, megint negatív, és így tovább… az hány teszt lenne összesen???
    A boltban meg már lehet kapni KORONÁS cukrot is!

  94. Most jöhet el az az idő, amiről Tibor bá már sokszor beszélt. Vagyis az anyagi helyzet szerinti szelektálódás.

    Nem mindegyik, de ezen- várható- scenario szerint nagyon fontosak lesznek az anyagi tartalékok.
    Ma hajnalban végiggondoltam az előtem álló évet mint kecskesajtos. Mik lesznek a teendőim, hogyan, mit, merre, tisztán gyakorlati szempontok alapján( piacozás hogy lesz stb.)
    Mert az este kihirdetett döntések( mindegy miért) jók és feltétlenül szükségesek.

    Azonban most fog jönni a feketeleves, munkanélküliség stb.
    Bár ha jól reagálunk könnyen lehet, hogy a gazdasági berendezkedés finomabban változik.
    A rendszer „megszokott” menete és hajlíthatatlansága valószínűsíti a problémákat. Teljesen új gazdasági és minden egyéb szemléletmód szükségeltetik.
    Ezúton is keresek dúnántúli területről(Dombóvár) olyan vállalkozói szellemű embert aki látja, érti miért lesz egyre nagyobb létjogusultsága a kosárközösségeknek. Már látszik milyen érdekek mentén fog elindulni a történet!

  95. 106.
    Szerintem Orbán csak önmagáért és a felépített rendszeréért aggódik. Most jön el az idő amikkor nem fogja tudni elkerülni a felelősségre vonást. Ha pár nap múlva nem jutnak pénzhez az emberek több ezren vagy tizezrek fognak az utcára vonulni. A rendörök egy része addigra már karanténban lesz. Bármi elképzelhető a rossz forgató könyvekböl. Orbán tudja hogy centralista politikusként minden felelöség az övé lesz.
    A nép bűnbakot fog keresni, és mivel a virust nem lehet megbüntettni, se a Gyurcsányt. Ö lesz a soros. A belvárosban beszélgettem a héten pár 20 év körüli fiatallal. Semmi tartalékuk nincs max 1-2 napra. A következő opcioként a zavargások alatti bolt kifosztásokrol tervezgettek ha fokozodik a helyzet.

  96. Az iskolabezárás miatt akár észre is vehetné az oktatási rendszer, hogy 2020-at írunk. Technológiailag majdnem minden adott ahhoz, hogy korszerű távoktatásra álljunk át ideiglenesen, ám változtatni kell a pedagógiai szemléleten, s ez már nehezebb ügy. Bemutatunk néhány távoktatási platformot, amit bármely iskola használhat.
    https://m.hvg.hu/kultura/20200314_A_koronavirus_elindithatna_akar_egy_valodi_oktatasi_reformot_is

    Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO főigazgatója péntek esti sajtótájékoztatójában beszélt a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről, és azt mondta, tagadhatatlan, hogy mostanra Kína helyett Európa lett a válság epicentruma. „Ne engedjük egyszerűen csak égni ezt a tüzet” – jelentette ki, sürgetve a világ államait drasztikus lépések megtételére a fertőzés megállítása érdekében. A főigazgató szerint már az is nagyon sokat segíthet, ha mobilizálják a társadalmak erőforrásait, és olyan intézkedéseket rendelnek el, amik egymástól való távolságtartásra kényszerítik az embereket, ilyen például a karantén is.
    https://444.hu/2020/03/14/a-who-szerint-mar-europa-a-virus-epicentruma

    Egyelőre kevés koronavírussal fertőzött személy Magyarországon, de a gazdaságban már megkezdte a kaszálását a járvány. Bár vannak ágazatok (elsősorban a termelő szektorban), amelyek továbbra is jól tartják magukat, potenciálisan több százezer magyar munkavállaló lehet kisebb-nagyobb mértékben érintett, sokaknak már most veszélyben van az állásuk, a sorsuk nagyjából attól függ, mennyi ideig tart a mostani rendkívüli állapot, és hogy milyen cégnél dolgoznak. A nagyobbaknál jobb eséllyel jöhetnek csak megszorítások, kényszerszabadságolások, de a magyar kkv-szektorban sok olyan, egyébként látszatra sikeres cég lehet, amelynek nincs több havi tartaléka egy ekkora kataklizma áthidalására.
    https://index.hu/gazdasag/2020/03/14/gazdasag_majdnem_minden_szegleteben_katasztrofalis_hatasa_van_a_koronavirusnak_turizmus_vendeglatas_taxi_elbocsatasok/

    Bár a magyar állam – helyesen – kihirdette a veszélyhelyzetet, a koronavírus elleni harc valódi csatatere a civil társadalom, állítja a dániai Aarhus Universitet két társadalomtudósa. A magyar-dán kutatópáros véleménye szerint a vírus legjobb ellenszere az, ha szembe nézünk a kellemetlen igazsággal: a járvány mindannyiunkra veszélyt jelent, mert az egészségügyi ellátórendszer nincs felkészülve a koronavírusra.
    A koronavírus megállításához azonnali és drasztikus lépésekre van szükség, nem csak az országhatáron és az egészségügyi intézményekben, hanem mindannyiunk életében. Az elkerülhetetlen károk nagysága attól függ milyen gyorsan érti meg a társadalom összes tagja, hogy meg kell változtatunk mindennapi szokásainkat. Hatalmas felelősség hárul tehát mindannyiunkra, de különösen az ország vezetőire: nem csak a kormány tagjaira, hanem a pártok vezetőitől zsákfalvak polgármesteréig, a nagyvállalatok vezérigazgatóitól a kisvállalkozókig mindenkire.
    https://index.hu/velemeny/2020/03/14/koronavirus_igazsag/

  97. Péntek este fél 10-kor, dolgozószobája félhomályában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a járványhelyzet miatt hétfőtől nincs iskola. Látjátok, milyen puritán ez a kis szoba, szobácska, még fény is alig van, én viszont késő este is értetek dolgozom, drága népem – üzente a nagyfőnök a látvánnyal. És ezt fejelte meg mondandójával is.
    Miként is alakult a pénteki nap kronológiája, úgy vázlatosan? Reggel a kormányfő nagy határozottsággal bejelenti a rádióban, hogy az iskolák márpedig nem zárnak be (sőt, tilos bezárniuk), a tanárok pedig nem is kapnának fizetést a kényszerszünet idejére, ha mégis felfüggesztenék az oktatást. Délután hat körül Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kossuth téren, oldalán a teljes parlamenti ellenzék egy-egy képviselőjével arról beszél, hogy a frakciók, ideértve a Fideszt is, az oktatási intézmények bezárását kéri, várja, ezt az üzenetet viszik el a kormánynak. Este pedig jön a bejelentés, a reggelhez képest immár mindennek az ellenkezője igaz.
    A társadalom és a politika nyomása egyértelmű volt (alighanem mérték is), ezt a döntést meg kellett hozni. Orbánnak nem maradt választása, és ez nem mindennapi helyzet, sőt, nagyon nem az: a kényszer foglya lett. Ezt megelőzhette volna azzal, ha reggel nem hibázik, nem köti annyira az ebet a karóhoz. Délután, mire eljött a Kossuth téri bejelentés pillanata, alighanem már megszületett a döntés, csak elő kellett azt készíteni a kommunikációs térben is. De ez nem változtat azon a tényen, hogy saját frakciója is nyomás alá helyezte a „Főnit”, ahogy hívják, mert persze, számukra ő az Isten, egészen addig, ameddig nem a képviselők saját gyermekeiről, a saját családjáról van szó. Eljött a pillanat. Meg kellett lépni azt, amit a térségben már majdnem mindenki.
    https://magyarhang.org/publicisztika/2020/03/14/orban-hibazott-majd-atyuskakent-probalta-menteni-a-menthetot/

  98. 94-MangaM: De jó hogy írtál jó tudni hogy vagy az elemzeseid nekem mindig hiánypótlók voltak kevesen írnak szakértelemmel, de érthetően.

  99. 110:
    1 hónap, max. 2-3 hónap. Ha utána sem lesz megoldás, nem tudunk mit tenni. A természet teszi a dolgát…
    A legtöbb kérdésedre igen a válasz. De ne szaladj most ennyire előre, mert sok olyan tényezőtől is függ, amelyek kimenetele a most folyó munka eredményességén múlik!
    A tárgyakat megfoghatod eldobható papírzsebkendővel is, s a megoldás, hogy 2-3 hétig minimalizálni kell az olyan eseményeket, ahol meg kell fognod bármit, amit mások is fogdosnak (vagy pl. viszel saját tollat, esetleg egy ruhacsipeszt áldozol fel). Az egyszeri érintéses problémák megoldására a hajfestékes, PUR habos védőkesztyűk is alkalmasak (benzinkúton ingyenes (volt)).

    111:
    Te megérdemelnéd, hogy ne a cukor formájában találkozz vele!
    Természetesen a sörre gondoltam… Pszt! Meg ne igyátok, el kell küldeni nekem!

    112:
    Máris dolgozd ki a házhoz szállítás feltételeit, s ne csak a saját termékre koncentrálj! Élelmiszerkosár a termelőtől. Eddig a multik lenyomták az ilyen kezdeményezéseket, de most a hátrányotok az előnyötök lesz.

    113:
    Egy rendőrállamban ez nem lesz gond…
    Orbán max. azért fog most paszulni, mert a fiatalokat elárasztotta mindenféle ingyen juttatással, megszülettek a „CSOK gyerekek”, s most itt vagyunk a slamasztikában (ami ugye azért várható volt). A felelőtlenebbek mindent elköltöttek, feléltek, hitelből ész nélkül bővítettek horror árakon. Most megint jönne a sírás, hogy a gondolkodni tudók mentsék meg ezeket a tagokat. Nem fog menni! A számlát mindig, mindenki megkapja az élettől.

  100. 113. Alex “ A belvárosban beszélgettem a héten pár 20 év körüli fiatallal. Semmi tartalékuk nincs max 1-2 napra. A következő opcioként a zavargások alatti bolt kifosztásokrol tervezgettek ha fokozodik a helyzet.”
    Ezek a fiatalok felénk ne jöjjenek, mert ha meglátom őket bármilyen boltot fosztogatni, akkor újjak nélkül fognak hazamenni. Az ilyen mocskos trógerek miatt (is) tart itt az ország.
    A háború után a nincstelenségben sokan éhen haltak, de a másét nem vették el igaz, ők tisztességes magyar emberek voltak.
    Ezeknek a naplopóknak nem jutott eszébe, hogy dolgozni is lehet?
    Van sok olyan ágazat, ahol emberhiány van. Van ismerősöm Erdélyben. Ide járnak hozzánk néha, mezőgazdasági idénymunkára. Jól keresnek vele. Sok terület van még, ahol örülnének a munkás kéznek. Jah, ha büdös a munka, akkor marad a fosztogatás.

  101. 114:
    A digitális távoktatási rendszerről annyit, hogy meg kell nézni a pedagógus korfát, és átgondolni, hogy annak a korosztálynak mennyi köze, s még inkább milyen mélységű affinitása és kompetenciája van ehhez a témához, az ilyen lehetőségekhez. Egyesek bekapcsolni sem tudnak egy számítógépet, a többség nem képes rövid idő alatt digitális tartalmak előállítására, ráadásul megszokta a szektor, hogy mindent készen kap, utasításra… Most majd nagyon hiányozni fog az önállóság, az innováció, és az egyéni kezdeményező képesség!
    Max. azt tudom elképzelni, hogy az E-Kréta rendszert kibővítik egy új modullal, amelyen belül lesz egy digitális kép és hangcsatorna, így azon keresztül bejelentkezhetnek a diákok a mobilokról az adott tanóra megtekintésére. Vagy egyszerű óravázlatok kerülnek feltöltésre, esetleg magyarázó linkekkel kiegészítve, mint helyettesítések esetén. Többet most ésszerűtlenség elvárni, nincs rá protokoll sem. Lesz, aki hétfőn fog csak szembesülni az új helyzettel (tanár – diák egyaránt). Az ügyeletek felmérése és megtartása is kérdéses, mert vagy digitális tanórát készít/tart az a tanár, vagy felügyel. A kettő egyszerre nem fog menni… S ezt hétvégén kellene megszervezni az iskolavezetőknek? Lehet valaki még épp olaszban síel, és kamionstoppal jön majd haza , vagy repcsikével, kerülőúton, mondjuk Moszkván keresztül :-).
    ——————————–

    A politikáról még annyit, hogy nyilvánvaló a folyamatok Gyurcsány malmára hajtják a vizet. Ennek én személy szerint nem örülök (a vérlázító NER bukásának igen), de ez a folyamat már elindult, és a válságkezelés mindössze felgyorsíthatja, de nem okozója. Ha sikerül nagyobb -én úgy gondolom, elsősorban pszichés- károk nélkül megúsznia a nemzetnek, még segíthet is a megítélésén. Hiszen már csak rá koncentrálnak, nem arra, hogy a kormányán belül ki és mit csinál. Pedig azt is érdemes lenne megfigyelni, s ugyanígy az ellenzék sorait is (pl. ki az, aki csak sülthal, így jelenléte abszolút mellőzhető lenne)…

    Kényszerhelyzetben -a cikkben felvetett magyar kisvállalkozókat érintő problémák miatt-, szükség lesz a NER milliárdjaira, kérdés, hogy ezt milyen szinten hajlandó a kitartott földesúri holdudvar bevállalni, akár családon belül is?

  102. 118:
    Jó hír. Így sztem. 2 hónapot kell gazdaságilag kihúznia az országunknak.
    Jó lecke, hogy mennyire sérülékeny ez a nagy magyar csoda! Ugyanígy a globális gazdasági modell. Utolsó figyelmeztetés volt mindenkinek…

    3 hét múlva jöhetnek a konteók, már megvolt az ellenszer, stb….

    Kifinomultabb formában, de bejött korábbi elgondolásod ezzel kapcsolatban (is)!

  103. 120: GyF -nek én sem örülnék, sőt…! De most a DK eljátsza a nyílvánosságnak, hogy milyen felelősek, a higgadt, felelősen és határozottan kommunikáló Dobrev Klára előtérbe tolásával. Miközben egyenlőre a népszerűségre és a Maszop leszalámizására gyúrnak csak, más céljuk egyenlőre nincs szerintem.
    Viszont az tény a gyakorlati tapasztalataim alapján is, hogy én még nem láttam ennyi ideges, feszült, vagy néha kétségbeesett Fityeszes arckifejezést mint mostanság.
    De nem csodálkozom, a főni a félisten v. maga az Isten, és ott hit van, nem ráció, mármint a megszédített tömegbázisban. Csak most bekopogtatott a kőkemény valóság…, amivel szembesülni frusztráló realitás lehet a „hívők” számára.

  104. Péntek éjjel kocsmák tele.
    Gyuros ismerös „nehogy már ne menjen terembe neki az kell”, jövöhéten meg megy wellnesbe a nöjével mert be van fizetve (szépkártyával).
    „Minek a hiszti csak egy megfázáa egy honap alatt lemegy”

    Kinaiaknál 3honapja egy flexet nem kapcsoltak be nekik tartott 3honapig, az más kérdés mit hazudnak vagy mit nem, nem ez a lényeg.
    Ha nekik tartott ennyi ideig akkor nekünk meddig fog amig ilyen hozzá állása van az embereknek.
    Ok. egy fiatal erös szervezetre nem igen veszélyes de a felelötlen magatartásának köszönhetöen a gazdaság x idövel tovább lesz a padlon.
    Majd az ilyeneknek lesz a legnagyobb szája ha nem lesz gyurosfehérjére pénze meg kocsmában bulikázni.
    „Akkor most elmarad a sziget egy hülye nátha miatt?”
    Nem fogják fel a virusosdi nem rájuk veszélyes de az egyéb hatásai már igen és azt ök is megérzik majd.
    Teszem azt egy család ahol mind a két szülö tanár vagy szinházban dolgozik ott most nagyobb problémák lehetnek mint megyünk wellnesezni vagy nem.
    Hihetetlen mennyire leszarják az emberek, fel se fogják mi várhat rá-ránk.

  105. 115 Python
    „Ezt megelőzhette volna azzal, ha reggel nem hibázik, nem köti annyira az ebet a karóhoz.”
    Ebben igazad van, de azért ott van az a csavar, hogy ha ennek az intézkedésnek a nyomán olyan kritikák érik, hogy ennek nem voltak meg a feltételei, és megoldhatatlan problémákat hozott elő, akkor mondhatja, hogy épp ezért én nem is akartam, de ti kényszerítettétek ki, közvélemény és parlamenti pártok.
    Pontosan tisztában van azzal, hogy az ellenzék mindenképpen a van rajta sapka, nincs rajta sapka taktikával minden lehetőséget megragad, hogy kritizálja a lépéseit, de így ezt vissza is tudja dobni rájuk…

  106. 124:
    Értsétek meg, ez most nem politikai lépés volt, hanem szakmai.
    S épp ez benne a kuriózum.
    Valamit felismert, vagy képes volt hallgatni arra, aki felismerte…

  107. 106,
    Tibor bá

    nagy hiba Orbánt piedesztálra emelni egyetlen megható beszéd miatt, mikor 10 év alatt tervszerűen és teljesen lerongyolta a magyar egészségügyet.

    Nem azért van 20 beteg nálunk, mert jók vagyunk, hanem azért mert alig jut pár embernek teszt.
    Ennek az embernek sok halál nyugszik már a lelkiismeretén ezt azért ne felejtsük el egyetlen érzelmekre ható beszéd miatt.

  108. 106.Tibor bá’:
    Ne essél abba a hibába, amibe a kerítés kapcsán estél.
    Később kiderült a meztelen igazság a külföldről csábított munkavállalókkal, a gazdag kötvényes nemzetbiztonsági kockázatot okozok beengedésével stb.

    A helyes irányba tett lépés oka , az önös érdek.
    Az véletlen egybeesés, ha az önös érdek találkozik a helyes iránnyal.

    Ha az összes párt szembe megy vele, akkor nehéz tartani a véleményét.
    A kormányzását mindig is az jellemezte, addig folytatta a szabadságharcot, amíg az anyagilag érdeke volt, vagy amikor nála nagyobb erővel találkozott.

    Gondolkozzunk már el azon, hogy a járvány ellen 8,7 milliárdod szánt, úgy , hogy állítólag 2 milliárd ebből egészségügyi átcsoportosítás.
    Ez szerinted államférfiúhoz méltó hozzáállás?
    Vagy az , hogy reggel mást mond, mint este?
    Mi történt közben?
    Kiderült , hogy a pártok szembemennek vele meg Trump bejelentett a szükségállapotot és az 500 milliárd USD koronavírus elleni keretet.

  109. Ja ja….nem kell orbánból nemzeti hőst csinálni.

  110. Denevérek és vírusok – a következő világméretű járvány forrásai? Kemenesi Gábor – Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont A denevérek (Chiroptera) világméretű elterjedésükkel, amely az Antarktisz kivételével magában foglalja az összes kontinenst, jócskán megelőzték az emberiséget. Ennek egyik oka a hosszú evolúciós múltjuk, amely jelenlegi ismereteink szerint 50-55 millió éve kezdődött, továbbá az olyan speciális képességeik, mint a repülés és az echolokáció, melyek az emlősállatok között egyedül ennél az élőlénycsoportnál alakultak ki. Napjainkban több mint 1250 denevérfajt jegyeznek világszerte és az újonnan azonosított taxonok száma is egyre nő. Evolúciós múltjukból adódóan természetes, hogy számos egyéb élőlénycsoport is igen szoros koevolúciót mutat velük, mint például a denevérlegyek, melyek kizárólag denevérek ektoparazitái, vagy a különféle vírusok. Az elmúlt évtizedekben regisztrált különféle járványok során egyre több alkalommal merült fel a denevérek lehetséges szerepe, mint a megbetegedéseket okozó vírusok természetes gazdái. Jó példa erre a 2002-2003-as évek SARS járványa, melynek egyértelműen azonosított forrásainak a Kínában élő patkósorrú denevérek bizonyultak. A közelmúltból említhető továbbá a nyugat-afrikai Ebola járvány, melynek lehetséges forrásaként szintén denevérek kerültek szóba. Számos egyéb példa mellett kijelenthető, hogy olyan komplex evolúciós kapcsolatok tárhatóak fel a denevérek és különféle vírusaik között, melyek tudományos és közegészségügyi jelentősége is igen komoly. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folytatott kutatások éppen az ilyen kapcsolatok komplex vizsgálatát célozzák. Kutatásaink a modern molekuláris biológia eszköztárát és a hagyományos virológia jól bevált módszereit együttesen alkalmazva kívánja feltárni számos, denevérekben azonosított víruscsoport humán- és állategészségügyi kockázatát, valamint megismerni azok evolúciós leszármazási kapcsolatait.

  111. 113 Alex,
    Sajnos nem csak huszonévesektől hallottam, 50-es férfiak akik csak a mának élnek:
    ha nem lesz majd elveszem magamnak.
    122, Pyton,
    Mivel az egészségügy teljesen leépítve, rettegnek a népharagtól. Belső információik pontosak a gyógyszer készlettől a rendelkezésre álló erőforrásokig.
    ELJÖTT AZ IGAZSÁG PILLANATA.
    Senkinek ne legyenek hiú ábrándjai…..
    Évtizedek óta évente 2X támogatok gyerek kórházakat. Nem kevés lélegeztető gépbe, inkubátorba stb. utaltam pénzt. Pénteken sírva hívtak, hogy a szállító nem ad vegyi anyagot mert nem tudják kifizetni. Értitek a vegyi anyagot nem tudják kifizetni….
    Hol a f@szba vannak ilyenkor a narancsos fanok????????
    Ha valamelyik narancsos f@sz utalni akar nekik privátba szívesen adok alapítvány kontaktot.

  112. Miért retteg Amerika a koronavírustól? Végzetesen elkéstek a tesztelések, odaver az egészségbiztosítás, és Donald Trumpnak hívják az elnököt. A modellek ijesztően sok fertőzöttel és halottal számolnak.
    Február végén az amerikai kormány járványügyi hatósága, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) négy modellt dolgozott ki arra az eshetőségre, ha a koronavírus megvetné a lábát az Egyesült Államokban. A New York Times megszerezte a forgatókönyveket, melyek a legsúlyosabb esetben a 330 milliós országra akár 160-214 millió fertőzöttet, 200 ezertől 1,7 millióig terjedő halálos áldozatot, és minimum 2,4 millió, de akár 21 millió kórházi kezelésre szoruló embert prognosztizálnak (összehasonlításként: az Egyesült Államok jelenleg kevesebb mint egymillió kórházi ággyal rendelkezik) Az Amerikai Kórházszövetség egyik zártkörű (de kiszivárgott) szemináriumán pedig egy szerényebb becslés hangzott el, de ez is 96 millió fertőzöttel, 4,8 millió kórházi kezelésre szoruló beteggel és 480 ezer halálos áldozattal számol. A – talán most nem túlzás a jelző – sokkoló adatok persze a járvány elleni védekezések drasztikusságának függvényében változhatnak, azonban tény, hogy az Egyesült Államok borzalmas járvány elé néz, és ezzel ma már mindenki tisztában van.
    Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy Donald Trump előbb helyi idő szerint szerdán radikális beutazási korlátozásokat hirdetett ki a schengeni övezet országaira, és komoly szövetségi lépéseket helyezett kilátásba a koronavírus közvetett hatásainak csillapítására, majd pedig pénteken országos szükségállapotot hirdetett, és bejelentette (a kongresszus által néhány napja megszavazott több mint 8 milliárd dolláron felül) újabb 50 milliárd dollár felszabadítását a koronavírus elleni harcra. Mostanra pedig már arról beszélt, hogy orvosa szerint erre azután sincs szükség, hogy két, igazoltan koronavírusos fertőzöttel is kapcsolatba került, de most már valószínűleg rajta is elvégzik majd a tesztet.
    https://index.hu/kulfold/2020/03/14/egyesult_allamok_koronavirus_egeszsegugy_jarvany_usa_trump_cdc_seattle/

  113. 126…128:
    A 106. alatt írottakat fenntartom. Tökéletesen tisztában vagyok Orbán minden bűnével, de sajnálatos módon a tisztánlátásomat nem veszítem el. Nem azt vizsgáltam, hogy miért, hanem csak azt mit. Ez a megnyilvánulás követendő. A 2000 lélegeztető gép nyilván egy hazugság, de legalább tisztában van azzal, hogy mi kellene, hogy legyen. Úgy tűnik arra is rádöbbent, hogy nép nélkül nincs király, és a vírus nem válogat.

  114. Nem szándékom a hype tovább tolni,
    soha ne legyen erre az adatra szükség.
    A pontos kínai vizsgálat segíthet a korona fertőzés elkerülésében.
    Terjedési módszerek:
    Kis cseppekkel is képes fertőzni, a beteg köhögése és tüsszentése során,
    valamint szoros érintkezéssel terjed.
    Nem érkezett jelentés a vírus légárammal történő terjedéséről.
    Az orvosi létesítményekben a vírus aeroszolok útján is terjedhet a műtét során.
    A koronavírust észlelték a légutakban, a vér és egyéb testnedv mintákban.
    A terjedés jellemzői:
    Elsősorban a családtagok között terjedt.
    A fertőzött, koronavírusos tüdőgyulladást 1–5% -ban diagnosztizálták.
    Szinte mindenkit megfertőzhet.
    Még nem megállapított, hogy kialakul-e immunitás a fertőzés után.
    A koronavírus tünetei:
    Február 20-ig az 55 ezer 924 megerősített esetben
    a következő tünetek és tünetek váltak jellemzővé:

    Megemelkedett hőmérséklet – 87,9%
    Hidegrázás – 11,4%
    Száraz köhögés – 67,7%
    Gyengeség – 38,1%
    Váladék – 33,4%
    Légzési nehézség – 18,6%
    Torokfájás – 13,9%
    Fejfájás – 13,6%
    Izom- vagy ízületi fájdalom – 14,8%
    Hányinger – 5%
    Orrfolyás – 4,8%
    Hasmenés – 3,7%
    Hemoptysis – 0,9%
    Kötőhártya gyulladás (hyperemia) – 0,8%

    http://russian.people.com.cn/n3/2020/0303/c95181-9664270.html

  115. 126, 128:
    Tiborbá 132-vel értek maximálisan egyet!
    Senki sem emelte piedesztálra. Egyszerűen volt egy jó lépése (ne feldjük, hogy lehet ezt sokmindennel magyarázni, de mégis szembe ment az oligarchái és általában a klasszikus gazdaság érdekeivel), amit ugyanúgy, mint a sok rosszat, nem hagyhatunk szó nélkül. Pont ez a lényeg, nem a fanságról, vagy épp a gyűlöletről szól ez, hanem egyszerűen az ésszerűség elvárásáról.
    Ettől még ez nem vakság, sőt! Én például nem örülnék annak sem, ha Kunhalmi Ágika vezetné a védekezést, hallva a ma reggeli sajtóját. S természetesen emiatt a kormány operatív törzséről sem változott a véleményem. A legszörnyűbb, hogy lassan az összes pártból sem lehet egy rátermett csapatot összeállítani…

  116. Tibor bá

    ha egy baltás gyilkos szívbemarkoló védőbeszédet mond a bíróság előtt, akkor az attól jó ember lesz?Nem lesz jó ember, avagy ártatlan, de méltányolható a szép beszéd.
    Ugyan így Orbán sem lett ettől államférfi. Nem, de a viselkedése ahhoz hasonlított.

    Ez Orbántól olyan mint mikor a kanász megvédi a disznóit a farkastól, hogy aztán hónap végén legyen mit levágni. Mintha erre utaltam volna: „Úgy tűnik arra is rádöbbent, hogy nép nélkül nincs király.”

    Csongor

    kivel ment szembe Orbán? Egész Európában ugyan ez történik, és mindenki nagyjából egyformán reagál.
    Vagy megint lemaradtam valamiről?

  117. 135:
    Önmagával.
    És én itt lezárta. Ez most 25-öd rangú téma…

  118. @80 vasgyuszi: „In Italien dramatisiert sich die Lage mehr und mehr. Die Behörden melden nun 1.441 Todesfälle infolge von Coronavirus-Infekten. Das sind 175 Tote binnen 24 Stunden. Die Zahl der registrierten Infektionen stieg demnach binnen eines Tages auf 21.157 von 17.660.”

    Azaz 175 friss halott és majd 3500 új igazolt megbetegedés…
    Mindeközben a spanyolok is belehúztak 🙁

  119. 116. Reka

    Köszönöm a szavaidat, itt vagyok persze és folyamatosan olvasom a hozzászólásokat is, jelen időben viszont nem feltétlenül a geopol elemzés a legfontosabb, így most ezt nem erőltetem – persze vannak érdekes és figyelemre méltó fejlemények, de a vírus miatti vészhelyzet kicsit „földhözragadtabb” problémákkal való törődésre sarkall most mindenkit.

    Remélhetően eljön még az ideje annak, hogy nyugodtan foglalkozhatunk majd a Nagy Bilivel ismét, addig is kívánok Mindenkinek jó egészséget, nyugalmat és minél kevesebb egyéb problémát az újfajta napi életben.

  120. Ha Kínában vége a vírusnak akkor miért üresek az utcák?
    https://www.youtube.com/watch?v=JsuuebujGS4&fbclid=IwAR3J0F9iJXCrNXjbf6E95zLsN6qVRvVUp4-NE5GdeT6zXDYvG36I7NvrGSU
    Egy teremtett lélek sincs Vuhan utcáin

    Egy tizenegy milliós nagyváros, Vuhan látképe a járvány kitörése után hónapokkal…
    Mintha egy katasztrófafilm jelenetei elevenedtek volna meg (pl. a 2007-es Legenda vagyok). A #koronavírus járvány epicentrumaként ismertté vált szupermodern metropoliszban szó szerint megállt az élet. A vesztegzárat immár hosszú hetek – lassan kijelenthető, hogy hónapok – óta fenntartják és a lakosságnak úgy tűnik, nincs fogytán a türelme. Ha elég nagy krízis alakul ki, akár csak a média segítségével jól felfújva, akkor bizony távirányítható robotokként terelgetheted a lakosságot kedved és céljaid szerint.
    Börtönvárosok. Utazási tilalmak. Véget nem érő rendkívüli állapot. Rendeleti kormányzás. A katonaság kivezénylése belföldi terepre, ahol megszállják a településeket és közlekedési csomópontokat. Rendőri alakulatok zárnak le lakásokat, így azokat börtönné alakítva a lakók számára.
    Egy ilyen járványnak a gondosan egyengetett médiakarrierjét akár éveken keresztül lehet biztosítani. Már most arról beszélnek, hogy legalább 8-10 hónap, mire a koronavírus ellenszerét sikerül kifejleszteni. De a vírusok mutálodni is szeretnek, úgyhogy a későbbiek során bedobhatnak a köztudatba egy olyan változatot, ami rezisztens az előállított ellenszerre és akkor minden kezdődhetne elölről.
    Nem állítjuk, hogy így lesz vagy ettől kell félni-rettegni, de például a „háború a terror ellen” című, immár lassan 20 éve tartó tragikomédia kapcsán tudjuk, hogy egy jól előkészített, előadott, lényegében nem létező fenyegetést kihasználva hogyan lehetséges alapvető rettegést elültetni az emberekben. És aztán ezt felhasználva az orruknál fogva vezetni szinte a teljes populációt. Aztán feltehetik a kérdést: na kedves, most már eléggé rettegő emberek, akkor most mi legyen? Szabadság, vagy biztonság?…

  121. 140 – Andrew:
    Mi bizonyítja azt, hogy ez a felvétel 2020.03.10-én készült? Ha valaki a felvételt azzal a céllal készítette,hogy bizonyítsa a kihalt város képét, akkor be kellett volna tenni egy az napi újságot, ahol látszik a dátum.

  122. Fura, hogy sötétedéskor nem kapcsolnak villanyt a toronyházakban élők, de a látványfénycsík az megy.
    4 új esetet jelentettek Vuhanból tegnap. Tart még a vesztegzár?
    Kész, feladom. Mi célt szolgálhat egy ilyen, a párt rendelésére készült videó? Azt kommunikálják, hogy vége Vuhanban a járványnak, majd készítenek egy filmet, ami pont az ellenkezőjét mutatja.

  123. Valakinek van bármi magyarázata arra vonatkozóan, hogy miért a leggazdagabb országokban terjed a leggyorsabban a vírus?

    Lehet azért mert csak ők tudnak teszteket venni?
    Indiában ahol a higéniát messziről sem ismerik miért nem terjed a vírus?
    Afrikában miért nem?

  124. 141 Tiborbá
    A belinkelt youtube videó a Euronews youtube csatorna magyar változata.Ők kamuból nem tennének fel ilyeneket szerintem.Csak azért tettem fel hogy hátha valaki reagál és van ideje utánanézni hogy mi a valós helyzet.
    Az alatta lévő szöveget nem én találtam ki hanem másoltam elgondolkodtatásként,nem biztos hogy minden szava igaz.
    Jelenleg még az sem látszódik hogy Európai viszonylatban mekkora gáz lesz. Kicsi vagy nagy? Jelenleg a szaros oktatással vannak elfoglalva itthon.

  125. 140.andrew
    …”Börtönvárosok. Utazási tilalmak. Véget nem érő rendkívüli állapot. Rendeleti kormányzás. A katonaság kivezénylése belföldi terepre, ahol megszállják a településeket és közlekedési csomópontokat. Rendőri alakulatok zárnak le lakásokat, így azokat börtönné alakítva a lakók számára….”
    Ez nem film, ez Olaszország, ma.
    Spanyolország egyes részei, ma.
    Izrael holnaptól kezdve, a tömegközlekedés fokozatos csökkentésével megspékelve, a szupermarketek ls a gyógyszertárak kivételével TELJES VENDÉGLÁTÓIPARI ZÁRLAT a ma esti tévébejelentés alapján.
    Amerika a közeljövőben.
    Ti és a többiek ott, Európában nemsokára, szerintem.
    Hogy mi késlekedik nálatok, nem értem, valami oka kell legyen, csak nem derült még ki, de félő, hogy ami késik, nem múlik, nálatok sem.

  126. 109.Horváth Csongor:
    „A fostalicska sleppje, az nem fogta fel. Lásd etsi TV2 riport a “szakértőkkel”…
    Na ezeket kellene összegyűjteni, s mindet Szlávikkal az élen bedobni Szt.László segédjének az élvonalba (term. maszk nélkül – mert csak egy kis nátha!).”

    Egy igazi államférfi magánál okosabbakat választ meg az apparátusába, nem hülyébbeket.

    Az EMMI vezetői sorozatban inkompetensek, meg kell nézni a tárca teljesítményét az Orbán érában.
    És ezeket Orbán nevezte ki.

    125.Horváth Csongor:
    „Értsétek meg, ez most nem politikai lépés volt, hanem szakmai.”

    Tehát egy fél nap alatt belátta a szakmai tévedését és ehhez semmi köze nem volt a magyar pártok egységes véleményének és kérésének(ami politika)?

  127. „2003-ban a SARS-vírus, 2011-ben pedig a fukusimai atomkatasztrófa is előre sejtette, mit tud okozni egy nagyobb, előre nem várt esemény a globális ellátási láncban. A vállalatok döntő többsége azonban nem tanult a múltból, ezt bizonyítja, hogy ilyen nagy károkat okoz a cégeknek a koronavírus elterjedése a világon. Pedig megoldások lennének.”

    https://www.portfolio.hu/uzlet/20200314/koronavirus-elore-tudtak-a-cegek-milyen-katasztrofa-varhat-a-globalis-ellatasi-lancra-419379

    #hbr.org/2020/03/coronavirus-is-proving-that-we-need-more-resilient-supply-chains

    #www.weforum.org/agenda/2020/02/how-coronavirus-disrupts-global-value-chains/

  128. 140 andrew
    A vírus nem lehet tartós eszköze a társadalom börtönösítésének, mert így lenulláznák a gazdasági potenciáljukat, ami jelenleg Kína nemzetközi pozíciójának alapja.
    Ha meg mindenki dolgozhat tovább gőzerővel, akkor nem fenntartható, indokolható a szigorú karanténállapot…

  129. 148: (utolsó gondolatra)
    Ha már mindenáron politizálni akartok…
    Eddig is fogalmazódtak meg egységes politikai vélemények, adott esetben nem csak az ellenoldalon, s mégis úgy lett, ahogy ő akarta. Igen, ennek sok helyen és sokáig meg is látszik a ránk nézve negatív következménye.
    Az ellenzékkel szembe mennie ma sem kunszt. A sajátjaival viszont már nem tudott szembe menni, s ekkkora társadalmi nyomásra nem is tehetett másként. Ám egy buggyant diktátortól azt várhatnánk, hogy nem enged… Azzal, hogy ez így történt, számomra elképzelhető, hogy át kell gondolnia a pozícióját saját táborán belül. Ez jó hír, nem? Mert „visszacsinálni” nem tudja… Egyébként meg minden a várakozásunknak megfelelően alakul, ami a tudományos hátterét illeti a járványnak, ezek a szakértők elmehetnek a p….-ba! Most fog meglátszani, mennyi embert hagytak szabadon köztünk időzített bombaként.

  130. #alapblog.hu/virusmatematika-karanten/

    #www.washingtonpost.com/health/2020/03/10/social-distancing-coronavirus/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük